![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ostatnio zauwaŻyŁem , ze administrujĄce targiem na Redenie, Stowarzyszenie KupcÓw Targowych bardzo angaŻuje sie w polityke w miescie. I popiera kaŻdĄ decyzje Talkowskiego, czegokolwiek by one dotyczyŁy. W sprawach Politechniki, Biblioteki, referendum. Kupcy Targowi zawsze majĄ coŚ do powiedzenia. Tymczasem nie zajmujĄ sie oni , tyn za co sĄ odpowiedzialni czyli Targiem. WyglĄd , estetyka i tragiczne warunki jakie na nim panujĄ, nienajlepiej swiadczĄ o tym Stowarzyszeniu i polecam sie tym zajĄc , a nie podpisywaĆ swoje poparcie pod kaŻdĄ decyzjĄ Thala. ZwŁaszcza ze dĄbrowski Targ ma coraz wiekszĄ range i liczba osob handlujĄcych stale sie zwiĘksza. I wiecej osÓb tutaj jezdzi niŻ do Bedzina. WedŁug mnie Targ powinien zostaĆ poddany gruntownej modernizacji i dobrze zagospodarowaĆ ten plac.Po pierwsze utworzyĆ duŻy parking, a nie jak teraz samochody parkujĄ wzdŁuŻ ulicy powodujĄc korki i trudnoŚci z przejazdem.Po drugie powinno sie wydzieliĆ strefe w ktÓrej bĘdĄ bary z jedzeniem, gdzie bedĄ ToiToie, a nie jak teraz miĘdzy straganami unoszĄ sie "zapachy" z WCetu.Po trzecie: podzieliĆ targ na dziaŁy np: ubrania , meble , zywnoŚĆ i inne, a nie jak teraz kupuje sie majtki miĘdzy kiszonĄ kapustĄ, a tapetami.To chyba tyle. Ciekawi mnie kiedy kupcy zmodernizujĄ swÓj targ, bo wstyd wogÓle handlowaĆ w takich warunkach. :afro:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Jak dla mnie, to obecne miejsce dla targu jest dobre i nie ruszałbym go.
Każde miasto w odróżnieniu od wsi ma "rynek" - w znaczeniu ekonomicznym, czyli miejsce wymiany handlowej. Fakt jest taki, że rynek coraz częściej jest już wirtualny, jak nasze Forum (nie siedzimy w jednym miejscu i nie gadamy w te max 66 osó ![]() Przeniesienie targu będzie oznaczało dla niego upadek - argument o dojazdach jest wg. mnie chybiony. Siłą tej lokalizacji jest m.in. to, że w promieniu 15 min. piechotą mieszka kilkanaście? kilkadziesiąt tys. osób. Do tego dochodzą ci, którzy mogą do niego w 15 min. dotrzeć piechotą i tramwajem albo autobusem. Jak ważny jest to czynnik widać przy okazji CH Pogoria, gdzie inwestor dokładnie takie rzeczy wypisuje. Targ przeniesiony pod HK straci pewnie z 60-70% klientów. (Bo ilu jest tych dojeżdżających ze Sławkowa??) Co wtedy? Zaczną rosnąć inne lokalizacje - jak np. na Tysiąclecia za PKO BP. Ale kilka mniejszych targów nie zastąpi jednego dużego - bo żaden z mniejszych nie zapewni takiej liczby klientów, jak miał stary. Zniknie wtedy spora grupa sprzedawców, dla których granicą opłacalności jest jakiś tam pułap klientów. To dlatego np. w DG nie ma teatru, kina - bo jest za mało ludzi. (Wiem, wiem - kino wróci :) ). Jeżeli jednak miałby być ten targ przeniesiony - to musiałaby to być równie dobra lokalizacja - w śródmieściu (że tak powiem :) ), a nie widzę takiej. Co jest głównym problemem? To, że targ jest megabrzydki, śmietnikowaty i masa samochodów poustawianych gdzie się da w okolicznych uliczkach. I tym trzeba się zająć, a nie od razu likwidować. Nie wiem, czy widzieliście np. targ na starym albo nowym kleparzu w Krakowie - do czegoś takiego można dążyć, chociaż skopiować wprost się nie da - sprzedawca z wersalkami nie wtłoczy się w żadną budkę. Ale przecież można wypracować jakieś inne rozwiązanie. Inna rzecz to pewnie fakt, że wśród forumowiczów mało jest klientów targu, stąd też łatwo go krytykować. Ale przecież jak ktoś nie jeździ na nartach to nie musi od razu żądać splantowania górki na Środuli, choć też piękna nie jest. |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak dla mnie, to obecne miejsce dla targu jest dobre i nie ruszałbym go. [cich] Przeniesienie targu będzie oznaczało dla niego upadek - argument o dojazdach jest wg. mnie chybiony. Też tak uważam, próby przeniesienia chyba już wcześniej podejmowano, mam na myśli giełdę towarowo-samochodową na terenach Budostalu przed HK, gieład samochodowa wogóle się nie przyjeła, a warzywna nie cieszy się znacznym zainteresowaniem (jeśli jeszcze istnieje). Tak ,że imho modernizacja i uporządkowanie terenu wokół może bardziej przysłużyć się mieszkańcom i miastu. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:49 |