IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Gdzie studiować? Studia informatyczne.
Pantas
post nie, 22 mar 2009 - 22:38
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 993
GG: 4723472 status gadu-gadu

Witajcie!

Mieszkam w Dąbrowie Górniczej i w tym roku zdaję maturę z następujących przedmiotów:

- j.polski poziom podstawowy
- j.angielski poziom podstawowy
- informatyka poziom rozszerzony
+
- matematyka poziom rozszerzony

Jeśli chodzi o informatykę to myślę że w okolicach 70% ją napiszę, może coś więcej, matematykę myślę, że uda mi się zaliczyć, ale na pow. 50% nie liczę.

Gdzie na studia informatyczne proponowalibyście mi się wybrać?

Wybór jest dosyć trudny, myślałem o Akademii Ekonomicznej w Katowicach, ale słyszałem, że jest to dosyć słaba uczelnia i odradzana, ale mogą to być tylko plotki, jakich wiele.

Co polecacie?

Pozdrawiam!
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
lilith_88
post nie, 22 mar 2009 - 22:57
Post #2

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 2,293
GG: 8646382 status gadu-gadu

kiedy ja stalam przed takim wyborem rok temu poprostu popytalam sie na nk kilku studentow z uczelni jaka atmosfera jaki poziom itp...

osobiscie jestem na AE biggrin.gif tyle ze na gospodarce przestrzennej...
z tego co wiem na ae warto studiowac 2 kierunki np informatyke i zarzadzanie... moze to brzmi przerazajaco ale czesc przedmiotow ktore sie powtarzaja i tu i tu poprostu sa przepisywane i nie trzeba zaliczac 2razy tego samego smile2.gif

+Quote Post
kwintosz
post pon, 23 mar 2009 - 00:13
Post #3

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Najgorsze jest to w takich wyborach, że człowiek docenia je dopiero po latach, gdy ma się do czynienia z "prawdziwym życiem" (które słusznie nikt nie powiedział że jest łatwe i przyjemne). Musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz mieć tylko papier, bo np rodzice chcą a Ty najchętniej podtarł byś sobie nim tyłek? Czy może chcesz się czegoś nauczyć, mieć jakąś bazę - wiedzę o którą później można oprzeć doświadczenie zawodowe? No i przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie, co chce robić w życiu? Niektórzy nic nie chcą, bo rodzice mają firmę..

Nie sugeruj się kolegami, ich opiniami, ważne żeby Twój wybór był Twój i był on świadomy. Wtedy możesz uniknąć sytuacji że będziesz czego żałować.

Pytasz o konkretny kierunek, więc raczej jesteś zdecydowany..

tak więc jak dla mnie, kogoś kto niespełna rok temu skończył studia.., to:

odpowiedni wydział Politechniki Śląskiej w Gliwicach (choć nie wiem jakie teraz są tam wymagania)

Pewnie sporo wyrzeczeń, wiele godzin nauki, dość uciążliwe dojazdy lub sporo kasy na mieszkanie czy akademik w Gliwicach.. ale niezaprzeczalnie warto.

Pozdrawiam

P.S Nie zapomnij o nauce języków - ja żałuje bo mam plecy trochę w tym, a na stanowiskach wyższych jest on niezbędny.. (przynajmniej jeden).

Ten post edytował kwintosz pon, 23 mar 2009 - 00:18

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Pantas
post pon, 23 mar 2009 - 12:17
Post #4

UZYTKOWNIK

@kwintosz jaki kierunek studiowałeś na Politechnice Śląskiej w Gliwicach? Dojeżdżałeś tam z Dąbrowy?
Mam własny samochód, opłaci się tam dojeżdżać autem?

Dla mnie liczy się to czego studia mnie nauczą, albo czego nauczą mnie się nauczyć wink.gif Nie chodzi mi tylko o sam papier.

A w życiu zdecydowanie muszę liczyć na siebie i chce założyć własną firmę z branży IT.

Dziękuję za aktualne odpowiedzi i czekam na nowe pomysły, opinie, relacje, jest to dla mnie bardzo ważne i dużo mi daje do myślenia!

+Quote Post
kwintosz
post pon, 23 mar 2009 - 13:07
Post #5

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Skończyłem Zarządzanie i Inżynierie Produkcji na wydziale Mechaniczny Technologiczny PŚ.
Dojeżdżałem z DG ale pociągiem bo wychodziło po prostu taniej. Pociąg jedzie ok. 1h+plus to co zejdzie Ci tam dojść na wydział (10-15min) no i w DG na dworzec. Koszt ok. 100zł/msc bo jakoś tak kosztuje bilet. Na początku miałem tą przewagę że bilet był ATP niestety jak to PKP, został zlikwidowany. Następnie przez jakieś 2 lata tory non stop robili. Objazdy, spóźnienia, strajki, odwołane pociągi, duchota w lato, czasami zimno w zimę - z tym musisz się liczyć.

Dojazd do Gliwic samochodem wtedy był kiepski, nie było A4, tylko średnicówka do Rudy i to jeszcze w budowie częściowo. Poza tym w ostatnim roku nie było lepiej, A4 była ale na Pszczyńskiej (wjazd z A4 do Gl.) stało się drugie tyle co jechało do tego miejsca (teraz podejżewam że jest totalnie tragedia jak pszczyńska zamknięta i robią węzeł Sośnica). Średnicówka tylko do Rudy a do Katowic był remont wiaduktów (teraz mają robić nitkę z Kato do Sosnowca) Poza tym, jazda po Gliwicach nie jest fajna, pełno świateł, duży ruch, drogi jednokierunkowe. Abym pod wydział podjechał z drugiej strony, gdzie było więcej parkingów musiałbym pół miasta przejechać i to przez ścisłe centrum - taki bajer. Zawsze można jechać przez Bytom, ale droga jest szczerze powiedziawszy do dupy.

No a poza tym to ok. 40km, czyli 80 w jeden dzień. Licząc zajęcia na pierwszych 2-3 latach we wszystkie dni tygodnia wychodzi ok 1600km. Nie wiem ile Ci autko pali, ale tanio to nie jest. Tym bardziej zważywszy że (przynajmniej ja tak miałem) czasem wychodziłem z domu o 6 a wracałem 21:30 w tym z 3 okienka po 1,5h. Jakiś obiad warto zjeść a i na piwko nie rzadko się szło co by się wzmocnić przed wykładami.

Do Katowic na AE jest na pewno bliżej, ale dojazdy też nie należą do przyjemnych (oczywiście KM). Autkiem da się wyżyć ale 700-800km miesięcznie zrobisz. No i nie wiem jak z parkingami..

A jeśli o poziom nauczania. Warto zajrzeć do rankingów szkół wyższych. Parę gazet takie rankingi prowadzi.
No i jeśli chodzi o AE, to pamiętaj że mimo wszystko to jest Akademia Ekonomiczna a nie szkoła stricte techniczna, a informatyka jest jak najbardziej przedmiotem technicznym.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
sarsolot
post pon, 23 mar 2009 - 13:50
Post #6

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,063
GG: 4757707 status gadu-gadu

Jako absolwent informatyki na uczelni technicznej, moge Ci odradzić na pewno UŚ (choć na pewno znajdą się jego obrońcy - co kto woli wink.gif ). Mam z ta uczelnia - i z informatyką - niemiłe doświaczenia. Proponowałbym Gliwice, może AGH, może Wrocław, sam studiowałem w Częstochowie, ale ostatnio dość dużo tej "lepszej" części kadry, ktora mnie najwiecej na pierwszych latach nauszyła, i przez która połowa roku odpadła, odeszło i chyba juz mniej sie mozna nauczyć tam niż kiedyś. Aczkolwiek z tego co wiem dalej jest troche konkretnych ludzi.

Ostatnio jest mniejsze zainteresowanie informatyką, wiec powinno byc łatwiej o dostanie się gdzies. Rok temu w Czwie wrecz było (chyba) wiecej miejsc niż chętnych.

+Quote Post
Pantas
post pon, 23 mar 2009 - 14:51
Post #7

UZYTKOWNIK

Można wiedzieć czemu UŚ odradzasz @sarsolot?

+Quote Post
lilith_88
post pon, 23 mar 2009 - 16:40
Post #8

UZYTKOWNIK
**

CYTAT(kwintosz @ pon, 23 mar 2009 - 13:07) *
Do Katowic na AE jest na pewno bliżej, ale dojazdy też nie należą do przyjemnych (oczywiście KM). Autkiem da się wyżyć ale 700-800km miesięcznie zrobisz. No i nie wiem jak z parkingami..

A jeśli o poziom nauczania. Warto zajrzeć do rankingów szkół wyższych. Parę gazet takie rankingi prowadzi.
No i jeśli chodzi o AE, to pamiętaj że mimo wszystko to jest Akademia Ekonomiczna a nie szkoła stricte techniczna, a informatyka jest jak najbardziej przedmiotem technicznym.

oczywiscie akademia ekonomiczna, wkrotce Uniwersytet tongue.gif , nie jest uczelnia techniczna...
zalezy w jakiej dziedzinie informatyki chcesz sie ksztalcic.. na ae masz informatyke silnie zwiazana z ekonomia i zarzadzaniem... zreszta poczytaj sobie tu http://www.kandydaci.ae.katowice.pl/?contentid=7214

jesli chodzi o dojazdy... z tym akurat nie ma problemu, wsiadasz 801 lub 831 25 min i jestes pod ae... takze mozna powiedziec ze luksus tongue.gif biggrin.gif a jesli chodzi o parkingi tez nie ma z tym problemu bo sa 3pod ae a i na gwiazdach sie miejsce znajdzie
+jest taki ze nie jezdzi sie przez cale katowice bo ae jest przy trasie smile2.gif

+Quote Post
vacu
post pon, 23 mar 2009 - 17:15
Post #9

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

@Pantas: jak dla mnie sprawa jest jasna - jeśli wiążesz swoją przyszłość z informatyką a chcesz studiować to tylko PŚ albo inna uczelnia techniczna. AE i inne tego typu uczelnie to - jak ktoś tu napisał - jak chcesz się nauczyć "informatyki w zarządzaniu/ekonomii". UŚ to jak w szkole chcesz uczyć informatyki. Porządnie może Cię w tej dziedzinie nauczyć imho tylko uczelnia techniczna. Aczkolwiek moja wiedza o innych uczelniach opiera się na tym co wiem od znajomych, sam skończyłem PŚ na wydziale AEiI i śmiało Ci mogę powiedzieć, że jeśli tylko odpowiednio do sprawy podejdziesz to wiele się możesz dowiedzieć a i znajomych z branży mieć później będziesz wink.gif
Inna sprawa to kryteria przyjęć - nie wiem jak to teraz wygląda a może być tak, że np. nie masz szans na PŚ wink.gif - no to imho nie ma sensu wtedy pchać się na jakąś pseudoinformatykę tylko ja bym wybrał jakiś "normalny" kierunek na AE czy UŚ czu jakiejkolwiek uczelni, jakotako zgodny z moimi zainteresowaniami a rozwój w branży IT kontynuował jako freelancer (tyle, że tu też samozaparcia potrzeba) + niezbędne jest wtedy jakichś certyfikatów i papierów potwierdzających umiejętności (ale jako mgr. inż też w sumie będziesz ich potrzebował czasem choć jak chcesz mieć własny biznes to może niekoniecznie).
No ale to tylko moja opinia wink.gif

Jeszcze a'propos dojazdów - ja 5 lat jeździłem pociągiem, sporadycznie autem. 1,5h niewyjęte niestety w jedną stronę (w tym dojście) jeśli nie ma opóźnień. W zimie bywa dłużej. I to jest minus niestety ale jak się jeździ większą ekipą (a z S-ca czy DG całkiem sporo osób jeździło) to ten czas szybko leci wink.gif

Ten post edytował vacu pon, 23 mar 2009 - 17:17

+Quote Post
lilith_88
post pon, 23 mar 2009 - 17:25
Post #10

UZYTKOWNIK
**

jakis ranking znalazlam z przed roku http://www.polityka.pl/ranking-wyzszych-uc...,977,221150,18/

ale chcialam nadmienic ze na ae utworzyli teraz 4 wydzial Informatyki i Komunikacji smile2.gif wiec sporo sie zmienilo tongue.gif
tu masz do przejrzenia http://www.ae.katowice.pl/?contentid=7009

+Quote Post
Mick
post pon, 23 mar 2009 - 18:08
Post #11

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

To ja jeszcze słowo - każdemu kto chce zacząć studia radziłbym wybrać takie odpowiednio odległe od miejsca zamieszkania - i po maturze wyprowadzić się z domu rodzinnego.
To zmienia jakość studiowania i chyba też dobrze mentalnie człowiekowi robi.
PolSl jest tu ok - mają akademiki, można się tam przeprowadzić. Wynająć na mieście też coś chyba można.

+Quote Post
lilith_88
post pon, 23 mar 2009 - 18:43
Post #12

UZYTKOWNIK
**

nie kazdego stac na wyprowadzke z domu... a poza tym jesli ktos lubi spokoj i cisze do nauki to w akademiku tego nie znajdzie happy.gif tongue.gif wiec jakosc nauki sie w tym wypadku zmienia na pewno tongue.gif na gorsze laugh.gif laugh.gif laugh.gif
chociaz niektorzy na studia nie ida sie uczyc a integrowac w szerokim znaczeniu tego slowa wink.gif biggrin.gif laugh.gif

+Quote Post
sarsolot
post pon, 23 mar 2009 - 23:42
Post #13

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,063
GG: 4757707 status gadu-gadu

Myslę, ze vacu Ci to dobrze wutłumaczył. Owszem ,znam ludzi po UŚ, którzy są dobrymi informatykami, ale wydaje mi się, że więcej w tym ich własnej pasji i samokształcenia niż dzięki uczelni. Widzialem czego sie tam uczy(ło prare lat temu). Nauczycielem możesz być, praktycznej wiedzy z programowania, sieci czy innych dziedzin możesz nie zdobyć niestety.

+Quote Post
Pantas
post wto, 24 mar 2009 - 09:09
Post #14

UZYTKOWNIK

Dziękuję wszystkich za posty, problem polega na tym, że z moją matematyką nie jest najlepiej, chociaż byłem na kierunku mat-inf i nadal jestem jeszcze w liceum, to nie jestem jakimś tam mózgiem, i nie najlepiej mi ostatnio idzie. Z fizyki to już w ogóle zero wiedzy.

Dlatego obawiam się Politechniki, nawet jeśli się dostanę, to bardzo prawdopodobne, że z matematyki i fizyki odpadnę po pierwszym roku.

+Quote Post
savalas
post wto, 24 mar 2009 - 22:00
Post #15

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

według mnie są dwa wyjścia: jesteś mózg do Gliwic, a jak nie to wszystko jedno gdzie, w tej dziedzinie liczą się przedewszystkim umiejętności a nie renoma szkoły

+Quote Post
vacu
post śro, 25 mar 2009 - 15:19
Post #16

Smokin' nigga

CYTAT(Pantas @ wto, 24 mar 2009 - 09:09) *
Dlatego obawiam się Politechniki, nawet jeśli się dostanę, to bardzo prawdopodobne, że z matematyki i fizyki odpadnę po pierwszym roku.

Z matematyką na pierwszym roku nie jest tak źle (ja skończyłem elektronikę co prawda ale pewnie na informatyce jest podobnie), no coś tam musisz wiedzieć skoro chcesz programować jednak wink.gif
Z fizyką gorzej smile2.gif ale jeden "warunek" do 6 punktów można mieć (przynajmniej jeszcze 3 lata temu można było). No i ja wykorzystałem go właśnie na fizykę, udało mi się za drugim podejściem smile2.gif

+Quote Post
Arbas
post śro, 25 mar 2009 - 22:41
Post #17

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

CYTAT(Pantas @ wto, 24 mar 2009 - 07:09) *
Dziękuję wszystkich za posty, problem polega na tym, że z moją matematyką nie jest najlepiej, chociaż byłem na kierunku mat-inf i nadal jestem jeszcze w liceum, to nie jestem jakimś tam mózgiem, i nie najlepiej mi ostatnio idzie. Z fizyki to już w ogóle zero wiedzy.

Zmień szybko kierunek na mniej ścisły. Szkoda życia na męczenie się w dziedzinie,
w której wszystko idzie "jak po grudzie".
Powodzenia!

+Quote Post
Pantas
post śro, 25 mar 2009 - 23:21
Post #18

UZYTKOWNIK

Mimo wszystko zostanę przy informatyce.

Matematyka trochę podupadła u mnie w trzeciej klasie, wcześniej radziłem sobie całkiem nieźle, teraz słabo, bo przestałem się zwyczajnie uczyć, chociaż nigdy nie byłem zakuwaczem, a przestałem się uczyć matmy, bo nastawiłem się na informatykę, bo łatwiej mi wchodzi do głowy i łatwiej mi ją zdać na maturze.

Myślę że będę zmuszony studiować infę na Akademii lub Uniwerku, gdzie matma będzie matmą tą z łatwiejszych, bo jeśli dostałbym się na politechnikę, to ciężko byłoby z utrzymaniem się tam, a też ciągnąć to na siłę, nie widzi mi się. A do geniuszy matematycznych nie należę, z całą pewnością.

+Quote Post
bzenek
post pią, 27 mar 2009 - 12:43
Post #19

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Pantas @ pon, 23 mar 2009 - 00:38) *
Wybór jest dosyć trudny, myślałem o Akademii Ekonomicznej w Katowicach, ale słyszałem, że jest to dosyć słaba uczelnia

Nie ma żadnego znaczenia. Czasy kiedy inżynier po politechnice potrafił zbudować most minęły jakieś 50lat temu.

CYTAT(savalas @ śro, 25 mar 2009 - 00:00) *
w tej dziedzinie liczą się przedewszystkim umiejętności a nie renoma szkoły

Racja. Gdzie byś się nie uczył to i to tak wszystko zależy od Ciebie. Sama nazwa nic za Ciebie nie załatwi. Zwłaszcza od pewnego czasu kiedy każda zawodówka zostaje uniwersytetem.

Co do prestiżu to nie czarujmy się - prestiżowe uczelnie to są w Warszawie, a nie w GOP czy w Krakowie. No i możliwości dorobienia w stołecznym IT dużo większe.

CYTAT(vacu @ pon, 23 mar 2009 - 19:15) *
Jeszcze a'propos dojazdów - ja 5 lat jeździłem pociągiem, sporadycznie autem. 1,5h niewyjęte niestety w jedną stronę (w tym dojście) jeśli nie ma opóźnień. W zimie bywa dłużej.

Ano właśnie. Czas to jeden z najbardziej deficytowych towarów w życiu. Nie warto go tracić na jałowe jeżdżenie. Jak daleko od domu (np. Gliwice) to akademik. Dojeżdżanie dłużej niż godzinę nie ma sensu.

CYTAT(Pantas @ czw, 26 mar 2009 - 01:21) *
Matematyka trochę podupadła u mnie w trzeciej klasie, wcześniej radziłem sobie całkiem nieźle, teraz słabo, bo przestałem się zwyczajnie uczyć, chociaż nigdy nie byłem zakuwaczem, a przestałem się uczyć matmy, bo nastawiłem się na informatykę, bo łatwiej mi wchodzi do głowy i łatwiej mi ją zdać na maturze.

Dobrze Ci Arbas radzi. Przemyśl to sobie jeszcze. Będzie Ci trudno prowadzić własną firmę IT bo się nie chce tego czy tamtego

+Quote Post
vacu
post sob, 28 mar 2009 - 15:21
Post #20

Smokin' nigga

@Pantas: nie słuchaj bzenka najważniejszy jest tytuł >> wink.gif <<:
http://www.youtube.com/watch?v=lXGDRrkaRgU

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:24
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza