IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Przedstawicielstwo PE w Katowicach WYŚLIJ GŁOS POPARCIA
Bartek
post śro, 09 gru 2009 - 17:01
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 32

Wiem że na słowo Katowice u niektórych z was włos się jeży na głowie wink.gif ale naprawdę warto grać razem i wysłać list poparcia dla przedstawicielstwa Parlamentu Europejskiego w Katowicach.

Link jest tutaj http://smm.pl/list.html wystarczy wpisać swoje imię, nazwisko i e-mail. Mam nadzieje że staniecie na wysokości zadania! smile2.gif

Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 12)
Arbas
post śro, 09 gru 2009 - 23:41
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

CYTAT(Bartek @ śro, 09 gru 2009 - 15:01) *
Wiem że na słowo Katowice u niektórych z was włos się jeży na głowie wink.gif ale naprawdę warto grać razem i wysłać list poparcia dla przedstawicielstwa Parlamentu Europejskiego w Katowicach.

Link jest tutaj http://smm.pl/list.html wystarczy wpisać swoje imię, nazwisko i e-mail. Mam nadzieje że staniecie na wysokości zadania! smile2.gif

Może przybliżysz nam cele takiego przedstawicielstwa? Również koszty utrzymania tegoż?
Wszyscy polscy uroparlamentarzyści mają na terenie Polski swoje biura poselskie, w których w czasie dyżurów spotykają się z obywatelami, nie mogącymi pofatygować się do Brukseli.
Po co nam następne siedziby, gabinety, sekretarki, szyldy, samochody?
NIE PODPISZĘ, PONIEWAZ JESTEM PRZECIWNIKIEM ROZROSTU ADMINISTRACJI.

+Quote Post
Bartek
post czw, 10 gru 2009 - 08:30
Post #3

UZYTKOWNIK

CYTAT(Arbas @ śro, 09 gru 2009 - 23:41) *
Może przybliżysz nam cele takiego przedstawicielstwa? Również koszty utrzymania tegoż?
Wszyscy polscy uroparlamentarzyści mają na terenie Polski swoje biura poselskie, w których w czasie dyżurów spotykają się z obywatelami, nie mogącymi pofatygować się do Brukseli.

Koszty utrzymania pokrywa w całości Bruksela. Natomiast takie przedstawicielstwo daje ogromny kop prestiżowy dla miasta na tle Europy. Dla naszego regionu tego typu instytucje są bardzo potrzebne aby zrzucić łatkę regionu typowo górniczego i przemysłowego.

Nie chcesz nie głosuj, nikt Cię nie zmusza smile2.gif

+Quote Post
Kamil_
post czw, 10 gru 2009 - 17:06
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT(Arbas @ śro, 09 gru 2009 - 23:41) *
CYTAT(Bartek @ śro, 09 gru 2009 - 15:01) *

Siedzibę albo ktoś musi zbudować albo utrzymać, z gabinetem jest podobnie, szyld i samochody ktoś robi. Jesteś przeciwko miejscom pracy?

Bo jeśli gdzieś to ma powstać to chyba lepiej żeby u nas.

+Quote Post
Misaki
post czw, 10 gru 2009 - 17:28
Post #5

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 886

CYTAT(Bartek @ czw, 10 gru 2009 - 08:30) *
Koszty utrzymania pokrywa w całości Bruksela.

No tak bo Bruksela te pieniądze sobie tworzy. blink.gif

Już niedługo bedziemy płatnikami netto i nie tylko w Polsce będziemy siedziby PE budować ale też sponsorować innym.

--------------------
www.zaglebiedabrowskie.org

+Quote Post
vacu
post czw, 10 gru 2009 - 18:04
Post #6

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Koszty utrzymania pokrywa w całości Bruksela. Natomiast takie przedstawicielstwo daje ogromny kop prestiżowy dla miasta na tle Europy. Dla naszego regionu tego typu instytucje są bardzo potrzebne aby zrzucić łatkę regionu typowo górniczego i przemysłowego.

A czy jesteś w stanie przybliżyć mi czym zajmuje się takie przedstawicielstwo? Zanim podpiszę chciałbym wiedzieć na co pójdą moje pieniądze a mam wrażenie, że pies z kulawą nogą tam nawet nie zajrzy, bo raz, że nikt nie będzie wiedział po co to jest i co tam można załatwić, dwa - z PE to jest tak, że generalnie mało kogo interesuje, bo sprawy jakimi się zajmuje albo mają znikomy bezpośredni wpływ na codzienne życie albo mam poczucie, że ja mam z kolei żaden wpływa na to co się dzieje w Brukseli.

Podsumowując - dopóki nie wiem na co tak naprawdę pójdą moje pieniądze dopóty listu nie podpiszę, sam prestiż to dla mnie za mało, za dużo kasy idzie na sam prestiż (vide takie muzeum śląskie czy filharmonia za grube melony a które akurat są nam najmniej teraz potrzebne, może kiedyś w lepszych czasach ale nie teraz). Oczywiście wiem, że nie muszę ale Bartek - skoro zachęcasz nas do podpisania listu to ty chyba znasz odpowiedzi na moje pytania (chyba nie podpisałeś w ciemno?) więc może potrafisz rozwiać moje wątpliwości?

+Quote Post
Bartek
post czw, 10 gru 2009 - 19:51
Post #7

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ czw, 10 gru 2009 - 18:04) *

A czy jesteś w stanie przybliżyć mi czym zajmuje się takie przedstawicielstwo? Zanim podpiszę chciałbym wiedzieć na co pójdą moje pieniądze a mam wrażenie, że pies z kulawą nogą tam nawet nie zajrzy, bo raz, że nikt nie będzie wiedział po co to jest i co tam można załatwić, dwa - z PE to jest tak, że generalnie mało kogo interesuje, bo sprawy jakimi się zajmuje albo mają znikomy bezpośredni wpływ na codzienne życie albo mam poczucie, że ja mam z kolei żaden wpływa na to co się dzieje w Brukseli.

Podsumowując - dopóki nie wiem na co tak naprawdę pójdą moje pieniądze dopóty listu nie podpiszę, sam prestiż to dla mnie za mało, za dużo kasy idzie na sam prestiż (vide takie muzeum śląskie czy filharmonia za grube melony a które akurat są nam najmniej teraz potrzebne, może kiedyś w lepszych czasach ale nie teraz). Oczywiście wiem, że nie muszę ale Bartek - skoro zachęcasz nas do podpisania listu to ty chyba znasz odpowiedzi na moje pytania (chyba nie podpisałeś w ciemno?) więc może potrafisz rozwiać moje wątpliwości?

Nie podpisuje nic w ciemno bo potrafię sam sobie znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Na tej stronie http://www.europarl.pl w zakładce "Witamy w BIPE" uzyskasz informacje czym zajmuje się siedziba w Warszawie. Analogicznie drugie przedstawicielstwo PE w Polsce będzie zajmowało się takimi samymi zadaniami, dzięki czemu Warszawska siedziba zostanie odciążona.

Widzisz dla Ciebie nowa siedziba muzeum Śląskiego czy Filharmonia to zbędne inwestycje, wniosek taki że nie jesteś targetem tych instytucji. To że tobie się to nie podoba to nie musi i taka jest brutalna prawda. Na twoje miejsce znajdzie się sporo klas i kółek naukowych z różnych szkół które będą się z tego cieszyły.

+Quote Post
vacu
post czw, 10 gru 2009 - 20:41
Post #8

Smokin' nigga

CYTAT(Bartek @ czw, 10 gru 2009 - 19:51) *
Nie podpisuje nic w ciemno...

I słusznie smile2.gif

...bo potrafię sam sobie znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Na tej stronie http://www.europarl.pl w zakładce "Witamy w BIPE" uzyskasz informacje czym zajmuje się siedziba w Warszawie. Analogicznie drugie przedstawicielstwo PE w Polsce będzie zajmowało się takimi samymi zadaniami, dzięki czemu Warszawska siedziba zostanie odciążona.

Generalnie mało mnie PE interesuje to i szukać mi się nie chciało mellow.gif

Dzięki jednak za link, przeczytałem i moja opinia jest taka, że o ile w ogóle takie coś jest potrzebne to wystarczy jedno w danym kraju. Nie czarujmy się, ludzie tam nie będą z ulicy zaglądać bo niby jakich informacji będą tam szukać? Idea jest piękna, tylko nikt dzisiaj nie ma czasu na pierdoły, jeśli miałbym wybór (czytaj miał nadfmiar wolnego czasu na zmarnowanie) to bym wolał iść na spotkanie z Podrazą niż do BIPE, bo tam przynajmniej poruszono by sprawy, które mnie bezpośrednio dotyczą. A cele BIPE to informowanie, uczestniczenie, wpieranie bla bla bla, typowe dla wszelakich "inkubatorów" czy innych bzdetnych instytucji, które mają takie cele, że właściwie nie muszą nic robić, ich celem jest istnienie i zapewnienie kilku posad (to + akurat).

Widzisz dla Ciebie nowa siedziba muzeum Śląskiego czy Filharmonia to zbędne inwestycje, wniosek taki że nie jesteś targetem tych instytucji. To że tobie się to nie podoba to nie musi i taka jest brutalna prawda. Na twoje miejsce znajdzie się sporo klas i kółek naukowych z różnych szkół które będą się z tego cieszyły.

Nie nie kolego, czytaj proszę ze zrozumieniem. Nie napisałem, że są zbędne ale "najmniej teraz potrzebne" czyli znaczy to ni mniej ni więcej, że teraz potrzebujemy totalnie innych inwestycji. Nie czarujmy się, filharmonia czy muzeum to będą miejsca służące raczej wąskiej grupie osób, oczywiście są potrzebne ale nie za takie pieniądze albo nie na tym etapie rozwoju Katowic/regionu/kraju.

Jeszcze jedno dodam przy okazji - czekam z niecierpliwością kiedy skończą się czasy "eurosceptycy VS. euroentuzjaści". Pierwsi nienawidzą Unii dla zasady drudzy weszli by najchętniej unijnemu komisarzowi bez wazeliny z z niebieskim balonikiem w ustach. Efekt jest taki, że jedni patrzą na drugich z politowaniem (i słusznie) a ta cała unia pogrąża się w bagnie. Ja natomiast widzę i pozytywy i negatywy, ani unii nie kocham ani nie nienawidzę, widzę natomiast, że pewne rzeczy należałoby poprawić, bo wcale kolorowo nie jest ale nie ma też tragedii.

+Quote Post
Bartek
post czw, 10 gru 2009 - 21:56
Post #9

UZYTKOWNIK

Vacu, ale mnie nie obchodzą eurosceptycy i euroentuzjaści, cały ten ich szum i wojenki na mnie nie robią wrażenia. Mi po prostu chodzi o to żeby w Katowicach powstała instytucja która podniesie prestiż całego regionu. Ba! nawet jestem w stanie zaakceptować że z moich podatków będzie ona finansowana, bo ile z nich mi wezmą, 2gr a może 10gr? smile2.gif

+Quote Post
Arbas
post pią, 11 gru 2009 - 16:31
Post #10

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bartek @ czw, 10 gru 2009 - 19:56) *
Vacu, ale mnie nie obchodzą eurosceptycy i euroentuzjaści, cały ten ich szum i wojenki na mnie nie robią wrażenia. Mi po prostu chodzi o to żeby w Katowicach powstała instytucja która podniesie prestiż całego regionu. Ba! nawet jestem w stanie zaakceptować że z moich podatków będzie ona finansowana, bo ile z nich mi wezmą, 2gr a może 10gr? smile2.gif

A może 50-ciu posłów, których mamy w UE, ze swoich kosmicznych pensji (mają im jeszcze podwyższyć) utrzyma popieraną przez Ciebie delegaturę w Katowicach? I przynajmniej 1 raz w roku przyjedzie na spotkanie z wyborcami?
Nie jestem przeciwko nowym miejscom pracy, ale wątpię by te synekury były dla Ciebie lub dla mnie dostępne.
Wolę dać z podatków na teatr czy filharmonię, gdzie zawsze mogę pójść z rodziną i kulturalnie czas spędzić.
Wątpię abym kiedykolwiek miał sposobność znaleźć się w podobnym przedstawicielstwie.
Zresztą, po co?

+Quote Post
vacu
post pią, 11 gru 2009 - 17:30
Post #11

Smokin' nigga

CYTAT(Bartek @ czw, 10 gru 2009 - 21:56) *

1) No właśnie, tylko podniesie prestiż. O ile podniesie, bo moim zdaniem podnoszenie prestiżu należałoby zacząć od rozwiązania problemu tego, że K-ce wyglądają jak jeden wielki strup. Podobnie jak inne (zwłaszcza śląskie - i nie jest to złośliwość z mojej strony, popatrz na Bytom albo Rudę Śląską) miasta regionu. A potem jak już będziemy mieli ładne i czyste miasta, pracę, wysokie pensje, filharmonię i muzeum to dopiero wtedy przyjdzie czas na BIPE. Po kolei.

2) Ty mówisz 2 czy 10 groszy a ja mówię poczytaj ile kosztuje cała brukselska biurokracja (w tym te biura). Za te pieniądze pewnie nie tylko Katowice można by "rozruszać". Ja generalnie jestem przeciwnikiem wszelkiej biurokracji więc dla mnie każdy dodatkowy urzędnik to kasa wywalona w błoto a i utrudnienia często różne powoduje.

+Quote Post
vacu
post sob, 12 gru 2009 - 20:00
Post #12

Smokin' nigga

Przepraszam, że post pod postem ale nie da się edytować - oto jeden z powodów, dla których nie trawię biurokracji, zwłaszcza unijnej

+Quote Post
Arbas
post nie, 13 gru 2009 - 23:02
Post #13

UZYTKOWNIK

Vacu ma rację.
Prestiż buduje się na solidnych podstawach takich jak wiedza, kultura, porządek, a nie przy pomocy nikomu niepotrzebnych nadmuchanych instytucji od "nicnierobienia"

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:58
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza