![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Ja też mam nadzieję, że wreszcie w naszym mieście nastanie czas pozytywnych zmian, oprócz tego, że Fundusze Unijne są niewykorzystywane, drogi beznadziejne, aquapark w upadłości, miasto zadłużone, istnieją jeszcze takie prozaiczne z pozoru problemy jak na przykład tylko jeden żłobek na miasto liczące 130 tyś. mieszkańców. Jest to istotna bariera dla młodych matek, które chcą wrócić do pracy zawodowej. Kolejka na liście rezerwowej do żłobka liczy ponad 70 osób, pewnie byłoby więcej ale większość zrezygnowała z zapisywania się na tą listę. Wychodzi mi, że 5% matek dzieci w wieku 0-3 lat ma szansę na korzystanie ze żłobka. Piszę o tym, bo jest to dla mnie osobiście w tej chwili bardzo ważna sprawa, jestem jedną z takich własnie matek, co prawda pracuję, ale obecnie znalazłam się w sytuacji bez wyjścia, prawdopodobnie będę musiała z pracy zrezygnować, bo nie mam co zrobić z dzieckiem. I chyba będziemy żebrać na ulicy bo z jednej pensji nie da się wyżyć. To jest polityka prorodzinna w naszym mieście.
Mam nadzieję, że nowa Rada i nowy Prezydent Miasta zajmą się również takimi sprawami. Ten post edytował kwintosz wto, 28 lis 2006 - 17:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
tylko jeden żłobek na miasto liczące 130 tyś. mieszkańców To prawda, sprawa ze żłobkami to jakaś kpina. Mam podobną sytuację, którą na szczęście udało się jakoś sensownie rozwiązać (zaufana niania). Ale gdyby się nie udało, to mojej żonie pozostałoby chyba z pracy zrezygnować. Z przedszkolami jest lepiej, bo jest ich znacznie więcej. Ale jakby ktoś myślał, że można tam zapisać dziecko bez problemu, to życzę powodzenia. Temat do rozwagi dla nowych władz. Pani Pasternak zdaje się też ma małe dziecko (chyba 3 lata, czyli już przedszkolne) to może będzie miała to na uwadze. Jak się temat rozwinie, to zdaje się że to nowy topic może być. :) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Dobra zaufana niania to skarb, ale nie każdego na to stać, a w naszym mieście jest to raczej mniejszość.
Z przedszkolami Mick masz rację niby jest ich więcej, ale dostęp do nich również ma nikły procent dzieci, które mogłyby do nich chodzić. Także mam nadzieję, że nowe Władze potraktują problem naszych MAŁYCH MIESZKAŃCÓW, poważnie. |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Dobrze będziemy popierać twoje starania o lepszy dostęp do złobków i przedszkoli tylko @Waszka pokaż skąd wziąć pieniądze. Ponieważ i tak większość budżetu idzie na szkoły to proponuje żebyś Waszka wskazała jakąś szkołę do likwidacji.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
Dobrze będziemy popierać twoje starania o lepszy dostęp do złobków i przedszkoli tylko @Waszka pokaż skąd wziąć pieniądze. Ponieważ i tak większość budżetu idzie na szkoły to proponuje żebyś Waszka wskazała jakąś szkołę do likwidacji. @pozdrawiam demagogia to nie tylko wołanie o nowe wydatki, ale też przegięcie w drugą stronę - czyli to co Ty piszesz. Chyba że faktycznie będziemy żądać od każdego na Forum, żeby od razu przedstawiał w załączniku projekt zmian w budżecie Miasta, z odpowiednio wskazanymi paragrafami, działami itd :) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: czw, 10 lis 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 167 ![]() |
@pozdrawiam demagogia to nie tylko wołanie o nowe wydatki, ale też przegięcie w drugą stronę - czyli to co Ty piszesz. Chyba że faktycznie będziemy żądać od każdego na Forum, żeby od razu przedstawiał w załączniku projekt zmian w budżecie Miasta, z odpowiednio wskazanymi paragrafami, działami itd :) Do mod-ów: załóżcie nowy wątek o żłobkach, bo to nie ten temat. Poza tym - popieram postulat Waszki. Poza tym żłobki nie muszą być bezpłatne, myślę że większość rodziców bez problemu zapłaciłaby te 200 zł miesięcznie, bo to i tak sporo mniej niż kosztuje niania. Ten post edytował mucha wto, 28 lis 2006 - 16:06 -------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]()
|
|
pozdrawiam ja nie jestem pracownikiem urzędu miejskiego ani Radnym Miasta, tylko jego mieszkańcem, który ma swoje codzienne problemy. Chyba demokracja polega właśnie na tym, że każdy wyborca może swoje problemy przedstawić, czy się może mylę??
Ja przedstawiając swój problem nie zastanawiam się nad tym skąd Urząd weźmie na to pieniądze, bo nie do mnie to należy, to jest działka tych którzy naszym miastem rządzą. Mechanizm jest taki: wyborca zgłasza swoje problemy a wybrany bierze je pod uwagę, rozpatruje pod względem możliwości rozwiązania i finansowania. Przynajmniej tak moim zdaniem powinno być. Jeśli chodzi o możliwość otwarcia nowego żłobka to może trzeba rozpatrzyć możliwość otwarcia żłobka częściowo dotowanego przez miasto a częściowo prywatnego nie wiem, jest wiele dróg. To już należy do Władz Miasta. Po to chyba one są aby sprawiać by mieszkańcom żyło się lepiej. Moja postawa nie jest w żadnym wypadku roszczeniowa, chociaż dziwnym mi się wydaje że w Sosnowcu jakimś cudem jest żlobków 6 a u nas tylko jeden. Może trzeba rozsądniej gospodarować środkami finansowymi miasta? |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Dobrze będziemy popierać twoje starania o lepszy dostęp do złobków i przedszkoli tylko @Waszka pokaż skąd wziąć pieniądze. Ponieważ i tak większość budżetu idzie na szkoły to proponuje żebyś Waszka wskazała jakąś szkołę do likwidacji. A na przykłąd zamiast tej zakichanej biblioteki [której jedynym plusem jest chyba przystosowanie dla niepełnosprawnych - ale taniej by chyba było zrobić windę w PKZcie z windziarzem - nawiasem mówiąc mógłby to być niepełnosprawny = + 1 miejsce pracy ![]() Ja wierzę, że już nie będzie takich durnych pomysłów więc kiedyś się w końcu znajdą pieniądze i na żłobek i na inne rzeczy [jak nasze prawnuki pospłacają długi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Waszka ja tylko chciałem się dowiedzieć czy popierasz zamykanie szkół, bo bez zdecydowanych cięć nasz budżet nie przeżyje kolejnych wydatków.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
dlaczego znalezienie pieniędzy na żłobek ma od razu oznaczać likwidacje szkoły (jakiiejkolwiek)?
Też proponuje nowy temat. |
|
|
![]()
|
|
Pozdrawiam ja niekoniecznie jestem za zamykaniem szkół, bo za parę lat do szkoły idą dzieci z wyżu i znowu będzie brakowało miejsc, tym razem w szkołach.
Wydaje mi się że w tym temacie niepotrzebne są żadne negatywne emocje, tylko pomysł jak taki problem rozwiązać. W końcu chodzi o nasze dzieci, i nie jest to temat który powinien wywoływać konflikty, nawet na tym forum. Kilka lat temu, wtedy kiedy zamykano żłobki istniejące w DG, istniał zapewne konkretny powód takich posunięć, po prostu nie było wiele małych dzieci, bo rodziły ich matki pochodzące z niżu. Teraz rodzą się dzieci rodziców pochodzących z wyżu demograficznego, automatycznie jest ich więcej, więc miejsc w żłobkach i przedszkolach zaczyna brakować. Naturalna kolej rzeczy. Teraz spokojnie trzeba by się zastanowić co zrobić żeby tą sytuację poprawić. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
dlaczego znalezienie pieniędzy na żłobek ma od razu oznaczać likwidacje szkoły (jakiiejkolwiek)? chyba nie wiesz jaka czesc budzetu miasta idzie na szkoly. Rozmawialismy o tym w jednym temacie. Mamy niz a wydatki olbrzymie. Miasto doplaca drugie tyle ze swojego budzetu, ile dostaje na szkoly, co jest niespotykane nigdzie indziej. Jesli bedziemy jeszcze wiecej doplacac i przejadac, to juz nic nie zostanie na inwestycje. Przypominam ze DG jest miastem wciaz bardzo bogatym i jest to sytuacja tym bardziej nieprawdopodobna. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: czw, 10 lis 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 167 ![]() |
Nie mówię, że ten pomysł jest z góry zły. Jeżeli jakaś szkoła jest w opłakanym stanie technicznym i nie ma zbyt wielu uczniów, to na pewno warto rozważyć czy warto do niej dopłacać.
Jakie szkoły w D.G. wg was nadają się do zamknięcia? Ten post edytował mucha wto, 28 lis 2006 - 18:00 -------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]()
|
|
To jeszcze raz się wypowiem.
Jak zastanawialiśmy się tak ze dwa miesiące temu, co zrobić w momencie kiedy moja żona będzie musiała wrócić do pracy (a to dopiero w styczniu nastąpi) to ktoś ze znajomych z Kasprzaka opowiadał nam o jakimś tajemniczym żłobku na Manhattanie :) Tak, tak!! Takie schizy już odchodzą. Jest więc gdzieś na Manhattanie, w którymś z mieszkań (tak jest!) tajemniczy żłobek, o którym nikt normalnie nie wie. Żłobek jest oczywiście prywatny, tj. można dziecko zostawić i normalnie się za to płaci. Żeby móc tam dziecko zostawiać trzeba zapisać je jeszcze zanim się narodzi. Ponieważ w naszym 130-tys. mieście jest jeden publiczny żłobek, to ten prywatny jest tak obłożony, że nie musi się nigdzie reklamować ani ogłaszać, bo i tak ma full dzieci. Jak rozmawialiśmy o tym w sierpniu albo we wrześniu, to ponoć już nie było szans, żeby tam się dostać. Inna sprawa, że jedynym sposobem byłoby chodzenie od klatki do klatki i pytanie mieszkańców, czy nie wiedzą przypadkiem o żłobku :) Normalnie tajne komplety dla niemowląt :) |
|
|
![]()
|
|
hahaha no nie mogę podziemny żłobek
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie mam dzieci ale się staram
![]() Jesli bedziemy jeszcze wiecej doplacac i przejadac, to juz nic nie zostanie na inwestycje. Żłobek to nie żadne przejadanie - to racjonalna inwestycja. Pomyśl o tych matkach które tracą pracę w konsekwencji mniej zarabiają i mniej odprowadzają podatków do miasta. Po drugie - skoro mieszkańcy płacą podatki to mają prawo mieć żłobek w mieście i lepszą jakość życia przez to. Naprawdę historia zna tyle bezmyślnych przypadków wydawania publicznych pieniędzy że inwestycja w żłobek ( drugi w 130 tyś mieście) nie jest żadnym szaleństwem. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 77 Dołączył: sob, 04 lis 06 Nr użytkownika: 261 ![]() |
Mnie tylko martwi, że Sld-owska ekipa powróciła
|
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pick - niezly OT roftl
![]() (jak wykasujecie post PICKa to wyedytuje posta bez tego watku) :) a co do zlobkow - to chcialbym zauwazyc. iz rano czytajac post Waszki o zlobku, przyszedl mi pomysl na niezly biznes - zgadnijcie jaki ![]() wynajac budynek - a nawet jego czesc - wyremontowac, zatrudnic 1-2 panie z kwalifikacjami, zrobic sobie fajna www (najlepiej z monitoringiem przez net'a), zalatwic reklame i kasa leci wystarczy tylko zainwestowac :) Jak ktos to zrealizuje - po przeczytaniu forum - to prosimy o 10% pieniazkow z obrotu na rzecz forumowiczow ![]() pozdr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
QUOTE Żłobek to nie żadne przejadanie - to racjonalna inwestycja. Pomyśl o tych matkach które tracą pracę w konsekwencji mniej zarabiają i mniej odprowadzają podatków do miasta. Po drugie - skoro mieszkańcy płacą podatki to mają prawo mieć żłobek w mieście i lepszą jakość życia przez to. Naprawdę historia zna tyle bezmyślnych przypadków wydawania publicznych pieniędzy że inwestycja w żłobek ( drugi w 130 tyś mieście) nie jest żadnym szaleństwem. Ja nie mówię o budowie /remoncie żłobka tylko o jego bieżącym utrzymaniu a to nie jest inwestycja, lecz konsumpcja. Na to trzeba kilkaset tysięcy złoty rocznie i trzeba je gdzieś znaleźć. A jedyne źródło, jakie znalazłem to edukacja. Jakieś inne propozycje??? A co do tych podatkow to można iść tą drogą tylko ma to wpływ na budżet państwa a nie budżet DG. Dla mnie złobek jak najbardziej OK, ale przy tak napiętej sytuacji budżetowej trzeba rozpocząć poważną dyskusję o cięciach w edukacji aby takie pomysły zostały zrealizowane. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
nie wiedzialem ze z tym jest taki problem. Widac ze jest potrzebny drugi. No ale pieniadze trzeba znalezc gdzie indziej, a nie znowu zabrac z inwestycji
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Dlatego @:) tak jak powiedział @pozdrawiam, trzeba znaleźć rozwiązanie i cięcia w obecnych wydatkach na.. chyba jednak edukację. Oczywiście także, pozostaje kwestia budynku do rozwiązania..
Adaptacja, wiemy jak się taka jedna skończyła. Nowy budynek, to też są koszty.. A gdzie ten jedyny żłobek się znajduje? Ten post edytował kwintosz wto, 28 lis 2006 - 23:08 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
No prosze ! Jak to pojawienie się pierwszej pani na forum ożywiło dyskusję i wprowadziło ją na całkiem nowe tory. Prosimy o więcej pań na forum :)
nie wiedzialem ze z tym jest taki problem. Widac ze jest potrzebny drugi. Ja tez nie zdawałem sobie sprawy z takiego problemu. Myślałem, że żłobków jest mało bo są mało popularne. W końcu jesteśmy w kraju gdzie babcie i dziadkowie są bezlitośnie eksploataowani do granic możliwości. Ale widać szczęśliwie zaczyna się to zmieniać. Jest więc gdzieś na Manhattanie, w którymś z mieszkań (tak jest!) tajemniczy żłobek, o którym nikt normalnie nie wie. Żłobek jest oczywiście prywatny, tj. można dziecko zostawić i normalnie się za to płaci. Żlobek w mieszkaniu ? No to jest poważna sprawa dla prokuratora, inspekcji sanitarnej i kuratora ![]() Pewnie jest tam super i cool, ale pomyśl co będzie jeśli Twojemu dziecku coś się tam stanie. Z kim będziesz się procesował ? Do kogo wystąpisz o odszkodowanie ? Wiesz, że możesz miec odebrane prawa rodzicielskie za pozostawienie dziecka bez opieki w tajnej spelunie ? A na przykłąd zamiast tej zakichanej biblioteki mogli zrobić żłobek i jeszcze kilka innych rzeczy. @ vacu wyluzuj. Jesteś chyba jednyną osobą na forum której nie podoba się biblioteka w mieście. Boję się, że nie zdobędziesz tak sympatii. Na prawdę nie wszystkich stać na książki w dzisiejszych czasach, a czegoś bardziej wrtościowego od książki jeszcze nie wymyślono. Nawet jeśli sie ze mną nie zgodzisz to musisz przyznać, że nowa biblioteka już stoi i nie ma co rozwążać co by było gdyby. Trzeba pomyśleć co zrobić by uruchomić drugi żłobek mając już bibliotekę. Chyba że faktycznie będziemy żądać od każdego na Forum, żeby od razu przedstawiał w załączniku projekt zmian w budżecie Miasta, z odpowiednio wskazanymi paragrafami, działami itd :) Nie byłoby to takie głupie. ;) Ja też mogę powiedzieć, że chcę kosmodrom w Gołonogu. Bo to wiadomo - prestiż, sława i tanie last minute na księżyc. Ale "pozdrawiam" ma rację - pieniędzy jest tyle ile jest i więcej nie będzie. A środki z funduszy unijnych to kropla w morzu potrzeb. Nie mówiąc o tym, że zbudowane z "unijnych" trzeba już utrzymac z "własnych". Ten post edytował bzenek wto, 28 lis 2006 - 23:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
jak ktos chce to moze zrobimy biznes plan zlobka? :) skladamy sie po rowno na inwestycje a pozniej to juz bimbamy :) :) :)
wiec jak? :) Ten post edytował Hator śro, 29 lis 2006 - 00:00 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja nie mówię o budowie /remoncie żłobka tylko o jego bieżącym utrzymaniu a to nie jest inwestycja, lecz konsumpcja. Na to trzeba kilkaset tysięcy złoty rocznie i trzeba je gdzieś znaleźć. A jedyne źródło, jakie znalazłem to edukacja. Jakieś inne propozycje??? A co do tych podatkow to można iść tą drogą tylko ma to wpływ na budżet państwa a nie budżet DG. Dla mnie złobek jak najbardziej OK, ale przy tak napiętej sytuacji budżetowej trzeba rozpocząć poważną dyskusję o cięciach w edukacji aby takie pomysły zostały zrealizowane. Ja też nie piszę o budowie a o utrzymaniu.Choć to trochę sztuczny podział. Inwestycja w budowę i utrzymanie dróg jest taką samą konsumpcją - jest udogodnieniem dla mieszkańców miasta a chcemy mieć drogi, ścieżki rowerowe i nikt nie pisze wtedy że trzeba gdzieś zabrać.Tak na marginesie to napisałem jakie przełożenie ekonomiczne ma budowa żłobka. Więcej żłobków = więcej pracujących matek = więcej wydawanych pieniędzy w mieście. Kto będzie chciał mieszkać i pracować zakładać firmę w takim mieście gdzie nie ma tak elementarnego elementu infrastruktury jak żłobek? (wiem jeden jest). Problem nie ma zresztą do końca podłoża ekonomicznego. Co do podatków to ja swoje odprowadzam do US w Dąbrowie i część z nich na pewno zostaje w Dąbrowie, jeśli jest inaczej proszę o dokładne info.Jako obywatel miasta mam prawo domagać się więc żłobka dla dzieci. Proszę więc ( choć nikt tego nie zrobił jeszcze) o nie przyklejanie mi łatki roszczeniowca ( bez powodu bo płacę podatki). Rozmawiajmy też o tym jak zdobyć pieniądze a nie tylko jak je przesuwać .Więc - uzyskajmy je egzekwując kasę za zniszczenia - wandalizm, od lokatorów notorycznie z premedytacją nie płacących czynszów. Można by zrealizować cięcia w aparacie urzędniczym np Urzędu Pracy - nie trzeba wtedy płacić ludziom za pracę przy obsłudze pracowników sezonowych ( interwencyjnych). Trawę kosili by więźniowie - kolejny zysk, można też tak zawierać umowy z inwestorami ( np. Cassino) aby część pieniędzy przeznaczać na cele prospołeczne - w końcu miasto to rynek kupujących którzy tez coś powinni z tego mieć (poza promocjami w markecie) itd. Naprawdę rozwiązań jest wiele, kwestia elastycznego i sprawnego wprowadzenia ich w życie. Tylko na to trzeba czasu - czas mamy więc może nie bądźmy tacy prędcy do dzielenia biedy jakim jest zabieranie ze szkół na żłobek tylko poszukajmy forsy w rozwiązaniach systemowych. PS. Swoją drogą to niezły pomysł z tym prywatnym żłobkiem. Tak sobie myślę że skoro go jeszcze nie ma za to jest ten "dziki" na Manhattanie to pewnie procedury jakie trzeba dopełnić przy założeniu takiej placówki są uciążliwe. Ten post edytował Bathurst śro, 29 lis 2006 - 00:56 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
To już wiem, o co chodzi. Ja przytoczyłem pewne realia naszego miasta a nie ogólną wizje polityczną. Bo niestety do kasy miasta wpływa tylko niewielka część wydawanych u nas pieniędzy. Urząd Pracy utrzymuje się z dotacji celowych i nie da się ich przeznaczyć na żłobek, a za pracę więźnia u nas w kraju niestety trzeba zapłacić.
Do tego Casino ma już nam wyremontować układ drogowy i przejście podziemne, więc nie wierzmy w cuda, że jeszcze żłobek nam zmontuje. Pomysły są dobre, ale realizacja ich bardzo trudna. Ten post edytował pozdrawiam śro, 29 lis 2006 - 06:20 |
|
|
![]()
|
|
Co do opcji żłobka prywatnego, chyba każdemu w takiej sytuacji przychodzi do głowy ten pomysł. Mnie również. Zastanawiałam się nad tym i oto moje wnioski:
- by żłobek był w stanie utrzymać się bez dotacji miasta czesne musiałoby wynieść min. 800 zł (jeśli nie więcej) - trzeba opłacić panie opiekunki (jedna na 5 -6 dzieci) i obsługę kuchni - zakładając że resztę obowiązków związanych z prowadzeniem takiej instytucji będziemy na początku wykonywać sami, - dochodzi jeszcze przystosowanie lokalu do wymogów określonych przepisami, zakupienie wyposażenia (zabawki, stoliki, łóżeczka itd.) - jeśli ma być kuchnia (a musi być) to dochodzi dostosowanie jej do wymogów GHP, GMP i wprowadzenie systemu HACCP, co jest w tej chwili obligatoryjne dla tego typu placówek - i wiele innych rzeczy Tak więc od planu do realizacji jest długa droga, tym bardziej, że przepisy dotyczące placówek dla małych dzieci są restrykcyjne. Myślę jednak, że jeśli już ktokolwiek przebrnie przez te wszystkie punkty i otworzy taki żłobek na pewno będzie miał chętnych na pozostawienie tam swojego dzieciaczka. Może nawet będzie się dało ustalić niższe opłaty, ale tutaj trzeba już zrobić dokładną kalkulację. Chyba, że ktoś dogada się z miastem i miasto będzie dopłacać do każdego dziecka jakąś kwotę, zawsze to mniej niż utworzyć i utrzymać cały żłobek. Za skorzystanie z powyższych przemyśleń pobieram opłatę 20% od zysków nowego żłobka ![]() |
|
|
![]()
|
|
@waszka
to jeszcze 10% na forum o ktore pisalem... no i moze tak 5% dla mnie-z racji ze jestem skromny ![]() wsumie to juz 35% dodatkowego podatku - chyba tego zlobka juz sie nie oplaca robic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozdr PS a w Bedzinie, Sosnowcu, Czeladzi - tez wszystko zajete? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Z tego co się orientuję, to w Będzinie jest też tylko jeden żłobek, więc sytuacja ta sama. W Sosnowcu jest 6 żłobków, ale nawet nie dzwoniłam do żadnego, ale dzisiaj to zrobię. Nie mam innego wyjścia.
W Czeladzi nawet nie szukam bo tym sposobem mogłabym i w Katowicach szukać, tylko kto będzie codziennie to dziecko woził tak daleko? |
|
|
![]()
|
|
waszka - powodzenia
OT : zobaczycie, ze w jednym z kolejnych wydan DZ o DG bedzie temat zloba ![]() ![]() ![]() Panie Sobierajski - prosze mnie nie zawiesc :) najlepiej jakby Pan zrobil tez wywiad z kims od wladzy - moze ktos wkoncu zwroci uwage na ten problem. pozdr Ten post edytował Hator śro, 29 lis 2006 - 11:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
haha czekam w takim razie z niecierpliwością, mam też nadzieję że dziennikarze wykażą się inwencja i napiszą coś więcej na temat żłobków niż to co zostało tutaj napisane, np. tak jak @hator powiedział jakie jest stanowisko władz w tej kwestii.
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mój pomysł na żłobek(-ki):
w jednym (lub kilku) z istniejących przedszkoli otworzyc oddział żłobkowy (jedna sala + 3 opiekunki), pieniądze na utrzymanie przenaczyć z obniżki diet radnych i prezydenta i jego vice (jeśli kazdy radny odda po 1 kpln - czyli diety będą na poziomie innych miast - to będzie 25 kpln + 5 kpln od prezydenta i vice co miesiąc na początek powinno wystaczyć na wypłaty opiekunek i utrzymanie bieżące) - co Wy na to ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zibar dobry pomysł :)
A ja tak przypadkiem trafiłam na forum na topic "Strony internetowe o DG", gdzie : ) napisał: dzisiaj na "nasze miasto" zobaczyc mozna baner kierujacy do strony urzedu. "Dąbrowa Górnicza - miasto młodości ...usmiechniete usmiechami najmlodszych mieszkancow...zbudujmy im przyszlosc i miejsce na swiecie..." Nic chyba nie muszę dodawać. http://www.dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wydarzenia/ i faktycznie ten baner tam jest. Ten post edytował Waszka śro, 29 lis 2006 - 12:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zibar dobry pomysł :) A ja tak przypadkiem trafiłam na forum na topic "Strony internetowe o DG", gdzie : ) napisał: dzisiaj na "nasze miasto" zobaczyc mozna baner kierujacy do strony urzedu. "Dąbrowa Górnicza - miasto młodości ...usmiechniete usmiechami najmlodszych mieszkancow...zbudujmy im przyszlosc i miejsce na swiecie..." Nic chyba nie muszę dodawać. http://www.dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wydarzenia/ i faktycznie ten baner tam jest. Cieszę sie , że mogłem coś podpowiedziec naszym radnym, bo łacząc to co wyszukaliście, czyli banery UM dotyczące usmiechu naszych dzieci z wiadomościami o wysokościach diet naszych radnych i zarządu w porównaniu do okolicy - to samo się nasuwa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
Skoro "Urząd Pracy utrzymuje się z dotacji celowych i nie da się ich przeznaczyć na żłobek"
proponuje sfinansowanie etatów przez np pierwszy rok ze środków z Funduszu Pracy (kiedys to sie nazywało aktywnymi formami przecidziałalnia bezrobociu). Miasto mogłoby zainicjować taki pomysł. Pewnie inne źródła tez by się znalazły ? A ewentualna kuchnia - może w ramach outsourcingu? Ten post edytował michu śro, 29 lis 2006 - 13:59 |
|
|
![]()
|
|
Mam wrażenie właśnie, że każdy kto staje przed problemem "co po macierzyńskim??" wpada na pomysł prywatnego żłobka, bo wydaje się że to żyła złota.
Ale jak znam życie, to dorobek ustawodawczy RP dotyczący żłobków to pewnie coś koło 43 różnych ustaw i 82 rozporządzeń, a wynika z nich mniej więcej tyle, że żłobki muszą spełnić tysiąc pincet wymogów, bo inaczej zamknie je jakaś inspekcja. Tak jak jest z prywatnymi winnicami. Pewnie dlatego nie słychać jakoś o prywatnych żłobkach. Ale faktycznie, dobrze że @Hator wrzucił ten temat do pytań do UM. Bo my tutaj, pracujący normalnie, albo się jeszcze uczący możemy nie być światowej klasy specjalistami w dziedzinie żłobków. A ludzie w UM, którzy się tym zajmują może chodzą czasem na jakieś szkolenia, może spotykają się z pracownikami innych UM z innych miast, gdzie może problem ten jest lepiej rozwiązany. |
|
|
![]()
|
|
QUOTE Rok 2006 w liczbach Z roku na rok coraz więcej dzieci rodzi się także w Dąbrowie. W 2006 r. w naszym mieście przyszło na świat 798 dzieci, zdecydowanie więcej chłopców, bo aż 425. Najczęściej nadawane imiona dziewczynkom to: Julia, Natalia, Oliwia, Wiktoria, a chłopcom Jakub, Kacper, Szymon i Bartosz. Zawarto 880 małżeństw, z czego najczęstszą różnicą wieku między małżonkami był 1 rok, 2 i 3 lata. Rok 2006 był tez rekordowy pod względem jubileuszy małżeństw, obchodzących 50 i 60 lecie wspólnego życia. Aż 207 par otrzymało specjalne medale od Prezydenta RP za długoletnie pożycie małżeńskie. 2 osoby świętowały setne urodziny. Niestety dużo dąbrowian odeszło od nas. Pożegnaliśmy 1352 osoby. Ewa Fudali źródło: www.dabrowa-gornicza.pl rosnie nam liczba przyszlych forumowiczow ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Problem ten już dawno pojawił się na forum, w końcu Pan Piotr coś o tym skrobnął. Sytuacja faktycznie nieszczególna. Ciekawe co władze faktycznie zrobią z tym problemem..
QUOTE ![]() W ponad 130-tysięcznym mieście w jedynym żłobku jest tylko 55 miejsc W dąbrowskim żłobku miejskim zamyślonego Kacpra i jego rówieśników pilnują Mirosława Kosmala i Anna Haladyn. Jeśli młodzi małżonkowie chcą mieć nadzieję, że ich pociecha trafi do żłobka w przyszłym roku lub za dwa lata, powinni zapisać ją już dziś. Na liście przyjęć na wrzesień 2008 r. znajduje się bowiem już dwanaście nazwisk. W sumie w kolejce do żłobka czeka aż 124 chętnych w wieku od 5 miesięcy do 3 lat. Sytuacja robi się dramatyczna, dlatego wiele wskazuje na to, że wkrótce władze zdecydują się na budowę nowoczesnej placówki. Żłobek Miejski przy ul. Jaworowej 4 w dwóch oddziałach może pomieścić 35 dzieci. Filia przy ul. Kasprzaka w Gołonogu zapewnia miejsca 20 maluchom. - Sytuacja pogarsza się od marca ubiegłego roku. Wyż demograficzny robi swoje i mamy coraz więcej chętnych. W latach 80. w mieście otwarte były cztery żłobki, a dwa dodatkowe funkcjonowały przy zakładach pracy, więc miejsc było pod dostatkiem. Teraz mamy pat. W planach jest brany pod uwagę remont naszej placówki, co pozwoliłoby pozyskać około 50 miejsc - mówi Dorota Bator-Bigaj, kierowniczka Żłobka Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. Jak się okazuje modernizacji jednak nie będzie, bo wtedy jedyny żłobek musiałby zostać zamknięty na cztery spusty, co jeszcze bardziej pogorszyłoby sytuację. - W Wieloletnim Programie Inwestycyjnym na bieżący rok znajduje się zadanie pod nazwą "Trermomodernizacja i rozbudowa budynku przy ulicy Jaworowej 4" - opracowanie dokumentacji projektowej. Jednak po analizie stanu technicznego budynku oraz zakresu robót, które są konieczne do wykonania, by dostosować pomieszczenia żłobka do aktualnych przepisów bezwzględnie należałoby zamknąć go na czas realizacji tego przedsięwzięcia. Dlatego rozważana jest koncepcja budowy nowego żłobka o parametrach i standardzie zgodnym z aktualnymi przepisami oraz rozporządzeniami branżowymi dla tego typu obiektów - wyjaśnia Wojciech Mizerski, naczelnik wydziału inwestycji i projektów unijnych w dąbrowskim magistracie. Po zatwierdzeniu koncepcji oraz lokalizacji obiektu rozpocznie się procedura przygotowania i ogłoszenia przetargu na wykonanie dokumentacji projektowej wraz z uzyskaniem pozwolenia na budowę. - Równolegle będziemy się starć pozyskać zewnętrzne fundusze na ten cel. Budowę nowego żłobka rozpoczniemy tak szybko, jak tylko to będzie możliwe - dodaje naczelnik. Na razie rodzicom nie pozostaje nic innego, jak cierpliwie czekać w kolejce. - Od września zwolni się ponad 30 miejsc, bo najstarsza grupa dzieci będzie mogła rozpocząć zajęcia w przedszkolu. Wtedy przyjmiemy maluchów według przygotowanej listy i będą mogły liczyć na opiekę od godziny 5.30 do 17 - mówi Dorota Bator-Bigaj. Mieszkańcy mogą co prawda także szukać wolnych miejsc w sąsiednich miastach, ale szanse powodzenia są jednak nikłe. - Rodziny i opiekunowie prawni mogą umieszczać swoje dzieci w żłobkach w innych miastach, w przypadku jeżeli gminy wyrażą na to zgodę. Istnieje bowiem możliwość zawarcia porozumienia międzygminnego w sprawie współpracy. Na podstawie takiego porozumienia gmina Dąbrowa Górnicza pokrywa koszty umieszczenia dziecka w placówce funkcjonującej na terenie innej gminy - informuje Zdzisława Krygier, zastępca naczelnika wydziału zdrowia, polityki społecznej i aktywizacji zawodowej. Dąbrowa Górnicza nie jest osamotniona w braku miejsc dla maluchów. Podobnie wygląda sytuacja w wielu miastach naszego regionu. Nowy żłobek przydałby się m.in. w Jaworznie. Tutaj w ramach Ośrodka Pomocy Dzieciom i Rodzinie funkcjonuje tylko Dzienny Dom Opieki nad Dziećmi do lat 3. Wszystkie 25 miejsc jest oczywiście zajętych, a w kolejce ustawiły się już rodziny 34 maluchów. Na razie wiadomo, że tylko ósemka odjedzie we wrześniu, więc wtedy pierwsi na liście szczęśliwcy będą mogli umieścić swe pociechy w żłobku. Preferencyjne warunki przyjęć mają tutaj dzieci samotnych rodziców oraz pracujących matek, które same wychowują swe pociechy, korzystając z pobytu w Domu Dla Matek z Małoletnimi Dziećmi i Kobiet w Ciąży. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni www.dabrowa.naszemiasto.pl Ten post edytował kwintosz nie, 29 lip 2007 - 00:45 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: pon, 17 gru 07 Nr użytkownika: 961 Płeć: Kobieta ![]() |
Witam
słyszałam że powstał prywatny żłobek i że można zapisywać dzieci. Sama zdecyduję się jak dziecko będzi miało już roczek. To jest dla dzieci od roku. Ale jak tam jest ładnie i takie miłe panie. Chyba już coraz mniej miejsc, ale jeszcze można zapisywać. Zawsze można sprawdzić. Jak już to zrobisz to napisz jakie masz odczucia. mamuśka Ja też mam nadzieję, że wreszcie w naszym mieście nastanie czas pozytywnych zmian, oprócz tego, że Fundusze Unijne są niewykorzystywane, drogi beznadziejne, aquapark w upadłości, miasto zadłużone, istnieją jeszcze takie prozaiczne z pozoru problemy jak na przykład tylko jeden żłobek na miasto liczące 130 tyś. mieszkańców. Jest to istotna bariera dla młodych matek, które chcą wrócić do pracy zawodowej. Kolejka na liście rezerwowej do żłobka liczy ponad 70 osób, pewnie byłoby więcej ale większość zrezygnowała z zapisywania się na tą listę. Wychodzi mi, że 5% matek dzieci w wieku 0-3 lat ma szansę na korzystanie ze żłobka. Piszę o tym, bo jest to dla mnie osobiście w tej chwili bardzo ważna sprawa, jestem jedną z takich własnie matek, co prawda pracuję, ale obecnie znalazłam się w sytuacji bez wyjścia, prawdopodobnie będę musiała z pracy zrezygnować, bo nie mam co zrobić z dzieckiem. I chyba będziemy żebrać na ulicy bo z jednej pensji nie da się wyżyć. To jest polityka prorodzinna w naszym mieście. Mam nadzieję, że nowa Rada i nowy Prezydent Miasta zajmą się również takimi sprawami. |
|
|
![]()
|
|
na ostatnim czacie bylo tez wspomnienie o prywatnym przedszkolu:
CYTAT ANIA OLA Poszukujemy lokalu do wynajęcia na prywatne przedszkole w Dąbrowie Górniczej. Czy miasto moze nam udostepnic taki lokal na preferencyjnych warunkach?
PM Zbigniew Podraza Prosze zlozyc oferte jakimi ewentualnie obiektami bylibyscie Panstwo zainteresowani. Jestesmy otwarci na wspolprace. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: pon, 17 gru 07 Nr użytkownika: 961 Płeć: Kobieta ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Skąd wzięła się opłata 800 zł/miesiąc jeśli chodzi o żłobek? Mniej wydasz na nianię.
W ubiegłym roku czesne za prywatne przedszkole artystyczne w Sosnowcu-Milowicach (rytmika, muzyka, języki, plastyka, basen, wycieczki) wynosiło 450 zł. Prywatnej osobie się opłaca, miastu widocznie nie. Łatwiej niestety władzom powiesić baner z hasłem, niż założyć przedszkole czy żłobek. Nie bez powodu piszę "założyć", ponieważ nie trzeba budować - jest parę pustostanów w mieście, które trzeba wyremontować. Np. dawne przedszkole w pobliżu "kamienic" idąc w stronę Zielonej, byłe przedszkole i żłobek Huty Dzierżyński i może parę innych budynków. Gdzie ta prorodzinna polityka władz? |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ![]() Listy rezerwowe w żłobkach pękają w szwach dziś Ponad 130-tysięczna Dąbrowa Górnicza ma tylko jeden publiczny żłobek i jeden oddział żłobkowy w przedszkolu. Jest jeszcze Niepubliczny Żłobek Misia Uszatka. I takich powstaje coraz więcej. Mają być alternatywą dla gminnych placówek. Pod warunkiem, że ich właściciele dogadają się z władzami. Bo rodziców, których stać na opłaty jest niewielu. - W województwie śląskim jest zarejestrowanych 26 żłobków (publicznych i niepublicznych) - mówi Renata Kostiw-Rydzek z Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach. W marcu ruszają oficjalne zapisy do żłobków i przedszkoli, ale rodzice o wiele wcześniej zaklepują w nich miejsca. Są już nawet listy rezerwowe. - Kiedy tylko się przeprowadziłam do Dąbrowy Górniczej, od razu myślałam o żłobku. Mój synek miał wtedy trzy miesiące, a ja musiałam iść do pracy, tak samo mąż. Chciałam oddać dziecko do żłobka, ale okazało się, że w najbliższym czasie nie ma na to szans. Gdyby nie rodzice, musiałabym zatrudnić opiekunkę - mówi Izabela Czarnecka. Zainteresowani umieszczeniem swych pociech w żłobku mieszkańcy Dąbrowy zaczęli protestować. Głosy dotarły do magistratu. Nacisk był tak duży, że urzędnicy nie mogli go zlekceważyć. - W połowie stycznia zorganizowaliśmy konkursy na oferty firm, które chciałby zając się taką działalnością%07- mówi Przemysław Kędzior z dąbrowskiego UM. Konkurs rozstrzygnięto kilka dni temu i wkrótce urząd podpisze umowę z Niepublicznym Żłobkiem Misia Uszatka. Na podstawie tej umowy miasto będzie finansowało 32 miejsca w żłobku. - Zapisanych mamy 28 maluchów. Koszt pobytu dziecka to 500 złotych, plus koszty wyżywienia. Jeśli podpiszemy umowę z miastem, to do każdego dziecka dofinansowanie będzie wynosiło około 600 złotych. Koszty, jakie rodzice będą ponosili będą więc podobne do kosztów, jakie są w przedszkolach publicznych- mówi Marta Solarska-Kasprzyk, dyrektorka Niepublicznego Żłobka. Czy dofinansowanie obejmie jeszcze obecnie uczęszczające maluchy, czy dopiero od następnego roku szkolnego? Na to pytanie nie potrafi jeszcze odpowiedzieć. Jakie są szanse, na to że rodzicom uda się umieścić swoje dziecko na dofinansowane miejsce w niepublicznym przedszkolu? - Podstawowe kryteria to wiek do trzech lat i zamieszkanie na terenie Dąbrowy Górniczej - dodaje Kędzierski. Szanse wielkie więc nie są, bo te kryteria spełnia bardzo wiele dzieci. Tymczasem w Żłobku Miejskim w Dąbrowie Górniczej lista jest już pełna. W tym jedynym publicznym żłobku w mieście jest 55 miejsc. W zeszłym roku miasto dopłaci do tego interesu ponad 700 tysięcy zł. Na przyjęcie dziecka czeka się tu około roku. Mimo że oficjalne zapisy zaczynają się w marcu, najlepiej zaklepać miejsce już pod koniec sierpnia, kiedy wiadomo, ile miejsc się zwolni, przez dzieci przechodzące do przedszkola. Magdalena Nowacka -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
najlepiej zapisać dziecko do żłobka jak kobieta jest w ciąży... niby paradoks
tak to niestety wygląda, wtedy będzie miała pewność załapania się na miejsce w żłobku dla swojej pociechy w roku, w którym to zaplanowała. -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 181 Dołączył: czw, 31 maj 07 Nr użytkownika: 711 Płeć: Mężczyzna GG: 3933460 ![]() |
Co gorsza z tego co wiem (poczta pantoflowa) nie przyjmują do żłobka dzieci które mają poniżej 12 miesięcy gdyż - jak to zostało uargumentowane - pań w żłobku jest za mało i nie są w stanie opiekować się tak małymi dziećmi.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
no więc właśnie, oszczędności na kadrze, bo skoro miejsc coraz mniej to automatem zwalnia się przedszkolanki i tak w koło macieju
![]() szkoda gadać :/ dobrze, że powstaje coraz więcej prywatnych przedszkoli ... -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ![]() Kłopoty z wolnymi miejscami w żłobku i przedszkolach Trwają właśnie zapisy do przedszkoli, ale nie wiadomo, czy wszystkim chętnym rodzicom uda się zapisać swoje pociechy, ponieważ w ubiegłym roku zabrakło około 300 miejsc. Przynajmniej częściowym rozwiązaniem tego problemu może być otwarcie niepublicznego przedszkola, które jako pierwsze w mieście od września ma ruszyć na Osiedlu Mydlice. Od kilku miesięcy z powodzeniem funkcjonuje także w pobliżu, w budynku Gimnazjum nr 3 prywatny żłobek. - Nie planujemy łączenia lub likwidacji przedszkoli. Zgodnie z przepisami prawa oświatowego grupa przedszkolna nie może liczyć więcej niż 25 dzieci, zatem zwiększenie liczby dzieci w grupach jest niemożliwe - mówi Małgorzata Wilk, naczelnik Wydziału Oświaty UM w Dąbrowie Górniczej. W nowym niepublicznym przedszkolu znajdzie się miejsce dla dzieci od 3 do 6 lat. Rekrutacja zacznie się w maju. Wpisowe ma wynieść około 400-500 zł. Jeśli placówka uzyska dofinansowanie do pobytu dzieci z budżetu gminy, to w przyszłym roku koszty mogą być mniejsze. Długa jest także lista oczekujących na wolne miejsca w Żłobku Miejskim, przy ul. Jaworowej 4. Niezmiennie znajduje się na niej ponad sto nazwisk. W dwóch oddziałach może obecnie pomieścić 35 maluchów, a 20 kolejnych w filii przy ul. Kasprzaka w Gołonogu. Liczba ta może się jednak podwoić po zakończeniu planowanej rozbudowy placówki - Zleciliśmy wykonanie dokumentacji budowlanej i wykonawczej na budowę nowego segmentu żłobka i remont starej części. Termin wykonania tych prac upływa wraz z końcem czerwca tego roku. Potem rozpocznie się remont - informuje Wojciech Zakrzewski z Wydziału Inwestycji Miejskich dąbrowskiego magistratu. Niepubliczny żłobek przy ul. Dąbskiego, dysponuje obecnie 32 miejscami. - Miasto, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców, potrzebujących opieki nad najmłodszymi dziećmi, ogłosiło konkurs na powstanie żłobka. Placówka w pewnym stopniu rozładowała problem z brakiem wolnych miejsc. Gmina miesięcznie dofinansowuje pobyt jednego dziecka w niepublicznym żłobku kwotą 600 zł - wyjaśnia Henryka Chojnowska z Wydziału Zdrowia UM w Dąbrowie Górniczej. (PAS) - POLSKA Dziennik Zachodni www.dabrowa.naszemiasto.pl -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: śro, 07 maj 08 Nr użytkownika: 1,275 Płeć: Mężczyzna GG: 2278093 ![]() |
PIERWSZE PRYWATNE PRZYJAZNE PRZEDSZKOLE w Dąbrowie Górniczej jest odpowiedzią na stale brakujące miejsca w przedszkolach. Już teraz możesz załatwić miejsce swojemu dziecku w naszej placówce.
ul. Jaworowa 6, Dąbrowa Górnicza 41-310 /Szkoła Podstawowa nr 30/ Rekrutacja do Pierwszego Prywatnego Przyjaznego Przedszkola w Dąbrowie Górniczej na rok szkolny 2008/2009 Szanowni Państwo informujemy, że rozpoczęliśmy rekrutację do naszego Przedszkola. Zapisu dziecka można dokonać codziennie w godzinach od 15:30 do 17:30 w Szkole Podstawowej nr 30 w Dąbrowie Górniczej, ul. Jaworowa 6 lub telefonicznie pod numerem telefonu: 0601-451-401 lub 0605-247-955. Zasady rekrutacji oraz druk zgłoszenia można również uzyskać na stronie www. pppprzedszkole.pl.tl Przy zapisie należy wypełnić kartę dziecka lub pobrać ją ze strony www. naszego Przedszkola . Rekrutacja kończy się w momencie zapisania liczby dzieci odpowiadającej liczbie wolnych miejsc. Do Pierwszego Prywatnego Przyjaznego Przedszkola przyjmujemy dzieci w wieku od 3 do 6 lat, do grup wiekowych (3,4,5,6 lat). Po przyjęciu zgłoszenia udzielamy informacji o aktualnej liczbie wolnych miejsc i informujemy o wpisaniu dziecka na listę "regularną" bądź rezerwową. Ostatecznym potwierdzeniem rezerwacji jest podpisanie umowy z Rodzicem lub Opiekunem. Przy zapisie potrzebne są dowody osobiste rodziców lub prawnych opiekunów dziecka. Czesne obejmuje pełną ofertę edukacyjną, artykuły higieniczne, papiernicze, plastyczne: ˇ opiekę pedagogiczną, ˇ udział dziecka we wszystkich organizowanych w przedszkolu zajęciach dodatkowych na rok szkolny 2008/2009: - rytmika, ćwiczenia korekcyjne, j. angielski, zajęcia na basenie ˇ opiekę pedagoga, psychologa i logopedy, ˇ zakup wszystkich materiałów i pomocy do zajęć (m.in. materiały do prac plastycznych i zabaw; zeszyty ćwiczeń dla starszych dzieci) Organizacja pracy przedszkola Pierwsze Prywatne Przyjazne Przedszkole- "PPPP" jest czynne przez cały rok - również w czasie wakacji i ferii semestralnych. Pracujemy od poniedziałku do piątku, w godzinach od 6.30:00 do 18:30, oraz w godzinach odrębnie uzgodnionych z Rodzicami i Opiekunami. Zapraszamy serdecznie W razie jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt pod następującymi numerami tel.: 0605-247-955 0601-451-401
Powód Edycji: Mod. Post przeniesiony tutaj
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
W gąszczu informacji nt. przedszkola brakuje najważniejszej - miesięcznej opłaty za dziecko.
Czy to celowy zabieg marketingowy, nie ustalono jeszcze kwoty, czy temat jest wstydliwy? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: śro, 07 maj 08 Nr użytkownika: 1,275 Płeć: Mężczyzna GG: 2278093 ![]() |
Opłata jest ustalona i wynosi ona od 450-500 zł w zależności od tego ile czasu dziecko będzie spędzać w przedszkolu. Na spotkanie informacyjne zapraszamyod poniedziałku 12 maja. Od godz 15,30 do 17,30.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 28 Dołączył: wto, 29 sty 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 1,066 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam,
czy ktoś może wie coś więcej na temat prywatnego żłobka znajdującego się na Mydlicach Północnych?? Podobno żłobek jest w budynku gimnazjum, lub innej szkoły... |
|
|
![]()
|
|
Witam, czy ktoś może wie coś więcej na temat prywatnego żłobka znajdującego się na Mydlicach Północnych?? Podobno żłobek jest w budynku gimnazjum, lub innej szkoły... Witam Żłobek jest w budynku Gimnazjum nr 3. Najlepiej pojechac zobaczyc i zapytac. Można zadzwonic 032 2645641. Moje dziecko chodzi i jestem bardzo zadowolona. Bardzo dużo się nauczyło i dobra opieka. Na początku byłam bez dofinansowania ale zwolniło się miejsce i mam miejsce dofinansowane z miasta. Warto spróbowac.... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: czw, 26 mar 09 Nr użytkownika: 3,258 Płeć: Kobieta ![]() |
Moje dwa bobasy uczęszczają do Misia Uszatka. Dzięki temu, że żłobek ma oddział przedszkolny, nie muszę biegać na dwa krańce miasta, aby odebrać dzieci. Opłata przyzwoita, dzięki dotacji władz miasta. 200 przedszkole, 350 żłobek + wyżywienie. Polecam: dzieci zadowolone. Moja starsza pociecha chodziła wcześniej do publicznego przedszkola. Tutaj jest młoda zaangażowana karda i dziecko robi większe postępy. Naprawdę kolosalna różnica.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: pią, 04 kwi 08 Nr użytkownika: 1,199 Płeć: Kobieta ![]() |
Witam,
chciałabym się zapytać czy władze miasta udzielają jakiegoś dofinansowania tego prywatnego przedszkola na ul. Jaworowej 6? Niestety po dzisiejszych wynikach przyjęć moja pociecha nie miała szczęścia się dostać, wątpię, żeby odwołanie coś dało, gdyż powiedziano mi, że tylko w tym jednym przedszkolu odrzuconych zostało 90 dzieci. Proszę o jakieś info. |
|
|
![]()
|
|
Uważam, że WSZYSTKIE POLSKIE DZIECI POWINNY ZNALEŹĆ MIEJSCE W PRZEDSZKOLACH!
Niestety, tak nie jest i jeszcze długo nie będzie. W związku z tak aspołeczną sytuacją, szczególnie skrupulatnie powinny być przestrzegane obowiązujące kryteria kwalifikacyjne w przedszkolach. Dziwię się, że rodzice ze spokojem i jakby bezwolnie przyjmują, że ich dzieci nie znalazły się na listach przyjętych, są bowiem przedszkola, w których ewidentnie nie bierze się pod uwagę sytuacji materialno-rodzinnej dziecka. Po prostu przepisy swoje, a dyrekcja przedszkola "po swojemu". Panowie Radni, Posłowie, Pracownicy Wydziału Oświaty i Wychowania, wszelcy Społecznicy! Zróbcie wreszcie coś z tym wstydliwym problemem i nie zamiatajcie go pod dywan. Kampania wyborcza już się rozpoczęła. Warto zawalczyć o elektorat! |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ![]() Kolejka do żłobka wciąż długa 12.06.2009 Nie wszyscy rodzice mogą posłać dzieci do żłobka czy przedszkola. Znacznie więcej miejsc ma być po remoncie placówki przy ulicy Jaworowej Z roku na rok coraz więcej rodziców chce zapisać swoje pociechy do dąbrowskiego żłobka. Na razie miejsc wciąż jest za mało, ale lepiej ma być po generalnym remoncie placówki na osiedlu Mydlice. Prace te mają się zakończyć w przyszłym roku. Dzięki temu zamiast 35 maluchów będzie można przyjąć tutaj 75 dzieci, a dodatkową dwudziestkę do filii przy ul. Tysiąclecia w Gołonogu. Na razie część rodzin jest w dość trudnej sytuacji, bo będzie musiała znaleźć opiekunów dla dzieci albo zdecydować się na zapisanie ich do prywatnej placówki Miś Uszatek. Ta znajduje się na tym samym osiedlu, ale na drugim jego końcu, w budynku Gimnazjum nr 3, przy ul. Dąbskiego. - Tam jest jeszcze sporo wolnych miejsc. Miasto dopłaci 600 zł do każdego dziecka, które rodzice zdecydują się posłać do żłobka niepublicznego. 470 zł jest pozostałą częścią kosztów miesięcznego utrzymania dziecka w niepublicznej placówce - informuje Bartosz Matylewicz z dąbrowskiego Urzędu Miejskiego. I tutaj pojawia się kolejny problem, bo dziś za pobyt pociech w żłobku publicznym trzeba zapłacić miesięcznie dużo mniej, bo ok. 170-180 zł. Składa się na to opłata stała w wysokości 60 zł oraz dzienna stawka żywieniowa (od września wzrośnie z 4,30 zł do 5 zł) mnożona przez liczbę dni pobytu malucha w placówce. Wszystko komplikuje duża liczba chętnych. Jeszcze cztery lata temu na liście zapisanych do żłobka było ... 18 dzieci. W 2007 r. było ich już 125, a na liście, która powstawała od 2 listopada ubiegłego roku znalazło się ponad 110. - Po weryfikacji wszystkich zapisanych maluchów okazało się, że zostało ich 38. Od września do przedszkola odchodzą 22 osoby, tak więc nie jesteśmy w stanie przyjąć ich więcej. Sytuacja powinna się jednak zmienić w przyszłym roku, kiedy zakończy się remont placówki - przyznaje Dorota Bator-Bigaj, kierownik dąbrowskiego żłobka. Jak informuje Bartosz Matylewicz z Urzędu Miejskiego zakończenie remontu planowane jest w kwietniu przyszłego roku. - Jego koszt to siedem milionów złotych. Do żłobka zostanie dobudowany nowy segment, który będzie dysponował 40 miejscami, co łącznie da 75 miejsc przy ulicy Jaworowej. Remont obejmie termomodernizację nowego segmentu i obecnego budynku. Termomodernizacja obejmie również Dzienny Dom Pomocy Społecznej przy ulicy Jaworowej 4 - wyjaśnia Matylewicz. Listy zapełnione są też nazwiskami maluchów, którzy oczekują na miejsce w przedszkolach. W mieście funkcjonuje 20 samodzielnych przedszkoli, w tym dwa z oddziałami intergracyjnymi (P 20 i P 29). W sumie jest 2 534 miejsc, ale to nie wystarcza. Na listach rezerwowych jest 239 dzieci, 124 trzylatków, 75 czterolatków i 40 pięciolatków. - Wydział oświaty UM od dwóch lat proponuje otworzenie oddziałów dzieci sześcioletnich przy szkołach podstawowych w centrum oraz na Redenie i w Gołonogu. Dyrektorzy przedszkoli wraz z dyrektorami szkół podstawowych zorganizowali spotkania z rodzicami. Niestety ani w ubiegłym roku szkolnym, ani w bieżącym rodzice nie zadeklarowali woli realizowania przez dziecko obowiązku przedszkolnego w oddziałach przyszkolnych. Gdyby przynajmniej część rodziców sześcioletnich dzieci, a jest ich 842, zapisanych do samodzielnych przedszkoli zgodziła się na przejście do oddziałów przedszkolnych przy szkołach podstawowych, wówczas nie byłoby list rezerwowych, a każde zapisane dziecko miałoby swoje miejsce w przedszkolu - tłumaczy Elżbieta Gęca, naczelnik wydziału oświaty UM. Piotr Sobierajski -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ![]() Żłobek po nowemu Piotr Sobierajski 2010-06-11 00:46:13 Dobiega końca generalny remont Żłobka Miejskiego przy ul. Jaworowej 4. Trwają jeszcze ostatnie prace wykończeniowe, montaż wyposażenia oraz odbiory techniczne. Od września br. całkowicie przebudowany obiekt będzie mógł pomieścić 75 maluchów, czyli o 40 więcej niż dotychczas, a dodatkowa 20 ma swoje miejsce w filii przy ul. Tysiąclecia 23 w Gołonogu. Choć to ogromny postęp, to zapotrzebowanie na opiekę jest tak duże, że nie wszyscy chętni rodzice będą mogli jednak zapisać swoje pociechy do dąbrowskiej placówki. Generalny remont kosztował 6,5 mln zł. Dobudowane zostało nowe skrzydło budynku. Pozostała część i wszystkie pomieszczenia zostały przebudowane i odnowione, tak by spełniały aktualne standardy i wymogi. Zakupione zostało także nowe wyposażenie (m.in. łóżeczka, zabawki, krzesła). - Rozbudowa placówki i nowoczesne wyposażenie stworzą jeszcze lepsze warunki opieki nad dziećmi. Zmienił się układ i wyposażenie kuchni. Pojawiła się nowa, kuchnia mleczna, przeznaczona dla najmłodszych podopiecznych żłobka. Jest także nowe zaplecze sanitarne, pokoje socjalne dla pracowników. Zapewnimy opiekę dzieciom do 12-13 miesięcy, to jedna grupa, korzystająca właśnie z kuchni mlecznej. Drugą stanowić będą maluchy od roku do 24 miesięcy. Będziemy także mogli stworzyć dwie grupy, liczące po 20 dzieci, w wieku od dwóch do trzech lat - mówi Dorota Bator-Bigaj, kierowniczka dąbrowskiego żłobka. Konieczne będzie w takiej sytuacji zwiększenie kadry oraz personelu. W sumie będzie to jedenastu pracowników (11,67 etatu), głównie pielęgniarek/opiekunek dziecięcych oraz salowych. Łączne zatrudnienie wynosić będzie natomiast 29,35 etatu. Obecnie na liście znalazło się 112 zgłoszeń, z czego 102 rodziców potwierdziło chęć oddania swoich pociech pod opiekę dąbrowskiej placówki. Miesięczna opłata za pobyt kształtuje się na poziomie ok. 160-170 zł (60 zł opłata stała plus 5 zł dzienne wyżywienie). Alternatywą jest opieka w Niepublicznym Żłobku Miś Uszatek, przy ul. Dąbskiego 17, ale tutaj na razie zajęte są wszystkie 62 miejsca. Kiedy jednak się zwalniają, na bieżąco przyjmowane są kolejne maluchy. Tu na opłaty składają się m.in. 350 zł opłaty stałej, 7 zł dziennie za wyżywienie i 200 zł wpisowego. Gmina dopłaca jednak 600 zł do pobytu każdego małego dąbrowianina, który znajdzie opiekę w placówce prywatnej. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Poprawa sytuacji przedszkolnej powinna być rozpoczęta od zabiegu, który nic nie kosztuje,
czyli od kontroli przestrzegania kryteriów naboru. Podstawą kwalifikacji powinny być warunki finansowo-rodzinne dziecka. Dzieci z bogatych rodzin mogą spokojnie być zawożone do przedszkoli prywatnych. Czy władze znają ten problem? Mieszkańcy znają, niestety... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Poprawa sytuacji przedszkolnej powinna być rozpoczęta od zabiegu, który nic nie kosztuje, czyli od kontroli przestrzegania kryteriów naboru. Podstawą kwalifikacji powinny być warunki finansowo-rodzinne dziecka. Dzieci z bogatych rodzin mogą spokojnie być zawożone do przedszkoli prywatnych. Czy władze znają ten problem? Mieszkańcy znają, niestety... Arbas, to kryterium też czasem szwankuje. Bardzo więcej niż częściej. Wiesz, ile osób utraciło wszelkiego rodzaju zasiłki, tylko dlatego, że otrzymali zapomogę z zakładu pracy, od państwa, zasiłek po śmierci członka rodziny itp, itd? Kimżesz jest bogaty wg Ciebie. Wg mnie ten kto zarabia pow ??? Wg Innych to ??? Wg Ciebie to mogą być dwa tysiące "do ręki"Ale zawsze jest podstawowy problem. Decyduje jeden grosz. Jeżeli już ktokolwiek mówi o polityce prorodzinnej, niech mówi o nakładach. Nie można wszystkiego cedować na samorządy. Wg mnie, należy na podstawie danych statystycznych narodzin w określonych obszarach administracyjnych, stworzyć prognozę narodzin i w budżecie państwa przwiedzieć odpowiednie dotacje dla samorządów. Dotacje, rzecz jasna, bezpośrednie. Nic przez UM, bo zginie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
PO jaki jedyny rząd nie podniosło kryterium dochodowego, które wynosi 351 na osobę i i 477zł na samotn a sobe - to jest kasa, która według PO ma starczyć na życie przez miesiąc w godnych warunkach i korzystając z dobrodziejstw kultury.
Poza tym w szczególnych sytuacjach kryterium dochodowe może wynosić 150% (poprawka pis), obecnie tylko PO przerzuca finanse na samorzadu (orliki, dopłaty do edukacji, wypłaty powodzianom itd. ta kasa to nie jest od Tuska tylko z samorzadu) |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
PO jaki jedyny rząd nie podniosło kryterium dochodowego, które wynosi 351 na osobę i i 477zł na samotn a sobe - to jest kasa, która według PO ma starczyć na życie przez miesiąc w godnych warunkach i korzystając z dobrodziejstw kultury. Poza tym w szczególnych sytuacjach kryterium dochodowe może wynosić 150% (poprawka pis), obecnie tylko PO przerzuca finanse na samorzadu (orliki, dopłaty do edukacji, wypłaty powodzianom itd. ta kasa to nie jest od Tuska tylko z samorzadu) tak, i jarek wszystkim pomoże ![]() oby nie miał możliwości... |
|
|
![]()
|
|
Poprawa sytuacji przedszkolnej powinna być rozpoczęta od zabiegu, który nic nie kosztuje, czyli od kontroli przestrzegania kryteriów naboru. Podstawą kwalifikacji powinny być warunki finansowo-rodzinne dziecka. Dzieci z bogatych rodzin mogą spokojnie być zawożone do przedszkoli prywatnych. Czy władze znają ten problem? Mieszkańcy znają, niestety... Arbas, to kryterium też czasem szwankuje. Bardzo więcej niż częściej. Wiesz, ile osób utraciło wszelkiego rodzaju zasiłki, tylko dlatego, że otrzymali zapomogę z zakładu pracy, od państwa, zasiłek po śmierci członka rodziny itp, itd? Kimżesz jest bogaty wg Ciebie. Wg mnie ten kto zarabia pow ??? Wg Innych to ??? Wg Ciebie to mogą być dwa tysiące "do ręki"Ale zawsze jest podstawowy problem. Decyduje jeden grosz. Jeżeli już ktokolwiek mówi o polityce prorodzinnej, niech mówi o nakładach. Nie można wszystkiego cedować na samorządy. Wg mnie, należy na podstawie danych statystycznych narodzin w określonych obszarach administracyjnych, stworzyć prognozę narodzin i w budżecie państwa przwiedzieć odpowiednie dotacje dla samorządów. Dotacje, rzecz jasna, bezpośrednie. Nic przez UM, bo zginie. Kryterium naboru na podstawie warunków finansowo rodzinnych dziecka szwankuje, ponieważ w niektórych przedszkolach funkcjonuje jedynie na papierze, a dyrektor nie ponosi żadnej odpowiedzialności za nieprzestrzeganie przepisów. Rodzice też nie mają odwagi zbyt głośno i stanowczo interweniować, bo stanowcza postawa może dzieciakowi zaszkodzić w przyszłości. A nuż w następnym roku przyjmą dziecko do przedszkola? Pisząc "dzieci z bogatych rodzin" mam na myśli świetnie prosperujący prywatny biznes, a nie rodziny utrzymujące się z pensji na poziomie średniej krajowej. Władza nie jest zainteresowana kontrolą przedszkoli, ponieważ też dzieci posiada, i chce je umieścić umieścić w przedszkolu państwowym (za mniejszą opłatą). Uważam, że jeśli mamy w Polsce politykę prorodzinną, miejsce w przedszkolach powinny znaleźć WSZYSTKIE dzieci, niezależnnie od pozycji finansowej. W sytuacji gdy przedszkoli brak, pierwszeństwo winny mieć dzieci gorzej uposażone. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT ArcelorMittal buduje przedszkole Agnieszka Stefaniak - Zubko / sosnowiec.info.pl W Dąbrowie Górniczej trwa budowa przyzakładowego przedszkola ArcelorMittal Poland. Inwestycja powstaje przy ul. Budowlanych, ok. 1,5 km od bramy firmy. Obecnie trwa nabór do placówki, w której od września znajdzie się miejsce dla 100 dzieci pracowników firmy. - Pomysł zrodził się podczas spotkania Rady Kobiet działającej w ArcelorMittal Poland. Aby sprawdzić, czy uruchomienie placówki rzeczywiście jest potrzebne, przeprowadziliśmy badanie ankietowe wśród pracowników największych oddziałów – dąbrowskiego i krakowskiego. Ponad 90 proc. ankietowanych potwierdziło zainteresowanie taką formą opieki nad ich dziećmi. W związku z tym zdecydowaliśmy, że przedszkola powstaną w Dąbrowie Górniczej i Krakowie. Projekt ten wpisuje się też w naszą strategię odpowiedzialności biznesu, której jednym z filarów są inwestycje w naszych pracowników. Rekrutujemy obecnie sporo młodych inżynierów. Myślę, że nasze przedszkole pomoże im pogodzić pracę z rodziną – wyjaśnia Sylwia Winiarek, rzecznik prasowy spółki. Placówką zarządzać będzie fundacja „Nasze dzieci”. W skład rady fundacji wchodzą przedstawiciele fundatora przedszkola i związków zawodowych zakładu. Miesięczny koszt pobytu dziecka w placówce oszacowano na 800 zł, z czego 500 zł od przyszłego roku pokryje miasto Dąbrowa Górnicza, a część zostanie dofinansowana z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. Rodzice przedszkolaków będą płacić od 100 do 200 zł, w zależności od dochodów rodziny. wizualizacja ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie pozostaje nic innego niż zacząć pracę w AM
![]() Jedna z nielicznych pozytywnych informacji w zakresie przedszkoli w DG... -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
http://www.dg.pl/news/show/group/1/id/2552...i+przedszkolach
Podwyżki w żłobkach i przedszkolach Na ostatniej przed wakacjami sesji Rady Miejskiej przyjęto pakiet uchwał dotyczący żłobków i przedszkoli. Wyższe ceny za opiekę nad najmłodszymi mieszkańcami miasta w gminnych placówkach zaniepokoiły niektórych samorządowców. Jeszcze tylko do 31 sierpnia rodzice posyłający swoje pociechy do miejskiego żłobka zapłacą za jego pobyt 60 zł miesięcznie (oraz 5 zł dziennej opłaty za wyżywienie). Od nowego roku szkolnego koszty znacznie wzrosną. Opłata za pobyt wyniesie 120 zł miesięcznie, a stawka żywieniowa wzrośnie do 6 zł (1,60 zł - śniadanie, 3,10 zł - obiad, 1,30 zł - podwieczorek). Dodatkowo wprowadzono opłatę za tzw. wydłużony wymiar opieki w żłobku (ponad 10 godzin dziennie). W tym przypadku za każdą rozpoczętą godzinę rodzice zapłacą 20 zł. Spore zmiany czekają także rodziców dąbrowskich przedszkolaków. Miejskie placówki zapewniają swoim podopiecznym 5 godzin dziennie bezpłatnej opieki i nauczania. Dotychczas koszt każdej godziny zadeklarowanej przez rodziców, wykraczającej poza ten wymiar wynosił 0,60 zł. Po wakacjach będzie to już 1, 50 zł. Pocieszeniem może być fakt, że w przypadku nieobecności dziecka w przedszkolu opłata ta będzie zwracana. W trakcie sesji Rady Miejskiej Komisja Zdrowia i Opieki Społecznej bezskutecznie starała się o zmniejszenie poziomu podwyżki do kwoty 1,20 zł za godzinę. - Proponowana podwyżka to rzetelnie wyliczone stawki, które pojedynczo wyglądają może niepozornie, ale łącznie dają ok. 23 mln zł wpływu do budżetu miasta. Pieniądze te przeznaczamy m.in. na remonty placówek. Zastanówmy się czy w tym wypadku bardziej zaszkodzimy dzieciom czy sobie? - przekonywał prezydent Zbigniew Podraza. Argumenty te nie trafiły do radnych opozycji. - Nasza gmina nie należy do oszczędnych czy liczących każdy grosz. Dlaczego nie moglibyśmy wyjść na przeciw młodym małżeństwom, które często borykają się z problemami z pracą, mieszkaniem czy też są obciążone kredytami? Wiemy, że w innych miastach stawka za godzinę pobytu wynosi nawet 2,50 zł, ale czy musimy brać z nich przykład? Tym bardziej, że jesteśmy jedną z gmin o najniższym w regionie wskaźniku demograficznym - argumentowała Bogusława Ciaś. Z odsieczą prezydentowi przyszła radna Katarzyna Chrobot. - W przedszkolach bywam codziennie. Rozmawiam zarówno z rodzicami jak i dyrekcją. Rodzice są przygotowani na tą podwyżkę. Co więcej, spodziewali się nawet opłaty w wysokości 2 zł. Dyrektorzy placówek również potwierdzają, że 1,50 zł to nie jest wygórowana stawka. Można na sprawę spojrzeć także z innej perspektywy. Czy tak nisko wyceniamy godzinę pracy nauczyciela? - pytała radna Chrobot. ------------------------------- Brawo Pani radna Chrobot – wyrasta Pani na nową gwiazdę Sojuszu Lewicy Demokratycznej Proszę mi tylko jeszcze powiedzieć, na jakie kolejne podwyżki mam się przygotowywać? Jak będę wcześniej wiedział to na pewno łatwiej się z tym pogodzę, oswoję a nawet podziękuję, że podwyżka była niższa niż się można było po WAS spodziewać i dalej będę z uśmiechem na twarzy bulił i głosował na Was ********** |
|
|
![]()
|
|
Dziwna ta nasza lewica.Lewicowa radna Chrobot, zgodnie z ideologią swojej partii, powinna optować za całkowitym zniesieniem opłat dla rodzin z niskimi dochodami i podwyższeniem stawki dla rodzin wysokouposażonych.Może wtedy uwierzylibyśmy w sprawiedliwość społeczną i prorodzinną politykę?Dziwna ta nasza lewica.Lewicowa radna Chrobot, zgodnie z ideologią swojej partii, powinna optować za całkowitym zniesieniem opłat dla rodzin z niskimi dochodami i podwyższeniem stawki dla rodzin wysokouposażonych.Może wtedy uwierzylibyśmy w sprawiedliwość społeczną i prorodzinną politykę?
|
|
|
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: czw, 07 maj 09 Nr użytkownika: 3,314 Płeć: Mężczyzna ![]() |
WITAM
CHCIAŁBYM PRZYBLIŻYĆ PRZYSZŁYM I OBECNYM RODZICOM WSPANIAŁĄ POLITYKE PRO RODZINNĄ W NASZYM MIEŚCIE: - REDYKCJA ŻŁOBKÓW I LIKWIDACJA PRZEDSZKOLI EFEKT: - LISTY REZERWOWE PĘKAJĄ W SZWACH BRAK MIEJSC DLA DZIECIAKÓW W PAŃSTWOWYCH PLACÓWKACH PO TYCH ZMIANACH - OSTANI WYŻ DEMOGRAFICZNY RODZI DZIECI 82-85 DLA NICH BRAK MIEJSC W PAŃSTWOWYCH PLACÓWKACH - RODZICE KOMBINUJĄ JAK MOGA JEDEN ŻŁOBEK PAŃSTWOWY SKANDAL POSYŁAJĄ DZIECI DO RODZINY, PRYWATNE PLACÓWKI CENY OJJJJJ MEGA WYGÓROWANE, ZNAJOMI , NIANIE -BRAK ODPOWIEDZIALNOSCI WŁADZY POPRZEDNIEJ OBECNEJ ZA STAN FAKTYCZNY OBECNY - D.G ROZWJIA SIĘ POWSTAJA MIEJSCA HANDLOWE SUPER MARKETY ITD... NIESTETY MIEJSC PRACY NOWYCH JAK NA LEKARSTWO A PŁAC AJESZCZE ŚMIESZNIEJSZA ZA CO RODZINE UTRZYMAĆ CO DOPIERO DZIECIAKI DO PRYWATNYCH PACÓWEK POSYŁAC A LUDZIE WYBRANI NIC........... POLECAM TEN TEMAT OSOBĄ KTÓRE BĘDĄ ZAKŁADAC RODZINĘ W DĄBROWIE GÓRNICZEJ LUB JUŻ NIESTETY MAJA JĄ I POSIADAJĄ MALUTKIE POCIECHY ![]() SYTUACJA JEST OPŁAKANA NIE MA MIEJSC DLA DZIECI CZY TO W PRZEDSZKOLACH CZY W NASZYM JEDNYM PODKREŚLAM JEDNYM ŻŁOBKU PARANOJA DĄBROWY I WŁADZY !!! SYTUACJA JEST ZŁA NIKT TEGO NIE ZMIENIA LICZY ŻE SIE UNORMUJE SAMA LUB RODZICE SAMI SPRAWĘ ZAŁATWIA KAŻDY UMYWA RĘCE OD PROBLEMU, BRAKU MIEJSC W PLACÓWKACH PAŃSTWOWYCH KTÓRE JESZCZE ZOSTAŁY ..................... KTO TEGO PROBLEMU DOŚWIADCZYŁ PROSZE O WPISY I REFLEKSJE SWOJE DLA PRZYSZŁYCH I OBECNYCH POKOLEŃ .... ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
hmmm
Pamiętam jak kilka/kilkanaście (?) miesięcy temu był na forum identyczny wątek... Wtedy nawet uwierzyłem w szczerość muminkubora... Jakoś coraz mniej smacznie czyta się taką kiełbachę wyborczą... ps. Ze wszystkich moich znajomych nikt nie ma problemu z przedszkolami więc z ciekawością poczytam opinie innych osób... -------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
proszę o podanie przykładu zredukowanego żłobka
![]() bo z tego co wiem to od zawsze był jeden i jest ciągle. dodatkowo elegancko odremontowany ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Powiem tak - przedszkole na Łęknicach - z każdego rocznika są chyba po dwie grupy. Na liście rezerwowych widnieje jedno lub dwójka dzieci. Gdzie ten tłok na listach rezerwowych?
Jak dla mnie problemem jest sam proces rekrutacji, który w końcu powinien być bardziej "nowoczesny" i "scentralizowany". Teraz rodzice muszą jeździć i składać wnioski po kilu przedszkolach, niejednokrotnie w każdym jest inny wzór. A przecież można uruchomić aplikację, która ładnie by nam pokazała gdzie ile wniosków złożonych, pozwoliła wybrać tylko jedno przedszkole (teraz rodzice składają wnioski do kilu przedszkoli na raz, co sztucznie zawyża obłożenie przedszkoli), ewentualnie dodatkowe, rezerwowe. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 139 Dołączył: pią, 17 wrz 10 Nr użytkownika: 4,102 Płeć: Kobieta ![]() |
slyzaba - jeśli rodzice oboje pracują to ok - pewnie jest im łatwiej, jeśli samotna matka szuka miejsca dla dziecka w przedszkolu też ok - takie dzieci przyjmowane są w pierwszej kolejności
jeśli masz męża, nie pracujesz, bo nie możesz, bo musisz opiekować się dzieckiem, a do przedszkola nie chcą ci pociechy przyjąć, bo przecież możesz z dzieckiem siedzie w domu - to to jest błędne koło przecież nikt nie chce oddać dziecka do przedszkola i siedzieć w domu. zależy mu na szukaniu pracy - a szukać z dzieckiem na karku, to niestety słabo wychodzi sama w zeszłym roku posyłałam dziecko do przedszkola - niestety nie udało się, mimo, że oboje z mężem pracujemy u koleżanki też był problem, musiała pisać odwołanie o żłobku to nie wielu może pomarzyć - teraz jest tam chyba miejsc na około 120 dzieci |
|
|
![]()
|
|
dżoplin - nie twierdzę, że jest 'kolorowo' ale z mojej perspektywy nie jest aż tak apokaliptycznie jak to opisał autor posta. Żłobek rzeczywiście super odremontowany, z nowiutkim placem zabaw i dodatkowo rozbudowany.
Dzieci znajomych też nie zawsze dostawały się do wybranego przedszkola ale w każdym przypadku (na szybko z pamięci 6 dzieci) kończyło się znalezieniem miejsca gdzieś w okolicy. ps. Trzymam kciuki za przerwanie tego błędnego koła, o którym piszesz. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 139 Dołączył: pią, 17 wrz 10 Nr użytkownika: 4,102 Płeć: Kobieta ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Nowe dąbrowskie przedszkole. Jest jak z bajki
![]() ![]() Fot. Szymon Zmarlicki / Agencja Gazeta Sufit podtrzymują filary w kształcie kredek, w salach czekają pufy przypominające słoneczka, a na podwórku - amfiteatr. W czwartek w Dąbrowie Górniczej otwarto przedszkole dla dzieci pracowników huty ArcelorMittal. Z pomysłem w tej sprawie wyszły członkinie zakładowej rady kobiet. To one przekonały prezesa Sanjaya Samaddara, że ułatwiając pracownikom godzenie życia zawodowego z rodzinnym, firma skorzysta: przyciągnie nową, młodą kadrę, której po odejściu na emeryturę obecnej załogi będzie bardzo potrzebować, i zadba o większą wydajność pracowników, którzy podczas pracy będą spokojni o dzieci. Ankieta, przeprowadzona wśród pracujących w dąbrowskiej hucie rodziców, potwierdziła słowa pań. - 95 proc. respondentów wyraziło chęć posłania dziecka do zakładowego przedszkola - mówi Sylwia Winiarek, rzeczniczka ArcelorMittal Poland, a jednocześnie członkini zakładowej rady kobiet. W kwietniu zeszłego roku koncern starał się o unijne dofinansowanie do budowy przedszkola, ale wniosek został odrzucony. - Na szczęście zarząd zdecydował realizować projekt z firmowych funduszy, kosztem niemal 5 mln zł - mówi Stefan Dzielniak z rady nadzorczej, który koordynował budowę przedszkola. Po ośmiu miesiącach od rozpoczęcia prac przy ul. Kasprzaka, niespełna dwa kilometry od huty, wyrósł zaokrąglony budynek w żółto-beżowym kolorze, przykryty stalową konstrukcją dachu, wykonaną w dąbrowskiej hucie. W czwartek pracownicy i zaproszeni goście weszli do gmachu po raz pierwszy, podczas oficjalnego otwarcia placówki. Powitał ich hol w pastelowych kolorach z filarami w kształcie kredek. Wchodzi się z niego do pięciu niezależnych segmentów, z których każdy składa się z sali ze stoliczkami, gdzie dzieci będą rysować i jeść posiłki, oraz drugiej, do zabawy - z pufami układającymi się w kształt słoneczka. W każdym segmencie są też magazynek na zabawki i łazienka oraz bezpośrednie wyjście do ogrodu z amfiteatrem i górką, z której zimą będzie można zjeżdżać na sankach. Niebawem pojawi się również plac zabaw. Na piętrze przedszkola znalazły się biura i gabinet higienistki. - Przedszkole pomieści setkę dzieci, ale budynek jest zaprojektowany tak, by w przyszłości, w razie potrzeby, jego część dało się podnieść o jedną kondygnację. Z kolei jeśli dzieci pracowników nie wypełnią wszystkich miejsc, z placówki będą mogły korzystać dzieci osób niezwiązanych z firmą - mówi Winiarek. Na razie chętni z zewnątrz nie powinni robić sobie nadziei, bo zainteresowanie placówką jest olbrzymie. - To duże ułatwienie dla osób, które mają nienormowany czas pracy - mówi Tomasz Frankiewicz, dyrektor biura informatyki, który do przedszkola zapisał już swoją czteroletnią córkę Zosię. Rodziców, zwłaszcza pracujących na zmiany, cieszy, że przedszkole czynne będzie od godz. 5.45 do 18. Są również zadowoleni z niskiej ceny. Za miesiąc pobytu dziecka wraz z wyżywieniem zapłacą tylko 100 lub 200 zł (w zależności od dochodów). Resztę kosztów pokryją dąbrowski magistrat oraz zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. - Powołanie przedszkola firmowego to wyraz naszej polityki odpowiedzialności biznesu. Mam nadzieję, że stanie się zachętą dla młodych pracowników do powiększania rodzin - mówi prezes Samaddar. Przedszkole w Dąbrowie Górniczej jest pierwszą tego typu placówką ArcelorMittal w Polsce. W przyszłym roku kolejne otwarte zostanie przy hucie w Krakowie. Magdalena Warchala, GW Katowice -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: czw, 07 maj 09 Nr użytkownika: 3,314 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kolejny rok jest coraz gorzej dzisiaj byłem zobaczyć wyniki dzieci które dostały się i nie dostały sie do Dąbroskich Przedszkoli Horror i Skandal !!!!! 2012 r 21 wiek
Byłem w trzech przedszkolach mogę odrazu powiedzieć że z roku na rok jest coraz gorzej władza tego nie dostrzega. Nie dostało się w pierwszym 100 dzieci na listach rezerwowych, w drugim 110 dzieci, a w trzecim 80 dzieci POLITYKA NASZEGO MIASTA I PAŃSTWA DO TAKIEJ SYTUACJI DOPUŚCIŁA Jak wiemy mamy pracować do 67 roku życia brak przedszkoli żłobków, co z tymi dziećmi mamy zrobić ??? Polecam po prostu iśc do urzedu miasta i codziennie zostawić dzieciaka " proszę go popilnować do 16 jak wróce z pracy" takie wyjścia nam Władza i Radni zafundowali. Najgorsza sytuacja jest w przedszkolach Kopernika na Redenie lista z kilku kartek dzieci które się nie dostały porażająca, oraz rekordzista jakiego nie widziałem Nr. 39 Na chopina, mireckiego Mydlice koło huty bankowej Tam to lista to epopeja tyle nazwisk które się nie dostały. ![]() ![]() P.s Dla znawców prywatnych placówek koszty od 650 zł -do 1000zł za jedno dziecko z wyżywieniem to moim skromnym zdaniem jest mnóstwo pieniędzy, a wydatek w państiwe które podobno dba o obywatela to jakaś kpina nic nie umia zapewnić na odpowiednim poziomie. Zarabiam 2tyś netto wiem że to średnie wynagrodzenie w okolicy Zagłebia znam spotykam wiele osób zarabiajacych mniej i pytam się kto wyda tyle kasy na dzieciaka i za co człowiek ma chodzic do pracy a gdzie reszte wydatków. LUDZIE RODACY Z ZAGŁĘBIA ZACZNJIMY DZIAŁAĆ BO JEST CORAZ GORZEJ NIE PORÓWNYWALNIE DO CZASÓW WCZESNIEJSZYCH Ten post edytował muminkubora wto, 03 kwi 2012 - 12:34 |
|
|
![]()
|
|
muminkubora - orientujesz się może jak Dąbrowa stoi w rankingu liczba_miejsc_przedszkolnych vs. liczba mieszkańców?
ps. u wszystkich moich znajomych bez zmian - wszystkie dzieciaki chodzą do przedszkoli i nie słyszałem od żadnego z nich, że są jakieś problemy z dostaniem się. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: pią, 09 sty 09 Nr użytkownika: 3,114 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Akurat mój Mały jest na etapie przedszkola i gdyby nie to że może chodzić do przyzakładowego to nie wiem co mielibyśmy z nim zrobić. Byłem w 3 i wszędzie uprzejma Pani dała do zrozumienia że są raczej nikłe szanse na jego dostanie.
Po pierwsze: pierwszeństwo maja 5 i 6 latki bo taki przykaz! Po drugie: jeżeli tylko jedno z rodziców pracuje to nie ma szans, tylko nikt nie pomyśli jak tu szukać pracy z dzieckiem. I to nie tylko ,moje odczucia ale również moich znajomych którzy mają ten sam problem. A jak już się dostanie to państwo "funduje" nam pierwsze 5 godz pobytu. Za nast. godz, trzeba dopłacać. Tylko który rodzic pracuje 5 godzin?? ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
NIE MAM APARATU ALE WKLEIŁ BYM TE LISTY REZERWOWE ILE JEST OSÓB KTÓRE SIĘ NIE DOSTAŁY
Mnóstwo nazwisk w każdym z przedszkoli w których byłem wiec prosz enie piszcie farmazonów że nie ma problemu bo jest ogromny........ Co moi znajomi i ja mam zrobić z dzieciakiem ja pracuje żona też na zmiany dziadkowie pracują nie ma kto z dzieciakiem siedzieć a do przedszkola oczywiscie miejsca nie ma więc, jako obywatel czegoś tu nie rozumiem mamy pracowac ja niewolnicy do 67 roku a podstawowych obowiazków i praw nie można posiadać do edukacji państwowej ??????? ![]() |
|
|
![]()
|
|
muminkubora - co planujesz?
-------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hmm - nie pamiętam dokładnie, ale w przedszkolu na Łęknicach kartka z listą rezerwowych miała kilka lub najwyżej kilkanaście pozycji.
Moim zdaniem problem jest w tym, że system zapisów do przedszkola jest przestarzały i rodzice składają wnioski do kilku przedszkoli. Wyjściem byłoby zrobienie rekrutacji przez internet - wtedy dokładnie wiedzielibyśmy ile i gdzie wniosków jest złożonych, a każdy rodzic mógłby zapisać dziecko do jednego przedszkola. W tej chwili chyba nie ma żadnych statystyk odnośnie ile naprawdę dzieci było zgłoszonych do przedszkola a ile się faktycznie nie dostało - oczywiście pomijając fakt, że jedno dziecko było zgłaszane do kilku przedszkoli. muminkubora - jak masz chwile i byłeś w przedszkolach blisko siebie zlokalizowanych to może popatrz na te listy pod kątem powtarzających się nazwisk dzieci? Bo tylko taka analiza da jakiś konkretny obraz sytuacji. |
|
|
![]()
|
|
Kurde, ale takie analizy to powinni urzędnicy prowadzić a nie rodzice dzieci i wprowadzać rozwiązania, które poprawią to co jest złe. Co za kraj
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
Kolejne przesunięcie reformy (6-latki do szkoły) spowodowało, że przedszkola muszą przyjąć 5 i 6-lenie dzieci. Gdyby nie przesunięcie reformy, dzieci 6-letnie musiałyby pójść do szkoły robiąc miejsce dzieciom młodszym. W Ujejscu moje dziecko 4-letnie nie dostało się mimo że oboje z żoną pracujemy. Na szczęście dzisiaj dostałem telefon, że miasto dało dodatkową kasę na utworzenie drugiej grupy (były warunki lokalowe w przedszkolu, trzeba było tylko doposażyć salę) i wszystkie dzieci z listy rezerwowej zostały przyjęte
|
|
|
![]() ![]()
|
|
U mnie sytuacja jest prosta ja pracuje na zmiany żona też pracuje na zmiany, dziadkowie pracują i daleko mieszkają jak to wiadomo do 67 lat
![]() Koszty jak sie orientowałem przedszkola prywatnego na Zagłebiu przedział od 600 zł- do 1100 zł No oczywisice moge liczyć na cudowny telefon z któregoś przedszkola że jest miejsce dla mojego dziecka ale odrazu jak byłem po wyniki panie w każdym z nich mówiły "reformę taką mamy że 3 latki i 4 latki mają małe szase na przedszkole bo 6 latki i 5 latki potem samotni rodzice mops i dopiero oboje rodziców takie kryteria, pomjiajac po znajomosci itd... Co do kontroli sytuacji to sprawa małej liczby miejsc w przedszkolach jest głośna w mediach w co drugim mieście ale nic sie z tym nie robi Polska ?? Czyli standard Polskiej rzeczwistości martw się obywatelu sam szukaj rozwiązań rzuć prace płać połowe wynagrodzenia twoja sprawa nas to g... obchodzi takie nie powinno być i tym powinni się zamjmować ludzie których wszyscy wybralismy co kase biorą za rządzenie i decydowanie w danym mieście i oczywiście w Państwie Robisz na zmiany harujesz za 2 tyś i oddajesz połowe super perspektywa życia, polecam kawalerom i osobą planującym założenie rodziny temat do przemysleń szkoda gadać.................... (nie muszę chyba rodzicą pisać dzieci ze jak zapłacisz to i tak możesz kase w błoto wyrzucić bo dzieciak moze chorować a płacić trzeba nawet w tedy jak do przedszkola nie chodzi a to już kompletnie komplikuje życie ty płacisz dzieciak musi w domu siedziec a do roboty nie chodzisz bo siedzisz z nim) Aha co do przesunięć reform to nie jest powód tej sytuacji reforma nic tu nie ma do gadania bo jej nie ma, sytuacja taka nastapiła nie przez reformę 6 latków tylko przez to że przedszkola po redukowano wczesniej a nikt z mądrych głów nie brał pod uwagę że młodzież z wyżu demograficznego będzie miała dzieci czyli roczniki 80-85 i że znów będą potrzebne. To jest śmieszne mamy podobno super profesorów ekonomistów psychologów socjo nie wiadomo kogo a takie oczywiste rzeczy sie w Polsce pomjia i nie myśli się o takich rzeczach w perspektywie czasu, z planowaniem i z wyprzedzaniem wydarzeń Polascy specjaliści tzw zawsze mieli problemy....... Mod: (ostrzeżenie nr 1) Przypominam że forum służy do merytorycznej dyskusji, a nie do zamieszczania własnych manifestów. Zamiast tworzenia nowych tematów odszukaj odpowiedni który już istnieje!!! Pisz zrozumiale, pełnymi zdaniami używając zasad ortografii i gramatyki. Nie nadużywaj pogrubionych liter. Ten post edytował pozdrawiam czw, 12 kwi 2012 - 22:50 |
|
|
![]()
|
|
Z tego co mi się kiedyś obiło o uszy, to jeżeli dziecko nie dostało się do przedszkola to z UM jest dofinansowanie do prywatnego przedszkola - ale to musiałbyś dopytać w UM.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Jakiś bardzo nieszczęśliwy lub pechowy ten założyciel wątku. Trójkę dzieci przez przedszkole przepchnąłem i bez biegania, znajomości itd.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ludzie co wy cierpicie na jakąś zbiorowa chorobę. Komuna się jakiś czas temu skończyła i najwyższy czas spaść na ziemie. Bezpłatne przedszkola to raczej nieczęsty widok w zachodniej Europie. Generalnie przedszkola są raczej zarezerwowane dla najlepiej zarabiających i nie wiem kto wam wpoił do głowy ten pomysł ze w Polsce jest jakość szczególnie źle pod tym względem. Domagajcie się więcej a skończymy jak Grecja.
Ale wracając do DG to problem z miejscami w żłobkach i przedszkolach jest powszechnie znany, o czym wiele pisaliśmy w tym temacie. Dla przypomnienia napisze ze miasto DG większość swojego budżetu wydaje właśnie na placówki oświatowe i wychowawcze, i nie ma możliwości zwiększenia tych nakładów. Mieszanie przy tym groziłoby właściwie zatrzymaniem wszelkich inwestycji w mieście. Jedynym sposobem na zwiększenie dostępnych miejsc w przedszkolach jest przeniesienie środków z innych placówek oświatowych. Nie jest to proste, gdyż fanów darmowych przedszkoli jest nie więcej niż zwolenników darmowych szkół muzycznych, darmowych studiów, podstawówek pod domem i szkół średnich rozsianych po całym mieście itp... Niestety w naszym mieście nie głosuje się na osoby które rzetelnie przedstawiają takie dane. Bawi mnie jak kandydaci na radnych prześcigają się opowiadaniach jak to oni spowodują ze wszystko będzie za darmo, i do tego jeszcze każdy będzie miał super prace. A później "motłoch" glosuje i jest jak jest. Ten post edytował pozdrawiam pią, 13 kwi 2012 - 12:54 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Jakiś bardzo nieszczęśliwy lub pechowy ten założyciel wątku. Trójkę dzieci przez przedszkole przepchnąłem i bez biegania, znajomości itd. W jakich latach i ile miały dzieci lat? 2002-2006 jedno 2004-2008 drugie 2006-2010 trzecie dzieci chodziły do przedszkola od 3 do 7 roku życia Ten post edytował sandwich pią, 13 kwi 2012 - 12:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 53 Dołączył: sob, 17 sty 09 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 3,130 Płeć: Mężczyzna GG: KS6841974 Skype: brak Tlen: ks ![]() |
Jakiś bardzo nieszczęśliwy lub pechowy ten założyciel wątku. Trójkę dzieci przez przedszkole przepchnąłem i bez biegania, znajomości itd. W jakich latach i ile miały dzieci lat? 2002-2006 jedno 2004-2008 drugie 2006-2010 trzecie dzieci chodziły do przedszkola od 3 do 7 roku życia podpisuje się pod sandwiczem mam dwoje dzieci chodziły do przedszkola do 7 lat. |
|
|
![]()
|
|
To ja też się "pochwalę" - córka od 3 lat chodzi do przedszkola na Łęknicach ...
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 7 Dołączył: pią, 16 lis 12 Nr użytkownika: 5,108 Płeć: Kobieta ![]() |
pytanie do mam szczególnie z os. Kasprzaka.
jak wygląda rekrutacja do przedszkola, które wybrać bo o ile wiem to na Kasprzaka są dwa, proszę o pomoc mieszkam od niedawna w DG pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: śro, 12 paź 11 Nr użytkownika: 4,815 Płeć: Mężczyzna ![]() |
pytanie do mam szczególnie z os. Kasprzaka. jak wygląda rekrutacja do przedszkola, które wybrać bo o ile wiem to na Kasprzaka są dwa, proszę o pomoc mieszkam od niedawna w DG pozdrawiam W okolicach centrum to raczej komisje przedszkolne sobie wybierają kogo przyjąć, nie sądzę żeby na Kasprzaka było inaczej. Dzieci w DG jest znacznie więcej niż miejsc w przedszkolach. Rekrutacja w naszym mieście niestety nie przebiega w formie elektronicznej - trzeba podejść do przedszkola, wziąć formularz, wypełnić i wypełniony przekazać odpowiedniej osobie. Ze względu na taką formę rekrutacji większość rodziców składa papiery do kilku przedszkol, aby zwiększyć swoje szanse na przyjęcie dziecka. |
|
|
![]()
|
|
Przed chwilą widziałem, jak w wyremontowanej kamienicy przy skrzyżowaniu Augustynika/Cieplaka wieszano na elewacji duży, kolorowy napis ŻŁOBEK.
|
|
![]()
|
|
CYTAT Dąbrowa Górnicza: Od poniedziałku strona z prezentacjami przedszkoli, a tydzień później rusza nabór 2013-02-27, Aktualizacja: wczoraj 14:19 Coraz bliżej nabór do dąbrowskich przedszkoli. W tym roku po raz pierwszy w naszym mieście będzie się odbywał przy pomocy specjalnego serwera i elektronicznego systemu. Co nas czeka? Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij 4 marca ruszy internetowy serwis, z prezentacją poszczególnych placówek. Tydzień później, przy jego pomocy, będzie można już zgłaszać dzieci. Nabór do dąbrowskich przedszkoli i żłobka potrwa od 11 do 26 marca. Jak informują pracownicy wydziału oświaty UM, będzie odbywać się przy pomocy serwisu internetowego - dabrowagornicza.przedszkola.vnabor.pl, który ruszy 4 marca. Tam m.in. będzie można znaleźć informacje o placówkach i zgłosić swoje dziecko. System elektroniczny ma dać możliwość pełnego wykorzystania miejsc w miejskich przedszkolach, oddziałach przedszkolnych w szkołach podstawowych i żłobku. Od momentu jego wprowadzenia zasady przyjmowania dzieci będą jednakowe we wszystkich placówkach prowadzonych przez miasto. Kolejność składania podań nie wpłynie na wynik rekrutacji, będzie można szybciej poznać jej wyniki. Tak jak w latach ubiegłych, do przedszkola nr 29 przyjmowane będą dzieci z chorobą cukrzycową. Tam będą miały zapewnioną fachową opiekę pielęgniarki. Rodzice, którzy nie mogą zgłosić swojej pociechy przez internet, będą mogli zrobić to w tradycyjny sposób ? składając dokumenty u dyrektora przedszkola, który wprowadzi dane do systemu. Nabór dzieci do oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych specjalnych będzie prowadzony na dotychczasowych zasadach. Dodatkowe informacje o naborze do przedszkoli można uzyskać w wydziale oświaty UM, ul. Graniczna 21, nr tel - 32 295 68 35. http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...38d764324,1,3,9 Ten post edytował Bathurst czw, 28 lut 2013 - 09:16 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Poprawka - na Cieplaka dokończyli napis
![]() jest ŻŁOBEK I PRZEDSZKOLE. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 694 Dołączył: nie, 26 lis 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 337 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Poprawka - na Cieplaka dokończyli napis ![]() jest ŻŁOBEK I PRZEDSZKOLE. Ale razumię że to pewnie prywatne przedszkole? może dzisiaj dopiszą, bo chyba rozłożyli cały napis na kilka dni ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Potwierdzam - to prywatne przedszkole/żłobek. Od kilkunastu tygodni widać tam ruch samochodów o rejestracjach STxxxx.
|
|
![]()
|
|
W końcu rekrutacja dzieci będzie w formie elektronicznej. Mam nadzieję, że w końcu przekonamy się ile rzeczywiście jest brakujących miejsc w przedszkolach, bo do tej pory chyba nikt tego nie sprawdzał.
|
|
|
![]()
|
|
W końcu rekrutacja dzieci będzie w formie elektronicznej. Mam nadzieję, że w końcu przekonamy się ile rzeczywiście jest brakujących miejsc w przedszkolach, bo do tej pory chyba nikt tego nie sprawdzał. Chyba, że jakiś dyrektor okaże się dobrym informatykiem....... -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:36 |