![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: wto, 26 cze 12 Nr użytkownika: 5,032 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ostatnio zamknęli Zaczarowany Młyn, który mieścił się przy ulicy Bandrowskiego. To była chyba jedyna piekarnia w centrum gdzie można było dostać tak dobry chleb za niewielkie pieniądze. Wielki bochen razowca kosztował 4,10 zł... Wiem, że popołudniami już nie było raczej z czego wybierać, wszystko było wykupione. A teraz zamknęli ten sklep. Ciekawe czemu? Ech... Nic w tym mieście co dobre się nie może utrzymać? O taki był tam chlebuś:
![]() A teraz pytanie do was. Gdzie mogę dostać dobry chlebek w okolicach centrum czy Redenu, Mydlic? |
|
|
![]() |
![]()
Post
#2
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: wto, 26 cze 12 Nr użytkownika: 5,032 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jednak nawet dobrego chleba nie da się kupić w naszym cudownym mieście...
|
|
|
![]()
Post
#3
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Dobry chleb to sobie trzeba samemu upiec
![]() -------------------- |
|
|
![]()
Post
#4
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 12 Dołączył: śro, 19 paź 11 Nr użytkownika: 4,821 Płeć: Mężczyzna ![]() |
polecam żytnio-razowy ze słonecznikiem w piekarni"Łysa Góra" smakuje nam też wiejski - od "Kłosa"
|
|
|
![]()
Post
#5
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja ostatnio - dzięki znajomym - odkryłem chleb słonecznikowy pieczony w Lidlu - bardzo nam smakuje.
|
|
|
![]()
Post
#6
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: wto, 08 maj 12 Nr użytkownika: 5,009 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jaros w Strzemieszycach, ul. Ofiar Katynia. Otwarte 19-22.
U Słowika ul. Stacyjna, otwarte w godzinach rannych. W tych piekarniach jest prawdziwe pieczywo. Co do Lidla to kupcie np. Ciabate i zamroźcie na np. kilka dni. Potem odmroźcie i spróbujcie ugryźć/ukroić. Życzę powodzenia... |
|
|
![]()
Post
#7
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 87 Dołączył: sob, 05 lut 11 Nr użytkownika: 4,429 Płeć: Kobieta ![]() |
Ja piekę, mam nawet zakwas i czasami eksperymentuję z rodzajami mąki. Chleb robi się szybko tylko musi trochę rosnąć. A mąka najlepsza jest w Auchan z Gdańskich Młynów.
|
|
|
![]()
Post
#8
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
No, ja do zakwasu jeszcze nie doszedłem, na razie na drożdżach
![]() Fajna mąka jest we FRAC-u - pszenno-żytnio-orkiszowa. -------------------- |
|
|
![]()
Post
#9
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
My też na zakwasie - do tego mąka żytnia, mąka orkiszowa i trochę pszennej. Do tego miarka ziaren słonecznika, dyni i czasem siemienia lnianego. Niekiedy jeszcze albo żurawina albo rodzynki.
ps. mimo, że zakwas od teściowej to chlebek rośnie aż miło ;-) -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
Post
#10
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
W kwesti chleba ja napiszę że kupowałem parę razy chleb w budce na gołonogu na ryneczku razowiec ,graham i był smaczny zauważyłem że dużo osób tam kupuje pieczywo budka posiada asortyment ogólnospożywczy ,artykuły zdrowej żywności ,ostatnio tam będąc zobaczyłem że przywożą im co środę popołudniu wyroby wędliniarskie od Sajdaków z Tucholi ,a wy macie jakieś swoje sprawdzone sklepy z wędlinami dobrymi smacznymi bez tzw ''chemi'',zapomniałem jeszcze dodać że w Realu przy ulicy Katowickiej jest stoisko mięsne na pasażu od pana Płatka.U mnie na osiedle są delikatesy spożywcze przy ulicy Łukasińskiego i też mają bardzo dobry asortyment wędlin .
|
|
|
![]()
Post
#11
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 58 Dołączył: pią, 25 sty 13 Nr użytkownika: 5,151 Płeć: Kobieta GG: 1603361 ![]() |
Ja w piątek i niedzielę kupuję chleb na maślance na targu. Mega bochen za 2,60. Z masełkiem cud malina!
Stoisko jest w okolicach warzyw i owoców, wchodząc środkowym wejściem idzie się prosto, prosto, prosto... i już ;-) Budkę można poznać po tym, że zawsze jest przy niej kolejka jak za komuny. -------------------- |
|
|
![]()
Post
#12
|
|
![]() kocham Moje Miasto ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 494 Dołączył: śro, 11 cze 08 Skąd: Bajba, Centrum, Gołonóg Nr użytkownika: 1,335 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman
|
|
|
![]()
Post
#13
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na konopnickiej zaraz za przejazdem zawsze ładnie pachnie. To stara piekarnia z klimatem.
|
|
|
![]()
Post
#14
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na konopnickiej zaraz za przejazdem zawsze ładnie pachnie. To stara piekarnia z klimatem. Sebastian22 - to ta sama piekarnia o której opisze mawmm Dałem się kiedyś nabrać na ten klimat - pieczywo było niesmaczne Ja polecam sieć piekarni KŁOS no i chleb od Bigaja z dawnej piekarni na Gwardii Ludowej w Gołonogu. Sklep pozostał ale piekarnię przenieśli do Strzemieszyc. Pisałem o nim kiedyś http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/06/...go-goonoga.html Ten post edytował Bathurst wto, 24 wrz 2013 - 08:59 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
Post
#15
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zapomniałem napisać jeszcze o delikatesach FRAC na ul.Chopina mają tam kilka dostawców pieczywa z różnych piekarni tj Piekarnie;Baumpol Kiełtyka,Wąs ,Kiełek pieczywo ,ciemne ,razowe pokroją na maszynie nawet pół chleba.Nie wiem jak jest w innych Frakach na terenie miasta czy też mają taką samą liczbę piekarni dostawców.A co do tej budki na targowisku miejskim też zauważyłem że przy tej jednej budce zawsze są kolejki i ciasta też sprzedają także coś tam musi ludzi przyciągać.Duży wybór pieczywa jest też w Domu Handlowym Centrum -Społem na ul Kościuszki ale co do pieczywa to się coś porządnego znajdzie ale kupno dobrej smacznej wędliny ,kiełbasy to już nie jest tak prosto wszędzie masowa produkcja ,podobny smak.
|
|
|
![]()
Post
#16
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
FRAC na Kasprzaka też ma spory wybór dostawców pieczywa, szkoda tylko, że mało który chleb jest smaczny - niezależnie od piekarni.
A sklep na ryneczku, o którym piszesz też mogę polecić - jak rzadko komu im się chce, coraz to nowe produkty wprowadzają (wędliny z Tuchowa, nie z Tucholi - ale naprawdę smaczne). Ciasta też były dobre (dawno nie kupowałem, ale sądzę, ze też się to nie zmieniło). -------------------- |
|
|
![]()
Post
#17
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
[ciach] kupno dobrej smacznej wędliny ,kiełbasy to już nie jest tak prosto wszędzie masowa produkcja ,podobny smak. Co prawda nie DG ale wrzucę. Jakiś czas temu kupowałem wędliny na targowisku w Czeladzi, koło Biedronki niedaleko pętli tramwajowej. Były pyszne, takie "domowe" a nie masowa produkcja, nawet nie wiem kto je robił ![]() |
|
|
![]()
Post
#18
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 12 paź 11 Nr użytkownika: 4,815 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja w piątek i niedzielę kupuję chleb na maślance na targu. Mega bochen za 2,60. Z masełkiem cud malina!Stoisko jest w okolicach warzyw i owoców, wchodząc środkowym wejściem idzie się prosto, prosto, prosto... i już ;-) Budkę można poznać po tym, że zawsze jest przy niej kolejka jak za komuny. To jedyny jasny chleb w okolicy, który mi smakuje. Jak ktoś ma po drodze, to może kupować bezpośrednio w piekarni w Sosnowcu, ale kolejki takie same jak na naszym ryneczku:Piekarnia GonsiorJeśli chodzi o chleb ciemny, to kupujemy w piekarni naprzeciwko "Merkurego". Jest znośny. Pół roku temu dobry i tani żytni sprzedawali w Intermarche (o ile dobrze pamiętam Alka i kosztował poniżej 3 zł), ale produkt zniknął z półek tak szybko, jak się pojawił ![]() Na konopnickiej zaraz za przejazdem zawsze ładnie pachnie. To stara piekarnia z klimatem. Sebastian22 - to ta sama piekarnia o której opisze mawmmDałem się kiedyś nabrać na ten klimat - pieczywo było niesmaczneCYTAT Ja polecam sieć piekarni KŁOS no i chleb od Bigaja z dawnej piekarni na Gwardii Ludowej w Gołonogu.Sklep pozostał ale piekarnię przenieśli do Strzemieszyc. Pisałem o nim kiedyś http://blogdabrowski.blogspot.com/2013/06/...go-goonoga.html A stąd to pączki, jak świeże przywiezie. I obwarzanki ![]() ![]() |
|
|
![]()
Post
#19
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 271 Dołączył: nie, 26 lis 06 Nr użytkownika: 336 ![]() |
Nową budę na Okrzei po kebabie otwarli codziennie rano kolejka czyli pewnie coś dobrego sprzedają.
Jeżeli chodzi o byłą piekarnię Wojasa za przejazdem to chyba najstarsza w mieście-niestety Wojas nie żyje. Ten post edytował st1111 śro, 25 wrz 2013 - 22:25 |
|
|
![]()
Post
#20
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Jeżeli chodzi o byłą piekarnię Wojasa za przejazdem to chyba najstarsza w mieście-niestety Wojas nie żyje. Kiedyś tam kupiłem pieczywo - śmierdziało papierosami. Potem zwróciłem na tą piekarnię szczególną uwagę. Szybko się wyjaśniło skąd ten zapach - ekspedientka paliła przy drzwiach wejściowych. Nie wiem czy to reguła ale skutecznie mnie zniechęciło do dalszych zakupów... -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
Post
#21
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
|
|
|
![]()
Post
#22
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Potwierdzam - takie nazwisko jest na reklamie nad wejściem.
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
Post
#23
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 271 Dołączył: nie, 26 lis 06 Nr użytkownika: 336 ![]() |
Ale nie w 1960r-wtedy Wojas.Kołodziejczyk to znacznie późniejsza historia.
|
|
|
![]()
Post
#24
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: śro, 21 maj 08 Nr użytkownika: 1,296 Płeć: Mężczyzna GG: 784484 ![]() |
a ja od jakiegoś czasu piekę sobie w domu, całkiem inny smak, mmmmmm
|
|
|
![]()
Post
#25
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A pieczesz z torebki z gotowych mieszanek czy sam składniki dobierasz ,fakt na internecie jest dużo stron podpowiadających jak upiec chleb.
|
|
|
![]()
Post
#26
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
a ja od jakiegoś czasu piekę sobie w domu, całkiem inny smak, mmmmmm To już rok temu polecałem ![]() Grzegorz - na początek można spróbować gotowych mieszanek dla nabrania wprawy, ale tam jest tyle chemii, że lepiej po prostu piec z mąki i drożdży (cały czas mam nadzieję zacząć robić zakwas, ale ciągle wymówką jest brak czasu ![]() -------------------- |
|
|
![]()
Post
#27
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tak masz racje Leszku chleb samemu robiony jest lepszy niż te gotowe mieszanki bo tam chemia chyba że ekologiczne kupisz.A co do mąki to też trzeba mieć sprawdzoną bo w mące podobno też są ulepszacze konserwanty itp i jak piec z tego chleb najlepiej sprawdzony młyn lub mąke tylko gdzie dostać sprawdzone składniki.
|
|
|
![]()
Post
#28
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Dobrą mąkę można podobno kupić w młynie w Okradzionowie. Ja używam mieszanki "3 zboża" z Lubelli, bo jakoś ciągle do młyna wybrać się nie mogę
![]() -------------------- |
|
|
![]()
Post
#29
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z Mąki 3 zboża z Lubelli dużo osób jest zadowolonych czytałem na internecie.A co do wędlin to przychodzi mi na myśl jak się oddawało wyroby do wędzenia zaraz za zakrętem tramwajowym na Kasprzaka taki mały domek drewniany koło linii tramwajowej,podobno było tam więcej miejsc takich gdzie wędzili.Teraz obecnie pewnie niema w DG takich miejsc gdzie by można oddać wyroby do wędzenia,jedynie jak ktoś ma swoją przydomową wędzarnie.A co do norm dodawania do wędlin konserwantów to przed przystąpieniem do UE Polska miała o wiele zaostrzone normy dodawania konserwantów niż te obecnie co mamy europejskie. Ciekawa też jest strona wędliny domowe na którą trafiłem w internecie.
|
|
|
![]()
Post
#30
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Grzegorz, gdzie dokładnie znajdował się ten domek z wędzarnią? Na początku Kościelnej? Tam gdzie dawno temu był skup butelek?
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
Post
#31
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Możliwe że tam pamiętam jak rodzice tam oddawali produkty do wędzenia ostatni raz koło 1992 r ciężko mi jest wskazać dokładną lokalizację nie jezdziłem tam pamiętam z opowiadań.
|
|
|
![]()
Post
#32
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Grzegorz, gdzie dokładnie znajdował się ten domek z wędzarnią? Na początku Kościelnej? Tam gdzie dawno temu był skup butelek? @Bathurst: nie wiem czy szukasz konkretnie tego budynku czy wędzarni ![]() Niestety nie miałem możliwości się zatrzymać i spisać numer bo za mną ktoś jechał, może następnym razem ![]() [Edytka] Tak się składa, że przejeżdżałem drugi raz (502-350-160) ![]() ![]() Ten post edytował vacu pon, 14 paź 2013 - 15:15 |
|
|
![]()
Post
#33
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dzięki wielkie Vacu ( i Grzegorz) - to może być alternatywa dla foliowanych wędlin
![]() ![]() OT Zaraz za granicą w Czechach ( musiałbym się dokładnie dowiedzieć gdzie) jest destylarnia. Można przywieźć np. 200 kg swoich jabłek i za kilka tygodni odebrać swoją okowitkę. Taka ciekawostka ![]() Ten post edytował Bathurst pon, 14 paź 2013 - 16:37 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
Post
#34
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zaraz za granicą w Czechach ( musiałbym się dokładnie dowiedzieć gdzie) jest destylarnia. Można przywieźć np. 200 kg swoich jabłek i za kilka tygodni odebrać swoją okowitkę. Taka ciekawostka ![]() Takich miejsc jest pełno - zaczynają się już za mostem granicznym jadąc S1 ![]() |
|
|
![]()
Post
#35
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z jednego z serwisów ogłoszeniowych:
CYTAT Opis oferty:
Wędzimy wyroby mięsne powierzone przez klienta.Zapraszamy.Tel.502-350-160 -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
Post
#36
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ale tutaj jestem zaskoczony nie myślałem że ktoś wędzi jeszcze na większą skale ,ciekawe jak z ceną za takie produkty ,a tak z ciekawości posiada ktoś dobry przepis na marynowanie takiego mięsa przed oddaniem do wędzenia.Swoją drogą zostają jeszcze sklepy internetowe z wysyłką wędlin w paczkach ale nigdy żadnego nie korzystałem .
|
|
|
![]()
Post
#37
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z chleba przeszliśmy na wędlinę - może warto zmienić tytuł wątku? ;-)
Przepis, który stosuję od kilku lat do szynki i schabu: CYTAT Na 10 kilo mięsa: łyżka płaska kolendry mielonej i łyżka płaska kolendry, czubata łyżka pieprzu, 1 główka czosnku, łyżka gałki muszkatałowej, 10 liści laurowych, 15-20 ziela angielskiego i 0,8 kg soli peklowej. Oczywiście nie trzymam się sztywno co do grama i czasami wprowadzam inne zioła. -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
Post
#38
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Wracając do chleba: https://maps.google.pl/maps/ms?ie=UTF8&....456611,14.0625
-------------------- |
|
|
![]()
Post
#39
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z takich ciekawostek owe wędzenie kosztuje 4zl za kilo mięsa przyniesionego do wędzenia a odbywa się chyba w pierwszy i trzeci czwartek miesiąca lub na indywidualne zamówienie.
|
|
|
![]()
Post
#40
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na zdjęciu vaca w oczy rzuca sie chodnik (nadajacy sie do szybkiej wymiany).
|
|
|
![]()
Post
#41
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
|
|
|
![]()
Post
#42
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
co do chleba - od lat synonimem dobrego bochenka jest dla mnie to, co można dostać w Gołonogu w niepozornej budce koło poczty (chleb tego samego producenta także na skrzyżowaniu Cedlera z Gagarina, o ile ktoś się orientuje gdzież ów wybitny pionier-kosmonauta ma ulicę swego imienia, numeru na niej chyba żadnego
![]() przy czym musimy trafić na dobrze wypieczony, charakterystycznie lekki - zawsze proszę o możliwie "spalony" - te są i najsmaczniejsze najdłużej, i najbardziej chrupiące ![]() czasem niestety nie ma "spalonych".... ![]() ![]() i pozdrowienia dla Pani Heni i jej koleżanki, co zawsze dobry chleb z tego co dowiozą wybierze ![]() P.S. kiedyś na forum o tym miejscu chyba było, z lat temu parę - ktoś się burzył, że ponoć bochenki trochę za lekkie - faktycznie, te wypieczone na pewno, ale takie właśnie wolę od niedopieczonego ciężkiego gluta, którego wszędzie dostać można - tym waga z ciastem sprzed pieczenia pewnie się zgadza... może zresztą właśnie dzięki temu, że mniejsze, są tak smaczne - zdążą się dobrze upiec - może i dlatego "kanapki" są zwykle nieco lepsze od tamtejszych klasycznych "małych" bochenków czasem trafiają się prawdziwe rarytasy - spieczone chałki - te z masłem i miodem (najlepiej nawłociowym z Dąbrowy) szczególnie polecam na deser....... ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 sob, 19 paź 2013 - 16:39 |
|
|
![]()
Post
#43
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co do wędlin to przypomniał mi się jeszcze jeden producent o którym czytałem w sieci Stanisław Mądry zakład masarski z Nowej Wsi Szlacheckiej nie miałem okazji próbować wędlin jego wyrobu ale podobno uchodzą jak niektórzy piszą w opiniach za ''rarytasy'' ciężko dostać tutaj w naszym rejonie.
|
|
|
![]()
Post
#44
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
www.Klimeko.pl - produkcja naturalnego nabiału próbował ktoś produktów tej firmy.
|
|
|
![]()
Post
#45
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
A ja sobie zacząłem sam piec chleb
![]() ![]() Piękny nie jest (można robić w foremce i wtedy hjest też ładniutki ale ja wolę więcej chrupiącej skórki, której wtedy jest mniej) ale za to przepyszny, ten akurat żytni z mąki wysokiego typu, lekko kwaskowy, mniam spróbujcie taki kupić ![]() ![]() |
|
|
![]()
Post
#46
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Gratuluję. Uważam, że jednak jest piękny, zwłaszcza te skośne, podłużne bruzdy
![]() Co do mąki to podobno taka fajną mielą w Okradzionowie. Młyn cały czas działa, tak więc można się zaopatrzyć. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
Post
#47
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Piękny
![]() Toż ja od dawna piszę, że to jedynie słuszna droga biorąc pod uwagę ten szajs w sprzedaży. Na zakwasie? -------------------- |
|
|
![]()
Post
#48
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Widzę profesjonalnie upieczony chleb jaki ładny bochen ,Vacu może pomyśl nad uruchomieniem własnej małej piekarni.Właśnie podstawą jest dobra mąka nie ta sklepowa byle jaka tylko jakościowo dobra i świeża a o tą trudno u nas.
![]() ![]() |
|
|
![]()
Post
#49
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Dzięki za miłe słowa i naprawdę zachęcam
![]() ![]() Piękny ![]() Toż ja od dawna piszę, że to jedynie słuszna droga biorąc pod uwagę ten szajs w sprzedaży. Na zakwasie? Na zakwasie ![]() Swoją drogą to jest smutne ale i krzepiące jednocześnie, że trzeba zaczynać działać samodzielnie żeby zjeść prawdziwe jedzenie a nie plastik z tubki ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
Post
#50
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
|
|
|
![]()
Post
#51
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Odnosząc się do posta Vacu ja też bym zapłacił rzemieślnikowi więcej za dobrej jakościowo produkt tylko że takich nie ma na rynku lub są w bardzo ograniczonej ilości ,teraz producenci idą na ilość a nie na jakość produktów i cena aby była korzystniejsza od konkurencji .Teraz coś o maśle extra prof. Andrzej Stołyhwo z SGGW w Warszawie przeprowadził badania masła extra i wyszło że na rynku są ogromne ilości sfałszowanego masła olejami roślinnymi o których producenci nie piszą na opakowaniach dopiero wychodzi to w specjalistycznych badaniach w labolatorium .Polskie Normy żywnościowe PN były o wiele rygorystyczne niż te które mamy obecnie narzucone przez Unie .To samo ze śmietaną ,mlekiem ,twarogami też nie jest to smak jak kiedyś.Zastanawiać może tylko co robią takie instytucje państwowe jak PIH, UOKIK, które powinny stać na straży zdrowia obywateli .Wychodzi na to chcesz jeść zdrowo rób sam wyroby.
|
|
|
![]()
Post
#52
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 765 Dołączył: nie, 17 cze 12 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 5,028 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Słyszeliście może że w Katowicach na terenie byłej Huty Baildon co sobotę odbywa się Bio Bazar z produktami ekologicznymi spożywczymi.
|
|
|
![]()
Post
#53
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:55 |