![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Widzialem juz wiele cierpienia zwierzat ale ten film umieszczony na stronie organizacji PETA http://www.peta.org/ wyjatkowo szokuje:
http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?vi...&speed=_med lub do wyboru http://www.petatv.com/tvpopup/Prefs.asp?video=fur_farm czy to mozliwe - 85% zdzieranych z zywych zwierzat? Jakas polska potecyja http://www.petycja.dl.pl/ -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Tak to się odbywa w krajach Trzeciego Świata, nic dziwnego. Jaki poziom cywilizacyjny, takie i traktowanie zwierząt.
Zresztą... Pamiętając o traktowaniu ludzi przez ludzi w tychże krajach, indyjskim systemie kastowym, kamienowaniu kobiet w Nigerii, mordowaniu córek przez ojców w krajach arabskich, bo nie wyszły za tego co trzeba i osmieliły sie mieć własne zdanie (ostatnio rytualne mordy na tym tle także w Niemczech), czy może dziwić takie traktowanie zwierząt..? P.S. Może narażę się wielu osobom, ale sam widziałem zdejmowanie skóry z królika wykonywane przez wujka. Tak, może odrażające (szczególnie wygląd trupka po odarciu z futerka), ale za skórki królicze kiedyś można było dostać przy okazji parę groszy. Wujek hodował bardziej hobbystycznie, na użytek własny, na mięso. Hobbystycznie, gdyż co kilka lat wszystkie padały (wirus zabijający wszystkie sztuki w okolicy), więc sporo zachodu wymagało ciągłe odbudowywanie własnego stadka (sprowadzał od rodziny z odległości 200 km parę zarodową np.). Co dwa dni jeździlismy wózkiem kosić lucerkę, sam zrywałem po rowach mlecze i przynosiłem im by szamały ![]() Po co to piszę..? Po prostu wydaje mi się naturalne ściąganie futerka z takiego zwierzaka. Tak samo jak spożytkowanie gęsich piór na poduszki (kiedyś pospolite darcie pierza zimą na wioskach). Dziś wujek królików juz nie ma, mówi, że już ma dość ciągłej zarazy (padały rok w rok ostatnie lata). Skórek zresztą już nikt od lat nie skupował, były wyrzucane na gnój (wujek nic z nich sam nie próbował robić), smak delikatnego mięsa ( polecam każdemu, jeśli nie jadł ) pozostał wspomnieniem. Smutne puste klatki, nie ma sympatycznych malutkich króliczków (duże potrafią podrapać ![]() P.S.2 Zastanawiam się ile osób, które podpisały petycję uwielbia nosić skórzane kurtki, ma skórzane torebki, szpanuje w skórkowych butach, rękawiczkach... ![]() ![]() ![]() ![]() P.S.3 Żałuję, że nie ma mody na lisie szale, wyszłaby na zdrowie naszemu środowisku ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Natomiast futra sztuczne są bardzo szkodliwe dla środowiska ponieważ rozkładają się setki lat.
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
no ale zeby im nawet sie nie chcialo wczesniej ich zabic tylko zdzierac z zyjacych, w tym probem
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
" : ) ", ale to problem mentalności tych ludzi, nie lepiej traktują człowieka, który nie jest z ich rodziny
![]() ![]() ![]() P.S. A to co pisał Bathurst to prawda, poza tym przy produkcji sztucznych futer środowisko znacznie cierpi ![]() ![]() P.S.2 Mam czapkę z królika (taką uszatkę), wyleniałą, starą ( w sumie szwagier zabrał mi ją samochodem z rok temu i nie oddał ![]() ![]() ![]() ![]() P.S.3 Podobnie nie widzę nic złego w baranich kożuchach czy skórach na podłodze ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Wy tu piszecie o krajach trzeciego świata a ja nie dalej jak 4 lata temu byłem przypadkowym świadkiem "ubijania świniaka po polsku" i powiem tyle, że po wszystkim miałem szczerą chęć w podobny sposób ukatrupić buraka, który dokonywał mordu. Wyglądało to tak, że koleś latał po całym podwórku za wieprzkiem i okładał go siekierą, wszędzie pełno krwi, okropny krzyk zwierzęcia - po prostu makabryczny widok. Także nie trzeba daleko szukać - wszystko odbyło się na bieszczadzkiej wsi - wydaje się, że u nas poziom cywilizacyjny jest wyższy niż w krajach 3-ciego świata ale to tylko pozory imho.
Nie jestem jakimś tam wielkim obrońcą zwierząt (typu "NIE dla naturalnych futer" itp.), bo uważam, że zostały one stworzone także dla ludzi ale też uważam, że wszystko powinno odbywać się przy jak najmniejszym ich cierpieniu - po to człowiek dostał rozum aby odróżniać się od bezmyślnej bestii a jeśli ktoś zachowuje się jak bestia to tak też powinien być traktowany, bo pomijając już zwierzeta to - tak jak to pulsatilla1214 zaznaczył - uważam, że jeśli ktoś w bezlitosny sposób traktuje zwierzęta to w równie bezlitosny sposób będzie traktował ludzi... |
|
|
![]()
|
|
Za bardzo się na tym nie znam, ale o ile mi wiadomo uboju świń (nawet tej jednej trzymanej przez jakiegoś gospodarza dla siebie samego), może dokonywac jedynie osoba posiadająca ku temu uprawnienia i w odpowiednich warunkach. Każdy inny przypadek jest łamaniem prawa, o prawach zwierząt nie wspominając
![]() Sam kiedyś na wsi widziałem gospodarza, co powiesił na drzewie psa (wilczura) za nogi, a następonie zatłukł go na śmierć. Zresztą z siekierą pare lat poźniej latał za ludźmi, ale to inna sprawa ![]() Co z tego, że mamy prawo, skoro mentalność i świadomość dużej części społeczeństwa jest jaka jest... QUOTE wydaje się, że u nas poziom cywilizacyjny jest wyższy niż w krajach 3-ciego świata ale to tylko pozory imho. Całkowicie się zgadzam. Widziałem też trochę wiosek w Podlaskiem i na wschodnim Mazowszu... ![]() ![]() Tyle, że w miastach wcale nie jest lepiej ![]() ------ Dolny Śląsk, wieś w powiecie świdnickim, nie żyje od kilku ładnych lat, Bathurst. Jego wnuk zaś został sutenerem, handlarzem narkotykow itd... ![]() ![]() ![]() Ten post edytował pulsatilla1214 pon, 26 mar 2007 - 22:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Sam kiedyś na wsi widziałem gospodarza, co powiesił na drzewie psa (wilczura) za nogi, a następonie zatłukł go na śmierć. Zresztą z siekierą pare lat poźniej latał za ludźmi, ale to inna sprawa ![]() Co z tego, że mamy prawo, skoro mentalność i świadomość dużej części społeczeństwa jest jaka jest... Duża część naszego społeczeństwa jest po po prostu chora psychicznie ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:07 |