IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Szukam dobrego prawnika!
jola81
post śro, 11 sty 2012 - 17:24
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 4,899

Witam!

Jako dyplomowana wizażystka zastanawiam się nad założeniem działalności gospodarczej. Trochę już na temat tego, jak to zrobić, czytałam, ale mam jeszcze wiele wątpliwości. Dlatego pomyślałam, że najprościej będzie zwrócić się o poradę do jakiegoś prawnika w okolicy. Stąd moje pytanie - czy jest ktoś, kogo możecie polecić?

Nie chciałabym trafić do kogoś mało kompetentnego, a nigdy wcześniej nie musiałam korzystać z tego typu usług, dlatego każda wypowiedź będzie cenna.
Jestem tu nowa i przeglądałam forum w poszukiwaniu pomocy, ale nie trafiłam na zbyt wiele wypowiedzi odnośnie dąbrowskich prawników.

Swoją drogą, czy są na forum jakieś wizażystki? Może uda mi się zasięgnąć porady od którejś z Was, która już przechodziła cały ten proces tak, aby wszystko było 'zgodne z prawem'. wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
kamillll
post śro, 11 sty 2012 - 20:48
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

dziwnym trafem kilka dni temu zarejestrowal sie tu Blazej Sarzalski, prawnik który jak kiedys gdzies napisał (nie pamietam, bodaj goldenline) specjalizuje sie w prawie gospodarczym (glowy nie dam) smile2.gif

+Quote Post
xMarcinx
post śro, 11 sty 2012 - 21:29
Post #3

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(kamillll @ śro, 11 sty 2012 - 20:48) *
dziwnym trafem kilka dni temu zarejestrowal sie tu Blazej Sarzalski, prawnik który jak kiedys gdzies napisał (nie pamietam, bodaj goldenline) specjalizuje sie w prawie gospodarczym (glowy nie dam) smile2.gif

jak miał prawo gospodarcze z prof. Witoszem to jak najbardziej jest godny polecenia;)

+Quote Post
kamillll
post śro, 11 sty 2012 - 21:31
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

nie wiem z kim miał, ale ja go kojarze bardziej jako skrupulatnego gościa z LO...także kto wie smile2.gif

+Quote Post
Błażej Sarzalski
post czw, 12 sty 2012 - 09:09
Post #5

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,882

CYTAT(kamillll @ śro, 11 sty 2012 - 21:31) *
nie wiem z kim miał, ale ja go kojarze bardziej jako skrupulatnego gościa z LO...także kto wie smile2.gif

Od razu zastrzegam, że czasowy zbieg okoliczności jest zupełnie przypadkowy! Zresztą forum obserwowałem już wcześniej, tylko jakoś nie miałem czasu się zarejestrować - ale wątek o niszczeniu naszego miasta jakoś mnie natchnął do wypowiedzi smile.gif

No okej, ale może merytorycznie:

Prawo gospodarcze i handlowe rzeczywiście swego czasu miałem z prof. Witoszem, którego zresztą całkiem dobrze wspominam, niemniej było to już z mojej perspektywy tak dawno temu, a prawo tyle razy się zmieniało. Nie opierałbym więc swoich poleceń o to z kim kto miał zajęcia na studiach, a raczej o praktykę w tego rodzaju działalności. Profesor Witosz miał tysiące studentów, ale tylko niektórzy ukończyli studia... niektórzy zdali egzaminy adwokacki albo radcowski, a jeszcze mniejsza ilość wykonuje faktycznie zawód.

Najważniejsza jest jednak stała praktyka w tym co się robi i kontakt z prawem.

No ale, nie o tym... nie o tym.. smile2.gif

Joli nie pomogę, bo od niedawna praktykuję w Dąbrowie, wcześniej pracowałem długo w Katowicach i jakoś nie interesowałem się dąbrowskim rynkiem prawniczym (ale chyba czas zacząć), nawet więcej, powiem Wam, że czasem bez sensu korzystać z pomocy prawnika, kiedy samemu można sobie równie dobrze poradzić, gorąco więc do tego zachęcam. Dwie sugestie - 1) poczytaj sobie o zakładaniu firmy na portalu www.firma.gov.pl - obecnie wiele można załatwić przez internet, 2) zadzwoń do Państwowej Inspekcji Sanitarnej (popularny Sanepid) i dowiedz się jakie wymagania musi spełniać gabinet pod taką działalność, jak masz wątpliwości to nawet pojedź do nich i pogadaj z kimś kompetentnym.

No i ostrożnie z korzystaniem z internetowych źródeł - bo można się tutaj nieźle przejechać. Pozdrawiam!

+Quote Post
jola81
post czw, 12 sty 2012 - 20:20
Post #6

UZYTKOWNIK

Liczyłam na pomoc w znalezieniu kogoś sensownego, ale nie spodziewałam się, że trafię tu na prawnika!

Dziękuję za wskazówki, szczególnie odnośnie Sanepidu. Na pewno będę kontaktować się z kimś stamtąd. smile2.gif

A co do Internetu - zgadzam się, dlatego ciągle sądzę, że ostatecznie będę potrzebowała profesjonalnej pomocy... wink.gif

+Quote Post
bobik
post pią, 13 sty 2012 - 13:44
Post #7

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 300

Ja mogę polecić prawnika, który udziela bezpłatnych konsultacji prawnych w biurze europosła Adama Gierka. Wiem, że teraz ma biura na 3 Maja, tam gdzie kiedyś był Urząd Miejski i wydawane były dowody osobiste. Moi znajomi korzystali z tych porad i byli bardzo zadowoleni. Poszukaj w necie jakiegoś namiaru na biuro Gierka i umów się na konsultacje.

+Quote Post
Kamil_
post pią, 13 sty 2012 - 19:18
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

Nie wiem jak wyglądają bezpłatne porady prawne w biurze prof. Gierka ale u innych parlamentarzystów są na żenującym poziomie i nie ma co na nie zbytnio liczyć. Raz że wiadomo, jak ktoś nie zarabia na czymś to i się nie przykłada a dwa, że ludzi przychodzi na takie porady cały ogrom i czas goni. Po trzecie, w niektórych biurach porad udzielają osoby po prawie ale nie będące praktykującymi prawnikami wink.gif

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 13 sty 2012 - 20:10
Post #9

UZYTKOWNIK

oj zarabia.. tylko problem, że bez sprawdzania jakości świadczonych usług

+Quote Post
Kamil_
post pią, 13 sty 2012 - 20:21
Post #10

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

W biurach z którymi ja miałem doczynienia nie zarabiali wink.gif

+Quote Post
Błażej Sarzalski
post pią, 13 sty 2012 - 21:43
Post #11

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 4,882

CYTAT(Kamil_ @ pią, 13 sty 2012 - 20:21) *
W biurach z którymi ja miałem doczynienia nie zarabiali wink.gif

Bezpłatne porady prawne na niezłym poziomie są w Studenckiej Poradni Prawnej na Uniwersytecie Śląskim - www.spp.us.edu.pl - działa to tak, że pomagają studenci w ramach zaliczenia programu konwersatorium "praktyczne problemy stosowania prawa", a opinie sporządzane są pod nadzorem pracowników naukowych.

Co do biur poselskich to wybaczcie mi mój sceptycyzm, ale jakoś nie wyobrażam sobie, że mają tam dobrą jakość. Nie ma dobrej jakości bez dobrego nadzoru i ciągłego doskonalenia zawodowego - a w biurach poselskich najczęściej siedzą wolontariusze albo prawnicy bez uprawnień.

A skoro mowa o biurach bezpłatnych porad prawnych to pozwolę sobie ostrzec Was przed czymś co znajduje się przy ul. 3 maja w Dąbrowie - o czym pisałem zresztą na moim blogu w tym temacie: http://rejestracjaspolkizoo.pl/2011/09/21/...t-umowe-spolki/

W skrócie: wisi wielki czerwony szyld: "Pisanie wszelkich pism, bezpłatne darmowe porady życiowe" - okazało się, że właścicielem porad wszelakich jest znany organom ścigania pan, który mija się z prawdą co do swoich uprawnień, nie mówiąc już o tym, że jego porady są oczywiście odpłatne - a płaci się całkiem słono.

+Quote Post
jola81
post sob, 14 sty 2012 - 19:27
Post #12

UZYTKOWNIK

Z tymi bezpłatnymi poradami mam zbyt dużo wątpliwości co do fachowości. Żyję w przekonaniu, że jakość idzie wraz z ceną, byle ta druga nie była tylko zbyt wygórowana... rolleyes.gif wink.gif

A co do Studenckiej Poradni Prawnej - świetna rzecz! Tylko czy nie czeka sie zbyt długo na taką 'opinię'?
Przyznam, że czas mnie goni, już mam upatrzony lokal i od poniedziałku chciałabym zacząć działać, a nie tylko zastanawiać się..

+Quote Post
vacu
post nie, 15 sty 2012 - 11:00
Post #13

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

O pewne mniej skomplikowane rzeczy możesz zapytać na forum-prawne.org. Ja już parę razy z tego forum korzystałem i zawsze doradzono mi jak należy a jeżeli pojawiła się nieprawidłową odpowiedź to zaraz ktoś ja prostował. Oczywiście prawnika to nie zastąpi i zawsze trzeba sprawdzać te porady we własnym zakresie ale wolę to niż jakieś bezpłatne konsultacje, za które nikt nie bierze odpowiedzialności, tu przynajmniej każda poradę przejrzy kilka osób i ewidentne bzdury sa szybko prostowane.

+Quote Post
upierzonywaz
post wto, 17 sty 2012 - 13:49
Post #14

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,904
GG: 521465 status gadu-gadu

Hej, jest szybsza opcja, to porada przez rpawinka internetowego. kolega mi wogóle o czyms takim powiedział. on akurat prowadzi sklep z czesciami do kosiarek, oni mu napisali regulamin sklepu internetowego i był bardzo zadowolony. e-prawnik.pl to był zdaje się, nawet napewno bo to e- jako przedrostek tam było czesto zaznaczane. tutaj jest zdaje sie ta ich porada o której on mi mówił https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ także spróbuj tutaj mzoe sie uda;)

+Quote Post
jola81
post wto, 17 sty 2012 - 20:34
Post #15

UZYTKOWNIK

Widzę, że darzycie źródła internetowe większym zaufaniem niż ja. smile2.gif
Ja wolę kontakt twarzą w twarz, gdzie od razu mogę wyjaśnić wszyskie wątpliwości i dopytać o to, co mi się nasunie. wink.gif

+Quote Post
xMarcinx
post śro, 18 sty 2012 - 22:22
Post #16

UZYTKOWNIK

Mnie osobiście interesuje co dokładnie chcesz od tego prawnika się dowiedzieć... jaki typ spółki wybrać czy co? aby o coś pytać trzeba pierw wiedzieć o co..

+Quote Post
jola81
post śro, 18 sty 2012 - 23:26
Post #17

UZYTKOWNIK

Spółki? Z tego co wiem, skoro jestem jedna jedyna to mogę sobie założyć działalność, ale to nie jest to samo co spółka..

Najbardziej mnie interesuje kwestia tego, jakie dokumenty muszę złożyć, gdzie, czy spełniać jakieś szczególne wymagania.
I te podatki...

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 19 sty 2012 - 11:28
Post #18

UZYTKOWNIK

No to przecie sprawa jest prosta, sanepid potem biuro rachunkowe.

+Quote Post
Pantas
post czw, 19 sty 2012 - 12:24
Post #19

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 993
GG: 4723472 status gadu-gadu

Jeśli jesteś jedną osobą to zakładasz jednoosobową działalność gospodarczą. Kolega Ci trochę zamieszał wyżej z tymi spółkami, bo Ciebie to w ogóle nie interesuje wink.gif

Idziesz do urzędu miasta i składasz druk EDG o wpis do działalności gospodarczej. Rejestrujesz się w US. Następnie idziesz do ZUSu, bo będziesz odprowadzać składkę na ZUS na ubezpieczenie zdrowotne. Kolejność mogłem trochę pomylić. Musisz zadzwonić do Sanepidu i dowiedzieć się co konkretnie musisz jeszcze spełniać.

Generalnie do tego wszystkiego nie jest Ci potrzebny prawnik, tylko trochę musisz pogooglować, bo na pewno już to wszystko zostało opisane, zresztą w Urzędzie Miasta czy Sanepidzie powinnaś się wszystkiego dowiedzieć. Prawnik raczej zbędny wink.gif

+Quote Post
jola81
post czw, 19 sty 2012 - 13:24
Post #20

UZYTKOWNIK

Faktycznie Pantas, nie brzmi to tak przerażająco, jak wydawało mi się na początku. Argumentem na korzystanie z pomocy prawnika jest u mnie to, że obawiam się trochę prawdziwości tego, co mogę 'wygooglać' w temacie.

Ale i tak mój upatrzony lokal już zajęty, więc poszukuję dalej. I znów jestem w punkcie wyjścia.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:14
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza