QUOTE(GniecionY @ Jan 21 2004, 02:27 PM)
masz racje klocek ten temat, czesto gosci na necie, ja zgdam sie w sumie z kaŻda powyŻszĄ opiniĄ, ale osbiscie podpisalbym sie pod tym co kiedyŚ znalazŁem na takiej stronce
http://owzszdizm.fm.interia.pl/a dokŁadnie pod tym:
"Oto kilka podstawowych celÓw dziaŁalnoŚci OWzSZDiZM. CaŁy czas czekam na kolejne propozycje.
1. UŚwiadomienie Polakom, Że Sosnowiec, CzĘstochowa, DĄbrowa GÓrnicza, BĘdzin, CzeladĹş, Zawiercie, Jaworzno... nie sĄ czĘŚciami ŚlĄska.
2. UŚwiadomienie Polakom, gdzie znajduje siĘgranica ŚlĄska.
3. UŚwiadomienie Polakom, Że nazwa „wojewÓdztwo ŚlĄskie” jest niewŁaŚciwa.
a) OWzSZDiZM nie chce walczyĆ o utworzenie nowego wojewÓdztwa
4. Ukazanie, Że ZagŁĘbie DĄbrowskie i Zachodnia MaŁopolska nie sĄ obszarami zacofania cywilizacyjnego jak prÓbujĄ to ukazaĆ niektÓrzy GÓrnoŚlĄzacy"
Temat jest rzeczywiŚcie waŁkowany i pojawiajĄ siĘw nim ludzie , jak np ten od OWSZiZM (gŁupia nazwa ale trudno) ,ktÓrzy juŻ wymyŚlili barwy dla naszego regionu i usytuowali nas razem z terenami zachodniej MaŁopolski.
Z tych trzech wariantÓw jakie zapodaŁ klocek mnie odpowiadaŁby najbardziej pierwszy . Z tym , Że nie przyŁĄczenie do Krakowa ale utworzenie wspÓlnego wojewÓdztwa "MaŁopolsko-ZagŁĘbiowskiego" . Zachodnie granice takiego wojewÓdztwa sĄ oczywiste natomiast w gminach takich jak Olkusz, Zawiercie czy Bukowno mozna rozpisaĆ referendum.
WidziaŁbym to tak jak woj WarmiĹsko-Mazurskie czy Kujawsko-Pomorskie , gdzie w jednym mieŚcie stacjonuije wojewoda a w drugim marszaŁek wojewÓdztwa.
Dlaczego z MaŁopolskĄ ? Ano z tych powodÓw o , ktÓrych mÓwiliscie , a ja jeszcze dorzuce ,Że chyba by mnie szlag trafiŁ gdyby ktoŚ zarzuciŁ mi "narodowoŚĆ ŚlĄskĄ" z racji zamieszkiwania w woj. Ślaskim

.
Z MaŁopolskĄ wiĄŻe nas rÓwniez historia . Etnografia i historia wskazujĄ jednoznacznie na maŁopolski ( czyli polski ) rodowÓd ZagŁĘbia - okres preindustrialny.
WracajĄc jednak do rzeczywistoŚci i do naszych politykÓw, nie ma w najblizszej przyszŁoŚci szans na zmiany administracyjne. PatrzĄc rÓwniez na organizacje zagŁĘbiowskie teŻ nie widzĘchĘci zmiany w tym zakresie.
MyŚlĘ,Że w pierwszej kolejnoŚci powinniŚmy zintegrowaĆ siĘjako ZagŁĘbie DĄbrowskie. Na tym polu jest wiele do zrobienia bowiem wielu mieszkaĹcÓw naszego regionu ulegŁo wrogiej propagandzie SlĄzakÓw i zaczĘŁo wstydzis sie swojego pochodzenia.
Zacznijmy od przyswojenia kilku faktÓw z naszej historii , ktÓra naprawdĘjest powodem do dumy - bo to jest podstawa toŻsamosci. PÓĹşniej twÓrzmy jakieŚ organizacje nie koniecznie formalne ( nie mam na myŚli tych przestĘpczych) czyli integrujmy siĘbezpoŚrednio . JeŚli powstanie cos w rodzaju ruchu zagŁĘbiowskiego ( w polityce, kulturze, sporcie itd) wÓwczas bĘdziemy w stanie tak jak Oploanie walczyĆ o wŁasne miejsce w woj Ślasko-ZagŁĘbiowskim, MaŁopolsko - ZagŁĘbiowskim czy innym .
Moim marzeniem nie jest jednak przynaleŻenie ZagŁĘbia do jakiegoŚ innego wojewÓdztwa ale utworzenia za jakiŚ czas miasta ( S, DG, B, Cz) i powiatu ZagŁĘbie. Argumentujac to w skrÓcie , z pÓŁmilionowym miastem naleŻaŁoby sie liczyĆ na rÓznych pŁaszczyznach. ArgumentujĄc to po krÓtce :
-inwestycje napŁywajĄ czeŚciej do duŻych mista niŻ na prowincje ( mapa bezrobocia)
-z opiniĄ politycznĄ takiego miasta siŁĄ rzeczy trzeba siĘliczyc , takze jeŚli chodzi o przynaleŻnosĆ administracyjnĄ,
-w ponad pÓŁmilionowym osrodku sĄ wiĘksze szanse na stworzenie powaŻnych oŚrodkÓw akademickich i kulturalnych (Teatr , Opera)
;-) Poza tym nazwa DG byŁaby znana tak jak warszawska Praga czy WilanÓw nota bene bĘdĄce, kiedyŚ osobnymi miastami .
JeŚli jeszcze o tym nie wiecie przed wojnĄ, w 1928 roku, o maŁy wŁos nie stalibysmy siĘjednym miastem . UchwaŁy zostaŁy podjĘte przez rady miast ale wŁadze wojewÓdzkie(kieleckie) i centralne ( za sprawĄ posŁÓw ŁÓdzkich ) nie wyraziŁy na to zgody.
---------
Podstawowe info o ZagŁĘbiu DĄbrowskim na :
http://www.zaglebie.sosnowiec.pl/region/region.php3