CYTAT(Leszek @ wto, 18 paź 2011 - 18:44)

Agenci opłat nie pobierają - dostają prowizję od TU. Czy się opłaca - IMHO tak, chyba, że masz dużo czasu i możesz sobie pozwolić na sprawdzenie wszystkich ofert samodzielnie.
Właśnie - każdy agent pobiera jakąś tam prowizję, której my nie musimy płacić porównując oferty na kilku, kilkunastu portalach - chyba, że ktoś woli zapłacić więcej i nie bawić się w takie rzeczy.
Ja osobiście zawsze sobie sam przeliczam, bo nie lubię być robiony w balona (co towarzystwo to inne OWU i inny zakres ubezpieczenia). Do tego od ceny wyliczonej przez internet zawsze możemy jeszcze ponegocjować warunki poprzez telefon i rozmowę z konsultantem.
Ja w tym roku dostałem ofertę na przedłużenie ubezpieczenia na kolejny rok na 1380 PLN, natomiast po telefonie do ubezpieczyciela udało mi się zejść do 1250 - czyli dodatkowe 10% - to chyba nie mało. I chyba taką prowizję dostaje właśnie agent za policzenie dla Ciebie oferty, bo jak powiedziałem, że chce negocjować to Pan się spytać czy mam ofertę z netu czy mam ofertę od agenta - bo oferty agenta nie można negocjować

Więc moim zdaniem warto poszukać samemu