IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Closed TopicStart new topic
> Cimoszewicz w DG
Hator
post nie, 04 wrz 2005 - 13:53
Post #1

FdZD

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 6

Dzis o 17 w hali w DG swoja kampanie rozpoczyna Cimoszewicz (az dziwne ze to my jestesmy 1 biggrin.gif) -ja ide osobiscie sobie to zobacyzc i posluchac co ma madrego do powiedzenia - chetnych zapraszam :)
Pozdr

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
:)
post nie, 04 wrz 2005 - 15:18
Post #2

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

a ja sie wcale nie dziwie i nie ma byc z czego dumnym. Wkoncu to czerwone zaglebie i dalej bedzie w ten sposob kojarzone w calym kraju z komuchami i postkomuchami. Tak tak idzcie przywitac swojego towarzysza

+Quote Post
Bathurst
post nie, 04 wrz 2005 - 18:48
Post #3

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 80

SŁyszaŁem w Teleexpresie Że tŁum skandowaŁ "Wierzymy!" kiedy to Cimoszewicz snuŁ swoje bajki o rÓwnym starcie dla wszystkich i sprawiedliwej Polsce - pomyŚlaŁem sobie wtedy jak Łatwo byĆ politykiem w Polsce - wystarczy mÓwiĆ ludziom to co chcĄ sŁyszeĆ. Tak naiwnego i Łatwowiernego elektoratu zazdroszczĄ polskim politykom chyba wszystkie partie na Świecie sad.gif

+Quote Post
Dejmon
post nie, 04 wrz 2005 - 19:52
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 125

Cimoszewicz = PZPR = Polscy Zdrajcy PachoŁki Rosji :!:

+Quote Post
Dami7
post nie, 04 wrz 2005 - 20:22
Post #5

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

QUOTE(Dejmon)
Cimoszewicz = PZPR = Polscy Zdrajcy PachoŁki Rosji :!:

W oryginale byŁo: PŁatni Zdrajcy, PachoŁki Rosji... Ale tak jak napisaŁeŚ, teŻ jest ciekawie.
Czy ktoŚ wie, ilu byŁo sŁuchaczy bajek Pana WC?

+Quote Post
Hator
post nie, 04 wrz 2005 - 20:25
Post #6

FdZD

QUOTE(Bathurst)
SŁyszaŁem w Teleexpresie Że tŁum skandowaŁ "Wierzymy!" kiedy to Cimoszewicz snuŁ swoje bajki o rÓwnym starcie dla wszystkich i sprawiedliwej Polsce - pomyŚlaŁem sobie wtedy jak Łatwo byĆ politykiem w Polsce - wystarczy mÓwiĆ ludziom to co chcĄ sŁyszeĆ. Tak naiwnego i Łatwowiernego elektoratu zazdroszczĄ polskim politykom chyba wszystkie partie na Świecie sad.gif

no sory - ale to bylo wyrezyserowane - cimoszewicz mial w swym przemowieniu takie wlasnie pytanie CZY WIERZA, a znikad - mlodziezowka z lewicy, jakies 20 osob - zaczelo krzyczec wierzym, a cimoszewicz o dziwo w przemowieniu mial CIESZY MNIE TO ZE MI WIERZYCIE - wiec chyba zludzen nie ma. Takze Bathurst z tym sie gleboko mylisz. Tak samo jak pierwszy post po mnie ze o dziwo Cimoszewicz zaczol kampanie w DG - Zaglebie wcale nie jest takie czerwone - zobaczcie jaki byl wynik wyborow samorzadowych - tylko w Sosn. Gorski (SLD) zostal ponownie prezydentem.

Oczywiscie nie musicie sie ze mna zgadzac, ale na konwent mozna bylo isc - ja nie bylem dlatego ze lubie SLD ale bylem zobaczyc co pan WC mial do powiedzenia.
I skonczcie wkoncu z tym ocenianiem wg historii - przeszlosc i teczki wam chyba tylko w glowie - jak w durnym sejmie - sa wazniejsze sprawy niz rozliczanie przeszlosci. Ludzi sie powinno oceniac po tym co robia a nie kim kiedys byli......
Lepiej byc na wiecach i sie interesowac co kto ma do powiedzenia niz przy glosowaniu wybierac wg zasady chybil trafil - a pozniej bedziecie narzekac jakie to wladze mamy.... zacznijcie normalna dyskusje bo wysmyslanie skrotow od PZPR przypomina rozmowe 15latkow.

--------------------

+Quote Post
Hator
post nie, 04 wrz 2005 - 20:32
Post #7

FdZD

:)+-->
QUOTE(:))
Wkoncu to czerwone zaglebie i dalej bedzie w ten sposob kojarzone w calym kraju z komuchami i postkomuchami.[/quote]

sorry - ale jak narazie to redakcji Wiadomosci DG wogole jest kojarzona z Slaskiem a nie Zaglebiem - kto ogladal Wiadomosci ten widzial a raczej uslyszal

--------------------

+Quote Post
Bathurst
post nie, 04 wrz 2005 - 22:41
Post #8

UZYTKOWNIK

skonczcie wkoncu z tym ocenianiem wg historii - przeszlosc i teczki wam chyba tylko w glowie - jak w durnym sejmie - sa wazniejsze sprawy niz rozliczanie przeszlosci. Ludzi sie powinno oceniac po tym co robia a nie kim kiedys byli......

Jak sobie wyobraŻasz Hator budowanie przyszŁoŚci bez rozliczenia przeszŁoŚci???MoŻe i prÓby rozliczenia przeszŁoŚci nie sĄ prowadzone tak jak naleŻy,ale to powÓd Żeby zrezygnowaĆ z tego. Wszelkiej masci czerwone wieprze robia wszystko aby zatrzeĆ przeszŁoŚĆ, aby nie wydaŁo siĘprzed nastĘpnym pokoleniem Że tatuŚ byŁ w ZOMO albo donosiŁ na sĄsiadÓw - nazywajĄ to troskĄ o przyszŁoŚĆ i jednoczenioem PolakÓw. Nie chce takiej jednoŚci - chce rozliczenia i uczciwoŚci. Mnie Pan WC Śmieszy ze swoim postulatem o jednoczeniu PolakÓw - zjednoczy tych porzĄdnych z mĘtami i szmaciarzami... to Ci siĘtak podoba???

PS. Skoro 15 lat tkwimy w takim bagnie jakim jest nasz kraj teraz to moŻe warto jeszcze poŚwiĘciĆ trochĘczasu na rozliczenie a zapewniam CiĘŻe wtedy szybciej uporamy siĘz " waŻniejszymi problemami niz teczki"

+Quote Post
Bathurst
post nie, 04 wrz 2005 - 22:54
Post #9

UZYTKOWNIK

Dodam jeszcze Że tkwimy w bagnie dlatego poniewaŻ niestety nie nastĄpiŁa cudowna metamorfoza aktywu PZPR w ludzi honoru i dobra - a niestety taki marny materiaŁ polityczny rzĄdzi PolskĄ od 89 roku. WiĘc TwÓj wywÓd Hator o rzekomych dobrych czynach dzisiejszych byŁych partyjniakÓw jest co najmniej naiwny jeŚli nie cyniczny. No chyba Że robimy nowa grubĄ krechĘi wybaczamy Panu WC wypowiedĹş o potrzebie ubezpieczania siĘna wypadek powodzi tysiĄcletniej - pamietacie? A to tylko taki drobiazg w bogatym Życiorysie Pana WC

+Quote Post
post pon, 05 wrz 2005 - 10:32
Post #10

uff widze ze niektorzy tez podzielaja moje poglady a wiec Zaglebie nie takie do konca czerwone :)
Druga sprawa to i tak w tej dyskusji na pewno nikogo nie przekonamy.
A trzecia sprawa to to, ze nikt z obecnych glowych kandydatow nie nadaje sie w 100% na prezydenta :?
Pomijajac program to WC wogole bez komentarza, Kaczynski za bardzo reprezantacyjny to nie jest a do tego dosc zawziety, Tusk znowu zbyt skromny, niepewny, niezdecydowany, za wszystko przeprasza ( u Lisa wypadl naprawde slabiutko).

+Quote Post
Dami7
post pon, 05 wrz 2005 - 10:34
Post #11

UZYTKOWNIK

QUOTE(Hator)
I skonczcie wkoncu z tym ocenianiem wg historii - przeszlosc i teczki wam chyba tylko w glowie - jak w durnym sejmie - sa wazniejsze sprawy niz rozliczanie przeszlosci. Ludzi sie powinno oceniac po tym co robia a nie kim kiedys byli......
Lepiej byc na wiecach i sie interesowac co kto ma do powiedzenia niz przy glosowaniu wybierac wg zasady chybil trafil - a pozniej bedziecie narzekac jakie to wladze mamy.... zacznijcie normalna dyskusje bo wysmyslanie skrotow od PZPR przypomina rozmowe 15latkow.

OK, kończĘz ocenianiem wg historii. Wybaczam Panu WC jego udziaŁ w bitwie pod Pskowem i w kampanii 1920 roku (oczywiŚcie po moskiewskiej stronie)...
To oczywiŚcie ponury Żart.

MoŻe dla Ciebie to historia, dla mnie jednak rzeczywistoŚĆ PRLowska do kawaŁ mojego Życia. Mojego wŁasnego, nie cioci Kloci, nie wujka Sama, nie pingwinka PokPok czy misia Colargola. Kiedy moi rÓwieŚnicy na Zachodzie popalali sobie trawkĘczy bzykali hipiski ja posuwaŁem na pochody pierwszomajowe. MoŻe to i lepiej...

Staram siĘ(naprawdĘsiĘstaram) oceniaĆ ludzi po tym co robiĄ. I wychodzi mi na to, Że Pan WC jest be. Jest bezczelnym arogantem, kŁamcĄ i kombinatorem. I nie wiem, czy PolskĘstaĆ na nastĘpnego prezydenta - koniunkturalistĘ.

Czy lepiej byĆ na wiecach? Nie, lepiej rozpaliĆ sobie grila, wypiĆ piwko, pojeĹşdziĆ na rowerku, uciĄĆ sobie drzemnkĄ na trawce. Politycy wszyscy maja do powiedzenia mniej wiĘcej to samo - zagŁosujcie na mnie, a ja wam nieba przychylĘ. I dlatego nie warto ich sŁuchaĆ. Warto (i trzeba) ich wybieraĆ wŁaŚnie oceniajĄc ich dotchczasowe postawy i czyny. Bo jest bardziej prawdopodobne, Że jeŚli ktoŚ siĘ nie skur...iŁ do tej pory to juŻ tego nie zrobi.
I dla przypomnienia - bo byĆ moŻe tego nie pamiĘtasz - skrÓt PZPR rozszyfrowaŁ Moczulski na trybunie sejmowej (nawet go za to po sĄdach ciĄgali). OczywiŚcie wolno Ci nie wiedzieĆ, kto to jest Moczulski.

+Quote Post
post pon, 05 wrz 2005 - 10:58
Post #12

wczoraj w glownych faktach tvn byla relacja live z DG biggrin.gif
Niezle go wspiera obecna pani prezydentowa - smiesznie wygladalo jak WC dostawal od niej kwiaty. Dosyc niedawno tez widzialem w tym samym wykonaniu wsparcie, w ktorym WC byl przedstawiany jako najucziwsza i najszlachetniejsza osoba na calej kuli ziemskiej.

QUOTE([img)
http://serwisy.gazeta.pl/i/gazeta.gif[/img]]
Stachursky ŚpiewaŁ dla Cimoszewicza

jk 04-09-2005 , ostatnia aktualizacja 04-09-2005 21:21

Darmowe smaŻone kieŁbaski i orkiestra dĘta grajĄca "KalinkĘ", a potem Stachursky (gwiazda dyskotek rodem z Czechowic-Dziedzic i autor hitu do telenoweli "Samo Życie") - to wszystko czekaŁo wczoraj na goŚci konwencji programowej WŁodzimierza Cimoszewicza. Organizatorzy liczyli na kilka tysiĘcy widzÓw, ale przybyŁo ich najwyŻej tysiĄc. "Dzisiaj za tobĄ skoczyŁbym w ogień, jutro na pewno zapomnĘo tobie" - ŚpiewaŁ ze sceny Stachursky, a wielu widzÓw - jak siĘokazaŁo sztabowcÓw kandydatÓw SLD do Sejmu - w tym czasie nawzajem wrĘczaŁo sobie ulotki wyborcze.

ciekawy artykul w GW, szczegolnie w czasie zbladzenia Michnika - to dopiero jest ciekawe oni razem :arrow: http://www.cimoszewicz.pl/main.php?strona=...5&tt=publikacje laugh.gif :twisted:

QUOTE(komentarze pod artykulem GW)
Re: Stachursky ŚpiewaŁ dla Cimoszewicza IP: *.adsl.inetia.pl

Przeczytaj komentowany artykuŁ »
GoŚĆ: MAX 05.09.2005 08:05 + odpowiedz

TOW. CIMOSZENKO W MATECZNIKU KOMUNIZMU ZAWSZE MOŻE LICZYĆ NA GŁOSY.

• Re: JA BYM NIE WYJECHAŁ Z KRAJU PRZODKÓW !!! IP: *.telpol.net.pl

Przeczytaj komentowany artykuŁ »
GoŚĆ: dĄbrowianin 05.09.2005 10:16 + odpowiedz

ODWAL SIĘ !!! Nikt go tu nie zapraszaŁ! ByŁeŚ tam, widziaŁeŚ ten cyrk jak za
dawnych dobrych czasÓw dla komuchÓw. Same geriatyki i mŁodzieŻÓwka ktÓra nie
robi Łaski, musi iŚĆ gdzie ich przywiozĄ. PogoniĆ komuchÓw z DĄbrowy GÓrniczej
za Ural! Tu w DG gŁosujemy na PiS i tylko na PiS! Jak chcesz moŻesz siĘczuc
obraŻony ale nie obraŻaj prawdziwych patriotÓw, mamy doŚĆ zŁodziejskim ukŁadom
partyjno-biznesowym. A co tyczy siĘdzieci prominĘtÓw to pytam, dlaczego nie
chcĄ pracowac dla dobra kraju ojcÓw tylko wybierajĄ obczyznĘ?Dlaczego
opuszczajĄ posowieckie dziadostwo i wybierajĄ wolnoŚĆ od komuchÓw?

+Quote Post
rafi
post pon, 05 wrz 2005 - 11:50
Post #13

Rafi

Nr użytkownika: 15

Ciekawe tylko czemu nie przytoczyles wszystkich komentarzy, tylko te wybrane i przez dziwny przypadek tylko te nieprzychylne Cimoszewiczowi. Z takim wyborem tekstow mozesz sie spokojnie zatrudnic u Talkowskiego jako kolejny rzecznik prasowy. Zloz podanie, pewno cie przyjmie laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Co sie zas tyczy rozliczania historii, to wedlug mnie to wyborcy powinni rozliczyc kandydatow. Nie lubicie Cimoszewicza, to na niego nie glosujcie (ja tez na niego ani na sld nie zaglosuje - mam innych faworytow), a nie wyjezdzajcie z jakimis haslami typu PZPR = cos tam. PZPR nie ma juz od 15 lat, no chyba ze tego nie zauwazyliscie. To powoli staje sie mania co niektorych. Smiem twierdzic, ze gdyby nie bylo takiego Cimoszewicza i sld, to ani PiS ani LPR nie weszlyby w ogole do parlamentu, bo nie mialyby przeciw komu prowadzic negatywnej kampanii. Powtarzam jeszcze raz, demokratyczne wybory (a juz w szczegolnosci prezydenckie), to najlepsze rozliczenie politykow z przeszloscia. Jesli Cimoszewicz wygra/przejdzie do drugiej tury, to chyba znaczy, ze ogolowi spoleczenstwa odpowiada taka postac. Proste to jest chyba.

A co do trafnych wypowiedzi kandydatow, to z pewnoscia bardziej godny zaufania od Cimoszewicza (tekst o powodzi) jest Lech Kaczynski, ktory do tych mieszkancow Warszawy, ktorzy mu sie nie podobaja mowi teksty w stylu: "Spieprzaj Dziadu". Tak, to jest prawdziwy Polak i patriota laugh.gif laugh.gif laugh.gif

+Quote Post
Dejmon
post pon, 05 wrz 2005 - 13:01
Post #14

UZYTKOWNIK

Mamy demokracjĘi kaŻdy zagŁosuje na kogo bĘdzie chciaŁ albo i wcale. Dla mnie Cimoszewicz jako czŁonek PZPR i jego pÓĹşniejszych mutacji nie jest dobrym kandydatem na prezydenta. Jako czŁonek tej partii jest w mojej opinii wspÓŁodpowiedzialny za zbrodnie komunizmu w Polsce i zacofanie naszego kraju, poniewaŻ firmowaŁ jej dziaŁania swojĄ twarzĄ. WykorzystywaŁ swÓj potencjaŁ intelektualny sŁuŻĄc obcemu państwu - ZSRR. SĄ kandydaci o szlachetniejszych biografiach. To jest moje gŁÓwne kryterium, ktÓrym bĘdĘsiĘkierowaŁ przy dokonywaniu wyboru. KaŻdy moŻe mieĆ inne biggrin.gif

+Quote Post
post pon, 05 wrz 2005 - 14:26
Post #15

QUOTE(Dejmon)
Dla mnie Cimoszewicz jako czŁonek PZPR i jego pÓĹşniejszych mutacji nie jest dobrym kandydatem na prezydenta. Jako czŁonek tej partii jest w mojej opinii wspÓŁodpowiedzialny za zbrodnie komunizmu w Polsce i zacofanie naszego kraju, poniewaŻ firmowaŁ jej dziaŁania swojĄ twarzĄ. WykorzystywaŁ swÓj potencjaŁ intelektualny sŁuŻĄc obcemu państwu - ZSRR. SĄ kandydaci o szlachetniejszych biografiach.

Z tym myslimy bardzo podobnie :)
WC niezaleznie co robil w PZPR to identyfikowal sie z tymi, dzieki ktorym musimy teraz odrabiac 50 lat zacofania. A on i jego towarzysze sprzedali wtedy kraj dla wlasnych interesow i kariery.

+Quote Post
post pon, 05 wrz 2005 - 14:44
Post #16

QUOTE(rafi)
Jesli Cimoszewicz wygra/przejdzie do drugiej tury, to chyba znaczy, ze ogolowi spoleczenstwa odpowiada taka postac. Proste to jest chyba.

bo niestety ten narod jest glupi i w Europie to chyba tylko madrzejszy od Rosjan.
Jak slysze zawsze rozmowy elektoratu SLD i podobnych na ulicach to mozna sie przewrocic. Tak samo pamietam co bylo przed poprzednimi wyborami prezydenckimi i parlamentarnymi. Jakis facet na przystanku w DG juz sie cieszyl ze dostanie mieszkanie jak obiecywal obecny prezydent. A do tego glupcy sa niezwykle pewni siebie. Ale to juz wlasnie problem swiata ze glupcy sa pewni siebie a madrzy pelni watpliwosci...
I mamy tak na zmiane ze raz wygrywa lewica raz prawica bo glupi narod wierzy w bajki i liczy od razu na cuda a potem sie rozczarowuje i nie ida glosowac albo ida na przeciwnikow.
Gdyby po wojnie nie znalalazlo sie tylu zdrajcow to kto wie jak potyczylaby sie historia. Moze nie trzeba by bylo nadrabiac 50 lat a duzo mniej. A teraz wielu bedzie glosowac na czlowieka identyfikujacego sie z tymi zdrajcami i ich nastepnym pokoleniem. Ale coz ciemnota i glupota

+Quote Post
Dami7
post pon, 05 wrz 2005 - 15:14
Post #17

UZYTKOWNIK

[quote=rafi] Jesli Cimoszewicz wygra/przejdzie do drugiej tury, to chyba znaczy, ze ogolowi spoleczenstwa odpowiada taka postac. Proste to jest chyba.
[/quote]
bo niestety ten narod jest glupi i w Europie to chyba tylko madrzejszy od Rosjan.
[/quote]

Ostro poszedŁeŚ. Ale z drugiej strony jeŚli tylu ludzi gŁosowaŁo na MandarynĘ, to chyba coŚ jest na rzeczy.

+Quote Post
Dami7
post pon, 05 wrz 2005 - 15:19
Post #18

UZYTKOWNIK

Jakis facet na przystanku w DG juz sie cieszyl ze dostanie mieszkanie jak obiecywal obecny prezydent[/quote]

Tak, wŁaŚnie. Najpierw obiecywaŁ mieszkania a potem zawetowaŁ ustawĘo zwrocie VAT-u... DokŁadnie tak funkcjonujĄ politycy!

+Quote Post
Hator
post pon, 05 wrz 2005 - 20:07
Post #19

FdZD

nie przesadzajcie z moim wiekiem - mam 23 lata i tez pamietam czasy pochodow - mimo ze mialem pare lat ale jako tako cos mi sie kojarzy :)
Co do wyborow to ja nikomu nie wmawiam ze ma isc i glosowac na WC - kazdy zrobi jak uwaza wg swych wlasnych przekonan jak tylko mu sie podoba. Ktos lubi Kaczynskiego, Tuska, Leppera, WC - prosze bardzo - jego sprawa. Ja osobiscie nacjonalistycznego Giertycha nie lubie wiec odpada, Kaczynski pokazal jaki potrafi byc, gdy cos mu nie gra - przy paradzie rownosci (spory minus u mnie), Lepper - wiadomo, ze odpada, pozostaje Tusk, Cimoszewicz lub Borowski (choc ten ze wzgledu na male szanse w sondazach dla mnie nie bedzie oplacalny)
A wogole to chcialbym Wam przypomniec, ze sa to TYLKO wybory prezydenckie - a wiec osoby, ktora ma byc osoba reprezentatywna, taka ktora wstydu nie przyniesie, potrafi sie zachowac i ma olej w glowie. Prezydent ma obecnie zero wplywu na wladze - takze polemika nad programami (i pewnie tez - rozliczaniem przeszlosci) zajmijmi sie przy temacie wyborow parlamentarnych.

--------------------

+Quote Post
Dami7
post pon, 05 wrz 2005 - 20:39
Post #20

UZYTKOWNIK

Hator, szanujĘTwoje poglĄdy, cieszĘsie, Że tak mŁody czlowiek, jak Ty interesuje siĘpolitykĄ i przyszŁoŚcia naszego kraju.

QUOTE(Hator)
A wogole to chcialbym Wam przypomniec, ze sa to TYLKO wybory prezydenckie - a wiec osoby, ktora ma byc osoba reprezentatywna, taka ktora wstydu nie przyniesie, potrafi sie zachowac i ma olej w glowie. Prezydent ma obecnie zero wplywu na wladze...

Tu jednak sie z TobĄ nie zgadzam. Prezydent ma bardzo znaczĄcĄ pozycjĘw systemie politycznym, ktÓry okreŚliliŚmy sobie w Konstytucji. Dysponuje prawem veta, moŻe rozwiĄzywaĆ parlament, jest zwierzchnikiem siŁ zbrojnych, ma bardzo duŻy wpŁyw na funkcjonowanie zarÓwno wojska i policji (poprzez nominowanie na stopnie generalskie). RÓwnieŻ w sferze gospodarki ma bardzo wiele do powiedzenia (chociaŻ tu juz w mniej sformalizowany sposÓcool.gif - przypomnij sobie chociaŻby Świty rÓŻnej maŚci biznesmenÓw i lobbystÓw ciĄgnĄce siĘza prezydenckim orszakiem w trakcie wizyt zagranicznych. Wreszcie prezydent dysponuje inicjatywĄ ustawodawczĄ oraz nominuje swoich przedstawicieli w niektÓrych organach państwowych (np. Rada ds. Telewizora czy jak jej tam). Do tego wszystkiego ogromna rola w stanowieniu polityki zagranicznej. Czy to maŁo?
KaŻdy z kandydujĄcych jest w jakimŚ stopniu uzaleŻniony od ukŁadu z ktÓrego sie wywodzi. SztukĄ jest jednak wybraĆ takiego, ktÓry jest umoczony w najmniejszym stopniu lub ukŁad, z ktÓrego wywiÓdŁ swÓj byt polityczny jest najmniej skompromitowany.

Czego Tobie i sobie zyczĘ.

+Quote Post
Bathurst
post pon, 05 wrz 2005 - 21:28
Post #21

UZYTKOWNIK

biggrin.gif napisaŁ:
Druga sprawa to i tak w tej dyskusji na pewno nikogo nie przekonamy.

to fakt - z resztĄ nawet nie o to chodzi, kaŻdy ma prawo do wŁasnych poglĄdÓw i do wyraŻania opinii. Mam dla Was wszystkich ( i dla siebie ) jedno zyczenie: Żeby politycy przestali nas oszukiwaĆ i ŻebyŚmy mieli tĄ rozwagĘaby wybraĆ dobrze. biggrin.gif

PS : ale przyznajcie Że twarz Pana WC na plakatach jest delikatnie mÓwiĄc - baardzo mŁoda hi, hi! Pewnie liczy na ŁadniejszĄ czĘŚĆ elektoratu :wink:

+Quote Post
Hator
post pon, 05 wrz 2005 - 22:33
Post #22

FdZD

QUOTE(Dami7)
Hator, szanujĘTwoje poglĄdy, cieszĘsie, Że tak mŁody czlowiek, jak Ty interesuje siĘpolitykĄ i przyszŁoŚcia naszego kraju.

QUOTE(Hator)

A wogole to chcialbym Wam przypomniec, ze sa to TYLKO wybory prezydenckie - a wiec osoby, ktora ma byc osoba reprezentatywna, taka ktora wstydu nie przyniesie, potrafi sie zachowac i ma olej w glowie. Prezydent ma obecnie zero wplywu na wladze...

Tu jednak sie z TobĄ nie zgadzam. Prezydent ma bardzo znaczĄcĄ pozycjĘw systemie politycznym, ktÓry okreŚliliŚmy sobie w Konstytucji. Dysponuje prawem veta, moŻe rozwiĄzywaĆ parlament, jest zwierzchnikiem siŁ zbrojnych, ma bardzo duŻy wpŁyw na funkcjonowanie zarÓwno wojska i policji (poprzez nominowanie na stopnie generalskie). RÓwnieŻ w sferze gospodarki ma bardzo wiele do powiedzenia (chociaŻ tu juz w mniej sformalizowany sposÓcool.gif - przypomnij sobie chociaŻby Świty rÓŻnej maŚci biznesmenÓw i lobbystÓw ciĄgnĄce siĘza prezydenckim orszakiem w trakcie wizyt zagranicznych. Wreszcie prezydent dysponuje inicjatywĄ ustawodawczĄ oraz nominuje swoich przedstawicieli w niektÓrych organach państwowych (np. Rada ds. Telewizora czy jak jej tam). Do tego wszystkiego ogromna rola w stanowieniu polityki zagranicznej. Czy to maŁo?
KaŻdy z kandydujĄcych jest w jakimŚ stopniu uzaleŻniony od ukŁadu z ktÓrego sie wywodzi. SztukĄ jest jednak wybraĆ takiego, ktÓry jest umoczony w najmniejszym stopniu lub ukŁad, z ktÓrego wywiÓdŁ swÓj byt polityczny jest najmniej skompromitowany.
Czego Tobie i sobie zyczĘ.

no wlasnie -sam to chcialem zauwazyc - ze u nas w kraju niestety zamiast wybierac lepsze dobro musimy wybierac z mniejszego zla.
a co do roli prezydenta to jednak mnie nie przekonasz - prezydent ma wprawdzie inicjatywe ustawodawcza (przy obywatelskiej to min 100 tys ludzi jak dobrze pamietam), ale prawo weta, rozwiazywania sejmu itp maja praktycznie zerowe znaczenie gdyz kazda decyzje moze odrzucic sejm. Co do swych przedstawicieli w radach i innych organach - to tak samo jak w powyzszym przypadku - 1 czlowiek prezydenta to malo jak na przynjamniej te 10 osob w wiekszosci wypadkow. Jesli idzie o sprawy zagraniczne to tu roznie bywa - rownie dobrze moze mowic co innego MSZ reprezentujacy rzad, a rownie dobrze co inne prezydent - choc sie zgodze ze w tej kwestii jak i w zwierzchnictwie nad wojskiem i policja jest juz lepiej niz w pozostalych aspektach.

--------------------

+Quote Post
post pon, 05 wrz 2005 - 23:44
Post #23

zobaczcie co sie dzieje. Ciekawe ile wart ten sondaz

QUOTE([img)
http://serwisy.gazeta.pl/i/gazeta.gif[/img]]
Oto wyniki najnowszego sondaŻu PBS dla "Gazety Wyborczej". SondaŻ zostaŁ przeprowadzony w dniach 3-4 wrzeŚnia na reprezentatywnej prÓbie 1039 osÓb.

Wybory prezydenckie

Kandydat Poparcie
Donald Tusk 41%
Lech Kaczyński 21%
WŁodzimierz Cimoszewicz 19%
Andrzej Lepper 7%
Marek Borowski 3%
Maciej Giertych 3%
JarosŁaw Kalinowski 3%
Janusz Korwin-Mikke 2%

Wybory parlamentarne

Partia Poparcie
PO 38%
PiS 23%
SLD 11%
Samoobrona RP 8%
LPR 8%
PSL 4%
SdPl 3%
Demokraci.pl 2%
Platforma Janusza Korwin-Mikke 2%
PPP 1%

+Quote Post
Dejmon
post wto, 06 wrz 2005 - 09:46
Post #24

UZYTKOWNIK

WidaĆ, Że ten narÓd ma jednak troche oleju w gŁowie i juŻ nie Łapie siĘtak Łatwo na populistyczne hasŁa... biggrin.gif

+Quote Post
Master
post wto, 06 wrz 2005 - 10:42
Post #25

FdZD

Nr użytkownika: 5

wydaje mi siĘ, Że sondaŻ jest bardzo naciĄgniĘty.

Do 2 tury wejdzie Tusk - Cimoszewicz

a wsrÓd partii wygra PO , ale bez takiej przewagi.

wedŁug mnie czeka nas kolejne rozczarowanie , gdyŻ poŁowa PO i PiSu to dawne uciekajĄce "szczury" z AWS-u. biggrin.gif ... tak wiem...... teraz dopiero zacznie sie "dyskusja"... a premier Rokita to bedzie jedna wielka pomyŁka... ten ktos zmienia partie juz 5-6 razy , a przed wyborami idzie tam gdzie ma najwieksza mozliwoŚc sie zaŁapaĆ...a wylansowaŁ sie dziĘki Komisji Sledczej ws. Rywina.

Jesli chodzi o Prezydenta powinna byc to spokojna , stonowana osoba , godnie reprezentujĄca nasz kraj. Osobiscie bede za Borowskim, Cimoszewiczem lub Tuskiem.

+Quote Post
rafi
post pią, 09 wrz 2005 - 16:09
Post #26

Rafi

Nr użytkownika: 15

Co do kandydatow, to powinni oni chociaz znac jeden jezyk obcy i mam na mysli jezyk zachodni (angielski/niemiecki). Kaczynski zas jest pod tym wzgledem cienki bolek. Dobrze ze chociaz Rokite wyslali w wakacje na kurs, choc on sie tego kursu (ciekawe czemu) bardzo wstydzil.

+Quote Post
Master
post pią, 09 wrz 2005 - 17:58
Post #27

FdZD

Nr użytkownika: 5

TEMAT ZAMYKAM !!!! Dalsze dyskusje prosze prowadziĆ w temacie "Wybory Prezydenckie" w Hyde Parku , gdyz taki istnieje tam od dawna.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:43
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza