IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Gdzie kupic dobry, "prawdziwy" chleb?, O zaczarowanym młynie i nie tylko
Sassy_Girl
post nie, 22 lip 2012 - 23:23
Post #1


UZYTKOWNIK


Grupa: Użytkownik
Postów: 3
Dołączył: wto, 26 cze 12
Nr użytkownika: 5,032
Płeć: Mężczyzna



Ostatnio zamknęli Zaczarowany Młyn, który mieścił się przy ulicy Bandrowskiego. To była chyba jedyna piekarnia w centrum gdzie można było dostać tak dobry chleb za niewielkie pieniądze. Wielki bochen razowca kosztował 4,10 zł... Wiem, że popołudniami już nie było raczej z czego wybierać, wszystko było wykupione. A teraz zamknęli ten sklep. Ciekawe czemu? Ech... Nic w tym mieście co dobre się nie może utrzymać? O taki był tam chlebuś:

Dodany plik  chleb_razowy_z_ziolami.jpg ( 213,8K ) Liczba pobrań: 16


A teraz pytanie do was. Gdzie mogę dostać dobry chlebek w okolicach centrum czy Redenu, Mydlic?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
3 Stron V   1 2 3 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 52)
Sassy_Girl
post wto, 07 sie 2012 - 11:47
Post #2


UZYTKOWNIK


Grupa: Użytkownik
Postów: 3
Dołączył: wto, 26 cze 12
Nr użytkownika: 5,032
Płeć: Mężczyzna



Jednak nawet dobrego chleba nie da się kupić w naszym cudownym mieście...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leszek
post wto, 07 sie 2012 - 12:19
Post #3


UZYTKOWNIK
*******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,978
Dołączył: sob, 01 kwi 06
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 197
Płeć: Mężczyzna
GG: 2519362 status gadu-gadu



Dobry chleb to sobie trzeba samemu upiec smile2.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kosz_dg
post wto, 07 sie 2012 - 12:23
Post #4


UZYTKOWNIK


Grupa: Użytkownik
Postów: 12
Dołączył: śro, 19 paź 11
Nr użytkownika: 4,821
Płeć: Mężczyzna



polecam żytnio-razowy ze słonecznikiem w piekarni"Łysa Góra" smakuje nam też wiejski - od "Kłosa"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mały77
post wto, 07 sie 2012 - 21:13
Post #5


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 1,113
Dołączył: czw, 19 lis 09
Nr użytkownika: 3,566
Płeć: Mężczyzna



Ja ostatnio - dzięki znajomym - odkryłem chleb słonecznikowy pieczony w Lidlu - bardzo nam smakuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Arek
post wto, 07 sie 2012 - 21:59
Post #6


UZYTKOWNIK


Grupa: Użytkownik
Postów: 7
Dołączył: wto, 08 maj 12
Nr użytkownika: 5,009
Płeć: Mężczyzna



Jaros w Strzemieszycach, ul. Ofiar Katynia. Otwarte 19-22.
U Słowika ul. Stacyjna, otwarte w godzinach rannych.

W tych piekarniach jest prawdziwe pieczywo.

Co do Lidla to kupcie np. Ciabate i zamroźcie na np. kilka dni. Potem odmroźcie i spróbujcie ugryźć/ukroić. Życzę powodzenia...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
storczyk
post pią, 10 sie 2012 - 13:12
Post #7


UZYTKOWNIK
**

Grupa: Użytkownik
Postów: 87
Dołączył: sob, 05 lut 11
Nr użytkownika: 4,429
Płeć: Kobieta



Ja piekę, mam nawet zakwas i czasami eksperymentuję z rodzajami mąki. Chleb robi się szybko tylko musi trochę rosnąć. A mąka najlepsza jest w Auchan z Gdańskich Młynów.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leszek
post pią, 10 sie 2012 - 19:17
Post #8


UZYTKOWNIK
*******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,978
Dołączył: sob, 01 kwi 06
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 197
Płeć: Mężczyzna
GG: 2519362 status gadu-gadu



No, ja do zakwasu jeszcze nie doszedłem, na razie na drożdżach smile2.gif
Fajna mąka jest we FRAC-u - pszenno-żytnio-orkiszowa.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slyzaba
post pią, 10 sie 2012 - 20:06
Post #9


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 1,635
Dołączył: pon, 16 lut 09
Skąd: Centrum
Nr użytkownika: 3,199
Płeć: Mężczyzna



