![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 5 Dołączył: pon, 17 paź 11 Nr użytkownika: 4,820 Płeć: Mężczyzna GG: 8633754 ![]() |
Witam.
Mam nadzieje że ktoś mi tu pomorze. Musze wykupić swoje pierwsze ubezpieczenie samochodu, jedyne co się do tej pory dowiedziałem to że będzie to tylko OC, na pełny pakiet mnie nie stać ![]() Jest to pierwsze ubezpieczenie, nie mam żadnych zniżek, mam 26 lat. prawko od tego roku, samochód to na 90% będzie Seat Ibiza II FL z silnikiem benzynowym 1.4 60KM (44kw) Proszę o pomoc, rady i opinie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ja zawsze kozystalem z uslug pani Ewy, jej biuro jest obok salonu Fiata na Redenie, ona zawsze wyszuka najkozystniejsza oferte.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 5 Dołączył: pon, 17 paź 11 Nr użytkownika: 4,820 Płeć: Mężczyzna GG: 8633754 ![]() |
a kto to pani Ewa ? i gdzie jest dokładnie to biuro ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Klub Kibica nr 29 ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 242 Dołączył: pią, 30 lis 07 Skąd: Łęknice Nr użytkownika: 920 Płeć: Mężczyzna GG: 7281781 ![]() |
Obok dworca PKP w centrum w tych barakach ( ul. Kolejowa?) też są panie które pomogą CI wybrać ubezpieczenie. Nie wiem na ile zwyżek się załapiesz- jedna jest do 26 roku życia, prawo jazdy krócej niż ileś tam lat itd.
|
|
|
![]()
|
|
OK. A wy korzystaliście z usług tych biur? oni pobierają jakieś opłaty ? opłaca się to ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Agenci opłat nie pobierają - dostają prowizję od TU. Czy się opłaca - IMHO tak, chyba, że masz dużo czasu i możesz sobie pozwolić na sprawdzenie wszystkich ofert samodzielnie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pani Ewa ma swoje biuro w tych budkach naprzeciwko salonu Fiata na Redenie. Jest to zaraz przy nowej restauracji Origami, jest to pierwsza budka od salonu i pisze Ubezpieczenia....nie pobiera oplat jak juz ktos wczesniej pisal, ja oczywiscie ze kozystalem z jej uslug, inaczej bym nie polecal.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja korzystałem z brokera w budynku naprzeciwko Urzędu Miejskiego (schodami na pierwsze piętro i lekko na prawo). Najpierw podzwoniłem po kilku firmach w DG podając podstawowe dane do kalkulacji i poprosiłem o telefony zwrotne. Dwa lata z rzędu najkorzystniej wypadał broker przy UM. Jako nowy klient na pewno dostaniesz na starcie jakiś dobry upust - jeśli by się z tym ociągali to możesz pogadać z gościem z zaplecza, który nam kiedyś dał 30% upust
![]() -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
Ja korzystałem z brokera w budynku naprzeciwko Urzędu Miejskiego (schodami na pierwsze piętro i lekko na prawo). tez tam ubezpieczam samochody i jestem z nich zadowolony. Jeśli chodzi o dobre ubezpieczenie (dobre wcale nie jest najtańsze) to osobiście korzystam z Generalli - dwa razy miło mnie zaskoczyli przy rozliczeniach za szkodę ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja korzystałem z brokera w budynku naprzeciwko Urzędu Miejskiego (schodami na pierwsze piętro i lekko na prawo). tez tam ubezpieczam samochody i jestem z nich zadowolony. Jeśli chodzi o dobre ubezpieczenie (dobre wcale nie jest najtańsze) to osobiście korzystam z Generalli - dwa razy miło mnie zaskoczyli przy rozliczeniach za szkodę ![]() A ja poleciłbym Allianza - też mnie nie zawiedli (korzystałem z OC sprawcy stłuczki) Ale skoro Ty chcesz tylko OC to sprawa rozliczeń szkód jest dla Ciebie mało ważna. To nie Tobie będą wypłacali kasę w razei czego. |
|
|
![]()
|
|
Ok, więc reden lub okok UM. Dzieki wielkie. Mam jeszcze jedną sprawę, podobno istnieją firmy które za nie wielką opłatą załatwiąją wszytko w UM jeżeli chodzi o rejestracje pojazdu, nie wiecie może czy jest coć takiego w DG????
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Ale skoro Ty chcesz tylko OC to sprawa rozliczeń szkód jest dla Ciebie mało ważna. To nie Tobie będą wypłacali kasę w razei czego. Przepraszam za lekki OT ale bardzo mnie wkurza takie gadanie. "Bierzesz tylko OC to bierz u byle kogo, w razie stłuczki to nie twój problem" - i ludzie biorą w jakichś samopomocach żeby oszczędzić 50 zł. A potem płacz jak ktoś w nich wjedzie, że kasy nie można odzyskać. Wykupując ubezpieczenie pamiętaj, że w Ciebie też mogą wjechać - dziś może masz golfa za 500zł i ci to "lotto" a jutro możesz mieć drogie auto i spory problem w razie wypadku. Dobrze by było gdyby ludzie nie obniżali standardów wybierając g...ne oferty ![]() Mnie w Generali wychodzi po 3 latach 450 zł za OC (dopiero w tym roku zeszły mi zwyżki za wiek - diesel 1.7l) - jeżeli kogoś stać na samochód powinno go być też stać na taką kwotę rocznie. CYTAT Mam jeszcze jedną sprawę, podobno istnieją firmy które za nie wielką opłatą załatwiąją wszytko w UM jeżeli chodzi o rejestracje pojazdu, nie wiecie może czy jest coć takiego w DG???? Wydaje mi się, że trzeba osobiście chyba, że auto w leasingu. Ale to 10 minut + kolejne pięć przy odbiorze tablic więc nie jakiś duży problem. Ten post edytował vacu śro, 19 paź 2011 - 16:35 |
|
|
![]()
|
|
czyli składam wszystkie potrzebne papiery + podanie w UM a potem tylko po tablice tak? to ważne bo ja mogę nie mieć za dużo czasu i urlopu też już brak:( w razie czego ktoś może odebrać tablice za mnie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
czyli składam wszystkie potrzebne papiery + podanie w UM a potem tylko po tablice tak? to ważne bo ja mogę nie mieć za dużo czasu i urlopu też już brak:( w razie czego ktoś może odebrać tablice za mnie? W moim przypadku to wyglądało tak - wydział komunikacji jest od 7:30, byłem 7:15 (już się zbiera lud) to zdążyłem jeszcze do pracy na 8 więc długo to nie trwało. Później jeszcze trzeba odebrać tablice - jak rano się złoży papiery to tablice są na 10 albo 11 gotowe a ich odbiór to chwila. Niestety nie wiem, czy odebrać może ktoś inny, osobiście wątpię - jak jeździłem leasingowanym autem to tablice musiał odbierać facet z firmy leasingowej. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
czyli składam wszystkie potrzebne papiery + podanie w UM a potem tylko po tablice tak? to ważne bo ja mogę nie mieć za dużo czasu i urlopu też już brak:( w razie czego ktoś może odebrać tablice za mnie? Możesz wystawić upoważnienie - jest na bipie DG nawet druk - ale jak osoba którą upoważnisz nie jest rodziną to się płaci za to dodatkową opłatę. Wszystko masz łądnie opisane łącznie z dokumentami do wypełnienia tutaj: BIP A co do OC tańszego lub droższego to każdy kupuje to na co go stać. Skoro takie oferty są na rynku to moja sprawa co wybieram. Nie ja jestem od tego, żeby potem firmy wywiązywały się ze swoich zobowiązań. Ale, że u nas jest jak jest to potem są problemy. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Agenci opłat nie pobierają - dostają prowizję od TU. Czy się opłaca - IMHO tak, chyba, że masz dużo czasu i możesz sobie pozwolić na sprawdzenie wszystkich ofert samodzielnie. Właśnie - każdy agent pobiera jakąś tam prowizję, której my nie musimy płacić porównując oferty na kilku, kilkunastu portalach - chyba, że ktoś woli zapłacić więcej i nie bawić się w takie rzeczy. Ja osobiście zawsze sobie sam przeliczam, bo nie lubię być robiony w balona (co towarzystwo to inne OWU i inny zakres ubezpieczenia). Do tego od ceny wyliczonej przez internet zawsze możemy jeszcze ponegocjować warunki poprzez telefon i rozmowę z konsultantem. Ja w tym roku dostałem ofertę na przedłużenie ubezpieczenia na kolejny rok na 1380 PLN, natomiast po telefonie do ubezpieczyciela udało mi się zejść do 1250 - czyli dodatkowe 10% - to chyba nie mało. I chyba taką prowizję dostaje właśnie agent za policzenie dla Ciebie oferty, bo jak powiedziałem, że chce negocjować to Pan się spytać czy mam ofertę z netu czy mam ofertę od agenta - bo oferty agenta nie można negocjować ![]() Więc moim zdaniem warto poszukać samemu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Jeśli mowa o ubezpieczeniu OC, to dla nas nie ważna jest firma jeśli chodzi o zakres ubezpieczenia. Te regulują OWU (Ogóle Warunki Ubezpieczenia) z odpowiedniej ustawy, zgodnie z którą każda z ofert wszystkich towarzystw musi spełniać.
Oczywiście poza samymi OWU jest jeszcze coś takiego jak obsługa klienta, dostępność pomocy etc. Na to mimo wszystko warto zwrócić uwagę, a różnica w cenach OC nie jest znowu aż taka duża. Jak kogoś stać by mieć auto w obecnych czasach (PB 95 - 5,43zł/l) to musi się liczyć z odpowiednimi wydatkami. Oczywiście wszystko się zmienia jeśli mówimy o AC. Polecam czytanie szczegółowe OWU dla tych ubezpieczeń, gdyż każde z towarzystw ma inne. Warto zwrócić uwagę, czy przy korzystaniu z AC zwracają 100% nowych części, czy pomniejszone o amortyzacje np. 35%. Ważny aspekt to także samochody zastępcze, możliwości wyboru zakładu blacharskiego/mechanicznego etc. Swoją drogą jeśli już mówimy o poszukiwaniu tanich ubezpieczeń to jest jeszcze jedna szansa o której nikt nie wspomniał. Nieraz warto wybrać się do dealera danej marki jakiej mamy autko. Wielu z nich ma umowy podpisane bezpośrednio z ubezpieczycielami (np. Seat u Szymańskiego z PZU) i nieraz potrafią zaoferować ubezpieczenie w naprawdę korzystnych warunkach. Nie mówiąc już o likwidacji późniejszej szkody w ASO, gdzie np. może być nie potrzebny udział rzeczoznawcy, tylko szkodę wycenia ASO i wysyła zdjęcia do ubezpieczyciela. Skraca to okres naprawy a i z ASO można też coś ugrać dla siebie. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:52 |