IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

6 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Tour de Pologne 2015 w Dąbrowie
Rokko31
post pon, 13 kwi 2015 - 22:48
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 337

W tym roku, 3 sierpnia ponownie będziemy mieć w Dąbrowie metę Naszego narodowego wyścigu kolarskiego..smile2.gif
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.asp...amp;ident=79004
Go to the top of the page

+Quote Post
Bartek90
post wto, 14 kwi 2015 - 18:57
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 910

Narzekanie malkontentów na to, że raz do roku przejazd przez centrum miasta będzie utrudniony za 3, 2, 1...

+Quote Post
st1111
post śro, 15 kwi 2015 - 13:49
Post #3

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 336

O znów batonik dostanę.

+Quote Post
savalas
post czw, 16 kwi 2015 - 16:09
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

CYTAT(Bartek90 @ wto, 14 kwi 2015 - 16:57) *
Narzekanie malkontentów na to, że raz do roku przejazd przez centrum miasta będzie utrudniony za 3, 2, 1...

jestem obecny. Sport na stadionie, miasto ma być wolne, od kolarzy, biegaczy i innego masowego sportu, który utrudnia życie tym, którzy sobie tego nie życzą. Dlaczego ja mam jechać taksówką do pracy i tracić pieniądze, tylko dlatego, że ktoś jeździ sobie wyczynowo na rowerze. Niech korzystają z torów dla F1 i innych podobnych obiektów.

+Quote Post
Leszek
post czw, 16 kwi 2015 - 17:20
Post #5

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

Powinno pomóc wink.gif

--------------------

+Quote Post
savalas
post czw, 16 kwi 2015 - 21:18
Post #6

UZYTKOWNIK

a ja proponuję szanować zdanie innych

+Quote Post
Leszek
post pią, 17 kwi 2015 - 10:08
Post #7

UZYTKOWNIK

Świetnie, zacznij od siebie tongue.gif

--------------------

+Quote Post
JanekS.
post pią, 17 kwi 2015 - 15:12
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,888

a w telewizji i tak pokaza jako ciekawostke zamek w Bedzinie.
Zamiast Dabrowy oczywiscie.
Dlaczego? - dlatego, ze w Dabrowie nic nie ma ciekawego, a niby zabytek w Centrum jest istotny tylko dla czerwonych.

+Quote Post
kamillll
post pią, 17 kwi 2015 - 15:37
Post #9

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

CYTAT(JanekS. @ pią, 17 kwi 2015 - 16:12) *
a w telewizji i tak pokaza jako ciekawostke zamek w Bedzinie.
Zamiast Dabrowy oczywiscie.
Dlaczego? - dlatego, ze w Dabrowie nic nie ma ciekawego, a niby zabytek w Centrum jest istotny tylko dla czerwonych.

chyba oglądaliśmy inne relacje...

+Quote Post
menago
post pią, 17 kwi 2015 - 15:43
Post #10

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 818

ja np pamietam ze podczas transmisji w tv dosyc duzo mowili i pokazywali np tereny Pogorii i okolic...

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 24 kwi 2015 - 21:06
Post #11

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

CYTAT(menago @ pią, 17 kwi 2015 - 16:43) *
ja np pamietam ze podczas transmisji w tv dosyc duzo mowili i pokazywali np tereny Pogorii i okolic...

pokazywali cała dabrowe, nie tylko pogorie ale cały przejazd, łącznie z ząbkowicami

+Quote Post
vacu
post sob, 25 kwi 2015 - 10:24
Post #12

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(Leszek @ czw, 16 kwi 2015 - 18:20) *
Powinno pomóc wink.gif

Prawda jest taka że jest to upierdliwe. Raz podczas TDP w DG miałem wolne i było super ale za pierwszym razem miałem cholernie trudną dniowkę w pracy, chciałem tylko wrócić do domu i cos zjeść ale najpierw trasa dosłownie zablokowała mnie w Czeladzi (biegła tak nieszczesliwie że otoczyła moje miejsce pracy i dosłownie nie byłem się w stanie wydostać) a następnie musiałem objezdzac wszystkie pogorie jadąc z czeladzi aby się dostać do domu w centrum. Droga powrotna zajęła mi 2h zamiast 15 minut. Idzie się wkurzyć bo jak człowiek jest zmęczony i głodny po ciężkim dniu w pracy to ma w tyle promocji miasta i panów w obcisłych gatkach chcących zdobyć medal. Powinno się to planować tak aby jeżeli już musi zahaczyć o centra miast to poza godzinami szczytu. Inaczej wielu ludzi będzie wk... nie mogąc sie wydostać lub dotrzeć do domu. Ja wiem, że oglądalność, TV, raz w roku, że TdF i tam nie płaczą (w to watpie), bla bla, ale szczerze mówiąc mam to gdzieś jak jestem zmęczony i zły bo głodny.

+Quote Post
Leszek
post sob, 25 kwi 2015 - 10:31
Post #13

UZYTKOWNIK

Przy pierwszym przejeździe też utknąłem jadąc do pracy - nie wziąłem pod uwagę, że nie będzie się dało przejechać przez Piłsudskiego/Królowej Jadwigi (w poprzek, nie wzdłuż), więc musiałem zostawić samochód gdzieś na Wojska Polskiego i galopować, żeby zdążyć. Jeden czy dwóch pacjentów też przez to nie dotarło. No i trudno, uroki życia w mieście...

--------------------

+Quote Post
vacu
post sob, 25 kwi 2015 - 17:15
Post #14

Smokin' nigga

CYTAT(Leszek @ sob, 25 kwi 2015 - 11:31) *
No i trudno, uroki życia w mieście...

No nie do końca bo ja od biedy nadłożę 20km i objadę a na wsi jak zamkną jedyną krajówkę to jeszcze większa bieda.

Ja nie zaprzeczam, impreza, fajnie, coś się dzieje, pytanie natomiast czy to się musi tarabanić do centrum w godzinach szczytu i pół miasta jest odcięte. Można zrobić metę gdzieś poza centrum lub zaplanować tak, żeby przejazd był 14-15 zanim ludzie zaczną wracać z pracy. Zamknięte 2-3 ulice każdy przeżyje natomiast jak jadą kolarze to cała trasa jest zamknięta przez jakiś czas.

+Quote Post
Rokko31
post sob, 25 kwi 2015 - 23:47
Post #15

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ sob, 25 kwi 2015 - 18:15) *
CYTAT(Leszek @ sob, 25 kwi 2015 - 11:31) *
No i trudno, uroki życia w mieście...

No nie do końca bo ja od biedy nadłożę 20km i objadę a na wsi jak zamkną jedyną krajówkę to jeszcze większa bieda.

Ja nie zaprzeczam, impreza, fajnie, coś się dzieje, pytanie natomiast czy to się musi tarabanić do centrum w godzinach szczytu i pół miasta jest odcięte. Można zrobić metę gdzieś poza centrum lub zaplanować tak, żeby przejazd był 14-15 zanim ludzie zaczną wracać z pracy. Zamknięte 2-3 ulice każdy przeżyje natomiast jak jadą kolarze to cała trasa jest zamknięta przez jakiś czas.

Jaka byłaby przyjemność jakby meta była gdzieś na zadupiu, to właśnie ma być w centrum wtedy kiedy jest najwięcej ludzi, wtedy jest atmosfera i zabawa. Ja sobie tak ustalam pracę że albo wcześniej kończę albo biorę wolne i tyle, to jest tylko jeden dzień i warto oglądać takie imprezy gdyż są jedyne w swoim rodzaju a potem przez dalsze 364 dni szara rzeczywistość dąbrowska dlatego szkoda czasu na narzekania.

+Quote Post
savalas
post pon, 27 kwi 2015 - 12:00
Post #16

UZYTKOWNIK

ale dlaczego mam płacić własnym urlopem za czyjąś pasje ? Zróbmy jeszcze maraton, to będzie drugi dzień wolnego... itp. już wystarczy, że mój zakład pracy jest położony w takim miejscu, że KZK GOP zapewnia mi 1h10min powrotu do domu, a po 2 zmianie zapewnia jeden jedyny autobus o 22:46.

+Quote Post
danielmdc
post pon, 27 kwi 2015 - 17:11
Post #17

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,133

Byłem raz na tym "super, mega, hiper" wydarzeniu 4 lata temu. Nie wiem czym się ludzie podniecają w tym sporcie, ani nie wiedzą kto jedzie w tym wyścigu ani nie widzą tych kolarzy, tak szybko jadą laugh.gif Raz do roku niech sobie pedałują i tak nic lepszego w tym smutnym jak pizda mieście się nie dzieje.

Ten post edytował danielmdc pon, 27 kwi 2015 - 17:12

+Quote Post
Mały77
post pon, 27 kwi 2015 - 22:09
Post #18

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

CYTAT(danielmdc @ pon, 27 kwi 2015 - 18:11) *
Byłem raz na tym "super, mega, hiper" wydarzeniu 4 lata temu. Nie wiem czym się ludzie podniecają w tym sporcie, ani nie wiedzą kto jedzie w tym wyścigu ani nie widzą tych kolarzy, tak szybko jadą laugh.gif

No tak - w mordę nie ma komu dać to nudno wink.gif

+Quote Post
danielmdc
post wto, 28 kwi 2015 - 18:35
Post #19

UZYTKOWNIK

A propos dawania w mordę to z tym też u nas słabo. Odbyła się chyba jedna większa gala z tego co pamiętam i cicho sza.

+Quote Post
kamillll
post nie, 03 maj 2015 - 15:56
Post #20

UZYTKOWNIK

CYTAT(danielmdc @ wto, 28 kwi 2015 - 19:35) *
A propos dawania w mordę to z tym też u nas słabo. Odbyła się chyba jedna większa gala z tego co pamiętam i cicho sza.

Chyba o innym miescie myslisz smile2.gif
Bylo tego troche ale juz jakis czas temu...

+Quote Post
olo
post pon, 04 maj 2015 - 19:21
Post #21

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(kamillll @ nie, 03 maj 2015 - 16:56) *
CYTAT(danielmdc @ wto, 28 kwi 2015 - 19:35) *

Chyba o innym miescie myslisz smile2.gif
Bylo tego troche ale juz jakis czas temu...

W takim Paryżu podczas ichniego turu o wiele łatwiej zaiwaniać 1,5 km do następnej stacji metra, bo choć najbliższa po drugiej stronie ulicy, to zastawiona barierkami. Ale to Francuzi...

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post wto, 05 maj 2015 - 19:07
Post #22

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

Jak to jest, wytłumaczcie bo może głupi jestem. Gdy nie ma ogródków piwnych przy bloku mieszkalnym na Górników Redenu to rwetes wielki bo przecież dużym miastem jesteśmy i centrum miasta bez knajpy to wiocha, zacofanie itd. Ale jak raz w roku ma odbyć się impreza sportowa o randze międzynarodowej to nagle sami miłośnicy wsi spokojnej i wypoczynku w kojącym cieniu lipy. No jak to jest? wink.gif

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
Rokko31
post wto, 05 maj 2015 - 21:35
Post #23

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ wto, 05 maj 2015 - 20:07) *
Jak to jest, wytłumaczcie bo może głupi jestem. Gdy nie ma ogródków piwnych przy bloku mieszkalnym na Górników Redenu to rwetes wielki bo przecież dużym miastem jesteśmy i centrum miasta bez knajpy to wiocha, zacofanie itd. Ale jak raz w roku ma odbyć się impreza sportowa o randze międzynarodowej to nagle sami miłośnicy wsi spokojnej i wypoczynku w kojącym cieniu lipy. No jak to jest? wink.gif

Ogródek piwny powstaje przy Centrum Formy w Parku..smile2.gif

+Quote Post
kamillll
post wto, 05 maj 2015 - 22:58
Post #24

UZYTKOWNIK

Plaza, jak rok temu...

+Quote Post
savalas
post czw, 07 maj 2015 - 22:27
Post #25

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ wto, 05 maj 2015 - 17:07) *

a co w tym dziwnego. Ogródek piwny nie powoduje tego, że muszę płacić 30 zł za dojazd do pracy taksówką, lub brać płatny urlop. Co ma wieś, do durnego sportu, który mógłby być organizowany na torach do tego przeznaczonych ?

+Quote Post
Bathurst
post czw, 07 maj 2015 - 22:52
Post #26

UZYTKOWNIK

Sporo dziwnego - albo się chce mieszkać w mieście i toleruje się wszystkie z tego tytułu dobrodziejstwa i niedogodności albo lepiej zamieszkać gdzieś na wiosce, gdzie nie ma zawodów sportowych a drzeć ryja i szczać gdzie popadnie można pod każdym drzewem, nie przeszkadzając przy tym nikomu.
Proste, prawda? Opcja drę ryja i szczam ludziom na klatce schodowej bez tolerowania gromadnych, ludycznych imprez sportowych jest niedostępna

--------------------

+Quote Post
vacu
post pią, 08 maj 2015 - 19:38
Post #27

Smokin' nigga

CYTAT(Bathurst @ czw, 07 maj 2015 - 23:52) *
Sporo dziwnego - albo się chce mieszkać w mieście i toleruje się wszystkie z tego tytułu dobrodziejstwa i niedogodności albo lepiej zamieszkać gdzieś na wiosce, gdzie nie ma zawodów sportowych a drzeć ryja i szczać gdzie popadnie można pod każdym drzewem, nie przeszkadzając przy tym nikomu.
Proste, prawda? Opcja drę ryja i szczam ludziom na klatce schodowej bez tolerowania gromadnych, ludycznych imprez sportowych jest niedostępna

No właśnie nie takie proste bo trasa TdP przebiega także przez wioski gdzie zapewne droga również jest zamykana a gdzie wydaje mi się jest jeszcze gorzej bo jest jeszcze mniej alternatyw.

Poza tym np. mnie centrum miasta, hałas, gwar, nie przeszkadza, a nawet to lubię. Natomiast głupim pomysłem wydaje mi się zamykanie miasta (nie wiem jak będzie tym razem ale poprzednio kolarze jechali osią miasta więc gdzie by nie jechać to kolidowało to z trasą) o godz. 16-17 czyli w popołudniowym szcycie. Jak dla mnie kolarze mogli by sobie jechać jak chcą ale niech wystartują o 6 rano a do centrum dotrą powiedzmy 13-14 aby na 15-16 odblokować miasto. Dlaczego tak nie można? Kolarze by sobie pojechali a ja byłbym zadowolony. Zresztą DG to jeszcze pół biedy, gorzej było np. w Katowicach, znajomi w ogóle nie byli w stanie dojechać do domu, autem nie - bo pozamykane. Autobusem przez centrum też się nie dało, robili 20 km objazd 5 km trassy. A to już są pieniądze bo paliwo z kranu nie leci, z kolei nie każdy jest fanem kolarstwa żeby odżałować„ nawet te kilka zł.

+Quote Post
Leszek
post pią, 08 maj 2015 - 20:00
Post #28

UZYTKOWNIK

Vacu, nie przesadzajmy.
Akurat w Kato w zeszłym roku też mnie prześladował TdP, bo odbierałem na Koszutce obiektyw i nie mogłem potem wyjechać. Jakoś przeżyłem i koszmary mnie nie budzą w nocy laugh.gif
Litr paliwa to nie majątek, zwłaszcza, jeżeli ktoś jeździ codziennie do/z pracy.

--------------------

+Quote Post
vacu
post pią, 08 maj 2015 - 20:16
Post #29

Smokin' nigga

CYTAT(Leszek @ pią, 08 maj 2015 - 21:00) *
Vacu, nie przesadzajmy.
Akurat w Kato w zeszłym roku też mnie prześladował TdP, bo odbierałem na Koszutce obiektyw i nie mogłem potem wyjechać. Jakoś przeżyłem i koszmary mnie nie budzą w nocy laugh.gif
Litr paliwa to nie majątek, zwłaszcza, jeżeli ktoś jeździ codziennie do/z pracy.

Majątek nie majątek, przemnóż sobie to przez ilość kierowców, którzy objeżdżali to już się uzbiera. Podobnie jak jestem przeciwny dotowaniu np. klubów piłkarskich/siatkarskich/koszykarskich/szachowych/itd. przez budżet, opłacaniu ochrony meczów (policja) przez budżet (jeśli klub nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa nie powinien dostać pozwolenia na imprezę), tak nie widzę powodu abym ktokolwiek miał się dokładać do hobby grupki panów. Choćby to było 5 zł. To kolejny powód dla którego nie podobają mi się tego typu imprezy, sport od dawna jest komercyjny, sportowcy zarabiają miliony, nie widzę powodu aby do imprez dokładał się budżet. O ile jeszcze rozumiem jak miasto organizuje imprezę amatorską albo dla młodzieży bo to imprezy niekomercyjne, o tyle wkurza mnie jeśli dopłacam do sportu zawodowego, nie jest rolą państwa opłacanie komercyjnych rozrywek. Bo np. ja nie lubię kolarstwa ale chętnie chodzę do kina, dlaczego mi miasto nie dopłaci do biletów?

Ten post edytował vacu pią, 08 maj 2015 - 20:18

+Quote Post
savalas
post sob, 09 maj 2015 - 14:13
Post #30

UZYTKOWNIK

otóż to, od lat miasto odmawia ciekawym ludziom ciekawych inicjatyw, które zaangażowały by uzdolnionych mieszkańców naszego miasta i dało im możliwość rozwoju, a finansuje imprezę kolarską ludziom, którzy zarabiają na tym cholernie dobrą kasę. Hałas i gwar miasta nigdy mi nie przeszkadzał, zawsze chciałem mieszkać w centrum miasta i właśnie do tego w najbliższym czasie wracam, ale zawsze byłem i będę zdania, że wszystko można robić z głową i nie utrudniać życia jednym, robiąc imprezę sportową dla drugich. A skoro uważacie, że to tylko jeden dzień w roku, to ok... to ja chcę kino plenerowe 15 czerwca na rondzie w centrum, obejrzymy 5 filmów i się rozejdziemy w spokoju, a rondo będzie wyłączone z ruchu raptem parę godzin.

+Quote Post
Bathurst
post pią, 15 maj 2015 - 21:42
Post #31

UZYTKOWNIK

Knajpki w centrum miasta, imprezy sportowe, dotowanie sportu - przecież to jest jakiś nasz standard cywilizacyjny. Zawsze będzie ktoś niezadowolony, zawsze będzie ktoś przeciwko. Bez cofnięcia roszczeń i zarazem jak najbardziej bezkonfliktowego organizowania takich przedsięwzięć przyjdzie nam żyć w piekle na ziemi. Trzeba patrzyć szerzej inaczej okopy, zasieki wokół własnego JA tylko nas czekają a to jak wiadomo do niczego poza frustracją nie prowadzi.

--------------------

+Quote Post
vacu
post pią, 15 maj 2015 - 22:25
Post #32

Smokin' nigga

CYTAT(Bathurst @ pią, 15 maj 2015 - 22:42) *
Knajpki w centrum miasta, imprezy sportowe, dotowanie sportu - przecież to jest jakiś nasz standard cywilizacyjny. Zawsze będzie ktoś niezadowolony, zawsze będzie ktoś przeciwko. Bez cofnięcia roszczeń i zarazem jak najbardziej bezkonfliktowego organizowania takich przedsięwzięć przyjdzie nam żyć w piekle na ziemi. Trzeba patrzyć szerzej inaczej okopy, zasieki wokół własnego JA tylko nas czekają a to jak wiadomo do niczego poza frustracją nie prowadzi.

Jakoś lekko ci to przeszło w jednym zdaniu natomiast knajpek w centrum, nawet imprez, nie wrzucałbym do jednego wora z "dotowaniem sportu".
Przez "dotowanie sportu" to ja rozumiem dopłatę z budżetu do imprezy dla młodzieży szkolnej albo ufundowanie pucharu + organizację maratonu dla amatorów (choć tu akurat kiedyś czytałem, że są tacy w PL co niezłą kasę trezepią na amatorskich maratonach ale to inna historia). Ale nie dopłacanie z budżetu do sportu zawodowego. Gdzie zawodnicy zarabiają nawet i miliony. Sport zawodowy to biznes, miasto mogłoby dołożyć, gdyby miało w tym interes. Mówi się "promocja miasta". A co to znaczy? Turyści do nas zjadą? Była TdP nie raz i jakoś nie pchają się drzwiami i oknami, ci co przyjeżdżali na pogorie przyjeżdżają dalej. Inwestorzy? Serio? Ktoś u nas zainwestuje bo było TdP? Ktoś w to wierzy?
Podobnie kluby piłkarskie, miasta łożą miliony na bandy nieudacznbikóœ, dzięki którym mają tylko od czasu do czasu rozpieprezone miasto, tego w ogóle nie ogarniam.

+Quote Post
Bathurst
post sob, 16 maj 2015 - 11:49
Post #33

UZYTKOWNIK

Może miasto właśnie widzi w TdP interes w przeciwieństwie do Ciebie? Jeśli Cię to dręczy to zapytaj po prostu w Wydziale Promocji. Mnie nie dręczy więc pytać nie będę :-)

--------------------

+Quote Post
vacu
post sob, 16 maj 2015 - 19:52
Post #34

Smokin' nigga

CYTAT(Bathurst @ sob, 16 maj 2015 - 12:49) *
Może miasto właśnie widzi w TdP interes w przeciwieństwie do Ciebie? Jeśli Cię to dręczy to zapytaj po prostu w Wydziale Promocji. Mnie nie dręczy więc pytać nie będę :-)

Nie muszę pytać to odpowiedź jest prosta (sam zasugerowałeś) - niby "promocja".

Ale odpowiedz mi na jedno pytanie. Dlaczego miasta dokłada zawodowemu kolarzowi natomiast jak pójdzie piekarz czy elektryk to nie? Dlaczego tobie do rozrywki dopłaca a mnie już do biletu do kina nie? Dwa proste pytania. Podatki płacimy po równo (ja nawet więcej niż część fanów kolarstwa jako płatnik drugiego progu, totalna nieuczciwość ale to temat na inną dyskusję) a jedni dostają, inni nie. Oczywiście ja uważam, że nie powinien dostać ani jeden ani drugi bo państwo (lokalne czyli miasto) nie jest od zapewniania rozrywek.

+Quote Post
Bathurst
post sob, 16 maj 2015 - 20:21
Post #35

UZYTKOWNIK

Vacu, zrozum że powinieneś zadać te pytania w Wydziale Promocji. Ja nie czuję się żebym ci zabierał coś z twojego biletu do kina więc ci chłopie nie odpowiem.
No i skąd wiesz czy kolarz dostaje kasę z UM? Zaglądałeś mu do portfela czy jak?
Miasto jakiś czas temu uznało, że będzie promować się przez sport i wchodzi w imprezy o takim profilu.
Jednym się to podoba innym nie - to wszystko. Ja za UM ginąc nie mam zamiaru w tej dyskusji ale zrozum, że mnie się akurat TdP w DG podoba. Komuś się może nie podobać finansowanie Festiwalu Spisaka bo woli włączyć RMF MaXX i słuchać sieczki i tez powie, że czemu ma dopłacać do rzępolenia smutów na fortepianie.
Przecież to absurdalne jest - zgodzisz się?
PS. Sam bym do kina poszedł chętnie za tańszy bilet.

EDIT
No i miasto chyba jednak jest od finansowania rozrywek, przynajmniej taki jest stan rzeczy na teraz - zapytaj tłumów na dniach Dąbrowy czy są przeciwko. Może inni włodarze kiedyś dopłacą elektrykom - wszak na czym polegają strefy ekonomiczne dla wielkich? Czemu nie zrobić dla maluczkich? Nie dać nikomu? Myślisz że ktoś się zgodzi na obniżenie podatków w zamian?

Ten post edytował Bathurst sob, 16 maj 2015 - 20:38

--------------------

+Quote Post
danielmdc
post sob, 16 maj 2015 - 21:23
Post #36

UZYTKOWNIK

Przecież wiadomo że pseudo spece z UM wyliczyli sobie że TDP to będzie mega reklama dla miasta. Ja nagłego przyrostu inwestycji lub turystyki nie odczułem laugh.gif Mogę gamoniom z UM doradzić za gruby hajs jak rozreklamować Dąbrowę i nie będzie to inwestowanie w rowery, biegi czy grube miliony przekazywane w niszowe sporty jakimi są siatkówka czy koszówka w kraju w którym liczy się tylko piłka kopana i żużel.

Ten post edytował danielmdc sob, 16 maj 2015 - 21:23

+Quote Post
kamillll
post nie, 17 maj 2015 - 10:18
Post #37

UZYTKOWNIK

Siatkowka to niszowy sport...mhm...juz Ci danielu pisalem ze musisz byc ostro zapatrzony w swoje kibolsko osiedlowe klimaty...oderwanie od rzeczywistosci nie jest zdrowe...

+Quote Post
vacu
post nie, 17 maj 2015 - 11:09
Post #38

Smokin' nigga

CYTAT(Bathurst @ sob, 16 maj 2015 - 21:21) *
Vacu, zrozum że powinieneś zadać te pytania w Wydziale Promocji. Ja nie czuję się żebym ci zabierał coś z twojego biletu do kina więc ci chłopie nie odpowiem.

Ja nie twierdzę, że mi coś zabierasz i nie chcę też ostatecznie tego biletu natomiast moim zdaniem nie jest rolą miasta dopłacanie do komercyjnych imprez.

No i skąd wiesz czy kolarz dostaje kasę z UM? Zaglądałeś mu do portfela czy jak?

Bezpośrednio nie. Ale miasto dokłada się czy też w całości finansuje organizację imprezy w mieście. Dzięki temu organizatorzy mają na co innego w tym wypłaty dla kolarzy. OK, to w takim razie nie życzę sobie reklam bądź niech wpływy z reklam zasilają budżet miasta. O, wtedy podpisałbym się pod tym obiema rękami, miasto finansuje imprezę a w zamian wpływy z reklam trafiają do budżetu. Natomiast na dzień dzisiejszy to jest kupowanie poparcia przez władze za pieniądze podatników, dają ci igrzyska.

Miasto jakiś czas temu uznało, że będzie promować się przez sport i wchodzi w imprezy o takim profilu.
Jednym się to podoba innym nie - to wszystko. Ja za UM ginąc nie mam zamiaru w tej dyskusji ale zrozum, że mnie się akurat TdP w DG podoba. Komuś się może nie podobać finansowanie Festiwalu Spisaka bo woli włączyć RMF MaXX i słuchać sieczki i tez powie, że czemu ma dopłacać do rzępolenia smutów na fortepianie.
Przecież to absurdalne jest - zgodzisz się?
PS. Sam bym do kina poszedł chętnie za tańszy bilet.

Powtarzam, jeśli impreza jest niekomercyjna a ma jakiś inny sens to nie mam z tym problemu. Ale musi mieć sens bo np. gdyby zorganizowano coś, na co nikt nie przyjdzie to byłoby to podejrzane.

EDIT
No i miasto chyba jednak jest od finansowania rozrywek, przynajmniej taki jest stan rzeczy na teraz - zapytaj tłumów na dniach Dąbrowy czy są przeciwko. Może inni włodarze kiedyś dopłacą elektrykom - wszak na czym polegają strefy ekonomiczne dla wielkich? Czemu nie zrobić dla maluczkich? Nie dać nikomu? Myślisz że ktoś się zgodzi na obniżenie podatków w zamian?

Nie! Nie jest. Tzw. "dni miast" to kolejne wyrzucone pieniądze, nie pisałem o tym wcześniej bo nie o tym jest wątek ale to podobna półka co TdP. I znów - gdyby miasto postawiło scenę, zapewniło nagłośnienie po czym zaprosiło młodzież z miasta grającą za friko, za pokrycie kosztw, uczniów szkoły muzycznej itp. to dla mnie OK. Ale nigdy nie zgodzę się że płacenie z budżetu chorych stawek polskim pseudo gwiazdkom to jest coś co jest rolą miasta. Że ludzie się bawią? Zawsze będą się cieszyć jak im ktoś da coś za darmo. To może niech miasto rozdaje samochody? 100% obdarowanych powie, że to cudowny pomysł. Taka ta twoja logika jest sensowna. Pomijam już jaki % miasta bawi się na dniach miasta.

[Edytka]
Nie chodzi mi już nawet o obniżenie podatków ale do jasnej cholery na pomalowanie pasów nie ma, na postawienie znaków nie ma, na uporządkowanie tereny nie ma, na połatanie dziur w drodze nie ma, na pomoce naukowe dla szkół nie ma, ale na gażę dla pseudo artystów zawsze się znajdzie kasa, na dopłacanie do sportu który widocznie sam nie jest w stanie się utrzymać też. To są zbytki, na to można dać jak w budżecie mamy nadmiar kasy, wtedy można zapewniać igrzyska, a nie w sytuacji gdy w maju wydział komunikacji nie ma już kasy na puszkę farby...

Ten post edytował vacu nie, 17 maj 2015 - 11:14

+Quote Post
Rokko31
post nie, 17 maj 2015 - 12:34
Post #39

UZYTKOWNIK

CYTAT(danielmdc @ sob, 16 maj 2015 - 22:23) *
Przecież wiadomo że pseudo spece z UM wyliczyli sobie że TDP to będzie mega reklama dla miasta. Ja nagłego przyrostu inwestycji lub turystyki nie odczułem laugh.gif Mogę gamoniom z UM doradzić za gruby hajs jak rozreklamować Dąbrowę i nie będzie to inwestowanie w rowery, biegi czy grube miliony przekazywane w niszowe sporty jakimi są siatkówka czy koszówka w kraju w którym liczy się tylko piłka kopana i żużel.

Zastanów się co piszesz człowieku, przecież w Dąbrowie nie ma ani piłki nożnej na wysokim poziomie rozgrywek ani nie ma w ogóle żużla, dobrze że nie jesteś doradcą UM bo puściłbyś Dąbrowę z torbami takimi decyzjami, ciekawe czy tak lubisz własne miasto czy masz taką niewiedzę

+Quote Post
danielmdc
post nie, 17 maj 2015 - 13:45
Post #40

UZYTKOWNIK

A czy ja napisałem że inwestowałbym w coś czego u nas nie ma ? Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Stwierdziłem tylko że inwestowanie w żużel i piłkę kopaną daje jakiekolwiek korzyści finansowe i reklamę o dużym zasięgu bo koszykówka i siatkówka to medialnie przegrywa nawet ze skoczkami. kamillll nie powiesz mi że siatkówka to sport który przyciąga wielkie rzesze kibiców w naszym kraju. Przepraszam bardzo jeżeli na ligowe spotkania chodzi od tysiąca do dwóch tysięcy kibiców to śmiech na sali. Jedynie reprezentacja i drużyny grające w finałach europejskich rozgrywek od dzwona potrafią przyciągnąć większą liczbę kibiców. Zresztą mamy w mieście siatkarki i koszykarzy w ekstraklasie. Byłem w tym sezonie na kilku meczach i tłumów na nich nie było a nasza hala do gigantów nie należy. Co przeszkadza w zapełnieniu jej ?

Ten post edytował danielmdc nie, 17 maj 2015 - 14:29

+Quote Post
Bathurst
post nie, 17 maj 2015 - 14:09
Post #41

UZYTKOWNIK

Vacu pomijając tą naszą dysputę, która jak często bywa wink.gif na forach zaczyna zahaczać o sprawy światopoglądowe, to bardzo przytomnie zwróciłeś uwagę na jeden aspekt. Mianowicie firmy reklamujące się w DG podczas TdP faktycznie powinny za tą możliwość zapłacić też Dąbrowie. Obawiam się jednak, że ranga wyścigu jest tak duża, że całą kasę od reklamodawców bierze organizator wyścigu.

--------------------

+Quote Post
JanekS.
post nie, 17 maj 2015 - 15:23
Post #42

UZYTKOWNIK

1. tam gdzie na ma tradycji kibicowskich - zadna dyscyplina nie przyciagnie tlumow.
W Dabrowie takowych tradycji nie ma. (nawet gdyby z Zaglebiaka zrobic 1 ligowy zespol, skonczyloby sie jak z Amica Wronki czy Sokolem Pniewy)

2. TdP nie przyciaga czolowki swiatowego kolarstwa!!!

+Quote Post
Bathurst
post nie, 17 maj 2015 - 16:23
Post #43

UZYTKOWNIK

ad.1 Myślę, że jakby w DG postawić tor Formuły 1 to były by tłumy, pomimo braku tradycji z nią związanych wink.gif

ad.2 To w takim razie w następnym roku oczekujmy w DG Tour de France smile.gif

--------------------

+Quote Post
JanekS.
post nie, 17 maj 2015 - 18:42
Post #44

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ nie, 17 maj 2015 - 17:23) *
ad.1 Myślę, że jakby w DG postawić tor Formuły 1 to były by tłumy, pomimo braku tradycji z nią związanych wink.gif

takie troche glupie porownanie, F1 byloby raz w roku, i zjechaloby kibicow z calej Europy. My rozmawiamy o rozgrywkach ligowych, gdzie mecz jest co tydzien czy tam dwa. Siatkowka kobiet czy koszykowka nie przyciagnie w Dabrowie tlumow. Hala swieci pustkami.

Kolarstwo, a tutaj TdP , to niestety nie jest impreza na ktora zjada kibice z calej Europy, watpie szczerze mowiac, czy pojawi sie ktos spoza naszego regionu (zreszta, jak sie ma pojawic, jak sie dojechac nie bedzie dalo, a jak pojedzie pociagiem, to moze nie zauwazyc stacyjki Dabrowa Gornicza)

ad 2 nie skomentuje.

Ja po prostu nie chce, zeby ograniczano moja wolnosc, a za takie zachowanie uwazam blokade jedynego wyjazdu w mojego osiedla, co skutkuje brakiem mozliwosci dojazdu do pracy moim wlasnym, osobistym samochodem.

+Quote Post
Bathurst
post nie, 17 maj 2015 - 23:53
Post #45

UZYTKOWNIK

To z drugiej strony: a Polonia Warszawa? Tradycja bogata a jak grali w extraklasie to zasiadało na trybunach w porywach 500 osób. Tradycja to za mało liczy się marketing, promocja- Sport to jest produkt, tradycja nie zaszkodzi ale nie jest gwarantem sukcesu.
A TdP? Wolność kocham i rozumiem ;-) ale jeden dzień z zyciorysu oddam :-)

--------------------

+Quote Post
savalas
post pon, 18 maj 2015 - 01:37
Post #46

UZYTKOWNIK

CYTAT(Bathurst @ nie, 17 maj 2015 - 14:23) *

przy okazji można by na tym torze robić maratony, ćwierćmaratony, półmaratony i TdP

+Quote Post
JanekS.
post pon, 18 maj 2015 - 10:25
Post #47

UZYTKOWNIK

CYTAT(savalas @ pon, 18 maj 2015 - 02:37) *

przy okazji można by na tym torze robić maratony, ćwierćmaratony, półmaratony i TdP

i bylby spokoj ;p

bo tak naprawde Dabrowa jest na sile wrabiana w swoja "sportowosc" , co to sie nie dzieje, ile imprez, ile terefere....
a tak naprawde z kim by czlowiek nie rozmawial to:

1. wnerwienie ze poblokowane pol miasta bo biegnie jakis afrykaner ....
2. totalna niewiedza, ze cokolwiek sie w Dabrowie odbywa
3. jak to wszystko sie przeklada na wychowanie fizyczne mlodziezy? odnotowalismy wzrost zainteresowania - biegami? kolarstwem?
powstaly jakies kluby zainspirowane takimi imprezami?

ja widze co mamy - NIBY sciezki rowerowe , a nie ma jak dojechac np z Centrum na Pogorie....

powstalo sporo Orlikow - i to jest jedyny , ogromny plus, ktory zauwazylem - tyle, ze do tego nie trzeba blokowac polowy miasta. To bylo i jest po prostu potrzebne.

+Quote Post
Rokko31
post pon, 18 maj 2015 - 18:05
Post #48

UZYTKOWNIK

CYTAT(JanekS. @ pon, 18 maj 2015 - 11:25) *
CYTAT(savalas @ pon, 18 maj 2015 - 02:37) *

i bylby spokoj ;p

bo tak naprawde Dabrowa jest na sile wrabiana w swoja "sportowosc" , co to sie nie dzieje, ile imprez, ile terefere....
a tak naprawde z kim by czlowiek nie rozmawial to:

1. wnerwienie ze poblokowane pol miasta bo biegnie jakis afrykaner ....
2. totalna niewiedza, ze cokolwiek sie w Dabrowie odbywa
3. jak to wszystko sie przeklada na wychowanie fizyczne mlodziezy? odnotowalismy wzrost zainteresowania - biegami? kolarstwem?
powstaly jakies kluby zainspirowane takimi imprezami?

ja widze co mamy - NIBY sciezki rowerowe , a nie ma jak dojechac np z Centrum na Pogorie....

powstalo sporo Orlikow - i to jest jedyny , ogromny plus, ktory zauwazylem - tyle, ze do tego nie trzeba blokowac polowy miasta. To bylo i jest po prostu potrzebne.

Czy jesteś taki ślepy i nie widzisz co się dzieje z aktywnością ludzi w całym kraju i Naszym mieście, ile ludzi biega, jeździ na rowerze i uprawia inne dyscypliny, wyjdź w końcu z domu i od tego TV, poruszaj się to może zaczniesz inaczej myśleć a nie tylko narzekać na cały świat i jak to jest Ci źle.

+Quote Post
JanekS.
post pon, 18 maj 2015 - 19:20
Post #49

UZYTKOWNIK

i jak zwykle, brak argumentow - wiec od razu atak.

chcesz mi powiedziec ze TdP ma jakis wplyw na ilosc rowerow w DG? ;>

Oczywiscie, zauwazalny jest wzrost aktywnosci osob po 40-tce. Mlodsi zawsze cos tam robili, kazdy jakiegos skladaka posiadal, w pilke sie gralo od rana do nocy
Rzeklbym nawet, ze mlodziez w tym temacie sie znacznie opuscila, a ci , ktorzy za mlodu na brak ruchu nie nazekali, teraz sobie wlasnie jezdza na rowerkach, czy tam starsi z kijkami maszeruja. Jak najbardziej slusznie.

jakiegos wiekszego bumu jednak nie stwierdzam.

wszelakie inicjatywy typu - Pogoria biega - jak najbardziej sluszne. To nikomu nie przeszkadza. Nikt o to pretensji nie ma.

+Quote Post
vacu
post pon, 18 maj 2015 - 19:23
Post #50

Smokin' nigga

CYTAT(Bathurst @ pon, 18 maj 2015 - 00:53) *
Tradycja to za mało liczy się marketing, promocja- Sport to jest produkt, tradycja nie zaszkodzi ale nie jest gwarantem sukcesu.

Hmm... No właśnie... Produkt, biznes chciałoby się rzec...

+Quote Post
Rokko31
post pon, 20 lip 2015 - 22:52
Post #51

UZYTKOWNIK

Całkiem fajna animacja Naszego etapu:
https://www.youtube.com/watch?v=vq7ns07JXQw

+Quote Post
danielmdc
post wto, 21 lip 2015 - 16:42
Post #52

UZYTKOWNIK

Ciekawe ile miasto płaci organizatorom za pedałowanie robotów którzy całą karierę jadą na dopnigu.

+Quote Post
Rokko31
post śro, 22 lip 2015 - 17:38
Post #53

UZYTKOWNIK

W załączniku macie Informację dla chcących dojechać do pracy i nie tylko w dniu wyścigu..smile2.gif
Załączony plik
Dodany plik  TdP.pdf ( 76,36K ) Liczba pobrań: 115

+Quote Post
Daniel
post pon, 03 sie 2015 - 10:33
Post #54

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 3,748

Utrudnienia? Trudno, przeżyję. TDP w DG? Świetnie, dobra promocja miasta nie jest zła.

Tylko dlaczego do Huty Katowice i do pobocznych zakładów (oddalonych od centrum max kilka kilometrów) nadal nie ma ścieżki rowerowej. I nie mam na myśli śmiesznych rasów szerokości metra wydzielonych z chodników...

+Quote Post
mawwm
post pon, 03 sie 2015 - 11:14
Post #55

kocham Moje Miasto

Nr użytkownika: 1,335

[quote name='Daniel' date='pon, 03 sie 2015 - 11:33' post='86362']
"...Tylko dlaczego do Huty Katowice i do pobocznych zakładów (oddalonych od centrum max kilka kilometrów) nadal nie ma ścieżki rowerowej. I nie mam na myśli śmiesznych rasów szerokości metra wydzielonych z chodników..."

"Dąbrowa Górnicza jest miastem przyjaznym rowerzystom. Jest miastem ludzi aktywnych. Świadczą o tym tysiące rowerzystów codziennie przemierzających dąbrowskie ścieżki rowerowe."
wirtualnie wszystko jest OK vide Dąbrowa Rowerowa
mamy jeszcze Studium Rowerowe, uchwaloną Politykę Rowerową i Zespół d.s. Polityki Rowerowej przy P.M.
nie mamy Dróg Rowerowych i stanowiska oficera rowerowego w strukturach UM
ale cieszmy się - kolarze jadą przez Nasze Miasto
p.s.
wyjaśniam: podlinkowana strona www Dąbrowa Rowerowa nie ma nic wspólnego ze Stowarzyszeniem Rowerowa Dąbrowa

Ten post edytował mawwm pon, 03 sie 2015 - 11:32

--------------------
Kto nie tworzy nic, ten tworzy chaos R.P. Feynman

+Quote Post
savalas
post pon, 03 sie 2015 - 14:44
Post #56

UZYTKOWNIK

Mam nadzieje, że prezydent Podraza, zapłaci te mandaty, które policja od samego rana wystawia ludziom próbującym się dostać do swoich zakładów pracy. Kpina zmieniać rozkłady jazdy od 5:00 rano ! Na szczęście i tak mam urlop, bo mocno bym się wku*wił, jak miałbym się ganiać po mieście z psami, autobusami i kolarzami

+Quote Post
NeoKs
post pon, 03 sie 2015 - 15:00
Post #57

GNLS !
*

Nr użytkownika: 3,730

CYTAT(Rokko31 @ śro, 22 lip 2015 - 18:38) *
W załączniku macie Informację dla chcących dojechać do pracy i nie tylko w dniu wyścigu..smile2.gif

Link nie działa. Wie ktoś dokładnie jaką komunikacją miejską i z którego przystanku będę mógł się dostać do Huty Katowice pracując na 3 zmianę (na noc) - ok. 21 musiał bym wyjechać z centrum.

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 03 sie 2015 - 16:30
Post #58

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT
stanowiska oficera rowerowego w strukturach UM

jeszcze tego brakuje, by miasto utrzymywało kolejny z d*** etat

+Quote Post
Leszek
post pon, 03 sie 2015 - 16:58
Post #59

UZYTKOWNIK

CYTAT(savalas @ pon, 03 sie 2015 - 14:44) *
Mam nadzieje, że prezydent Podraza, zapłaci te mandaty, które policja od samego rana wystawia ludziom próbującym się dostać do swoich zakładów pracy

Za co te mandaty?

--------------------

+Quote Post
vacu
post pon, 03 sie 2015 - 23:24
Post #60

Smokin' nigga

Słabo to zorganizowane. Pomijam już fakt, że brat musiał dymać na piechotę po dniówce spod cmentarza do domu w centrum bo wszystko pozamykane ale ok. 14 potrzebowałem przejść przez Sobieskiego na skrzyżowaniu z Adamieckiego, wszystko pozastawiane ale widzę dwie dfziewczyny z obsłui i policjanta, podchodzę do dziewczyn (chyba oczywiste), mówią, że przejścia nie ma... o 14 k...a gdzie wyścig startuje o 15 z Częstochowy... Na szczęście gliniarz (pozdrawiam) był na tyle przytomny, że się obrócił i udał, że nie widzi a ja na siłę się przedarłem. Kurde, ja rozumiem, że kilkanaście minut przed przejazdem jest zakaz ale dlaczego już od czternastej kiedy kolarze nadjadą dopiero pewnie koło 18? Tyle dobrze, że peleton nie jechał przez Mydlice jak 2 czy 3 lata temu, wtedy miałem całkiem odciętą drogę do domu.

+Quote Post
Leszek
post pon, 03 sie 2015 - 23:38
Post #61

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ pon, 03 sie 2015 - 23:24) *
potrzebowałem przejść przez Sobieskiego na skrzyżowaniu z Adamieckiego

Chodzi Ci o Aleję Róż z Adamieckiego? Jeśli tak, trzeba było iść do przejścia podziemnego (BTW, strasznie nie lubię tego przejścia naziemnego i zwykle wolę nadłożyć te parę kroków, chyba, że jest naprawdę znikomy ruch) - tam na szczęście kolarzy nie było smile2.gif Sam musiałem piechotką tuż po 15 w upale na 3 Maja dylać.
Mnie dziś w pracy TdP dało popalić w inny sposób - 10 razy (co kilka minut) nap....alające wuwuzele, radiowozy i radiomotocykle na sygnale przy każdym przejeździe kolarzy.

--------------------

+Quote Post
signaal
post pon, 03 sie 2015 - 23:40
Post #62

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,645
GG: 3867643 status gadu-gadu

Na szczęście na prowincji (Ząbkowice, Gołonóg) nikt ruchu pieszego i rowerzystów nie blokował nawet na kilka minut przed przejazdem peletonu.

--------------------
www.czerwonesamochody.com

+Quote Post
Bathurst
post wto, 04 sie 2015 - 10:16
Post #63

UZYTKOWNIK

Podoba mi się w Dąbrowie ten letni wakacyjny chillout - nawet wyścigi kolarskie na 200 metrów przed metą przystają wink.gif

Ale tak serio to kraksa wyglądała bardzo groźnie, zaskoczyło mnie, że kibice stali tak blisko oddzieleni tylko metalowymi barierkami. Może takie bandy powinny być zrobione z jakiś bardziej przyjaznych materiałów?
Zwłaszcza, że Lang komentując wywrotkę sprowadził swoją wypowiedź do tego, że to normalne we współczesnym kolarstwie i takie rzeczy będą się zdarzać blink.gif

--------------------

+Quote Post
Kamil_
post wto, 04 sie 2015 - 11:53
Post #64

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

CYTAT(Bathurst @ wto, 04 sie 2015 - 11:16) *
Podoba mi się w Dąbrowie ten letni wakacyjny chillout - nawet wyścigi kolarskie na 200 metrów przed metą przystają wink.gif

Ale tak serio to kraksa wyglądała bardzo groźnie, zaskoczyło mnie, że kibice stali tak blisko oddzieleni tylko metalowymi barierkami. Może takie bandy powinny być zrobione z jakiś bardziej przyjaznych materiałów?
Zwłaszcza, że Lang komentując wywrotkę sprowadził swoją wypowiedź do tego, że to normalne we współczesnym kolarstwie i takie rzeczy będą się zdarzać blink.gif

Taki urok tego sportu, że kolarza masz na wyciągnięcie ręki. Tak, jak Lang powiedział, wypadki na finiszach są od lat i rzadko kiedy kolarzom dzieje się wielka krzywda.

Wideo z kraksy:
https://www.youtube.com/watch?v=osWQODq0ZSw

Ten post edytował Kamil_ wto, 04 sie 2015 - 11:55

+Quote Post
Rokko31
post wto, 04 sie 2015 - 22:05
Post #65

UZYTKOWNIK

I z tego co Lang powiedział przy podziękowaniach "do zobaczenia za rok" także pewnie na 100 lecie miasta też będzie meta u Nas:)

+Quote Post
vacu
post wto, 04 sie 2015 - 23:45
Post #66

Smokin' nigga

CYTAT(Leszek @ wto, 04 sie 2015 - 00:38) *

Chodzi Ci o Aleję Róż z Adamieckiego? Jeśli tak, trzeba było iść do przejścia podziemnego (BTW, strasznie nie lubię tego przejścia naziemnego i zwykle wolę nadłożyć te parę kroków, chyba, że jest naprawdę znikomy ruch) - tam na szczęście kolarzy nie było smile2.gif Sam musiałem piechotką tuż po 15 w upale na 3 Maja dylać.
Mnie dziś w pracy TdP dało popalić w inny sposób - 10 razy (co kilka minut) nap....alające wuwuzele, radiowozy i radiomotocykle na sygnale przy każdym przejeździe kolarzy.

Chodziło o Augustynika a nie Adamieckiego smile2.gif jakoś mi się z rozpędu napisało. Tak czy siak za duża nadgorliwość wg. mnie.

+Quote Post
savalas
post śro, 05 sie 2015 - 01:42
Post #67

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ pon, 03 sie 2015 - 14:58) *
Mam nadzieje, że prezydent Podraza, zapłaci te mandaty, które policja od samego rana wystawia ludziom próbującym się dostać do swoich zakładów pracy

Za co te mandaty?

za przechodzenie przez barierki koło huty bankowej i lekkie ich odchylenie by przejść na drugą stronę ulicy

a co do kraksy, to moja kobita z koleżanką na dwa okrążenia przed końcem na Gołonogu kilkanaście sekund przed przejazdem peletonu przez rondo, zdjęły psa, który postanowił obszczekać peleton, tam to by dopiero była kraksa jakby się biedak zaplątał w tych kolarzy. Ale, że peleton nie docenił gestu, a karma to dziw^a to kilkanaście minut później i tak się położyli

Ten post edytował savalas śro, 05 sie 2015 - 01:46

+Quote Post
Leszek
post śro, 05 sie 2015 - 08:47
Post #68

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ wto, 04 sie 2015 - 23:45) *
CYTAT(Leszek @ wto, 04 sie 2015 - 00:38) *

Chodziło o Augustynika a nie Adamieckiego smile2.gif jakoś mi się z rozpędu napisało. Tak czy siak za duża nadgorliwość wg. mnie.

Czyli Królowej Jadwigi z Augustynika smile2.gif

Nadgorliwość absurdalna, podobnie jak opisywana przez savalasa - dobrze, że choć ten policjant okazał się
rozsądny.

CYTAT(savalas @ śro, 05 sie 2015 - 01:42) *
CYTAT(Leszek @ pon, 03 sie 2015 - 14:58) *

Za co te mandaty?

za przechodzenie przez barierki koło huty bankowej i lekkie ich odchylenie by przejść na drugą stronę ulicy

No to się faktycznie z końmi na łby pozamieniali.

Generalnie TdP mnie nie przeszkadza, ale organizacyjnie to jedna wielka porażka IMHO była.
1. Bezsensowne wczesne zamknięcie ulic i skasowanie od rana tramwajów, po to chyba tylko, żeby nadmuchiwane reklamowe guano mogło być porozstawiane;
2. "Nikt nie nie wie" - jak wracałem z pracy było już po wyścigu, próbowałem wyjechać na Piłsudskiego, ale wyjazdy z boków (Poniatowskiego, Morcinka) nadal były zamknięte, mimo, że Piłsudskiego już jeździły samochody. Jak spytałem jednego z nadal tam stojących policjantów, co z tym zamknięciem, stwierdził, że oficjalnie ulica jest nadal zamknięta dla ruchu, a w ogóle trudno powiedzieć, kto tym zarządza i wydaje decyzje i kiedy wyjazdy będą otwarte.
3. Debile z technicznej obsługi wyścigu (zwłaszcza ci od nadmuchiwanego reklamowego guana) - jeden quadem jeździł po pasie zieleni i chodniku wzdłuż Piłsudskiego między pieszymi, drugi jechał sobie jakimś dostawczakiem główną alejką w Parku Hallera, środkiem, płosząc ludzi (bo podjechać kilkanaście metrów do drogi w stronę hali przerosło widać jego intelektualne możliwości), trzeci już po otwarciu Piłsudskiego wyjeżdżał kolejnym dostawczakiem z Kasprzaka w Piłsudskiego - jedną i drugą pod prąd, bo nadłożenie tych stu metrów, zawrócenie na skrzyżowaniu i podjechanie prawidłowo również było zbyt trudne. W tego ostatniego mogłem bezpiecznie przydzwonić czołowo, ale nie chciałem się pozbawiać samochodu przed urlopem laugh.gif

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post śro, 05 sie 2015 - 09:44
Post #69

UZYTKOWNIK

CYTAT(Leszek @ śro, 05 sie 2015 - 09:47) *
1. Bezsensowne wczesne zamknięcie ulic i skasowanie od rana tramwajów, po to chyba tylko, żeby nadmuchiwane reklamowe guano mogło być porozstawiane;

Bardziej przechlapane w Katowicach - tam ograniczenia w ruchu były już w poniedziałek

Ten post edytował Bathurst śro, 05 sie 2015 - 09:44

--------------------

+Quote Post
Rokko31
post śro, 05 sie 2015 - 17:26
Post #70

UZYTKOWNIK

To nie jest bezsensowne zamykanie ulic, nikt tylu reklam nie postawi w 2 godziny, to nie jest jakiś mały wyścig i sponsorzy rządzą, takie są wymogi wyścigu i albo się na to zgadzasz albo nie, proste...

+Quote Post
Leszek
post śro, 05 sie 2015 - 19:15
Post #71

UZYTKOWNIK

Ale mnie chodziło o zamykanie dla pieszych, opisane powyżej. Dmuchanie balonów nie jest chyba czynnością wymagającą tak głębokiego skupienia, żeby piesi w tym przeszkadzali?

--------------------

+Quote Post
signaal
post sob, 08 sie 2015 - 11:50
Post #72

UZYTKOWNIK

CYTAT(Rokko31 @ śro, 05 sie 2015 - 18:26) *
To nie jest bezsensowne zamykanie ulic, nikt tylu reklam nie postawi w 2 godziny, to nie jest jakiś mały wyścig i sponsorzy rządzą, takie są wymogi wyścigu i albo się na to zgadzasz albo nie, proste...

DG też jest jednym ze sponsorów. wink.gif A jak się nie da banerów postawić w dwie godziny to znaczy, że trzeba więcej ludzi zatrudnić do ich stawiania.

--------------------

+Quote Post
Rokko31
post sob, 08 sie 2015 - 16:15
Post #73

UZYTKOWNIK

O 14 godzinie zawsze jest wyścig Nutelli i na tą godzinę musi być wszystko gotowe a jak widziałem w tym roku roboty jest od groma i to na przestrzeni kilku kilometrów a nie tylko w jednym miejscu. Oczywiście każde miasto jest sponsorem które gości TdP, Dąbrowa jest dość bogata także stać ją na to.

+Quote Post
signaal
post sob, 08 sie 2015 - 18:32
Post #74

UZYTKOWNIK

W Krakowie gdzie kółka kręcą cały dzień nie ma problemów żeby pieszych i rowerzystów przepuszczać pomiędzy pojedynczymi kolarzami.

--------------------

+Quote Post
xMarcinx
post sob, 08 sie 2015 - 20:06
Post #75

UZYTKOWNIK

Pytanie czy stać na to mieszkańców DG.

+Quote Post
Rokko31
post sob, 08 sie 2015 - 20:39
Post #76

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ sob, 08 sie 2015 - 21:06) *
Pytanie czy stać na to mieszkańców DG.

Do puki płacimy podatki to Nas stać i nie ma co narzekać, gorzej będzie jak przestaniemy płacić wtedy będzie bieda...

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 09 sie 2015 - 11:03
Post #77

UZYTKOWNIK

Od kiedy miasto zwraca mieszkańcom za paliwo potrzebne na objazdy i inne niedogodności z ściągniętych uprzednio podatków? Według mnie to raczej sięga jeszcze raz do kieszeni mieszkańców by sfinansować imprezę z której profity dla mieszkańców sa dość mgliste, kiedy dla sponsorów i Langa są dość konkretne.

Pytanie czy urząd ma robić dobrze mieszkańcom czy Langowi? Pytanie czy zasadne jest finansowanie z publicznych pieniędzy imprezy kiedy w zamian dostaje się praktycznie nie możliwy do sfinansowania prestiż miasta przez który przejada jacyś cykliści? To jest ta uczciwa redystrybucja dobr publicznych?

Ten post edytował xMarcinx nie, 09 sie 2015 - 11:11

+Quote Post
Rokko31
post nie, 09 sie 2015 - 13:02
Post #78

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ nie, 09 sie 2015 - 12:03) *
Od kiedy miasto zwraca mieszkańcom za paliwo potrzebne na objazdy i inne niedogodności z ściągniętych uprzednio podatków? Według mnie to raczej sięga jeszcze raz do kieszeni mieszkańców by sfinansować imprezę z której profity dla mieszkańców sa dość mgliste, kiedy dla sponsorów i Langa są dość konkretne.

Pytanie czy urząd ma robić dobrze mieszkańcom czy Langowi? Pytanie czy zasadne jest finansowanie z publicznych pieniędzy imprezy kiedy w zamian dostaje się praktycznie nie możliwy do sfinansowania prestiż miasta przez który przejada jacyś cykliści? To jest ta uczciwa redystrybucja dobr publicznych?

Wiesz też żałuje że miasto nie dopłaca mi do paliwa, samochodu i innych rzeczy ale niestety albo stety PRL się skończył, za to dzięki taki imprezom mogę coś zobaczyć i emocjonować się a nie tylko siedzieć i narzekać jak mi źle bo miasto zamiast Mnie kasę dawać daje komuś innemu.

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 09 sie 2015 - 13:59
Post #79

UZYTKOWNIK

Co za niesprawiedliwość imprez, które interesują mnie nie finansuje miasto, sam muszę z swoich pieniędzy je opłacić, tyle dobrze że moje zachcianki związane z emocjonowaniem się nie paraliżują całego miasta.

+Quote Post
Rokko31
post nie, 09 sie 2015 - 14:58
Post #80

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ nie, 09 sie 2015 - 14:59) *
Co za niesprawiedliwość imprez, które interesują mnie nie finansuje miasto, sam muszę z swoich pieniędzy je opłacić, tyle dobrze że moje zachcianki związane z emocjonowaniem się nie paraliżują całego miasta.

Widocznie interesujesz się niszowymi sportami, albo jak masz coś ciekawego zgłoś to UM, może rozważą.

+Quote Post
savalas
post nie, 09 sie 2015 - 15:19
Post #81

UZYTKOWNIK

kolarstwo jak pokazuje TDP też jest mocno niszowe i niechciane przez większość mieszkańców naszego miasta. Sport który utrudnia życie innym to nie sport. Owszem w dużych miastach jest łatwiej bo nie mają dwóch ulic na krzyż, ale to nie powód, żeby to organizować. Trzeba chyba się zainteresować i na przyszły rok zablokować tą bzdurę w DG.

+Quote Post
Rokko31
post nie, 09 sie 2015 - 17:04
Post #82

UZYTKOWNIK

CYTAT(savalas @ nie, 09 sie 2015 - 16:19) *
kolarstwo jak pokazuje TDP też jest mocno niszowe i niechciane przez większość mieszkańców naszego miasta. Sport który utrudnia życie innym to nie sport. Owszem w dużych miastach jest łatwiej bo nie mają dwóch ulic na krzyż, ale to nie powód, żeby to organizować. Trzeba chyba się zainteresować i na przyszły rok zablokować tą bzdurę w DG.

Nie ma to jak piłka kopana i napieprzający się kibole, też jestem za...jeden dzień utrudnień a narzekacie jak stare babki i dziadki, którym przeszkadza to że jeszcze żyją. Proponuje "savalas" za rok zrobić blokadę jak robił Lepper albo wyjechać ciągnikami na ulicę przecież lubicie jak DG jest wioską a nie miastem w którym coś się dzieje.

+Quote Post
danielmdc
post nie, 09 sie 2015 - 19:08
Post #83

UZYTKOWNIK

Jak już wspominałem jeden dzień w roku sterydziarze mogš przejechać przez nasze ulice ale nie za darmo. Finish bezcenny laugh.gif Lud wiosek i miast ma pociechę bo reżimowa TVP zdaje relację z tego wyœcigu i można się poczuć œwiatowcem laugh.gif Zadam znowu pytanie ile nas ten cyrk kosztuje panie prezydencie ? Od kilku lat sterydziarze jadš naszymi szosami i jakie mamy z tego korzyœci ? Bo chyba o promocję miasta chodzi co nie ? Na siatkówkę, koszykówkę czy Zagłębie muszę płacić ze swoich zapracowanych pieniędzy to dlaczego mam sponsorować sterydziarzy ? Przecież to taki sam sport jak pozostałe co nie ?

Ten post edytował danielmdc nie, 09 sie 2015 - 19:09

+Quote Post
Rokko31
post nie, 09 sie 2015 - 19:34
Post #84

UZYTKOWNIK

Na szczęście większość Dąbrowian ma inne zdanie od Was i to w wyborach jak i podczas imprez sportowych. A we wrześniu już kolejna edycja Maratonu Skandii i znów będziecie w swoim żywiole narzekania, żyć nie umierać...

+Quote Post
vacu
post nie, 09 sie 2015 - 20:44
Post #85

Smokin' nigga

CYTAT(Rokko31 @ nie, 09 sie 2015 - 14:02) *
Wiesz też żałuje że miasto nie dopłaca mi do paliwa, samochodu i innych rzeczy ale niestety albo stety PRL się skończył, za to dzięki taki imprezom mogę coś zobaczyć i emocjonować się a nie tylko siedzieć i narzekać jak mi źle bo miasto zamiast Mnie kasę dawać daje komuś innemu.

Właśnie się nie skończył. Gdyby się skończył to mógłbyś się emocjonować za swoje płacąc za bilet na zamkniętej imprezie. A ponieważ PRL wiecznie żywy to za twoje emocję płacę także ja, savalas, Marcin i wielu innych, którzy kolarstwo tylko irytuje.
Podkreślam raz jesdzcze, budżet państwa (województwa, gminy itd.) nie ma prawa dotować sportu zawodowego choćby złotówką. Bo jest to biznes jak każdy inny, ciekawe czy równie bardzo cieszyłby się gdyby Podraza lekką ręką wypłacił 100 tysięcy panu Kowalskiemu co ma zakład stolarski i którego wyroby podobają się wielu mieszkańcom naszego miasta. W formie bezzwrotnej dotacji. A w zamian pan Kowalski powie pierwszym pięciu klientom "Dąbrowa jest super" w ramach promocji naszego miasta. Zabolałoby i byłby skandal co? A jakoś zawodowym kolarzom nie żal dawać. Poza tym - pewnie wielu mieszkańców miasta lubi wioślarstwo, inni skoki narciarskie, jeszcze inni brydż, dlaczego dotujemy tylko wybranych? Przecież wszyscy płacą podatki równo?

Miasto nie jest od zapewniania rozrywek! Władze miejskie mają administrować miastem i realizować zadania niemożliwe do zrealizowania w pojedynkę lub też konieczne dla społeczności ale nieopłacalne. Komunikację miejską, drogi, chodniki itd. A za rozrywkę niech sobie każdy płaci sam taką jaką lubi.

+Quote Post
marcinem
post pon, 10 sie 2015 - 07:57
Post #86

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 4,167

Zgoda co do finansowania sportu zawodowego z budżetu gminy. Jednak wydaje mi się, że można to tłumaczyć "promocją gminy", jej walorów turystycznych etc. Przy okazji lansuje się pan Przeraza, biznes energetyczny i ubezpieczyciel (sponsorzy). Sytuacja win-win. A lud ma igrzyska.

Mam mieszane uczucia co do tej imprezy. Tegoroczny wyścig mi nie przeszkadzał. Za to kilka lat temu zamknęli mi ulicę pod blokiem. Zastanawiałem się, jak wówczas postąpić w razie nagłej potrzeby wyjechania np. do kliniki (mam chore dziecko, takie sytuacje są regularne). Mam tylko nadzieję, że służby są przygotowane na taką ewentualność.

--------------------
pomoc dla Maksymiliana

-------------------------------------------------------------------------------

+Quote Post
savalas
post pon, 10 sie 2015 - 11:05
Post #87

UZYTKOWNIK

służby nie wiedziały co zrobić z ludźmi próbującymi wyjść do domu z Huty Bankowej, służby nie wiedziały jak złapać psa obszczekującego kolarzy, myślisz, że mają rozwiązania na takie sytuacje ? 3 x NIE. Rokko31 mylisz się, większość dąbrowian jest przeciwna, tylko bierna w takich sprawach

+Quote Post
marcinem
post pon, 10 sie 2015 - 12:01
Post #88

UZYTKOWNIK
**

Podczas rozmow z roznymi ludzmi zauwazylem, ze wielu z nich nie mialo zadnej swiadomosci zablizajacego sie wyscigu, tak w DG jak miastach osciennych, a w zwiazku z tym paraliz komunikacji byl dla nich kompletnym zaskoczeniem.

--------------------
pomoc dla Maksymiliana

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 10 sie 2015 - 15:39
Post #89

UZYTKOWNIK

Z ta promocja gminny to też pudło, kto reklamuje się/pozyskuje klientów w momencie kiedy już nie radzi sobie z zainteresowaniem klientów, nie posiada adekwatnej infrastruktury? Widziałeś jak wygląda ścieżka przy 4 lub plaże na 3 czy 1 w upalne dni?

Zresztą w jakim celu miasto takie jak DG ma sie promować? Rozumiem Krakow, Sopot, Wisła, itd., bo odwiedzający turyści zostawiają w mieście dużo gotówki. Po co promować miasto które słynie z Huty Katowice/zanieczyszczeń, w mniejszym stopniu imprez biegowych i Pogorii? Wierzysz, że mamy szanse być takim miastem trochę turystycznym, by tworzyć imprezy, ściągnąć ludzi z miast ościennych do knajpy, na spacer itd. by zostawili w DG trochę grosza!? Tu nie ma gdzie wyjść w piątek wieczór, część ludzi też nie ma za co. Za jakieś 5-10 lat w mieście będzie mniej niż 100 tys. ludności, co pewnie w ocenie gminy wytłumaczy konieczny wzrost podatków za grunty i wodę (o ponad 20% mniejsze zużycie przy gigantycznej infrastrukturze). Blisko 80 % moich znajomych wyjechało za praca do Krakowa, Warszawy czy na saksy. A w opinii gminy rozwiązaniem problemów jej mieszkańców jest sparaliżowanie miasta na cały dzień by mogli przejechać kolarze?! To tak serio?!

Ten post edytował xMarcinx pon, 10 sie 2015 - 18:17

+Quote Post
Rokko31
post pon, 10 sie 2015 - 19:26
Post #90

UZYTKOWNIK

Ludzie jak wy się dusicie w Dąbrowie, dziwie się że jeszcze nie planujecie przeprowadzki jak nie możecie wytrzymać w Dąbrowie, wszystko Wam przeszkadza, nic Wam się nie podoba, jak dobrze że nie rządzicie Dąbrową bo już dawno Nasze miasto byłoby wsią zabitą dechami, bez pracodawców i bez żadnych rozrywek.
xMarcinx to dlaczego Ty jeszcze tu siedzisz i nie jedziesz do Krakowa jak tam jest tak cudownie, zamknij HK i inne zakłady to pracownicy Cię powieszą na pierwszym słupie za brak pracy. Najwięcej młodzieży jeździ z Sosnowca do DG do szkoły a Ty piszesz że nikt tu nie przyjeżdża, na Pogorii jest mnóstwo przyjezdnych nawet z okolic Krakowa, do knajp też dużo ludzi do Dąbrowy jeździ, choćby do Cafe Plaża, człowieku wyjdź z tego wirtualnego świata i zobacz jak DG się zmienia inaczej będziesz marudził do końca swojego życia.
marcinem jeśli ktoś nie wiedział że będzie wyścig TdP to znaczy że nie interesuje się niczym co się dzieje w mieście i bardzo dobrze że takich ludzi zaskoczyły zmiany i blokady może na drugi raz pójdą po rozum do głowy,
savalas gdyby byli przeciwni to podczas wyścigu byłyby pustki, bo po co oglądać coś co mi się nie podoba,
vacu zaproponuj miastu wybudowanie skoczni narciarskiej może się zgodzą, a miasto jest od tego aby jego mieszkańcy mieli gdzie wyjść, mieli co zobaczyć i cieszyć się odpoczynkiem po pracy a Ty możesz sobie zorganizować rozrywkę jedynie pójść do knajpy i się upić, jakby miasto nic nie organizowało i nic nie budowało to tylko taka miałbyś rozrywkę, ale na szczęście większość ludzi zarządzający miastami myślą inaczej i możemy od czasu do czasu zobaczyć kawałek świata i ludzi których nigdy byśmy nie zobaczyli na żywo.

+Quote Post
vacu
post pon, 10 sie 2015 - 19:40
Post #91

Smokin' nigga

CYTAT(Rokko31 @ pon, 10 sie 2015 - 20:26) *
vacu zaproponuj miastu wybudowanie skoczni narciarskiej może się zgodzą, a miasto jest od tego aby jego mieszkańcy mieli gdzie wyjść, mieli co zobaczyć i cieszyć się odpoczynkiem po pracy a Ty możesz sobie zorganizować rozrywkę jedynie pójść do knajpy i się upić, jakby miasto nic nie organizowało i nic nie budowało to tylko taka miałbyś rozrywkę, ale na szczęście większość ludzi zarządzający miastami myślą inaczej i możemy od czasu do czasu zobaczyć kawałek świata i ludzi których nigdy byśmy nie zobaczyli na żywo.

Wybacz ale myślałęm, że 25 lat po PRL to na tyle niewiele by socjalizm wciąż Polakom źle się kojarzył, jak widać jednak socjalizm niezmiennie kusi. Państwo ma dbać, państwo ma się opiekować, państwo ma zapewnić rozrywkę i podłożyć poduszeczkę pod dupkę jak się noga powinie. A ja wolałbym jakby Państwo nie zabierało obywatelowi 50% tego co wypracuje, być może byłoby go wtedy stać na taką rozrywkę jaką lubi a nie taką jaką lubi Podraza czy inny prezydent czy inny wójt.
A jeżeli jedyne co umiesz sobie sam zorganizować to schlanie się w knajpie i miasto ci potrzebne aby zapewnić sobie rozrywkę to współczuję, ja tam sobie sam poradzę i nie potrzebuję do tego gminy, miasta czy kogokolwiek.

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 10 sie 2015 - 20:45
Post #92

UZYTKOWNIK

Wypraszam sobie zaczepki personalne. Mieszkam tu, bo kocham swoje miasto i dobrze mu życzę to też piszę to co możesz przeczytać. Fakty są takie,że miasto się wyludnia i młodzi nie chcą tu mieszkać i wiązać z nim swojej przyszłości. Wyskakujesz mi ze szkołami, zamykaniem huty itd. Przepraszam gdzie coś takiego napisałem?! Na dobrą sprawę po takich insynuacjach powinienem zakończyć tą dyskusje. Co też czynie.

P.S też korzystam z aut na krakowskich blachach,
P.S 2 Cafe plaża i dużo ludzi?! Przepraszam na ile osób jest tam miejsca 30? i co to jest głowny biznes inwestora czy forma promocji CF?!

+Quote Post
Rokko31
post pon, 10 sie 2015 - 22:30
Post #93

UZYTKOWNIK

Ok, chcecie narzekać to narzekajcie sobie na wszystko, na szczęście większość mieszkańców ma inne zdanie przy urnach i na imprezach.

+Quote Post
savalas
post pon, 10 sie 2015 - 23:32
Post #94

UZYTKOWNIK

no ciekawe, jak to ludzie korzystają w DG z wszystkiego, niedziela godzina 16:00 nikogo w D-etce po za mną od Gołonoga do centrum. W nowo powstałym i smacznym lokalu Well Done, ludzie byli przez 2 godziny, a tak świecił pustkami, pod parasolami max 30-40 osób. Cafe Plaża ?! Maleńki bar z wygórowanymi cenami za słabej jakości alkohol. Na nieszczęście przy urnach spotykamy ludzi, którzy nie mają pojęcia na kogo i po co głosują. Imprezy typu TdP czy dni miasta przyciągają gapiów a nie kibiców, czy melomanów, ja tam zresztą tłumów nie widziałem.

+Quote Post
kamillll
post wto, 11 sie 2015 - 09:13
Post #95

UZYTKOWNIK

CYTAT(savalas @ wto, 11 sie 2015 - 00:32) *
no ciekawe, jak to ludzie korzystają w DG z wszystkiego, niedziela godzina 16:00 nikogo w D-etce po za mną od Gołonoga do centrum.

zły argument. wtedy wszyscy byli nad woda lub za miastem.

+Quote Post
savalas
post wto, 11 sie 2015 - 10:30
Post #96

UZYTKOWNIK

zimą też ? Bo jest podobnie, a knajpy w DG wtedy padają jak muchy jedna za drugą

+Quote Post
marcinem
post wto, 11 sie 2015 - 11:04
Post #97

UZYTKOWNIK
**

CYTAT(xMarcinx @ pon, 10 sie 2015 - 16:39) *
Z ta promocja gminny to też pudło, kto reklamuje się/pozyskuje klientów w momencie kiedy już nie radzi sobie z zainteresowaniem klientów, nie posiada adekwatnej infrastruktury? Widziałeś jak wygląda ścieżka przy 4 lub plaże na 3 czy 1 w upalne dni?

Zresztą w jakim celu miasto takie jak DG ma sie promować? Rozumiem Krakow, Sopot, Wisła, itd., bo odwiedzający turyści zostawiają w mieście dużo gotówki. Po co promować miasto które słynie z Huty Katowice/zanieczyszczeń, w mniejszym stopniu imprez biegowych i Pogorii? Wierzysz, że mamy szanse być takim miastem trochę turystycznym, by tworzyć imprezy, ściągnąć ludzi z miast ościennych do knajpy, na spacer itd. by zostawili w DG trochę grosza!? Tu nie ma gdzie wyjść w piątek wieczór, część ludzi też nie ma za co. Za jakieś 5-10 lat w mieście będzie mniej niż 100 tys. ludności, co pewnie w ocenie gminy wytłumaczy konieczny wzrost podatków za grunty i wodę (o ponad 20% mniejsze zużycie przy gigantycznej infrastrukturze). Blisko 80 % moich znajomych wyjechało za praca do Krakowa, Warszawy czy na saksy. A w opinii gminy rozwiązaniem problemów jej mieszkańców jest sparaliżowanie miasta na cały dzień by mogli przejechać kolarze?! To tak serio?!

W zasadzie się zgadzam, miałem raczej na myśli perspektywę UM. W praktyce jest to doskonała okazja do promowania przede wszystkim PPP, i to na pułapie rzadko osiągalnym, bo ogólnopolskim. W dodatku - za darmo (pomijam oczywiste kwestie ulokowania kosztów, ale przecież nie płaci za to sztab wyborczy PPP).

Piszesz o kosztach, w tym kosztach wody. Przypomnę, że od grudnia wzrosły z 14,xx do 18,xx zł. za m3. To już się dzieje.

--------------------
pomoc dla Maksymiliana

+Quote Post
signaal
post wto, 11 sie 2015 - 13:29
Post #98

UZYTKOWNIK

CYTAT(kamillll @ wto, 11 sie 2015 - 10:13) *
CYTAT(savalas @ wto, 11 sie 2015 - 00:32) *
no ciekawe, jak to ludzie korzystają w DG z wszystkiego, niedziela godzina 16:00 nikogo w D-etce po za mną od Gołonoga do centrum.

zły argument. wtedy wszyscy byli nad woda lub za miastem.

Yhy a samochody zostawili na osiedlach. rolleyes.gif Ale możemy założyć, że DG kwitnie czego dowodem najlepszym spadająca liczba mieszkańców.
Tur de Poloń po okolicy jeździł w tym roku od poniedziałku do środy. I całkiem sporej liczbie osób utrudniał życie przez trzy dni robocze.

Ten post edytował signaal śro, 12 sie 2015 - 00:52

--------------------

+Quote Post
Kamil_
post wto, 11 sie 2015 - 23:27
Post #99

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

Powiem Wam tak. Byłem na Tour de Pologne i widziałem całą masę zadowolonych ludzi. Starszych, młodszych, dzieci. Te kilkaset tysięcy złotych, które wydajemy na to, by wyścig przejeżdżał przez Dąbrowę, to tak naprawdę nic w porównaniu do wielkich publicznych pieniędzy, które są marnotrawione na inne rzeczy i to tak naprawdę na tym należy się skupić.

Inną kwestią są pewne braki organizacyjne. Jednakże i tu trochę chce mi się śmiać z tego, co piszecie. Poważnie nie macie większych problemów niż jednorazowy utrudniony dojazd do pracy? Założę się, że więcej energii poświęciliście na stukanie tutaj w klawiaturę, niż na rozkminienie tego, jak dojechać i wrócić w ten dzień z pracy wink.gif

+Quote Post
signaal
post śro, 12 sie 2015 - 00:58
Post #100

UZYTKOWNIK

CYTAT(Kamil_ @ śro, 12 sie 2015 - 00:27) *
Powiem Wam tak. Byłem na Tour de Pologne i widziałem całą masę zadowolonych ludzi. Starszych, młodszych, dzieci. Te kilkaset tysięcy złotych, które wydajemy na to, by wyścig przejeżdżał przez Dąbrowę, to tak naprawdę nic w porównaniu do wielkich publicznych pieniędzy, które są marnotrawione na inne rzeczy i to tak naprawdę na tym należy się skupić.

Inną kwestią są pewne braki organizacyjne. Jednakże i tu trochę chce mi się śmiać z tego, co piszecie. Poważnie nie macie większych problemów niż jednorazowy utrudniony dojazd do pracy? Założę się, że więcej energii poświęciliście na stukanie tutaj w klawiaturę, niż na rozkminienie tego, jak dojechać i wrócić w ten dzień z pracy wink.gif

Zakrawałoby na szaleństwo gdyby ludzie szli oglądać to czego nie lubią...
Od jakiej kwoty zaczyna się marnotrawienie nad którym warto się skupić?
Nie jednorazowo a dla niemałej grupy przez trzy dni a przez dwa to naprawdę dla wielu ludzi.
Problemu planowania nie było ponieważ kierowcy autobusów o zamknięciach ulic dowiadywali się razem ze mną albo istniały następujące warianty transportu:
1. Kilka kilometrów spaceru lub
2. Kilka kilometrów spaceru

--------------------

+Quote Post

6 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:44
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza