![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 43 Dołączył: czw, 25 cze 09 Nr użytkownika: 3,369 Płeć: Mężczyzna GG: 7658648 ![]() |
Witam, mam do Was takie pytanie, czy zetknęliście się kiedyś z pracą taką jak Przedstawiciel Handlowy? Jeżeli tak, to co było Waszym zadaniem?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam, mam do Was takie pytanie, czy zetknęliście się kiedyś z pracą taką jak Przedstawiciel Handlowy? Jeżeli tak, to co było Waszym zadaniem? ![]() taki akwizytor wciskający dość często kit i bez życia osobistego Ten post edytował xMarcinx pon, 06 lut 2012 - 23:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Witam, mam do Was takie pytanie, czy zetknęliście się kiedyś z pracą taką jak Przedstawiciel Handlowy? Jeżeli tak, to co było Waszym zadaniem? ![]() W sumie to pojęcie jest szerokie, bo może to być i typowy akwizytor łażący od drzwi do drzwi i wciskający ludziom cudowne filtry do wody albo odkurzacze (i to najpewniej będzie to jeśli rozmawiamy np. o ogłoszeniu drobnym w gazecie), może być np. przedstawiciel firmy farmaceutycznej - taki wtedy łazi po gabinetach i rozdaje lekarzom wycieczki ![]() No i jak napisał Marcin - raczej niezależnie od przypadku - trzeba się nastawić, że jeżeli chce się coś zarobić to trzeba się nachodzić i czasu wolnego za dużo nie ma. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
to zależy czy się jest zbieraczem zamówień czy prawdziwym handlowcem.
czy w pracy trzeba używać umiejętności ofertowania, badania potrzeb klienta i budowania relacji czy jeździ się wokół gwizdka i pyta pani krysi "co trzeba?". można być przedstawicielem i "przedstawicielem". jeżeli jest się przedstawicielem to można sobie fajnie poukładać robotę i można czerpać z niej wiele satysfakcji...finansowej również... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 43 Dołączył: czw, 25 cze 09 Nr użytkownika: 3,369 Płeć: Mężczyzna GG: 7658648 ![]() |
mi chodzi o normalnego "przedstawiciela" tj. np coś takiego jak widziałem, że przyjeżdża np. przedstawiciel handlowy pod żabke, sprawdze czego brakuje, i czy jeszcze czegoś potrzeba, i to tyle z jego roboty, to samo np jak widzialem, wchodzi sobie gosc z lakims palmptopem do spozywczego, rowniez pyta czego brakuje, zapisuje sobie i jedzie dalej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 530 Dołączył: wto, 03 cze 08 Nr użytkownika: 1,319 Płeć: Mężczyzna ![]() |
mi chodzi o normalnego "przedstawiciela" tj. np coś takiego jak widziałem, że przyjeżdża np. przedstawiciel handlowy pod żabke, sprawdze czego brakuje, i czy jeszcze czegoś potrzeba, i to tyle z jego roboty, to samo np jak widzialem, wchodzi sobie gosc z lakims palmptopem do spozywczego, rowniez pyta czego brakuje, zapisuje sobie i jedzie dalej. to z handlowaniem nie ma nic wspólnego. to zbieracze zamówień którzy pracują za marną kase i ganiają za gwizdkiem za marne prowizje... |
|
|
![]()
|
|
aha, no dobra rozumiem. Bo ogólnie zastanawiam się nad pracą, gdzie chce pracować w przyszłości, co lubie robić, (za 3 miesiace koncze technikum). Napewno nie bede siedział za biurkiem przez 8godzin 7 razy w tygodniu, wolałbym coś bardziej urozmaiconego, coś związanego z jazdą samochodem, i kontaktem z ludzmi, wlascie cos jak przedstawiciel handlowy, a fachu bym się nauczył
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 67 Dołączył: czw, 29 sty 09 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 3,166 Płeć: Mężczyzna GG: 5084868 ![]() |
prezes zarządu, dyrektor sprzedaży albo realizacji, bądź kierownik kontraktu w jakiejś branży, ale też i jakiś sewisant czy dostawca pizzy.. idź chłopie na studia lepiej, jakie technikum kończysz?
Aby byc dobrym przedstawicielem handlowym (żeby mieć z tego dobry zarobek) obojętnie jak byśmy to rozumieli, to trzeba mieć to coś...nie wiem czy tego się da nauczyć, no ale nikt Ci nie zabroni przecież. -------------------- Pozdrawiam
Arkade |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
sprobowac warto, ja np. wiem ze z moimi predyspozycjami nic bym nie potrafil sprzedac ale próbuj.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
idź chłopie na studia lepiej, jakie technikum kończysz? Aby byc dobrym przedstawicielem handlowym (żeby mieć z tego dobry zarobek) obojętnie jak byśmy to rozumieli, to trzeba mieć to coś...nie wiem czy tego się da nauczyć, no ale nikt Ci nie zabroni przecież. ![]() ![]() Skąd też wiesz że pikunik nie ma drygu do handlu i właśnie by się w tym fachu nie sprawdził, do tego magistra nie potrzeba. Niejeden przedstawiciel bez matury zarabia też taką kasę o której wielu magistrów może tylko pomarzyć... Ja zachęcam żeby mimo wszystko spróbować, ja bym się do tego na pewno nie nadawał, bo tu trzeba mieć "gadkę" i dar przekonywania, w każdym razie jeżeli już bym próbował to w jakiejś konkretnej branży, IMHO coś powinieneś sobie upatrzeć, najlepiej coś co cię interesuje - i w tym kierunku szukać. I trzymać się branży, z tego co zaobserwowałem to duże znaczenie tu mają kontakty, widziałem sytuacje, że firma firmie "podkupywała" przedstawiciela nie z racji tego, że był geniuszem w tym fachu, po prostu zatrudniając go dostawali pokaźną bazę klientów, z którymi już miał dobre układy, wielu z nich był w stanie "przeciągnąć" do nowego pracodawcy. Tyle moich obserwacji jako osoby, która ma kontakt z przedstawicielami raczej od strony klienta. Ten post edytował vacu śro, 08 lut 2012 - 16:58 |
|
|
![]()
|
|
idź chłopie na studia lepiej, jakie technikum kończysz? Aby byc dobrym przedstawicielem handlowym (żeby mieć z tego dobry zarobek) obojętnie jak byśmy to rozumieli, to trzeba mieć to coś...nie wiem czy tego się da nauczyć, no ale nikt Ci nie zabroni przecież. ![]() ![]() Skąd też wiesz że pikunik nie ma drygu do handlu i właśnie by się w tym fachu nie sprawdził, do tego magistra nie potrzeba. Niejeden przedstawiciel bez matury zarabia też taką kasę o której wielu magistrów może tylko pomarzyć... Ja zachęcam żeby mimo wszystko spróbować, ja bym się do tego na pewno nie nadawał, bo tu trzeba mieć "gadkę" i dar przekonywania, w każdym razie jeżeli już bym próbował to w jakiejś konkretnej branży, IMHO coś powinieneś sobie upatrzeć, najlepiej coś co cię interesuje - i w tym kierunku szukać. I trzymać się branży, z tego co zaobserwowałem to duże znaczenie tu mają kontakty, widziałem sytuacje, że firma firmie "podkupywała" przedstawiciela nie z racji tego, że był geniuszem w tym fachu, po prostu zatrudniając go dostawali pokaźną bazę klientów, z którymi już miał dobre układy, wielu z nich był w stanie "przeciągnąć" do nowego pracodawcy. Tyle moich obserwacji jako osoby, która ma kontakt z przedstawicielami raczej od strony klienta. Zgadam się z Tobą w 100%, Mój szwagier np. znalazł przez przypadek w gazecie ofertę na przedstawiciela handlowego, nigdy wcześniej jako owy nie pracował. Pracuje już tam 2 lata, firma "Makita", może znacie ![]() Jeździ tylko na jakieś spotkania ciągle, i szkolenia, ma już swoich stałych klientów, i tylko przywozi im nowe rabaty i oferty ![]() BTW. Kończę 4'o letnie technikum informatyczne ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: pon, 18 lip 11 Skąd: Staszic Nr użytkownika: 4,717 Płeć: Kobieta ![]() |
CYTAT Napewno nie bede siedział za biurkiem przez 8godzin 7 razy w tygodniu, wolałbym coś bardziej urozmaiconego, coś związanego z jazdą samochodem, i kontaktem z ludzmi, wlascie cos jak przedstawiciel handlowy, a fachu bym się nauczył Znacie jakieś takie zawody? hehe z takim podejściem ...długa droga daleka przed Tobą ...do sukcesu. Ale jak napisali moi przedmówcy..próbuj , próbuj... kuzynowi sie udaje moze i Tobie -------------------- Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja! |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 67 Dołączył: czw, 29 sty 09 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 3,166 Płeć: Mężczyzna GG: 5084868 ![]() |
![]() ![]() Skąd też wiesz że pikunik nie ma drygu do handlu i właśnie by się w tym fachu nie sprawdził, do tego magistra nie potrzeba. Niejeden przedstawiciel bez matury zarabia też taką kasę o której wielu magistrów może tylko pomarzyć... Wkurzać się możesz nikt Ci nie zabroni, mam odmienne zdanie na ten temat, mam kilku znajomych co próbowali, i niestety, po roku, po dwóch, po trzech odpuszczali. Może kolega pikunik faktycznie się do tego nadaje, i ma smykałke do tego i życzę mu sukcesów w tej dziedzinie i satysfakcji przede wszyskim, bo to dośc istotne. Ale uważam że, skoro kończy technikum, ma jakiś zawód już, to niech idzie dalej w kierunku technicznym, (no chyba że poszedł do tego technikum od tak sobie byle by iść) ponieważ niestety tak dziś jest ,że ukończenie uczelni wyższej, równa się ze zdaną maturą 20-30 lat temu. "Magistry" noszą cegły i ciągną kable albo jadą na wyspę, ale Ci od właśnie od marketingu, czy humaniści to i owszem (bo ich jest za dużo i dla nich mało pracy jest faktycznie). A facowcy jeszcze mimo wszystko są w tym kraju, chodź za granicą pewnie było by im o wiele lepiej. Osobiście pracuje w swoim zawodzie od kliku lat, i tak już mam nadzieje zostanie, i nie żałuje że poszedłem na studia, gdybym tego nie zrobił, nie pracował bym tu gdzie pracuje, i przede wszystkim nie miał możliwości dalszego rozwoju i dalszej nauki w zawodzie, bo nie ma co się oszukiwać szkoła to tylko teoria, ale połączona z praktyką daje spore efekty i przede wszystkim satysfakcje. Nie przeczę też, że osoby operatywne, potrafią nawet i po zawodówce sobie świetnie radzić, i świetnie prosperować na rynku pracy. Ale jak pracodawca będzie miał wybrać chodźby na rozmowę kwalifikacyjną między osobą po zawodówce, osobą po technikum, a osobą z magistrem, to długo się wg mnie nie będzie zastnawiał. Mam nadzieje że, też nie uważasz murarza, stolarza, spawacza za półgłowka. Taki murarz niech skończy budwonictwo, zrobi magistra, dobrze się zakręci w solidnej firmie, niech zrobi uprawnienia budowlane, i będzie potem twoim kierownikiem, ale wszystko wymaga poświęceń niestety, no i trzeba chcieć. <-- to tylko przykład, bez urazy ![]() Najbardziej chore wg mnie jest to że wszelakie ogłoszenia o prace zazwyczaj są typu, po szkole młodego z doświadczeniem.... tłumaczyć chyba nie musze. podsumowując pikunik powodzenia życzę w realizacji swoich planów i samych sukcesów zawodowych. -------------------- Pozdrawiam
Arkade |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 299 Dołączył: pon, 26 maj 08 Nr użytkownika: 1,306 Płeć: Mężczyzna ![]() |
aha, no dobra rozumiem. Bo ogólnie zastanawiam się nad pracą, gdzie chce pracować w przyszłości, co lubie robić, (za 3 miesiace koncze technikum). Napewno nie bede siedział za biurkiem przez 8godzin 7 razy w tygodniu, wolałbym coś bardziej urozmaiconego, coś związanego z jazdą samochodem, i kontaktem z ludzmi, wlascie cos jak przedstawiciel handlowy, a fachu bym się nauczył ![]() A może praca przy wdrożeniach systemów informatycznych - jeździsz autem - kontakt z ludźmi jest, a do tego skoro napisałeś, że kończysz technikum informatyczne to i z komputerem pewnie się dogadujesz ![]() Ten post edytował mgmisiek czw, 09 lut 2012 - 19:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:07 |