![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ostatnio zauwaŻyŁem , ze administrujĄce targiem na Redenie, Stowarzyszenie KupcÓw Targowych bardzo angaŻuje sie w polityke w miescie. I popiera kaŻdĄ decyzje Talkowskiego, czegokolwiek by one dotyczyŁy. W sprawach Politechniki, Biblioteki, referendum. Kupcy Targowi zawsze majĄ coŚ do powiedzenia. Tymczasem nie zajmujĄ sie oni , tyn za co sĄ odpowiedzialni czyli Targiem. WyglĄd , estetyka i tragiczne warunki jakie na nim panujĄ, nienajlepiej swiadczĄ o tym Stowarzyszeniu i polecam sie tym zajĄc , a nie podpisywaĆ swoje poparcie pod kaŻdĄ decyzjĄ Thala. ZwŁaszcza ze dĄbrowski Targ ma coraz wiekszĄ range i liczba osob handlujĄcych stale sie zwiĘksza. I wiecej osÓb tutaj jezdzi niŻ do Bedzina. WedŁug mnie Targ powinien zostaĆ poddany gruntownej modernizacji i dobrze zagospodarowaĆ ten plac.Po pierwsze utworzyĆ duŻy parking, a nie jak teraz samochody parkujĄ wzdŁuŻ ulicy powodujĄc korki i trudnoŚci z przejazdem.Po drugie powinno sie wydzieliĆ strefe w ktÓrej bĘdĄ bary z jedzeniem, gdzie bedĄ ToiToie, a nie jak teraz miĘdzy straganami unoszĄ sie "zapachy" z WCetu.Po trzecie: podzieliĆ targ na dziaŁy np: ubrania , meble , zywnoŚĆ i inne, a nie jak teraz kupuje sie majtki miĘdzy kiszonĄ kapustĄ, a tapetami.To chyba tyle. Ciekawi mnie kiedy kupcy zmodernizujĄ swÓj targ, bo wstyd wogÓle handlowaĆ w takich warunkach. :afro:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
kurna a ja nie korzystam z targu, ale mieszka obok, i te samochody mogą być uciązliwe, bo i tak jest mało miejsca na prakingach i choć smochodu też nie ma, to mogę zrozumieć tych co mają. A tak pozatym to drażni ten syf i smród zwłaszcza latem, aż się dziwie czasem ludziom którzy lubia tam robić zakupy. Mimo to też nie jestem przekonany co do jego przeniesienia, bo chyba soporo ludzi ma dzięki temu prace, choć znam też kilku klientów co tam pracują i to są zwykli krętacze i pijacy, no ale cóż chyba taka branża, wygodna kanapa na słoneczku kiełbska na grilu, disco-polo i wódeczka, normalny biznesik
![]() co do targowiska na redenie to faktycznie, mozna by tylko coś z nim pokombinować, zeby było ładnie,tylko co z tymi samochodami? jak na to znaleźć pomysł? a co do dojazdów jakby miało być gdzie indziej, to myśle, że te podstarzałe panie okupujące regularnie przystanki a autobusy to by się nie pogniewały, bo one to najwyraźniej lubią, a wiec 10min dłużeszj jazdy to sama frajda ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kwestia dojazdu jest do rozwiązania - pisałem o tym na formu. Wystarczy kosztem podniesienie opłat targowiskowych zorganizować bezpłatne autobusy, tak jak to robią markety.
@:) Targ powinien zniknąć z miejsca, gdzie jest obecnie. Nie wierzę, by jakiś inwestor chciał na tej lokalizacji wystawić coś sensownego mając za plecami syfiaste targowisko. A terenów w mieście jest dużo i to takich, których własność nie budzi kontrowersji. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
@:) Targ powinien zniknąć z miejsca, gdzie jest obecnie. Nie wierzę, by jakiś inwestor chciał na tej lokalizacji wystawić coś sensownego mając za plecami syfiaste targowisko. A terenów w mieście jest dużo i to takich, których własność nie budzi kontrowersji. to spodziewasz sie ze do DG wkroczy nagle jakis Vahap Toy? ![]() Terenow jest masa a nigdzie nic nie buduja, nie widac zadnego inwestora. A miasto to nawet nie moze nadbudowac sanepidu ![]() Skad taki uraz do tego targowiska - zatrules sie zakupiona tam kielbasa? Ja tam jestem bardzo rzadko ale z zywnosci to nic poza warzywami i owocami bym tam nie kupil a niby gdzie ten parking? jest masa miejsca przy Poniatowskiego. A jelsi jakies problemy to niech zbuduja ten wielopoziomowy parking i tam -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
to spodziewasz sie ze do DG wkroczy nagle jakis Vahap Toy? ![]() Terenow jest masa a nigdzie nic nie buduja, nie widac zadnego inwestora. A miasto to nawet nie moze nadbudowac sanepidu ![]() Skad taki uraz do tego targowiska - zatrules sie zakupiona tam kielbasa? Ja tam jestem bardzo rzadko ale z zywnosci to nic poza warzywami i owocami bym tam nie kupil @ :) Swoje lata mam i do naiwnych nie należę, nie spodziewam sie manny z nieba i jakichś złotoustych inwestorów typu Toya. Pisząc o inwestycji nie miałem na myśli żadnego obiektu przemysłowego czy handlowego a raczej coś o przeznaczeniu ogólnie użytkowym. A takich potrzeb mamy sporo - w pierwszym rzędzie np.hotel. Dlaczego dalej ma być tak, że ktoś przyjeżdżający w interesach do DG korzysta z noclegów w Sosnowcu lub Katowicach? Sam napisałeś wcześniej, że wystarczyło by coś z przodu zbudować. Tylko co? Bloki mieszkalne? Kto by w nich chciał mieszkać? No chyba, że osiedle w rodzaju tego na Spisaka... Szkołę? Posłał byś dzieci do szkoły w sąsiedztwie targu? Może magazyny dla handlujących na targowisku? Pewnie by się ucieszyli. Może nawet by płacili za wynajem? A może po prostu wystawić płot od ulicy, taki na 4 metry. I wynająć graficiarzy żeby go ładnie przyozdobili. ![]() Nie mam "urazu" - to raczej elementarne poczucie estetyki nie pozwala mi lubić tego miejsca. Kiełbasy z zasady na targu nie kupuję, także mięsa, przetworów mleczarskich itp. Zasadniczo tylko w owoce i warzywa się tam zaopatruję. Na szczęście jeszcze się jabłkami nie zatrułem, nie zostanę Śpiącą Królewną. ;) Przeniesienie targowiska nie oznacza jego likwidacji. Za mojego życia zmieniało miejsce pobytu kilka razy i dalej istnieje, żeby nie powiedzieć, że kwitnie. Parking też moim zdaniem nie jest najlepszym pomysłem. Fajnie by było, gdyby tzw. Planty zagospodarować rekreacyjnie, jakieś alejki, drzewka, ławeczki, fajne oświetlenie, latem ogródki piwne. Po odstawieniu rowerka do do garażu mógłbym sobie wtedy piffko zapodać bez ryzyka. :) :) :) Ten post edytował Dami7 nie, 03 gru 2006 - 19:37 -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przeniesienie targowiska nie oznacza jego likwidacji. Za mojego życia zmieniało miejsce pobytu kilka razy i dalej istnieje, żeby nie powiedzieć, że kwitnie. @Dami 7 a gdzie targowisko było wcześniej? Pytam z czysto "historycznej" ciekawości...... -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a gdzie targowisko było wcześniej? Pytam z czysto "historycznej" ciekawości...... W Gołonogu, mniej więcej między Szenwaldem a Al. Zagłębia Dąnrowskiego (której tam jeszcze nie było) - obecnie są tam chyba garaże :) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W Gołonogu, mniej więcej między Szenwaldem a Al. Zagłębia Dąnrowskiego (której tam jeszcze nie było) - obecnie są tam chyba garaże :) Uprzedziłeś mnie ![]() Jeszcze wcześniej targowisko było w miejscu gdzie dzisiaj jest Hala Sportowa. Była tu taka hałda, na którą kolejka wąskotorowa wywoziła szlakę wielkopiecową z Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Targ był (jeśli się nie mylę) w poniedziałki i piątki. -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Uprzedziłeś mnie ![]() Jeszcze wcześniej targowisko było w miejscu gdzie dzisiaj jest Hala Sportowa. Była tu taka hałda, na którą kolejka wąskotorowa wywoziła szlakę wielkopiecową z Huty Bankowej (wtedy Dzierżyński). Targ był (jeśli się nie mylę) w poniedziałki i piątki. Sorry ![]() A tej drugiej lokalizacji to ja nie pamietam, za "mojej kadencji", to tam była baza MPGK. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:36 |