My też na zakwasie - do tego mąka żytnia, mąka orkiszowa i trochę pszennej. Do tego miarka ziaren słonecznika, dyni i czasem siemienia lnianego. Niekiedy jeszcze albo żurawina albo rodzynki.

ps. mimo, że zakwas od teściowej to chlebek rośnie aż miło ;-)


--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post pon, 23 wrz 2013 - 11:42
Post #10


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



W kwesti chleba ja napiszę że kupowałem parę razy chleb w budce na gołonogu na ryneczku razowiec ,graham i był smaczny zauważyłem że dużo osób tam kupuje pieczywo budka posiada asortyment ogólnospożywczy ,artykuły zdrowej żywności ,ostatnio tam będąc zobaczyłem że przywożą im co środę popołudniu wyroby wędliniarskie od Sajdaków z Tucholi ,a wy macie jakieś swoje sprawdzone sklepy z wędlinami dobrymi smacznymi bez tzw ''chemi'',zapomniałem jeszcze dodać że w Realu przy ulicy Katowickiej jest stoisko mięsne na pasażu od pana Płatka.U mnie na osiedle są delikatesy spożywcze przy ulicy Łukasińskiego i też mają bardzo dobry asortyment wędlin .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ulabrzyduladg88
post pon, 23 wrz 2013 - 12:59
Post #11


UZYTKOWNIK
**

Grupa: Użytkownik
Postów: 58
Dołączył: pią, 25 sty 13
Nr użytkownika: 5,151
Płeć: Kobieta
GG: 1603361 status gadu-gadu



Ja w piątek i niedzielę kupuję chleb na maślance na targu. Mega bochen za 2,60. Z masełkiem cud malina!

Stoisko jest w okolicach warzyw i owoców, wchodząc środkowym wejściem idzie się prosto, prosto, prosto... i już ;-) Budkę można poznać po tym, że zawsze jest przy niej kolejka jak za komuny.





--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mawwm
post pon, 23 wrz 2013 - 18:21
Post #12


kocham Moje Miasto
****

Grupa: Użytkownik
Postów: 494
Dołączył: śro, 11 cze 08
Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg
Nr użytkownika: 1,335
Płeć: Mężczyzna



Można tu, można w Inwałdzie lub tu

Ten post edytował mawwm pon, 23 wrz 2013 - 18:25


--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sebastian22
post pon, 23 wrz 2013 - 23:51
Post #13


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 1,944
Dołączył: śro, 16 lis 05
Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe)
Nr użytkownika: 169
Płeć: Mężczyzna



Na konopnickiej zaraz za przejazdem zawsze ładnie pachnie. To stara piekarnia z klimatem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bathurst
post wto, 24 wrz 2013 - 08:51
Post #14


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,221
Dołączył: czw, 22 kwi 04
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 80
Płeć: Mężczyzna



CYTAT(Sebastian22 @ pon, 23 wrz 2013 - 23:51) *
Na konopnickiej zaraz za przejazdem zawsze ładnie pachnie. To stara piekarnia z klimatem.

Sebastian22 - to ta sama piekarnia o której opisze mawmm
Dałem się kiedyś nabrać na ten klimat - pieczywo było niesmaczne

Ja polecam sieć piekarni KŁOS no i chleb od Bigaja z dawnej piekarni na Gwardii Ludowej w Gołonogu. Sklep pozostał ale piekarnię przenieśli do Strzemieszyc. Pisałem o nim kiedyś http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/06/...go-goonoga.html



Ten post edytował Bathurst wto, 24 wrz 2013 - 08:59


--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post wto, 24 wrz 2013 - 13:43
Post #15


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



Zapomniałem napisać jeszcze o delikatesach FRAC na ul.Chopina mają tam kilka dostawców pieczywa z różnych piekarni tj Piekarnie;Baumpol Kiełtyka,Wąs ,Kiełek pieczywo ,ciemne ,razowe pokroją na maszynie nawet pół chleba.Nie wiem jak jest w innych Frakach na terenie miasta czy też mają taką samą liczbę piekarni dostawców.A co do tej budki na targowisku miejskim też zauważyłem że przy tej jednej budce zawsze są kolejki i ciasta też sprzedają także coś tam musi ludzi przyciągać.Duży wybór pieczywa jest też w Domu Handlowym Centrum -Społem na ul Kościuszki ale co do pieczywa to się coś porządnego znajdzie ale kupno dobrej smacznej wędliny ,kiełbasy to już nie jest tak prosto wszędzie masowa produkcja ,podobny smak.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leszek
post wto, 24 wrz 2013 - 13:58
Post #16


UZYTKOWNIK
*******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,978
Dołączył: sob, 01 kwi 06
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 197
Płeć: Mężczyzna
GG: 2519362 status gadu-gadu



FRAC na Kasprzaka też ma spory wybór dostawców pieczywa, szkoda tylko, że mało który chleb jest smaczny - niezależnie od piekarni.

A sklep na ryneczku, o którym piszesz też mogę polecić - jak rzadko komu im się chce, coraz to nowe produkty wprowadzają (wędliny z Tuchowa, nie z Tucholi - ale naprawdę smaczne). Ciasta też były dobre (dawno nie kupowałem, ale sądzę, ze też się to nie zmieniło).


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vacu
post wto, 24 wrz 2013 - 17:28
Post #17


Smokin' nigga
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,125
Dołączył: sob, 01 maj 04
Skąd: DG Centrum
Nr użytkownika: 85
Płeć: Mężczyzna
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen



CYTAT(Grzegorz-dg @ wto, 24 wrz 2013 - 13:43) *
[ciach]
kupno dobrej smacznej wędliny ,kiełbasy to już nie jest tak prosto wszędzie masowa produkcja ,podobny smak.

Co prawda nie DG ale wrzucę.
Jakiś czas temu kupowałem wędliny na targowisku w Czeladzi, koło Biedronki niedaleko pętli tramwajowej. Były pyszne, takie "domowe" a nie masowa produkcja, nawet nie wiem kto je robił tongue.gif Niestety po 13-14-tej to już ciężko tam było coś dostać no i każdego dnia był inny asortyment. Niestety od dłuższego czasu jest mi wybitnie nie po drodze tam a po 17 to nie mam tam czego szukać. Ale jakby ktoś był w okolicy to polecam spróbować, budka była na samym końcu targowiska, mieli tylko wędliny i tylko 2-3 rodzaje każdego dnia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kopiko
post wto, 24 wrz 2013 - 21:45
Post #18


UZYTKOWNIK
*

Grupa: Użytkownik
Postów: 38
Dołączył: śro, 12 paź 11
Nr użytkownika: 4,815
Płeć: Mężczyzna



CYTAT(ulabrzyduladg88 @ pon, 23 wrz 2013 - 12:59) *
Ja w piątek i niedzielę kupuję chleb na maślance na targu. Mega bochen za 2,60. Z masełkiem cud malina!Stoisko jest w okolicach warzyw i owoców, wchodząc środkowym wejściem idzie się prosto, prosto, prosto... i już ;-) Budkę można poznać po tym, że zawsze jest przy niej kolejka jak za komuny.
To jedyny jasny chleb w okolicy, który mi smakuje. Jak ktoś ma po drodze, to może kupować bezpośrednio w piekarni w Sosnowcu, ale kolejki takie same jak na naszym ryneczku:Piekarnia GonsiorJeśli chodzi o chleb ciemny, to kupujemy w piekarni naprzeciwko "Merkurego". Jest znośny. Pół roku temu dobry i tani żytni sprzedawali w Intermarche (o ile dobrze pamiętam Alka i kosztował poniżej 3 zł), ale produkt zniknął z półek tak szybko, jak się pojawił sad.gif
CYTAT(Bathurst @ wto, 24 wrz 2013 - 08:51) *
CYTAT(Sebastian22 @ pon, 23 wrz 2013 - 23:51) *
Na konopnickiej zaraz za przejazdem zawsze ładnie pachnie. To stara piekarnia z klimatem.
Sebastian22 - to ta sama piekarnia o której opisze mawmmDałem się kiedyś nabrać na ten klimat - pieczywo było niesmaczne
Jako że tę piekarnię mijaliśmy codziennie w drodze do pracy/domu, to kupowaliśmy tam chleb "7 zbóż", ale z każdym rokiem stawał się coraz gorszy, niestety.
CYTAT
Ja polecam sieć piekarni KŁOS no i chleb od Bigaja z dawnej piekarni na Gwardii Ludowej w Gołonogu.Sklep pozostał ale piekarnię przenieśli do Strzemieszyc. Pisałem o nim kiedyś http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/06/...go-goonoga.html
A stąd to pączki, jak świeże przywiezie. I obwarzanki smile2.gif Chlebek dobry tylko jak świeży, na drugi dzień niestety rozczarowanie sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
st1111
post śro, 25 wrz 2013 - 22:23
Post #19


UZYTKOWNIK
****

Grupa: Użytkownik
Postów: 271
Dołączył: nie, 26 lis 06
Nr użytkownika: 336



Nową budę na Okrzei po kebabie otwarli codziennie rano kolejka czyli pewnie coś dobrego sprzedają.

Jeżeli chodzi o byłą piekarnię Wojasa za przejazdem to chyba najstarsza w mieście-niestety Wojas nie żyje.

Ten post edytował st1111 śro, 25 wrz 2013 - 22:25
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slyzaba
post śro, 25 wrz 2013 - 23:02
Post #20


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 1,635
Dołączył: pon, 16 lut 09
Skąd: Centrum
Nr użytkownika: 3,199
Płeć: Mężczyzna



CYTAT
Jeżeli chodzi o byłą piekarnię Wojasa za przejazdem to chyba najstarsza w mieście-niestety Wojas nie żyje.


Kiedyś tam kupiłem pieczywo - śmierdziało papierosami. Potem zwróciłem na tą piekarnię szczególną uwagę. Szybko się wyjaśniło skąd ten zapach - ekspedientka paliła przy drzwiach wejściowych. Nie wiem czy to reguła ale skutecznie mnie zniechęciło do dalszych zakupów...


--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maseur
post pon, 30 wrz 2013 - 22:26
Post #21


UZYTKOWNIK
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 108
Dołączył: pią, 06 kwi 07
Nr użytkownika: 666



CYTAT(st1111 @ śro, 25 wrz 2013 - 19:23) *
Jeżeli chodzi o byłą piekarnię Wojasa za przejazdem to chyba najstarsza w mieście-niestety Wojas nie żyje.


Wydawało mi się, że właściciel piekarni na przejeździe na Konopnickiej nazywał się Kołodziejczyk. huh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slyzaba
post pon, 30 wrz 2013 - 23:00
Post #22


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 1,635
Dołączył: pon, 16 lut 09
Skąd: Centrum
Nr użytkownika: 3,199
Płeć: Mężczyzna



Potwierdzam - takie nazwisko jest na reklamie nad wejściem.


--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
st1111
post pon, 30 wrz 2013 - 23:04
Post #23


UZYTKOWNIK
****

Grupa: Użytkownik
Postów: 271
Dołączył: nie, 26 lis 06
Nr użytkownika: 336



Ale nie w 1960r-wtedy Wojas.Kołodziejczyk to znacznie późniejsza historia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
paw74
post pią, 04 paź 2013 - 23:04
Post #24


UZYTKOWNIK
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 193
Dołączył: śro, 21 maj 08
Nr użytkownika: 1,296
Płeć: Mężczyzna
GG: 784484 status gadu-gadu



a ja od jakiegoś czasu piekę sobie w domu, całkiem inny smak, mmmmmm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post sob, 05 paź 2013 - 13:10
Post #25


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



A pieczesz z torebki z gotowych mieszanek czy sam składniki dobierasz ,fakt na internecie jest dużo stron podpowiadających jak upiec chleb.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leszek
post sob, 05 paź 2013 - 13:32
Post #26


UZYTKOWNIK
*******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,978
Dołączył: sob, 01 kwi 06
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 197
Płeć: Mężczyzna
GG: 2519362 status gadu-gadu



CYTAT(paw74 @ pią, 04 paź 2013 - 23:04) *
a ja od jakiegoś czasu piekę sobie w domu, całkiem inny smak, mmmmmm


To już rok temu polecałem smile2.gif

Grzegorz - na początek można spróbować gotowych mieszanek dla nabrania wprawy, ale tam jest tyle chemii, że lepiej po prostu piec z mąki i drożdży (cały czas mam nadzieję zacząć robić zakwas, ale ciągle wymówką jest brak czasu wink.gif ).


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post sob, 05 paź 2013 - 18:47
Post #27


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



Tak masz racje Leszku chleb samemu robiony jest lepszy niż te gotowe mieszanki bo tam chemia chyba że ekologiczne kupisz.A co do mąki to też trzeba mieć sprawdzoną bo w mące podobno też są ulepszacze konserwanty itp i jak piec z tego chleb najlepiej sprawdzony młyn lub mąke tylko gdzie dostać sprawdzone składniki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leszek
post sob, 05 paź 2013 - 20:38
Post #28


UZYTKOWNIK
*******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,978
Dołączył: sob, 01 kwi 06
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 197
Płeć: Mężczyzna
GG: 2519362 status gadu-gadu



Dobrą mąkę można podobno kupić w młynie w Okradzionowie. Ja używam mieszanki "3 zboża" z Lubelli, bo jakoś ciągle do młyna wybrać się nie mogę smile2.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post nie, 13 paź 2013 - 18:16
Post #29


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



Z Mąki 3 zboża z Lubelli dużo osób jest zadowolonych czytałem na internecie.A co do wędlin to przychodzi mi na myśl jak się oddawało wyroby do wędzenia zaraz za zakrętem tramwajowym na Kasprzaka taki mały domek drewniany koło linii tramwajowej,podobno było tam więcej miejsc takich gdzie wędzili.Teraz obecnie pewnie niema w DG takich miejsc gdzie by można oddać wyroby do wędzenia,jedynie jak ktoś ma swoją przydomową wędzarnie.A co do norm dodawania do wędlin konserwantów to przed przystąpieniem do UE Polska miała o wiele zaostrzone normy dodawania konserwantów niż te obecnie co mamy europejskie. Ciekawa też jest strona wędliny domowe na którą trafiłem w internecie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bathurst
post nie, 13 paź 2013 - 20:04
Post #30


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,221
Dołączył: czw, 22 kwi 04
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 80
Płeć: Mężczyzna



Grzegorz, gdzie dokładnie znajdował się ten domek z wędzarnią? Na początku Kościelnej? Tam gdzie dawno temu był skup butelek?


--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post nie, 13 paź 2013 - 20:26
Post #31


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



Możliwe że tam pamiętam jak rodzice tam oddawali produkty do wędzenia ostatni raz koło 1992 r ciężko mi jest wskazać dokładną lokalizację nie jezdziłem tam pamiętam z opowiadań.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vacu
post pon, 14 paź 2013 - 14:34
Post #32


Smokin' nigga
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,125
Dołączył: sob, 01 maj 04
Skąd: DG Centrum
Nr użytkownika: 85
Płeć: Mężczyzna
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen



CYTAT(Bathurst @ nie, 13 paź 2013 - 20:04) *
Grzegorz, gdzie dokładnie znajdował się ten domek z wędzarnią? Na początku Kościelnej? Tam gdzie dawno temu był skup butelek?

@Bathurst: nie wiem czy szukasz konkretnie tego budynku czy wędzarni tongue.gif Jeśli wędzarni to całkiem przypadkowo dziś zauważyłem afisz "Wędzenie" dokładnie tutaj (ul. Wojska Polskiego): kliknij
Niestety nie miałem możliwości się zatrzymać i spisać numer bo za mną ktoś jechał, może następnym razem wink.gif

[Edytka]
Tak się składa, że przejeżdżałem drugi raz (502-350-160) tongue.gif


Ten post edytował vacu pon, 14 paź 2013 - 15:15
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bathurst
post pon, 14 paź 2013 - 16:36
Post #33


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,221
Dołączył: czw, 22 kwi 04
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 80
Płeć: Mężczyzna



Dzięki wielkie Vacu ( i Grzegorz) - to może być alternatywa dla foliowanych wędlin wink.gif no i ciekawostka dąbrowska rzecz jasna smile.gif

OT
Zaraz za granicą w Czechach ( musiałbym się dokładnie dowiedzieć gdzie) jest destylarnia. Można przywieźć np. 200 kg swoich jabłek i za kilka tygodni odebrać swoją okowitkę. Taka ciekawostka smile.gif

Ten post edytował Bathurst pon, 14 paź 2013 - 16:37


--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mały77
post pon, 14 paź 2013 - 16:40
Post #34


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 1,113
Dołączył: czw, 19 lis 09
Nr użytkownika: 3,566
Płeć: Mężczyzna



CYTAT(Bathurst @ pon, 14 paź 2013 - 16:36) *
Zaraz za granicą w Czechach ( musiałbym się dokładnie dowiedzieć gdzie) jest destylarnia. Można przywieźć np. 200 kg swoich jabłek i za kilka tygodni odebrać swoją okowitkę. Taka ciekawostka smile.gif

Takich miejsc jest pełno - zaczynają się już za mostem granicznym jadąc S1 wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slyzaba
post pon, 14 paź 2013 - 17:19
Post #35


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 1,635
Dołączył: pon, 16 lut 09
Skąd: Centrum
Nr użytkownika: 3,199
Płeć: Mężczyzna



Z jednego z serwisów ogłoszeniowych:

CYTAT
Opis oferty:
Wędzimy wyroby mięsne powierzone przez klienta.Zapraszamy.Tel.502-350-160


--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post pon, 14 paź 2013 - 17:56
Post #36


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



Ale tutaj jestem zaskoczony nie myślałem że ktoś wędzi jeszcze na większą skale ,ciekawe jak z ceną za takie produkty ,a tak z ciekawości posiada ktoś dobry przepis na marynowanie takiego mięsa przed oddaniem do wędzenia.Swoją drogą zostają jeszcze sklepy internetowe z wysyłką wędlin w paczkach ale nigdy żadnego nie korzystałem .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Slyzaba
post pon, 14 paź 2013 - 20:40
Post #37


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 1,635
Dołączył: pon, 16 lut 09
Skąd: Centrum
Nr użytkownika: 3,199
Płeć: Mężczyzna



Z chleba przeszliśmy na wędlinę - może warto zmienić tytuł wątku? ;-)

Przepis, który stosuję od kilku lat do szynki i schabu:
CYTAT
Na 10 kilo mięsa: łyżka płaska kolendry mielonej i łyżka płaska kolendry, czubata łyżka pieprzu, 1 główka czosnku, łyżka gałki muszkatałowej, 10 liści laurowych, 15-20 ziela angielskiego i 0,8 kg soli peklowej.


Oczywiście nie trzymam się sztywno co do grama i czasami wprowadzam inne zioła.


--------------------
pozdrawiam,
Sylwester Dominik

Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach.
Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leszek
post pon, 14 paź 2013 - 22:09
Post #38


UZYTKOWNIK
*******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,978
Dołączył: sob, 01 kwi 06
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 197
Płeć: Mężczyzna
GG: 2519362 status gadu-gadu



Wracając do chleba: https://maps.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&....456611,14.0625


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post wto, 15 paź 2013 - 19:05
Post #39


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



Z takich ciekawostek owe wędzenie kosztuje 4zl za kilo mięsa przyniesionego do wędzenia a odbywa się chyba w pierwszy i trzeci czwartek miesiąca lub na indywidualne zamówienie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master
post śro, 16 paź 2013 - 08:20
Post #40


FdZD
******

Grupa: ADMINISTRATOR
Postów: 1,390
Dołączył: pią, 08 sie 03
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Nr użytkownika: 5
Płeć: Mężczyzna



Na zdjęciu vaca w oczy rzuca sie chodnik (nadajacy sie do szybkiej wymiany).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vacu
post śro, 16 paź 2013 - 18:56
Post #41


Smokin' nigga
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,125
Dołączył: sob, 01 maj 04
Skąd: DG Centrum
Nr użytkownika: 85
Płeć: Mężczyzna
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen



CYTAT(Master @ śro, 16 paź 2013 - 08:20) *
Na zdjęciu vaca w oczy rzuca sie chodnik (nadajacy sie do szybkiej wymiany).

To ja ci mogę kilogram fotek takich chodników wrzucić i jeszcze "lepszych" wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pulsatilla1214
post sob, 19 paź 2013 - 16:34
Post #42


UZYTKOWNIK
******

Grupa: MODERATOR
Postów: 1,189
Dołączył: nie, 26 cze 05
Skąd: z bagien
Nr użytkownika: 148
Płeć: Kobieta



co do chleba - od lat synonimem dobrego bochenka jest dla mnie to, co można dostać w Gołonogu w niepozornej budce koło poczty (chleb tego samego producenta także na skrzyżowaniu Cedlera z Gagarina, o ile ktoś się orientuje gdzież ów wybitny pionier-kosmonauta ma ulicę swego imienia, numeru na niej chyba żadnego wink.gif )

przy czym musimy trafić na dobrze wypieczony, charakterystycznie lekki - zawsze proszę o możliwie "spalony" - te są i najsmaczniejsze najdłużej, i najbardziej chrupiące smile.gif

czasem niestety nie ma "spalonych".... sad.gif laugh.gif

i pozdrowienia dla Pani Heni i jej koleżanki, co zawsze dobry chleb z tego co dowiozą wybierze cool.gif

P.S.

kiedyś na forum o tym miejscu chyba było, z lat temu parę - ktoś się burzył, że ponoć bochenki trochę za lekkie - faktycznie, te wypieczone na pewno, ale takie właśnie wolę od niedopieczonego ciężkiego gluta, którego wszędzie dostać można - tym waga z ciastem sprzed pieczenia pewnie się zgadza...

może zresztą właśnie dzięki temu, że mniejsze, są tak smaczne - zdążą się dobrze upiec - może i dlatego "kanapki" są zwykle nieco lepsze od tamtejszych klasycznych "małych" bochenków

czasem trafiają się prawdziwe rarytasy - spieczone chałki - te z masłem i miodem (najlepiej nawłociowym z Dąbrowy) szczególnie polecam na deser....... rolleyes.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 sob, 19 paź 2013 - 16:39
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post nie, 20 paź 2013 - 09:06
Post #43


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



Co do wędlin to przypomniał mi się jeszcze jeden producent o którym czytałem w sieci Stanisław Mądry zakład masarski z Nowej Wsi Szlacheckiej nie miałem okazji próbować wędlin jego wyrobu ale podobno uchodzą jak niektórzy piszą w opiniach za ''rarytasy'' ciężko dostać tutaj w naszym rejonie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post wto, 07 sty 2014 - 14:16
Post #44


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



www.Klimeko.pl - produkcja naturalnego nabiału próbował ktoś produktów tej firmy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vacu
post wto, 07 sty 2014 - 20:00
Post #45


Smokin' nigga
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,125
Dołączył: sob, 01 maj 04
Skąd: DG Centrum
Nr użytkownika: 85
Płeć: Mężczyzna
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen



A ja sobie zacząłem sam piec chleb smile2.gif Polecam jak ktoś chce dobre pieczywo, sprawa jest banalnie prosta i nie wymaga żadnych nakładów (piekę w normalnym piekarniku, maszyna niepotrzebna), tylko trzy składniki: mąka, woda i sól. Zdecydowałem się na to kiedy zawiodła mnie ostatnia nadzieja - popróbowałem chleba z okolicznych sklepów i piekarni, niestety to samo hipermarketowe g... tylko mniejsze i w dwukrotnie wyższej cenie. A jak mam jeździć gdzieś daleko to wolę sam zrobić smile2.gif
Piękny nie jest (można robić w foremce i wtedy hjest też ładniutki ale ja wolę więcej chrupiącej skórki, której wtedy jest mniej) ale za to przepyszny, ten akurat żytni z mąki wysokiego typu, lekko kwaskowy, mniam spróbujcie taki kupić wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bathurst
post wto, 07 sty 2014 - 20:47
Post #46


UZYTKOWNIK
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,221
Dołączył: czw, 22 kwi 04
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 80
Płeć: Mężczyzna



Gratuluję. Uważam, że jednak jest piękny, zwłaszcza te skośne, podłużne bruzdy smile.gif
Co do mąki to podobno taka fajną mielą w Okradzionowie. Młyn cały czas działa, tak więc można się zaopatrzyć.


--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leszek
post wto, 07 sty 2014 - 21:18
Post #47


UZYTKOWNIK
*******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,978
Dołączył: sob, 01 kwi 06
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 197
Płeć: Mężczyzna
GG: 2519362 status gadu-gadu



Piękny smile2.gif
Toż ja od dawna piszę, że to jedynie słuszna droga biorąc pod uwagę ten szajs w sprzedaży.

Na zakwasie?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post wto, 07 sty 2014 - 21:27
Post #48


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



Widzę profesjonalnie upieczony chleb jaki ładny bochen ,Vacu może pomyśl nad uruchomieniem własnej małej piekarni.Właśnie podstawą jest dobra mąka nie ta sklepowa byle jaka tylko jakościowo dobra i świeża a o tą trudno u nas. wink.gif wink.gif Na internecie jest masę przepisów na dobry chleb. i do tego porządne masło oczywiście o które też nie łatwo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
vacu
post śro, 08 sty 2014 - 00:01
Post #49


Smokin' nigga
******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,125
Dołączył: sob, 01 maj 04
Skąd: DG Centrum
Nr użytkownika: 85
Płeć: Mężczyzna
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen



Dzięki za miłe słowa i naprawdę zachęcam smile2.gif Jeśli nie na codzień to przynajmniej co jakiś czas warto sobie upiec, różnica jest ogromna. A można też upiec na zapas i zamrozić, przechowuje się tak doskonale i po rozmrożeniu smakuje jak świeży smile2.gif Co do mąki - do tej pory eksperymentowałem więc nie chciałem brać większej ilości jednego typu do tego miałem chwilowe problemy z mobilnością więc brałem stąd: http://www.bogutynmlyn.pl/ . Jakościowo dobra i polecam tylko, że dość drogo wychodzi z przesyłką. Ale planuję właśnie się wybrać na większe zakupy do Okradzionowa.

CYTAT(Leszek @ wto, 07 sty 2014 - 22:18) *
Piękny smile2.gif
Toż ja od dawna piszę, że to jedynie słuszna droga biorąc pod uwagę ten szajs w sprzedaży.

Na zakwasie?

Na zakwasie smile2.gif Tylko na zakwasie robię póki co.
Swoją drogą to jest smutne ale i krzepiące jednocześnie, że trzeba zaczynać działać samodzielnie żeby zjeść prawdziwe jedzenie a nie plastik z tubki smile2.gif Smutne bo ja sto razy wolałbym dać zarobić rzemieślnikowi aby zrobił za mnie chleb czy wędlinę, tylko niech zrobi prawdziwą i dobrą a nie oszukuje mnie. No a w bliskim zasięgu ciężko o takie produkty. Natomiast krzepiące dlatego, że po kryzysie nuklearnym jednak jakaś tradycyjna wiedza pozostanie, im więcej ludzi będzie o niej pamiętać tym większa szansa na to wink.gif Poza tym mój dziadek miał piekarnię, jeszcze piekł tradycyjnie, na zakwasie więc ja pamiętam smak dobrego chleba ale już wielu moich równieśników niekoniecznie sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mały
post śro, 08 sty 2014 - 07:08
Post #50


UZYTKOWNIK
***

Grupa: Użytkownik
Postów: 221
Dołączył: pią, 15 gru 06
Skąd: Ujejsce City
Nr użytkownika: 370



CYTAT(Grzegorz-dg @ wto, 07 sty 2014 - 14:16) *
www.Klimeko.pl - produkcja naturalnego nabiału próbował ktoś produktów tej firmy.


Na ryneczku na gołonogu w tej budce z nabiałem, pieczywem, swojskimi wędlinami mają produktu z klimeko. Jadłem biały ser, maślankę - bardzo dobre, tylko niestety nie tanie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post nie, 02 mar 2014 - 12:50
Post #51


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



Odnosząc się do posta Vacu ja też bym zapłacił rzemieślnikowi więcej za dobrej jakościowo produkt tylko że takich nie ma na rynku lub są w bardzo ograniczonej ilości ,teraz producenci idą na ilość a nie na jakość produktów i cena aby była korzystniejsza od konkurencji .Teraz coś o maśle extra prof. Andrzej Stołyhwo z SGGW w Warszawie przeprowadził badania masła extra i wyszło że na rynku są ogromne ilości sfałszowanego masła olejami roślinnymi o których producenci nie piszą na opakowaniach dopiero wychodzi to w specjalistycznych badaniach w labolatorium .Polskie Normy żywnościowe PN były o wiele rygorystyczne niż te które mamy obecnie narzucone przez Unie .To samo ze śmietaną ,mlekiem ,twarogami też nie jest to smak jak kiedyś.Zastanawiać może tylko co robią takie instytucje państwowe jak PIH, UOKIK, które powinny stać na straży zdrowia obywateli .Wychodzi na to chcesz jeść zdrowo rób sam wyroby.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Grzegorz-dg
post czw, 24 kwi 2014 - 21:00
Post #52


UZYTKOWNIK
*****

Grupa: Użytkownik
Postów: 765
Dołączył: nie, 17 cze 12
Skąd: Mydlice
Nr użytkownika: 5,028
Płeć: Mężczyzna



Słyszeliście może że w Katowicach na terenie byłej Huty Baildon co sobotę odbywa się Bio Bazar z produktami ekologicznymi spożywczymi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leszek
post czw, 24 kwi 2014 - 21:20
Post #53


UZYTKOWNIK
*******

Grupa: Użytkownik
Postów: 2,978
Dołączył: sob, 01 kwi 06
Skąd: Gołonóg
Nr użytkownika: 197
Płeć: Mężczyzna
GG: 2519362 status gadu-gadu



Słyszeliśmy smile2.gif
Pierwszy był 5 kwietnia:

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35018...i_EkoBazar.html


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:55
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza