![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa rejestratora samochodowego? Jeżeli tak - zostawiacie go normalnie na szybie czy zdejmujecie?
Kupiłem sobie ostatnio nową zabawkę, ale mam lekkie obawy przed zostawianiem tego na stałe w środku, wprawdzie nie kosztuje majątku, ale jakby jakiś młotek się skusił - szyba będzie kosztować znacznie więcej... -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kurdę, też ostatnio zachorowałem na ten gadżet
![]() Ja bym nie zostawiał w aucie, podobnie jak dżipiesa -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Kurdę, też ostatnio zachorowałem na ten gadżet ![]() Ja się przymierzałem od wiosny, ale przed kolejnymi wyjazdami zawsze brakowało czasu, żeby na spokojnie coś wybrać. W końcu po paru ciekawszych akcjach widzianych tuż przed sobą (tudzież kilku zajechaniach) zmobilizowałem się i kupiłem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Ja też mam tą zabawkę
![]() -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Możecie polecić jakiś konkretny model pracujący w HD? Są jakieś wersje combo tj. nawigacja + rejestrator?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: nie, 18 sty 09 Skąd: Dąbrowa Górnicza Z-ce Nr użytkownika: 3,132 Płeć: Mężczyzna GG: 3986289 ![]() |
A ja zdejmuję tylko w nieciekawych okolicach, mało uczęszczanych. Muszę tylko kabelek zasilający gdzieś skitrać
![]() Jeżeli chodzi o HD ty tylko modele powyżej 250-300 zł. W tańszych szału ni ma. Ja mam Prestigio RoadRunner 310 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Reaper i jak spisuje Ci się doświetlanie w nocy podczerwienią?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 171 Dołączył: nie, 18 sty 09 Skąd: Dąbrowa Górnicza Z-ce Nr użytkownika: 3,132 Płeć: Mężczyzna GG: 3986289 ![]() |
Ja mam zwykłe ledy, właściwie nawet nie wiem po co one tam są... Co do podczerwieni to ponoć łapie tylko kilka metrów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Możecie polecić jakiś konkretny model pracujący w HD? Są jakieś wersje combo tj. nawigacja + rejestrator? Smatfon ![]() Serio, ja tak zrobiłem. Planowałem kupić nawigację, bo w starej pękł ekran (~650zł) do tego rejestrator (powiedzmy 300) no i musiałem wymienić telefon bo stary zaczął nawalać i zdecydowałem się zamiast kupować pojedynczo dołożyć do telefonu (wziąłem Nexusa 4 ale to tylko przykład, może być i inny przecież), mam wszystko w jednym, wszystko przyzwoite no i nie plącze mi się masa kabli po aucie a tylko jeden. Cenowo wyszło na jedno ale nie muszę się zastanawiać wyjąć/nie wyjąć, bo przecież telefonu nie zostawię ![]() Polecam! PS. Aczkolwiek rejestracji w nocy nie testowałem jeszcze, przypuszczam, że będzie bieda ale podobnie jak większości tanich rejestratorów. |
|
|
![]()
|
|
Ja mam Prestigio Roadrunner HD1 - w nocy nagrywa tyle, ile światła + latarnie oświetlą. Rejestracje widać tylko w samochodach tuż przed moim, ale ogólnie jako ewentualny dowód powinno się nadać.
Przy okazji - możecie polecić jakiś prosty soft do posklejania kawałków w dłuższy film? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zależy do jakiego formatu nagrywa jak jest strumień ts (jak przy dvb-t) to wystarczy zwykle dosowe copy, lub total commander. AVI np. http://doeasier.org/joiner
O smartfonie myślałem, ale każdy znany mi uchwyt zasłania tylna kamerę. Aktualnie mam Lumie 620 (bezpłatne mapy europy Noki/Navteq) myśle o 635 jak wyjdzie. Nie wiem jak tam z autofokusem ale lumie mają jedne z najlepszych aparatów, więc powinno grać. Jakbym znalazł dobry uchwyt to byłaby fajna opcja z duchem minimalizmu, który sobie cenie. Ten post edytował xMarcinx pon, 23 gru 2013 - 19:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Też kiedyś myślałem nad używaniem swego smartfonu do rejestracji jazdy. Niestety, jak pisał xMarcinx, problem miałem z uchwytem, które albo zasłaniały kamerę albo jej włącznik. Po drugie w trasie używam Yanosika w komórce. Ostatecznie zrobiłem sobie gwiazdkowy prezent i zakupiłem opticona. Koszt ok.150zł, jakość... jak cena, czyli w ciągu dnia w miarę ok, w nocy słabo.
A wczoraj do kompletu kupiłem cb ![]() -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie wiem gdzie macie "oczko" kamery, ale polecam ten uchwyt:
http://allegro.pl/uchwyt-samochodowy-lg-sw...3756350303.html Jest regulowany więc można go dostosować. |
|
|
![]()
|
|
Zależy do jakiego formatu nagrywa jak jest strumień ts (jak przy dvb-t) to wystarczy zwykle dosowe copy, lub total commander. AVI np. http://doeasier.org/joiner Avi, więc spróbuję potem owego joinera, dzięki ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Zależy do jakiego formatu nagrywa jak jest strumień ts (jak przy dvb-t) to wystarczy zwykle dosowe copy, lub total commander. AVI np. http://doeasier.org/joiner O smartfonie myślałem, ale każdy znany mi uchwyt zasłania tylna kamerę. Aktualnie mam Lumie 620 (bezpłatne mapy europy Noki/Navteq) myśle o 635 jak wyjdzie. Nie wiem jak tam z autofokusem ale lumie mają jedne z najlepszych aparatów, więc powinno grać. Jakbym znalazł dobry uchwyt to byłaby fajna opcja z duchem minimalizmu, który sobie cenie. Nokia Cr-123. Tzn. wszyscy zachwalają więc kupiłem ![]() ![]() Ten wyżej super ale jak ktoś może przyczepić do deski rozdzielczej, ja mam chropowatą więc nie da rady, do szyby to jednak on ma chyba za małe ramię i może to ramie być widoczne w obiektywie, w poprzednim HTC miałem oryginalny uchwyt na znacznie dłuższym ramieniu i mimo to lekko w obiektywie róg się łapał :/ |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ten wyżej super ale jak ktoś może przyczepić do deski rozdzielczej, ja mam chropowatą więc nie da rady, do szyby to jednak on ma chyba za małe ramię i może to ramie być widoczne w obiektywie, w poprzednim HTC miałem oryginalny uchwyt na znacznie dłuższym ramieniu i mimo to lekko w obiektywie róg się łapał :/ Wiesz - telefon można ustawić w pionie lub w poziomie - bo uchwyt jest obrotowy - więc może się nadać, ale trzeba by było sprawdzić. A do telefonu to potrzebna jakaś apka do rejestracji? Czy włączacie zwykłe nagrywanie? |
|
|
![]()
|
|
Jeśli nie pomyliłem nazwy, na Androida jest program o nazwie AutoGuard (też rozważałem opcję ze smartfonem
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Na WP jest CarEye i kilka innych. Apka ma tą przewagę ze zwykle potrafi pracować w tle, wobec tego możemy mieć na wierzchu nawigacje.
Oglądałem wcześniej Nokia Cr-123 i się zastanawiałem. Sam mam stary (z czasów N6210 navi) uchwyt Noki CR-39 +HH-17 ![]() wymienia sie w nim tylko łapkę, więc troche nieroztropnie byłoby kupować kolejny - wolałbym samą "łapkę" na telefon dopiąć do posiadanej przyssawki. Jakość zestawu pewnie umywać się będzie nawet do budżetowych rejestratorów ale zawsze te kilka zł zostaje w kieszeni i mniej pałętających się gadgetów. Przy okazji świątecznych porządków dużo ich znajduje, ostatnio na allegro wystawiłem dwa modele zachomikowanych Palm V, prawdziwe cudeńka tylko nie wiem na co tyle lat czekały w szafie.. |
|
|
![]()
|
|
Ten wyżej super ale jak ktoś może przyczepić do deski rozdzielczej, ja mam chropowatą więc nie da rady, do szyby to jednak on ma chyba za małe ramię i może to ramie być widoczne w obiektywie, w poprzednim HTC miałem oryginalny uchwyt na znacznie dłuższym ramieniu i mimo to lekko w obiektywie róg się łapał :/ Wiesz - telefon można ustawić w pionie lub w poziomie - bo uchwyt jest obrotowy - więc może się nadać, ale trzeba by było sprawdzić. A do telefonu to potrzebna jakaś apka do rejestracji? Czy włączacie zwykłe nagrywanie? Nom, jak zawsze najlepiej gdzieś podejść do sklepu i zobaczyć na żywo, zdjęcia bywają mylące. Co do apki - jak Leszek napisał jest AutoGuard i jeszcze kilka innych ale ja używam zwykłej kamery. Apki maja ten plus, ze można ustawić limit np. 1gb i ona nadpisuje stare nagrania, dodatkowo zapisuje ślad GPS i prędkość, ale potrzebuje tylko dowód w razie W więc mi wodotryski nie potrzebne. @Marcin - ja bym powiedział odwrotnie, przy odpowiedniej konfiguracji to by trzeba sporo wydać na rejestrator aby dorównał komórce np. ja szukałem rejestratora z HD i śladem GPS to wtedy kiedy szukałem to było min 600 zł za nie wiadomo jaką jakość (chińszczyzna), ponad 1000 za markowy. Teraz może ceny spadły trochę, nie wiem. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 67 Dołączył: czw, 29 sty 09 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 3,166 Płeć: Mężczyzna GG: 5084868 ![]() |
Ja posiadam niejaki Overmax - generalnie jestem zadowolony, jakosc nagran przyzwoita, w nocy tak jak przedmowcy pisali. W aucie nie zostawiam, chyba z zapomne. Maksymalnie obsluguje 32Gb co starcza na nagranie jakies 3 i pol goddziny w HD 1080p.
Rejestrator z gps-em rejestruje chyba tez predkosc, wiec ostroznie zeby swoich wykroczen nie nagrac Ten post edytował Arkade sob, 04 sty 2014 - 18:57 -------------------- Pozdrawiam
Arkade |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: śro, 21 maj 08 Nr użytkownika: 1,294 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam, ja posiadam Prestigio RoadRunner 505, mam ją ponad pół roku (kupowałem jako nowość-model) i szczerze ani razu jej nie schowałem. Co do nagranych sytuacji, to miałem kilka w tym jedno wymuszenie (doszło do kolizji) przez pana, który się upierał, że ja mu wyjechałem. Akurat byłem w pobliżu domu i ktoś z rodziny był w stanie dostarczyć mi netbooka. Zgrałem nagranie na komputer i przy drogówce odtworzyłem nagranie. Nie było dyskusji czyja była wina
![]() Co do jakości nagrań, jest bardzo dobra, w nocy już dużo gorzej. Cena 300zł |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 37 Dołączył: śro, 21 lip 10 Nr użytkownika: 3,980 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja również polecam telefon z systemem Android jako kamerka samochodowa.
Mam jeden z gorszych (tańszych) telefonów na rynku jeśli chodzi o jakość wideo, jednak porównując do typowych kamerek za 150-200zł jakość praktycznie się nie różni. Więc po co przepłacać? Kupiłem uchwyt na telefon za 15zł. Tu mała rada - nie kupujcie tego wysyłkowo, jednak lepiej dopłacić te 10-20zł i mieć pewność, że telefon będzie dobrze leżeć. Ja musiałem zrobić hybrydę uchwytu od nawigacji (ramię) z najtańszym chińskim badziewiem sprzedawanym jako uchwyt na telefon. Udało się jednak i na dziurach nie ma już takich turbulencji na obrazie. Do tego polecam oprogramowanie na Androida - AutoGuard Dash Cam BlackBox coś tam ![]() Jest darmowa wersja, lecz nieco okrojona - wystarczy aby potestować. Pełna wersja kosztuje ~10zł i pozwala na nagrywanie w tle, rejestracje prędkości a nawet ulic przez które jechaliśmy. Prędkość i współrzędne są w osobnym pliku jako napisy do filmu, więc nie ma problemu gdyby trzeba było pokazać filmik a jechalibyśmy te 10km/h więcej ![]() Większość z Was ma pewnie lepsze telefony więc na Waszym miejscu nawet bym się nie zastanawiał jeśli w grę wchodzi ~300zł w kieszeni ![]() Tu można zobaczyć przykładowy filmik z mojego lichego telefonu: http://videobam.com/KgqvI Kompresja serwisu też zrobiła swoje. No i co ma być widać to widać, zwłaszcza że kosztowało to 25zł. //edit: po obejrzeniu tego filmiku musze sprostowac - kompresja serwisu wszystko rozmazala, jest sporo lepiej ogladajac filmik na pc lub telefonie Ten post edytował ryb czw, 23 sty 2014 - 10:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Akurat mam pod ręką więc jak kogoś interesuje to nagrania z Nexusa 4 na uchwycie Nokia CR-123 (tylko filmy są w jakości 1080p a YT jej nie udostępnia z jakiegoś powodu :/ więc w rzeczywistości jest znacznie lepiej, wrzucam raczej poglądowo):
- dzień: http://youtu.be/MmmX_DlU21w - noc: http://youtu.be/7WqjNJAY_Mw PS. To trzeszczenie to buty ślizgające się na pedałach ![]() ![]() Ten post edytował vacu sob, 01 lut 2014 - 19:43 |
|
|
![]()
|
|
Vacu dzięki za filmiki. Faktycznie jakość jest ok, choc raczej tylko jako dowód kogo wina, bo trudno dojrzeć numery rejestracyjne przejeżdżających obok samochodów. Wtedy lepiej spisuje się coś z bardziej rozbudowaną optyką, albo ala pureview.
|
|
|
![]()
|
|
Vacu dzięki za filmiki. Faktycznie jakość jest ok, choc raczej tylko jako dowód kogo wina, bo trudno dojrzeć numery rejestracyjne przejeżdżających obok samochodów. Wtedy lepiej spisuje się coś z bardziej rozbudowaną optyką, albo ala pureview. W oryginalnej jakości (przed kompresją YT) numery da się odczytać bez problemu o ile ktoś nie smiga za szybko... oczywiście w dzień, w nocy nie ma się co spodziewać cudów. Ja ogólnie jestem zadowolony, solidny telefon, nawigacja z rozsądnym ekranem (4.7'') i rejestrator przyzwoitej jakości za nieco ponad 1k PLN to myślę, że ciężko byłoby się zmieścić kupując osobno. Do tego w jednym urządzeniu więc nie plączą mi się kable i nie mam dylematu zabrać-nie zabrać. Do tego polecam tag NFC za jakieś 1.5 PLN i wszystko się włącza/wyłącza poprzez przyłożenie do nalepki ![]() [Edytka] Aczkolwiek jest jeden minus i to myślę nie do przeskoczenia dla tanich rejestratorów także, może GoPro by dała radę ale to już większy wydatek. Miałem taką sytuację, że koleżka mi zajechał drogę, nagrywanie włączone a nic nie było widać na nagraniu, po prostu dojechał z takiego kąta, że kamera nie złapała. Mnie udało się odbić w ostatnim momencie ale w razie W nie miałbym dowodu a sprawa mogłaby być dyskusyjna (może jedynie miałbym dowód, że to ja jechałem swoim pasem więc nie zajechałem) :/ Wypadałoby mieć kamerę z każdej strony. Ten post edytował vacu nie, 02 lut 2014 - 21:10 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: nie, 02 mar 14 Nr użytkownika: 5,353 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja używam czasami swojego rejestratora - Prestigio RoadRunner 310, kupiłem go jakoś w grudniu za 150zł w sklepie internetowym. Jakoś dobra w dzień, w nocy już gorzej. Kupiłem go na zasadzie, że jakby coś się stało, ktoś wybiegł mi na drogę, zajechał itd to żebym miał dowód na swoją niewinność, do dnia dzisiejszego na szczęście "się nie przydał". Z jakości jestem zadowolony, w większości wypadków (zależy pewnie od szybkości, pogody itd) da się odczytać numery rejestracyjne. Jest fajny w obsłudze itd. W nocy trochę jakoś słaba ale nie spodziewałem się żadnych cudów za tą cenę.
-------------------- Szybko | Tanio | Bezpiecznie - Przeprowadzki Poznań. Zapraszamy!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:11 |