IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> internet w DSI
TeodorMotor
post śro, 19 sty 2011 - 10:28
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 42

Witam!
Znajomy chciałby założyć internet od nich ul. Morcinka. Jakie są Wasze opinie o ich usługach?

PS. Wiem, że DSI ogólnie było polecane w temacie "internet w DG", ale gdyby ktoś z doświadczeniami w tym względzie mógł nieco szerzej - będę wdzięczny.
Go to the top of the page

+Quote Post
5 Stron V   1 2 3 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 93)
troll
post śro, 19 sty 2011 - 15:19
Post #2

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 819

CYTAT(TeodorMotor @ śro, 19 sty 2011 - 12:28) *
Witam!
Znajomy chciałby założyć internet od nich ul. Morcinka. Jakie są Wasze opinie o ich usługach?

PS. Wiem, że DSI ogólnie było polecane w temacie "internet w DG", ale gdyby ktoś z doświadczeniami w tym względzie mógł nieco szerzej - będę wdzięczny.

Powiem szczerze - ODRADZAM od nich internet. Korzystałem z ich usług swego czasu fatalny dostawca internetu. Ciągle jakieś problemy - parę razy braki internetu np w piątek popołudniu nagły brak internetu - serwisanci niedostępni pod telefonami pod którymi mieli być. Osobiście korzystam z usług UPC - nie narzekam, żadnych braków internetu. Dlatego polecam UPC

+Quote Post
xMarcinx
post śro, 19 sty 2011 - 16:02
Post #3

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Również odradzam kolega miał u nich pingi słabe, porty poblokowane, ciągłe awarie etc. obecnie jak ja siedzi na UPC i jest znacznie lepiej i taniej. Choć UPC BOK ma fatalny.

Ten post edytował xMarcinx śro, 19 sty 2011 - 16:05

+Quote Post
sowa
post śro, 19 sty 2011 - 20:46
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,352

od 2 lat używam DSI w różnych wersjach jestem zadowolony. Niestety jak pogłoski niosą pingi są rewelacyjne, brak awarii, biuro bardzo przyjazne i z chęcią rozwiązują problemy. Chociaż w sumie to problem miałem tylko jeden i nie dotyczył ich bezpośrednio. Porty to co najwyżej mogę sobie sam blokować. Mam stałe zewnętrzne IP i najwyższy abonament. Mieszkam na Morcinka. No i dość tanio no bo 65zł za taki net to nie za dużo. No i dostęp do DC Hub jeśli ktoś lubi dzielić się zasobami z dysku smile2.gif
A co do administratorów to raczej są pod telefonem, sprawdzałem 2 razy jak na razie smile2.gif
Ale żeby nie robić reklamy to ja jak koledzy odradzam, wiecej internetu będzie dla mnie smile2.gif

Pan Sów

+Quote Post
vacu
post śro, 19 sty 2011 - 21:06
Post #5

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(sowa @ śro, 19 sty 2011 - 20:46) *
od 2 lat używam DSI w różnych wersjach jestem zadowolony. Niestety jak pogłoski niosą pingi są rewelacyjne, brak awarii, biuro bardzo przyjazne i z chęcią rozwiązują problemy. Chociaż w sumie to problem miałem tylko jeden i nie dotyczył ich bezpośrednio. Porty to co najwyżej mogę sobie sam blokować. Mam stałe zewnętrzne IP i najwyższy abonament. Mieszkam na Morcinka. No i dość tanio no bo 65zł za taki net to nie za dużo. No i dostęp do DC Hub jeśli ktoś lubi dzielić się zasobami z dysku smile2.gif
A co do administratorów to raczej są pod telefonem, sprawdzałem 2 razy jak na razie smile2.gif
Ale żeby nie robić reklamy to ja jak koledzy odradzam, wiecej internetu będzie dla mnie smile2.gif

Pan Sów

Tak z czystej ciekawości - zajrzałem do regulaminu DSI i tam ciągle jest mowa o jakichś "składkach", "członkostwie" np. "DSI nie zwraca składek miesięcznych (abonamentowych ) i innych składek wpłaconych na mocy Regulaminu, po ustaniu członkostwa Abonenta." - możesz mi napisać OCB? tongue.gif

+Quote Post
sowa
post śro, 19 sty 2011 - 22:02
Post #6

UZYTKOWNIK

także z regulaminu:
"3. Składki miesięczne (abonamentowe) wpłaca się do 10-go dnia danego miesiąca. Brak wpływu składki na konto DSI, w ostatecznym terminie do 20-go danego miesiąca, skutkuje blokadą łącza. Składki miesięczne (abonamentowe) należne za dany miesiąc, a wnoszone w miesiącu kolejnym-obciążone są dodatkową opłatą za zwłokę"
czyli po prostu opłata miesięczna, abonament smile2.gif

tak sobie to po prostu nazwali smile2.gif nie płacę nic poza abonament określony umową (w zakładce "oferta" można obejrzeć jakie są ceny za poszczególne pakiety)

+Quote Post
kamillll
post śro, 19 sty 2011 - 22:23
Post #7

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

Tak sobie to nazwali bo jest to stowarzyszenie nie firma więc tam nie jesteś abonentem tylko członkiem stowarzyszenia i nie płacisz abonamentu tylko składkę członkowską wink.gif

ot cała filozofia wink.gif

+Quote Post
xMarcinx
post śro, 19 sty 2011 - 22:25
Post #8

UZYTKOWNIK

CYTAT(sowa @ śro, 19 sty 2011 - 22:02) *
a wnoszone w miesiącu kolejnym-obciążone są dodatkową opłatą za zwłokę

Tą klauzulą już zajął się uokik (kary po 1mln zł) w przypadku UPC, Aster, MM, Vectra - jest to jedna z tak zwanych klauzul zakazanych. Provider albo odpina i nie pobiera opłaty za okres kiedy internetu nie ma i nie pobiera za ponowne podłączenie (w momencie wpłynięcia zaległości), albo nie odpina internetu ale nalicza odsetki ustawowe od niewpłaconych w terminie pieniędzy. Podobna sprawa ma się z inna klauzulą zakazaną którą stosuje DSI - czyli opłatą za zamianę abonamentu na niższy.

@kamillll To jest stowarzyszenie prowadzące działalność gospodarczą, tak wiec jak najbardziej firma. Swoją drogą składką członkowską nie może być opłata za korzystanie z konkretnej czynności lub rzeczy - tu Internetu. Dwa składka członkowska jest dobrowolna, tu się podpisuje na coś umowę i są kary?! Chyba jutro prześle ów regulamin do Urzędu Skarbowegoi UOKiK, bo coś mi śmierdzi ten interes.

Ten post edytował xMarcinx śro, 19 sty 2011 - 23:02

+Quote Post
sowa
post śro, 19 sty 2011 - 22:45
Post #9

UZYTKOWNIK

na takich prawnych sprawach niestety się nie znam

w zasadzie nie ma dla mnie znaczenia czy to spółka czy stowarzyszenie czy wielki monopolista, dla mnie to mój dostawca internetu, płacę im co miesiąc określoną sumę pieniędzy za tenże właśnie internet (abonament-składkę- opłatę)

wracając jednak do tematu- wcześniej odpisał Wam mój chłopak opisując pingi nie-pingi i inne takie wink.gif (tak tak, nie znam się na tym w ogóle), a teraz napisze ja- sowa smile2.gif - polecam DSI, nie mam do nich zastrzeżeń
a braki internetu o których było parę postów wyżej- owszem- zdarzały się, ale to było tak chyba z pięć lat temu...

+Quote Post
kamillll
post śro, 19 sty 2011 - 23:06
Post #10

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ śro, 19 sty 2011 - 22:25) *
@kamillll to jest stowarzyszenie prowadzące działalność gospodarczą, tak wiec jak najbardziej firma. Swoją drogą składką członkowską nie może być opłata za korzystanie z konkretnej czynności lub rzeczy - tu Internetu. Dwa składka członkowska jest dobrowolna, tu się podpisuje na coś umowę i są kary?! Chyba jutro prześle ów regulamin do Urzędu Skarbowego, bo coś mi śmierdzi ten interes.

to bardziej do UKE jak już chcesz przesyłać.
sprawdziłem ich KRS i chyba nie do końca jest tak jak piszesz. to częsta kombinatoryka u takich tworów.
raczej regulamin też jest tak skonstruowany że nikt się tam nie przyczepi.
jeżeli to stowarzyszenie, a abonenci to członkowie to ten regulamin nie będzie budził wątpliwości bo to regulamin regulujący kwestię członkostwa (może składki są dobrowolne, tak jak przynależność do stowarzyszenie - godząc się na jedno akceptujesz drugie wink.gif

edit,
nie ma czegoś takiego jak "stowarzyszenie prowadzące działalność gospodarczą"
Stowarzyszenia mogą prowadzić działalność gospodarczą jedynie jako działalność pomocniczą, to znaczy, że działalność gospodarcza nie może być podstawową działalnością stowarzyszenia, tylko dodatkową, wspierającą. Dochód z niej w całości musi być przeznaczony na realizację celów statutowych. Oznacza to, że inaczej niż np. w spółdzielniach, członkowie stowarzyszenia nie mogą podzielić go między siebie.

Prowadzenie działalności gospodarczej jest jednym ze sposobów zdobycia środków na działania statutowe organizacji.

Ten post edytował kamillll śro, 19 sty 2011 - 23:08

+Quote Post
xMarcinx
post śro, 19 sty 2011 - 23:15
Post #11

UZYTKOWNIK

Oczywiście pisząc stowarzyszenie prowadzące działalność gospodarczą miałem na myśli zdobywanie środków na realizacje celi statutowych. Stowarzyszenie z natury rzeczy jest instytucją non-profit, nie ma prawa zarabiać.

http://www.taxfin.pl/artykul,809,Stowarzys...ospodarcza.html

Ten post edytował xMarcinx śro, 19 sty 2011 - 23:16

+Quote Post
vacu
post czw, 20 sty 2011 - 18:09
Post #12

Smokin' nigga

CYTAT(kamillll @ śro, 19 sty 2011 - 22:23) *
Tak sobie to nazwali bo jest to stowarzyszenie nie firma więc tam nie jesteś abonentem tylko członkiem stowarzyszenia i nie płacisz abonamentu tylko składkę członkowską wink.gif

ot cała filozofia wink.gif

Dzięki za info, dyskusja dyskusją ale to ciekawe czemu ktoś normalnie nie założył firmy tylko stowarzyszenie rolleyes.gif
Może jakoś podatków się unika? Albo jakiejś odpowiedzialności? rolleyes.gif Pytam znowu z czystej ciekawości, bo mnie ten "problem" nie dotyczy.

edytka: taka ciekawostka - http://www.ngo.dabrowa-gornicza.pl/baza/details.php?org=29

A więc realizują cele statutowe i nie prowadzą działalności gospodarzcej - płaci się tylko składki laugh.gif laugh.gif
A czy za skłądki w stowarzyszeniu można wystawić fakturę VAT?

Ten post edytował vacu czw, 20 sty 2011 - 18:10

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 20 sty 2011 - 20:05
Post #13

UZYTKOWNIK

Bardzo często, są zakładane takie fundacje/stowarzyszenia by unikać podatków, czy by dostawać granty. Każde stowarzyszenie ma obowiązek prowadzić pełną księgowość i publikować roczne sprawozdania z działalności. Stowarzyszone (prowadzące dział gospodarcza w celu finansowania celów statutowych) może wystawiać faktury VAT, ale nie za składki członkowskie, tylko działania w celu pozyskania funduszy na działalność statutowa. Z celów DSI wynika, ze od 1 do 7 to jakaś fikcja, a punkt "8. Budowa i administracja systemów transmisji multimediów na rzecz członków bądź podmiotów trzecich." to esencja funkcjonowania. Jestem ciekawy ile pieniędzy ze składek jest przeznaczanych na cele od 1 do 7 czyli edukacje, szkolenia, mi to wygląda na świetnie przemyślany pomysł Janusza Dziubińskiego by niezgodnie z prawem doić Urząd Skarbowy z pieniędzy (naszych tj. obywateli). Już teraz mogę powiedzieć, ze Pan Janusza Dziubiński przez to unika podatków (zwolnienia z CIT), odpowiedzialności (bo reklamacje inaczej są rozpatrywanie po stronie członków).

Ten post edytował xMarcinx czw, 20 sty 2011 - 20:28

+Quote Post
vacu
post czw, 20 sty 2011 - 20:17
Post #14

Smokin' nigga

CYTAT(xMarcinx @ czw, 20 sty 2011 - 20:05) *
Bardzo często, są zakładane takie fundacje/stowarzyszenia by unikać podatków, czy by dostawać granty. Każde stowarzyszenie ma obowiązek prowadzić pełną księgowość i publikować roczne sprawozdania z działalności. Stowarzyszone (prowadzące dział gospodarcza w celu finansowania celów statutowych) może wystawiać faktury VAT, ale nie za składki członkowskie, tylko działania w celu pozyskania funduszy na działalność statutowa. Z celów DSI wynika, ze od 1 do 7 to jakaś fikcja, a punkt "8. Budowa i administracja systemów transmisji multimediów na rzecz członków bądź podmiotów trzecich." to esencja funkcjonowania. Jestem ciekawy ile pieniędzy ze składek jest przeznaczanych na cele od 1 do 7 czyli edukacje, szkolenia, mi to wygląda na świetnie przemyślany pomysł Janusza Dziubińskiego by niezgodnie z prawem doić Urząd Skarbowy z pieniędzy (naszych tj. obywateli).

Zgodnie - niezgodnie, pewnie rzecz dyskusyjna, bo to może luka, na pewno nieetycznie jest tak robić i nie fair wobez reszty. Tym bardziej, że nie mają wcale taniej o podatek względem innych ISP.

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 20 sty 2011 - 20:51
Post #15

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ czw, 20 sty 2011 - 20:17) *
Zgodnie - niezgodnie, pewnie rzecz dyskusyjna, bo to może luka, na pewno nieetycznie jest tak robić i nie fair wobez reszty. Tym bardziej, że nie mają wcale taniej o podatek względem innych ISP.

To nie jest luka, jest dużo takich Społecznych ISP, ale:

- faktycznie prowadzą szkolenia
- publikują bilans finansowy
- składka członkowska jest czymś odrębnym od opłaty za Internet
- składają raporty merytoryczne
- np zatrudniają osoby niepełnosprawne

i w takim przypadku wszystko jest ok - stowarzyszenie działa faktycznie na rzecz społeczeństwa, cele statutowe są realizowane, odrębnie od pozyskiwania dodatkowych środków na finansowanie działalności.
Natomiast działalność DSI opiera się tylko i wyłącznie na oferowaniu dostępu do internetu i wystawianiu fikcyjnych faktur członkom.

+Quote Post
Bartek
post czw, 20 sty 2011 - 21:16
Post #16

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

CYTAT(xMarcinx @ śro, 19 sty 2011 - 16:02) *
Również odradzam kolega miał u nich pingi słabe, porty poblokowane, ciągłe awarie etc. obecnie jak ja siedzi na UPC i jest znacznie lepiej i taniej. Choć UPC BOK ma fatalny.

UPC jest obecnie numerem jeden w Polsce jeśli chodzi o internet, bo oferta TV jest taka sobie. Natomiast co do BOK to naprawdę nie wiem w czym wszyscy ludzie mają problem, że niby olewają ludzi i nie przyjmują zgłoszeń o awarii? Ja ostatnio miałem awarię dekodera tv cyfrowej, zadzwoniłem, na drugi dzień przyjechał technik i wymienił na nowy. Innym razem przy problemie z internetem po wybraniu numeru BOK odezwał się komunikat że aktualnie występuje awaria w takich, a takich miastach i usunięcie usterki potrwa tyle, a tyle. Pamiętam, że wtedy nawet wcześniej naprawili. Nie dajmy się zwariować smile2.gif

Obecnie większość znajomych jak tylko ma możliwość przechodzi na internet UPC, w 2010 były raptem 3 awarie internetu, z czego jedna poważna i internet był, ale zamiast 25MB/s miałem 2MB/s do czasu usunięcia awarii.

+Quote Post
vacu
post czw, 20 sty 2011 - 21:26
Post #17

Smokin' nigga

CYTAT(xMarcinx @ czw, 20 sty 2011 - 20:51) *
CYTAT(vacu @ czw, 20 sty 2011 - 20:17) *

To nie jest luka, jest dużo takich Społecznych ISP, ale:

- faktycznie prowadzą szkolenia
- publikują bilans finansowy
- składka członkowska jest czymś odrębnym od opłaty za Internet
- składają raporty merytoryczne
- np zatrudniają osoby niepełnosprawne

i w takim przypadku wszystko jest ok - stowarzyszenie działa faktycznie na rzecz społeczeństwa, cele statutowe są realizowane, odrębnie od pozyskiwania dodatkowych środków na finansowanie działalności.
Natomiast działalność DSI opiera się tylko i wyłącznie na oferowaniu dostępu do internetu i wystawianiu fikcyjnych faktur członkom.

O to samo mi chodziło generalnie, luka czy nie to rzecz drugorzędna. Jeżeli DSI oferowałoby internet za przysłowiowy "grosik" czyli zwrot kosztów czy tak jak piszesz prowadziło inną działalność społeczną to OK, imho nawet niech sobie wtedy "dorabia na boku" np. oferując neta w normalnej cenie dla firm. Natomiast brak jakiegokolwiek info o tym a więc powinna to być normalna działalność gospodarcza.
Aż zadam sobie ten trud i napiszę do nich jutro maila z pytaniem w jaki sposób realizują cele statutowe, zwłaszcza jeśli chodzi o społeczności lokalne, zakładam, że "członkom" zapewniają chociaż neta, ciekawe co owej wymienionej w celach społeczności? W celach mamy "6. Edukacja członków w zakresie obsługi sprzętu informatycznego" - ciekawe czy instalacja sieci jest za darmo? Czy też wymaga "jednorazowej składki"? laugh.gif

Ten post edytował vacu czw, 20 sty 2011 - 21:28

+Quote Post
Mały77
post pią, 21 sty 2011 - 06:39
Post #18

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

Wynika z tego, że za składki chyba nie do końca mogą wystawiać faktury - tylko czekać, aż się dowie nasz US i zrobi kontrolę PITów osób należących do Stowarzyszenia wink.gif
Ja również polecam UPC - mama od roku i zero problemów a cena jak za 25 Mb/s znośna (bo w pakiecie z tv) wink.gif Co do BOKu to miałem z nimi małe przejścia (naliczyli mi za dużą opłatę za instalację) ale z pomocą Rzecznika rozpatrzyli reklamacje smile2.gif

+Quote Post
DSI
post pią, 21 sty 2011 - 16:57
Post #19

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,396

W związku z pojawiającymi się na niniejszym forum wątpliwościami oraz nieprawdziwymi informacjami związanymi ze Stowarzyszeniem Dąbrowskie Sieci Internetowe zapraszamy do zapoznania się z przygotowaną przez Zarząd DSI informacją.

Pełny dokument możecie Państwo znaleźć również pod adresem http://www.dsi-sieci.pl/wp-content/uploads...01/info-dsi.pdf

Ten post edytował DSI pią, 21 sty 2011 - 17:41
Załączony plik
Dodany plik  Informacja_DSI.pdf ( 66,54K ) Liczba pobrań: 2

+Quote Post
kamillll
post pią, 21 sty 2011 - 17:45
Post #20

UZYTKOWNIK

przeczytałem pismo i muszę powiedzieć że na tematy podatkowe nie będę się wypowiadał, ale nie podoba mi się jedna i wydaję mi się najważniejsza rzecz.
Wasi klienci wg. prawa to nie abonenci tylko członkowie stowarzyszenia. I to mocna ogranicza ich prawa jako konsumentów.
Tyle w temacie.

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 21 sty 2011 - 18:38
Post #21

UZYTKOWNIK

Ponieważ zarzuca mi się nie prawdomówność pozwolę przemówić faktom, które DSI usilnie próbuje zatuszować. Zacznijmy od prawa telekomunikacyjnego:

1. Cennik:
KOD
zmiana usługi na niższą (dotyczy wyłącznie pakietu na czas nieokreślony) 50 zł

prawo rzecze, że:
http://technowinki.onet.pl/wiadomosci/rozn...64,artykul.html
CYTAT
Podstawowymi grzechami operatorów są:

zóżnicowanie wysokości opłaty pobieranej za zmianę taryfy w zależności od posiadanego abonamentu,
opłaty za ponowną aktywację lub włączenie usług po ich uprzednim zawieszeniu lub wyłączeniu,
ograniczanie odpowiedzialności operatora w przypadku wystąpienia przerw w świadczeniu usługi,

http://www.uokik.gov.pl/download.php?id=720

2. Cennik:
KOD
opłata za zwłokę 20 zł

http://www.uokik.gov.pl/download.php?id=720
jak i art. 481 Kodeks cywilny, od kiedy odsetki ustawowe to 20zł?, bo tylko takie mogą dotyczyć członków stowarzyszenia. Jeśli stosujemy umowy z klientami to faktycznie wtedy może być kara umowna 20zl ale wtedy, to już nie może być stowarzyszanie, gdyż członek stowarzyszenia nie może ponosić ujemnych następstw z powodu przynależności do stowarzyszenia albo pozostawania poza nim.

Odnośnie prawa o stowarzyszeniach:

3. Cennik:
KOD
kara umowna (pkt. 4) 500 zł

i regulamin DSI:
KOD
Punkt 8A podpunkt B:
b) W przypadku wcześniejszej ? niż określona wyżej ? rezygnacji z członkostwa w DSI ? Abonent zobowiązany jest do uiszczenia na rzecz DSI odszkodowania w wysokości łącznej kwoty składek członkowskich ? w wysokości obowiązującej w aktualnej Tabeli Składek (Zał.Nr1) ? jakie zobowiązany był wnieść do końca okresu o którym mowa wyżej.

A prawo:
CYTAT
Art. 6. 1. Tworzenie stowarzyszeń przyjmujących zasadę bezwzględnego posłuszeństwa ich członków wobec władz stowarzyszenia jest zakazane.
2. Nikogo nie wolno zmuszać do udziału w stowarzyszeniu lub ograniczać jego prawa do wystąpienia ze stowarzyszenia. Nikt nie może ponosić ujemnych następstw z powodu przynależności do stowarzyszenia albo pozostawania poza nim.

Tak więc umowy czasowe z członkami stowarzyszenia są nielegalne.

Dalej ustawa mówi, że;
CYTAT
Art. 2. 1. Stowarzyszenie jest dobrowolnym, samorządnym, trwałym zrzeszeniem o celach niezarobkowych.
2. Stowarzyszenie samodzielnie określa swoje cele, programy działania i struktury organizacyjne oraz uchwala akty wewnętrzne dotyczące jego działalności.
3. Stowarzyszenie opiera swoją działalność na pracy społecznej członków; do prowadzenia swych spraw może zatrudniać pracowników.

PYTANIE: Jaką to działalność społeczną podejmują członkowie stowarzyszenia? Ja jej nie dostrzegam jedyne co widzę to to, że na chwilę obecną:

Stowarzysznie wyłącznie prowadzi działalność zarobkową co bezwstydnie stwierdza:

CYTAT
Obecnie jesteśmy w stanie realizować cel statutowy sprowadzający się do umożliwienia dostępu właśnie do sieci Internet ? i taka też oferta adresowana jest do potencjalnych osób zainteresowanych

Skoro pobieracie składki członkowskie to jakim prawem jesteście tylko w stanie realizować dostęp do Internetu? Dlaczego w takim razie jesteście stowarzyszeniem, a nie firma?

a chwile potem:
CYTAT
?Stowarzyszenie prowadzi działalność statutową a nie działalność gospodarczą ? co wynika
jednoznacznie z obowiązującego statut?

ale z celów statutowych, jedynym realizowanym jest dostęp do Internetu za który pobieracie opłatę., czyli działalności statutowej, umożliwiającej do prowadzenia stowarzyszenia nie realizujecie ? a jest to min. oświata, edukacja i szeroko rozumiane działanie na rzecz społeczeństwa. Czyli znowu sobie przeczcie, prowadzicie działalność gospodarczą pod płaszczykiem stowarzyszenia.

CYTAT
Składki członkowskie (abonamentowe) podlegają opodatkowaniu podatkiem VAT ? co wynika
zarówno z orzecznictwa sądowego jak i interpretacji urzędów skarbowych, które to interpretacje wiążą już przynajmniej od 2002 r. Wynika z nich jednoznacznie że składki z tytułu usług świadczonych periodycznie przez organizacje członkowskie należy traktować równoznacznie z opłatami abonamentowymi za usługi świadczone przez podmioty komercyjne jeżeli zakres tych świadczeń jest przedmiotowo identyczny

Skoro jest przedmiotowo identyczny to nie jest to składka członkowska tylko opłata abonamentowa, co wyklucza Państwa funkcjonowanie jako stowarzyszenia, bo jedyne co robi stowarzyszanie to oferuje usługi, a od oferowania usług jest działalność gospodarcza, a nie stowarzyszenie.

Kolejne pytanie: skoro jedynym realizowanym celem statutowym jest budowa infrastruktury, to dlaczego społeczność lokalna nie może z niej bezpłatnie korzystać? Przypomnę co mówi ustawa:
Nikt nie może ponosić ujemnych następstw z powodu przynależności do stowarzyszenia albo pozostawania poza nim. Stowarzyszanie w ogolę wie czym się zajmuje III filar? bo mam wrażanie, że nie bardzo.

BTW: Gdzie jest statut stowarzyszenia? Powinien być na stronie, a tam go nie ma. Za każdym razem trzeba występować o udostępnienie go w Sądzie? (w sumie dobry pomysł by przy okazji wnieść skarge).

Ten post edytował xMarcinx pią, 21 sty 2011 - 18:55

+Quote Post
vacu
post pią, 21 sty 2011 - 18:39
Post #22

Smokin' nigga

CYTAT(kamillll @ pią, 21 sty 2011 - 17:45) *
przeczytałem pismo i muszę powiedzieć że na tematy podatkowe nie będę się wypowiadał, ale nie podoba mi się jedna i wydaję mi się najważniejsza rzecz.
Wasi klienci wg. prawa to nie abonenci tylko członkowie stowarzyszenia. I to mocna ogranicza ich prawa jako konsumentów.
Tyle w temacie.

Właśnie, czyżby o to chodziło?

Ja powiem tak, mnie się to pismo DSI nie podoba i świadczy w jakiś sposób o podejściu DSI, przez co ja bym ich klientem nie został. O co mi chodzi:

- przede wszystkim nie wyjaśniono dlaczego stowarzyszenie a nie normalna firma? Za wikipedią: "Stowarzyszenie - organizacja społeczna (zrzeszenie) powoływana przez grupę osób mających wspólne cele lub zainteresowania. Specjalnymi odmianami stowarzyszeń, oddzielnie skodyfikowanymi i mającymi specjalne cele, są w Polsce partie polityczne, komitety wyborcze, związki wyznaniowe, organizacje pracodawców, związki zawodowe, cechy rzemieślnicze. Cechą wspólną wszystkich tych organizacji jest działalność niezarobkowa." Widzimy więc tutaj nagięcie tej definicji o działalności niezarobkowej nie wspominając. Rozumiem jeżeli kilku kolegów z osiedla założyło sobie stowarzyszenie, bo są pasjonatami, DSI to nic innego jak "firma" pod inną nazwą. Pytanie jaki był cel tego zabiegu pozostaje bez odpowiedzi, jeżeli DSI dbałoby o przejrzystość to nie widzę powodu aby udzieliło takiej informacji skoro już się na forum pojawiło...

- bardzo mi się nie podoba straszenie sądami, ja nie widzę, żeby tu ktoś obrażał DSI czy rzucał oskarżenia, oczywiście pojawiają się trudne pytania ale to chyba nie zbrodnia? Wystarczy na nie odpowiedzieć... Tym bardziej, że DSI samo prowokuje pytania wybierając tak nietypową formę działalności... Podłączając się pod ton wypowiedzi Zarządu mógłbym powiedzieć, że jeżeli będzie taka wola to ja bardzo chętnie mogę się w sądzie stawić, nawet na PW mogę podać swoje dane jakby co aby nie było potrzeby niepokojenia adminów wink.gif

Moja prośba do Zarządu DSI - jeżeli chcecie rozwiać wątpliwości to proszę o wyjaśnienie dlaczego właśnie stowarzyszenie?

PS. Widzę, że wszyscy "atakujący" DSI to abonenci UPC, żeby nie było że to atak konkurencji laugh.gif - ja mam net od Telpolu a czy jestem zadowolony to w tym wątku nie napiszę, może w innym lub na PW.

+Quote Post
DSI
post pią, 21 sty 2011 - 18:47
Post #23

UZYTKOWNIK

CYTAT(kamillll @ pią, 21 sty 2011 - 18:45) *
przeczytałem pismo i muszę powiedzieć że na tematy podatkowe nie będę się wypowiadał, ale nie podoba mi się jedna i wydaję mi się najważniejsza rzecz.Wasi klienci wg. prawa to nie abonenci tylko członkowie stowarzyszenia. I to mocna ogranicza ich prawa jako konsumentów.Tyle w temacie.
Zgadza się, członkowie DSI nie są abonentami, a członkami właśnie. Jednakże nasz regulamin zawiera w rzeczywistości o wiele bardziej liberalne zasady odnośnie ponoszonych konsekwencji z tytuły braków płatności niż stosowane w sieciach komercyjnych. Procedura windykacyjna wszczynana jest dopiero w 3. miesiącu zalegania z płatnościami, co jest wyjątkiem na polskim rynku. Przez cały ten okres Stowarzyszenie odprowadza podatek CIT oraz VAT z płatności, które de facto nie zostały do nas wpłacone, i co do których nie mamy żadnej pewności, że wpłacone będą. Dodatkowo proszę jeszcze zwrócić uwagę, że termin regulowania należności miesięcznych w DSI to 10-ty każdego miesiąca, a w przypadku braku uregulowania owej płatności w tym terminie dana osoba nadal może korzystać z łącza internetowego aż do 20-tego danego miesiąca bez ponoszenia żadnych konsekwencji. Jeśli więc porównywać prawa abonenta a prawa członka Stowarzyszenia DSI to właśnie członkowie DSI mają znacznie korzystniejszą sytuację w porównaniu do abonentów sieci komercyjnych.
CYTAT(vacu @ pią, 21 sty 2011 - 19:39) *
przeczytałem pismo i muszę powiedzieć że na tematy podatkowe nie będę się wypowiadał, ale nie podoba mi się jedna i wydaję mi się najważniejsza rzecz.Wasi klienci wg. prawa to nie abonenci tylko członkowie stowarzyszenia. I to mocna ogranicza ich prawa jako konsumentów.Tyle w temacie.
- bardzo mi się nie podoba straszenie sądami, ja nie widzę, żeby tu ktoś obrażał DSI czy rzucał oskarżenia, oczywiście pojawiają się trudne pytania ale to chyba nie zbrodnia? Wystarczy na nie odpowiedzieć... Tym bardziej, że DSI samo prowokuje pytania wybierając tak nietypową formę działalności... Podłączając się pod ton wypowiedzi Zarządu mógłbym powiedzieć, że jeżeli będzie taka wola to ja bardzo chętnie mogę się w sądzie stawić, nawet na PW mogę podać swoje dane jakby co aby nie było potrzeby niepokojenia adminów wink.gif
A czy nie widział Pan wpisu jednej z osoby na niniejszym forum, w którym to pomówiła konkretną, z imienia i nazwiska, osobę o niepłacenie podatków i oszukiwanie Urzędu Skarbowego? Żadnego 'straszenia' sądami nie ma, gdyż poinformowanie o możliwości wszczęcia postępowania, w tym konkretnym przypadku, z powodu pomówienia nie jest straszeniem, a prawem jakie osobie pomówionej przysługuje.

+Quote Post
vacu
post pią, 21 sty 2011 - 18:53
Post #24

Smokin' nigga

CYTAT(DSI @ pią, 21 sty 2011 - 18:47) *
CYTAT(kamillll @ pią, 21 sty 2011 - 18:45) *
Zgadza się, członkowie DSI nie są abonentami, a członkami właśnie. Jednakże nasz regulamin zawiera w rzeczywistości o wiele bardziej liberalne zasady odnośnie ponoszonych konsekwencji z tytuły braków płatności niż stosowane w sieciach komercyjnych. Procedura windykacyjna wszczynana jest dopiero w 3. miesiącu zalegania z płatnościami, co jest wyjątkiem na polskim rynku. Przez cały ten okres Stowarzyszenie odprowadza podatek CIT oraz VAT z płatności, które de facto nie zostały do nas wpłacone, i co do których nie mamy żadnej pewności, że wpłacone będą. Dodatkowo proszę jeszcze zwrócić uwagę, że termin regulowania należności miesięcznych w DSI to 10-ty każdego miesiąca, a w przypadku braku uregulowania owej płatności w tym terminie dana osoba nadal może korzystać z łącza internetowego aż do 20-tego danego miesiąca bez ponoszenia żadnych konsekwencji. Jeśli więc porównywać prawa abonenta a prawa członka Stowarzyszenia DSI to właśnie członkowie DSI mają znacznie korzystniejszą sytuację w porównaniu do abonentów sieci komercyjnych.
CYTAT(vacu @ pią, 21 sty 2011 - 19:39) *
A czy nie widział Pan wpisu jednej z osoby na niniejszym forum, w którym to pomówiła konkretną, z imienia i nazwiska, osobę o niepłacenie podatków i oszukiwanie Urzędu Skarbowego? Żadnego 'straszenia' sądami nie ma, gdyż poinformowanie o możliwości wszczęcia postępowania, w tym konkretnym przypadku, z powodu pomówienia nie jest straszeniem, a prawem jakie osobie pomówionej przysługuje.

Hehe ale mi prawa konsumenta - tego co nie płaci laugh.gif
A ten co płaci?
CYTAT
Za ciągłą przerwę w dostępie do sieci – z przyczyn leżących po stronie DSI – uważa się wyłącznie awarię urządzeń DSI – zainstalowanych w sieci – tj. od wyjścia okablowania z lokalu Abonenta do routera brzegowego. Przerwa taka – liczona od godziny zgłoszenia – przez czas powyżej 72 godzin – uprawnia do bonifikaty w wysokości 1/30 kwoty składki miesięcznej (abonamentowej) za każdą kolejną – rozpoczętą dobę braku dostępu. Bonifikatę oblicza się począwszy od czwartej doby w której stwierdzono brak dostępu – z doliczeniem bonifikat za pierwsze trzy doby niesprawności łącza. W przypadku uzyskania dostępu w czwartej dobie – o której wyżej – bonifikata nie przysługuje.

Czyli w skrócie - nie masz netu przez trzy doby ale w czwartej włączą - guzik dostaniesz a nie obniżenie abo.. tfu... składki wink.gif
CYTAT
A czy nie widział Pan wpisu jednej z osoby na niniejszym forum, w którym to pomówiła konkretną, z imienia i nazwiska, osobę o niepłacenie podatków i oszukiwanie Urzędu Skarbowego?

Śmiem wątpić czy to pomówienia, uzasadniona wątpliwość raczej którą wystarczy wyjaśnić...

+Quote Post
DSI
post pią, 21 sty 2011 - 18:54
Post #25

UZYTKOWNIK

CYTAT(kamillll)
- przede wszystkim nie wyjaśniono dlaczego stowarzyszenie a nie normalna firma? Moja prośba do Zarządu DSI - jeżeli chcecie rozwiać wątpliwości to proszę o wyjaśnienie dlaczego właśnie stowarzyszenie?

