IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Mini-ZOO, Jak tam jest i gdzie to jest?
Sebastian22
post pon, 12 lut 2007 - 13:54
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 169

Slyszalem kiedys z w DG mamy ZOO wink.gif no prawie takie mini zoo. Co tam mozna obejrzec? Domyslam ze sie nie jest to ogrod jak w WPKiW ale pewno cos tam mozna:P Wiem ze jest na Zielonej ale gdzie dokladniej?
Go to the top of the page

+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
mały
post pon, 12 lut 2007 - 14:11
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

To ZOO faktycznie jest bardzo mini tongue.gif Chyba nawet mniejsze niż to w parku w Kazimierzu. A znajduje się przy drodze na Łagiszę (po lewej stronie) na wysokości skrzyżowania z drogą na Kuźnicę Warężyńską (obok jest jakaś firma zajmująca się ogrodami).

+Quote Post
kwintosz
post pon, 12 lut 2007 - 14:35
Post #3

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Szczerze powiedziawszy tego nie można nazwać ZOO, ot tak kilka klatek ze zwierzakami (które notabene nie mają najlepszych warunków lokalowych + szczury, o tym już było głośno jakiś czas temu). Niemniej jednak co tam jestem, przechodzę, przejeżdżam w cieplejsze dni to zawsze ktoś jest a dzieciaki mają niezłą radochę.

A znajduje się to: jadać ulicą od przejazdu kolejowego na Zielonej prosto na Łagiszę, nie skręcasz w prawo obok przystanku autobusowego w kierunku "na Pogorię IV", tylko jedziesz prosto, jakieś może niecałe 100m dalej jest malutki parking na kilka samochodów i zaraz przy ulicy stoi kilka tych klatek, łatwo znajdziesz jak już tam będziesz przejeżdzał.

A tak w ogóle to jeśli już mowa o tym naszym mini ZOO, to należy przypomnieć także że istnieje jeszcze takowe na Kazimierzu. Blisko i nieco większe..

Ah mały mnie ubiegł tongue.gif

Ten post edytował kwintosz pon, 12 lut 2007 - 14:36

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 12 lut 2007 - 14:58
Post #4

UZYTKOWNIK

dzieki za wyczerpujące info tongue.gif

+Quote Post
pulsatilla1214
post pon, 12 lut 2007 - 16:22
Post #5

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 148

Co do zwierzaków nie wiem jaki aktualnie inwentarz, ale kiedyś były owce górskie z Maroka z bardzo efektownymi rogami, świnki wietnamskie, dziki, sarny, z ptaków piękne głuszce, bażanty złote.

+Quote Post
Dave
post pon, 12 lut 2007 - 21:03
Post #6

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

QUOTE(Sebastian22 @ Feb 12 2007, 01:54 PM) *
Slyszalem kiedys z w DG mamy ZOO wink.gif no prawie takie mini zoo. Co tam mozna obejrzec? Domyslam ze sie nie jest to ogrod jak w WPKiW ale pewno cos tam mozna:P Wiem ze jest na Zielonej ale gdzie dokladniej?

To ty nie wiedziałeś o tym, że mamy takie mini-mini zoo? blink.gif

Mnie tam to zoo się podoba, choć to w Kaziemierzu jest trochę większe i bardziej dobrane do miejsca, to miło jest sobie przy okazji wizyty w Parku Zielona pooglądać miłe zwierzaczki smile.gif

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 12 lut 2007 - 23:16
Post #7

UZYTKOWNIK

hehe przy okazji pewno sprawdzisz bilety w "16" tongue.gif

+Quote Post
Dami7
post wto, 13 lut 2007 - 00:39
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

A czy ktoś pamięta, że zwierzyniec (taka bardziej polskojęzyczna nazwa) był już kiedyś w Parku Zielona? W zupełnie innym miejscu zresztą. Kto wie gdzie?

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
pulsatilla1214
post wto, 13 lut 2007 - 02:01
Post #9

UZYTKOWNIK

Był, był biggrin.gif Nie jestem pewien czy przed II wojną, czy w latach 60-tych, ale był wink.gif Dami7, a przypadkiem nie w głównej alejce, a dokładniej po bokach biggrin.gif ? Coś jakby kamienne murki jeszcze wyznaczały dawne ogrodzenia ciekawymi kształtami smile.gif Ale mogę się mylić, na świecie mnie nie było laugh.gif

+Quote Post
Dami7
post wto, 13 lut 2007 - 07:09
Post #10

UZYTKOWNIK

QUOTE(pulsatilla1214 @ Feb 13 2007, 02:01 AM) *
Był, był biggrin.gif Nie jestem pewien czy przed II wojną, czy w latach 60-tych, ale był wink.gif Dami7, a przypadkiem nie w głównej alejce, a dokładniej po bokach biggrin.gif ? Coś jakby kamienne murki jeszcze wyznaczały dawne ogrodzenia ciekawymi kształtami smile.gif Ale mogę się mylić, na świecie mnie nie było laugh.gif

Ej, no - taki stary to nie jestem! Przed wojną - może jeszcze powiesz, że przed 3-cią punicką, hę? wink.gif
Zwierzyniec był w latach 60, 70-tych, pamiętam z wycieczek przyrodo-poznawczych w szkole powszechnej, że były w nim zwierzęta rodzime, pamiętam wilki, lisy, w wysokiej klatce z grubych prętów żył pan ryś, była jakaś zwierzyna płowa, ptactwo. Na 100% już w roku '80 - '81 był zlikwidowany.
Mieścił się po prawej stronie alei głównej, w głębi. Ten, kto robił to zdjęcie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Zielona3.jpg miałby go po prawej i za sobą, pewnie jeszcze jakieś resztki murków i ogrodzeń się tam znajdzie.

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
picaro
post wto, 13 lut 2007 - 11:15
Post #11

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

no mam to mini zoo, ale moim życzeniem było by aby ono się wyprowadziło z Zielonej, a zwierzaki powędrowały do jakiegoś bardziej rozsądnego miejsca w którym zapenione zostaną im godne warunki życia. Ewentualnie mogło by zostać rozbudowane, tak by miały gdzie pobiegać, i jednocześnie nie spać we własnych odchodach razem z setkami szczurów, a także by miały się gdzie schować przed mrozem, którego w tym roku akurat nie ma, ale zeszłą zima im dała w kość. Ptaki powinny mieć też woilery z prawdziwego zdarzenia by móc choć na chwilę rozprostować skrzydła. No a te owce górskie które tam są to pewnie by chętnie sobie poskakały po jakiś skałkach!
Jak dlamnie to to mini zoo jest totalną lipą, a to że dzieciaki się cieszą na ich widok to normalka, tylko że dzieciakom to zupełnie wystarczą zwierzaki domowe typu pies, koń, owca, koza, kot itd. bo dlanich to żadna różnica, a dla tych zwierzaków owszem... i pytanie tylko czego nauczą się dzieci obserwując zwierzaki pozamykane w przyciasnych klatakch gdzie smród aż gryzie w oczy, bo napewno nie szacunk do tych zwierząt. O wiele lepiej jest zabarć dzieci gdzieś na wieś, a jak ktoś nie ma rodziny to są gospodarstwa agroturystyczne i niech mi nik nie mówi że trzeba jechać gdzieś daleko, bo można w weekend wyskoczyć w beskidy na jure. Przykładowo przy drodze z Bielska do Szczyrku jest super gopsoda z przemiłą obsługą i zwierzakami, które nie są w klatakch tylko sobie biegają po zagrodzie i dzieciaki mogą je karmić, głaskać, a nie patrzeć im w oczy przez kraty.
Według mnie też najlepszym rozwiązaniem było by gdyb to min zoo jeśli miało by już zosatać to bardziej w formie azylu dla dzikich zwierząt np. potrąconych przez samochody saren, dzików, ptaków ze złamany skrzydłem itp. gdzie oczywiście musiałby się znaleźć pod fachową opieką. A więc była by potzrebna współpraca z leśnikami, weternażami i jakimiś oraganizacjami pozarządowymi, które zatrudniały by wolontariuszy do codziennej opieki (chętni by się znaleźli napewno).

+Quote Post
Dave
post wto, 13 lut 2007 - 16:26
Post #12

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

O wiele lepiej jest zabarć dzieci gdzieś na wieś, a jak ktoś nie ma rodziny to są gospodarstwa agroturystyczne i niech mi nik nie mówi że trzeba jechać gdzieś daleko, bo można w weekend wyskoczyć w beskidy na jure

A ty też daleko szukasz - wystarczy pojechać na wschód D.G. i już są zwierzęta domowe i gospodarstwa agroturystyczne wink.gif
A twój post wcale nie głupi :>

+Quote Post
:)
post wto, 13 lut 2007 - 21:14
Post #13

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

ja wiem ze dawno temu bylo ZOO na Zielonej ale sam nie pamietam albo jeszcze mnei wtedy nei bylo na swiecie. Slyszalem tez ze podobno przez jakies zwierze zginal czlowiek ktory sie nim opiekowal ale to juz moga byc plotki i legenda biggrin.gif

Co do obecnego mini-zoo to szkoda mi tych zwierzat ze maja tak malo miejsca. W Kazimierzu maja o wiele lepiej

--------------------

+Quote Post
wykształciuch
post śro, 14 lut 2007 - 13:46
Post #14

AdminAdminów:)
**

Nr użytkownika: 236

w dg było zoo na zielonej dawno temu i prawdą jest fakt iz jeleń zaatakował faceta który wlazł mu do "zagrody" (pewnie nastukany, przyjezdny, huciak :)) a co do tego badziewia śmierdzącego które jest teraz na z. to powinno zniknąć już dawno (nie wiem czemu nie interesuje sie tym sanepid czy inne takie). małe zasyfiałe klatki wyglądają okropnie nie wspominając już o zwierzetach które muszą tam zyć:/

to chyba był prezent talka dla miasta, nie?

+Quote Post
Guest_nddg_*
post śro, 14 lut 2007 - 19:35
Post #15

Guests

QUOTE(wykształciuch @ Feb 14 2007, 11:46 AM) *
w dg było zoo na zielonej dawno temu i prawdą jest fakt iz jeleń zaatakował faceta który wlazł mu do "zagrody" (pewnie nastukany, przyjezdny, huciak :)) a co do tego badziewia śmierdzącego które jest teraz na z. to powinno zniknąć już dawno (nie wiem czemu nie interesuje sie tym sanepid czy inne takie). małe zasyfiałe klatki wyglądają okropnie nie wspominając już o zwierzetach które muszą tam zyć:/

to chyba był prezent talka dla miasta, nie?

Nie przyjezdny, ale miejscowy zginął, i nie wlazł do klatki, tylko jeleń się uwolnił z klatki.
A miało to miejsce w 1967 roku.
Po tym wypadku zoo zostało zlikwidowane.

+Quote Post
Dami7
post śro, 14 lut 2007 - 22:17
Post #16

UZYTKOWNIK

QUOTE(nddg @ Feb 14 2007, 07:35 PM) *
Nie przyjezdny, ale miejscowy zginął, i nie wlazł do klatki, tylko jeleń się uwolnił z klatki.
A miało to miejsce w 1967 roku.
Po tym wypadku zoo zostało zlikwidowane.

O wypadku słyszałem ale nie jestem pewien, czy zwierzyniec został zlikwidowany na skutek tego nieszczęsnego zdarzenia czy też nie było tak, że padł ofiarą gigantomanii z lat '70-tych - wielkie ZOO w Chorzowie, wielka huta w Dąbrowie, itd... Napisałem, że w latach '80-'81 już go nie było, bo pamiętam puste klatki ze spacerów w parku z ówczesną swoją narzeczoną.

@pulsatilla1214
Nie jestem pewien, czy Zielona była już parkiem przed II wojną...

@all
Czy wiecie, z jakiego drewna są zrobione drzwi wejściowe do PKZ-tu?

--------------------

+Quote Post
Guest_nddg_*
post czw, 15 lut 2007 - 09:01
Post #17

Guests

QUOTE(Dami7 @ Feb 14 2007, 08:17 PM) *
O wypadku słyszałem ale nie jestem pewien, czy zwierzyniec został zlikwidowany na skutek tego nieszczęsnego zdarzenia czy też nie było tak, że padł ofiarą gigantomanii z lat '70-tych - wielkie ZOO w Chorzowie, wielka huta w Dąbrowie, itd... Napisałem, że w latach '80-'81 już go nie było, bo pamiętam puste klatki ze spacerów w parku z ówczesną swoją narzeczoną.

To był dziadek mojego kolegi.
A zoo pamietam z czasów, gdy miałem kilka lat. Szczególnie utkwiły mi w pamięci spacerujace po alejkach parkowych pawie oraz klatka z niedźwiedziami brunatnymi.

Szczątki klatek były dobrze widoczne jeszcze w 1999 roku (jest jedna fotka miernej jakości na mojej stronie). Jakieś dwa lata temu zostaly definitywnie usunięte.

@all
Czy wiecie, z jakiego drewna są zrobione drzwi wejściowe do PKZ-tu?

Co do drzwi to niewiem, ale wiem, że na boazerie w PKZ poszły między innymi czarne dęby wykopane w dawnej dzielnicy Dębniki.

Mam nadzieję, że wiecie co to takiego "czarny dąb".

+Quote Post
Dami7
post czw, 15 lut 2007 - 09:47
Post #18

UZYTKOWNIK

QUOTE(nddg @ Feb 15 2007, 09:01 AM) *
Co do drzwi to niewiem, ale wiem, że na boazerie w PKZ poszły między innymi czarne dęby wykopane w dawnej dzielnicy Dębniki.

Mam nadzieję, że wiecie co to takiego "czarny dąb".

Heh, mamy tu specjalistę od drzew i nikt nas nie zagnie w tym temacie!

Ponoć drzwi do PKZ-u wykonano z dębiny pochodzącej z drzew rosnących wzdłuż drogi wiodącej na Zieloną właśnie. Drzewa po ścięciu przez kilka lat "leżakowały" wzdłuż drogi, później zostały zabrane i użyto ich do wykonania stolarki na potrzeby budowanego Pałacu.

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 15 lut 2007 - 21:53
Post #19

UZYTKOWNIK

@dami7 to ty widze moglbys byc moim ojcem wink.gif Ale dobrze ze taki ktos jest na forum bo przynosi ciekawostki!:D

+Quote Post
pulsatilla1214
post pią, 16 lut 2007 - 01:37
Post #20

UZYTKOWNIK

Dami7:

@pulsatilla1214
Nie jestem pewien, czy Zielona była już parkiem przed II wojną...

..no właśnie miałem identyczne wątpliwości. Wiedziałem, że był zwierzyniec w latach sześćdziesiątych, ale coś mi się obiło o uszy, że Zielona juz zagospodarowywana była w latach dwudziestych czy trzydziestych (wytyczony układ alejek itd.) i nie wiedziałem czy już wówczas czasem małego zoo nie zrobiono... Tylko dlatego wspomniałem, że może i przed II wojną, a Ty mi od razu wyjechałeś z wojnami punickimi... smile.gif

P.S.

Gdzie jest dzielnica Dębniki, gdyż kojarze tylko krakowskie nad Wisłą smile.gif ? Co by zresztą pasowało do czarnych dębów, hihihihi biggrin.gif

A ciekawe z tymi drzwiami, będę musiał się przyjrzeć przy najbliższej okazji tongue.gif Niemniej dąb zawsze musi poleżakować, aby cokolwek z niego wykonać biggrin.gif

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:00
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza