![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
Kosztem nawet kilkudziesięciu milionów złotych kielecka spółka wybuduje w Sosnowcu drugie co do wielkości centrum targowe w Polsce.
Szczegóły inwestycji owiane są na razie tajemnicą. Szefowie Kolportera Expo, prezydenci Katowic i Sosnowca oraz marszałek województwa śląskiego ujawnią je dopiero podczas wtorkowej konferencji w sosnowieckim magistracie. W zaproszeniu informują jedynie, że zaprezentują "największą inwestycję na rynku targowym w Polsce". Dotarliśmy do kilku szczegółów ogromnego przedsięwzięcia, które będzie się nazywać "Expo Silesia". Kolporter kupił 15-hektarową działkę w Zagłębiu. To olbrzymie tereny po upadłej Fabryce Silników "Silma" na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej. Są doskonale położone: obok dwupasmowa droga Katowice - Olkusz, blisko autostrada A4 oraz lotniska w Pyrzowicach i Balicach. - Będziemy modernizować obiekty, choć nie wykluczamy, że zbudujemy też nowe. Ten wielki teren daje nam dużo możliwości. Nazwę wymyśliliśmy sami. Chcemy, żeby kojarzyła się z województwem, w którym powstaną targi - informuje Maciej Topolski, rzecznik grupy Kolporter. Nieoficjalnie wiadomo, że kielecka spółka chce zainwestować kilkadziesiąt milionów złotych. - To będzie drugie co do wielkości - po Poznaniu - centrum targowe w Polsce - mówi Topolski. - Oczywiście w perspektywie lat mamy ambicje na pozycję numer jeden - dodaje. Kolporter interesuje się województwem śląskim, bo - jak twierdzą pracownicy Urzędu Miasta w Sosnowcu - chce wypełnić lukę, jaka powstała na rynku targowym na południu Polski po tragedii na terenie Międzynarodowych Targach Katowickich w styczniu tego roku. Dopiero kilka dni temu MTK zorganizowały przy ul. Bytkowskiej pierwsza imprezę po katastrofie. Do miejsca, w którym Kolporter zbuduje swoje centrum targowe, będzie można dojechać z Katowic zaledwie w 15 minut. Inwestycja powstanie w przyszłym roku. Nieoficjalnie wiadomo, że pracę na stałe znajdzie tu około 200 osób, a jeszcze więcej sezonowo podczas imprez. Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca: - Po tym, co się stało w MTK można uznać, że ten rok jest już stracony dla targów. Jeśli tak będzie dalej, to już nie wrócą do województwa. Dlatego inwestycja jest tak potrzebna regionowi. To również szansa dla miasta, nie możemy jej przespać. Może warto powalczyć o nazwę EXPO ZAGŁĘBIE, jeśli to ogromne centrum tergowe powstania nazwa będzie tak jak Huta Katowice wpływać na postrzeganie mieszkańców Zagłębia w Polsce, albo wypromuje nasz subregion albo bedziemy dalej silesianizowani. Ja już wysłalem maila z prośbą o rozważenie nazwy EXPO ZAGŁĘBIE i zachęcam wszystkich Zagłębiaków by tak to uczynili >>> expo@kolporter.com.pl Ten post edytował kwintosz czw, 27 wrz 2007 - 14:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ciekawa inicjatywa i godna poparcia - choc mi sie wydaje, ze Kolporter pierwotnej nazwy nie zmieni
Krawiec - moze wkleisz tresc listu, ktory wyslales - to kazdy z Nas go sobie wkleji i wysle w wlasnym imieniu - cos w formie petycji pozdr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Super, jeśli by to wypaliło a mam taką nadzieję, to ruch w naszych miastach (S-c, DG) przy okazji jakichkolwiek targów znacznie by się podniósł.
![]() Mi także ta nazwa nie pasuje za bardzo. Ale bądźmy szczerzy, istnieje różnica w świadomości Polaków o tych regionach a więc pomiędzy Śląskiem a Zagłębiem. Bardzo dużo osób nie kojarzy takiego regionu (Zagłębia) w ogóle, dlatego nie liczyłbym na promocje Zagłębia w nazwie gdyż właściciele będą chcieli być kojarzeni z silnym i dużym regionem za jaki uznają ludzie właśnie Śląsk. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Ale bądźmy szczerzy, istnieje różnica w świadomości Polaków o tych regionach a więc pomiędzy Śląskiem a Zagłębiem. Bardzo dużo osób nie kojarzy takiego regionu (Zagłębia) w ogóle, dlatego nie liczyłbym na promocje Zagłębia w nazwie gdyż właściciele będą chcieli być kojarzeni z silnym i dużym regionem za jaki uznają ludzie właśnie Śląsk. Własnie dlatego powinna być ta nazwa (choć wiem, że szanse są nikłe... ![]() ![]() Także są dwie drogi - jeśli pomysł z targami wypali - czego gorąco Kolporterowi życze, nawet jak będzie 'Silesia' w nazwie - to albo jeszcze bardziej pogłębi się u ludzi spoza regionu przekonanie, że DG to środek Śląska (jeśli w nazwie będzie 'Silesia') albo może wreszcie zaczną kojarzyć, że tu taki nie do końca Śląsk jest (jeśliby jakimś cudem nazwę zmienili...). BTW - ciekawe co myślą w S-cu o tym, że będą mieli śląskie centrum targowe u siebie ![]() Edycja: ten szablon-petycja faktycznie by się przydał, tak to wielu nie napisze, bo nie będzie im się chciało kombinować nad tekstem... Ten post edytował vacu czw, 12 paź 2006 - 17:01 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Chłopaki, chyba tylko się cieszyć, że pogranicze zagłębiowskich miast ma reprezentować region, od którego nie uciekniemy przecież. Zagłębie to kojarzy się dziś Polakom z Lubinem
![]() ![]() ![]() Co do Sosnowca,to obecnemu prezydentowi miasta nie od dziś bliżej do Katowic niż Zagłębia. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
Z kojarzeniem nazwy Zagłębie w Polsce jest fatalnie i dlatego potrzebujemy czegoś co nas wyróżni więc takie targi mogły by być świetną promocją naszego subregionu. Natomiast znacząca zmiana zachodzi wśród mieszkańców Zagłębia. Wiadomo że od lat działają PKZ, Muzeum Zagłębia, Teatr Zagłębia i inne instytucje przypominające nam w jakim regionie żyjemy ale tworzy się coraz więcej nowych inicjatyw oddolnych np. Zagłębiowskie Towarzystwo Fotograficzne.
Co do prezydenta Sosnowca to wydaje mi się, że on sam nie wie w jakim kierunku iść, czy Zrównoważonej Strategii Zagłębia Dąbrowskiego czyli NUTS III czy też w stronę związku metropolitarnego. Analizując RPO 2007 - 2013 nikt nie powinien mieć wątpliwości, że Zagłębie powinno się integrować wewnętrznie, a kluczem do naszej siły musi być maksymalna współpraca Sosnowca, DG i Będzina jako największych miast ZD. Przykład, kiedyś trudno było namówić włodarzy miast ZD żeby kupili wspólnie jedną specjalistyczną drabinę strażacką , dzisiaj dzięki wspólnemu projektowi autobusy i przystanki w całym Zagłębiu zostaną totalnie zmodernizowane i oby więcej takich wspólnych inicjatyw. Nazwa EXPO Silesia jeszcze nie jest oficjalnie zatwierdzona i dopiero będą prowadzone rozmowy w sosnowieckim magistracie. Pytacie co na to w Sosnowcu? Ano wrze i maile się wysyłają. Przypomnę mail >>> expo@kolporter.com.pl Tak nawiasem mówiąc ciekawe jakby w Kielcach ktoś chciał nazwać targi EXPO Ziemia Radomska? ![]() Racjonalnie i spokojnie wytłumaczmy kielczanom jak powinny nazywac się te targi wg nas. Może się uda ich przekonać. EXPO Zagłębie! Tekst petycji zamieszczony również na http://www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=2271 My mieszkańcy Zagłębia Dąbrowskiego (Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin, Czeladź i inne) wyrażamy ogromną radość z zamiaru zainwestowania tak znaczących środków w hale targowe na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej. Jednocześnie zwracamy się z uprzejmą prośbą do władz firmy Kolporter EXPO Sp. z o.o. o rozważenie innej nazwy targów - bardziej adekwatnej do specyfiki kulturowej miejsca w jakim hale mają powstać. Nasza mała ojczyzna to ok. 700 tys. mieszkańców i pragniemy aby targi, które Państwo macie zamiar stworzyć popularyzowały Zagłębie Dąbrowskie poprzez nazwę EXPO Zagłębie. expo@kolporter.com.pl Ten post edytował Krawiec czw, 12 paź 2006 - 20:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Tak mi teraz przyszedł do głowy jeden dinks - oni tej nazwy nie zmienią na EXPO Zagłębie bo... który cudzoziemiec to wymówi? Jeśli to mają być targi drugie w Polsce to i pewnie międzynarodowe będą. A jak zareklamować EXPO Zagłębie w Niemczech np.? Zaglebie? Dobrze to nie brzmi... Kurcze nie dorobiliśmy się anglojęzycznego [albo innego - ale obcego] odpowiednika...
![]() Ten post edytował vacu czw, 12 paź 2006 - 20:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tymczasem ja z nich nic nie rozumiem, bo ani po śląsku nie znam słówka ani nie znam nikogo z DG kto by umiał porządne 3 zdania po śląsku sklecić ![]() ja znam troche slaskiego - ale to w wersji dla poczatkujacych ![]() Tak mi teraz przyszedł do głowy jeden dinks - oni tej nazwy nie zmienią na EXPO Zagłębie bo... który cudzoziemiec to wymówi? to beda musieli sie nauczyc - przypomina mi sie podobna sytuacja, gdy turniej 4 skoczni po raz pierwszy wygral Malysz ![]() ![]() Zagłębie powinno się integrować wewnętrznie, a kluczem do naszej siły musi być maksymalna współpraca Sosnowca, DG i Będzina jako największych miast ZD. na szczescie wkoncu to zrozumieli w miescie nie zaglebiowskim, ale ktory ma wiecej do nas niz do slaska - jaworznie. Tam powstal projekt o wspolfinanoswnie z UE uzbrojen terenow pod inwestycje (oprocz Jaworzna, beda przygotowane tereny m in z sosnowca i dabrowy) pozdr PS Ja juz wyslalem maila do kolportera - a Wy? :) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak mi teraz przyszedł do głowy jeden dinks - oni tej nazwy nie zmienią na EXPO Zagłębie bo... który cudzoziemiec to wymówi? Jeśli to mają być targi drugie w Polsce to i pewnie międzynarodowe będą. A jak zareklamować EXPO Zagłębie w Niemczech np.? Zaglebie? Dobrze to nie brzmi... Kurcze nie dorobiliśmy się anglojęzycznego [albo innego - ale obcego] odpowiednika... ![]() Tak samo nic nie mówi przeciętnemu Niemcowi, Anglikowi czy Francuzowi nazwa Zagłębie jak i Silesia. Będą wymawiać ewentualnie bez polskich znaków czyli Zaglebie. No chyba, że chodzi Ci o tę grupę od pani Steinbach , która miałaby się tą nazwą ewentualnie ucieszyć...a może EXPO Schlesien? ;-) Nie wstydźmy się swojego języka! Ten post edytował Krawiec pią, 13 paź 2006 - 02:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 293 Dołączył: pią, 08 kwi 05 Nr użytkownika: 139 Płeć: Mężczyzna ![]() |
dlaczego niby nie mogłaby być nazwa Zagłębie. Czemu to my mamy się zawsze dostosowywać pod inych
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
No ja jestem za a nawet przeciw. Dla mnie sprawa jest prosta. Prywatna firma inwestuje to ma prawo nazwać swoje dzieło nawet „EXPO POMORZE”. Ale to nie znaczy, że nie można próbować wpłynąć w jakiś sposób na decyzję Kolportera
|
|
|
![]()
|
|
Chyba mnie nie zrozumieliście - ja jak najbardziej jestem za nazwą "EXPO Zagłębie"! Tylko problem jest taki, że - jak mniemam - Kolporter chce na tym zarobić a nie promować region. I raczej argument "a niech się niemczury uczą polskiego!" Kolportera nie przekona - dlatego też moja prośba o jednolity tekst "petycji". Bo myślę, że raczej powinniśmy im zasugerować, że to dobra promocja regionu, że może Zagłębiacy bardziej by się w to wówczas zaangażowali itp. a nie walić do nich ze słowami jw.
pees: pamiętajcie, że "klient - nasz pan" i to nam powinno zależeć aby jak najwięcej ludzi się tu zjechało, oni mogą przecież jechać gdzie indziej! edycja: gwoli ścisłości - w ostatnim zdaniu nie chodzi mi o to, żeby się płaszczyć i całować po nogach ale też nie wychodzić z założenia, że "jak im się nie podoba to won!" ![]() Ten post edytował vacu pią, 13 paź 2006 - 11:19 |
|
|
![]()
|
|
juz sama chec wybudowania tych targow w sosnowcu jest doskonala promocja miasta jak i regionu i wojewodztwa.
Takze jesli dalej to bedzie silesia expo to nic sie zlego nie stanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Poza tym jeśli mają to być duże targi, to Zagłębie troche brzmi jak targi Koziej Wólki. To mają być targi nie tylko Zagłębia, szersze znaczenie daje Silesia. Przecież EXPO Małopolska też nie ma sensu
![]() A w Kielcach nie tylko Radom, ale już choćby Ostrowiec nomen omen Świętokrzyski wrogiem numer jeden ![]() To może przypomnijmy, ze Dąbrowa kiedyś w guberni... radomskiej była, hihihihi ![]() Silesia trochę tez przypomina upadłą Silmę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
tez oczywiscie chcialbym EXPO Zaglebie co byloby doskonala promocja regionu. Jednak jesli naprawde maja takie ambicje i je zrealizuja (3mam kciuki) to taka nazwa kojarzy sie bardzo lokalnie a tej wielkosci targi musza byc nie tylko ogolopolskie ale i miedzynarodowe. Wogole az trudno mi uwierzyc ze chca cos tak wielkiego zrealizowac i trudno o cos lepszego dla naszych miast. Dzieki temu beda mogly bardzo rozwinac sie uslugi w DG. Moze wkoncu doczekamy sie hotelu (albo i 2
![]() qrcze juz chyba kazda nazwa lepsza niz Silesia, a moze nazwaliby to EXPO POŁUDNIE skoro ma miec to taki rozmach albo czy cos w tym stylu - czytalem takie propozycje internautow -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Właśnie po to EXPO Zagłębie żeby Twoje dzieci nie były kojarzone przez kogoś z kozią wulką jak określiłeś miasta zagłębiowskie. Idąc tym samym tokiem myślenia Śląsk - Silesia kojarzony jest z zacofaniem, brudem, problemami ekologicznymi i przestarzałym przemysłem ciężkim. Ciekawe czy inwestor budujący Silesia Center w Katowicach miał taki dylemat ... mógł nazwać obiekt Południe Center albo jakoś szerzej żeby nie było zaściankowo.
Oczywiście można stwierdzić niech to wszystko nazywa się jak chce tylko żeby mieszkańcy mieli nowe miejsca pracy . Ok bedzie nazwa Silesia, która pięknie brzmi i obcokrajowcy, którzy pojawią się w Sosnowcu rozpromienieją jak zobaczą nazwę bez polskich znaków tylko ciekawe jak za kilkanaście lat ktoś spyta się Ciebie dąbrowianina dlaczego nie mówisz gwarą śląska i czy jesteś Ślązakiem czy Polakiem ("narodowość śląska")? To są moje obawy w związku z coraz większą popularnością separatystycznego Ruchu Autonomii Śląska, który w tych wyborach startuje wraz z Platformą Obywatelską mającą dużą popularność na Górnym Śląsku (Kutz). A przenosząc się na grunt zachodnioeuropejski, żeby nie było, że jestem aż takim wieśniakiem;). Region Emscher-Lippe leży sobie w Zagłębiu Ruhry . Kojarzcie takie coś jak Emscher-Lippe...? Wydaje się, że to jakaś niemiecka wioska, albo dwie niemieckie wioski. Zagłębie Ruhry (Ruhr Gebitet) kojarzone jest na całym świecie ale to właśnie wsiowo brzmiocę Emscher-Lippe, będące subregionem Zagłębia Ruhry, zaabsorbowało miliardy ojro na restrukturyzację przemysłu ciężkiego - głównie górniczego i na fantastyczne projekty np. kolejka miejska w Gelsenkirchen - tę nazwę chyba już wiekszoaść zna dzięki klubowi Schalke i ostatnim MŚ w piłce kopanej. No ale Silesia ładnie brzmi, jesteśmy w wielkim woj. śląskim i wszystko gra (zwłaszcza w Częstochowie i Bielsku, które w coraz większym stopniu nie chcą być w tym woj). Zapoznał się ktoś z podziałem środków z tzw. RPO woj. ślaskiego na lata 2007-2013? A jeśli tak to niech mnie ktoś przekona używając liczb, że miasta zagłębiowskie są traktowane partnersko... A i jeszcze jedno dla światowców. Geniusz górnictwa związany z DG Patrycjusz Cieszkowski wprowadzając w ok 1850 roku nazwę Zagłębie dla określenia rejonu górniczego zapożyczył ją z języka francuskiego "Basin", bo tak nazywały się obszary wydobycia węgla. Zagłębiakami czuli się m.in Jan Kiepura, Władysław Szpilman czy wielki kompozytor rodem z DG Michał Spisak. Myślę, że nie ma się czego wstydzić (historia Zagłębia daje wiele powodów do dumy np. 1863 lub 1905 rok). Operując konkretami RPO 2007-2013 pokazuje jakie wyznaczają nam miejsce w szeregu w ramach woj. śląskiego natomiast precedens jakim jest wspólna modernizacja komunkacji miejsckiej (ponad 70 mln zł.) pokazuje, że warto z punktu widzenia ekonomicznego skupić się na zagłębiowskim NUTS III i w ogóle na promowaniu subregionu zwanego Zagłębiem Dąbrowskim. Zatem zachęcam jescze raz do mailowania za EXPO Zagłębie >>> expo@kolporter.com.pl My mieszkańcy Zagłębia Dąbrowskiego (Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin, Czeladź i inne) wyrażamy ogromną radość z zamiaru zainwestowania tak znaczących środków w hale targowe na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej. Jednocześnie zwracamy się z uprzejmą prośbą do władz firmy Kolporter EXPO Sp. z o.o. o rozważenie innej nazwy targów - bardziej adekwatnej do specyfiki kulturowej miejsca w jakim hale mają powstać. Nasza mała ojczyzna to ok. 700 tys. mieszkańców i pragniemy aby targi, które Państwo macie zamiar stworzyć popularyzowały Zagłębie Dąbrowskie poprzez nazwę EXPO Zagłębie. Ten post edytował Krawiec sob, 14 paź 2006 - 13:15 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mówiąc o Koziej Wólce miałem na mysli że Zagłębie... z niczym się nie kojarzy (nie nam, mieszkańcom, ale reszcie świata). A jeśli się nie kojarzy, ciężko nazwę uznać za sposób promocji targów (bo o nie chodzi w pierwszej kolejności, a nie region czy subregion).
Nikt chyba nie miał zamiaru podważać faktu istnienia pojęcia Zagłębia, ale skoro wróciłeś do podstaw to troszkę sprostuję... ![]() Kwestię niesprawiedliwego podziału i Zagłębia i dla Zagłebia trochę już dyskutowalismy w innym wątku o funduszach z UE. Nazwę Lippe kojarzę z Księstwem Lippe, dawnym krajem Rzeszy, chyba gdzieś w naszej literaturze cos było na temat księcia w obliczu nazizmu, ale na śmierć zapomniałem gdzie ![]() O Gelsenkirchen nasze dzienniki pisały przed ostatnim mundialem całkiem sporo, gdyż z Ekwadorem graliśmy tu pierwszy mecz. Między innymi o mieście pisały tak, że poza stadionem nic tu już nie ma, a kto może ucieka. Na meczu nie byłem, nie wiem :) Mam jednak nadzieję, że wspomniane miliardy pójdą nie tylko na projekty owej kolejki jak piszesz, ale i na realizację. Od projektów i planow do rzeczywistości droga daleka, a jak daleka to najlepiej widac po naszym mieście ![]() Co do Schalke 04 - kibice tego klubu chyba najbardziej radośnie i niecierpliwie ze wszystkich Niemców oczekiwali wizyty prezydenta Rosji widząc w nim męża opatrznościowego - zadłużony po uszy klub rozpaczliwie poszukiwał sponsora, ale dzięki wstawiennictwu eks-kanclerza rusofila Schroedera Gazprom lekką ręka wyłoży jakieś 125 mln euro w ciągu czterech lat. Umowę podpisano w ubiegły wtorek w Dreźnie. Wracając do polityki i Zagłębia - wspomniałeś o PO i Górnym Śląsku - akurat tutaj Zagłebie ma swój własny okręg wyborczy będący na dziś chyba jednym z niewielu przejawów jego dzisiejszych granic. A niech sobie głosują w Katowicach na kogo uważają, takie ich prawo ![]() ![]() Nie widze przeszkód by i dziś, i za kilkanaście lat,tłumaczyć do znudzenia, dlaczego gwara śląska jest mi obca. Że Dąbrowa to nie Śląsk, choć "aż" województwo śląskie. Pozostaje nam mailować... Co do marzeń na temat nowych hoteli (w ogóle hoteli ![]() ![]() A na dziś obcokrajowiec na zakupach w naszym regionie objechawszy kilka marketów czasem się dziwi, "jakie wielkie te Katowice", nie zauważając, że był i w Sosnowcu i Katowicach i Czeladzi ![]() Z zagłębiowskim pozdrowieniem :) |
|
|
Guest_Gość_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Do Pulsatilla
-Co do Józefa Patrycjusza Cieszkowskiego w literaturzę cześciej występuje jako Patrycjusz bądź Patrycy Cieszkowski i oczywiście było on geniuszem górnictwa wprowadzając doń nowatorskie na owe czasy metody dobywania węgla. -Oczywiście bassin nie basin - mea culpa. -Emscher-Lippe już dawno zaabsorbowało miliardy euro, a ta wspomniana super szybka kolejka zasuwa od kilku lat. Obszary przemysłowe nawet te w zach. Europie będą miały problemy jeszcze przez wiele lat ale chciałbym żeby DG czy Sosnowiec były przynajmniej w połowie drogi, którą oni przeszli. -Jeśli chodzi o Czerwone Zagłębie ja nie widze żadnych powodów do wstydu. Rewolucja 1905-1907 powinna być traktowana w Zagłębiu tak jak Powstanie Wielkopolskie w Poznaniu. - Nie znalazłem żadnej dyskusji o RPO 2007-1013 w wątku o funduszach UE. Trochę nam dyskusja się poszerzyła o różne ciekawe wątki, które powinny być osobno omawiane i wydaje mi się, że jako Zagłębiacy różnimy się jedynie co do wizji rozwojowej Zagłębia. Ja jestem przekonany, że jeśli mamy być w tym woj. śląskim poważnie traktowani, to musimy zadbać przede wszystkim o siebie w ramach nuts 3. Wizja wielkiej aglomeracji śląskiej, konkurującej z Warszawą czy Krakowem jest w świetle podziału środków na lata 2007-2013 mydleniam oczu. Cieszy mnie to, że chyba Cię przekonałem do tego mailowania, a nie jest trudno dostrzec, że jesteś osobą o ugruntowanych poglądach i solidnej wiedzy. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
^^ Krawiec oczywiscie
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Też kiedyś mnie wpisało jako "Gościa", a niby automatycznie loguje
![]() Skoro poruszyliśmy temat rejonów postindustrialnych Europy Zachodniej - podobnie jak Zagłębie Ruhry wielkie środki zaabsorbowały okolice francuskiego Lille w północnej Francji. Co ciekawe jak i w Gelsenkirchen mieszkają tu do dziś resztki naszych ziomków z dawnej emigracji zarobkowej. No to teraz czas na nas :) Oby udało nam się lepiej... Ścieżki przetarte. Czerwone Zagłębie niekoniecznie musi mieć zabarwienie pejoratywne, choć tak jest najczęściej, niestety. Wspominając nazwę miałem na myśli nie tyle historię (choć to pojęcie historyczne) niewielu znaną, lecz teraźniejszość, czyli tradycyjnie bardziej lewicowe preferencje wyborców w porównaniu do reszty kraju (choć ta różnica powoli się zaciera). Ale Ślązacy bardziej tęsknią do utraconej autonomii, niż my do Republiki Zagłębiowskiej. I wzbudzają zrozumiałą wrogość wśród Polaków, gdyż tendencje separatystyczne sa groźne dla jedności państwa. Mamy problemy z tożsamością regionalną, tłumaczeniem kim nie jesteśmy, zamiast po prostu być, kim jesteśmy. I walczyć o siebie. A kto w Dąbrowie wie, gdzie są Pałuki? I czy to moze część Kujaw, Wielkopolski, a może Krajny (jak ktoś słyszał o Pałukach to ciekawe czy tę nazwę skojarzy ![]() ![]() Nie pamiętam, może we wspomnianym przeze mnie wątku nie był poruszany ten temat, myliłem się. "Tematycznie" najbliżej dyskusji było do niego. Ale jak zapewne zauważyłeś ![]() ![]() ![]() Ciekawe czy Kolporter Expo juz zablokował przychodzące na maila listy z powodu zapchanej skrzynki ![]() Wykorzystajmy okoliczność, że jesli nie, to może dopiero w poniedziałek ![]() |
|
|
![]()
|
|
QUOTE ![]() Centrum targowe przenosi się do Zagłębia dziś Wygląda na to, że w województwie śląskim konkurować będą ze sobą dwie firmy targowe o prawie identycznych nazwach: działająca już w Katowicach Silesia Expo oraz powstająca w Sosnowcu Expo Silesia. Obydwie cel mają jeden - wypełnić lukę po tragicznym upadku Międzynarodowych Targów Katowickich. Spółkę Silesia Expo zakładał w Katowicach były prezes MTK Robert Białczyk, który stoi na czele jej zarządu. Szefem Expo Silesia jest były prezes Targów Kieleckich Tomasz Raczyński. To firma powołana do życia przez kieleckiego Kolportera, która nie tylko chce organizować targi w naszym regionie. Kolporter przymierza się do wybudowania gigantycznego centrum targowego w Sosnowcu w miejscu dawnych zakładów "Silma". - To będzie drugie co do wielkości centrum targowe w Polsce - informuje Maciej Topolski, rzecznik Grupy Kolporter. Na razie pewne jest tylko to, że kielecka firma wykupiła w Sosnowcu Zagórzu od prywatnych właścicieli 15 ha gruntu. W miejscowym planie zagospodarowania teren przeznaczony jest pod przemysł i usługi. Jeśli jednak Kolporter zrealizuje w Sosnowcu swe plany, to MTK i Katowice całkowicie stracą na znaczeniu w świecie targowym. Niewątpliwie jeszcze w latach 90. pozycję wicelidera na rynku, po Poznaniu, zajmowały właśnie Katowice. Potem ranga i wpływy tutejszych targów malały, aż do tragicznego zawalenia się dachu hali w styczniu br. W tym roku spółka MTK zorganizowała tylko dwie imprezy targowe: budownictwa (w Spodku) oraz samochodowe (na swoim terenie). Za parę dni odbędzie się trzecia i ostatnia w tym roku impreza - targi hydrauliczne. - Oprócz wystawy gołębi, która przechodzi do Gdańska, kalendarz przyszłorocznych imprez nie ulegnie zmniejszeniu. Pozostaną przy MTK targi meblowe, budownictwa, turystyczne, górnictwa, energetyki i metalurgii - zapewnia Piotr Kubica, prezes MTK. - Nie obawiamy się uczciwej konkurencji, nie oddamy pola bez walki. Gorącym orędownikiem przedsięwzięcia Kolportera jest prezydent Sosnowca, Kazimierz Górski. Już porozumiał się z prezydentem Katowic. Sosnowiec będzie wspierał budowę w Katowicach Centrum Kongresowego, a Katowice - prezydent Górski ma taką nadzieję - popierać będą centrum targowe w Sosnowcu. Gmina Katowice nadal pozostaje mniejszościowym udziałowcem spółki MTK, ale od ubiegłego roku deklaruje chęć pozbycia się tych udziałów. Grupa Kolporter reklamuje Expo Silesię z Kielc jako wspólne przedsięwzięcie władz wojewódzkich i miejskich Katowic. Potencjalni partnerzy wypowiadają się jednak na ten temat wyjątkowo powściągliwie. - Organizacyjnie w żaden sposób nie włączamy się do tego przedsięwzięcia - informuje Waldemar Bojarun, rzecznik Urzędu Miasta w Katowicach. Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca Jeżeli nie wzmocnimy potencjału targowego na Śląsku, to do końca wyprą nas z niego Czesi i Słowacy. Musimy dokonać tego wspólnie - z Katowicami i Urzędem Marszałkowskim. Pierwsze targi w Sosnowcu planujemy zorganizować już w przyszłym roku. Koncentrować się będziemy na imprezach przemysłowych, maszynowych, wymagających dużych przestrzeni. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
QUOTE ![]() W Zagórzu mają powstać obiekty międzynarodowych targów wczoraj Potwierdziły się nasze informacje sprzed miesiąca o tym, że kielecka firma Kolporter jest zainteresowana kupnem terenów po byłej Fabryce Silników "Silma" w Zagórzu (na granicy Sosnowca z Dąbrową Górniczą). - Cały tamten teren ma 15 hektarów. W pobliżu działki przebiega dwupasmowa droga Katowice - Olkusz, blisko jest też autostrada A 4, a niedaleko dwa lotniska: w Pyrzowicach i Balicach - mówi Maciej Topolski, rzecznik prasowy grupy Kolporter. - Był to jeden z argumentów, które skłoniły nas do kupienia tych terenów. Poza tym kupiliśmy te tereny wraz z budynkami za przystępną cenę. Zagospodarowanie terenów dawnej "Silmy" to ogromna szansa dla bezrobotnych mieszkańców Sosnowca i okolicznych miast. Pracę znajdzie tam prawdopodobnie około 200 osób. - Poza tym należy pamiętać, że wokół targów międzynarodowych będzie potrzebna cała infrastruktura, na przykład hotele czy transport. To pomnoży liczbę miejsc pracy - podkreśla Maciej Topolski. Właśnie na pracę liczą mieszkańcy Zagórza. - W "Silmie" pracowałam od 1987 roku. W 1992 roku zostałam zwolniona, bo już wtedy były w zakładzie duże reorganizacje, a wkrótce potem fabryka została zlikwidowana - opowiada Gabriela Grzelak z Zagórza. - Być może będę miała szansę na zatrudnienie. Mieszkańcy mają też pewne obawy. - Często przechodzę w pobliżu budynku "Silmy", zresztą mieszkam w pobliżu - mówi Danuta Piasecka. - Widziałam ostatnio, że w biurowcu są wymieniane okna. Myślałam, że przeprowadzi się tutaj jakaś szkoła, bo takie plany zapowiadano w ubiegłym roku. Nie wiedziałam, że ma tutaj powstać centrum targowe. Zastanawiam się tylko, czy przez to nie zwiększy się ruch samochodowy w okolicy. Już teraz w godzinach szczytu jest czasami bardzo trudno przejść przez jezdnię. Pierwsze targi międzynarodowe "Expo Silesia" w Zagórzu mają odbyć się w przyszłym roku. - Nazwę "Expo Silesia" wymyśliliśmy sami. Wiemy, że Sosnowiec jest miastem zagłębiowskim, ale nasza inwestycja będzie służyć nie tylko mieszkańcom regionu, ale też całego Górnego Śląska - podkreśla rzecznik grupy Kolporter. Andrzej Wiórkowski mieszkaniec Dąbrowy Górniczej O tym, że tymi terenami zainteresował się inwestor, dowiedziałem się niedawno od kolegi. Nareszcie ten budynek nie będzie straszył pustkami. Wszystkim moim znajomym, którzy nie mają pracy, albo planują ją zmienić, na pewno powiem, że będą tutaj przyjęcia. Sam jestem budowlańcem, więc może też będę miał szansę na zatrudnienie. Sebastian Reńca - Dziennik Zachodni glupie tlumaczenie tej nazwy i do tego wychodzi jakby Slask byl uogolnieniem Zaglebia. Jezeli to maja byc targi nr 2 w Polsce (a moze i 1) to nie wystaczy zasieg na sam Slask - wtedy beda nr 1 ale na Slasku ![]() Ten post edytował :) wto, 17 paź 2006 - 15:18 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
i jeszcze wiecej szczegolow
QUOTE ![]() Miasto w pierwszej lidze! dziś Grupa Kapitałowa Kolporter kupiła blisko 17 hektarów terenów po byłej fabryce silników małej mocy "Silma", m.in. razem z halą produkcyjną (o powierzchni blisko 35 tys. metrów kwadratowych) oraz biurowcem. Mają się tam odbywać targi międzynarodowe "Expo Silesia". Taka inwestycja dla niezbyt bogatej dzielnicy to wielka szansa. Ma tam pracować około 100 osób z terenu Sosnowca i okolicznych miast. Jednak liczbę tę należy jeszcze kilka razy pomnożyć, ponieważ międzynarodowe targi to również rozwój np. transportu, rozrywki czy zakwaterowania. W pierwszym etapie hala zostanie przystosowana do potrzeb targów, a w następnym dawny biurowiec stanie się czterogwiazdkowym hotelem. Wczoraj na konferencji prasowej w Urzędzie Miejskim mówiono o szczegółach tej jednej z największych w Sosnowcu inwestycji. - Dzięki targom wracamy do pierwszej ligi rozwijających się polskich miast - mówił Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca. Tomasz Raczyński, prezes zarządu Kolporter Expo, twierdzi, że o kupieniu terenów w Zagórzu zdecydowało kilka argumentów. - Najważniejszy z nich to położenie terenu. Stamtąd jest 10 minut jazdy od centrum aglomeracji śląskiej i tyle samo zajmuje dojazd do autostrady A4. 20 minut jedzie się z lotniska w Pyrzowicach, 40 minut z Balic, a do centrum Krakowa droga zajmuje 55 minut - wylicza Tomasz Raczyński. - Pozostałe argumenty to uzbrojenie całego terenu, dzięki czemu nie musimy niczego budować od podstaw, oraz przychylność władz miasta do naszej inwestycji. Ważne dla inwestora było i to, że wszystkie budynki są w bardzo dobrym stanie technicznym. Międzynarodowe targi to według prezesa Raczyńskiego korzyści dla całego regionu. W grę wchodzą rewitalizacja miasta, rozwój usług "okołotargowych" (hotele, gastronomia, transport, rozrywka) i oczywiście miejsca pracy dla osób z różnych branż (gastronomiczna, reklamowa, plastyczna, rozrywkowa, transportowa). - Oblicza się, że każdy milion złotych przychodu organizatora targów, oznacza około 5 mln złotych przychodu dla pozostałych usługodawców "okołotargowych" - podkresla Raczyński. Pierwszy etap budowy targów ma pochłonąć około 30 milionów złotych, natomiast cała inwestycja ma kosztować około 100 milionów złotych. . Tego szukali Maciej Topolski rzecznik prasowy Grupy Kapitałowej Kolporter Taki teren jak ten, przeznaczony na centrum targowe, po prostu wymarzyliśmy sobie. Na pewno będzie to obiekt bardzo nowoczesny. Wybudowany zostanie zgodnie z najnowszymi trendami obowiązującymi nie tylko w Polsce, ale też w całej Europie. Według mnie będzie to architektoniczna perła. Co to za firma? Grupa Kapitałowa Kolporter zajmuje się nie tylko dystrybucją prasy. Ma 11 spółek, działających w różnych branżach. Daje pracę przeszło 2,5 tys. osób. Największa i najstarsza spółka Grupy, Kolporter SA, powstała w maju 1990 roku i jako pierwsza firma dystrybucyjna w Polsce zaproponowała sprzedaż prasy w sklepach, na stacjach benzynowych i na ulicach z wózków prasowych. Kolporter Expo działa od kwietnia tego roku. Zajmuje się organizacją targów, wystaw i konferencji. Sebastian Reńca - Dziennik Zachodni ![]() pierwsze co zwraca uwage - to jeszcze 1-2 dni temu DZ pisal o 200 pracownikach a teraz juz o 100 ![]() mimo tego ze bedzie hotel to powinien tez powstac w DG. Zwroccie uwage na wizualke - co to ma byc - jakas fajna kladka nad ulica do parkingu. Ale z ta perelka to chyba presadzili ![]() PS. Ale ALBA bedzie miala sasiedztwo :) i beda tam obok myli te smieciarki i szmbiarki ![]() Ten post edytował :) śro, 18 paź 2006 - 10:17 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
mail z odpowiedzia od kolportera w sprawie nazwy:
QUOTE Witam serdecznie,
Dziękujemy za zainteresowanie rozpoczętą przez Grupę Kapitałową Kolporter inwestycją w Sosnowcu. Pana uwagi co do nazwy nowego ośrodka wystawienniczego pozwalają nam ocenić zaangażowanie mieszkańców Zagłębia w rozwój regionu. To dobrze wróży rozwojowi targów, które przyczynią się do aktywizacji gospodarczej i społecznej lokalnego rynku. Uprzejmie informujemy, że nazwa ośrodka wystawienniczego, jaki powstaje w Sosnowcu została dogłębnie przemyślana. Zgodnie z naszymi założeniami nazwa "Expo Silesia" umożliwi kojarzenie nowego centrum wystawienniczego w skali makroregionalnej, bo takie będzie jego oddziaływanie. Targi przyczynią się do rozwoju całego województwa śląskiego, będąc w przyszłości liczącym się centrum wystawienniczym w naszej części Europy. Nazwa "SILESIA" jest rozpoznawana we wszystkich językach i znana w naszym obszarze geograficznym, co przy międzynarodowym charakterze działalności EXPO znacznie ułatwi komunikację marketingową z zagranicznymi klientami. Przyjęta przez nas nazwa powinna stać się ważnym atutem przy przekształcaniu wizerunku Śląska z regionu kojarzonego poza granicami Polski wyłącznie z ciężkim przemysłem, w region nowoczesnych technologii i wysokiej jakości usług. Chcemy tym samym wpisać się w strategię budowania nowego wizerunku dla całego obszaru Śląska. Nazwa "Expo Silesia" nie wymaga tłumaczenia - przekaz marketingowy jest zrozumiały w innych językach w wersji oryginalnej, co bardzo wzmacnia jego działanie reklamowe. Jeszcze raz dziękujemy za zainteresowanie inwestycją w Sosnowcu. Z poważaniem Ewa Kozubek Kolporter EXPO Tel. 41-3678652 WWW.kolporterexpo.pl Ten post edytował Hator śro, 18 paź 2006 - 10:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
A mnie szczególnie intersuje jak ta inwestycja wpłynie na losy działki za realem. Może tam coś ciekawego zacznie się dziać.
|
|
|
![]()
|
|
masz na mysli ten plac po DZN czy jakos tak - ta przy katowickiej tuz za realem?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
I coś blado brzmi twierdzenie, że wymyślili nazwę po głębokim namyśle, skoro ukradli ją konkurencji jedynie przestawiając kolejność, co widać na pierwszy rzut oka
![]() Silesia EXPO - EXPO Silesia Ktoś by sie połapał na ktore targi jedzie ![]() |
|
|
![]()
|
|
I coś blado brzmi twierdzenie, że wymyślili nazwę po głębokim namyśle, skoro ukradli ją konkurencji jedynie przestawiając kolejność, co widać na pierwszy rzut oka ![]() Silesia EXPO - EXPO Silesia Ktoś by sie połapał na ktore targi jedzie ![]() Katowiccy pomysłodawcy uczestniczyli w prezentacji i sądząc po minach nie była im ta nazwa w smak, ale nie wypowiadali się publicznie. Prezes Kolportera EXPO czyli inwestora oznajmił, że będzie współpraca z Silesia EXPO. Inwestor nie krył tego, że chce wejść w nieszę jaka powstałą po upadku MTK i to dodatkowa trudność jeśli chodzi o nakłonienie go do zmiany nazwy, w dodatku władze Sosnowca też popierają nazwę Silesia. Sprawa wydaje się beznadziejna ale ja nie mam zamiaru sie poddawać i nadal będę namawiać inwestora żeby w jakiś sposób Zagłębie zaistniało w nazwie. Relacja ze wczorajszego spotkania: http://www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=2330# Ten post edytował Krawiec śro, 18 paź 2006 - 13:44 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
i wieksze wizualki z www.zaglebie.info:
![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
taka duza hala targowa ma niby a tu to wyglada powierzchniowo jak silesia city center w katosach - czyli nic nadzwyczajnego.
PS za budynkiem "pierwszego slaskiego ![]() ![]() ![]() PS2 ciekawy jestem czy bedzie inwestycja w modernizacje drog - a jak tak to jakie odcinki ona obejmie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Oby choć prawy pas nitki w stronę Olkusza, w okolicach wiaduktu można urwać zawieszenie :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
PS za budynkiem "pierwszego slaskiego ![]() ![]() ![]() PS2 ciekawy jestem czy bedzie inwestycja w modernizacje drog - a jak tak to jakie odcinki ona obejmie. Ad US - słyszałem, że MF rozważa likwidację tych placówek. Ad droga - jeśli powstanie centrum wystawiennicze w dniach imprez będzie zakorkowany jedyny zjazd do centrum DG. Pora pomyśleć o innym sensownym rozwiązaniu komunikacyjnym - dokąd plac za Realem nie jest sprzedany... -------------------- "Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
|
|
|
![]()
|
|
czy ktos dzis widzial aktualnosci?
byl poruszony ten temat i odnioslem wrazenie ze dziennikarzom jakos nie podoba sie zabieranie katowicom targow i przynoszenie ich do sosnowca... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
duzo nowych info http://www.kolporterexpo.pl/expo_silesia.html
cos sie rusza wokol dawnej Silmy - biurowiec zostal przykryty reklama targow -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 293 Dołączył: pią, 08 kwi 05 Nr użytkownika: 139 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Miałem o tym napisać, ale zapomniałem :)
I właśnie jest ogromny napis: Targi godne Śląska ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Też dzisiaj widziałam tą reklamę wielką i dopiero dzisiaj się dowiedziałam o takiej inwestycji. Fajna sprawa. Tylko ta nazwa jakaś taka nie ta
![]() |
|
|
![]()
|
|
Według tego linka to wychodzi, że w pierwszym etapie zostanie zagospodarowane tylko około 1/4 terenu Silmy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Tak hala targowa, żeby już mogło się coś tam dziać. Inwestor chce jak najszybciej zorganizować tam pierwsze targi.
|
|
|
![]()
|
|
stary artkul ale zawiera pewna ciekawostke
QUOTE ![]() 2006-10-18 Czy to będzie konkurencja? Kielecki Kolporter zainwestuje 100 milionów złotych w nowoczesny ośrodek targowy. Ale nie w Kielcach! Już w przyszłym roku powstanie w Sosnowcu pierwsza część nowego centrum targowego Expo Silesia - zapowiedział wczoraj prezes kieleckiej spółki Kolporter Expo, Tomasz Raczyński. Wczorajsza konferencja prasowa w Sosnowcu, jaka odbyła się z udziałem prezydenta tego miasta Kazimierza Górskiego, była pierwszą okazją do zapoznania się z planami rozwoju kieleckiej spółki Kolporter Expo, której prezesurę objął po odejściu z Targów Kielce Tomasz Raczyński. A plany są ambitne i co tu dużo mówić, Targi Kielce powinny bardzo obawiać się nowego gracza na polskim rynku. EXPO SILESIA Właśnie tak nazywać się będzie centrum targowe należące do kieleckiej spółki Kolporter Expo. Expo Silesia posiada od miesiąca 17 hektarów gruntów wraz z ogromną dawną halą fabryczną o powierzchni niemal 40 tysięcy metrów kwadratowych. Na tych terenach już w przyszłym roku zostanie wyremontowana pierwsza część hali o powierzchni 13 tysięcy metrów kwadratowych i tam właśnie wiosną lub jesienią odbędą się pierwsze wystawy organizowane przez kielecką spółkę. Prezydent Sosnowca oraz przybyli na konferencję prasową prezydenci innych śląskich miast nie kryli zadowolenia z inwestycji Kolportera, który tylko w pierwszym etapie do przyszłego roku zapowiada inwestycje grubo przekraczające 30 milionów, a docelowo nawet 100 milionów złotych. Aby ułatwić kieleckiej spółce dobry start, Sosnowiec chce do terenów targowych przedłużyć linię tramwajową i przebuduje węzeł drogowy, aby wystawcy mogli się dostawać na targi bezkolizyjnie. WYMARZONA LOKALIZACJA - Sosnowiec to wprost wymarzona lokalizacja. Dojazd do autostrady zajmuje stąd 10 minut, dojazd do lotniska w Pyrzowicach 20 minut, do lotniska w Balicach 40 minut, a dojazd do centrum Krakowa 55 minut. Nie wspomnę już o aglomeracji śląskiej, do której miast wszędzie będzie bardzo blisko, a w promieniu godziny jazdy od Expo Silesia mieszka 8 milionów osób - cieszył się wczoraj prezes Raczyński. Hale po dawnej fabryce są wyższe niż hale Targów Kielce, a odstęp między słupami nośnymi też jest o kilka metrów szerszy, co dla wystawców ma niebagatelne znaczenie. - To bardzo solidna konstrukcja, mnóstwo betonu i stali, a co ważne z uzbrojonym terenem, dlatego już w przyszłym roku będziemy mogli w pierwszej części tej ogromnej hali uruchomić wystawy - zapowiedział na konferencji rzecznik prasowy grupy Kolportera, Maciej Topolski. START W PRZYSZŁYM ROKU Już wkrótce zostanie ogłoszony oficjalny kalendarz imprez na przyszły rok, a prezes Raczyński nie ukrywa, że chce zdążyć przejąć z dawnych Międzynarodowych Targów Katowickich przynajmniej wystawę przemysłu górniczego. Już w tej chwili po tragedii w Katowicach Targi Brneńskie z Czech próbują przeciągnąć wystawców właśnie do Brna, zaś Kolporter Expo chce zatrzymać ich na Śląsku. Jarosław PANEK ooo i jak to rozumiec? Kiedys planowano przedluzyc 15 do okolic Gwiezdnej - troche dziwnie bo tramwaj jezdzilby naokolo. w obecnym programie pana Gorskiego - "Przedłużenie linii tramwajowej nr 15 do Osiedla „Zagórze” w Sosnowcu". przeciez juz obecnie dojezdza do Zagorza. i jednak chodzi tu o Gwiezdna - "Już teraz – dla dobra mieszkańców – trwają prace nad przedłużeniem linii nr 15 w kierunku ul. Gwiezdnej. Pragnę podkreślić, iż jestem silnie zaangażowany w realizację szybkiej kolejki podmiejskiej na trasach Sosnowiec – Tychy, Sosnowiec – Gliwice oraz budowę wschodniej części Drogowej Trasy Średnicowej." mamy tez wyjasnienie ze nie interesuje sie kolejka w strone DG. No ale co z linia tramwajowa do targow??? To mialoby byc pewnie przedluzenie 15 hmm. I co dalej- petla kolo targow - zamiast polaczyc 1km z DG? a co do wezla drogowego to na renderach jest jak najbardziej kolizyjny. Niektorzy widac nie rozumieja tego pojecia. Ten post edytował :) pią, 08 gru 2006 - 16:07 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
No ale co z linia tramwajowa do targow??? To mialoby byc pewnie przedluzenie 15 hmm. I co dalej- petla kolo targow - zamiast polaczyc 1km z DG? Przedłużenie do Gwiezdnej to zupełni inny kierunek (Plac Papieski). Miałem nadziję, że ta linia dojdzie do DG. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przedłużenie do Gwiezdnej to zupełni inny kierunek (Plac Papieski). Miałem nadziję, że ta linia dojdzie do DG. no wlasnie o tym pisalem -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ake po co przedłużać ją do Gwiezdnej? Nie rozumiem
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
QUOTE ![]() Jesienią 2007 r. ruszy centrum targowo-wystawiennicze Expo Silesia 2006-12-11 16:45 Jedno z największych w Polsce centrów targowo-wystawienniczych Expo Silesia ma ruszyć we wrześniu przyszłego roku w Sosnowcu. Pierwszy etap jego budowy będzie kosztować 45 mln zł, zamiast planowanych wcześniej 30 mln zł - podała spółka Kolporter Expo z grupy kieleckiego Kolportera, która jest inwestorem tego przedsięwzięcia. Podczas poniedziałkowej konferencji prasowej w Katowicach przedstawiciele inwestora ujawnili, że jedną z pierwszych organizowanych w nowym centrum imprez będą Międzynarodowe Targi Przemysłu Wydobywczego, Metalurgicznego i Energetycznego Silmex; targi zaplanowano w dniach od 11 do 14 września 2007 r. Targi o podobnych charakterze, nazywane potocznie targami górnictwa, od lat organizowały Międzynarodowe Targi Katowickie (MTK). Była to ich największa i najbardziej prestiżowa impreza. Także w kalendarzu przyszłorocznych imprez MTK, w dniach 11-14 września widnieją Międzynarodowe Targi Górnictwa, Energetyki i Metalurgii "Katowice 2007". MTK ogłosiły nawet promocyjne ceny powierzchni wystawienniczej na te targi. Przedstawiciele firmy Kolporter Expo nie ukrywali wcześniej, że niejasna sytuacja MTK po styczniowej katastrofie hali wystawowej, w której zginęło 65 osób, oraz związana z tym luka rynkowa, wpłynęły na decyzję o lokalizacji wartej w sumie ponad 100 mln zł inwestycji na Śląsku. O organizację międzynarodowych targów górnictwa równocześnie zaczęły zabiegać ośrodki z innych krajów. W poniedziałek Kolporter Expo poinformował, że nakłady na realizację pierwszego etapu inwestycji wzrosną o połowę, do 45 mln zł. Zdecydowano też, że przy targach powstanie duże centrum konferencyjne. Docelowo na ponad 17 hektarach terenu po dawnej fabryce silników "Silma" powstaną pawilony wystawiennicze o łącznej powierzchni ponad 35 tys. m kw. (w pierwszym etapie 13 tys. m kw), zewnętrzne tereny wystawiennicze o powierzchni 35 tys. m kw. (na początek ponad 20 tys. m kw.), parkingi na 1,5 tys. samochodów (w pierwszym etapie połowa), centrum konferencyjne, kompleks restauracyjno- handlowy i czterogwiazdkowy hotel. W poniedziałek powołano również kilkudziesięcioosobową Radę Expo Silesia, złożoną m.in. z przedstawiciel nauki oraz organizacji przedsiębiorców. Na czele rady stanął b. wicepremier Janusz Steinhoff, a w skład prezydium weszli także m.in. prezes Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej oraz szefowie śląskich izb gospodarczych i instytutów naukowych. Sosnowieckie centrum bezpośrednio ma zatrudnić ponad 100 osób, przedstawiciele inwestora i miejscowego samorządu są jednak przekonani, że wokół targów powstanie wiele kolejnych miejsc pracy. Eksperci wyliczyli, że na 1 mln zł przychodów organizatora targów przypada 5 mln zł przychodów firm i instytucji okołotargowych. Według danych firmy Kolporter Expo, polski rynek targów rośnie rocznie o ok. 20 proc. pod względem wielkości wynajętej powierzchni (przekracza ona 0,5 mln m kw.) i 15 proc. jeśli chodzi o liczbę wystawców. Blisko 54 proc. udziału w rynku mają targi poznańskie, a niespełna 17 proc. kieleckie. Udział pozostałych ośrodków nie przekracza 3-5 proc. Kielecka grupa Kolporter skupia 10 spółek, zajmujących się m.in. całościową obsługą punktów handlowych i sieci sprzedaży oraz świadczących usługi logistyczne, informatyczne, promocyjno- reklamowe, budowlane, windykacyjne. Firmy skupione w holdingu produkują też kioski, wyposażenie sklepów i biur. W ubiegłym roku przychody grupy przekroczyły 2,6 mld zł, a zysk 12,6 mln zł. Firma Kolporter Expo istnieje od kwietnia 2006 r. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mi sie marza targi branzy IT. Ehh ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
A ja się tak zastanawiam, jak się te targi będą miały do terenów po Dąbrowskich Zakładach Naprawczych Przemysłu Węglowego (DZN PW). W końcu ta działka za realem, jest nadal do sprzedania w dość ładnej lokalizacji i w dość niedalekiej odległości od targów. Mam nadzieję, że ktoś się dzięki tym targom tym terenem zainteresuje. A jest tam troche wolnej przestrzeni, nie tylko od strony reala ale także od strony ul. Przemysłowej.
Cieszy powstanie Centrum Konferencyjnego na terenie targów. -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
QUOTE ![]() Wojna targów Tomasz Głogowski 2006-12-14, ostatnia aktualizacja 2006-12-15 08:47 Centrum targowe Expo Silesia w Sosnowcu jeszcze nie powstało, a już mocno daje się we znaki osłabionym po tragedii Międzynarodowym Targom Katowickim. Obie firmy dokładnie w tym samym czasie zorganizują w przyszłym roku prestiżowe targi górnicze. - To nieuczciwa konkurencja - denerwują się szefowie MTK. Kielecka spółka Kolporter, która kilka miesięcy temu postanowiła, że na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej wybuduje ogromne centrum targowe, od początku nie ukrywała, że chce wypełnić lukę na rynku, jaka powstała po styczniowej tragedii na terenie Międzynarodowych Targów Katowickich. Na starcie obu firm nie trzeba było długo czekać. Przedstawiciele Expo Silesia poinformowali właśnie, że pierwszymi targami, jakie zorganizują 11-14 września 2007 roku, będą Międzynarodowe Targi Przemysłu Wydobywczego, Metalurgicznego i Energetycznego "Silmex". Dokładnie w tym samym czasie podobne targi tradycyjnie odbędą się też na terenie MTK, dla których targi górnicze od lat były największą i najbardziej prestiżową imprezą w kalendarzu. - To nieuczciwa konkurencja, zmierzająca do tego, by wyeliminować nas z rynku - nie kryje oburzenia Piotr Kubica, prezes MTK. - Powstało ogromne zamieszanie, wystawcy są zdezorientowani - narzeka Kubica. Prezes MTK przyznaje, że zastanawia się, czy nie wystąpić przeciwko konkurencji do sądu. - Użyli nawet podobnej nazwy. Nasze targi przez lata nazywały się "Simex", a ich będą się nazywać "Silmex" - dodaje. Maciej Topolski, rzecznik prasowy grupy Kolporter, przekonuje, że nie ma mowy o nieuczciwej konkurencji: - To rywalizacja na czysto biznesowych zasadach. Rynek nie znosi próżni. Topolski dodaje jednak, że z góry wiadomo, jaki będzie wynik starcia. - My mamy pieniądze i specjalistów. MTK w obecnej sytuacji nie mogą pochwalić się ani jednym, ani drugim - mówi. Kwestia pracowników to zresztą kolejny element wojny. Szefowie MTK mówią, że firma z Kielc po prostu podkupuje im ludzi. Topolski zaprzecza: - Szukamy tylko dobrych fachowców ze Śląska. Zresztą ludzie sami się do nas zgłaszają. Atmosferę podgrzało też powołanie Rady Expo Silesia, w której znaleźli się m.in. Janusz Steinhoff, były wicepremier w rządzie Jerzego Buzka, i Piotr Wojaczek, szef Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. - Zwykły chwyt pijarowski i marketingowy - ocenia prezes Kubica, swego czasu - jako rzecznik prasowy MTK - związany z tą branżą. Steinhoff: - Rada nie powstała, by angażować się w walkę dwóch konkurujących ze sobą firm. Udzieliliśmy po prostu poparcia przedsięwzięciu, które będzie pożyteczne dla naszego regionu. Powstaną tam nowe miejsca pracy, zamiast upadłej fabryki będzie nowoczesne centrum targowe i konferencyjne. Targi Expo Silesia powstają na terenie byłej Fabryki Silników "Silma" w Sosnowcu. Kolporter kupił tu prawie 17 ha gruntu, olbrzymią halę i niedokończony biurowiec. Na tym ostatnim zawisł niedawno olbrzymi baner z hasłem "Targi godne Śląska", reklamujący inwestycję Kolportera. Sama firma zapowiedziała, że na pierwszy etap budowy targów wyda nie 30, a 45 mln zł. Cała inwestycja ma kosztować 100 mln zł. ciekawe jaki chwyt maja ci zakonnicy ![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Trzeba przyznać, że Kolporter ma rozmach. Nie wiem ile oni się do tego szykują ale wkręcenie do Rady Expo Silesia Janusza Steinhoffa i Piotra Wojaczka pokazuje, że nie pozostawiają niczego przypadkowi. Poparcie polityków i osób z administracji (niestety ciągle) ma ogromne znaczenie w naszym kraju.
Swoją drogą ciekawe czy ktoś z władz Dabrowy Górniczej i Sosnowca został członkiem tej rady. W końcu powinniśmy byc żywotnie zainteresowani informacjami z pierwszej ręki i możliwością bezpośredniego dotarcia do zarządu targów. Dokładnie w tym samym czasie podobne targi tradycyjnie odbędą się też na terenie MTK, dla których targi górnicze od lat były największą i najbardziej prestiżową imprezą w kalendarzu To się nazywa uderzenie z grubej rury. Jak najlepiej życzę Expo Silesia ale przypomnę podobną sytuację w innej branży. Kiedyś Polsat i TVN próbowały odebrać widzów wieczornym Wiadomościom telewizji publiczej. Nadawały swoje własne dzienniki też o 19:30. No i przeliczyli się, nie dało rady - dziś Informacje, Fakty i Wiadomości lecą po kolei. MTK mogą jeszcze pokazać pazury. Mam nadzieję, że Kolporter uwzględnił w biznesplanie ewentualny niewypał kilku pierwszych edycji targowych. Przyznam, że tempo w jakim rozwija się wizja tych targów zadziwia mnie. Chwilami aż boję się, żeby nie okazało się to jakimś spekulacyjnym "dmuchaniem balona" na warszawskiej GPW. Na razie widać, że zabrali się za porządkowanie chaszczy między ulicą Mieroszewskich a biurowcem. Wycięto sporo krzewów i gałęzi drzew. Z napięciem czekam na pierwszą wbitą łopatę ![]() |
|
|
![]()
|
|
no ale MTK nie ma gdzie organizowac targow. Podobno chca zrobic namioty dokladnie na miejscu zawalonej hali i to nie bedzie pasowalo wystawcom
Ten post edytował :) sob, 16 gru 2006 - 12:15 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
MTK to marka znana na całym świecie i myślę że wrócą ich wielkie dni. Natomiast P. Klicki szef Kolportera jak już się za coś bierze to przeprowadza sprawę od A do Z w sposób perfekcyjny- Kumpel pracuje w Kolorterze i opowiadał mi troszkię, zresztą osiągnięcia tej firmy mówią same za siebie. Podsumowując będziemy mieć dwie duże imprezy targowe w województwie i to bardzo cieszy.
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
QUOTE Wielka bitwa o targi górnicze
![]() Najbardziej dochodowa impreza wystawiennicza w naszym regionie - targi górnicze - odbędzie się w tym samym czasie: 11-14 września 2007 roku w dwóch sąsiadujących miastach, Katowicach i Sosnowcu. Organizują je dwie konkurencyjne firmy komercyjne, w Katowicach - Polska Technika Górnicza SA (PTG), a w Sosnowcu - Expo Silesia, należąca do kieleckiego Kolportera. Międzynarodowe Targi Katowickie, które do tej pory zarabiały krocie na prezentacji branży górniczej, prawdopodobnie tym razem w ogóle pozbawione zostaną wpływów. A nie można zapominać o tym, że na spółce MTK ciążą, i długo jeszcze ciążyć będą, zobowiązania wobec ofiar ubiegłorocznej katastrofy budowlanej. REKLAMA - Część zysku z organizowanych przez nas targów przekazana zostanie na rzecz ofiar - zapewnia dr inż. Henryk Stabla, prezes Polskiej Techniki Górniczej, grupującej największe firmy z branży. Dodaje, że na dziś najważniejsze jest to, by targi w ogóle się odbyły, w dodatku w katowickim Spodku. Kierowana przez niego spółka daje taką gwarancję i pod względem organizacyjnym, i finansowym. Do tego Polska Technika Górnicza ma "zielone światło" od prezydenta Katowic, Piotra Uszoka. W internecie MTK nadl reklamują się jako "gospodarz Międzynarodowych Targów Górnictwa, Energetyki i Metalurgii, Katowice 2007". Od wczoraj wiadomo, że tak nie jest, że na rzecz nowego gospodarza - PTG dokonana zostanie cesja 153 umów, jakie MTK zawarły z kontrahentami jeszcze przed zawaleniem się hali. Firmy zainteresowane targami wpłaciły już dwa lata temu pierwszą ratę, termin drugiej upłynął na koniec grudnia 2006 roku, ale tę uiściły już tylko nieliczne firmy. MTK proponowały bowiem postawienie namiotu wystawienniczego na placu po... zawalonej hali targowej. Wystawcy na to się nie zgodzili. Na koniec pierwszego półrocza 2006 roku MTK wykazały straty w wysokości 5,7 mln zł. A więc pieniędzy z pierwszej raty spółka już nie ma i będzie musiała je odpracować dostarczając sprzęt wystawienniczy. W ostatnich latach targi górnicze (dawniej Simex) pozwalały jej na niezłe życie. Przynosiły około 3 mln zł zysku. Nic więc dziwnego, że chętnych na te pieniądze jest wielu. Wkrótce chętnym mógłby być także komornik, który zacznie ściągać od MTK zasądzone odszkodowania na rzecz ofiar katastrofy budowlanej. W obecnej sytuacji zyski z wrześniowych targów górniczych przejdą jednak w ręce firm skupionych w Polskiej Technice Górniczej. Nowe centrum targowe - Expo Silesia rozpocznie w Sosnowcu działalność wystawienniczą także Międzynarodowymi Targami Przemysłu Wydobywczego, Metalurgicznego i Energetycznego SILMEX. Jak nas zapewnia Nikodem Zygadło z Kolporter EXPO zgłosiło się już ponad 40 firm chętnych do zaprezentowania się właśnie w Sosnowcu. Zdaniem ekspertów Piotr Uszok, prezydent Katowic Dołożę wszelkich starań, aby targi górnicze odbyły się w Katowicach, udostępniając na ten cel zarówno Spodek, jak i tereny przyległe, które po przebudowie układu komunikacyjnego doskonale nadają się do organizacji tego rodzaju imprez. Działania związane z organizacją targów, kongresów itp. będą przedmiotem mojego szczególnego wsparcia. Piotr Kubica, prezes MTK Po zawaleniu się hali Międzynarodowe Targi Katowickie nie dają takiej gwarancji bezpieczeństwa zorganizowania targów górniczych, na jaką liczą nasi kontrahenci. Chodzi przede wszystko o bezpieczeństwo finansowe. Nie sądzę jednak, aby spółka pozbawiona została wpływów z tych targów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
QUOTE ZRODLO: WNP.PL
Górny Śląsk: spór o organizację targów górniczych Trwa spór o to, kto - Międzynarodowe Targi Katowickie (MTK) czy Expo Silesia - powinien w przyszłym roku zorganizować prestiżowe targi górnicze, największą imprezę wystawienniczą tej branży w naszej części Europy. Jeśli strony się nie dogadają, będzie wstyd... Dziś na teren po firmie Silma na obrzeżu Sosnowca i Dąbrowy Górniczej (woj. śląskie)wkraczają ekipy remontowe, by przygotować halę i przyległe teren do wyznaczonej na 11-14 września Międzynarodowych Targów Przemysłu Wydobywczego, Metalurgii i Energetyki. Tym samym inwestycja kieleckiego Kolportera promowana jako Expo Silesia wchodzi w ostateczną fazę realizacji - z gotowym pakietem koniecznych ekspertyz i pozwoleń. - Pytanie, czy zdążymy na czas, uważam w tej sytuacji za demagogiczne - stwierdził w trakcie dzisiejszej konferencji prasowej w Katowicach Tomasz Raczyński, prezes Kolportera, nawiązując do wczorajszych publicznych wypowiedzi m.in. Henryka Stabli, prezesa Polskiej Techniki Górniczej, która wspólnie z MTK organizuje targi w katowickim Spodku w tym samym wrześniowym terminie. PTG SA skupia kilka znaczących na polskim i europejskim rynku firm branży górniczej. Przypomnijmy, że projekt Expo Silesia to pomysł giełdowej spółki na wypełnienie luki, jaka na rynku wystawienniczym powstała po ubiegłorocznej tragedii na terenie MTK . Inwestycja Kolportera wykorzysta dobrze skomunikowany i uzbrojony teren poprzemysłowy na obrzeżach aglomeracji katowickiej. Ma tu docelowo powstać jedno z największych w kraju centrów wystawienniczych a do lipca br. do dyspozycji wystawców ma być oddana hala o powierzchni 13 tys. m kw. i otwarty teren wystawienniczy o powierzchni 20 tys. m kw. - Targi z całą pewnością sie odbędą - zapewnił Raczyński. - Już teraz mogliby wchodzić tam wystawcy, ale chcemy zapewnić im warunki na europejskim poziomie. Stąd rozpoczynające się prace adaptacyjne. Kolporter postanowił zwiększyć nakłady na przystosowanie obiektu i terenu do nowych potrzeb z deklarowanych 30 do 45 mln zł. Dodatkowe nakłady zostaną przeznaczone m.in. na budowę dwukondygnacyjnej części kongresowej w sosnowieckim obiekcie targowym. Obie strony licytują się na razie liczbą firm, które już zgłosiły udział w konkurencyjnych imprezach. Do targów w Spodku akces zgłosiło już podobno 150 firm z 400 wystawców, których spodziewają się organizatorzy. Kolporter mówi o zgłoszeniach na powierzchnię 4 tys. m kw. To około jednej czwartej powierzchni ostatnich organizowanych w Katowicach targów górniczych. Jednak, jak podkreśla Raczyński, akcja promująca Expo Silesia, dopiero się rozpoczyna. Projekt MTK i PTG wsparł samorząd Katowic, któremu zależy przede wszystkim na wykreowaniu w pobliżu Spodka dużego centrum konferencyjnego. Expo Silesia wspierają m.in. przedstawiciele organizacji samorządu gospodarczego na Śląsku. Kazimierz Górski prezydent Sosnowca tonował emocje towarzyszące sporowi o targi. - Nie twórzmy konkurencji tam, gdzie jej nie ma. To wspólny interes całego regionu. Na rywalizacji wszyscy stracimy. - przekonywał Górski. - To nie Katowice powinny konkurować z Sosnowcem, lecz cały region Śląski winien konkurować z innymi regionami Europy. Dziś miało dojść do spotkania Raczyński-Stabla. Czy oznacza to możliwość porozumienia i współdziałania organizatorów obu konkurencyjnych imprez? Raczyński podkreśla, że planowane katowickie centrum kongresowe nie byłoby konkurencją dla Silesia Expo. przeciwnie - w powiązaniu części konferencyjnej w centrum regionu z wystawą w dużym wygodnym dla wystawców obiekcie na obrzeżach aglomeracji widzi atut dla obu projektów. Jeśli jednak w odległości 7 km zostaną zorganizowane dwie konkurencyjne imprezy targowe... - Użyję mocnych słów - ocenił prezes Kolportera. - Może być wstyd. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tez bes sensu ze "czesc konferencyjna" nie miala by byc obok targow. A jednak to prawda ze MTK chce zrobic targi w namiocie i w dodatku na miejscu zawalonej hali.
Dziwne ze MTK wogole jeszcze dziala i nie upadlo. Nie mieli kasy na usuniecie zawalonej hali ( i poszla na to cala kasa przeznaczona na odszkodowania dla rodzin) a okazuje sie ze na dalsze funkcjonowanie maja jednak pieniadze. Cos tu nie tak... Fajnie ze ruszaja z budowa :) -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No i zobaczymy jak przebiegną rozmowy, będzie to prawdziwy test dla przyszłości nie tylko targów ale i samego mega miasta, bo jak na razie to widzę mały dysonans ze strony władz Katowic (Uszoka) z tym co mówili wcześniej o współpracy, a tym co się teraz dzieje:
jeśli targi na Śląsku to tylko w Katowicach (choćby w namiocie) ??? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
QUOTE ze strony targow:
http://www.kolporterexpo.pl/ Harmonogram targow na 2007: Jesień 2007 Targi realizowane w Centrum Targowo-Wystawienniczym Expo Silesia* 24-26 sierpnia Międzynarodowe Targi Outdoorowe SILESIA MOUNT & TREK** 11-14 września Międzynarodowe Targi Przemysłu Wydobywczego, Metalurgicznego i Energetycznego SILMEX 25-27 września Targi Przemysłu Gumowego RUB EXPO 29-30 września Targi Napojów DRINK SALON listopad Targi Żeglarstwa i Sportów Wodnych (towarzyszące Festiwalowi Piosenki Szantowej TRATWA) 14-16 grudnia Sympozjum i Wystawa "Nowości i postępy w aparaturze USG" i wstepne propozycje na 2008 (co oczywiscie nei wyklucza ze moga jeszcze jakies dojsc w kalendarzu "imprez"). Kalendarium targów realizowanych przez Kolporter EXPO Targi realizowane w Centrum Targowo-Wystawienniczym Expo Silesia* Wiosna 2008 25-27 stycznia Targi Gołębi 14-17 lutego Targi Mebli, Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Meblarskiego 22-24 lutego Międzynarodowe Targi Outdoorowe SILESIA MOUNT & TREK** 06-08 marca Targi Ortopedii i Rehabilitacji ORTHOMEDIKA 12-14 marca Targi Antykorozyjne SURFPROTECT 27-28 marca Giełda Szkół 04-06 kwietnia Międzynarodowe Targi Turystyki, Rekreacji i Wypoczynku 15-17 kwietnia Targi Logistyki, Magazynowania i Transportu LOGISTEX 25-27 kwietnia Targi Systemów Konstrukcji, Materiałów, Wykończeń i Usług Budowlanych 25-27 kwietnia Targi Roślin i Małej Architektury 17 maja Śląskie Targi Farmaceutyczne 28-30 maja Targi Dentystyczne 13-15 czerwca Międzynarodowe Targi Przemysłu Samochodowego i Technik Motoryzacyjnych Jesień 2008 22-24 sierpnia Międzynarodowe Targi Outdoorowe SILESIA MOUNT & TREK** wrzesień Międzynarodowe Targi Przemysłu Wydobywczego, Metalurgicznego i Energetycznego SILMEX 23-25 września Targi Przemysłu Gumowego RUB EXPO październik Targi Obrabiarek i Narzędzi 4-5 października Targi Napojów DRINK SALON 14-16 października Międzynarodowe Targi Hydrauliki, Automatyki i Pneumatyki 21-23 października Międzynarodowe Targi Spawalnictwa listopad Targi Żeglarstwa i Sportów Wodnych (towarzyszące Festiwalowi Piosenki Szantowej TRATWA) grudzień Sympozjum i Wystawa USG * terminy zarezerwowane dla Kolporter EXPO ** wystawa organizowana wspólnie z wydawnictwem GÓRY -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mi tam brakuje motoshow i targow z branzy telekomunikacyjnej, IT itd. Wowczas bylby megawypas! Zobaczyc premiere nowej np. konsoli do gier czy karty graficznej, nie mowiac juz o nowym modelu forda czy bmw
![]() |
|
|
![]()
|
|
Czy te targi żeglarstwa to w połączeniu z krakowskim festiwalem piosenki szantowej..?
![]() Lista imponująca ![]() Kilka interesujących i moją osobę pozycji znalazłem, lalalalalaa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Praktyka zaczyna pokazywać jak chybionym pomysłem jest miasto Silesia, tak byłoby (piszę byłoby bo mam nadzieję że ten twór nie powstanie) też z każdą tak strategiczną inwestycją jak EXPO Silesia - pełna współpraca, duży może więcej, w jedności siła ... a tak naprawdę centrum hipermiasta czyli Katowice stawałoby się coraz bogatsze i światowe, a nam pozostałyby inwestycje z blachy falistej i trapezowej.
Nie mozna wprowadzić ręcznego sterowania i konkurencja musi być, jestem za współpracą tam gdzie to konieczne natomiast centralizacja i ujednolicenie obszaru aglomeracji śląskiej pod nazwą Silesia i pod jednym zarządem to akurat dla Dąbrowy Górniczej i Zagłębia bardzo kiepska perspektywa. Doświadczeni pokazuje, że i na tej współpracy nie wychodzimy najlepiej, jesteśmy w jednym województwie i we wspólnych inwestycjach jesteśmy na razie tylko na papierze np. DTŚ. Ps. Pulsatilla Na wieczór szantowy zapraszam 25 stycznia do Antyklubu w Sosnowcu. Ten post edytował Krawiec śro, 10 sty 2007 - 15:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mi tam brakuje motoshow i targow z branzy telekomunikacyjnej, IT itd. Wowczas bylby megawypas! Zobaczyc premiere nowej np. konsoli do gier czy karty graficznej, nie mowiac juz o nowym modelu forda czy bmw ![]() a ciekawe co to bedzie: "3-15 czerwca Międzynarodowe Targi Przemysłu Samochodowego i Technik Motoryzacyjnych" :) na pewno z czasem wszystko sie rozkreci a wraz z sukcesem targow powinna sie i rozkrecic okolica :) @Krawiec a Uszok pokazuje nam jak bedzie w Silesii ![]() Nie wiem juz gdzie czytalem jak powiedzial ze targi powinny byc w Katowicach bo tam jest wszystko, i hotele i sale konferencyjne. I takie byloby bledne kolo, wszystko mialoby powstawac w Katowicach bo gdzie indziej to nie ma sensu. A Katowice uciekalyby w ten sposob coraz bardziej i jeszcze bardziej bez sensu byloby budowac cos poza nimi. Jeszcze chce nazwac aglomeracje Katowicami. QUOTE ![]() Spór Sosnowca i Katowic o lokalizację centrum kongresowego Przemysław Jedlecki, Tomasz Głogowski 2007-01-09, ostatnia aktualizacja 2007-01-09 18:28 Wojna o targi górnicze między Silesia Expo a MTK to tylko pretekst w sporze o to, gdzie ma powstać międzynarodowe centrum kongresowe. Chcą je mieć u siebie zarówno Katowice, jak i Sosnowiec. Wojna o organizację targów branży górniczej rozpoczęła się pod koniec zeszłego roku. Walczą centrum targowe Expo Silesia, powstające na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej, budowane przez spółkę Kolporter, z Międzynarodowymi Targami Katowickimi. Kolporter od początku nie ukrywał, że chce wypełnić lukę na rynku, jaka powstała po zeszłorocznej tragedii na terenie Międzynarodowych Targów Katowickich. Niespodziewanie, w poniedziałek, do wojny o targi włączył się prezydent Katowic. Ogłosił, że zrobi wszystko, by odbyły się właśnie w Katowicach, a nie w Sosnowcu. Jego zdaniem najlepszym miejscem jest Spodek. Termin: 11-14 września. Głównym organizatorem targów w Katowicach będzie Polska Technika Górnicza SA, skupiająca kilkanaście największych przedsiębiorstw z branży górniczej, m.in.: Famur, Kopex, Fazos, Komag czy Carboautomatykę. Wartość rocznej produkcji grupy przekracza 2 mld zł. - To daje pewność, że targi się odbędą - mówi Piotr Kubica, prezes MTK. - Mieliśmy do wyboru Kolportera albo MTK, ale hala w Sosnowcu nie jest gotowa. Dlatego zdecydowaliśmy się na Katowice - mówi Henryk Stabla, prezes PTG. Wczoraj przedstawiciele Expo Silesia, na specjalnej konferencji, zapewnili, że organizowane przez nich targi górnicze na pewno się odbędą. Wystawcy, których zgłosiło się już ponad 40, zarezerwowali już w Sosnowcu ponad 4 tys. m powierzchni. Przedstawiciele kieleckiej firmy odpierali zarzuty prezesa Stabli, że hala wystawiennicza nie jest jeszcze gotowa. - Ona stoi i już teraz moglibyśmy zorganizować tam targi na przyzwoitym poziomie. Ale zależy nam na tym, by była to impreza światowego formatu. Dlatego w przystosowanie hali zainwestujemy nie 30 mln zł, a ponad 45 mln zł - zapewnił Tomasz Raczyński, prezes Expo Silesia. Dodał, że jego zdaniem Spodek, choć bardzo znany, nie jest przystosowany do tego, by organizować w nim tak duże imprezy wystawowe. - Nie ma tam ani zaplecza targowego, ani odpowiedniej ilości miejsca - mówi Raczyński. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że tak naprawdę kłótnia o targi górnicze jest tylko pretekstem w sporze o lokalizację międzynarodowego centrum kongresowego, które chcą stworzyć zarówno Kolporter, jak i władze Katowic. Kolporter zamierza wybudować centrum kongresowe na 10 tysięcy osób w Sosnowcu, tuż obok hal Expo Silesia, a Katowice przy Spodku. Budowę centrum konferencyjnego w Katowicach poparli już m.in. wojewoda śląski, minister transportu Jerzy Polaczek oraz katowiccy parlamentarzyści. Centrum kongresowe, gdzie można organizować duże spotkania, kongresy i szkolenia, może być w przyszłości doskonałym interesem. Takich miejsc w południowej Polsce brakuje, a ze wszystkich badań wynika, że ta branża jest jedną z najszybciej rozwijających się w kraju. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
QUOTE wraz z sukcesem targow powinna sie i rozkrecic okolica :) ...zwłaszcza ta najbliższa ![]() W encyklopediach za parę lat będą pisać - DG - okolica sosnowieckich targów i każdy będzie wiedział gdzie to ![]() |
|
|
![]()
|
|
...zwłaszcza ta najbliższa ![]() W encyklopediach za parę lat będą pisać - DG - okolica sosnowieckich targów i każdy będzie wiedział gdzie to ![]() No wlasnie, szczegolnie ze z terenu targow blizej do centrum naszego miasta niz do Sosnowca, wiec moze dworzec PKP wkoncu pkp i miasto bedzie chcialo wyremontowac... Mam nadzieje ze jak wystartuja te targi to zostanie zagospodarowana ta dzialka kolo reala ktora jest na sprzedaz. |
|
|
![]()
|
|
Tak, paradoksalanie Sosnowiec i targi mogą znacznie rozwinąć nasze podupadające Centrum, zwłaszcza gdy dojdzie powstające CH Pogoria. Rzut kamieniem z targów ( i w dodatku z górki
![]() |
|
|
![]()
|
|
@krawiec - masz racje. ten spor dobitnie pokazuje jaka to sielanka, rownouprawnienie, wspolpraca ponad podzialami czeka nas po wlaczeniu do jednej aglomeracji.
Fajnie to sie mowi i pisze, ale gdy przychodza konkrety to wychodza pazury na wierzch. pozdr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: wto, 04 kwi 06 Skąd: DG - korzeniec Nr użytkownika: 198 GG: 105879 ![]() |
Czy te targi żeglarstwa to w połączeniu z krakowskim festiwalem piosenki szantowej..? ![]() Lista imponująca ![]() Kilka interesujących i moją osobę pozycji znalazłem, lalalalalaa ![]() W krakowie są "shanties" - http://www.shanties.pl a Tratwa to twór katowicki - http://www.tratwa.katowice.pl , zresztą już od kilku ładnych lat. pozdro Muzzy |
|
|
![]()
|
|
QUOTE ![]() Pierwszy zgarnia wszystko? dziś Z każdym dniem ubywa śladów po byłej fabryce silników "Silma". Kielecka firma Kolporter nie tylko kupiła ten teren (ok. 17 ha), ale już zaczęła budować hale. Będzie tu organizować międzynarodowe Targi Expo Silesia. Wystawców nie powinno zabraknąć, bo po ubiegłorocznej tragedii Międzynarodowe Targi Katowickie straciły dobrą opinię. Pierwszy etap modernizacji hali o powierzchni 13 tysięcy metrów kwadratowych ma się zakończyć na przełomie czerwca i lipca. Hale mają w sumie 35 tys. m kw. Wszystkie zostały przygotowane do wejścia ekip remontowych. Będą tam wymienione posadzki i zostaną wyposażone we wszystkie potrzebne wystawcom media (prąd dużej i małej mocy, wodę oraz łącza telekomunikacyjne). - Równolegle w halach będą prowadzone prace związane z podniesieniem sufitu oraz wymianą pokrycia dachu. Prace są prowadzone w oparciu o już istniejącą, bardzo solidną konstrukcję nośną hali - mówi Maciej Topolski z Grupy Kapitałowej Kolporter. Na zewnątrz również będzie teren wystawienniczy o powierzchni ponad 20 tys. m kw. Znajdzie się tam też nowoczesne centrum konferencyjne z salami na dwóch poziomach dla 700 osób. Pierwszy etap prac powinien pochłonąć ok. 30 mln zł, a cała inwestycja ok. 100 mln zł. To nie tylko koszt adaptacji hali, ale też cena, jaką Kolporter zapłacił za tereny po dawnej Silmie. Roboty ruszyły z kopyta, bo w sierpniu będą tu pierwsze targi, związane ze sprzętem sportowym Silesia Mount&Trek (24-26 sierpnia). - Ta impreza wystawiennicza została przeniesiona z Krakowa, ponieważ według organizatorów są tam niezadawalające warunki lokalowe - mówi Maciej Topolski. Na ten rok w Expo Silesia zaplanowano 6 imprez targowych, a na przyszły już 22. - Nie jest to jeszcze lista zamknięta. Centrum targowo-wystawiennicze Expo Silesia zaprasza również innych organizatorów z regionu i spoza Śląska - zapewnia Maciej Topolski. W kolejnym etapie zagospodarowania terenu na granicy Dąbrowy Górniczej i Sosnowca będzie zaadaptowanie byłego biurowca Silmy na hotel. Prawdopodobnie jego administracją zajmie się któraś z sieci hotelowych w kraju. Drugie takie na Śląsku Międzynarodowe Targi Przemysłu Wydobywczego, Metalurgicznego i Energetycznego SILMEX zaplanowano w Expo Silesia od 11 do 14 września. Zgłosiło się już 40 firm z Polski i zagranicy. Zarezerwowana przez nich powierzchnia wystawiennicza to ok. 4 tys. m kw. Dokładnie w tym samym czasie podobne targi odbędą się też na terenie MTK. Będzie to wystawa dla branż związanych z przemysłem ciężkim. - Zarzucanie nam, że w dobie kapitalizmu jesteśmy konkurencją dla MTK jest absurdem. Nasze przygotowanie do targów jest o wiele lepsze niż w Katowicach. Mamy kadrę fachowców i świetny obiekt - podkreśla Maciej Topolski z Kolportera. Sebastian Reńca - Dziennik Zachodni ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wow jakoś się w końcu z tymi targami górniczymi dogadali..
QUOTE Koniec sporu o targi górnicze
2007-04-05 Prestiżowe targi górniczej odbędą się w tym roku w Katowicach, a w przyszłym w Sosnowcu. Prezydenci obu miast zakończyli spór o miejsce imprezy Targi górnicze chciała w tym roku organizować w Sosnowcu firma Kolporter Expo, która buduje w mieście nowe centrum wystawiennicze. Tę samą imprezę, tradycyjnie już w Katowicach, chciała organizować Polska Technika Górnicza przy współpracy z MTK. Impreza miała się odbyć w Spodku, oficjalnie wsparł ją prezydent Katowic. Wyglądało więc na to, że targi odbędą się w dwóch miejscach jednocześnie. Wczoraj prezydenci Sosnowca i Katowic oraz przedstawiciele obu firm porozumieli się w tej sprawie i ustalili, że w tym roku targi górnicze w katowickim Spodku zorganizuje PTG przy pomocy Kolportera. W przyszłym roku, w ramach Światowego Kongresu Górniczego, organizatorem wystawy "Mining Expo" będzie Sosnowiec, a ich organizatora, czyli grupę Kolportera, wesprze PTG. - To kończy spór o to, gdzie targi będą organizowane - mówi Waldemar Bojarun, rzecznik katowickiego magistratu. www.gazeta.pl Ten post edytował kwintosz czw, 05 kwi 2007 - 22:54 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
z maja, rozebrali do szkieletu
![]() ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nowe zdjęcia http://www.kolporterexpo.pl/expo_silesia_f.html
|
|
|
![]()
|
|
opoznienie, od poczatku bylo widac jak wolno sie za to zabierali
QUOTE ![]() ![]() Pierwsze targi międzynarodowe odbędą się tu na początku 2008 roku 08.06.2007 Pomimo wcześniejszych zapowiedzi Międzynarodowe Targi Expo Silesia organizowane przez Kolporter Expo nie odbędą się w sierpniu, tak jak planowano jeszcze kilka miesięcy temu, ale dopiero na początku przyszłego roku. Jakie to będą targi, które zainagurują międzynarodową imprezę w Sosnowcu, na razie jeszcze nie wiadomo. - Podjęliśmy decyzję o przesunięciu inauguracyjnych wystaw, bo podpisaliśmy porozumienie w sprawie targów górniczych. W tym roku odbędą się one w Katowicach, a w przyszłym w Sosnowcu - mówi Maciej Topolski, rzecznik prasowy Kolportera. - W związku z tym nie ma sensu pośpiech, który musiałby towarzyszyć oddaniu obiektu do użytku już w sierpniu. Mamy czas na skorygowanie technologii, a przez to na pewne oszczędności. Obecnie na terenie dawnych zakładów "Silma" w Zagórzu kończą się na razie prace ziemne, głównie żelbetowe. - Między innymi zamontowano już pale pod wejście główne i pale konstrukcyjne głównego budynku. W tej chwili trwają prace związane ze wzmacnianiem konstrukcji dachu i od najbliższego poniedziałku rozpocznie się układanie nowego dachu. Wiadomo już, że w pierwszym etapie inwestycji powstanie około 13 tysięcy metrów kwadratowych hali i 1,1 hektara parkingów i placów wystawienniczych. Pierwszy etap prac będzie kosztował około 40 mln złotych. Zagospodarowanie dawnego biurowca Silmy, to będzie już następny etap prac związanych z tworzeniem Expo Silesia. Wiadomo, że będzie tam m.in. hotel. - Szukamy w tej chwili partnera do prowadzenia hotelu, który po odpowiedniej adaptacji chciałby włączyć ten budynek do swojej sieci - dodaje Maciej Topolski. Targi górnicze w Sosnowcu Kolporter Expo będzie wyłącznym organizatorem Światowej Wystawy Górniczej MINING EXPO, towarzyszącej Światowemu Kongresowi Górniczemu 2008. Wystawę Kolporter Expo zorganizuje w przyszłym roku w swoim centrum targowym Expo Silesia w Sosnowcu. Takie ustalenia zapadły podczas kwietniowego spotkania w Wyższym Urzędzie Górniczym w Katowicach. Wzięli w nim udział m.in.: Tomasz Pietrzykowski - wojewoda śląski, Piotr Uszok - prezydent Katowic, Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca, Tomasz Raczyński - prezes Kolportera Expo. Zadecydowano także, że tegoroczne Międzynarodowe Targi Górnictwa Przemysłu Energetycznego i Hutniczego odbędą się w katowickim Spodku. Grupa Kolporter Grupa Kapitałowa Kolporter zajmuje się nie tylko dystrybucją prasy. Z jednoosobowego przedsiębiorstwa wyrosła Grupa Kapitałowa, licząca 11 spółek działających w różnych branżach, dających pracę przeszło 2500 osób. Największa i najstarsza spółka Grupy - Kolporter SA powstała w maju 1990 roku, rozpoczynając swą działalność od dostawy jednego z ogólnopolskich dzienników do 11 sklepów PSS Społem w Kielcach. Kolporter Expo działa od kwietnia ubiegłego roku, zajmuje się organizacją targów, wystaw i konferencji. Sebastian Reńca - Dziennik Zachodni -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jest już trochę fotek z lipca na ich stronie
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Rozebrane zostały budynki za urzędem skarbowym gdzie ma być parking z którego będzie się szło na teren targów za pomocą kładki która zostanie wybudowana nad ul. Braci Miroszewskich
|
|
|
![]()
|
|
a to ciekwae
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Rozebrane zostały budynki za urzędem skarbowym gdzie ma być parking z którego będzie się szło na teren targów za pomocą kładki która zostanie wybudowana nad ul. Braci Miroszewskich Znaczy się, nie ma juz budynku z komorą akustyczną ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chodziło mi o te budynki zaznaczone czerwonym wielokątem. Być może któryś z nich został, ale nie wydaje mi się
![]() ![]() Ten post edytował Bartek pon, 16 lip 2007 - 15:46 |
|
|
![]()
|
|
O właśnie w jedyn z z nich była komora, a teraz bęszie parking. Swoją drogą mogli ją zpstawić jako ciekawostkę expo. Nieźle dzwoniło w uszach jak się w niej przebywało
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Przed tym starym biurowcem w którym ma być hotel rosły sobie drzewa, krzewy i inne zielska. Dziś widziałem że juz prawie wszystko wycieli i dalej usuwają wszystkie drzewa itd :)
Ciekawe co zrobią z tym budynkiem w którym ma być hotel :) Z jednej strony ładne targi, a tuż obok stary PRL'owski budynek ;-) |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Jak nie oni to inna firma się tym szybko zaopiekuje
![]() |
|
|
![]()
|
|
no wlasnie - hotel mial powstac w 2 etapie a dosc niedawno wymienili juz w tym budynku wszystkie okna.
Ponad miesiac temu w ogolnopolskiej gazecie znalazlem na pierwszym miejscu ogloszenie dabrowskiej ALBY o spzredazy terenow obok budowanego Expo. Ciekawe ile tych terenow bo wydawalo sie ze duzo -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Super! Niech sprzedają i z tej działki spadają!
![]() Te targi naprawdę rozkręcą nasze miasto, zobaczycie :) |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
To oczywiste, że hotel nie może sąsiadować ze śmieciarkami!
|
|
|
![]()
|
|
![]() |
|
|
Guest_tomasz sołtysik_* |
![]()
|
Guests ![]() |
trzebaby wymyślić nową nazwę obejmującą Górny Śląsk i Zagłębie... macie jakieś propozycje???
|
|
|
![]()
|
|
QUOTE Pięć gwiazdek przy expo Kolporter poszukuje inwestora, lub operatora hotelu, który ma powstać obok targów Expo Silesia w Sosnowcu - To może być hotel cztero, czy nawet pięciogwiazdkowy - mówi Tomasz Raczyński, prezes Kolporter Expo. Dodaje, że obiekt ma służyć przede wszystkim gościom, którzy przyjadą na targi. Kolporter chce jednak, żeby było to prestiżowe miejsce, które będzie przyciągać wszystkich wymagających gości odwiedzających Śląsk. Za "bazę" dla inwestycji miałby posłużyć budynek biurowy, który stoi na terenie przyszłych targów. Jak na razie trwają poszukiwania inwestora, który przebudowałby biurowiec, lub operatora hotelu. - Kolporter może sam wybudować hotel, ale potrzebujemy firmy, najlepiej renomowanego sieciowego operatora, która podjęłaby się zarządzania tym obiektem - mówi Maciej Topolski, rzecznik prasowy Grupy Kolporter. Jak na razie kielecki inwestor nie otrzymał żadnej konkretnej odpowiedzi na oferty, które wysyła. - Źrki co nikt zainteresowany się nie pojawił, ale składamy oferty i szukamy dalej - mówi Topolski. Kolporter przed rozpoczęciem budowy w Sosnowcu przeprowadził badania rynkowe, z których wynika m.in., że na Śląsku jest jeszcze o wiele za mało hoteli o wysokim standardzie. Firma jest przekonana, że nowy obiekt tego typu będzie nie tylko dopełnieniem oferty targowej, ale też po prostu świetną inwestycją. Warto dodać, że hotel przy Expo Silesia będzie luksusowym miejscem noclegowym położonym najbliżej lotniska w Pyrzowicach. Źródło: Biznes Śląski(jor) Więcej zdjęć znajdziecie na tej stronie: EXPO SILESIA, to wklejone przez Bartka jest najciekawsze. Ten post edytował kwintosz czw, 27 wrz 2007 - 14:28 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
|
|
![]()
|
|
inna fotka z gory
![]() Ciekawe co ze sprzedaza terenu przez Albe. No i dlaczego ALBA ma dabrowski adres. Czy chociaz m2 ich terenu lezy w DG? I to jest dziwne tak samo jak nie wiemy kiedy zmieniono przebieg granicy oddajac wiadukt (problem) w rece Sosnowca. Tymczasem konkurencja ma coraz wieksze klopoty http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4542008.html trzebaby wymyślić nową nazwę obejmującą Górny Śląsk i Zagłębie... macie jakieś propozycje??? a istnieje jakakolwiek szansa zeby przekonac potem do niej Kolportera? -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Jeśli Sosnowiec/Prezydent Górski/lewica nie oprotestowali nazwy SILESIA na samym początku projektowania i budowy, teraz będzie trudno.
DG nie ma tu nic do powiedzenia, bo teren nie nasz. Mamy teraz w Zagłębiu super promocję Śląska i tyle. Naród swoje, władza swoje - odwrotu nie ma. Nikt ze strony Zagłębia nawet nie pisnął na imprezie Kolportera w PKZ, gdy prezentowano projekt EXPO-SILESIA. |
|
|
![]()
|
|
trzebaby wymyślić nową nazwę obejmującą Górny Śląsk i Zagłębie... macie jakieś propozycje??? Miałem wrażenie Tomku, że nie byłeś na początku zachwycony walką o Zagłębie w nazwie zarówno GZM jak też rzeczonych targów tak zresztą ja cały obóz lewicowy i w DG i w Sosnowcu (konferencja na WSB). Jedynie Piotrek Drygała stanął wówczas za obroną Zagłębia w nazwie. Dlatego należy się cieszyć, że mamy kolejnego zwolennika wprowadzenia Zagłębia do oficjalnego nazewnictwa geograficznego, a tym samym umocnienia zagłębiowskiej tożsamości. Swego czasu zrobiliśmy akcję mailową (zi i forum Sosnowca) do Kolpoltera jak też w kierunku prezydenta Górskiego ale spełzła ona na niczym. Prawda jest taka, że Kolpolter chce przejąć dorobek i pozycje MTK i z punktu widzenia marketingowego opłaca mu się bardziej śląska etykietka. Byłoby korzystniej gdybyśmy wspólnie tzn sosnowicznie i dąbrowianie zawalczyli o nazwę gzm, a później wspólnej aglomeracji powołanej poprzez ustawę, bo to jest ważniejsze i rzutuje na całość naszego regionu. Tu propozycji jest kilka np. śląsko-dąbrowski związek metropolitalny, metropolia śląsko-dąbrowska, metropolia śląsk i zagłębie, silesia and dabrova basin (na cele marketingowe zewnętrzne). Jako że przy ustawie jest blisko dąbrowianin Jacek Kościelniak może jemu należy przedstawić nasza argumentacje... Zagłębie zasługuje na swoje oficjalne miejsce na mapie Polski i Europy. http://www.zaglebie.info/news_publicystyka.php?n=5740 Ten post edytował Krawiec czw, 04 paź 2007 - 17:53 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po co ten OT?
|
|
|
![]()
|
|
Nazwa sosnowieckich targów, chrakteryzująca odmienność od Śląska ?
Chyba tylko "GorolPark" ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Najlepsze jest to że tutaj na forum ludzie tak krzyczą o sile zagłębia, o tym że ten zły Śląsk nam wszystko zabiera, a gdy była okazja do pokazania siły Zagłębia podczas ostatniego maratonu w Katowicach była garstka ludzi z naszego regionu. Jak dla mnie jest to zwykłe bicie piany, wirtualnej piany.
|
|
|
![]()
|
|
@bartek
To gdzie mam napisać o tym, że lepiej walczyć o nazwę GZM i aglomeracji niż targów? W wątku o GZM? A może mam zrobić nowy topic? Siłę Zagłębia najlepiej pokazuje dąbrowski Terminatus (3-bój siłowy), który zgarnia co rusz medale na mistrzostwach Polski i na zawodach, a ostatnio organizuje zagłębiowska ligę sztangistów :). Gdyby na tym maratonie można by wybiegać środki na zagłębiowski odcinek DTŚ, to jestem gotowy do biegu :) Poza tym nikt tu nie krzyczy o sile Zagłębia, a raczej ubolewa nad brakiem jedności politycznej i słabą postawą naszych reprezentantów kiedy trzeba walczyć o swoje. Ten post edytował Krawiec czw, 04 paź 2007 - 19:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To zrób wiec w Sosnowcu i D.G. za tym żeby w końcu władze tych miast wzięły sobie do serca i się określiły czy chcą być Zagłębiem czy Śląskiem. Ciekawe ile ludzi przyjdzie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Nazwa Expo-Silesia powinna być od razu zbojkotowana. No cóż lepiej późno niż wcale.
Ten post edytował syzio czw, 04 paź 2007 - 20:16 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Znaczy się......Takie małe państwo
![]() "Kupcie ziemie i rupta co chceta" |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: nie, 01 kwi 07 Skąd: DG / Jaworzno / UK Nr użytkownika: 645 ![]() |
Mala pikieta w sprawie zmiany "Silesia expo" na otwarcie targow, odpowiednio naglosniona w mediach pokazywana bylaby nawet jako ciekawostka.
A moze nawet .... cykliczne pikiety? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mala pikieta w sprawie zmiany "Silesia expo" na otwarcie targow, odpowiednio naglosniona w mediach pokazywana bylaby nawet jako ciekawostka. A moze nawet .... cykliczne pikiety? Nadal nie rozumiesz że to prywatna inwestycja? Możesz sobie np. na ul. Stawowej w Katowicach wynająć lokal i założyć "Gorol PUB" czy coś w tym stylu i pikiety mogą Cię lotto bo to twoja firma. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: nie, 01 kwi 07 Skąd: DG / Jaworzno / UK Nr użytkownika: 645 ![]() |
Jest taki przywilej w tym kraju, ze jak ci sie cos nie podoba to sobie mozesz poprotestowac, nawet jesli to jest swietosc czyli prywatna inwestycja.
Firmy prywatne sa bardzo wrazliwe na takie negatywne sygnaly, bo wiadomosc idzie w swiat i traca na reputacji, a cykliczne akcje moga byc naprawde baardzo skuteczne np. podczas kazdych targow. Chyba zapomniales jaka sile ma dobrze zorganizowany protest obywatelski. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:07 |