Z całym szacunkiem wybór formy działalności należy do osób ową działalność prowadzących. Wszelkie tłumaczenia nie wydają się tutaj ani potrzebne ani koniecznie.

CYTAT(kamillll)
PS. Widzę, że wszyscy "atakujący" DSI to abonenci UPC, żeby nie było że to atak konkurencji laugh.gif - ja mam net od Telpolu a czy jestem zadowolony to w tym wątku nie napiszę, może w innym lub na PW.

Zachęcamy w takim razie do zadania Telpolowi pytania dlaczego właśnie w takiej a nie innej formie prawnej zdecydował się na prowadzenie działalności.

+Quote Post
BARES
post pią, 21 sty 2011 - 18:55
Post #26

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

Przy okazji tego tematu mam taką jedną nurtującą sprawę a mianowicie realny download a deklarowany przez dostawce, dla przykładu podam swój dostawca Telpol, mój abonament 30 M
Download ~ 5,5 M
Ping 15
Test łącza przeprowadziłem w godzinach popołudniowych za pomocą speedtest.net, interesuje mnie jak to jest w waszym przypadku

--------------------

+Quote Post
kamillll
post pią, 21 sty 2011 - 18:56
Post #27

UZYTKOWNIK

CYTAT(DSI @ pią, 21 sty 2011 - 18:47) *
ja o jednym a wy o drugim.odczytuję to jako mydlenie oczu tym mniej zorientowanym ;)mam pewną teorię na to dlaczego stowarzyszenie wink.gif ale nie będę pisał wink.gif co mądrzejsi się domyślą ;)dodam że taki zabieg został już w naszym mieście skutecznie wykonany wink.gif
CYTAT(DSI @ pią, 21 sty 2011 - 18:54) *
CYTAT(kamillll)
- przede wszystkim nie wyjaśniono dlaczego stowarzyszenie a nie normalna firma? Moja prośba do Zarządu DSI - jeżeli chcecie rozwiać wątpliwości to proszę o wyjaśnienie dlaczego właśnie stowarzyszenie?
Z całym szacunkiem wybór formy działalności należy do osób ową działalność prowadzących. Wszelkie tłumaczenia nie wydają się tutaj ani potrzebne ani koniecznie.
CYTAT(kamillll)
Zachęcamy w takim razie do zadania Telpolowi pytania dlaczego właśnie w takiej a nie innej formie prawnej zdecydował się na prowadzenie działalności.
hej hej hej ;)proszę nauczyć się kopiować ;)powyższe wypowiedzi nie należą do mnie wink.gif

+Quote Post
sowa
post pią, 21 sty 2011 - 19:01
Post #28

UZYTKOWNIK

odp. dla BARESa:

wg umowy: Pakiet Maxi+ - 15Mbit/3Mbit
teraz widzę że w ofercie są inne parametry, ale nawet nie wiem czy one mnie także już dotyczą, bo ja mam umowę sprzed zmian smile2.gif

edit: poprawka w parametrach- zajrzałam do umowy wink.gif

Ten post edytował sowa pią, 21 sty 2011 - 19:05

+Quote Post
vacu
post pią, 21 sty 2011 - 19:02
Post #29

Smokin' nigga

OK, tylko jeżeli nie macie nic do ukrycia czy powodów do wstydu to OCB? Ja przecież nikomu ręki wykręcać nie będę...
Dodam jeszcze, że imho to nie jest tak, że chcę zarabiać kasę to idę do UM i drapię się w głowę: "Hmm, czym by sobie tu zostać, może spółką akcyjną a może stowarzyszeniem?", każda z form prawnych ma inne "przeznaczenie", do prowadzenia działalności gospodarczej generalnie służą firmy a nie stowarzyszenia.

A niby czemu miałbym pytać? Telpol to firma a firma służy do oferowania usług i zarabiania pieniędzy. A więc wszystko jasne. Z kolei stowarzyszenie generalnie ma inną definicje, jak napisał Marcin nawet ustawa inaczej opisuje stowarzyszenie, stąd moje pytanie do was, nie chcecie odpowiadać - to wasza sprawa ale niesmak pozostaje...
CYTAT
Download ~ 5,5 M
Ping 15

BARES - masz coś nie tak, u mnie przed chwilą (ten sam pakiet):

Ten post edytował vacu pią, 21 sty 2011 - 19:11

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 21 sty 2011 - 19:28
Post #30

UZYTKOWNIK

Mydlenie oczu nie ma końca.

+Quote Post
DSI
post pią, 21 sty 2011 - 19:43
Post #31

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu)
Śmiem wątpić czy to pomówienia, uzasadniona wątpliwość raczej którą wystarczy wyjaśnić...

Oby tak samo liberalnie podszedł Pan do sprawy, gdyby to Pana pomawiano publicznie o oszukiwanie skarbu państwa i niepłacenie podatków.

CYTAT(vacu)
A niby czemu miałbym pytać? Telpol to firma a firma służy do oferowania usług i zarabiania pieniędzy. A więc wszystko jasne. Z kolei stowarzyszenie generalnie ma inną definicje, jak napisał Marcin nawet ustawa inaczej opisuje stowarzyszenie, stąd moje pytanie do was, nie chcecie odpowiadać - to wasza sprawa ale niesmak pozostaje...

Kompetencje Pana Marcina odnośnie oceny prawnej stowarzyszeń raczej nie są na tyle wysokie, co widać po datach artykułów, do których przeczytania nas zachęca,by móc na nich opierać swój osąd w sprawie funkcjonowania stowarzyszeń.

Idąc za Pana pytaniem i drążeniem go - założone zostało stowarzyszenie do prowadzenia takiej a nie innej działalności, gdyż takie było życzenie osób je zakładających.
Stowarzyszenia wcale nie są wszystkie od tego, by działać na jakikolwiek cel społeczny - stowarzyszenie może prowadzić wszelkiego rodzaju działalność byleby nie była ona sprzeczna z Konstytucją.
Idąc tym tropem możemy założyć Stowarzyszenie Sympatyków Pana Vacu lub Pana xMarcinx i zaręczamy, że Sąd będzie niemalże zmuszony takowe właśnie stowarzyszenie założyć, niezależnie od Panów osobistych przesłanek czy celów, o ile sprzeczne z Konstytucją nie będą.

CYTAT(xMarcinx)

Odnoście dalszej dyskusji oraz odnośników do publikacji na temat stowarzyszeń, przepisów z nimi związanymi oraz innych regulacji prawnych - podawane odnośniki w większości dotyczą stanu prawnego, który już nie obowiązuje, jak na przykład artykuł z 2008 r. komentujący stan prawny z 2008 roku właśnie. Inne publikacje nie dotyczą w zupełności spraw, o których Pan pisze.

Wszelkie inne komentarze oskarżające, które się pojawiają wynikają z nieznajomości oraz niezrozumienia przepisów prawa dotyczących stowarzyszeń między innymi.

Niektóre pojawiające się komentarze zarzucające nam chociażby realizowanie statutowego celu w postaci dostępu do Internetu poruszają kwestię, które już w sposób jasny i jednoznaczny przedstawione zostały i wyjaśnione w Informacji DSI - dla przypomnienia stowarzyszenie może realizować dowolnie wybrany cel statutowy ze wszystkich wymienionych w statucie (które to cele bagatela samo stowarzyszenie ustala).

Statut wcale nie "musi" znajdować się na stronie, jeśli Pan Marcin bądź inne osoby życzą sobie zobaczyć statut można go zobaczyć go w siedzibie DSI.

Samo DSI natomiast ma prawo działać w takiej formie prawnej jaka została dowolnie wybrana przez jego założycieli i nikomu nie musi się z wybranej formy tłumaczyć czy wyjaśniać dlaczego została ona właśnie taka , a nie inna wybrana. Jedyne zastrzeżenie natomiast odnośnie prowadzonej działalności w ramach stowarzyszenia to działalność, która nie narusza Konstytucji, co DSI oczywiście nie dotyczy.

Stowarzyszenie może oferować usługi i wcale nie jest od tego 'firma' (takiego pojęcie nie istnieje w porządku prawnym), ale może być i od tego Stowarzyszenie - tutaj właśnie pojawia się Pana nieznajomość i niezrozumienie tematu i zasad funkcjonowania stowarzyszeń.

W przypadku jakichkolwiek dalszych wątpliwości związanych z aspektem prawnym działania Stowarzyszenia czy też w przypadku wyciągania kolejnych pochopnych wniosków na podstawie własnej interpretacji bez kompetencji ku temu i w oparciu o nieaktualny stan prawny jeśli tylko ma Pan ochotę proszę bardzo wnosić, skargi, zapytania, zakładać sprawy i żądać wszelkiego rodzaju wyjaśnień.

Dalsza dyskusja merytoryczna na obecnym poziomie, wynikająca z nierozumienia przez Pana przepisów prawa i ich złej interpretacji, nie będzie mogła być prowadzona w sposób, który dostarczy jakichkolwiek wartości i rzetelnych informacji.

Ten post edytował DSI pią, 21 sty 2011 - 19:44

+Quote Post
sowa
post pią, 21 sty 2011 - 19:46
Post #32

UZYTKOWNIK

wiecie co jest dla mnie najgorsze? że temat nie rozpoczął się pytaniem o formę prawną DSI, o to co opłacają a czego nie, czy mogą tak działać czy nie powinni...

nie chcę się bawić w wymienianie nicków itp więc napisze ogólnikami:
sądzę że jeśli ktoś, szukając z jakiegoś powodu informacji o DSI, zaciekawił się formą prawną i sposobem działania tego Stowarzyszenia, to nie powinien zawalać od razu tematu na forum swoimi dociekaniami, myślami o wysyłaniu czegoś tam do skarbówki, o kontrolach podatników rozliczających się z ulg z internet z DSI
sądzę że jeśli ktoś ma coś do jakiejś firmy, instytucji, stowarzyszenia czy osoby- to niech się tam bezpośrednio zgłosi ze swoimi pytaniami i żalami, napisze oficjalną skargę, zażalenie- podpisane imieniem i nazwiskiem

działacie teraz jak nasi ukochani politycy- obgadujecie innych i oskarżacie za ich plecami. fajnie tak atakować nieobecnych?
gdyby DSI się na forum nie pojawiło, to tu dalej lały by się domysły i brzydkie słowa.

i popieram że
CYTAT
wybór formy działalności należy do osób ową działalność prowadzących. Wszelkie tłumaczenia nie wydają się tutaj ani potrzebne ani koniecznie.

a jeśli już próbujemy znaleźć wytłumaczenie to np- jeśli nawet zarejestrowali się jako stowarzyszenie tylko po to by ciąć koszty, to moim zdaniem **uj nam do tego! wy nie szukacie sposobu na oszczędności?
dają mi internet, który dobrze działa, nie jest drogi i jak dla mnie to jest najważniejsze, a nie ich forma prawna

dziwni jesteście jacyś blink.gif

+Quote Post
kamillll
post pią, 21 sty 2011 - 19:55
Post #33

UZYTKOWNIK

CYTAT(sowa @ pią, 21 sty 2011 - 19:46) *
a jeśli już próbujemy znaleźć wytłumaczenie to np- jeśli nawet zarejestrowali się jako stowarzyszenie tylko po to by ciąć koszty, to moim zdaniem **uj nam do tego!

dziwni jesteście jacyś

nie do cięcia kosztów wink.gif
zobaczysz w przyszłości czy po to wink.gif

i śmiem twierdzić że nie jestem dziwny, widziałem taki zabieg na własne oczy wink.gif

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 21 sty 2011 - 20:03
Post #34

UZYTKOWNIK

CYTAT(DSI @ pią, 21 sty 2011 - 19:43) *
Kompetencje Pana Marcina odnośnie oceny prawnej stowarzyszeń raczej nie są na tyle wysokie, co widać po datach artykułów, do których przeczytania nas zachęca,by móc na nich opierać swój osąd w sprawie funkcjonowania stowarzyszeń.

Dziękuję przekażę, wykładowcy, że co do oceny z tego zakresu materiału popełnił haniebny czyn.
Jednocześnie, wdzięczny byłbym jakby Państwo przekazali informacje odnośnie właściwej interpretacji autorowi książki "Stowarzyszenia i fundacje" Pawłowi Suskiemu.

Stowarzyszenia wcale nie są wszystkie od tego, by działać na jakikolwiek cel społeczny - stowarzyszenie może prowadzić wszelkiego rodzaju działalność byleby nie była ona sprzeczna z Konstytucją.

A ponadto celem stowarzyszenia musi być działalność:

naukowa, naukowo-techniczna,
oświatowa, w tym również polegająca na kształceniu studentów,

kulturalna,
oraz działalność w zakresie:
kultury fizycznej i sportu,
ochrony środowiska,
wspierania inicjatyw społecznych na rzecz budowy dróg i sieci telekomunikacyjnej na wsi oraz zaopatrzenia wsi w wodę,
dobroczynności,
ochrony zdrowia i pomocy społecznej,
rehabilitacji zawodowej i społecznej inwalidów oraz
kultu religijnego

Które są wymienione w punktach od 1 do 7 Państwa celach działalności, dzięki czemu min. możliwe było zarejestrowanie stowarzyszenia przez sąd, obecnie jak sami Państwo przyznają mają te punkty.. gdzieś, czyli formalnie jest ok, ale już praktycznie nie, bo celów umożliwiających funkcjonowanie stowarzyszenia nie realizujecie - czysta podkładka dla sądu.
http://www.ngo.dabrowa-gornicza.pl/baza/details.php?org=29

Niektóre pojawiające się komentarze zarzucające nam chociażby realizowanie statutowego celu w postaci dostępu do Internetu poruszają kwestię, które już w sposób jasny i jednoznaczny przedstawione zostały i wyjaśnione w Informacji DSI - dla przypomnienia stowarzyszenie może realizować dowolnie wybrany cel statutowy ze wszystkich wymienionych w statucie (które to cele bagatela samo stowarzyszenie ustala)

Tylko, że cel 8. tj budowa infrastruktury nie może być celem samym w sobie, tylko środkiem do realizacji celi wyżej wymienionych dotyczących nauki, nauki-technicznej (cele od 1 do 7)

Samo DSI natomiast ma prawo działać w takiej formie prawnej jaka została dowolnie wybrana przez jego założycieli i nikomu nie musi się z wybranej formy tłumaczyć czy wyjaśniać dlaczego została ona właśnie taka , a nie inna wybrana. Jedyne zastrzeżenie natomiast odnośnie prowadzonej działalności w ramach stowarzyszenia to działalność, która nie narusza Konstytucji, co DSI oczywiście nie dotyczy.

Musi tłumaczyć przed sądem i urzędem skarbowym.

CYTAT
Stowarzyszenie może oferować usługi i wcale nie jest od tego 'firma' (takiego pojęcie nie istnieje w porządku prawnym), ale może być i od tego Stowarzyszenie - tutaj właśnie pojawia się Pana nieznajomość i niezrozumienie tematu i zasad funkcjonowania stowarzyszeń.

Może, ale by realizować cele statutowe, ale cele statutowe nie mogą być tożsame z świadczonymi usługami (calami zarobkowymi), bo wtedy to jest działalność gospodarcza. Czyli np. ok jest, że sprzedajmy kartki pocztowe by dzieci wyjechały na wycieczkę, a nie ok jest sprzedawanie kartek pocztowych, by produkować kartki pocztowe.

Ten post edytował xMarcinx pią, 21 sty 2011 - 20:38

+Quote Post
DSI
post pią, 21 sty 2011 - 20:25
Post #35

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx)

A zapraszamy do poinformowania wykładowcy, jak najbardziej.
A Pana samego do jeszcze sporej dawki nauki w temacie - zupełnie nie wie Pan bowiem o czym Pan pisze.

"Musi tłumaczyć przed sądem i urzędem skarbowym." - na owym forum nie widzimy ani Sądu ani Urzędu Skarbowego, przed którymi to organami już żeśmy się "wytłumaczyli".

Statut DSI został opracowany przez prawników, następnie złożony do KRS, który przesłał go do konsultacji Urzędu Miasta (który to urząd zgłosił kilkanaście swoich uwag) i w toku dalszej procedury, po uwzględnieniu uwag urzędu oraz części uwag założycieli, został zarejestrowany przez Sąd rejestrowy.
Całość procedury rejestracyjnej trwała około 8 miesięcy i trudno jest nam podważać kompetencje organów rejestrowych (Sąd rejestrowy) i nadzorczych odnośnie oceny poprawności zapisów statutu, a tym samym poprawności prowadzonej przez DSI działalności.

Ten post edytował DSI pią, 21 sty 2011 - 20:26

+Quote Post
vacu
post pią, 21 sty 2011 - 20:27
Post #36

Smokin' nigga

@Zarząd DSI - nie chcecie napisać o co poprosiłem to Wasza sprawa, ja nigdzie Was do tego nie zmuszam. Napisałem "firma" w skrócie myślowym, proszę nie udawać przysłowiowego "idioty", wszyscy wiemy o co chodzi. Tak czy siak posty oraz Wasza niechęć do podzielenia się informacjami, które w normalnym przypadku nie są wstydliwe czy nie stanowią tajemnicy pozostaną tutaj i każdy będzie mógł sam je ocenić. Dodam jeszcze, że wpisaliście się bardzo chętnie do bazy NGO tymczasem proponuję przeczytać sobie definicję "III sektora" zawartą na stronie, na której się wpisaliście: „Trzeci sektor” to nazwa, której używa się wobec ogółu organizacji pozarządowych. Określenie to, przeniesione z języka angielskiego, nawiązuje do podziału dzielącego aktywność społeczno-gospodarczą nowoczesnych państw demokratycznych na trzy sektory:
biznes, funkcjonujący w oparciu o rynek i jego prawa, gdzie kluczowym słowem jest zysk,
sektor publiczny, który tworzy i działa w oparciu o prawo i może być utożsamiany z tym, co nazywamy państwem i administracją,
trzeci sektor, którego wyznacznikiem są realizowane wartości, a który jednoznacznie spaja społeczeństwo i sprzyja tworzeniu wspólnoty.
Trzeci sektor to ogół prywatnych organizacji, działających społecznie i nie dla zysku, czyli organizacje pozarządowe (organizacje non-profit) .
. Pozostawię to bez komentarza...
Natomiast jakoś dziwnie Zarząd DSI dziwnie unika trudnych pytań, np. zaprezentowałem punkt regulaminu, w którym DSI wspaniale dba o interesy członków - jakiś komentarz?

sowa - ja mam taki nawyk - może głupi choć w dzięki temu nie popadam w tarapaty czasami - że zawsze czytam umowy/regulaminy/itp. Przeczytałem, pojawiły się wątpliwości, zapytałem, rozwinął się wątek - i dobrze wszak to forum dyskusyjne. Nie wiem skąd Twoje oburzenie. I wcale nie "*uj nam do tego", jak Cię kiedyś DSI "orżnie" (czego ani Tobie ani DSI nie życzę) właśnie dlatego, że korzysta (?) z jakiejś luki prawnej to może zrewidujesz swoje stanowisko. Żyjemy w czasach oszustów i krętaczy więc nie dziw się, że jako świadomi obywatele oczekujemy wyjaśnień jeżeli coś budzi nasze wątpliwości. A jeżeli ktoś nie chce udzielić informacji, które normalnie nie są tajemnicą, to niech się nie dziwi, że są podejrzenia co do jego intencji.

+Quote Post
Leszek
post pią, 21 sty 2011 - 20:44
Post #37

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(BARES @ pią, 21 sty 2011 - 18:55) *
Przy okazji tego tematu mam taką jedną nurtującą sprawę a mianowicie realny download a deklarowany przez dostawce, dla przykładu podam swój dostawca Telpol, mój abonament 30 M
Download ~ 5,5 M
Ping 15
Test łącza przeprowadziłem w godzinach popołudniowych za pomocą speedtest.net, interesuje mnie jak to jest w waszym przypadku

A nie korzystasz czasem z szyfrowanego wifi? U mnie transfer spada do ~9M przy nominalnej 15M (i po podłączeniu kablem do routera tyle właśnie mam).

--------------------

+Quote Post
vacu
post pią, 21 sty 2011 - 21:13
Post #38

Smokin' nigga

CYTAT(Leszek @ pią, 21 sty 2011 - 20:44) *
CYTAT(BARES @ pią, 21 sty 2011 - 18:55) *
Download ~ 5,5 M
Ping 15

A nie korzystasz czasem z szyfrowanego wifi? U mnie transfer spada do ~9M przy nominalnej 15M (i po podłączeniu kablem do routera tyle właśnie mam).

Ja mam szyfrowane (WPA2/AES) wifi a mimo to mam 10Mb/s...

Ten post edytował vacu pią, 21 sty 2011 - 21:14

+Quote Post
Leszek
post pią, 21 sty 2011 - 21:28
Post #39

UZYTKOWNIK

Ja mam 128-bit WEP - po jego wyłączeniu prędkość wzrastała do mniej więcej 80% nominalnej (kiedyś, teraz mi się nie chce sprawdzać wink.gif ).

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 21 sty 2011 - 21:32
Post #40

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ pią, 21 sty 2011 - 21:28) *
Ja mam 128-bit WEP - po jego wyłączeniu prędkość wzrastała do mniej więcej 80% nominalnej (kiedyś, teraz mi się nie chce sprawdzać wink.gif ).

Zwykle WPA/WPA2 jest szyfrowane sprzętowo (AES) wtedy prędkość nie spada.

Ten post edytował xMarcinx pią, 21 sty 2011 - 21:35

+Quote Post
BARES
post pią, 21 sty 2011 - 22:39
Post #41

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

Powyżej to najwyższa wartość jak zmierzyłem, takie szczegóły jak z szyfrowaniem danych to się nigdy nie wgłębiałem, mogę dodać że modem mam z motoroli SB5100, jak są jeszcze osoby mające neta z Telpola i nie tylko to niech wklejają testy będziemy mieli trochę informacji na ten temat.

--------------------

+Quote Post
Leszek
post pią, 21 sty 2011 - 23:15
Post #42

UZYTKOWNIK

Czyli jesteś podłączony bezpośrednio kablem do modemu? No to na pewno nie ma szyfrowania smile2.gif

--------------------

+Quote Post
Kubusieq
post sob, 22 sty 2011 - 00:10
Post #43

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,392

Ok ja mam podobny dylemat miedzy UPC/DSI. Mam kilka pytan :

jak wygladaja w DSI te nocne transfery ?
czy te kable co wisza miedzy blokami sa z DSI ? :0
czeste awarie ?
problemy ze zglaszaniem awari ?
jak podczas lata z internetem w czasie burz ?

BTW. Po co to "trolowanie" o statusie DSI, temat w ogole tego nie dotyczy. Moze zainteresowane strony sie przeniosa do innego tematu ?

--------------------
Unix admin

+Quote Post
kamillll
post sob, 22 sty 2011 - 00:15
Post #44

UZYTKOWNIK

CYTAT(Kubusieq @ sob, 22 sty 2011 - 00:10) *
Po co to "trolowanie" o statusie DSI, temat w ogole tego nie dotyczy. Moze zainteresowane strony sie przeniosa do innego tematu ?

a nie pomyslales ze niektorych pewne sprawy interesują?

btw. mysle ze kable miedzy blokami to nie internet (no chyba ze jakis nielegal - bo legalnie nie moze raczej wisiec)....

+Quote Post
Kubusieq
post sob, 22 sty 2011 - 00:17
Post #45

UZYTKOWNIK

CYTAT(kamillll @ sob, 22 sty 2011 - 00:15) *
Po co to "trolowanie" o statusie DSI, temat w ogole tego nie dotyczy. Moze zainteresowane strony sie przeniosa do innego tematu ?

a nie pomyslales ze niektorych pewne sprawy interesują?

btw. mysle ze kable miedzy blokami to nie internet (no chyba ze jakis nielegal - bo legalnie nie moze raczej wisiec)....

zobacz czego temat dotyczy smile2.gif

--------------------
Unix admin

+Quote Post
kamillll
post sob, 22 sty 2011 - 00:19
Post #46

UZYTKOWNIK

CYTAT(Kubusieq @ sob, 22 sty 2011 - 00:17) *

usług świadczonych przez DSI. i nie zauważyłem żeby ktoś odbiegał.

+Quote Post
Kubusieq
post sob, 22 sty 2011 - 00:21
Post #47

UZYTKOWNIK

CYTAT(kamillll @ sob, 22 sty 2011 - 00:19) *
CYTAT(Kubusieq @ sob, 22 sty 2011 - 00:17) *

usług świadczonych przez DSI. i nie zauważyłem żeby ktoś odbiegał.

a co ma forma prawna do jakosci uslugi ? oswiec mnie

--------------------
Unix admin

+Quote Post
kamillll
post sob, 22 sty 2011 - 00:27
Post #48

UZYTKOWNIK

CYTAT(Kubusieq @ sob, 22 sty 2011 - 00:21) *
a co ma forma prawna do jakosci uslugi ? oswiec mnie

a widzisz ma, pisalem o tym wcześniej, prawa abonenta są zupełnie inne niż prawa członka stowarzyszenia.
zupełnie inaczej wygląda postępowanie reklamacyjne.
abonent jest chroniony pewnymi przepisami przez pewne instytucje...
a poza tym jest jeszcze kilka kwestii które mają związek z formą prawną.
ale skoro pytasz to znaczy że nie masz o nich zielonego pojęcia i będzie to dla Ciebie tylko trollowanie.
Dla świadomych klientów już nie. Stąd rozmowy na ten temat.

+Quote Post
Kubusieq
post sob, 22 sty 2011 - 00:44
Post #49

UZYTKOWNIK

CYTAT(kamillll @ sob, 22 sty 2011 - 00:27) *
a widzisz ma, pisalem o tym wcześniej, prawa abonenta są zupełnie inne niż prawa członka stowarzyszenia.
zupełnie inaczej wygląda postępowanie reklamacyjne.
abonent jest chroniony pewnymi przepisami przez pewne instytucje...
a poza tym jest jeszcze kilka kwestii które mają związek z formą prawną.
ale skoro pytasz to znaczy że nie masz o nich zielonego pojęcia i będzie to dla Ciebie tylko trollowanie.
Dla świadomych klientów już nie. Stąd rozmowy na ten temat.

Naprawde postepowanie reklamacyjne jest ostatnia rzecza na jaka bede zwracal uwage, pozatym jest umowa ktora sie czyta. Ja nie mam z tym problemu. Zawsze mozna wziasc umowe na czas nieokreslony.

Interesuje mnie jak to faktycznie dziala,a nie czy jest to spolka zoo czy bez zoo.

Pare osob wpisalo troche informacji i im dziekuje smile2.gif

Ten post edytował Kubusieq sob, 22 sty 2011 - 00:46

--------------------
Unix admin

+Quote Post
Mały77
post sob, 22 sty 2011 - 06:18
Post #50

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

U mnie w UPC wygląda t tak smile2.gif

Zmień sobie z WEP na WPA2 jeśli nie chcesz stać się darmowym hot-spotem wink.gif

Ten post edytował Mały77 sob, 22 sty 2011 - 06:19

+Quote Post
vacu
post sob, 22 sty 2011 - 09:40
Post #51

Smokin' nigga

CYTAT(Kubusieq @ sob, 22 sty 2011 - 00:44) *
Naprawde postepowanie reklamacyjne jest ostatnia rzecza na jaka bede zwracal uwage, pozatym jest umowa ktora sie czyta. Ja nie mam z tym problemu. Zawsze mozna wziasc umowe na czas nieokreslony.

Hehe tak mówisz teraz wink.gif Zaczną być problemy to się chwycisz za głowę. Mój wcześniejszy ISP (nazwy nie wspomnę, nie wiem czy jeszcze istnieje, nie DSI...) olewał klientów z góry na dół, awarie były non stop i postępowanie reklamacyjne miało kluczowe znaczenie. Niestety podobnie jak ty olałem sprawę na etapie wyboru ISP i przez trzy lata miałem drogę przez mękę zamiast dostępu do i-netu. Teraz wolę chuchać na zimne i wolę osobiście nie pchać się w stowarzyszenia czy inne dziwne formy prawne a także uważnie czytam co mi podsuwają do podpisu. Przemyśl więc sprawę, tym bardziej, że to ty ew. chcesz zostać "członkiem" a nie ja - a wychodzi na to, że mnie bardziej interesują szczegóły regulaminu blink.gif
Czy będziesz mieć 10Mb/s czy 100 - to nie ma znaczenia, i tak nigdy nie osiągniesz takich prędkości ściągając pliki wink.gif kwestia ograniczeń "po drugiej stronie".

+Quote Post
Kubusieq
post sob, 22 sty 2011 - 11:54
Post #52

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ sob, 22 sty 2011 - 09:40) *
CYTAT(Kubusieq @ sob, 22 sty 2011 - 00:44) *

Hehe tak mówisz teraz wink.gif Zaczną być problemy to się chwycisz za głowę. Mój wcześniejszy ISP (nazwy nie wspomnę, nie wiem czy jeszcze istnieje, nie DSI...) olewał klientów z góry na dół, awarie były non stop i postępowanie reklamacyjne miało kluczowe znaczenie. Niestety podobnie jak ty olałem sprawę na etapie wyboru ISP i przez trzy lata miałem drogę przez mękę zamiast dostępu do i-netu. Teraz wolę chuchać na zimne i wolę osobiście nie pchać się w stowarzyszenia czy inne dziwne formy prawne a także uważnie czytam co mi podsuwają do podpisu. Przemyśl więc sprawę, tym bardziej, że to ty ew. chcesz zostać "członkiem" a nie ja - a wychodzi na to, że mnie bardziej interesują szczegóły regulaminu blink.gif
Czy będziesz mieć 10Mb/s czy 100 - to nie ma znaczenia, i tak nigdy nie osiągniesz takich prędkości ściągając pliki wink.gif kwestia ograniczeń "po drugiej stronie".

Wiesz jak do tej pory internet mialem od TP, ale z uwagi na brak mozliwosci podpiecia wieceij niz 6Mbit oraz wysokiej ceny ( intern + linia ) szukam czegos nowego. Nie mialem zlych przygod z reklamacjami.

Wracajac do tematu.

Jedyna kwestia miedzy UPC a DSI jaka biore pod uwage to kwestia awarii i "jakosci polaczenia" ( nie bede opisywal ). Oczywiscie umowa na czas nieokreslony. I w UPC i w DSI sa takie umowy. Tyle ze instalacja w DSI to 200 zl, UPC 100zl. UPC jest ciut drozsze w abonamentach.

--------------------
Unix admin

+Quote Post
Leszek
post sob, 22 sty 2011 - 13:00
Post #53

UZYTKOWNIK

CYTAT(Mały77 @ sob, 22 sty 2011 - 06:18) *

Zmień sobie z WEP na WPA2 jeśli nie chcesz stać się darmowym hot-spotem wink.gif

A co, tak łatwo złamać hasło? Przecież to dwadzieścia kilka znaków... Jakoś tak mi się kojarzyło właśnie, że WPA jest mniej bezpieczne.

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post sob, 22 sty 2011 - 13:52
Post #54

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ sob, 22 sty 2011 - 13:00) *

A co, tak łatwo złamać hasło? Przecież to dwadzieścia kilka znaków... Jakoś tak mi się kojarzyło właśnie, że WPA jest mniej bezpieczne.

WPA jest bardziej bezpieczne zarówno TKIP jak i AES (AES praktycznie nie do złamania). WEP już się od paru lat nie używa, bo złamanie 20 znaków to jakieś 5 min łapania pakietów, słowem ktoś może nie dość, że miec internet od Ciebie za free to jeszcze podglądać jakie masz hasła.

http://pl.wikipedia.org/wiki/WPA_(informatyka)

CYTAT(Kubusieq @ sob, 22 sty 2011 - 11:54) *
Jedyna kwestia miedzy UPC a DSI jaka biore pod uwage to kwestia awarii i "jakosci polaczenia" ( nie bede opisywal ). Oczywiscie umowa na czas nieokreslony. I w UPC i w DSI sa takie umowy. Tyle ze instalacja w DSI to 200 zl, UPC 100zl. UPC jest ciut drozsze w abonamentach.

UPC z racji, ze jest to koncentryk masz lepsze pingi. W cenie Internetu UPC masz też kanały TVN24, Discovery, NatGeo, Animal Planet etc. Jak jest jakaś awaria to nie liczą abo + po reklamacji dostajesz stały upust na abonament do 5 do 30% (ile wytargujesz). Podłączasz tyle komputerów ile chcesz. Nie bierzesz na siebie odpowiedzialności za poczynania providera, będąc członkiem stowarzyszenia jesteś współodpowiedzialny jak są jakieś machlojki prawne, dlaczego? dlatego, że uczestnicząc w głosowaniu możecie zmienić zarząd, jak i decydować o działaniach stowarzyszenia. W przypadku usług świadczonych przez firmę, cała odpowiedzialność leży po stronie usługodawcy.

Ten post edytował xMarcinx sob, 22 sty 2011 - 14:14

+Quote Post
DSI
post sob, 22 sty 2011 - 17:08
Post #55

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ sob, 22 sty 2011 - 14:52) *
CYTAT(Kubusieq @ sob, 22 sty 2011 - 11:54) *

Nie bierzesz na siebie odpowiedzialności za poczynania providera, będąc członkiem stowarzyszenia jesteś współodpowiedzialny jak są jakieś machlojki prawne, dlaczego? dlatego, że uczestnicząc w głosowaniu możecie zmienić zarząd, jak i decydować o działaniach stowarzyszenia. W przypadku usług świadczonych przez firmę, cała odpowiedzialność leży po stronie usługodawcy.

Absolutna nieprawda. Proszę nie insynuować jakoby osoby korzystające z Internetu DSI ponosiły jakąkolwiek prawną odpowiedzialność za działania Stowarzyszenia związane z jakimkolwiek aspektem tej działalności - jest to świadome wprowadzanie w błąd obecnych oraz potencjalnych Klientów DSI.

+Quote Post
Leszek
post sob, 22 sty 2011 - 17:20
Post #56

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ sob, 22 sty 2011 - 13:52) *
CYTAT(Leszek @ sob, 22 sty 2011 - 13:00) *

WPA jest bardziej bezpieczne zarówno TKIP jak i AES (AES praktycznie nie do złamania). WEP już się od paru lat nie używa, bo złamanie 20 znaków to jakieś 5 min łapania pakietów, słowem ktoś może nie dość, że miec internet od Ciebie za free to jeszcze podglądać jakie masz hasła.

No to się trzeba będzie przestawić, dzięki Wam za oświecenie smile2.gif

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post sob, 22 sty 2011 - 17:47
Post #57

UZYTKOWNIK

CYTAT(DSI @ sob, 22 sty 2011 - 17:08) *
Absolutna nieprawda. Proszę nie insynuować jakoby osoby korzystające z Internetu DSI ponosiły jakąkolwiek prawną odpowiedzialność za działania Stowarzyszenia związane z jakimkolwiek aspektem tej działalności - jest to świadome wprowadzanie w błąd obecnych oraz potencjalnych Klientów DSI.

Jak ja lubię jak brak argumentów, jest kontr argumentem.
http://wiadomosci.ngo.pl/x/301265 - słowem, glosowałeś to odpowiadasz za to.

@Leszek najlepiej ustaw WPA2 lub WPA z szyfrowaniem AES na routerze. Niemniej jak masz XP sprawdź czy masz poprawkę dodająca obsługę WPA - KB893357 cobyś potem nie miał niespodzianki, że nie możesz się połączyć z routerem wink.gif

Ten post edytował xMarcinx sob, 22 sty 2011 - 17:55

+Quote Post
DSI
post sob, 22 sty 2011 - 18:07
Post #58

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ sob, 22 sty 2011 - 18:47) *
CYTAT(DSI @ sob, 22 sty 2011 - 17:08) *

Jak ja lubię jak brak argumentów, jest kontr argumentem.
http://wiadomosci.ngo.pl/x/301265 - słowem, glosowałeś to odpowiadasz za to.

Raz jeszcze powtarzam, iż jest to nieprawda. Zgodnie z przepisami prawa za WSZYSTKIE działania Stowarzyszenia odpowiadania Zarząd.
Upraszamy Pana o nie pomawianie DSI o rzekome pociąganie do odpowiedzialności prawnej osób, której korzystają z Internetu DSI - Pana działanie obecnie jest celowe oraz uporczywe i ma na celu świadome wprowadzenie w błąd obecnych oraz potencjalnych Klientów DSI, jak i Czytelników forum.

+Quote Post
xMarcinx
post sob, 22 sty 2011 - 18:13
Post #59

UZYTKOWNIK

CYTAT(DSI @ sob, 22 sty 2011 - 18:07) *
Raz jeszcze powtarzam, iż jest to nieprawda. Zgodnie z przepisami prawa za WSZYSTKIE działania Stowarzyszenia odpowiadania Zarząd.
Upraszamy Pana o nie pomawianie DSI o rzekome pociąganie do odpowiedzialności prawnej osób, której korzystają z Internetu DSI - Pana działanie obecnie jest celowe oraz uporczywe i ma na celu świadome wprowadzenie w błąd obecnych oraz potencjalnych Klientów DSI, jak i Czytelników forum.

Za wszystkie działania stowarzyszenia odpowiadają osoby uczestniczące w podejmowaniu tych decyzji. Upraszam o nie oskarżanie mojej, osoby o pomawianie - kiedy przytaczam opinie autorytetów w zakresie funkcjonowania stowarzyszeń - gdyż za to grozi odpowiedzialność karna. Zupełnie nie dziwię się, że w takiej sytuacji wstydzicie się Państwo podpisać pod tymi gołosłownymi oskarżeniami imieniem i nazwiskiem.

Ten post edytował xMarcinx sob, 22 sty 2011 - 18:20

+Quote Post
DSI
post sob, 22 sty 2011 - 18:36
Post #60

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ sob, 22 sty 2011 - 19:13) *
CYTAT(DSI @ sob, 22 sty 2011 - 18:07) *

Za wszystkie działania stowarzyszenia odpowiadają osoby uczestniczące w podejmowaniu tych decyzji. Upraszam o nie oskarżanie mojej, osoby o pomawianie - kiedy przytaczam opinie autorytetów w zakresie funkcjonowania stowarzyszeń - gdyż za to grozi odpowiedzialność karna. Zupełnie nie dziwię się, że w takiej sytuacji wstydzicie się Państwo podpisać pod tymi gołosłownymi oskarżeniami imieniem i nazwiskiem, skoro to nie kłamstwo.

Szanowny Panie, w swojej dotychczasowej działalności w owym temacie zdążył Pan już pomówić z imienia i nazwiska konkretną osobę o oszustwa podatkowe, pomówić samo DSI, insynuuje Pan jakoby osoby, które KORZYSTAJĄ z Internetu DSI miały ponosić odpowiedzialność prawną za działania stowarzyszenia.

W chwili obecnie piszę Pan o osobach, które "uczestniczą w podejmowaniu tych decyzji", w poprzednich postach sugeruje Pan, że osoby korzystające z Internetu DSI mogą być pociągane do odpowiedzialności za działania stowarzyszenia - zmienia więc Pan stanowisko i zdanie wdając się w temat, który zupełnie Pana nie dotyczy i o którym nie ma Pan kompetencji, by móc się w jego zakresie wypowiadać.

Aby móc przytaczać jakiekolwiek opinie autorytetów trzeba jeszcze je zrozumieć. W innym przypadku nie potrzebne byłyby nikomu studia prawnicze - kodeksy oraz wszelkie akty prawne są powszechnie dostępne, wystarczyłoby je kupić i przeczytać - jak jednak wiemy studia prawnicze jednak funkcjonują i nie należą do najłatwiejszych, raczej więc nie jest na nich przeprowadza nauka czytania po polsku, a poruszane są bardziej zaawansowane kwestie interpretacji przepisów.

Podpis jako Stowarzyszenie DSI nie jest dla Pana wystarczający? DSI istnieje i podpisuje się właśnie jako DSI, a osoba xMarcinx nie istnieje, jest to jedynie nick, który daje Panu nieuzasadnioną pewność i złudne poczucie bezkarności.
Skoro więc DSI istnieje i dokładnie można wiedzieć, z kim jest przeprowadzana rozmowa to proszę w stosunku do siebie zastosować własne porady i ujawnić się właśnie z imienia i nazwiska przy pomawianiu osób trzecich.

+Quote Post
xMarcinx
post sob, 22 sty 2011 - 19:02
Post #61

UZYTKOWNIK

1. Wszystkie przytaczane przeze mnie opinie należą do specjalistów, są to opracowania aktów prawnych i ich interpretacje powszechnie akceptowane przez sąd. Państwo na swoja obronę nie mają nic poza przeczeniem jak i podważaniem mojej wiarygodności.
2. Ja nie jestem reprezentantem nikogo (nie mam tożsamości prawnej), bym miał konieczność upowszechniania swoich danych osoby. Państwo tożsamość prawną mają jak i reprezentanta publicznego wpisanego w KRS, tak więc wyłącznie na Państwie ciąży obowiązek ujawnienia tożsamości osoby, która reprezentuje stowarzyszenie, skoro chce je reprezentować na zewnątrz.
3. Od kilku lat jestem związany (poprzez wykształcenie i działalność) z całościowym funkcjonowaniem III filaru, zarówno od strony prawnej, organizacyjnej jak i społecznej, włączając w to zagadnienia pracy socjalnej. Bardzo by miło było gdyby Państwo prezentowali chociaż połowę, kompetencji z tego zakresu, potwierdzoną przez uprawniony organ (uczelnie wyższą).
4. Ustawa mówi jasno, że odpowiedzialność za decyzje ponosi osoba podejmująca tą decyzje, jak i organ nadzorujący - co jest oczywiste. Nie wnikając w faktyczną strukturę stowarzyszenia, co nie jest możliwe bez zapoznania się z statutem który każda organizacja ma inny (a Państwo bronią się jak mogą przed jego upublicznieniem) nie jest możliwe przedstawienie węższej wykładni. Jakby Państwo udostępnili, statut to niewiedzę powodu bym miał odpowiedzialność członków podejmujących decyzje zawęzić np do zarządu, jednak kierując się zasadą ograniczonego zaufania (do którego mam szereg przesłanek) nie mogę tego zrobić i stosuje wykładnie przedstawiona przez ustawy.
5. Skoro Państwo są tak przekonani swojej świętości mam nadzieje, że nie będzie problemem by osoba reprezentująca stowarzyszenie podpisała z imienia i nazwiska przygotowywane przeze mnie pisma do urzędów wnoszące o przeprowadzenie kontroli funkcjonowania stowarzyszenia.

Ten post edytował xMarcinx sob, 22 sty 2011 - 19:19

+Quote Post
Leszek
post sob, 22 sty 2011 - 22:50
Post #62

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ sob, 22 sty 2011 - 17:47) *
@Leszek najlepiej ustaw WPA2 lub WPA z szyfrowaniem AES na routerze. Niemniej jak masz XP sprawdź czy masz poprawkę dodająca obsługę WPA - KB893357 cobyś potem nie miał niespodzianki, że nie możesz się połączyć z routerem wink.gif

Dzięki smile2.gif
Aktualizacje robię regularnie, więc powinna być - ale i tak dla pewności sprawdzę.

--------------------

+Quote Post
TheDeveloperPL
post nie, 23 sty 2011 - 00:21
Post #63

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,401

Pingi z DSI do onetu :> Masz lepsze ? :>

Ten post edytował TheDeveloperPL nie, 23 sty 2011 - 00:34

+Quote Post
Teddy Bear
post nie, 23 sty 2011 - 00:42
Post #64

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,402

CYTAT
UPC z racji, ze jest to koncentryk masz lepsze pingi. W cenie Internetu UPC masz też kanały TVN24, Discovery, NatGeo, Animal Planet etc. Jak jest jakaś awaria to nie liczą abo + po reklamacji dostajesz stały upust na abonament do 5 do 30% (ile wytargujesz). Podłączasz tyle komputerów ile chcesz. Nie bierzesz na siebie odpowiedzialności za poczynania providera, będąc członkiem stowarzyszenia jesteś współodpowiedzialny jak są jakieś machlojki prawne, dlaczego? dlatego, że uczestnicząc w głosowaniu możecie zmienić zarząd, jak i decydować o działaniach stowarzyszenia. W przypadku usług świadczonych przez firmę, cała odpowiedzialność leży po stronie usługodawcy.

A od kiedy to koncentryk ma lepsze "PINGI"? Trochę to nie jest realne :>. Jak myślisz, jak wyglada transmisja UPSTREAM/DOWNSTREAM na koncentryku (Warstwa I dla przypomnienia) a jak na skrętce? :> Ile to ma par transmisji koncentryk a ile skrętka i w przypadku nadawania/odbierania przez kilka komputerów na raz to nie masz przypadkiem oczekiwania na BNC? Skoro koncentryk jest taki dobry to dlaczego obecne sieci stosują w 99% skrętkę minimum 5E. Koncentryk = archaizm. Szkoda, że ludziom w Polsce robi sie wodę z mózgu i tłumaczy że niby skrętka jest super, tymczasem CSMA/CD w przypadku łącz BNC (pospolicie koncentryk) są ostro nastawione na oczekiwania. Po Twoich wypowiedziach IEEE Group przewraca się na swoich stołkach... ze śmiechu.

Zapraszam do lektury RFC - szczególnie opisu IEEE 802.x (Ethernet) a później do merytorycznych wypowiedzi na ten temat.

Kolejna sprawa - promocji UPC nie potrzebujemy, dla mnie wprowadzasz offtop w temacie o którym nie masz bladego pojęcia.

BTW: z tego co wiem to w DSI wystarczy router i też masz kompterów ile chcesz :> byle w jednym mieszkaniu więc nie wiem o co tak właściwie chodzi :>.

Ten post edytował Teddy Bear nie, 23 sty 2011 - 01:09

--------------------
Teddy Bear, Ty krwiożercza bestio.. :>

+Quote Post
Leszek
post nie, 23 sty 2011 - 00:56
Post #65

UZYTKOWNIK

Oho, DSI ściągnęło posiłki laugh.gif' Równie wiarygodne jak zachwyty nad pewną szkołą jazdy wink.gif

--------------------

+Quote Post
Teddy Bear
post nie, 23 sty 2011 - 01:10
Post #66

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ nie, 23 sty 2011 - 01:56) *
Oho, DSI ściągnęło posiłki laugh.gif' Równie wiarygodne jak zachwyty nad pewną szkołą jazdy wink.gif

Ja tam generalnie dowidedziałem się że jest na forum gorąco o dsi, takich jaj się nie spodziewałem, a że tylko na techniczne tematy się moge wypowiedieć to wrzucam swoje 3 grosze. W sumie korzystam z dsi więc mozesz mnie nazwac posiłkiem, jak wolisz wink.gif biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
DSI
post nie, 23 sty 2011 - 02:06
Post #67

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx)
1. Wszystkie przytaczane przeze mnie opinie należą do specjalistów, są to opracowania aktów prawnych i ich interpretacje powszechnie akceptowane przez sąd. Państwo na swoja obronę nie mają nic poza przeczeniem jak i podważaniem mojej wiarygodności.

Drogi Panie – prosimy o nie stosowanie zabiegów socjotechnicznych i nie insynuowanie, iż na swoją obronę nic nie mamy poza podważaniem Pana wiarygodności.

Po pierwsze my się nie bronimy, a wyjaśniamy – choć w ogólnych zarysach – zasady na jakich działają stowarzyszenia ( w zakresie takiej wiedzy, jaką posiadamy), w przeciwieństwie do Pana owocnej twórczości, przy stosowaniu której stara się Pan za wszelką cenę zdyskredytować i zohydzić naszą organizację w oczach społeczności.
Wiarygodność stara się podważyć właśnie Pan – i to naszą wiarygodność.

CYTAT(xMarcinx)
Państwo tożsamość prawną mają jak i reprezentanta publicznego wpisanego w KRS, tak więc wyłącznie na Państwie ciąży obowiązek ujawnienia tożsamości osoby, która reprezentuje stowarzyszenie, skoro chce je reprezentować na zewnątrz.

Jakiż to obowiązek ciąży na nas w związku z ujawnianiem tożsamości?
Przecież jest ona i, musi być, jawna - zarówno w danych KRS jak i urzędu miasta. O czym więc Pan pisze?

CYTAT(xMarcinx)
Ja nie jestem reprezentantem nikogo (nie mam tożsamości prawnej), bym miał konieczność upowszechniania swoich danych osoby.

A jeśli chodzi o to, czego Pan ma obowiązek ujawnienia to na szczęście polskie prawo nie pozwala na bezkarne i anonimowe pomawianie osób konkretnie określonych z imienia i nazwiska o popełnianie przestępstw podatkowych.
Jeśli więc uważa Pan, że może Pan bezkarnie i anonimowo pomawiać daną osobę na publicznym forum bez ponoszenia żadnych konsekwencji jest Pan, mimo najszczerszych naszych dobrych chęci, w wielkim błędzie.

CYTAT(xMarcinx)
3. Od kilku lat jestem związany (poprzez wykształcenie i działalność) z całościowym funkcjonowaniem III filaru, zarówno od strony prawnej, organizacyjnej jak i społecznej, włączając w to zagadnienia pracy socjalnej. Bardzo by miło było gdyby Państwo prezentowali chociaż połowę, kompetencji z tego zakresu, potwierdzoną przez uprawniony organ (uczelnie wyższą).

Skoro jest Pan – poprzez wykształcenie i działalność - od kilku lat związany z całościowym funkcjonowaniem III filaru, czego serdecznie gratulujemy i czujemy się doprawdy onieśmieleni prowadzeniem dyskursu z tak znamienitym ekspertem, to powinien Pan choć nieco kontrolować co Pan pisze – że się tak nieśmiało ośmielimy zwrócić uwagę tak znamienitemu ekspertowi o kompetencjach potwierdzonych przez uprawniony organ!

CYTAT(xMarcinx)
Bardzo by miło było gdyby Państwo prezentowali chociaż połowę, kompetencji z tego zakresu, potwierdzoną przez uprawniony organ (uczelnie wyższą).

A ponieważ zdecydowanie nie czujemy, abyśmy nawet śmieli posiadać choć połowę Pana kompetencji, myślimy że nie jesteśmy w stanie zadowolić Pana w tym względzie i niestety nie możemy żadną miarą sprawić by było Panu miło – nad czym ubolewamy – ale cóż nie każdego opatrzność obdarza taką wiedzą i zdolnościami, a my w naszych małych rozumkach nie jesteśmy w stanie przeniknąć głębi Pana myśli i horyzontów jakie Pan nimi ogarnia!
Możemy jedynie nieśmiało zapytać co oznacza Pański wpis – oczywiście w pełni kompetentny i przesiąknięty głębią myśli :
CYTAT(xMarcinx)
A ponadto celem stowarzyszenia musi być działalność:
naukowa, naukowo-techniczna,
oświatowa, w tym również polegająca na kształceniu studentów,
kulturalna,
oraz działalność w zakresie:
kultury fizycznej i sportu,
ochrony środowiska,
wspierania inicjatyw społecznych na rzecz budowy dróg i sieci telekomunikacyjnej na wsi oraz zaopatrzenia wsi w wodę,
dobroczynności,
ochrony zdrowia i pomocy społecznej,
rehabilitacji zawodowej i społecznej inwalidów oraz
kultu religijnego

Które są wymienione w punktach od 1 do 7 Państwa celach działalności, dzięki czemu min. możliwe było zarejestrowanie stowarzyszenia przez sąd, obecnie jak sami Państwo przyznają mają te punkty.. gdzieś, czyli formalnie jest ok, ale już praktycznie nie, bo celów umożliwiających funkcjonowanie stowarzyszenia nie realizujecie - czysta podkładka dla sądu.

Cóż, nie byliśmy świadomi że stowarzyszenie musi wspierać inicjatywy na rzecz budowy dróg, nie mówiąc już o zaopatrzeniu wsi w wodę!
Ale to jeszcze nic – bo nie byliśmy przecież świadomi że musimy zajmować się kultem religijnym! – na dodatek jeszcze nie mieliśmy nawet bladego pojęcia że obligują nas do tego punkty 1-7 celów naszej działalności!
Oczywiście należałoby – idąc tym tropem – zwrócić uwagę sądom rejestrowym w Polsce, aby zastosowały się do światłych wskazań Pana – bowiem sądzimy że są w tym przedmiocie spore niedopatrzenia.

Nie mamy nic przeciwko wolności religii w Polsce jak też krzewieniu kultu religijnego – broń Boże! – z pewnością jest sporo organizacji wspierających kult religijny i niech one sobie z Bogiem działają. Przecież Polska ma w zakresie tolerancji religijnej wielusetletnie tradycje – już Konfederacja Warszawska z XVI wieku! – jesteśmy dla tej tradycji pełni uznania i szacunku. Tym niemniej nie byliśmy świadomi że my też musimy! – ale skoro zostaliśmy już pouczeni – co z pokorą przyjmujemy – deklarujemy że postaramy się usunąć nasze niedopatrzenia i zrealizować choć jeden z bezwzględnie wiążących nas celów statutowych.

Bolejemy, że nie możemy zrealizować wszystkich przez Pana wymienionych – ale nie czujemy się na siłach – toż to praca dla tytanów! W miarę jednak naszych skromnych możliwości już dziś możemy w pełni się oświadczyć, że zaopatrzenie wsi w wodę to jest to do czego moglibyśmy choć w niewielkim stopniu się przyczynić!
Powiemy więcej – cóż tam zaopatrzenie samej wsi w wodę – zaopatrzenie wsi i miast w wodę - to jest to! W tym zakresie moglibyśmy się nieco więcej przysłużyć – skoro już musi to być - jak Pan autorytatywnie stwierdził – a nawet jest naszym celem statutowym! Oświadczamy więc że w ramach realizacji tego szczytnego celu każdy członek naszej organizacji otrzyma przy dokonywaniu płatności miesięcznych butelkę zdrowej polskiej wody! – wydobytej z tej ziemi! Możemy również zadeklarować że Panu osobiście dostarczymy nawet dwie butelki miesięcznie owej nieskazitelnej polskiej wody – jeżeli tylko raczy Pan określić markę producenta i podać inne konieczne parametry jakimi woda ta ma się charakteryzować.

Musimy więc w konkluzji z przykrością złożyć samokrytykę i bijąc się w piersi przyznać że celów umożliwiających funkcjonowanie stowarzyszenia nie realizujemy – liczyć jedynie możemy na Pana pobłażliwość i litość – którymi niewątpliwie cechuje się Pana głęboki umysł - nad takimi biednymi robaczkami którzy nie mogą sięgnąć wyżyn Pana oglądu.

CYTAT(xMarcinx)
Tylko, że cel 8. tj budowa infrastruktury nie może być celem samym w sobie, tylko środkiem do realizacji celi wyżej wymienionych dotyczących nauki, nauki-technicznej (cele od 1 do 7)

Składamy Panu serdeczne podziękowania za zwrócenie nam uwagi na takie niedopatrzenie - czyli że punkt 8 celów naszej organizacji musi między innymi służyć wspieraniu inicjatyw społecznych na rzecz budowy dróg! To już prawdziwy horror!
Sami nie wiemy jak temu zaradzić – jakąś alejkę osiedlową może z biedą byśmy mogli wybudować – ale budowa dróg! – to już jest niepojęte dla nas a co dopiero dla członków którzy chcieli jedynie łącz internetowych, a okazuje się że przystępując do naszej organizacji zostali uwikłani w budowę dróg, nie mówiąc już o zaopatrzeniu wsi w wodę! – przy takim podejściu komedie Barei to mały pikuś!

W całej swej nieśmiałości postanowiliśmy jednak powtórnie sięgnąć po lekturę dzieła które Pan wspomina, ale którego widocznie dotychczas bez Pana światłych komentarzy nie byliśmy w stanie pojąć – czyli po „Stowarzyszenia w prawie polskim” Pawła Suskiego.
Ze zgrozą przeczytaliśmy tam że, cyt. – „Art.58 ust.2 Konstytucji zakazuje tworzenia zrzeszeń, których cele są sprzeczne z Konstytucją lub ustawą. Wszystkie inne cele są dozwolone. Nawet więc gdy stowarzyszenie stawia sobie cele nie przynoszące pożytku społecznego, nierealne czy też absurdalne( np. przyjmuje że będzie poszukiwać krasnoludków i badać ich życie) nie może to być podstawą odmowy rejestracji. Prawo o stowarzyszeniach – odmiennie bowiem niż rozporządzenie z 1932 r. – nie uzależnia powstania stowarzyszenia od oceny , czy odpowiada ono względom pożytku społecznego ( por.art.20 pr.stow. z 1932r.).
W postanowieniu z dnia 31 marca 2000 r., IACa 215/00 ( OSA 2001/7-8/s.66-70) Sąd Apelacyjny w Katowicach, powołując się na art. 12, 20 i 58 Konstytucji oraz na prawo o stowarzyszeniach uznał, że sąd nie jest władny oceniać, czy ustalony w statucie stowarzyszenia zakres działania ( cel) będzie faktycznie realizowany.” – koniec cytatu.

A teraz wracając do naszego Nauczyciela i Zbawcy – specjalisty w zakresie III filaru, Pana xMarcinx, pragniemy jedynie zwrócić mu nieśmiało uwagę, aby raczył zwrócić uwagę autorowi komentarza do ustawy – Prawo o stowarzyszeniach – Panu Pawłowi Suskiemu – aby ten zrewidował swe błędne i obrazoburcze twierdzenia i zastosował się do światłych pouczeń Pana x – nieocenionego Nauczyciela naszego!

Zwracając się więc teraz do użytkowników forum – musimy skierować Państwa pilną uwagę na słowa Pana x – nie dość że budowa infrastruktury sieci ma służyć budowie dróg i zaopatrzeniu wsi w wodę to jeszcze musi przyczyniać się to do szerzenia kultu religijnego! – doprawdy nie wiemy co możemy w takiej sytuacji powiedzieć członkom stowarzyszenia spokojnie eksploatujących łącza internetowe – jak im wytłumaczyć że ciążą na nich tak brzemienne w skutkach obowiązki!

CYTAT(xMarcinx)
4. Ustawa mówi jasno, że odpowiedzialność za decyzje ponosi osoba podejmująca tą decyzje, jak i organ nadzorujący - co jest oczywiste. Nie wnikając w faktyczną strukturę stowarzyszenia, co nie jest możliwe bez zapoznania się z statutem który każda organizacja ma inny (a Państwo bronią się jak mogą przed jego upublicznieniem) nie jest możliwe przedstawienie węższej wykładni. Jakby Państwo udostępnili, statut to niewiedzę powodu bym miał odpowiedzialność członków podejmujących decyzje zawęzić np do zarządu, jednak kierując się zasadą ograniczonego zaufania (do którego mam szereg przesłanek) nie mogę tego zrobić i stosuje wykładnie przedstawiona przez ustawy.

Wracając do wpisu naszego Nauczyciela – Pana xMarcinx – pragniemy się również odnieść do 4 punktu wpisu jaki raczył zamieścić – czyli jednak może Pan zawęzić wykładnię! – i to tylko do członków Zarządu – niesamowite – i to tylko po analizie statutu! – cóż za bystrość umysłu i jasność spojrzenia – toż my nie mieliśmy bladego pojęcia że Pan tu dokonuje jakiejś wykładni – ale skoro już mamy do czynienia z wykładnią to już sprawa poważna.
A tak zupełnie poważnie wykładni przepisów dokonują sądy – Sad Najwyższy, Naczelny Sąd Administracyjny itd.

Doktryna, czyli profesorowie bądź inni uczeni wydziałów prawa uczelni wyższych dokonują, między innymi, ocen wykładni w opracowaniach naukowych – taką mieliśmy dotąd świadomość – ale skoro wykładni raczy również dokonywać Pan xMarcinx – to chyba należy zrewidować porządek prawny w naszym nieszczęsnym kraju.
Nieśmiało tylko pytamy czy to wykładnia semantyczna czy też funkcjonalna? – ale chyba żadna z wymienionych - to z pewnością nowy rodzaj wykładni imienia Pana xMarcinx! – przecież stosowanie tego nowego rodzaju wykładni może zmienić poglądy doktryny na polski porządek prawny!! – to doprawdy zagadnienie nieocenionej wagi dla polskiej szkoły prawa!

W związku z powyższym prosimy o trochę wyrozumiałości wobec nas – czujemy się już zupełnie onieśmieleni autorytetem Pana xMarcinx.
Świadomość naszych praw i obowiązków, w jakiej tkwimy – pewnie błędnie – mówi nam że statut można udostępniać osobom uprawnionym – członkom, urzędom i innym wskazanym w ustawach instytucjom – ale udostępniać go na żądanie Pana xMarcinx – to już przekracza naszą percepcję!

Zapewniamy osoby na forum, po raz kolejny, że na członkach naszego stowarzyszenia nie ciąży jakakolwiek odpowiedzialność za działania organizacji – która jest osobą prawną i w związku z tym odpowiada za swoje działania całym swym majątkiem – co wynika z powszechnie obowiązujących przepisów prawa a nie za statutu i czego żaden statut nie może zmienić, a nawet jeżeli postanowienia o jakiejkolwiek odpowiedzialności członków by się w nim znalazły – byłyby nieważne z mocy prawa jak też żaden sąd nie dokonałby rejestracji organizacji.

Pan xMarcinx jest natomiast wybitnie zainteresowany statutem gdyż to pozwoliłby mu roztrząsać jego zapisy na tutejszym forum przez najbliższe kilka lat – czyli odwracać uwagę zainteresowanych od przedmiotu wątku jakim chyba winna być ocena łącz internetowych – a kierować uwagę na poniżanie naszej organizacji aby zniechęcić do niej potencjalne osoby zainteresowane.

CYTAT(xMarcinx)
jednak kierując się zasadą ograniczonego zaufania (do którego mam szereg przesłanek) nie mogę tego zrobić i stosuje wykładnie przedstawiona przez ustawy.

Czyli naprawdę ma Pan szereg przesłanek aby mieć ograniczone zaufanie – jak Pan napisał - i stosuje Pan wykładnię przedstawioną przez ustawy – jakaż to wykładnia zakłada odpowiedzialność członków stowarzyszenia zarejestrowanego za działania organizacji?

CYTAT(xMarcinx)
5. Skoro Państwo są tak przekonani swojej świętości mam nadzieje, że nie będzie problemem by osoba reprezentująca stowarzyszenie podpisała z imienia i nazwiska przygotowywane przeze mnie pisma do urzędów wnoszące o przeprowadzenie kontroli funkcjonowania stowarzyszenia.

Ostatnia fraza Pana wpisu jest już czystą ‘wirtuozerią” – z uwagi na dobre obyczaje nie chcemy używać mocniejszych słów – mamy bowiem podpisać przygotowane przez Pana pisma o przeprowadzenia kontroli naszej organizacji przez właściwe urzędy! To jest to!
Jeżeli zamierza Pan zawiadamiać stosowne urzędy – to niech Pan to robi przynajmniej sam.
Uważa Pan nas za ludzi ograniczonych umysłowo czy też tupet Pana nie zna już żadnych granic?

Na forum grozi nam Pan kontrolą urzędów! – mieliśmy już wiele kontroli i z pewnością będziemy mieli jeszcze niejedną – z pewnością też kontrole mogą wykryć szereg nieprawidłowości – w stanie prawnym naszego kraju i komplikacji przepisów prawa powszechnego jak też ich niejasności i nieraz wzajemnej sprzeczności – nietrudno o popełnienie wielu uchybień – wielokrotnie też stwierdzano mniejsze czy większe uchybienia w czasie prowadzonych u nas kontroli.

Kończąc – w żadnym wypadku nie jesteśmy przekonani o jakiejkolwiek aurze świętości, w glorii której mielibyśmy się przedstawiać – i prosimy aby łaskawie nam Pan tego nie imputował.
Ale czy naprawdę uważa Pan że owe pisma do urzędów mają nas uczynić pokornymi wobec Pana wynurzeń?
W Polsce z dawien dawna jest taki odrażający obyczaj – jeżeli już nie wiem co mam dalej zrobić z adwersarzem to muszę...zawiadomić stosowne urzędy...

Ten post edytował DSI nie, 23 sty 2011 - 07:55

+Quote Post
Teddy Bear
post nie, 23 sty 2011 - 02:39
Post #68

UZYTKOWNIK

Aż mnie korciło żeby tego nie napisać, bo jak czytałem ten tekst zanosiłem się na stołku z wrażenia i za razem śmiechu smile2.gif. Powiem tyle - "to było dobre" biggrin.gif:D:D:D. A kto chciał merytoryki chyba w tym poście dostał jej dostatecznie dużo smile2.gif.

Generalnie nie znam się na prawie to nie zabieram w tej sprawie głosu. Lubię za to ludzi, którzy udaja, że coś wiedzą ale tak naprawdę to chcą tylko poszczekać na forum i wykazać się "ynteligencją". Szkoda, że z tej "ynteligencji" wychodzi IQ średnio myślącego szympansa :>.

--------------------

+Quote Post
kamillll
post nie, 23 sty 2011 - 03:22
Post #69

UZYTKOWNIK

polecam osobie siedządzej pod nickiem DSI naukę czytania ze zrozumieniem zanim jeszcze raz walnie takiego babola jak ostatni post ;)ludzi majacych kilka postow prosze o nie kompromitowanie swoich znajomych lub przelozonych ;)moim zdaniem uzytkownik "DSI" nie podal ani jednego argumentu na swoja obrone, a ja stojacy z boku coraz bardziej trace zaufanie dla DSI...
CYTAT(Teddy Bear @ nie, 23 sty 2011 - 02:39) *
Generalnie nie znam się na prawie to nie zabieram w tej sprawie głosu. Lubię za to ludzi, którzy udaja, że coś wiedzą ale tak naprawdę to chcą tylko poszczekać na forum i wykazać się "ynteligencją". Szkoda, że z tej "ynteligencji" wychodzi IQ średnio myślącego szympansa :>.
to najpierw się poznaj na pewnych aspektach prawnych a pozniej mnie obrazaj.poki co to jestes malo wiarygodnym gosciem wlazacym tu na prosbe szefa wink.gif

+Quote Post
Teddy Bear
post nie, 23 sty 2011 - 04:40
Post #70

UZYTKOWNIK

CYTAT(kamillll @ nie, 23 sty 2011 - 04:22) *
polecam osobie siedządzej pod nickiem DSI naukę czytania ze zrozumieniem zanim jeszcze raz walnie takiego babola jak ostatni post ;)ludzi majacych kilka postow prosze o nie kompromitowanie swoich znajomych lub przelozonych ;)moim zdaniem uzytkownik "DSI" nie podal ani jednego argumentu na swoja obrone, a ja stojacy z boku coraz bardziej trace zaufanie dla DSI...
to najpierw się poznaj na pewnych aspektach prawnych a pozniej mnie obrazaj.poki co to jestes malo wiarygodnym gosciem wlazacym tu na prosbe szefa wink.gif

Oj z tym szefem żebyś się nie zdziwił wink.gif. Od dzisiaj wszyscy abonenci, nawet Ci komercyjni mają szefa smile2.gif. Szefa wszystkich szefów :>. Co szef wszystkich szefów powie, to święte i nie pojęte, prawda jedyna trzeba działać drodzy Panowie abonenci DSI :>. Słuchajcie szefa tak jak i ja słucham smile2.gif.

Kamill/xMarcinx w którym momencie pokazałeś, że się na prawie znasz? :> Jak na razie widzę, że kiepsko sobie radzisz :> A po całej wypowiedzi DSI generalnie stać Cię tylko na przepychankę i znowu zero merytoryki. "Krzyknę głośniej ale ciągle nic ciekawego" to twoja dewiza po tej wypowiedzi :>.

Z drugiej strony kamill == xMarcinx ? :> A może jesteście już w trzech osobach? :> Jest K+M brakuje B i trzech króli jest biggrin.gif

Bardzo merytoryczna rozmowa, Kamil, bardzo... :> Jest taki fajny dział na tym forum - humor. Zapraszam z takimi wypowiedziami smile2.gif.

BTW. Jak ja mam szefa w DSI, to Ty masz w UPC :>

Ten post edytował Teddy Bear nie, 23 sty 2011 - 04:41

--------------------

+Quote Post
Kubusieq
post nie, 23 sty 2011 - 10:41
Post #71

UZYTKOWNIK

CYTAT(TheDeveloperPL @ nie, 23 sty 2011 - 00:21) *

Pingi ladne, jednak jest jeszcze cos takiego jak priorytetyzacja pakietow na ktoryms tam routeku po drodze smile2.gif. Wiec nie traktuje tego wiarygodnie. Jednak mozna przypuszczac, ze moze to tak dzialac wink.gif

--------------------
Unix admin

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 23 sty 2011 - 11:09
Post #72

UZYTKOWNIK

DSI widać już poniosło wodzę fantazji i sieje sofizmat na całego. No cóż, mocno musiałem zbulwersować uczciwą organizacje, że nie dałem im członkom spać całą noc, co by mogli obmyślać PR ripostę smile2.gif

Teddy Bear, coś słabe wsparcie w trolowaniu, a o wiedzy technicznej to nie masz bladego pojęcia;
CSMA/CD to skretka, a nie BNC. Koncentryk w przypadku modemu kablowego jest zakończony F-ka i działa w oparciu o EuroDOCSIS 3.0 (z 2007). Szerokość pasma w przypadku koncentryka jest wieksza, niż w przypadku 4 żył Ethernetu. Ethernet jest wykorzystywany do budowy sieci LAN, a nie budowy infrastruktury internetowej. Skuteczność widmowa modulacji dla Ethernetu jest mniejsza niż dla modemu kablowego. Wszystkie dane w przypadku dostępu kablowego są szyfrowane na poziomie sprzętowym, w przypadku Ethernetu nie. Modem kablowy charakteryzuje się mniejszą latencją, pingi dla łącza 5 mam jak niżej, na dodatek z niższym o 3 punkty TTLem (za routerem wifi) ;]

Ten post edytował xMarcinx nie, 23 sty 2011 - 11:39

+Quote Post
Bartek
post nie, 23 sty 2011 - 11:42
Post #73

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Widać, że DSI pali się grunt pod nogami skoro ściągają posiłki i przedstawiciel tego stowarzyszenia tyle emocji przejawia w swoich postach smile2.gif

+Quote Post
vacu
post nie, 23 sty 2011 - 12:40
Post #74

Smokin' nigga

CYTAT(Teddy Bear @ nie, 23 sty 2011 - 04:40) *
BTW. Jak ja mam szefa w DSI, to Ty masz w UPC :>

"Piękno" tej historii polega na tym, że jako członek stowarzyszenia masz "szefa" w postaci Prezesa Zarządu. Jeżeli ktoś tam jest klientem UPC to prezes UPS w żaden sposób nie może być nazwany jego szefem...

+Quote Post
kamillll
post nie, 23 sty 2011 - 17:11
Post #75

UZYTKOWNIK

CYTAT(Teddy Bear @ nie, 23 sty 2011 - 04:40) *
Kamill/xMarcinx w którym momencie pokazałeś, że się na prawie znasz? :> Jak na razie widzę, że kiepsko sobie radzisz :> A po całej wypowiedzi DSI generalnie stać Cię tylko na przepychankę i znowu zero merytoryki. "Krzyknę głośniej ale ciągle nic ciekawego" to twoja dewiza po tej wypowiedzi :>.

Bardzo merytoryczna rozmowa, Kamil, bardzo... :> Jest taki fajny dział na tym forum - humor. Zapraszam z takimi wypowiedziami smile2.gif.

drogi Misiu, w skrócie - snujesz tezę że pieprze glupoty. skoro tak, podeprzyj ją proszę przykładem.
ktora moja wypowiedz na temat DSI nie posiada merytoryki lub udowadnia ze nie mam pojecia roznicach prawnych stowarzyszenia od przedsiebiorstwa? w ktorym miejscu moje wypowiedzi mozna podpisac dewizą "krzykne glosniej ale ciagle nic ciekawego"?

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 23 sty 2011 - 18:08
Post #76

UZYTKOWNIK

CYTAT(kamillll @ nie, 23 sty 2011 - 17:11) *
drogi Misiu, w skrócie - snujesz tezę że pieprze glupoty. skoro tak, podeprzyj ją proszę przykładem.
ktora moja wypowiedz na temat DSI nie posiada merytoryki lub udowadnia ze nie mam pojecia roznicach prawnych stowarzyszenia od przedsiebiorstwa? w ktorym miejscu moje wypowiedzi mozna podpisac dewizą "krzykne glosniej ale ciagle nic ciekawego"?

Przecie sam napisał

CYTAT(Teddy Bear)
Generalnie nie znam się na prawie to nie zabieram w tej sprawie głosu

a jak się na czymś nie zna to oczywiste, jest, że nie jest się w stanie tego ocenić. Więc jedynymi przesłankami, może być "widziMISIĘ".

Ten post edytował xMarcinx nie, 23 sty 2011 - 18:54

+Quote Post
mgmisiek
post nie, 23 sty 2011 - 20:03
Post #77

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

Telpol BRONZE (30/3 Mbps) na Wifi z WPA2
ale czasem jest niżej, a czasem nawet przekracza limit

+Quote Post
Leszek
post nie, 23 sty 2011 - 22:32
Post #78

UZYTKOWNIK

No, u mnie po zmianie na WPA2 prędkość dalej oscyluje w okolicach 8M. Dla mnie wystarczy smile2.gif

--------------------

+Quote Post
mgmisiek
post nie, 23 sty 2011 - 23:41
Post #79

UZYTKOWNIK

i na dowód, że czasem może być szybciej niż limit łącza

+Quote Post
PaVLo
post nie, 23 sty 2011 - 23:53
Post #80

Człowiek Legenda
**

Nr użytkownika: 141
GG: 2594367 status gadu-gadu

Ok ja mam podobny dylemat miedzy UPC/DSI. Mam kilka pytan :

jak wygladaja w DSI te nocne transfery ?
czy te kable co wisza miedzy blokami sa z DSI ? :0
czeste awarie ?
problemy ze zglaszaniem awari ?
jak podczas lata z internetem w czasie burz ?

Ad.1

Pakiet Standard - 10Mbit/2Mbit

Ad.2
nie to całkiem inna sieć, kable dsi są wewnątrz budynków

Ad.3
Ostatnio bardzo rzadko, nie pamiętam kiedy miałem jakąś

Ad.4
Najgorzej jest w weekendy przed końcową godziną pracy serwisantów, lepiej nawet nie dzwonić, bo i tak nikt nie odbierze

Ad.5
W tym roku było kilka konkretnych burz, i muszę powiedzieć, że net był, ale ja i tak wolałem odłączyć kabel od kompa, poza tym, urządzenia radiowe mogą ściągać pioruny, dlatego nawet zalecane jest ich wyłączanie

+Quote Post
Teddy Bear
post pon, 24 sty 2011 - 01:29
Post #81

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ nie, 23 sty 2011 - 12:09) *
DSI widać już poniosło wodzę fantazji i sieje sofizmat na całego. No cóż, mocno musiałem zbulwersować uczciwą organizacje, że nie dałem im członkom spać całą noc, co by mogli obmyślać PR ripostę :)Teddy Bear, coś słabe wsparcie w trolowaniu, a o wiedzy technicznej to nie masz bladego pojęcia;CSMA/CD to skretka, a nie BNC. Koncentryk w przypadku modemu kablowego jest zakończony F-ka i działa w oparciu o EuroDOCSIS 3.0 (z 2007). Szerokość pasma w przypadku koncentryka jest wieksza, niż w przypadku 4 żył Ethernetu. Ethernet jest wykorzystywany do budowy sieci LAN, a nie budowy infrastruktury internetowej. Skuteczność widmowa modulacji dla Ethernetu jest mniejsza niż dla modemu kablowego. Wszystkie dane w przypadku dostępu kablowego są szyfrowane na poziomie sprzętowym, w przypadku Ethernetu nie. Modem kablowy charakteryzuje się mniejszą latencją, pingi dla łącza 5 mam jak niżej, na dodatek z niższym o 3 punkty TTLem (za routerem wifi) ;]

Wsparcie to ja sobie będę robił komu chcę i z jakich powodów chcę. Mylić mnie z pracownikiem DSI to raczej lekka przesada - nie widziałem jeszcze pracownika, który by o godzinie 4:00 publikował post na forum tylko i wyłącznie po to, żeby wytłumaczyć kilku specjalistom od wszystkiego o co tak właściwie biega w sieciach. Jeśli jednak masz dalej informacje o tym że mam jakiś przychód ze strony DSI to na prawdę nie omieszkam uwzględnić tego w moim PIT-37 za zeszły rok :>. Podaj mi tylko kwotę za jaką pracuję, bo chyba wiesz lepiej o tym niż ja :>.

Co Ty mi tutaj prawisz farmazony o koncentryku jeśli pomiędzy osiedlami macie to splecione na pewno włóknem światłowodowym wykorzystującym transmisję w standardzie FDDI lub ETHERNET (FX). Wątpię byś był w stanie pojąć, że między aglomeracjami (W-wa / K-ce) jest zestawiony symetryczny link SDH STM-1 lub STM-2 ewentualnie ATM trasowany RIP i BGP.
Uwierz mi na słowo, że koncentryka nikt do budowy infrastruktury nie wykorzystuje, może on spinać małe osiedle - kilka bloków ale na tym koniec - reszta jest i tak ładowana w Ethernet :>. Twoja końcowa raczej nie stanowi o długości pingów :> a raczej link poza Twoim bloczkiem. I Tak - ETHERNET jest generalnie standardem ogólno przyjętym do budowy sieci - LAN, MAN i WAN.

Podważając tą tezę ośmieszasz korporacje jak Intel, Nortel, 3Com które wkładają grube miliony w to aby Ethernet dalej się rozwijał :>. I tak, ETHERNET może być pchany BNC (koncentrykiem), na zakończeniu twój cudowny modem też ma ETHERNET i ETHERNET-em jest wpiety do Twojego komputera. Wi-Fi u Ciebie, u sąsiada, u kolegi to ETHERNET - w taki czy inny sposób kapsułkowany. Kolejna sprawa ETHERNET to projekt Uniwersytecki, coaxial (via CATV) nie. Zastanów się dlaczego :>.Jednym słowem używacie przestarzałej technologii, która już niedługo da o sobie znać. Szczególnie, że z deski w kwietniu 2010 roku zszedł 100 Gigabit Ethernet :> puszczany.... fibrem :>. Czasy dostępu też rozgramiają Coaxial - np. intel odpalił projekt iWARP (http://www.intel.com/technology/comms/iwarp/index.htm). Proponuję dogonić 10 GB Ethernet po coaxialu.BTW porównujesz koncentryk do Ethernetu 100-BaseT? Porozmawiajmy o Gigabit Ethernet i technologii dotarcia do klienta światłowodem...Ethernetowym :>.

Rozumiem, że chcesz walczyć generalnie ze wszystkimi wykładowcami wyższych uczelni w Polsce stawiając swoje marne CATV i modulację HFC ( wink.gif proszę Cię wink.gif ) z ogólnoświatowym przyjętym standardem transmisji danych za pomocą pakietów, który wypiera generalnie wszystko co jest na rynku? Poległy już nawet InfiniBAND o naprawdę małej latencji, które służyły do łączenia klastrów sieciowych. Magistrale są już również coraz częściej budowane w oparciu o Ethernet zamiast ATM :>. I generalnie nie dyskutuj z facetem, który pamięta czasu Gophera w Polsce, łącz szybkości 9600 baud i tego jak w Polsce pojawiał się Internet. Ty wtedy na jedzenie mówiłeś generalnie PAPU.
Rozumiem, że TTL co to tak naprawdę jest to Ty nie wiesz. Jest to ogólna wartość życia pakietów w ramach ścisłości i można ją ustawić na ile CI się żywnie podoba (cytując za wikipedią):
CYTAT
Linux - wpisanie wartość do zbioru: /proc/sys/net/ipv4/ip_default_ttl np. echo '128' > /proc/sys/net/ipv4/ip_default_ttl Windows XP, 2000 i NT4 - wpisanie wartość DefaultTTL typu DWORD, do klucza rejestru wpisuje się wartość dziesiętną 128 - HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Services/Tcpip/Parameters router na Linuksie - iptables -t mangle -A POSTROUTING -j TTL --ttl-set 128 po wkompilowaniu w jądro 2.4 łaty kernel-patch-ttl. Dla kernela 2.6 należy wybrać w kernelu TTL target support FreeBSD - TTL można zmienić za pomocą polecenia sysctl net.inet.ip.ttl=żądany_ttl
Parametr TTL generalnie nie ma nic wspólnego z pingiem a jedynie wygaszaniem pakietów przy odpowiednio dużej ilości jumpów, o czym oczywiście wiesz, ale chwalić się nie chcesz. Więc generalnie Twoje 53 to ja sobie mogę zmienić nawet na 12 i dam drogę jeszcze dłuższą :>.
Dodam że w Twoim przypadku ta ilość jumpów raczej stanowi o tym, że łącze masz pchane w jakiś dziwny sposób :>. Czyżby brak BGP lub źle skonfigurowane filtry BGP u dostawcy? :>

Kolejna sprawa chciałbym porównać pingi przy jakichś sensownych wielkościach pakietów - realnych smile2.gif np. 1400 smile2.gif czyli jeszcze bez fragmentacji - bo co to fragmentacja to wiesz oczywiście :>. Ciekawe jak wtedy byś widział swój sprzęt :>

Dzięki Bogu to ja tutaj skończyłem studia w tym kierunku a nie Ty i to ponownie dzięki Bogu nie jedne. Zanin więc się zaczniesz wypowiadać, specjalisto od wszystkiego, weź wybierz jedną specjalizację i nad nią się skup. Wykonałem więcej sieci LAN i WAN niż Tobie się to w głowie mieści, nie mówiąc o współpracy nad projektem sieci Internetowej na jednym ze stadionów piłkarskich w Polsce.BTW. Nie jestem związany z żadną firmą i dzięki temu mogę wypowiadać się w sposób jaki chcę do kogo chcę bez wchodzenia komuś w tyłek z Tobą włącznie. A wyrazy to sobie możesz używać - skończyła się merytoryka zaczęło się szczekanie, byle przekrzyczeć. Typowy troll!
CYTAT(Kubusieq @ nie, 23 sty 2011 - 11:41) *
CYTAT(TheDeveloperPL @ nie, 23 sty 2011 - 00:21) *
Pingi ladne, jednak jest jeszcze cos takiego jak priorytetyzacja pakietow na ktoryms tam routeku po drodze smile2.gif. Wiec nie traktuje tego wiarygodnie. Jednak mozna przypuszczac, ze moze to tak dzialac wink.gif

Na routerku? :> A ja myślałem, że to chlipka chodzi o priorytyzację pakietów u dostawcy Internetowego a nie u mnie :>.
Jaką ja sobie priorytyzację pakietów mogę zrobić pomiędzy komputerem a routerem? :> Mogę sobie co najwyżej QoS włączyć no i WMM wink.gif tyle z priorytyzacji :>. Podepnijcie się kablem a zobaczycie jak Wam pingi spadną biggrin.gif
CYTAT(kamillll @ nie, 23 sty 2011 - 04:22) *

1. Co to jest "babol"? :>.2. Kogo mam nie kompromitować? Jak na razie to sami się kompromitujecie - rozmowa miała być na temat jakości łącz DSI a Wy wyciągacie generalnie jakieś syfy i wmawiacie ludziom, że siedzą w lochach u jakiegoś wszechmogącego szefa, podczas gdy jak do tej pory - a jestem abonentem DSI prawie od samego poczatku - nic mi się złego nie działo i nikt mi nic nie kazał robić :>. Ani nie budowałem dróg, ani nie nosiłem wody wiadrami do wioski - siedzę sobie i po prostu używam Internetu. Mało mnie interesują w tym wypadku formy prawne skoro tak naprawdę nic mi się złego nie dzieje - powiem dalej smile2.gif Jak DSI podnosiło łącza to ani razu nie było tak, że zostałem z umową podpisaną na lodzie - od razu dostawałem aneks, że podnoszone mi są przepustowości w tej samej cenie.
Twoje UPC czy inny POL to tak samo organizuje? :> Wątpię - bo tu generalnie zależy na kasie takim firmom wink.gif - mniej mega = więcej kasy w kieszeni.
3. Cytując "moim zdaniem użytkownik DSI nie podał ani jednego argumentu na swoją obronę"
Policzmy - oficjalne stanowisko, prowadzenie tej bezsensownej rozmowy, użeranie się z trolami, dokładne i za razem humorystyczne odpowiedzi na wasze wyssane z palca zarzuty? To jest mało? Nie powiem już o tym, że czytacie książki bez zrozumienia :>.

Prawnik generalnie uczy się 5 lat by uzyskać sam tytuł magistra, później ma jeszcze jakieś aplikacje i inne dziwne rzeczy, staże, studia podyplomowe, praktyki w kancelariach itp.
Czy wy wszyscy myślicie, że te lata nauki są tylko i wyłącznie po to żeby czytać książki ze zrozumieniem? :> Dodatkowo DSI wytknęło Wam palcem, że stosujecie terminologię prawniczą bez zastanowienia :>. Ktoś tutaj stosował wykładnię prawa itp. Jak trzeba być ograniczonym człowiekiem, żeby takie rzeczy mówić i podawać się za kogoś, kim się nie jest? :>

Obrażać to ja mogę kogo chcę, tak samo jak Wy, trole jedne. Czytam wasze wypowiedzi i widzę tylko jak podburzacie tłum nie wiadomo do końca w jakim celu. Jeśli wy możecie jechać po kimś, to i ja mogę. Tak na marginesie - żadnego z Was po imieniu i nazwisku nie obrażałem, co generalnie w Waszym przypadku i wg Was jest Waszym świętym prawem.

Z chęcią poznam tego szefa, na którego prośbę tutaj wchodzę.
A może to Ty wchodzisz tutaj na prośbę jakiegoś szefa żeby sobie konkurencję obrażać? :> Czepianie się wszystkiego, co się tylko rusza to raczej takie trochę niezbyt jasne sprawy są :>.

Przyznaj się komu Ty wchodzisz w tyłek? Who's bitch now You are? :>
I nie będę dla Ciebie bardziej wiarygodnym gościem. Nie zamierzam Ci się spowiadać z czegokolwiek, prowadzić dysput dla kogo pracuję a dla kogo nie. Powiedziałem już wszystko, teraz będę czekał na wasze "ckliwe" żale skierowane do mojej osoby. Więc ostrzcie swoje drewniane mieczyki i dawaj na konia! Na ogra...

Coś dla Was na rozluźnienie:

Trollin > KLIK

Troll Song > KLIK

Dla Was, o Was...

Ten post edytował Teddy Bear pon, 24 sty 2011 - 11:10

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 24 sty 2011 - 06:50
Post #82

UZYTKOWNIK

CYTAT(Teddy Bear @ pon, 24 sty 2011 - 01:29) *
I Tak - ETHERNET jest generalnie standardem ogólno przyjętym do budowy sieci - LAN, MAN i WAN. Podważając tą tezę ośmieszasz korporacje jak Intel, Nortel, 3Com które wkładają grube miliony w to aby Ethernet dalej się rozwijał :>. I tak, ETHERNET może być pchany BNC (koncentrykiem), na zakończeniu twój cudowny modem też ma ETHERNET i ETHERNET-em jest wpiety do Twojego komputera. Wi-Fi u Ciebie, u sąsiada, u kolegi to ETHERNET - w taki czy inny sposób kapsułkowany. Kolejna sprawa ETHERNET to projekt Uniwersytecki, coaxial (via CATV) nie. Zastanów się dlaczego :>.Jednym słowem używacie przestarzałej technologii, która już niedługo da o sobie znać. Szczególnie, że z deski w kwietniu 2010 roku zszedł 100 Gigabit Ethernet :> puszczany.... fibrem :>.

Według CCNA Cisco Certified Network Associate Study Guide. The McGraw-Hill Companies, 2008, s. 107. ISBN 978-0-07-149730-5.
KOD
Połączenie z siecią WAN może zostać utworzone w oparciu o następujące protokoły: ADSL, ATM, DSL, Frame Relay, HDLC, ISDN, PPP, SMDS, X.25

Gniazdo Ethernet w modemie jest tylko ze względów standaryzacyjnych, tak samo jak USB czy RJ11. DSI niema infrastruktury światłowodowej, tylko miedziana na skrętce, z dostępem do światłowodu. UPC infrastrukturę ogólnopolska ma na światłowodzie, gdzie do stacji czołowej jest max 500 metrów koncentryka. Więc jest klient - koncentryk - stacja czołowa - światłowód. QoS po stronie modemu by zminimalizować ilość przełączeń. A w przypadku Ethernetu u DSI masz kilkarouterów, gdzie marszruta jest stokroć bardziej skomplikowana przez co wolniejsza i co gorsza bez szyfrowania. W przypadku UPC cała infrastruktura MAN HFC opiera się na światłowodzie + koncentryk po stronie odbiorców standard z 2007, na dniach ma zostać wprowadzone jako standard łączę 300Mb po stronie klienta. W ofercie UPC masz łącza po 120, gdzie DSI na swoich miedziakach i routerach, zakorkowałoby sieć (bo ich routery nie mają takich czasów przełączeń). Przepustowość kabla magistralowego koncentrycznego QR860 to 10Gbs (14zł/mb) tak taka sama jak światłowodu.

Jednym słowem używacie przestarzałej technologii, która już niedługo da o sobie znać. Szczególnie, że z deski w kwietniu 2010 roku zszedł 100 Gigabit Ethernet :> puszczany.... fibrem :>.

Ethernet jest z 1980 roku, a DOCSIS 1997 - jedno i drugie jest rozwijane. W siec UPC już od lat upiera się na na światłowodzie. Wiec IMO to Ethernet jest przestarzały.

Co Ty mi tutaj prawisz farmazony o koncentryku jeśli pomiędzy osiedlami macie to splecione na pewno włóknem światłowodowym wykorzystującym transmisję w standardzie FDDI lub ETHERNET (FX). Wątpię byś był w stanie pojąć, że między aglomeracjami (W-wa / K-ce) jest zestawiony symetryczny link SDH STM-1 lub STM-2 ewentualnie ATM trasowany RIP i BGP.

Pomiędzy Warszawą a Katowicami niema nitki światłowodu TP, Exatel, Tk Telekom,GTS, Netia, ATMAN - http://webhosting.pl/Sieci.swiatlowodowe.w.Polsce

Czasy dostępu też rozgramiają Coaxial - np. intel odpalił projekt iWARP (http://www.intel.com/technology/comms/iwarp/index.htm). Proponuję dogonić 10 GB Ethernet po coaxialu.BTW porównujesz koncentryk do Ethernetu 100-BaseT? Porozmawiajmy o Gigabit Ethernet i technologii dotarcia do klienta światłowodem...Ethernetowym :>.

Po co, przecie DSI nie prowadzi do klienta światłowodu ethernetowego. A w sieci UPC HFC jest światłowód. Miedziak koncetryczny ma taka sama wydajność jak skrętka. Plusem koncetryka jest brak punktów pośrednich i szyfrowanie. No i nikt nie robi szkieletu z Ethernetu (miedz), gdyż to LAN, a nie WAN czy MAN. Nikt nie podważa roli Ethernetu w roli LANu ale pisanie, że sprawdza się w magistralach i szkieletach to bzdura, bo dopiero, może tak będzie jak zostanie szerzej przyjęty 100 Gigabit Ethernet (na co się nie zanosi).

Rozumiem, że chcesz walczyć generalnie z wszystkimi wykładowcami wyższych uczelni w Polsce stawiając swoje marne CATV i modulację HFC

Pokarz mi książkę gdzie jest opisana modulacja HFC - pierwsze słyszę, według mnie to jest typ infrastruktury http://pl.wikipedia.org/wiki/Hybrid_fibre-coaxial Modulacja w HFC to DWMT rozwijana przez AGH http://www.kt.agh.edu.pl/pl/research/hfc,men.html http://www.kt.agh.edu.pl/pl/research/dwm,men.html :

KOD
Projekt poświęcony jest sieciom HFC (Hybrid Fiber - Coax), tj. abonenckim sieciom dostępowym nowej generacji.

Magistrale są już również coraz częściej budowane w oparciu o Ethernet zamiast ATM.

Tak 0,1% rynku.

Parametr TTL generalnie nie ma nic wspólnego z pingiem

Ciekawa teoria, czyli im więcej punktów pośrednich tym prędkość ta sama?!
a to co http://pl.wikipedia.org/wiki/Traceroute
czyby tajemniczy związek TTL z pingiem?!

Dzięki Bogu to ja tutaj skończyłem studia w tym kierunku a nie Ty i to ponownie dzięki Bogu nie jedne.

To jeszcze zrób certyfikat CISCO, bo wiesz, że coś dzwoni ale nie wiesz gdzie, jak widzisz wydane pieniądze nie uzupełniają braku wiedzy, bo jakaś tam masz wiedzę ale raczej po gimnazjum, na co wskazuje jednoznacznie sposób wypowiedzi, zachowanie czy załączane filmiki.

Ten post edytował xMarcinx pon, 24 sty 2011 - 14:16

+Quote Post
PaVLo
post pon, 24 sty 2011 - 08:37
Post #83

Człowiek Legenda
**

Nr użytkownika: 141
GG: 2594367 status gadu-gadu

Ten sam pakiet 10/2, ale już w "normalnych godzinach"

Wychodzi na to, że DSI nas rucha i nie oferuje pełnego pakietu, obcinając download po 4% szybkości ... no ja na takie coś się nie zgadzałem ... szkoda, że wcześniej tego nie sprawdziłem.

+Quote Post
Teddy Bear
post pon, 24 sty 2011 - 10:52
Post #84

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 24 sty 2011 - 07:50) *
Dzięki Bogu to ja tutaj skończyłem studia w tym kierunku a nie Ty i to ponownie dzięki Bogu nie jedne.

To jeszcze zrób certyfikat CISCO, bo wiesz, że coś dzwoni ale nie wiesz gdzie, jak widzisz wydane pieniądze nie uzupełniają braku wiedzy, bo jakaś tam masz wiedzę ale raczej po gimnazjum, na co wskazuje jednoznacznie sposób wypowiedzi, zachowanie czy załączane filmiki.

A ty chłopaczku skończ jakiekolwiek studia i przestań się w końcu ośmieszać.

Specjalista się znalazł od siedmiu boleści - największy autorytet od prawa aż po informatykę, sieci internetowe, może nawet i programowanie, kto wie co będzie jutro, może medycyna, fizyka, psychiatria (sic!) a w rzeczywistości nic nie umiejący i bez żadnych skończonych studiów

Napisałeś :
"a jak się na czymś nie zna to oczywiste, jest, że nie jest się w stanie tego ocenić. Więc jedynymi przesłankami, może być "widziMISIĘ".

Skoro się nie znasz ani na prawie ani na informatyce to siedź cicho i nie snuj swoich niby-eksperckich rozważań, bo skoro sam piszesz, że "nie jest się w stanie tego ocenić" to nie oceniaj. Proste chyba to jest, nie sądzisz? 23 letni ekspert prawa i informatyki/sieci internetowych - ty normalnie złote dziecko musiałeś być, 5 fakultetów zrobiłeś już w pierwszym roku życia a kolejne 5 do dwudziestki zaliczyłeś i teraz już tylko pozostało ci wydawanie eksperckich opinii, nie?
Ty się tu chłopaczku marnujesz, z taką wiedza!

Rozmowa z tobą miałaby jakikolwiek sens gdybyś miał jakąkolwiek wiedzę popartą chociażby skończonym porządnym, wspomnianym przez ciebie, gimnazjum.
Obecnie masz tylko poparte swoje buractwo zawodowe, pieniactwo i trollowanie dla frajdy, a "wiedzę" swoją opierasz na Google i Wikipedii - świetnie, że nabyłeś umiejętność pisania na klawiaturze, naciskania ctrl+c i ctrl+v bez zrozumienia czegokolwiek i dodawania do tego swoich marnych wypocin - efekt jest z tego żaden i tylko śmieją się z ciebie ludzie.
Jeśli więc chciałeś pokazać jaki to jesteś super to ci nie wyszło chłopaczku wracaj więc do swojego nudnego, szarego, beznadziejnego życia, zajmij się tym swoim podrzędnym kierunkiem, na którym czujesz się niedoceniony i o którym wiesz, że jest tak naprawdę niczym i z powodu którego musisz dowartościowywać się wchodząc w rolę specjalistów od wszelkich możliwych dziedzin.
Mnie jest już ciebie szkoda - bycie tak miernym i zakompleksionym musi być bardzo, bardzo bolesne.

Ten post edytował Teddy Bear pon, 24 sty 2011 - 10:53

--------------------

+Quote Post
DSI
post pon, 24 sty 2011 - 15:02
Post #85

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx)
UPC infrastrukturę ogólnopolska ma na światłowodzie, gdzie do stacji czołowej jest max 500 metrów koncentryka. Więc jest klient - koncentryk - stacja czołowa - światłowód. QoS po stronie modemu by zminimalizować ilość przełączeń. A w przypadku Ethernetu u DSI masz kilkarouterów, gdzie marszruta jest stokroć bardziej skomplikowana przez co wolniejsza i co gorsza bez szyfrowania. W przypadku UPC cała infrastruktura MAN HFC opiera się na światłowodzie + koncentryk po stronie odbiorców standard z 2007, na dniach ma zostać wprowadzone jako standard łączę 300Mb po stronie klienta. W ofercie UPC masz łącza po 120, gdzie DSI na swoich miedziakach i routerach, zakorkowałoby sieć (bo ich routery nie mają takich czasów przełączeń). Przepustowość kabla magistralowego koncentrycznego QR860 to 10Gbs (14zł/mb) tak taka sama jak światłowodu.
Po co, przecie DSI nie prowadzi do klienta światłowodu ethernetowego. A w sieci UPC HFC jest światłowód. Miedziak koncetryczny ma taka sama wydajność jak skrętka. Plusem koncetryka jest brak punktów pośrednich i szyfrowanie. No i nikt nie robi szkieletu z Ethernetu (miedz), gdyż to LAN, a nie WAN czy MAN.

Bardzo nas dziwi takie Pana zorientowanie w strukturze sieci UPC i jednoczesne niezorientowanie w strukturze sieci DSI i na tej podstawie wysnuwanie jakichkolwiek wniosków.

Z przyjemnością informujemy, że w DSI Internet rozprowadzany jest w systemie :
światłowód doprowadzony do punktu styku z siecią DSI - światłowód do węzłów osiedlowych - z węzłów osiedlowych światłowód doprowadzony do poszczególnych bloków - w blokach do poszczególnych klatek doprowadzony jest również światłowód - do klienta doprowadzana jest skrętka.

Pisząc więc według Pana xMarcinx sposobem model w DSI wygląda następująco:
Klient - skrętka - światłowód - punkt styku z siecią - światłowód. W DSI są maksymalnie dwa skoki (jump)
W najbliższym czasie do wszystkich Klientów docelowo doprowadzony będzie zamiast połączenia kablowego skrętką również światłowód, zniknie więc ostatni punkt, w którym jest skrętka.

Po raz kolejny okazuje się więc, że porusza Pan tematy, o których nie ma Pan pojęcia.
Oczywiście nie kwestionujemy Pana ogromnej wiedzy na temat szczegółów technicznych sieci UPC oraz planów owej sieci odnośnie sposobu rozprowadzania Internetu by móc struktury obu tych sieci porównywać musiałby Pan jeszcze mieć co najmniej taką samą wiedzę na temat struktury sieci DSI.

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 24 sty 2011 - 15:44
Post #86

UZYTKOWNIK

CYTAT(DSI @ pon, 24 sty 2011 - 15:02) *
W najbliższym czasie do wszystkich Klientów docelowo doprowadzony będzie zamiast połączenia kablowego skrętką również światłowód, zniknie więc ostatni punkt, w którym jest skrętka.

To proszę jeszcze napisać ile kosztuje karta sieciowa Fiber z parametrami 1000Mb, taniej jak za 500zł się dostanie? Co na to członkowie, jakiś odgórny nakaz by kupić sobie kartę Fiber? UPC/Aster/Telpol modemy wypożyczają gratis smile2.gif A łączą w UPC 50Mb/s i 120Mb/s są dostępne już od 2009 roku + gratis WiFi. Od wakacji 2011 450Mb/s.

+Quote Post
DSI
post pon, 24 sty 2011 - 16:12
Post #87

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 24 sty 2011 - 16:44) *

To proszę jeszcze napisać ile kosztuje karta sieciowa Fiber z parametrami 1000Mb, taniej jak za 500zł się dostanie? Co na to członkowie, jakiś odgórny nakaz by kupić sobie kartę Fiber? UPC/Aster/Telpol modemy wypożyczają gratis smile2.gif A łączą w UPC 50Mb/s i 120Mb/s są dostępne już od 2009 roku + gratis WiFi. Od wakacji 2011 450Mb/s.

Niech pan nie podaje, ponownie, członkom stowarzyszenia tak błędnych informacji i sugerujących ponownie jakieś negatywne konsekwencje z tytuły korzystania z Internetu w DSI.

Wiedza pana na tematy techniczne jest tak mała, że nawet nie będziemy z panem wdawać się w jakąkolwiek większą dyskusję.

O kulturze nawet nie wspominamy, bo gdy tylko okazuje się że przedstawiane przez pana rozlegle i szczegółowo teorie nie mają potwierdzenia w rzeczywistości nie stać pana nawet na słowo "przepraszam".

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 24 sty 2011 - 16:17
Post #88

UZYTKOWNIK

Ale za co mam przeprosić, pytam się grzecznie jako przyszły klient ile taka karta fiber kosztuje. Na skąpcu najtaniej za 500zł. Tak, że nie widzę sensu, ciągnięcia dalej światłowodu po ludziach jak to samo daje już ten wasz Ethernet - tylko wymienić przełączniki na 1Gb/s na kanał, przejrzeć okablowanie i wsio.

Ten post edytował xMarcinx pon, 24 sty 2011 - 16:17

+Quote Post
DSI
post pon, 24 sty 2011 - 16:29
Post #89

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 24 sty 2011 - 17:17) *
Ale za co mam przeprosić, pytam się grzecznie jako przyszły klient ile taka karta fiber kosztuje. Na skąpcu najtaniej za 500zł. Tak, że nie widzę sensu, ciągnięcia dalej światłowodu po ludziach jak to samo daje już ten wasz Ethernet - tylko wymienić przełączniki na 1Gb/s na kanał, przejrzeć okablowanie i wsio.

Ilość pomówień jakich dopuścił się pan w tym wątku jest tak duża, że nawet nie będziemy przytaczać za co.

Wymyślona przez pana konieczność posiadania jakichkolwiek kart za pół tysiąca złotych wynika z pana zerowej wiedzy na kolejny temat, w którym chce pan się mianować ekspertem.

O tym co jest sens w DSI robić, a co nie nie będzie decydować, oceniać ani radzić pan, gdyż nie ma pan ku temu żadnych kwalifikacji i uprawnień.
Żałujemy jednocześnie, że przedstawiona przez nas struktura sieci DSI nie wzbudziła w panu takiego samego zachwytu, jak opisywana przez pana struktura sieci konkurencji.

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 24 sty 2011 - 16:42
Post #90

UZYTKOWNIK

Ale, to taki problem napisać jak niby chcą Państwo podpiąć światłowód do komputera bez karty sieciowej z gniazdem światłowodowym, a starym RJ45 na kabel miedziany?

http://www.ceneo.pl/Karty_sieciowe;004+sfiber

Ten post edytował xMarcinx pon, 24 sty 2011 - 16:42

+Quote Post
DSI
post pon, 24 sty 2011 - 17:18
Post #91

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 24 sty 2011 - 17:42) *

Ale, to taki problem napisać jak niby chcą Państwo podpiąć światłowód do komputera bez karty sieciowej z gniazdem światłowodowym, a starym RJ45 na kabel miedziany?

http://www.ceneo.pl/Karty_sieciowe;004+sfiber

O tym co jest sens w DSI robić, a co nie nie będzie decydować, oceniać ani radzić pan, gdyż nie ma pan ku temu żadnych kwalifikacji i uprawnień.
Wiedza pana na tematy techniczne jest tak mała, że nawet nie będziemy z panem wdawać się w jakąkolwiek większą dyskusję.

Najważniejsze jest to, że nikt nie będzie zmuszony (bo przecież każdy może sam sobie kupić dowolną kartę jeśli takie ma życzenie) do ponoszenia jakichkolwiek kosztów w związku z ulepszeniem wprowadzonym przez DSI, a kwestia szczegółowego technicznego rozwiązania tego ulepszenia należy już tylko i wyłącznie do DSI.

Ten post edytował DSI pon, 24 sty 2011 - 19:27

+Quote Post
mgmisiek
post pon, 24 sty 2011 - 18:08
Post #92

UZYTKOWNIK

CYTAT(Teddy Bear @ pon, 24 sty 2011 - 03:29) *
Twoje UPC czy inny POL to tak samo organizuje? :> Wątpię - bo tu generalnie zależy na kasie takim firmom wink.gif - mniej mega = więcej kasy w kieszeni.

Nie wiem jak w UPC ale z TELPOLEM też nie miałem kłopotów z przyspieszaniem łącza. Po prostu co jakiś czas prędkość wzrasta bez aneksów, podpisywania umów itp. itd. Cena za pakiet niezmienna od hoho i jeszcze trochę. A zaczynałem przy tej cenie od prędkości 256 kbps (teraz jest już 30 Mbps).

+Quote Post
TeodorMotor
post pon, 24 sty 2011 - 19:31
Post #93

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 42

Nie wiedziałem, że w moim wieku i jednym zdaniem mogę wywołać jeszcze takie poruszenie! A chciałem jeno, by znajomy miał jakieś pojęcie o użytkowaniu łącza z DSI...

Wszystkim tym, którzy się wypowiedzieli bardziej lub mniej merytorycznie - serdecznie dziękuję!

+Quote Post
:)
post pon, 24 sty 2011 - 20:26
Post #94

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Przypominam o regulaminie forum!

PS. A teraz tak prywatnie, mialem kontakt wiele lat temu. Nie oceniam jak jest teraz, moze i juz dobrze ale poczatki byly "dzikie" wink.gif ciagle awarie, brak organizacji, dziwne umowy, "prezes" z tego co pamietam to urzedowal gdzies w Sosnowcu, bez adresu. Tylko na poczatku jeden z pracownikow cos sie tam staral i chcieli naprawiac. Duzo potem po uruchomieniu huba DC juz wogole prawie nie bylo netu biggrin.gif
No ale po tylu doswiadczniach moze juz to "dopiescili" wink.gif

--------------------

+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:13
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza