IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Nowe wojewodztwo ???
Kwasny
post śro, 21 sty 2004 - 11:29
Post #1

Echhhhhh

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 2

Nie mysleliscie kiedys o zorganizowaniu takiej akcji ???
Nie macie dosc kojarzenia was z hanysami ????

Ja mam dosc, i dlatego z checia, latalbym po ludziach i zbieral podpisy pod petycja utworzenia nowego wojewodztwa. Zdecydowanie moim zdaniem poprawilby sie poziom stopy zyciowej. Nasz region dopiero zaczyna sie pozadnie rozwijac, a szlag mnie trafia jezeli w jakiej ankiecie mam wpisywac ze mieszkam w woj.Slaskim, kojarzonym z haudami i wynglem i totalna bieda, dlatego zawsze wpisuje Zaglebie :elite:
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 8)
Master
post śro, 21 sty 2004 - 11:50
Post #2

FdZD

Nr użytkownika: 5

Kwasny ten temat jest bardzo czĘsto waŁkowany na innych forach np gazety.pl. Ja rÓwnieŻ nie jestem zadowolony z tego ,Że naleŻymy do wojewÓdztwa ŚlĄskiego, ale realnie patrzĄc , to z kim moŻemy tworzyĆ wojewÓdztwo i jak wyglĄdaŁby jego ksztaŁt? Realnie patrzĄc, jesteŚmy akurat tak usytuaowani geograficznie , ze nie ma na to szans. Zobacz , Że CzĘstochowa i Bielsko- BiaŁa rÓwnieŻ nie ma zbyt wiele wspÓlnego ze SlĄskiem a zostaŁy do niego wŁĄczone, troche to dziwne bo na przykŁad Opole uciekŁo mimo ze jest duŻo mniejsze od Czestochowy. Ale wracajĄc do tematu. Z kim i w jakich granicach mogŁoby to byĆ wojewÓdztwo. napewno ZagŁebie jest zbyt maŁe aby tworzyĆ wŁasne osobne. Tak wiĘc co wchodzi w gre??

PrzeŁaczenie do Krakowa( owszem to lepiej brzmi KrakÓw , nie Katowice, ale tak naprawde , bylibyŚmy prownicjĄ tego wojewÓdztwa, a z reztĄ znacznie wydŁuŻyŁa by sie droga w przypadku zaŁatwienia co niektÓrych spraw.

2 wariant , wojewÓdztwo z Kielcami ( w takim ukŁadzie Sosnowiec musiaŁby byĆ stolicĄ nowego wojewÓdztwa, i stolica byŁaby na samym skraju, a przyjezdzali by tu np. ludzie ...Końskich(200km) zaŁatwiaĆ swoje sprawy w urzĘdach , bezsens.

3 wariant -wojewÓdztwo z CzestochowĄ (ten sam problem , chociaŻ wole Czestochowe niŻ Kielce)

Realnie patrzĄc dalej zostaniemy gdzie jesteŚmy i dalej przez reszte Polski bedziemy kojarzeni jako hanyski i Ślonzoki ...
biggrin.gif mad.gif ohmy.gif wink.gif sad.gif ph34r.gif blink.gif

+Quote Post
Kwasny
post śro, 21 sty 2004 - 13:25
Post #3

Echhhhhh

Temat oczywiscie z lekkim przymruzeniem oka wink.gif , gdyz taki plan wiadomo jest z gory skazany na niepowodzenie. Pomazyc mozna. Mimo to dzieki Klocek za oswiecenie mojego umyslu. Faktycznie nasz region jest zbyt maly, ale kto pomyslal ,ze bedziemy mieli woj. Opolskie ???

Wiec moze maly konkurs dla kreatywnych laugh.gif . Jak wykreslic przyszle granice naszego nowego wojewodztwa ???? :?????:

Oto robocza Makieta laugh.gif

+Quote Post
Jashi
post śro, 21 sty 2004 - 14:05
Post #4

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 9

EEE ja tam widze wyjŚcie. Przecie obok nas jest Bencburq moŻna go zrobiĆ stolicĄ wojewÓdztwa. Miasto ktÓre promuje siĘdziĘki sprzedaŻy guzikÓw i usŁug magielniczo-prasowalniczych. Centrum dowodzenia bĘdzie miesciŁo siĘw zamku tam takŻe bĘdzie siĘmieŚciŁ urzĄd wojewÓdzki i inne bzdety. PrzywrÓcimy monarchiĘw Naszym wojewÓdztwie. KrÓlem zostanie "Joergen Thal The First".
Nie bĘdzie zastĘpcÓw prezydenta, rzecznikÓw naczelnikÓw, prezesÓw.
Natomiast bĘdĄ rycerze,doradcy, pazie, giermkowie oraz szlachcice i chŁopi.
Joergen bĘdzie musiaŁ tez miec nadwornego bŁazna. MyŚlĘ, Że Jola K. da radĘ

W Celadzi utworzymy miĘdzynarodowy wezeŁ komunikacyjno-przeŁadunkowo-transportowy. Trza tam najpierw wybudowaĆ dworzec...
Ale tramwaj juŻ majĄ wiĘc luss . W dalszej kolejnoŚci proponujĘpoŁĄczyĆ Sosnowiec z DĄbrowĄ GÓrniczĄ i stworzyĆ takie Nasze Eldorado. Kraina rozkoszy i mlekiem pŁynĄca. BĘdzie ciĘŻko ale damy radĘ. Hmm a co ze SŁawkowem!!!.
Przecie go nie zostawimy gdzieŚ w Krakowie. Zrobimy z niego ZagŁĘbiowski rezerwat ludzi dziwnych. Strzemieszyce zmodernizujemy, zrobimy z nich kurort agroturystyczny o klasie Europejskiej. Tam nasz krÓl bĘdzie hodowaŁ zwierzĘta i robactwo z caŁego Świata poczynajĄc od Kapturnika kapucynka do Chomika europejskiego. Kurde trza gdzieŚ lotnisko wybudowaĆ przecie nie bedziemy do hanysowa jezdxiĆ Żeby se gdzies polecieĆ. ProponujĘtereny Celadzi. DokŁadnie to tam koŁo Reala ale po drugiej stronie drogi w ch*j krzakÓw tam rosnie i nikt nic z nimi nie robi. Hmm jeziora juŻ mamy, pustyniĄ teŻ. Nie mamy tylko swojego szcztu gÓrskiego ani lodowca ale myŚlĘ, Że odŁoŻymy to na przyszŁoŚĆ. Tera trza pomyŚleĆ o sporcie. Trza wprowadziĆ rozporzĄdzenie, Że emeryci Z Bencburq'a robiĄ ŚciepĘi oddaj rente czy emeruturĘza miesiĄĆ Luty. Tam mieszkajĄ prawie sami tacy wiĘc myŚlĘŻe styknie na stadion o klasie miĘdzykontynentalnej Klocek bedzie Rycerzem do spraw sportu bo on to dobrze wszystko kuma. Nasze CA proponujĘprzerobiĆ na HOTEL ***** i tak nam sie nie przyda bo gŁÓwne Centrum ZarzĄdzania ZagŁĘbiem mieŚci siĘza murami zamku. Hmm narazie to tyle...

--------------------
Naprzód do walki o wysokie urodzaje, o rozkwit rolnictwa ! Do walki o szczęście i dobrobyt narodu !

+Quote Post
GniecionY
post śro, 21 sty 2004 - 15:27
Post #5

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 36

masz racje klocek ten temat, czesto gosci na necie, ja zgdam sie w sumie z kaŻda powyŻszĄ opiniĄ, ale osbiscie podpisalbym sie pod tym co kiedyŚ znalazŁem na takiej stronce

http://owzszdizm.fm.interia.pl/

a dokŁadnie pod tym:

"Oto kilka podstawowych celÓw dziaŁalnoŚci OWzSZDiZM. CaŁy czas czekam na kolejne propozycje.

1. UŚwiadomienie Polakom, Że Sosnowiec, CzĘstochowa, DĄbrowa GÓrnicza, BĘdzin, CzeladĹş, Zawiercie, Jaworzno... nie sĄ czĘŚciami ŚlĄska.

2. UŚwiadomienie Polakom, gdzie znajduje siĘgranica ŚlĄska.

3. UŚwiadomienie Polakom, Że nazwa „wojewÓdztwo ŚlĄskie” jest niewŁaŚciwa.

a) OWzSZDiZM nie chce walczyĆ o utworzenie nowego wojewÓdztwa

4. Ukazanie, Że ZagŁĘbie DĄbrowskie i Zachodnia MaŁopolska nie sĄ obszarami zacofania cywilizacyjnego jak prÓbujĄ to ukazaĆ niektÓrzy GÓrnoŚlĄzacy"

+Quote Post
Kwasny
post śro, 21 sty 2004 - 15:41
Post #6

Echhhhhh

QUOTE(Jashi @ Jan 21 2004, 01:05 PM)
EEE ja tam widze wyjŚcie. Przecie obok nas jest Bencburq moŻna go zrobiĆ stolicĄ wojewÓdztwa. Miasto ktÓre promuje siĘdziĘki sprzedaŻy guzikÓw i usŁug magielniczo-prasowalniczych. Centrum dowodzenia bĘdzie miesciŁo siĘw zamku tam takŻe bĘdzie siĘmieŚciŁ urzĄd wojewÓdzki i inne bzdety. PrzywrÓcimy monarchiĘw Naszym wojewÓdztwie. KrÓlem zostanie "Joergen Thal The First".
Nie bĘdzie zastĘpcÓw prezydenta, rzecznikÓw naczelnikÓw, prezesÓw.
Natomiast bĘdĄ rycerze,doradcy, pazie, giermkowie oraz szlachcice i chŁopi.
Joergen bĘdzie musiaŁ tez miec nadwornego bŁazna. MyŚlĘ, Że Jola K. da radĘ

W Celadzi utworzymy miĘdzynarodowy wezeŁ komunikacyjno-przeŁadunkowo-transportowy. Trza tam najpierw wybudowaĆ dworzec...
Ale tramwaj juŻ majĄ wiĘc luss . W dalszej kolejnoŚci proponujĘpoŁĄczyĆ Sosnowiec z DĄbrowĄ GÓrniczĄ i stworzyĆ takie Nasze Eldorado. Kraina rozkoszy i mlekiem pŁynĄca. BĘdzie ciĘŻko ale damy radĘ. Hmm a co ze SŁawkowem!!!.
Przecie go nie zostawimy gdzieŚ w Krakowie. Zrobimy z niego ZagŁĘbiowski rezerwat ludzi dziwnych. Strzemieszyce zmodernizujemy, zrobimy z nich kurort agroturystyczny o klasie Europejskiej. Tam nasz krÓl bĘdzie hodowaŁ zwierzĘta i robactwo z caŁego Świata poczynajĄc od Kapturnika kapucynka do Chomika europejskiego. Kurde trza gdzieŚ lotnisko wybudowaĆ przecie nie bedziemy do hanysowa jezdxiĆ Żeby se gdzies polecieĆ. ProponujĘtereny Celadzi. DokŁadnie to tam koŁo Reala ale po drugiej stronie drogi w ch*j krzakÓw tam rosnie i nikt nic z nimi nie robi. Hmm jeziora juŻ mamy, pustyniĄ teŻ. Nie mamy tylko swojego szcztu gÓrskiego ani lodowca ale myŚlĘ, Że odŁoŻymy to na przyszŁoŚĆ. Tera trza pomyŚleĆ o sporcie. Trza wprowadziĆ rozporzĄdzenie, Że emeryci Z Bencburq'a robiĄ ŚciepĘi oddaj rente czy emeruturĘza miesiĄĆ Luty. Tam mieszkajĄ prawie sami tacy wiĘc myŚlĘŻe styknie na stadion o klasie miĘdzykontynentalnej Klocek bedzie Rycerzem do spraw sportu bo on to dobrze wszystko kuma. Nasze CA proponujĘprzerobiĆ na HOTEL ***** i tak nam sie nie przyda bo gŁÓwne Centrum ZarzĄdzania ZagŁĘbiem mieŚci siĘza murami zamku. Hmm narazie to tyle...

Zabiles mnie tym, :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: Wlasnie zjadam parapet !!!!! laugh.gif laugh.gif

GniecionY wiesz jak u nas z uswiadamianiem narodu.
Ciezka sprawa.

+Quote Post
GniecionY
post śro, 21 sty 2004 - 15:55
Post #7

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 36

wiesz pewnie Ławiej uswiadomic niz, probowac zmienic granice poszczegÓlnych wojewodztw tego calego NASZEGO burdelu!! rolleyes.gif

+Quote Post
Misiek
post śro, 21 sty 2004 - 18:42
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 19

O kurna, ale trafiliŚcie z tematem !!!

Ja oczywiŚcie podpisujĘsiĘpod waszymi spostrzeŻeniami. Z zaŁoŻenia to zawsze siĘwkurwiam jak ktoŚ nazywa mnie ŚlĄzakiem, a juŻ dostajĘbiaŁej gorĄczki jak mÓwiĘkomuŚ Że jestem z DG, a ten "megamÓzg" pyta siĘgdzie to jest ???
WalnĄŁbym takiego w czerep to by siĘod razu wziĄŁ za naukĘgeografii.

A jeŚli chodzi o postulaty, ktÓre wysunĄŁ Jashi, to zapomniaŁ o jednej bardzo waŻnej kwestii :

DĄBROWA GÓRNICZA ŻĄDA DOSTĘPU DO MORZA !!!!!

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

--------------------
Ten kraj to jest po prostu Polska
W tym kraju możesz ukraść, nigdy dostać
Odwrócony do góry nogami raj
Ten kraj, ten kraj, ten kraj ...

+Quote Post
Krawiec
post czw, 22 sty 2004 - 12:57
Post #9

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 21

QUOTE(GniecionY @ Jan 21 2004, 02:27 PM)
masz racje klocek ten temat, czesto gosci na necie, ja zgdam sie w sumie z kaŻda powyŻszĄ opiniĄ, ale osbiscie podpisalbym sie pod tym co kiedyŚ znalazŁem na takiej stronce

http://owzszdizm.fm.interia.pl/

a dokŁadnie pod tym:

"Oto kilka podstawowych celÓw dziaŁalnoŚci OWzSZDiZM. CaŁy czas czekam na kolejne propozycje.

1. UŚwiadomienie Polakom, Że Sosnowiec, CzĘstochowa, DĄbrowa GÓrnicza, BĘdzin, CzeladĹş, Zawiercie, Jaworzno... nie sĄ czĘŚciami ŚlĄska.

2. UŚwiadomienie Polakom, gdzie znajduje siĘgranica ŚlĄska.

3. UŚwiadomienie Polakom, Że nazwa „wojewÓdztwo ŚlĄskie” jest niewŁaŚciwa.

a) OWzSZDiZM nie chce walczyĆ o utworzenie nowego wojewÓdztwa

4. Ukazanie, Że ZagŁĘbie DĄbrowskie i Zachodnia MaŁopolska nie sĄ obszarami zacofania cywilizacyjnego jak prÓbujĄ to ukazaĆ niektÓrzy GÓrnoŚlĄzacy"

Temat jest rzeczywiŚcie waŁkowany i pojawiajĄ siĘw nim ludzie , jak np ten od OWSZiZM (gŁupia nazwa ale trudno) ,ktÓrzy juŻ wymyŚlili barwy dla naszego regionu i usytuowali nas razem z terenami zachodniej MaŁopolski.

Z tych trzech wariantÓw jakie zapodaŁ klocek mnie odpowiadaŁby najbardziej pierwszy . Z tym , Że nie przyŁĄczenie do Krakowa ale utworzenie wspÓlnego wojewÓdztwa "MaŁopolsko-ZagŁĘbiowskiego" . Zachodnie granice takiego wojewÓdztwa sĄ oczywiste natomiast w gminach takich jak Olkusz, Zawiercie czy Bukowno mozna rozpisaĆ referendum.

WidziaŁbym to tak jak woj Warmińsko-Mazurskie czy Kujawsko-Pomorskie , gdzie w jednym mieŚcie stacjonuije wojewoda a w drugim marszaŁek wojewÓdztwa.

Dlaczego z MaŁopolskĄ ? Ano z tych powodÓw o , ktÓrych mÓwiliscie , a ja jeszcze dorzuce ,Że chyba by mnie szlag trafiŁ gdyby ktoŚ zarzuciŁ mi "narodowoŚĆ ŚlĄskĄ" z racji zamieszkiwania w woj. Ślaskim mad.gif .

Z MaŁopolskĄ wiĄŻe nas rÓwniez historia . Etnografia i historia wskazujĄ jednoznacznie na maŁopolski ( czyli polski ) rodowÓd ZagŁĘbia - okres preindustrialny.

WracajĄc jednak do rzeczywistoŚci i do naszych politykÓw, nie ma w najblizszej przyszŁoŚci szans na zmiany administracyjne. PatrzĄc rÓwniez na organizacje zagŁĘbiowskie teŻ nie widzĘchĘci zmiany w tym zakresie.

MyŚlĘ,Że w pierwszej kolejnoŚci powinniŚmy zintegrowaĆ siĘjako ZagŁĘbie DĄbrowskie. Na tym polu jest wiele do zrobienia bowiem wielu mieszkańcÓw naszego regionu ulegŁo wrogiej propagandzie SlĄzakÓw i zaczĘŁo wstydzis sie swojego pochodzenia.

Zacznijmy od przyswojenia kilku faktÓw z naszej historii , ktÓra naprawdĘjest powodem do dumy - bo to jest podstawa toŻsamosci. PÓĹşniej twÓrzmy jakieŚ organizacje nie koniecznie formalne ( nie mam na myŚli tych przestĘpczych) czyli integrujmy siĘbezpoŚrednio . JeŚli powstanie cos w rodzaju ruchu zagŁĘbiowskiego ( w polityce, kulturze, sporcie itd) wÓwczas bĘdziemy w stanie tak jak Oploanie walczyĆ o wŁasne miejsce w woj Ślasko-ZagŁĘbiowskim, MaŁopolsko - ZagŁĘbiowskim czy innym .

Moim marzeniem nie jest jednak przynaleŻenie ZagŁĘbia do jakiegoŚ innego wojewÓdztwa ale utworzenia za jakiŚ czas miasta ( S, DG, B, Cz) i powiatu ZagŁĘbie. Argumentujac to w skrÓcie , z pÓŁmilionowym miastem naleŻaŁoby sie liczyĆ na rÓznych pŁaszczyznach. ArgumentujĄc to po krÓtce :

-inwestycje napŁywajĄ czeŚciej do duŻych mista niŻ na prowincje ( mapa bezrobocia)
-z opiniĄ politycznĄ takiego miasta siŁĄ rzeczy trzeba siĘliczyc , takze jeŚli chodzi o przynaleŻnosĆ administracyjnĄ,
-w ponad pÓŁmilionowym osrodku sĄ wiĘksze szanse na stworzenie powaŻnych oŚrodkÓw akademickich i kulturalnych (Teatr , Opera)

;-) Poza tym nazwa DG byŁaby znana tak jak warszawska Praga czy WilanÓw nota bene bĘdĄce, kiedyŚ osobnymi miastami .

JeŚli jeszcze o tym nie wiecie przed wojnĄ, w 1928 roku, o maŁy wŁos nie stalibysmy siĘjednym miastem . UchwaŁy zostaŁy podjĘte przez rady miast ale wŁadze wojewÓdzkie(kieleckie) i centralne ( za sprawĄ posŁÓw ŁÓdzkich ) nie wyraziŁy na to zgody.

---------
Podstawowe info o ZagŁĘbiu DĄbrowskim na :
http://www.zaglebie.sosnowiec.pl/region/region.php3

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:52
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza