![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
Jako że mój protest przeciw propagowaniu inicjatyw Ruchu Autonomii Śląska na forum DG potraktowano jako OT w temacie o bytomskim lwie, chciałem dokończyć dyskusję tutaj.
Po pierwsze co sądzicie o ruchu separatystycznym na Śląsku i jego działalności na terenie Zagłębia (nie wszycy być może wiedzą, że z tej organizacji startowało do sejmiku kilka osób w okręgu sosnowieckim w tym jedna z DG) ? I pytanie szczegółowe (wykasowane) będące kontynuacją polemiki z " : ) " z czym częsciowo miał rację duchowy przywódca RAŚ Kazimierz Kutz określając na łamach Dziennika Zachodniego Zagłębiaków jako barbarzyńców, azjatów, czekistów i ubeków ? Możesz uzasadnić w jakiej częsci się z nim zgadzasz ? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
@Pusatilla
Analiza problemu dogłębna. Doskonale obróciłeś w żart te inwektywy Kutza ale wierz mi migracja do Zagłębia wcale nie odbywała się tylko z Galicjii ale z Kongresówki, z Wielkopolski a nawet z Saksonii. Drucki-Lubecki sprowadzał fachowców z Niemiec, którzy najpierw osiedlili się w Bedzińskim Zamku gdzie była pierwsza siedziba Szkoły Górników. Nie wspomnę już o migracji obcokrajowców, którzy tworzyli zagłębiowski przemysł: Schonowie, Dietlowie, Renard, Meyercholdowie i setki innych. Zagłębie było w okresie rewolucji przemysłowej drugim ośrodkiem po Łodzi w Królestwie Polskim. Szczególnie prężnie zaczęło rozwijac po tym jak na skutek wojny celnej Rosji z Niemcami niemiecki przemysł przeniósł się ze Śląska do Sosnowca. W pewnym momencie miasta Zagłębia chciały się połączyć i nawet radni 3 miast: S-c, DG i Będzina podjęli decyjzje ale władze woj. wówczas kieleckiego zablokowały projekt integracji (projekt inż. Uthke za czasów prezydentury związanego z Sosnowcem i DG Aleksego Bienia) Toż był to region współistnienia wielu kultur , dowodem na to jest unikatowy zespół czterech cmentarzy http://www.zaglebie.info/news_poznaj.php?n=2460 (ewangelickiego-katolickiego- żydowskiego i prawosławnego) na Starym Sosnowcu. Aż się prosi żeby promować nasz region tak samo jak robi to Łódź. Jeśli chodzi o nawrót sentymentów do "małych ojczyzn", to jest proces nieunikniony w dobie globalizmu. Ja nie oceniałbym regionalizmu w taki sposób. Mamy jak piszę znawca regionalizmów prof. Bohdan Jałowiecki kilka rodzajów regionalizmów. Jest to ten antagonizujący - "krwi i ziemi" i ten otwarty , nastawiony na rozwój kulturowy i ekonomiczny (mniej więcej taki jak wielkopolski) Taki regionalizm chciałbym promować w Zagłębiu, taki jaki wytyczył już niestety nie żyjący dr Jan Zieliński, kiedy pisał w programie Związku Zagłębiowskiego, że Zagłębiakiem może być również Ślązak jeśli pragnie dobra tej ziemi... Co do lwa jak wspomniałem wcześniej niech wróci, bo dla bytomian może tchnąć więcej radości w życie, a w Warszawie jest jednym z wielu zabytków, na które zdyszany tłum nie zwraca nawet uwagi ale... miejmy dystans do Gorzelika bo tak jak napisałeś chodzi o władzę dla której jak widać na przestrzeni lat RAŚ nie cofnie się przed zastosowaniem chwytów Machiavellistycznych, włącznie z wyparciem się narodowości polskiej. Ten post edytował Krawiec pią, 08 gru 2006 - 14:02 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:02 |