IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> CH Pogoria - po otwarciu, handel, sklepy, wrażenia itp
Master
post wto, 25 lis 2008 - 22:13
Post #1

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

tu zajmijmy sie komentarzami o wrażeniach w CH Pogoria, natomiast tamten temat zostawmy na komentowanie budowy CH Pogoria jak i remontów w jej otoczeniu. Mysle ze taki podział powinien być dobry.

Ten post edytował kwintosz czw, 27 lis 2008 - 21:59
Go to the top of the page

+Quote Post
25 Stron V   1 2 3 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 99)
Leszek
post wto, 25 lis 2008 - 22:42
Post #2

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

W takim razie moje wrażenia negatywne:
1. Od dnia otwarcia nie działa jedna winda, przez jakiś czas nieczynne były obie.
2. W KFC ciągłe kolejki (z reguły czynne dwie kasy), w dodatku dostałem tam wybrakowany kubełek sad.gif Niestety, o braku części zawartości przekonałem się dopiero w domu, było już za późno, żeby reklamować.
3. W dalszym ciągu (dwa tygodnie od otwarcia przypominam, byłem ostatnio w weekend) jest brudno - cokoliki, witryny, wózki realowskie są pokryte pyłem lub rozmazanym pyłem (jakby ktoś brudną szmatą mył). Rozumiem, że spieszyli się na otwarcie, ale do diabła, dwa tygodnie to chyba dość czasu, żeby to umyć?
4. Szyba w drzwiach od parkingu pęknięta od początku - i znów, dwa tygodnie to za mało, żeby ją wymienić?
5. Część oświetlenia na parkingu już nie działa sad.gif Mam na myśli pionowe lampy przy środkowej alejce tylnego parkingu.

Ogólnie centrum mi się podoba, ale te utrzymujące się niedoróbki powodują, że zaczynam czuć się jak dzikus, który dostał szklane paciorki i ma się cieszyć angry2.gif

--------------------

+Quote Post
luket
post wto, 25 lis 2008 - 22:49
Post #3

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 508

CYTAT(Leszek @ wto, 25 lis 2008 - 22:42) *
3. W dalszym ciągu (dwa tygodnie od otwarcia przypominam, byłem ostatnio w weekend) jest brudno - cokoliki, witryny, wózki realowskie są pokryte pyłem lub rozmazanym pyłem (jakby ktoś brudną szmatą mył). Rozumiem, że spieszyli się na otwarcie, ale do diabła, dwa tygodnie to chyba dość czasu, żeby to umyć?

Wszechobecny kurz wynika z tego, że po wyjściu ostatniego klienta ruszają do boju ekipy budowlane i robią poprawki. Wczoraj np. malowano z podnośnika ściany głównego świetlika. W najbliższym czasie ma być odbiór obiektu przez przedtawicieli centrali z zagranicy, dlatego śpiesza się z poprawkami jak mogą.

+Quote Post
Leszek
post wto, 25 lis 2008 - 22:52
Post #4

UZYTKOWNIK

CYTAT(luket @ wto, 25 lis 2008 - 22:49) *
Wszechobecny kurz wynika z tego, że po wyjściu ostatniego klienta ruszają do boju ekipy budowlane i robią poprawki. Wczoraj np. malowano z podnośnika ściany głównego świetlika. W najbliższym czasie ma być odbiór obiektu przez przedtawicieli centrali z zagranicy, dlatego śpiesza się z poprawkami jak mogą.

Wiesz co - IMHO przy malowaniu tak się kurzyć nie powinno, to raczej wygląda jak skutki szlifowania gładzi. A że w środku sklepów jest raczej czysto, więc podejrzewam raczej brud 'przetrwały' sprzed otwarcia.

--------------------

+Quote Post
luket
post wto, 25 lis 2008 - 22:58
Post #5

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ wto, 25 lis 2008 - 22:52) *
Wiesz co - IMHO przy malowaniu tak się kurzyć nie powinno, to raczej wygląda jak skutki szlifowania gładzi. A że w środku sklepów jest raczej czysto, więc podejrzewam raczej brud 'przetrwały' sprzed otwarcia.

Nie tylko malowanie.. po przejściu ekipy od poprawiania sufitów u mnie w sklepie rano na podłodze mieliśmy centymetrową warstwę kurzu i śmieci :-/ A myjemy nawet parę razy dziennie. Tak samo wygląda rano przed otwarciem pasaż zanim go umyją.

+Quote Post
Leszek
post wto, 25 lis 2008 - 23:36
Post #6

UZYTKOWNIK

CYTAT(luket @ wto, 25 lis 2008 - 22:58) *
Nie tylko malowanie.. po przejściu ekipy od poprawiania sufitów u mnie w sklepie rano na podłodze mieliśmy centymetrową warstwę kurzu i śmieci :-/ A myjemy nawet parę razy dziennie. Tak samo wygląda rano przed otwarciem pasaż zanim go umyją.

Chyba, że tak - czyli witryny od zewnątrz myje CH, a nie konkretny sklep?

--------------------

+Quote Post
muzzy
post śro, 26 lis 2008 - 09:16
Post #7

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 198
GG: 105879 status gadu-gadu

Przy wyjściu na parking widać na suficie zacieki - nieszczelny dach był. Chyba już to zrobili, niestety wiąże się to z poprawkami gipsowymi na łączeniach płyt - przy tej wysokości w czasie szlifowania pył będzie leciał wszędzie sad.gif

+Quote Post
marcin.p
post śro, 26 lis 2008 - 14:39
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

W temacie "CH Pogoria" kilka czy kilkanaście dni przed otwarciem stwierdziłem, że CH nie jest jeszcze gotowe na otwarcie go 7.11! Co niektórzy chcieli mnie zjeść, że wszystko gotowe, że zgodnie zplanem itd. A teraz wychodzi, że miałem rację! Można było poczekać tydzień i wszystko zrobić na tip-top, a nie teraz na chybcika poprawiać. A potem narzekanie, że kurz, brud.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Leszek
post śro, 26 lis 2008 - 14:53
Post #9

UZYTKOWNIK

A - jeszcze mi się tak przypomniało - w pustym (w dniu otwarcia) miejscu obok Dominium jest Zielona Budka (czy też Ice Cafe - według planu na stronie). Sphinx się całkiem wycofał? Wiecie coś?

--------------------

+Quote Post
Master
post śro, 26 lis 2008 - 15:31
Post #10

FdZD

Sfinx na planie jest obok KFC, ale tam jest aktualnie ściana wink.gif wiec niewiadomo co ma z tego byc , jesli wogole cos

+Quote Post
Padziu
post śro, 26 lis 2008 - 16:20
Post #11

KK25

Nr użytkownika: 917
GG: 5456583 status gadu-gadu

może Sphinx będzie w tym komisariacie bo w jakim tekscie na forum kiedyś było mówione że tam ma być powierzchnia restauracyjna (jeśli dobrze pamiętam)

+Quote Post
Pantas
post śro, 26 lis 2008 - 16:42
Post #12

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 993
GG: 4723472 status gadu-gadu

I gdzie jest Deep?

+Quote Post
jasiek
post śro, 26 lis 2008 - 16:59
Post #13

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 546
GG: 6540816 status gadu-gadu

nie wiem czy ktoś to zauważył, a raczej wyczuł, że pomiędzy sklepami KAZAR i GREENPOINT coś strasznie śmierdzi, nie wiem co, ale śmierdzi i tyle! W pogori byłem kilka razy i za każdym razem jak przechodziłem tamtędy coś zalatywało!

+Quote Post
lilith_88
post śro, 26 lis 2008 - 17:48
Post #14

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 2,293
GG: 8646382 status gadu-gadu

pewnie z tego pospiechu wmurowali kogos zywcem... to sie teraz rozklada laugh.gif laugh.gif laugh.gif

+Quote Post
Dzygit
post czw, 27 lis 2008 - 14:34
Post #15

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 382

leciałem nad marketem jakos tak dzień po otwarciu. Fajnie to wyglądało, widać było ludzi w srodku przez swietlik... a dach dopiero w budowie.. spora ekipa coś tam z dachem majstrowała. Przeził mnie widok parkingu i ilości samochodów (pakingowi tam chyba ruchem sterowali). Jakoś nie potrafie zrozumieć czemu ludzie lgna jak muchy do nowootwartch wielkich sklepów.
Pozdro Dzygit

Ten post edytował Dzygit czw, 27 lis 2008 - 14:35

+Quote Post
Dave
post czw, 27 lis 2008 - 14:51
Post #16

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Sphinx, lub inna podobna, niedroga ale miła restauracyjka pasuje jak nic obok KFC! Jest miejsce na kuchnie, stoliki dla gości wewnątrz i zewnątrz - mam nadzieję, że jednak tak powstanie, pomimo, że nic się tam nie dzieje i nic nie ma na stronie Pogorii sad.gif

+Quote Post
:)
post czw, 27 lis 2008 - 23:24
Post #17

IX :)

Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT(Dzygit @ czw, 27 lis 2008 - 14:34) *
leciałem nad marketem jakos tak dzień po otwarciu. Fajnie to wyglądało, widać było ludzi w srodku przez swietlik... a dach dopiero w budowie.. spora ekipa coś tam z dachem majstrowała. Przeził mnie widok parkingu i ilości samochodów (pakingowi tam chyba ruchem sterowali). Jakoś nie potrafie zrozumieć czemu ludzie lgna jak muchy do nowootwartch wielkich sklepów.
Pozdro Dzygit

nie zrobiles fotek? Wogole to kiedys nam obiecales fotki DG z lotu ptaka rolleyes.gif

Ale wkolko sie to samo powtarza. Sphinx ma byc obok KFC, a na Deep tez jest miejsce.

A z wykonczeniem to tak juz jest wszedzie, taka to nowa polska tradycja zwiazana z otwieraniem CH. Zawsze sa mniejsze lub wieksze poprawki. Dobrze, ze sie nic nie zawalilo podczas budowy.

--------------------

+Quote Post
piotrMDC
post pią, 28 lis 2008 - 17:49
Post #18

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 1,492

CYTAT(Leszek @ wto, 25 lis 2008 - 23:42) *
W takim razie moje wrażenia negatywne:
1. Od dnia otwarcia nie działa jedna winda, przez jakiś czas nieczynne były obie.
2. W KFC ciągłe kolejki (z reguły czynne dwie kasy), w dodatku dostałem tam wybrakowany kubełek sad.gif Niestety, o braku części zawartości przekonałem się dopiero w domu, było już za późno, żeby reklamować.
4. Szyba w drzwiach od parkingu pęknięta od początku - i znów, dwa tygodnie to za mało, żeby ją wymienić?
5. Część oświetlenia na parkingu już nie działa sad.gif Mam na myśli pionowe lampy przy środkowej alejce tylnego parkingu.

Ogólnie centrum mi się podoba, ale te utrzymujące się niedoróbki powodują, że zaczynam czuć się jak dzikus, który dostał szklane paciorki i ma się cieszyć angry2.gif

zacytuje całość, bo nie wiem co wyciąć... chłopie, musisz mieć przykre życie :/ sorry, ale jak czytam takie pierdoły to mi się śmiać chce smile2.gif)))) problemy masz straszne :/
to wybieraj się do plejady, czy M1, a nie tu!! no ale pod plejada widziałem, rysę na ławce przed wejściem, a w M1 jeden wózek miał koło krzywe, więc Tobie się tam podobać nie będzie i będziesz się czuł jak dzikus :/ porażka stary, porażka :/

+Quote Post
Leszek
post pią, 28 lis 2008 - 18:14
Post #19

UZYTKOWNIK

CYTAT(piotrMDC @ pią, 28 lis 2008 - 17:49) *
zacytuje całość, bo nie wiem co wyciąć... chłopie, musisz mieć przykre życie :/ sorry, ale jak czytam takie pierdoły to mi się śmiać chce smile2.gif)))) problemy masz straszne :/

Nudzi Ci się? To idź teraz do wątku o budowie Pogorii i tam czepiaj się do każdego posta dotyczącego niedoróbek. Zejdzie czas do Mikołaja tongue.gif

--------------------

+Quote Post
piotrMDC
post pią, 28 lis 2008 - 19:49
Post #20

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 1,492

CYTAT(Leszek @ pią, 28 lis 2008 - 19:14) *
Nudzi Ci się? To idź teraz do wątku o budowie Pogorii i tam czepiaj się do każdego posta dotyczącego niedoróbek. Zejdzie czas do Mikołaja tongue.gif

to nawet tam nie wchodzę smile2.gif hehe
naprawdę dziwie się dlaczego wszyscy są tak marudni :/ nie ważne co mają zawsze jest źle... Pewnie lepiej by było jakby nie wybudowali pogorii!! bo tu dziura tam pęknięcie, tam co innego... Zamiast się cieszyć, że wreszcie coś blisko jest, to jak zwykle tylko narzekania!!
Wśród znajomych w zasadzie tylko ja nie narzekam!! najlepsze jest to, że wciąż tam chodzą, ale narzekają :/ Pewnie z Wami tu podobnie tongue.gif
ale podobno to nasza narodowa cecha, więc co zrobić...

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 28 lis 2008 - 20:05
Post #21

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT(piotrMDC @ pią, 28 lis 2008 - 19:49) *
to nawet tam nie wchodzę smile2.gif hehe
naprawdę dziwie się dlaczego wszyscy są tak marudni :/ nie ważne co mają zawsze jest źle... Pewnie lepiej by było jakby nie wybudowali pogorii!! bo tu dziura tam pęknięcie, tam co innego... Zamiast się cieszyć, że wreszcie coś blisko jest, to jak zwykle tylko narzekania!!
Wśród znajomych w zasadzie tylko ja nie narzekam!! najlepsze jest to, że wciąż tam chodzą, ale narzekają :/ Pewnie z Wami tu podobnie tongue.gif
ale podobno to nasza narodowa cecha, więc co zrobić...

heh zawsze tak jest że narzekają ale łażą wszyscy...ja uważam że CH jest fajne, i tyle:D a komu nie pasuje to niech idzie na "ryneczek" za PKZ biggrin.gif

+Quote Post
Master
post pią, 28 lis 2008 - 21:39
Post #22

FdZD

Ja tez ciesze sie ze jest! Chodz nie jest to szczyt marzeń. Wieksze zakupy w Realu mozna zrobić, Empik jest, Sklep komputerowy jest , duzy sklep AGD jest, buty tez jest gdzie kupic , pralnia jest jak komus potrzebna , Kino jest , Mac jest, sklep sportowy jest,, sklepy z telefonami są , troche ciuchów tez jest. Nie trzeba juz jak cos jezdzic do Plejady czy M1. Dużo rzeczy mogło by być lepiej no ale nie narzekajmy , mysle ze na wiosne bedzie to lepiej wyglądać jak wokół sie zazieleni wink.gif

+Quote Post
Leszek
post pią, 28 lis 2008 - 21:50
Post #23

UZYTKOWNIK

A propos ryneczku - w przejściu handel kwitnie w najlepsze, ładne pakieciki włoszczyzny na przykład sprzedają biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 28 lis 2008 - 22:06
Post #24

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ pią, 28 lis 2008 - 21:50) *
A propos ryneczku - w przejściu handel kwitnie w najlepsze, ładne pakieciki włoszczyzny na przykład sprzedają biggrin.gif

hehe no tak ostatnio widziałem jakiegoś gościa robiący pokazy czyszczenia dywanów złotym środkiem....

+Quote Post
Beica
post pią, 28 lis 2008 - 22:53
Post #25

KK#21

Nr użytkownika: 1,178
GG: 3890826 status gadu-gadu

CYTAT(Leszek @ pią, 28 lis 2008 - 21:50) *

Jeden starszy pan który sprzedaje włoszczynę pod przejściem pracuje tam 11 lat biggrin.gif. Opowiadał fajne historie o wojnie jak stałem tam z ulotkami biggrin.gif

--------------------

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą."
22 (9938)

+Quote Post
lilith_88
post pią, 28 lis 2008 - 23:57
Post #26

UZYTKOWNIK
**

CYTAT(Beica @ pią, 28 lis 2008 - 22:53) *
Jeden starszy pan który sprzedaje włoszczynę pod przejściem pracuje tam 11 lat biggrin.gif. Opowiadał fajne historie o wojnie jak stałem tam z ulotkami biggrin.gif

a jak ja stalam z ulotkami to sie mnie czepial ze przez nas taki syf w przejsciu... a przeciez my tego nie rzucamy na ulice... tylko ludzie to robia... ale nas sie musza czepiac :/ eh...

+Quote Post
kot_mruczyslaw
post sob, 29 lis 2008 - 14:59
Post #27

...nocny wysławiacz firmamentu ...
**

Nr użytkownika: 721

dzisiaj pierwszy raz tam poszłam i jestem zawiedziona nie dopasowaniem całego CH do klimatu miejsca w którym powstało.... w Silesii przynajmniej grafiką, nazwą alejek i kilkoma elementami architektonicznymi nawiązali do byłej kopalni i Śląska w ogóle... a tu: do Pogorii to jedynie dopasować można fontanne(nie działająca z resztą) i akwarium(morskie ciepłolubne rybki w Pogorii?)... a i tak to naciągane jest... jakoś nie pasuje mi do DG to miejsce... jakby wylądowało tam ufo do którego można wejść, zrobić zakupy za kosmiczne pieniądze i jak najszybciej uciekać, żeby nie zostać porwanym na obcą wylansowaną planetę...

+Quote Post
Sebastian22
post sob, 29 lis 2008 - 15:19
Post #28

UZYTKOWNIK

CYTAT(kot_mruczyslaw @ sob, 29 lis 2008 - 14:59) *
dzisiaj pierwszy raz tam poszłam i jestem zawiedziona nie dopasowaniem całego CH do klimatu miejsca w którym powstało.... w Silesii przynajmniej grafiką, nazwą alejek i kilkoma elementami architektonicznymi nawiązali do byłej kopalni i Śląska w ogóle... a tu: do Pogorii to jedynie dopasować można fontanne(nie działająca z resztą) i akwarium(morskie ciepłolubne rybki w Pogorii?)... a i tak to naciągane jest... jakoś nie pasuje mi do DG to miejsce... jakby wylądowało tam ufo do którego można wejść, zrobić zakupy za kosmiczne pieniądze i jak najszybciej uciekać, żeby nie zostać porwanym na obcą wylansowaną planetę...

Silesia podoba ci sie klimatem? blink.gif Wg. mnie tam to wogólne nie ma klimatu, co prawda przed CH pozostał masz z szybu, ale to raczej jest jako reklama z logiem, wiem że są tam jeszcze inne eksponaty jak wagonik górniczy czy jakieś obrabiarki ale samo wnętrze SCC nie powala.....w Pogorii nie jest źle, akwarium jest dość ciekawe, sam wystrój także nie odbiega od standardów.Cenowo - to już inna bajka każdy sklep ma swoje ceny i tyle.

+Quote Post
Peterek
post sob, 29 lis 2008 - 15:22
Post #29

Sun of a beach

Nr użytkownika: 883
GG: 6460675 status gadu-gadu

Mhm, Silesia jest dla mnie tak kiczowatym budynkiem, że nie da się tego opisać (w środku jest już lepiej). Ja na miejscu Katowiczan wstydziłbym się tego co im tam postawili. Olbrzymi, plastikowy, kolorowy potworek. Tak brzydkiego z zewnątrz w miarę nowego CH to ja jeszcze nie widziałem (no może Plaza w Sosnowcu).

--------------------
"Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"

+Quote Post
Sebastian22
post sob, 29 lis 2008 - 15:27
Post #30

UZYTKOWNIK

CYTAT(Peterek @ sob, 29 lis 2008 - 15:22) *
Mhm, Silesia jest dla mnie tak kiczowatym budynkiem, że nie da się tego opisać (w środku jest już lepiej). Ja na miejscu Katowiczan wstydziłbym się tego co im tam postawili. Olbrzymi, plastikowy, kolorowy potworek. Tak brzydkiego z zewnątrz w miarę nowego CH to ja jeszcze nie widziałem (no może Plaza w Sosnowcu).

Yep, ani SCC ani Plaza ani nawet Plejada architektonicznie nie dorównuje Pogorii:D

+Quote Post
lilith_88
post sob, 29 lis 2008 - 22:59
Post #31

UZYTKOWNIK
**

CYTAT(kot_mruczyslaw @ sob, 29 lis 2008 - 14:59) *
a tu: do Pogorii to jedynie dopasować można fontanne(nie działająca z resztą)

jest zima... temperatura spada ponizej zera... wiec to jest normalne ze wylaczyli fontanne, bo jakby w niej byla woda to by rury rozsadzilo... eh blink.gif

+Quote Post
picaro
post nie, 30 lis 2008 - 11:14
Post #32

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

A ja też ostatnio odwiedziłem to Centrum Handlowe - choć troszkę byłem zmuszony laugh.gif A jako że nie lubuję się w takich przybytkach to moja wizyta trwała bardzo szybko (kilka minut) i ograniczyła się do samego Empiku. I wrażenia takie same jak wszędzie nic ciekawego. Ale jak ktoś lubi takie lokale to rozumiem, że może mu się to podobać lub nie. Ja wolę te budki za PKZem czy na Adamieckim. Świeże warzywka itp. Choć targu na Redenie to nie znoszę. A swoją drogą to chyba ta sam klientela wink.gif
A jak się tak wczytuję w te wymieniane na forum usterki i do tego mam już grubszy ogląd własnym okiem to i tak się chyba cieszę, bo jak wynika z osiągnięć firmy Mayland to jest to chyba ich najlepsze CH w 2008 roku w Polsce. Przynajmniej takie teksty szły na wielkim bankiecie w PKZecie, który był zorganizowany właśnie jako zakończenie trzech wielkich projektów w 2008 roku. Tak więc współczuje mieszkańcom Słupska i Opola a z dłuższą wizytą w naszym CH (jeżeli to w ogóle możliwe w moim przypadku) poczekam do końca zimy (no chyba, że będzie bez śniegu) laugh.gif . A tym czasem po ciuchy i tak wolę jechać do Krakowa i to też nie do tego paskudnego klocka na dworcu PKP.

A wnioski z krótkie wizyty w Empiku - bardziej beznadziejny Empik widziałem tylko w Koszalinie - w obronie jednak powiem, że nie zwiedziłem ich zbyt wiele, a głównie jeżeli tam czegoś szukam to płyt CD z muzyką. W Dąbrowskim Empiku takich płyt prawie nie ma.

+Quote Post
szer
post nie, 30 lis 2008 - 12:08
Post #33

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

CYTAT(picaro @ nie, 30 lis 2008 - 11:14) *
W Dąbrowskim Empiku takich płyt prawie nie ma.

Musze się zgodzić. Mały asortyment w naszym Empiku. Mało muzyki, mało gier... A głównie z tego powodu się cieszyłem - że wreszcie w DG będzie duży wybór muzy i gier na pieca. No ale jednak jest inaczej...

--------------------
33001,04

+Quote Post
Master
post nie, 30 lis 2008 - 12:38
Post #34

FdZD

Musicie zrozumieć ze Dąbrowa to nie jest jakies Megalopolis, zeby utrzymac sklep w którym bedzie wszystko. Ile oryginalnych gier sprzeda sie w Dąbrowie miesiecznie ?? a wogóle kto ma teraz czas na granie ...

+Quote Post
Peterek
post nie, 30 lis 2008 - 13:17
Post #35

Sun of a beach

Zacznijmy od tego kto w ogóle kupuje w Empiku biggrin.gif Wszystko dużo droższe niż w innych sklepach, a promocje raz na ruski rok. Empik to ostateczność, kiedy nigdzie indziej nie możemy znaleźć jakiejś rzeczy wink.gif

--------------------
"Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"

+Quote Post
picaro
post nie, 30 lis 2008 - 13:58
Post #36

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

Oczywiście macie rację. DG to nie metropolia, a w Empiku jest drogo. Tylko po jakiego jest taki Empik? Bo skoro
CYTAT
...to ostateczność, kiedy nigdzie indziej nie możemy znaleźć jakiejś rzeczy
to jak jest szansa, że ją tu znajdziesz?
CYTAT
Ile oryginalnych gier sprzeda sie w Dąbrowie miesiecznie ?? a wogóle kto ma teraz czas na granie ...
A jednak jakaś tam część ludzi jeździ do Katowic i kupuje w Empiku, więc dlaczego nie mieli by kupować w DG?
Zresztą ogólnie to mam to gdzieś, bo ja i tak obecnie kupuje większość płyt przez internet, tylko przez chwile się zastanowiłem nad tym jaki sens ma taki EMPIK, bo zawsze wydawało mi się, że te sklepy mimo swej drożny mają sens właśnie wtedy gdy są "pod ręką" i mają ogromny wybór towaru (stąd taka duża marża), ale widocznie jest inaczej, bo zapewne ktoś to dobrze przemyślał, albo stopniowo w miarę zainteresowań klientów będą dostosowywać swój asortyment. A tym czasem ja tam szybko nie zajrzę, bo po jakiego wink.gif

+Quote Post
Padziu
post nie, 30 lis 2008 - 14:47
Post #37

KK25

Nr użytkownika: 917
GG: 5456583 status gadu-gadu

do empiku to ja przynajmniej chodzę wyłącznie po gazety bo jest niemal na 100% pewne że tam ją kupię gdyż wszystkie osiedlowe sklepiki się nie zaopatrują we wszystko wink.gif

+Quote Post
muzzy
post nie, 30 lis 2008 - 19:13
Post #38

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 198
GG: 105879 status gadu-gadu

Zawsze można zamówić na empik.com i odebrać na miejscu - sam tak dzisiaj zrobiłem.

+Quote Post
endriu
post nie, 30 lis 2008 - 22:23
Post #39

Ja tutejszy, z bagna

Grupa: Moderator Sport
Nr użytkownika: 359
GG: 1276813 status gadu-gadu

Empik jest potrzebny. Można w nim, w ciepełku wypalcować książki, utłuścić płytki, pognieść czasopisma itd.
Nigdzie indziej tak nie ma, chyba laugh.gif
Empik jak Empik.

A ja pamiętam jak płyty na czarnym się kupowało, u Hipa na Mariackiej przegrywało, a teraz wszystko pod nos podstawione, jak nie w sklepie, to w necie i jeszcze kurierem, do przedpokoju dostarczą. I tak jest źle celb (5).gif

Dla mnie CH to tylko sklep i już. Duzo jest takich, ale nasz ma bajery. Przed wejściem światełka w podłodze i to na zewnątrz, w mróz świecą. Jestem pod wrażeniem biggrin.gif

pozdr...

Ten post edytował endriu nie, 30 lis 2008 - 22:25

--------------------
To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.

+Quote Post
bzenek
post pon, 01 gru 2008 - 08:37
Post #40

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(szer @ nie, 30 lis 2008 - 14:08) *
Musze się zgodzić. Mały asortyment w naszym Empiku. Mało muzyki, mało gier...

Od jakiegoś czasu chodzą słuchy, że EMPiK zlikwiduje stoiska z muzyką ze względu na nikłe zainteresowanie klientów i kłopoty z zatrudnieniem kompetentnej obsługi.

CYTAT(endriu @ pon, 01 gru 2008 - 00:23) *
Dla mnie CH to tylko sklep i już. Duzo jest takich, ale nasz ma bajery. Przed wejściem światełka w podłodze i to na zewnątrz, w mróz świecą. Jestem pod wrażeniem biggrin.gif

Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości i podtrzymuję swoje zdanie z okresu budowy. Blaszak, jak blaszak ale ma fajną galeryjkę z kładką i placyk z fontanną. smile.gif

Byłem we czwartek wieczorem. Po pustych korytarzach hulał wiatr - klientów dało się policzyć na palcach rąk i nóg. Z drobiazgów to kosze na śmieci do segregowania odpadów są wielce OK.

Za największy plus Pogorii uznaję otwarcie nowego widoku na centrum miasta. Nie znaliśmy Dąbrowy widzianej od tej strony Huty Bankowej. smile.gif

"Miejsce spotkań", "centrum dla kobiet", "nowy układ komunikacyjny" to jeden wielki marketing na miarę Goździkowej. flm (7).gif

CYTAT(Sebastian22 @ sob, 29 lis 2008 - 17:19) *
Silesia podoba ci sie klimatem? blink.gif Wg. mnie tam to wogólne nie ma klimatu,

Panowie, ale jaki klimat może być w CH ? Nawet zapachu pieniędzy już nie ma bo wszyscy płacą plastikiem. smile.gif

CYTAT(Peterek @ sob, 29 lis 2008 - 17:22) *
Silesia jest dla mnie tak kiczowatym budynkiem, że nie da się tego opisać (w środku jest już lepiej). Ja na miejscu Katowiczan wstydziłbym się tego co im tam postawili.

Dobrze, że nie żądasz od nich popełnienia harakiri bo co by wtedy zrobili sosnowiczanie z ich doliną hipermarketów a'la Auchan. fnd (2).gif

Ten post edytował bzenek pon, 01 gru 2008 - 09:33

+Quote Post
kot_mruczyslaw
post pon, 01 gru 2008 - 10:22
Post #41

**

nie chodzi mi o to żeby spędzać w CH całych dni(też tylko Empik mnie interesuje) tylko że mogli to zaprojektować w sposób, który nawiązywałby do historii zagłębia... jak już jestem w jakimś budynku to zwracam uwagę jak jest zaprojektowany i tyle...

+Quote Post
bzenek
post pon, 01 gru 2008 - 11:47
Post #42

UZYTKOWNIK

CYTAT(kot_mruczyslaw @ pon, 01 gru 2008 - 12:22) *
mogli to zaprojektować w sposób, który nawiązywałby do historii zagłębia...

Znaczy dużą ilość czerwonych sztandarów powiesić ? smile.gif

Sklep to sklep. Ma być wygodnie, tanio i po drodze. Cała reszta nie interesuje takiej liczby klientów aby brać ich gusta pod uwagę.

A i historia lokalna też nikogo już nie interesuje.

Ten post edytował bzenek pon, 01 gru 2008 - 11:48

+Quote Post
kot_mruczyslaw
post pon, 01 gru 2008 - 13:03
Post #43

**

jakby sztandary wywiesili to ciekawe miny ludzie by mieli... przyznaje... wink.gif...

+Quote Post
Peterek
post pon, 01 gru 2008 - 15:44
Post #44

Sun of a beach

"Dobrze, że nie żądasz od nich popełnienia harakiri bo co by wtedy zrobili sosnowiczanie z ich doliną hipermarketów a'la Auchan. fnd (2).gif "

Heh śmiejesz się, ale pomyśl o tym tak. Właściwie w samym centrum sporego miasta, które ma jakieś ambicje (przynajmniej cały czas o tym trąbi ;p), na sporej działce staje potworek ^^ To tak jakby koło Wawelu w Krakowie strzelili Reala ;D

A co do nawiązań do Zagłębia... Kładka mi się na prawdę bardzo podoba ^^ Szkoda, że nie ma więcej tego typu elementów w całym CH. Tylko te nieszczęsne schody na 3-go maja...

--------------------

+Quote Post
Leszek
post pon, 01 gru 2008 - 18:26
Post #45

UZYTKOWNIK

CYTAT(Peterek @ pon, 01 gru 2008 - 15:44) *
Właściwie w samym centrum sporego miasta, które ma jakieś ambicje (przynajmniej cały czas o tym trąbi ;p), na sporej działce staje potworek ^^ To tak jakby koło Wawelu w Krakowie strzelili Reala ;D

Heh, Kraków i Wawel akurat mają za..biste szczęście - Sheraton tuż obok Wawelu i potworkowaty hotel (nie pamiętam nazwy) naprzeciwko, po drugiej stronie Wisły.

--------------------

+Quote Post
michal_dg
post wto, 02 gru 2008 - 11:51
Post #46

Użytkownik

Nr użytkownika: 1,151

Zapraszam - > http://nasza-klasa.pl/profile/20618123

+Quote Post
Patrimonium
post pon, 08 gru 2008 - 13:18
Post #47

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 1,362

czy w pogorii jest sklep "militarny"?? wiem że w dg jest gdzieś koło cmentarza na alejach, ale gdzie dokładnie? i czy w ogóle jest sensowny czy to buda ze scyzorami??
pozdrawiam i dzięki wink.gif

+Quote Post
prezes
post pon, 08 gru 2008 - 16:36
Post #48

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

CYTAT(Patrimonium @ pon, 08 gru 2008 - 13:18) *
czy w pogorii jest sklep "militarny"?? wiem że w dg jest gdzieś koło cmentarza na alejach, ale gdzie dokładnie? i czy w ogóle jest sensowny czy to buda ze scyzorami??
pozdrawiam i dzięki wink.gif

w pogorii raczej nie ma, ale ten koło cmentarza mam za oknem. wygląda dosyć porządnie, jest to stacjonarny sklep internetowego http://www.sztucer.pl/ więc pewnie i oferta ta sama, dokładnie mieści się w przy 11listopada, w bloku mickiewicza1 (wejście od tyłu, od parkingu).
EOT

+Quote Post
Kosiar
post śro, 10 gru 2008 - 21:57
Post #49

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,852

ten na mieckiewicza to dobry sklep i w dg takich rzeczy oprócz tam chyba nie mamy

+Quote Post
PERELKADG
post wto, 16 gru 2008 - 11:04
Post #50

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,207
GG: 1413703 status gadu-gadu

Poszukuję piosenki świątecznej,którą czasami puszczają w realu... Śpiewa ją pewien facet a razem z nim chór dzieci. Piosenka jest w języku angielskim, dość wolna, a na końcu kilku wersów zwrotki śpiewane jest słowo CHRISTMAS.
Wiem że wiele nie pomogłam, ale udało mi się nagrać krótki plik (212kb) na keyboardzie tej melodii którą pamiętam. Zatem proszę o jakąkolwiek pomoc!

http://rapidshare.com/files/173641455/Plik...io_03_.wav.html

+Quote Post
Leszek
post wto, 16 gru 2008 - 12:14
Post #51

UZYTKOWNIK

CYTAT(PERELKADG @ wto, 16 gru 2008 - 11:04) *
Poszukuję piosenki świątecznej,którą czasami puszczają w realu... Śpiewa ją pewien facet a razem z nim chór dzieci. Piosenka jest w języku angielskim, dość wolna, a na końcu kilku wersów zwrotki śpiewane jest słowo CHRISTMAS.
Wiem że wiele nie pomogłam, ale udało mi się nagrać krótki plik (212kb) na keyboardzie tej melodii którą pamiętam. Zatem proszę o jakąkolwiek pomoc!

http://rapidshare.com/files/173641455/Plik...io_03_.wav.html

Pliku nie da się ściągnąć (przekroczony limit), ale zaryzykuję strzał w Merry Christmas Johna Lennona:
http://pl.youtube.com/watch?v=s8jw-ifqwkM

--------------------

+Quote Post
PERELKADG
post wto, 16 gru 2008 - 13:48
Post #52

UZYTKOWNIK

właśnie to nie jest ta piosenka z tym że jest trochę do niej podobna. Pierwsze słowa piosenki o którą mi chodzi brzmią podobnie jak początek piosenki White Christmas tylko podkładając pod melodię którą zamieściłam.
CYTAT(Leszek @ wto, 16 gru 2008 - 14:14) *
Pliku nie da się ściągnąć (przekroczony limit), ale zaryzykuję strzał w Merry Christmas Johna Lennona:http://pl.youtube.com/watch?v=s8jw-ifqwkM
Proszę, oto właściwy link do tej melodii:http://odsiebie.com/pokaz/1145133---1760.html

+Quote Post
luket
post wto, 16 gru 2008 - 22:46
Post #53

UZYTKOWNIK

A Play już otwarty... smile2.gif

+Quote Post
bzenek
post wto, 16 gru 2008 - 22:57
Post #54

UZYTKOWNIK

CYTAT(PERELKADG @ wto, 16 gru 2008 - 15:48) *
.Proszę, oto właściwy link do tej melodii:http://odsiebie.com/pokaz/1145133---1760.html

Może coś źle robię przy ściąganiu ale ten utworek ma tylko sekundę i za nic w świecie nie można tam nic rozpoznać. smile.gif

+Quote Post
PERELKADG
post śro, 17 gru 2008 - 10:44
Post #55

UZYTKOWNIK

CYTAT(bzenek @ śro, 17 gru 2008 - 00:57) *
Może coś źle robię przy ściąganiu ale ten utworek ma tylko sekundę i za nic w świecie nie można tam nic rozpoznać. smile.gif

Z pewnością robisz coś źle bo sprawdziłam i plik ma 13 sekund, wszystko działa bardzo dobrze.

+Quote Post
Mick
post śro, 17 gru 2008 - 14:38
Post #56

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

CYTAT(PERELKADG @ śro, 17 gru 2008 - 10:44) *
Z pewnością robisz coś źle bo sprawdziłam i plik ma 13 sekund, wszystko działa bardzo dobrze.

Chodzi mi po głowie ta piosenka. Może mi się uda znaleźć tytuł, choć nie obiecuję.
Swoją drogą to trochę OT się tu zrobił.

+Quote Post
Sebastian22
post śro, 17 gru 2008 - 17:53
Post #57

UZYTKOWNIK

CYTAT(luket @ wto, 16 gru 2008 - 22:46) *
A Play już otwarty... smile2.gif

Dzieki. Teraz tylko jeszcze Sphinx ale to pewno w przyszlym roku.

+Quote Post
Master
post czw, 18 gru 2008 - 12:23
Post #58

FdZD

gadanie nie na temat za kilka godzin skasuje troche ostatnich postów!!!!

+Quote Post
luket
post czw, 18 gru 2008 - 19:49
Post #59

UZYTKOWNIK

A ja się wczoraj dowiedziałem od jednego z robotników, którzy robią poprawki na terenie CH, że aktualnie w miejscu gdzie ma być Sphinx jest... tzw. "kanciapa" i składzik sprzętu budowlańców, i na razie nie wiadomo kiedy będzie tam coś otwarte. No, ale z drugiej strony to nic oficjalnego, więc trzeba mieć nadzieję...

+Quote Post
post nie, 21 gru 2008 - 16:21
Post #60

Mimo nadchodzacych Swiat nie ma jakiegos duzego tloku. Ludzi sporo, szczegolnie w weekendy, ale tak normalnie w sam raz, bez szalenstwa jakie to bywa w takim okresie.
Dawno nie bylem w starym Realu przy Katowickiej. Pewnie tam duzo ludzi i robia wieksze zakupy. W Realu w Pogoorii zgodnie z przywidywaniami nie ma tloku i nie widac wypelnionych wozkow, wlasciwie to same koszyki i po kilka produktow. Widac, ze do tego Reala wstepuje sie przy okazji, a nie jest on glownym celem.

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post nie, 21 gru 2008 - 17:06
Post #61

UZYTKOWNIK

CYTAT(:) @ nie, 21 gru 2008 - 16:21) *
Mimo nadchodzacych Swiat nie ma jakiegos duzego tloku. Ludzi sporo, szczegolnie w weekendy, ale tak normalnie w sam raz, bez szalenstwa jakie to bywa w takim okresie.
Dawno nie bylem w starym Realu przy Katowickiej. Pewnie tam duzo ludzi i robia wieksze zakupy. W Realu w Pogoorii zgodnie z przywidywaniami nie ma tloku i nie widac wypelnionych wozkow, wlasciwie to same koszyki i po kilka produktow. Widac, ze do tego Reala wstepuje sie przy okazji, a nie jest on glownym celem.

No taki chyba jest zamiar tego CH....zakupy bardziej "ciuchowe" i inne a Real to przy okazji.....ale nie sądze aby na Katowickiej był ruch....sądze że jest jeszcze mniejszy niż w Pogorii...

+Quote Post
mary cha
post nie, 21 gru 2008 - 18:04
Post #62

GreenPointHooligan

Nr użytkownika: 119

CYTAT
....ale nie sądze aby na Katowickiej był ruch....sądze że jest jeszcze mniejszy niż w Pogorii...

To się mylisz-ruch bardzo poważny,powiedziałbym że nawet taki jak co roku.

+Quote Post
vacu
post nie, 21 gru 2008 - 19:31
Post #63

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Byłem dzisiaj w Pogorii po raz pierwszy, bardziej z musu (brak auta a piechotą mam 5 minut) niż z wielkiej chęci i powiem, że jeden plus mi się nasuwa względem tego co pisałem wcześniej przed odwiedzinami - CH wydaje się większe niż na zdjęciach czu wizualkach. Ludzi bardzo dużo ale... na pasażu, w sklepach po kilka osób ledwo. Pozostałe obserwacje (raczej in minus niestety):
- to o co mi chodziło - Empik - beznadziejny: mały, nie udało mi się znaleźć ani jednej książki o fotografii czy jakiegoś fajnego albumu, w ogóle jakiś nieład taki i mały wybór, trochę to wygląda jak większy kiosk ruchu z kilkoma książkami i grami a nie empik.
- w środku market jak market - wystrój standardowy, nieciekawy, brak mi jakichś fajnych charakterystycznych detali...
- nie wiem co za cymbał wymyślił te drzwi obrotowe na wejściu głównym z wyjściem szerokości półtora metra i o objętości chyba 6 osób, takie coś zapchałoby się w lidlu czy biedronce a tu mamy niemałe CH...
- niestety wszystko sprawia wrażenie jakby było robione minimalnym nakładem finansowym - kilka przykładów? Na przykład napis "Pogoria" przy skwerku na ochydnych betonowych klocach, alejki tak wąskie, że trzy osoby się w szeregu nie mieszczą, dodatkowo nieoświetlone, ławeczki po ciemku niezłe, w świetle widać, że to te same kostki betonowe co przy napisie, w środku przyjrzyjcie się co jest za drzwiami ewakuacyjnymi - ja wiem, że tam nie musi być taki błysk jak tam gdzie klienci łażą ale sklep poznaje się po zapleczu tak jak właściciela mieszkania po łazience i niestety tu jest tragedia imho a parę CH widziałem "od podszewki",
- o niedoróbkach typu: tu wybita dziura nie wiadomo po co, tam farba odłazi itp. nie będę się rozpisywał, to jest wszędzie tylko w pogorii mam wrażenie, że wiele z tych rzeczy już nie będzie poprawiane
- co mi się też rzuciło w oczy - brak stylu. Projektant nie mógł się chyba zdecydować czy chce nawiązać do 'dębowego miasta z pojezierzem' czy do 'przemysłowej Dąbrowy z kopalniami i hutami w tle' - bo oto mamy ławeczki-pniaczki, akwarium i niby-drewienka na wewnętrznej elewacji ale już zaraz obok nad głową ciężką stalową konstrukcję a'la huta bankowa chyba wink.gif to tego rury na zewnątrz i kładka a'la suwnica. Nijak mi to do siebie niestety nie pasuje.

Mógłbym tu się rozpisywać więcej ale nie chce mi się, poza tym już sporo po otwarciu więc co mamy to każdy widział, mnie głównie żal tego, że to takim tanim kosztem zostało postawione, po wizycie już nawet nie mówię o remoncie przejścia czy ronda ale po prostu CH - mimo szumnych zapowiedzi - sprawia wrażenie (ale i jest chyba) zrobionego z tanich materiałów, tanim kosztem, wygląda na to, że po prostu oszczędzano gdzie się da. Ktoś powie: 'ciesz się, że w ogóle coś jest' a ja odpowiem, że po prostu liczyłem na więcej i nie wiem czemu mam się cieszyć z tego, że zostałem olany.

PS. Parkingu pewnie nie ocenię za szybko (może jak OBI otworzą), bo jaeśli będę mógł już jechać autem to pojadę gdzie indziej wink.gif

+Quote Post
lynch
post pon, 22 gru 2008 - 09:22
Post #64

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 1,400

CYTAT(Sebastian22 @ nie, 21 gru 2008 - 19:06) *
No taki chyba jest zamiar tego CH....zakupy bardziej "ciuchowe" i inne a Real to przy okazji.....ale nie sądze aby na Katowickiej był ruch....sądze że jest jeszcze mniejszy niż w Pogorii...

Byłem wczoraj w Realu na Katowickiej ok. 18. Parking pełny. Sławków, Olkusz i pobliscy mieszkańcy (i nie tylko oni) ciągną tu interes. Nie opłaca się go zamykać.

+Quote Post
mary cha
post pon, 22 gru 2008 - 12:31
Post #65

GreenPointHooligan

Nr użytkownika: 119

@vacu trafnie określił pewne aspekty ale ja bym chciał poruszyć jeszcze jedną sprawę-jakość obsługi w butikach.jest na żenująco niskim poziomie,bo:
-brak zainteresowania klientem,ogólna niechęć do wykonywanych obowiązków-nie wymagam aby noszono mnie na rękach,np.ExiSport-panowie zajęci byli grą w piłkę i w d..pie mnie mieli,Scotch&Soda,H&M-spędziłęm tam po ok. 10 min.,przymierzałem ciuchy i nikt do mnie nie podszedł,dodam że było to ponad tydzień temu o godzinie 13 więc ruch był znikomy
-brak wiedzy u sprzedawców-smutne ale wygląda to tak jakby wzięli ich z łapanki na ulicy tylko po to aby robili dobre wrażenie
-dalej pokutuje u nas przekonanie że jeśli jesteś w adidasach,jeansach i bluzie to napewno nic nie kupisz w sklepie z drogimi koszulami,garniturami czy ogólnie ciuchami,i przyszedłeś tylko się poślinić na ich widok lub co gorsza ukraść coś

+Quote Post
vacu
post pon, 22 gru 2008 - 14:36
Post #66

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(mary cha @ pon, 22 gru 2008 - 12:31) *
Scotch&Soda,H&M-spędziłęm tam po ok. 10 min.,przymierzałem ciuchy i nikt do mnie nie podszedł

To akurat dla mnie jest na plus, nic mnie tak nie wkurza jak to, że oglądam sobie spokojnie, wybieram a tu mi przyłazi taki/taka i podsuwa rzeczy zupełnie nie w moim stylu, co gorsza czasem oni lepiej wiedzą czego ja szukam (a raczej tak im się wydaje), wolę sam wszystko obejrzeć a sprzedawcę mieć pod ręką dopiero kiedy tego potrzebuję (np. szukam rozmiaru).

BTW - z tym brakiem fachowości to chyba zawsze jest tak po otwarciu, np. w nowej części M1 zauważyłem to samo. Albo brakuje już rąk do pracy lub też stawki w nowych marketach są tak niskie, że nikt w miarę kumaty do pracy tam nie pójdzie. wink.gif

+Quote Post
bzenek
post pon, 22 gru 2008 - 14:59
Post #67

UZYTKOWNIK

CYTAT(mary cha @ pon, 22 gru 2008 - 14:31) *
brak wiedzy u sprzedawców-smutne ale wygląda to tak jakby wzięli ich z łapanki na ulicy tylko po to aby robili dobre wrażenie

Ale to już od dawna wiadomo, że coś chcesz kupić lub zrobić to musisz się sam na tym znać.

CYTAT(mary cha @ pon, 22 gru 2008 - 14:31) *
brak zainteresowania klientem

Dla mnie to rewelacja. Nic mnie tak nie zniechęca do zakupów jak nachalne stanie nad głową.

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 22 gru 2008 - 15:04
Post #68

UZYTKOWNIK

Też lubie sobie samemu popatrzeć i sam zadecydować niż jakieś patrzenie na ręce jakbym miał coś ukraść, jeśli tak jest to szybko wychodzę z takiego sklepu.

+Quote Post
lilith_88
post pon, 22 gru 2008 - 15:41
Post #69

UZYTKOWNIK
**

a ja wogole nie lubie zakupow smile2.gif co jak na kobiete jest chyba dosc dziwne biggrin.gif ale czasem jak chyba kazdy jestem zmuszona... i jak wiekszosc tutaj, lubie sama poogladac... ale z graniem w pile to juz przesada tongue.gif

+Quote Post
BARES
post wto, 23 gru 2008 - 16:21
Post #70

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 352

Dla mnie dużym plusem naszej Pogorii jest to że są świeta a w Realu nie ma kolejek przy kasach, to dla mnie bardzo dziwne nowe doświadczenie bo przez lata robiąc zakupy w Auchanie oczekiwałem w mega Kolejkach.

--------------------

+Quote Post
syzio
post wto, 23 gru 2008 - 21:51
Post #71

Dąbrowa G

Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

Najwidoczniej ludzie wolą Auchan niż Real tongue.gif

+Quote Post
zizi
post wto, 23 gru 2008 - 21:52
Post #72

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 196

Tak to prawda,kolejek nie ma specjalnych.
Mnie się Pogoria podoba,bo w d.g nie było specjalnie gdzie wyskoczyć. Cieszę się,że jest Rossman,Empik marny,ale na szczęscie ma kącik dla plastyków. Real ma też niezłe zaopatrzenie w porównaniu z innymi realami,gdzie czasami jest o wiele,wiele mniej towaru.

Nie zwracam uwagi na niedociągnięcia,bo nie interesuje mnie to. Mam to,co mi jest potrzebne i jest ok smile2.gif cool.gif

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 26 gru 2008 - 14:09
Post #73

UZYTKOWNIK

Przeglądając dziś strony www trzech CH Maylandu (Karolinka, Jantar i Pogoria) wchodząc do sekcji Wydarzenia->Aktualności stwierdzam iż niestety w naszym CH jakby najmniej się działo....chyba że to tylko lenistwo Webmastera ale nie wydaje mi się - sądze że administracja wszystkich stron jest jedna (choćby ten sam układ techniczny). Szkoda....w końcu Pogoria jest w samym Centrum i na pewno przyszło by dużo ludzi.

+Quote Post
bzenek
post nie, 28 gru 2008 - 22:50
Post #74

UZYTKOWNIK

CYTAT(PERELKADG @ wto, 16 gru 2008 - 13:04) *

ierwsze słowa piosenki o którą mi chodzi brzmią podobnie jak początek piosenki White Christmas tylko podkładając pod melodię którą zamieściłam.

Zatem proszę o jakąkolwiek pomoc!

Nie wiem czy nie jest już za późno ale dopiero dziś pokonałem problemy techniczne i ściągnąłem sobie ten plik w całości. smile.gif

PERELKADG, nagrany przez Ciebie fragment najbardziej przypomina mi Międzynarodówkę.

Ale lubię takie muzyczne zagadki, więc zmobilizowałem moje dębowe ucho i przejrzałem świąteczną płytotekę. W efekcie stawiam na piosenkę, którą nagrał Bryan Adams w 1985. Jej tytuł to "Christmas Time".

Utwór jest dość wolny, po angielsku, z chórkami, pojawia się "christmas" w refrenie.

Podobieństwo w tekście do piosenki "White Christmas", która nagrał Bing Crosby w 1941, jest dość naciągane. Ale powiedzmy, że "Czekałem cały długi rok" ma coś wspólnego z "Marzę o świętach" smile.gif

Ten post edytował bzenek nie, 28 gru 2008 - 23:03

+Quote Post
janosikdg
post śro, 31 gru 2008 - 11:24
Post #75

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 952
GG: 5344968 status gadu-gadu

Wie ktoś może do której jest czynny REAL w Pogori dzisiaj w sylwestra ??

+Quote Post
Pantas
post śro, 31 gru 2008 - 13:41
Post #76

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 993
GG: 4723472 status gadu-gadu

Real jest czynny do 16 raczej, tak piszę na stronie reala.
http://www.real.pl/markety.php?wojewodztwo=12&market=58

A może mi ktoś powiedzieć do której jest otwarte CH Pogoria? Sklepiki na pasażu?

+Quote Post
szer
post śro, 31 gru 2008 - 13:52
Post #77

UZYTKOWNIK

Do tej samej godziny co Real (16.00). Przynajmniej tak pisze na kartce wywieszonej przy wejściu do Pogorii

--------------------
33001,04

+Quote Post
Ch. Norris
post śro, 07 sty 2009 - 07:44
Post #78

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,106

Nie wiem, czy ktoś zauważył, ale w Realu w Pogorii nie ma sprzętu agd, rtv czy komputerów. Ciekawe dlaczego? Na katowickiej czy w Czeladzi takie rzeczy są. Nasuwaja mi się dwie odpowiedzi. Po pierwsze: w Pogorii jest sklep Euro i może dlatego Real nie chce robić konkurencji jego właściecielowi.
Albo ten Real jest za mały i postanowiono zrezygnować z tych artykułów. Wiadomo przecież, że to Geant miał być hipermarketem w Pogorii, a właściciel Reala (Metro AG) przejeło sklep na etapie budowy i nie mógł sam zaprojektować jego powierzchni.
W każdym razie szkoda. Ostatnio chciałem kupić suszarkę do włosów, udałem się do Pogorii, wszedłem do Reala i spotkał mnie spory zawód. Musiałem pojechac na katowicką, bo na piętrze w Euro nie było nic ciekawego w rozsądnej cenie.

+Quote Post
PERELKADG
post śro, 07 sty 2009 - 09:58
Post #79

UZYTKOWNIK

CYTAT(bzenek @ pon, 29 gru 2008 - 00:50) *
Nie wiem czy nie jest już za późno ale dopiero dziś pokonałem problemy techniczne i ściągnąłem sobie ten plik w całości. smile.gif

PERELKADG, nagrany przez Ciebie fragment najbardziej przypomina mi Międzynarodówkę.

Ale lubię takie muzyczne zagadki, więc zmobilizowałem moje dębowe ucho i przejrzałem świąteczną płytotekę. W efekcie stawiam na piosenkę, którą nagrał Bryan Adams w 1985. Jej tytuł to "Christmas Time".

Utwór jest dość wolny, po angielsku, z chórkami, pojawia się "christmas" w refrenie.

Podobieństwo w tekście do piosenki "White Christmas", która nagrał Bing Crosby w 1941, jest dość naciągane. Ale powiedzmy, że "Czekałem cały długi rok" ma coś wspólnego z "Marzę o świętach" smile.gif

Już znam odpowiedź... Tytuł tej piosenki to po prostu "Christmas song" a wykonuje ją Gilbert O'Sullivan.

+Quote Post
Dave
post czw, 08 sty 2009 - 17:12
Post #80

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

CYTAT(Ch. Norris @ śro, 07 sty 2009 - 07:44) *
Nie wiem, czy ktoś zauważył, ale w Realu w Pogorii nie ma sprzętu agd, rtv czy komputerów. Ciekawe dlaczego? Na katowickiej czy w Czeladzi takie rzeczy są.

I co z tego, że są? Zakładam, że Real w Pogorii pełnić ma rolę głównie marketu spożywczego, w dalszej mierze chemicznego/odzieżowego itp. Raczej słusznie napisałeś drugą tezę, że:

CYTAT
Albo ten Real jest za mały i postanowiono zrezygnować z tych artykułów.

Wszak Tesco przejęło też małe supermarkety "Leader Price" czy Carrefour dawne "Alberty". Czy to znaczy, że we wszystkich w nich mają być te same asortymenty, co w dużych marketach? :>

CYTAT
W Pogorii jest sklep Euro i może dlatego Real nie chce robić konkurencji jego właścicielowi.

W M1 też jest Media Markt czy Praktiker i wiele innych małych sklepów chemicznych/odzieżowych, w mimo to w tamtejszym Realu jest bodaj każdy asortyment w sprzedaży!

CYTAT
Geant miał być hipermarketem w Pogorii, a właściciel Reala (Metro AG) przejeło sklep na etapie budowy i nie mógł sam zaprojektować jego powierzchni.

No właśnie, Geant miał być hipermarketem! I w zasadzie tylko ten miał być, jako główny sklep wiodący prym, a reszta to ew. małe sklepiki uzupełniające Geanta. Coś jak Auchan. Natomiast obecna "Pogoria" to centrum handlowe, gdzie chodzi nie tyle o hipermarket, co o sklepy w całej galerii, gastronomie i rozrywkę (kino).

+Quote Post
szer
post czw, 08 sty 2009 - 17:33
Post #81

UZYTKOWNIK

A co ma:

CYTAT
Geant miał być hipermarketem w Pogorii, a właściciel Reala (Metro AG) przejeło sklep na etapie budowy i nie mógł sam zaprojektować jego powierzchni.

do rzeczy? Przecież to developer projektuje... Real od początku miał być takim dodatkiem. To nie miał być duży hipermarket czy coś... Główną rolę raczej mają odgrywać sklepy na pasażu, a Real jako dodatek z asortymentem spożywczym i tekstylnym/chemicznym.

Dzisiaj przeszedłem się do CH Pogoria i muszę powiedzieć, że mało ludzi. Nie wiem dlaczego, ale podobało mi się to. Taki jakiś klimat spokojny był. Bez tłoku etc. Ale za to sklepy mniej zarabiają :/. W Realu ludzi było nawet, nawet. W Empiku nawet nie wiem, a w Mc'u i KFC bez kolejek;

--------------------
33001,04

+Quote Post
mgmisiek
post czw, 08 sty 2009 - 18:49
Post #82

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

CYTAT(szer @ czw, 08 sty 2009 - 19:33) *
Dzisiaj przeszedłem się do CH Pogoria i muszę powiedzieć, że mało ludzi.

Dokładnie to samo zauważyłem wczoraj. Wybrałem się do kina na 20, a w CH ogólne pustki, cisza, spokój, brak tłumów. Całkiem fajne to smile2.gif I w Heliosie obsługa też całkiem fajna smile2.gif i ładna tongue.gif

+Quote Post
post czw, 08 sty 2009 - 22:54
Post #83

Heh tez wczoraj bylem w Heliosie i po 20 w CH pustki, ale fajnie.

@Norris
Nie wiem co to za domysly. Przewijalo sie to nie raz, i gdybys przejrzal chociaz kilka stron watkow o Pogorii to znalazlbys odpowiedz. Sa dwa rodzaje Reali, ktore roznia sie asortymentem od "zwyklych", i naleza do tego tez nowe w Opolu i Slupsku, a takze w lodzkiej Manufakturze i na Okeciu.

--------------------

+Quote Post
Dzygit
post nie, 18 sty 2009 - 21:51
Post #84

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 382

swieze foto z soboty

+Quote Post
Master
post śro, 18 lut 2009 - 14:06
Post #85

FdZD

Mineło juz ponad 3 miesiące od Otwarcia CH Pogoria . Jak oceniacie to ??

Jak zmienił sie według Was ruch komunikacyjny w Centrum ? Czy jestescie zadowoleni z usług oferowanych w CH Pogoria ? Czy Pogoria odmieniła centrum DG ??

PISZCIE cool.gif

+Quote Post
Peterek
post śro, 18 lut 2009 - 14:36
Post #86

Sun of a beach

Oo po zobaczeniu zdjęcia Dzygita pomyślałem sobie "Czemu tam nie ma parkingu podziemnego !!?!".
Olbrzymie marnotrawstwo miejsca. A można było tam np. w przyszłości rozbudować samo CH.

--------------------

+Quote Post
REALny
post śro, 18 lut 2009 - 16:37
Post #87

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 3,111

w REALU na Sobieskiego będzie sprzęt RTV (telewizory itp) Niebawem ruszy przebudowa

Ten post edytował REALny śro, 18 lut 2009 - 16:50

+Quote Post
Sebastian22
post śro, 18 lut 2009 - 17:58
Post #88

UZYTKOWNIK

CYTAT(REALny @ śro, 18 lut 2009 - 16:37) *
w REALU na Sobieskiego będzie sprzęt RTV (telewizory itp) Niebawem ruszy przebudowa

Czyżby pomysł reala "po nowemu" (czyli wieksze nastawienie na artykuly spozywcze) nie wypalil?

+Quote Post
post śro, 18 lut 2009 - 21:41
Post #89

Dzieki Dzygit. Szkoda ze troche male.

Parkingi jakies ciasne i marnie oznakowane. Jak zawsze wielu parkuje jak najblizej i wzdluz tej "alejki" od tylnego wyjscia, co jeszcze pogarsza sytuacje.
Wraz z budowa OBI maja przybyc jakies miejsca parkingowe, ale to chyba z kilkadziesiat, bo na OBI jest malutko miejsca.
W przyszlosci mozna rozbudowac, np od kina do Przybylaka, na miejscu tych parkingow na rondku i obok. Tam moga byc 2 kondygnacje i parking podziemny. Albo i wiecej kondygnacji (kino ma wysokosc ok 3), ale to juz mniej atrakcyjne dla najemcow. Albo nad dwoma kondygnacjami handlowymi, przynajmniej jeszcze kilka biurowych wink.gif

Niech najpierw zmieni sie otoczenie. Niech wkoncu zostanie zburzony ten budynek i komorki na rogu. Jest niezly kontrast. A w budynku miedzy Realem, a Przybylaka juz bardzo dawno temu wymienili okna. Mogli by go zagospodarowac i zrobic elewacje. Nie podoba mi sie to jak zostal on zanizony, wraz z budynkiem dozoru, a do tego ta kreta droga.

PS. A Sfinks (od Sphinxa) zlozyl wniosek o upadlosc...

--------------------

+Quote Post
Bartek
post śro, 18 lut 2009 - 22:05
Post #90

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

CYTAT(:) @ śro, 18 lut 2009 - 21:41) *
PS. A Sfinks (od Sphinxa) zlozyl wniosek o upadlosc...

Tak OT to że złożyli wniosek o upadłość nie oznacza że sieć ta zniknie lub że nie będą otwierać nowych lokali ;) Więcej info można przeczytać w ich komunikacie giełdowym.

+Quote Post
esenem
post czw, 19 lut 2009 - 12:50
Post #91

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 737
GG: 4738334 status gadu-gadu

Z mojego punktu widzenia jedynymi plusami tego centrum są Kino i KFC wub.gif . Chwilowa odskocznia od wszechobecnych Kebabów, Pizzy i Hamburgerów. Reszta bez rewelacji. Jeśli chodzi o sklepy to na zakupy i tak udaję się do Plejady, M1, bądź FasionHousa. I to nie, dlatego że się przyzwyczaiłem, po prostu wybór towarów jest o wiele większy. Szczególnie, że mam dość wybredny gust i pedalskich(społeczeństwo robi się coraz bardziej pedalskie a to boli) spodni z H&M czy innego badziewia nie założę na tyłek. Sklepy komputerowe z kosmicznymi cenami, śmierdzi w kiblu xD ogólny bałagan! I założę się, że małpę w zoo szybciej byśmy nauczyli wyrzucać śmieci do odpowiednich koszy niż mieszkańców Dąbrowy! No nie mogę zapomnieć o biegającej pod KFC wub.gif dzieciarnią wyzywającą na prawo i lewo. Gdzie są ich rodzice?! A banki nie powinny nam/wam przeszkadzać. Czasy się zmieniły ludzie już nie spacerują po parku(spacery to rozrywka zarezerwowana na wakacyjny wyjazd), tylko po centrach handlowych i to jest smutne. sad.gif

--------------------

+Quote Post
olo
post pią, 20 lut 2009 - 00:40
Post #92

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(esenem @ czw, 19 lut 2009 - 12:50) *
Szczególnie, że mam dość wybredny gust i pedalskich(społeczeństwo robi się coraz bardziej pedalskie a to boli)

Mógłbyś objaśnić szerzej, co miałeś na myśli. Jestem ciekawy świata i chciałbym wiedzieć czy znajduję się w "pedalskiej" części społeczeństwa...Nie chcę Ci sprawiać bólu, stąd prośba.

--------------------

+Quote Post
jasiek
post pią, 20 lut 2009 - 09:48
Post #93

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 546
GG: 6540816 status gadu-gadu

CYTAT(esenem @ czw, 19 lut 2009 - 12:50) *
Szczególnie, że mam dość wybredny gust i pedalskich(społeczeństwo robi się coraz bardziej pedalskie a to boli) spodni z H&M czy innego badziewia nie założę na tyłek.

skoro dla Ciebie spodnie z HM są "pedalskie" to tylko pogratulować Ci gustu!!!

+Quote Post
esenem
post pią, 20 lut 2009 - 11:22
Post #94

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 737
GG: 4738334 status gadu-gadu

Temat nie jest o ubraniach. Po za tym każdy ma własny gust:) Dla mnie H&M, i inne tego typu sklepy są pedalskie bo lubie prostote i klasyke:) A gdzie kupie zwykłe Jeansy, bez przetarć, zagięć, przeszyć i innego badziewia? Z gromnicą szukać:)

olo Mandaryn był Dąbrowską Mekką bananowców i pedalstwa;)

"[...]Na mieście mnóstwo pedałów, chociaż żaden nie jest gejem[...]"

--------------------

+Quote Post
olo
post pią, 20 lut 2009 - 12:25
Post #95

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(esenem @ pią, 20 lut 2009 - 11:22) *
Dla mnie H&M, i inne tego typu sklepy są pedalskie bo lubie prostote i klasyke:)

olo Mandaryn był Dąbrowską Mekką bananowców i pedalstwa;)

"[...]Na mieście mnóstwo pedałów, chociaż żaden nie jest gejem[...]"

Moja małżonka będzie przeszczęśliwa gdy jej zakomunikuję, że jest pedałem. Tym bardziej, że to ja ją do tego nakłoniłem (i nakłaniam) polecając ciuchy z H&M. Ja sam zaś, chadzałem do mandaryna, ale pedałem raczej nie jestem. Może bardziej lesbijką, bo podobają mi się kobiety.

--------------------

+Quote Post
lynch
post sob, 21 lut 2009 - 07:44
Post #96

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 1,400

Jeżeli chodzi o szczegóły, a jestem osobą, która na to zwraca uwagę, to proponuję się przyjrzeć jak pięknie zamontowali klamkę do męskiej toalety na piętrze. Nie chcę tu być posądzany o jakieś dziwactwo, ale napewno nie robili tego fachowcy.

+Quote Post
bzenek
post nie, 22 lut 2009 - 20:19
Post #97

UZYTKOWNIK

CYTAT(Master @ śro, 18 lut 2009 - 16:06) *
Mineło juz ponad 3 miesiące od Otwarcia CH Pogoria . Jak oceniacie to ??
Jak zmienił sie według Was ruch komunikacyjny w Centrum ?
Czy jestescie zadowoleni z usług oferowanych w CH Pogoria ? Czy Pogoria odmieniła centrum DG ?

Wydaje mi się, że do tej pory CH Pogoria nijak nie wpłynęła na centrum DG. smile.gif

PLUSY:
Wbrew obawom władz i bzenka nie zwiększył się ruch aut na rondzie w centrum i na skrzyżowaniu z Sienkiewicza.

Pojawił się nowy punkt widzenia centrum z kładki i oś widokowa aż do Sztygarki patrząc w górę. Ładnie zamknęła się ulica 3-maja patrząc w dół.

Zamknięte do tej pory tereny kolejowo-hutnicze otworzyły się dla ludzi.

Pojawiło się trochę sklepów pod nosem i kino, którego nam brakowało.

Jest nadzieja na ładny park przy komisariacie. Do tej pory to była strefa melelska.

MINUSY:
CH Pogoria raczej nie odoniosło sukcesu frekwencyjnego - jest tam pustawo. Nawet w realu przy Katowickiej kolejki do kas są większe.

Kampania tłumacząca, że to miejsce spotkań i czy centrum wymyślone dla kobiet runęła w pył.

Nadzieje władz, że CH Pogoria rozwiąże problemy z parkowaniem w centrum nie spełniły się.

Klienci masowo przebiegający ul. Sobieskiego na wysokości CH Pogoria powodują pewne zagrożenie.

Na razie nadzieje forumowych optymistów nie spełniły się. Ruch pieszy w centrum się zwiększył ale w żaden sposób nie wpłynęło to na rozwój usług "pozapogoryjnych". Ludzie wychodzą z CH i szybko pędzą do domu - nie obchodzi ich Dąbrowa.

OSOBIŚCIE:
Dla mnie osobiście to udane miejsce. Mam market, aptekę, EMPiK w jednym miejscu, po drodze z roboty i zawsze tam pusto na parkingu.

W realu jest stoisko ze znośnymi świezymi wędlinami, a nie tylko foliowymi. Nie tracę czasu w kolejkach, a i lody w polewie czekoladowej sobie w McDonaldzie zafunduję. smile.gif

W CH Pogoria (tak jak gdzie indziej) brakuje mi małego bazarku ze świeżymi owocami i warzywami w galerii. Nie wiem czemu centra handlowe czegoś takiego nie wprowadzą ?

Mogliby wykosić klientów bazarom i targowiskom w okolicy, a ja zaoszczędziłbym jeszcze z kwadrans każdego dnia. wink.gif

Achitekturą czy atmosferą głowy sobie nie zawracam. Dla mnie taki sklep to czysta konsumpcja i oszczędność czasu.

W centrum DG rozumianym jako przeciwna strona Sobieskiego z ulicą 3-maja nie byłem od kilku miesięcy. Nie ma po co. No raz byłem w Proline szybko przebiegając kładkę. smile.gif

Podtrzymuję swoje zdanie z okresu budowy, że CH Pogoria będzie gwoździem do trumny centrum DG. Smutne ale prawdziwe. mellow.gif

Ten post edytował bzenek nie, 22 lut 2009 - 20:27

+Quote Post
REALny
post nie, 22 lut 2009 - 21:38
Post #98

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 3,111

CYTAT(bzenek @ nie, 22 lut 2009 - 20:19) *
W CH Pogoria (tak jak gdzie indziej) brakuje mi małego bazarku ze świeżymi owocami i warzywami w galerii.

Przecież masz świeże warzywa i owoce w Realu smile2.gif

Ten post edytował REALny nie, 22 lut 2009 - 21:39

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 22 lut 2009 - 22:22
Post #99

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(REALny @ nie, 22 lut 2009 - 21:38) *
Przecież masz świeże warzywa i owoce w Realu smile2.gif

świeże to one były.. ale po zerwaniu

+Quote Post
luket
post nie, 22 lut 2009 - 23:33
Post #100

UZYTKOWNIK

CYTAT(lynch @ sob, 21 lut 2009 - 07:44) *
to proponuję się przyjrzeć jak pięknie zamontowali klamkę do męskiej toalety na piętrze. Nie chcę tu być posądzany o jakieś dziwactwo, ale napewno nie robili tego fachowcy.

Chyba ktoś czyta forum, bo klamka w toalecie jest już prawidłowo zamontowana. Inną sprawą jest to, że tak zaniedbanych i po prostu... smierdzących toalet nie widziałem w żadnym innym centrum handlowym... Bardzo przykre.

PS. Na przeciwko toalety na piętrze zawisł dzisiaj wielki Regulamin Centrum Handlowego biggrin.gif Nowa dyrekcja centrum widać wzięła się ostro do roboty...

+Quote Post

25 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:49
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza