IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Wyzsza Szkola Biznesu
pikunik
post czw, 19 lip 2012 - 14:43
Post #1

UZYTKOWNIK
*

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 3,369
GG: 7658648 status gadu-gadu

Witam,
Chcialem sie wybrac na studia do WSB w DG, jednak slyszalem, ze w tej szkole nie trzeba sie uczyc tylko na zaliczeniu placi sie profesorowi i bez problemu zdajemy egzamin. Czy to prawda? Sporo pracodawcow omija studentow uczacych sie w tej szkole. Trzeba przyznac, ze jest tanio i szkole mam na wyciagniecie reki. Mam dylemat czy szukac uczelni w Katowicach i placic wiecej za dojazd i studia, czy jednak zostac tutaj..

Licze na szybka odpowiedz,
Pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post
Kamil_
post czw, 19 lip 2012 - 17:11
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

No ja słyszałem ostatnio, że wystarczyło przynieść koniak aby zaliczyć egzamin ;-) Myślę, że prywatna uczelnia tylko z racji tego, że jest w Katowicach nie będzie inna.

+Quote Post
vacu
post czw, 19 lip 2012 - 17:18
Post #3

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(pikunik @ czw, 19 lip 2012 - 14:43) *
Witam,
Chcialem sie wybrac na studia do WSB w DG, jednak slyszalem, ze w tej szkole nie trzeba sie uczyc tylko na zaliczeniu placi sie profesorowi i bez problemu zdajemy egzamin. Czy to prawda? Sporo pracodawcow omija studentow uczacych sie w tej szkole. Trzeba przyznac, ze jest tanio i szkole mam na wyciagniecie reki. Mam dylemat czy szukac uczelni w Katowicach i placic wiecej za dojazd i studia, czy jednak zostac tutaj..

Licze na szybka odpowiedz,
Pozdrawiam

Wypowiem się może nie merytorycznie ale mieszkam tuż obok WSB i jak patrzę na niektóre osoby tam studiujące i ich zachowanie, język itp. to zastanawiam się jakim cudem zdały maturę (z drugiej strony to nic wielkiego dzisiaj...). Może i to tylko ocena po pozorach ale jednak tego typu ludzi nie widywałem na PŚ gdzie studiowałem. Inna rzecz, że znam ze dwie osoby, które z powodzeniem ukończyły WSB jadąc na stypedium nawet a bynajmniej nie uczyły się za wiele, znam też kilku takich co nie dali rady ale głównie dlatego, że np. przez pół roku nie pojawili się na żadnych zajęciach. Podsumowując - z moich obserwacji wynika, że jest to "uczelnia" typu "jak płacisz i chodzisz to skończysz". Ale może ja jestem uprzedzony do tej firmy z innych powodów wink.gif

CYTAT
Myślę, że prywatna uczelnia tylko z racji tego, że jest w Katowicach nie będzie inna.

A z tym się zgadzam, może jedynie te bardziej znane mają te przewagę, że jest szansa, że pracodawca ją zna. O istnieniu większości pewnie nie będzie miał pojęcia (sam się kiedyś zdziwiłem słysząc różne dziwne nazwy "uczelni" z Katowic).

Ten post edytował vacu czw, 19 lip 2012 - 17:21

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 19 lip 2012 - 17:21
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Z WSB jest tak, że jak się chce to można sie tam wiele nauczyć, a jak się nie chce to można tylko skończyć tongue.gif Dużo wykładowcy na UŚ i UE opowiadali nam, o tym jak realizują tam zajęcie i z jakim materiałem przychodzi im pracować, ubaw po pachy biggrin.gif Chyba tylko ze względu na własnie kadrę z UE/UŚ są w rankingach tam gdzie są. Nie chce być też źle zrozumiany, WSB nie jest złą szkołą, ale orłów z tego co dostają z tutejszych LO i Techników raczej nie zrobią, więc do kogo pretensje a no do miernych pedagogów w dąbrowskich szkołach którzy potrafią tylko strofować, zamiast zainteresować młodzież (wyjątki są nieliczne, ale myślę, że w DG wszyscy takich pedagogów znają choćby z nazwiska i opowieści).

+Quote Post
vacu
post czw, 19 lip 2012 - 17:27
Post #5

Smokin' nigga

CYTAT(xMarcinx @ czw, 19 lip 2012 - 17:21) *
do kogo pretensje a no do miernych pedagogów w dąbrowskich szkołach którzy potrafią tylko strofować, zamiast zainteresować młodzież (wyjątki są nieliczne, ale myślę, że w DG wszyscy takich pedagogów znają choćby z nazwiska i opowieści).

No niekoniecznie, pretensje trzeba mieć do tych co dają dyplom za pieniądze. Guzik mnie obchodzi jaki dostają "materiał", jak nie ma materiału to trzeba było nie otwierać "uczelni". Mam to nieszczęście, że muszę współpracować z "menedżerami" po naszych pseudo-uczelniach i pusty śmiech ogarnia jak się czasami słucha jakie głupoty plotą. Rzuceni na głęboką wodę rzucają na lewo i prawo hasłami, nazwami różnych metod itp. tyle, że nie rozumieją kompletnie co to jest i po co się to stosuje, tak jakby dzień wcześniej wykuli na blachę regułkę totalnie bez zrozumiemia.

Ten post edytował vacu czw, 19 lip 2012 - 17:28

+Quote Post
Kamil_
post czw, 19 lip 2012 - 23:53
Post #6

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 782

Ja się zastanawiam, jak w dzisiejszych czasach, czyli czasach, kiedy na państwowe uczelnie (teoretycznie bezpłatne) przyjmują praktycznie wszystkich można płacić za studia w takim WSB? I to niemałe pieniądze...

Jeszcze zaoczne na WSB zamiast np. UŚ potrafię zrozumieć, ale dziennie studiować za pieniądze już nie.

+Quote Post
jsm
post pią, 20 lip 2012 - 10:47
Post #7

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 5,047

Jestem typem wiecznego studenta dry.gif Kiedyś już studiowałem na państwowej uczelni, której nie udało mi sie skończyć, teraz studiuje na WSB i chwale sobie tą uczelnie przede wszytskim za dziekanat w którym wszystko mozna załatwić. Kryterium wyboru WSB było to ze dojazd mam dobry do tej uczelni. Wczesniej decydujać sie na nia szukałem w necie informacji nt WSB i własnie jest taki poglad ze "placisz i masz" bo to uczelnia prywatna, nie zgodze sie z tymi opiniami. Głownie ze wzgledu na to ze przetrwałem juz tam 4 semstry i wiem jak to jest w podczas sesji egzaminacyjnej. Są przedmioty łatwiejsze gdzie mozna pisać egzamin z notakami z wykładów (na polibudzie też to jest ale dopiero od 3 roku, wszytsko zalezy od wykladowcy). Ale takze są przedmioty trudniejsze które trzeba wykuć i zrozumieć co sie student uczy.
W przypadku Informatyki która studiuje to kadra na WSB to głownie wykładowcy z PŚ z wydziału AEI, więc uczelnia trzyma dobry poziom nauki.

+Quote Post
vacu
post pią, 20 lip 2012 - 17:36
Post #8

Smokin' nigga

CYTAT(jsm @ pią, 20 lip 2012 - 10:47) *
Kryterium wyboru WSB było to ze dojazd mam dobry do tej uczelni.

Wybacz jsm ale to chyba dobre podsumowanie typowego studenta WSB - jak dla mnie szkoda słów na komentarz. Ja przez pięć lat dzień w dzień dojeżdżałem godzinę pociągiem a później 20 minut piechotą, w drugą stronę tak samo - nie jest to łatwy dojazd ale dla mnie (ale nie tylko, wiele było takich osób) głównym kryterium było to, że kierunek ma być taki jak chcę a uczelnia na przyzwoitym poziomie. Ale widać czasy się zmieniają... Za moich czasów również wykładowcy na AEiI twierdzili, że tego typu kierunków nie da się porządnie "zrobić" zaocznie więc jedyna opcja dla pracujących to były studia wieczorowe (codziennie). Ale jak widać i w tej kwestii zmienili zdanie... A "moje czasy" to nie tak odległy początek XXI wieku więc nie jakaś prehistoria...

PS. Żeby nie było - ja nie potępiam ani prywatnych uczelni ani studiów zaocznych z góry na dół, czasami ktoś po prostu nie ma możliwości (np. finansowych) aby studiować dziennie itp. Ale pseudouczelnie które zajmują się handlem papierami potępiam zawsze i wszędzie.

PS2. Oczywiście nie mam na myśli bezpośredniej wymiany dyplomu za gotówkę co byłoby działalnością przestępczą, jednak to co się dzieje na wielu prywatnych uczelniach bardzo ten proceder przypomina.

Ten post edytował vacu pią, 20 lip 2012 - 17:40

+Quote Post
savalas
post sob, 21 lip 2012 - 14:25
Post #9

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

CYTAT(xMarcinx @ czw, 19 lip 2012 - 14:21) *
Z WSB jest tak, że jak się chce to można sie tam wiele nauczyć, a jak się nie chce to można tylko skończyć tongue.gif Dużo wykładowcy na UŚ i UE opowiadali nam, o tym jak realizują tam zajęcie i z jakim materiałem przychodzi im pracować, ubaw po pachy biggrin.gif Chyba tylko ze względu na własnie kadrę z UE/UŚ są w rankingach tam gdzie są. Nie chce być też źle zrozumiany, WSB nie jest złą szkołą, ale orłów z tego co dostają z tutejszych LO i Techników raczej nie zrobią, więc do kogo pretensje a no do miernych pedagogów w dąbrowskich szkołach którzy potrafią tylko strofować, zamiast zainteresować młodzież (wyjątki są nieliczne, ale myślę, że w DG wszyscy takich pedagogów znają choćby z nazwiska i opowieści).

bez przesady, tak jest na każdych zaocznych studiach i sporo dziennych kierunkach, prywatnych czy państwowych bez znaczenia. Na każdej uczelni można " studiować " i można się czegoś nanuczyć. A UŚ i WSB prezentują dla mnie ten sam, słaby poziom edukacji. Oczywiście lepiej poszukać podobnego kierunku na państwowej uczelni. WSB to było dobre, jak wojsko było obowiązkowe.

+Quote Post
pikunik
post sob, 21 lip 2012 - 18:07
Post #10

UZYTKOWNIK
*

Z WSB chyba zrezygnuje..a raczej na pewno..mam teraz na oku Humanitas w Sosnowcu. Niestety to tez prywatna szkola, ale chyba bedzie lepsza od WSB..mysle o kierunku "bezpieczenstwo narodowe" rolleyes.gif

+Quote Post
vacu
post sob, 21 lip 2012 - 19:30
Post #11

Smokin' nigga

CYTAT(pikunik @ sob, 21 lip 2012 - 18:07) *
Z WSB chyba zrezygnuje..a raczej na pewno..mam teraz na oku Humanitas w Sosnowcu. Niestety to tez prywatna szkola, ale chyba bedzie lepsza od WSB..mysle o kierunku "bezpieczenstwo narodowe" rolleyes.gif

Ja ci mogę poradzić jedno, użyję tu słów Laski z ChNP: "...wystarczy że odpowiesz sobie na zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie: Co lubię w życiu robić... a potem zacznij to robić". Niestety jest tak, że jeżeli zaczniesz studiować coś co cię w ogóle nie interesuje ale np. uczelnia jest blisko albo kierunek "modny" to albo nie skończysz albo skończysz ale papierem będziesz sobie mógł podetrzeć... sam wiesz co wink.gif W "najlepszym" wypadku będziesz pracować w zawodzie ale będziesz się męczyć z czymś czego nie lubisz ani w czym nigdy nie będziesz dobry. Tak tylko piszę, na wszleki wypadek, jeśli interesuje cię "bezpieczenstwo narodowe" to OK smile2.gif

+Quote Post
yaku
post sob, 21 lip 2012 - 23:48
Post #12

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,717

CYTAT
Z WSB chyba zrezygnuje..a raczej na pewno..mam teraz na oku Humanitas w Sosnowcu. Niestety to tez prywatna szkola, ale chyba bedzie lepsza od WSB..mysle o kierunku "bezpieczenstwo narodowe"

a musisz studiować? Pytam poważnie bo wielu pracodawców jak widzi CV z dyplomem prywatnej uczelni to woli przyjąć kogoś tylko z maturą i chęciami do pracy.

Tak jest dziś a za 5 lat potrzeba będzie już tylko wykwalifikowanych, bystrych pracowników/fachowców. Bo tych po 'studiach' to już nikt nie będzie chciał u siebie widzieć- zero wiedzy za to pełna d... żądań.

--------------------

Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja!

+Quote Post
xMarcinx
post nie, 22 lip 2012 - 10:23
Post #13

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Humanitas lepszy od WSB rany julek... bezpieczeństwo narodowe? to chyba kolejny trendy kierunek, po turystyce (podróżowanie tak jak jedzenie lodów jest fajne, wiec studiowanie podróżowania tez musi być fajne) czy dziennikarstwie (kto nie marzył w dzieciństwie by pracować w TV i mieć swój program?) Litości.. to już chyba lepiej iść na tą politechnikę gdzie wszystkich przyjmują jak leci, ponadto mają dobrych dydaktyków zwłaszcza jeśli chodzi o matematykę/statystykę - największe głąby matematyczne (takie jak ja) opanowują materiał raz dwa.
Niemniej tak jak było wspominane, nie ważne co jest modne, co ma perspektywy, ważne w jakim kierunku masz predyspozycje, czym już wcześniej się interesowałeś.. jeśli tego nie wiesz zostają Ci studia humanistyczne (najlepiej jakiś MISH Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne), niemniej decydując się na studia humanistyczne trzeba mieć świadomość, że te studia niczego konkretnego nie uczą, jedynie otwierają oczy i uczą myślenia (jednak u niektórych na to już jest za późno..) o konkretne umiejętności trzeba samemu się zatroszczyć czy to kursami, czy studiami podyplomowymi . Wybierając ścieżkę humanisty wybiera się ścieżkę ciągłego rozwoju, gdzie koniec studiów jest tylko końcem studiów (zaszczepieniem podstaw), a nie nauki (mało który inż. mający fach od razu po studiach to rozumie).

Ten post edytował xMarcinx nie, 22 lip 2012 - 10:32

+Quote Post
pikunik
post pon, 30 lip 2012 - 11:37
Post #14

UZYTKOWNIK
*

Teraz troche namieszaliscie mi w glowie..na studia musze isc bo nie wyobrazam sobie zebym zostala bez wyksztalcenia..tzn niby mam teraz srednie, ale nie wystarcza mi to. A bezpieczenstwo narodowe? Myslalam o pracy w polcji, krecilo mnie to. W liceum jezdzilam na zawody strzeleckie i sprawni jak zolnierze no i spodobalo mi sie to..ale teraz zadzwonilam na uczelnie i okazalo sie ze na razie jest zapisanych 15 osob a kierunek otwieraja od 20. Co jesli w trakcie studiow polowa nie zda i kierunek zostanie zamkniety? Teraz mysle zeby pojsc na jakies studia do Katowic..mamy juz prawie sierpien a ja kompletnie nie wiem co robic..najlepiej wyjechac i szukac pracy za granica i miec wszystko w pupie laugh.gif

Ten post edytował pikunik pon, 30 lip 2012 - 11:37

+Quote Post
Master
post pon, 30 lip 2012 - 15:13
Post #15

FdZD

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 5

CYTAT(yaku @ sob, 21 lip 2012 - 23:48) *
CYTAT
Z WSB chyba zrezygnuje..a raczej na pewno..mam teraz na oku Humanitas w Sosnowcu. Niestety to tez prywatna szkola, ale chyba bedzie lepsza od WSB..mysle o kierunku "bezpieczenstwo narodowe"

a musisz studiować? Pytam poważnie bo wielu pracodawców jak widzi CV z dyplomem prywatnej uczelni to woli przyjąć kogoś tylko z maturą i chęciami do pracy.

Tak jest dziś a za 5 lat potrzeba będzie już tylko wykwalifikowanych, bystrych pracowników/fachowców. Bo tych po 'studiach' to już nikt nie będzie chciał u siebie widzieć- zero wiedzy za to pełna d... żądań.

Jednak sttudiując musi sie posiąśc jakas wiedze, której nie posiadzie sie nie studiując. I lepiej miec papier niz go nie miec. W moim zakladzie ludzie ze srednim zasuwaja na produkcji, a z jakimkolwiek wyzszym siedzą w biurach itp.

Jesli chodzi o WSB to napewno lepiej wybrac ją niz jakas inna niepanstwowa w Kato. Te same warunki edukacyjne ( o ile nie lepsze), a blizsza odleglosc, ktora ma wplyw pozniej. Lepszym rozwiazaniem moze byc aby isc na zaoczne w panstwowej uczelni np US.

+Quote Post
savalas
post pon, 30 lip 2012 - 16:24
Post #16

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 612

na WNoZ w Sosnowcu z dumą produkują licencjatów. Za mojej kadencji na I roku były same wykłady. To wstyd się przyznawać, ale bez nauki i obecności na nich, w pierwszych terminach szło wszystko zdać

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:21
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza