![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Szlagier kolejki w hali "Centrum"
ENION Energia MKS Dąbrowa Górnicza -Bank BPS Muszynianka Fakro Muszyna środa 18 listopada godz. 18.00 Pojedynek pierwszej i drugiej drużyny po czterech kolejkach PlusLigi Kobiet i pierwszy bardzo mocny przeciwnik naszych siatkarek z plejadą gwiazd reprezentacji Polski i jedyna okazja żeby zobaczy na żywo tyle brązowych medalistek Mistrzostw Europy w jednym miejscu! Bilety 10 zł 5 zł - ulgowe PS Tylko, żeby pojedynek był dłuższy niż samo wymówienie nazw obu ekip ![]() To ile tych medalistek zobaczymy jutro ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
KK25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 975 Dołączył: czw, 29 lis 07 Skąd: Manhattan Nr użytkownika: 917 Płeć: Mężczyzna GG: 5456583 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UŻYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 163 Dołączył: czw, 12 lut 09 Skąd: Center ! Nr użytkownika: 3,192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
My gramy w domu.
|
|
|
![]()
|
|
UŻYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 163 Dołączył: czw, 12 lut 09 Skąd: Center ! Nr użytkownika: 3,192 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie to miałem na myśli
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 706 Dołączył: wto, 25 gru 07 Skąd: DG Nr użytkownika: 989 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Medalistek kilka, tylko rodzi się pytanie:
"ilu medalistów i z jakiej dyscypliny?" - niekoniecznie związanej ze sportem. -------------------- "Tylko jedno zwycięstwo jest decydujące - ostatnie."
Karl von Clausewitz |
|
|
![]()
|
|
KK25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 975 Dołączył: czw, 29 lis 07 Skąd: Manhattan Nr użytkownika: 917 Płeć: Mężczyzna GG: 5456583 ![]() |
CYTAT Czy MKS nawiąże walkę z wyżej notowanymi rywalkami? W piątej kolejce spotkań w PlusLidze Kobiet Enion Energia MKS Dąbrowa Górnicza zmierzy się z Bank PBS Muszynianka Fakro Muszyna. Do tej pory gospodyniom nie udało się zdobyć choćby punktu z „mineralnymi". W czwartej serii gier podopieczne Bogdana Serwińskiego pokonały Centrostal Bydgoszcz 3:0 i z kompletem czterech zwycięstw oraz dwunastoma punktami są zdecydowanym liderem tabeli. Dąbrowianki z kolei po niespodziewanej porażce we własnej hali z Gwardią Wrocław 2:3 w pierwszej kolejce odniosły trzy zwycięstwa z rzędu z AZS-em Białystok, Gedanią Żukowo oraz Stalą Mielec. Dziesięć punktów w czterech meczach to dotychczasowy bilans dąbrowskiej drużyny. Najbliższe spotkanie z aktualnym mistrzem Polski da odpowiedź, czy MKS jest w stanie walczyć z wyżej notowanymi rywalami. Mecz z Muszynianką będzie pierwszym z nich. W najbliższą sobotę z kolei podopieczne Waldemara Kawki udadzą się do Bielska-Białej na spotkanie z tamtejszym BKS Aluprof. Reprezentantki Polski grające na co dzień w Muszyniance - Izabela Bełcik, Dorota Pykosz, Aleksandra Jagieło czy Mariola Zenik bardzo dobrze czują się w dąbrowskiej hali Centrum, o czym świadczą dwa zwycięstwa w poprzednich sezonach (2007/2008 zwycięstwo Muszynianki 3:0 i taki sam rezultat w sezonie 2008/2009 przyp. red.). Czy także w środę podopieczne trenera Serwińskiego ponownie zainkasują trzy ligowe punkty? Katarzyna Gajgał, Katarzyna Walawender, Magdalena Śliwa będą musiały wziąć ciężar gry na siebie. jeśli drużyna z Dąbrowy Górniczej będzie chciała zainkasować jakiekolwiek oczka w pojedynku z Muszynianką. Jak będzie przebiegało to spotkanie, przekonamy się w środę o godzinie 18.00 w Dąbrowie Górniczej. www.siatka.org |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 115 Dołączył: śro, 30 sie 06 Skąd: Dąbrowa Górnicza Centrum Nr użytkownika: 217 ![]() |
ENION DĄBROWA GÓRNICZA - MUSZYNIANKA MUSZYNA 3:0!! (25:17, 27:25, 25:17)
To co zrobiły dziś nasze dziewczyny to coś niesamowitego. Chyba najlepszy mecz jaki widziałem w wykonaniu MKS-u. Mistrzynie Polski po prostu nie istniały. Jestem zachwycony grą całej drużyny i po raz pierwszy w tym sezonie muszę Je pochwalić. Jesteście THE BEST dziewczyny!!! Oby tak dalej! Ten post edytował Flashek śro, 18 lis 2009 - 20:24 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 343 Dołączył: wto, 27 lis 07 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 910 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mecz po prostu marzenie
![]() ![]() Nie chyba, a na pewno najlepszy mecz naszych Gwiazdek jaki widziałem, przynajmniej w moim odczuciu ![]() Dodam jeszcze, że MVP: Magda Śliwa. Gratulacje ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 4 Dołączył: wto, 27 paź 09 Nr użytkownika: 3,528 Płeć: Mężczyzna GG: 8126990 ![]() |
MAMY LIDERA MAMY LIDERA MKS DĄBROWA GÓRNICZA MAMY LIDERA dziewczyny jesteście cudowne dziękuję za super mecz z Muszynianka mam nadzieje ze w Bielsku Białej powtórzycie sukces i zostaniemy dalej na miejscu lidera Plus Ligi Siatkówki kobiet
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
fajne statystyki, szczgolnie punkty po kontrze
![]() http://stats.lsk.net.pl/MatchStatistics.aspx?MatchID=211 -------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Szkoda, że nie wszyscy się rozebrali, nie Bartek?
![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT KONFERENCJA PRASOWA Aleksandra Jagieło (kapitan Bank BPS Muszynianka Fakro Muszyna): Gratuluje zespołowi z Dąbrowy. Zagrały świetnym piłkami zwłaszcza w kontrze. Dal nas to był bardzo zimny prysznic, mam nadzieje, że wyciągniemy z tego meczu wnioski i zapomnimy o nim jak najszybciej. Nie byłam zaskoczona postawą rywalek. Wiedziałyśmy że zespół z Dąbrowy ma dobre zawodniczki i jak im się da pograć to będzie ciężko. I pokazały że potrafią grać bardzo dobrze zagrywką. Miałyśmy sporo problemów z przyjęciem, nasza zagrywka nie robiła krzywdy. Bardzo dobrze zagrała Magda, rozrzucała piłki i nie mogłyśmy nic zablokować, a dziewczyny kończyły. Magdalena Śliwa (kapitan Enion Energia MKS Dąbrowa Górnicza): Ja sobie lepszego prezentu wymarzyć nie mogłam wymarzyć, jaki mi zrobiły dziewczyny. Grały dzisiaj rewelacyjnie. Zagrałyśmy zespołowo, w każdym elemencie gry dominowałyśmy. Cieszę się że w drugim secie z tak ciężkiego wyniku wyszłyśmy i wygrałyśmy ten set. Bardzo się cieszę i mogę dodać, że w poniedziałek żartowałyśmy że jesteśmy do środy viceliderem ale nikt się w 100% nie spodziewał że możemy taką niespodziankę zrobić. Dziękuje dziewczynom, że pomogły mi dzisiaj i zagrałyśmy naprawdę fajnie. Bogdan Serwiński ( trener Banku BPS Muszynianka Fakro Muszyna): Gratulacje dla zespołu Dąbrowy. Nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka. Wydawało się dzisiaj, że tak jak w Bydgoszczy drużyna potrafi się w każdym momencie zmobilizować, ale akurat dziś próba mobilizacji nie przyniosła skutku. Dąbrowa grała coraz lepiej, my byliśmy coraz bardziej zdenerwowani i wynik jest taki jaki jest. Tak jak Ola powiedział z każdej sytuacji trzeba wyciągać wnioski i będziemy wyciągać wnioski z tego meczu. Waldemar Kawka (trener Enion Energia MKS Dąbrowa Górnicza): Powiem szczerze że przed meczem chcieliśmy trochę napsuć krwi Muszynie. Jestem zbyt szczęśliwy by coś powiedzieć sensownego. Na pewno dla nas to jest wielka sprawa że wygraliśmy z Muszynianką, ale też wiem jaka trudna sytuacja jest zespołu który przygotowywał się w okrojonym składzie, dziewczyny są po długim pobycie na kadrze. Myślę że nam było łatwiej. Chwała mojemu zespołowi że potrafił walczyć właściwie zrealizowaliśmy sobie wszystkie założenia przedmeczowe. Myślę że stąd taki wynik. Mecz wcale nie był łatwy. inf. własna |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 343 Dołączył: wto, 27 lis 07 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 910 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() EC'09 ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 424 Dołączył: nie, 07 gru 08 Skąd: Sosnowiec Nr użytkownika: 2,813 Płeć: Mężczyzna GG: 2245908 ![]() |
MKS Dąbrowa Górnicza vs MKS Muszyna
Na dzisiejszym meczu doping konkret i hala się przyłączyła (wynik czyni cuda). Mimo że za Muszynianką przemawiało wszystko nawet stronniczy sędzia to dziewczyny dały rade... Na sektorze przyjezdnych kilka pikników 0 dopingu, 0 barw. Ale o tym może napisze sama Muszyna. Oczywiście sędziego odpowiednio pozdrawiamy... na płocie 3 flagi 2 FC SOSNOWIEC MKS DĄBROWA GÓRNICZA 1 MKS DĄBROWA GÓRNICZA, Wyciągamy dwukrotnie biało-niebieską sektorówkę po hali rozłożone biało niebieskie folie + machajki, trochę świecimy klatami obsypani konfetti . Na koniec meczu śpiewamy „STO LAT” M.Śliwie która miała wczoraj urodziny.Po meczu długo śpiewamy i pozdrawiamy nasze gwiazdki .Zawijamy się do domu skandując „Mamy lider w Dąbrowie mamy lidera” xD -------------------- Ekipa Centrum '09 [EC'09]
MKS ON TOUR: Sezony: 2 Razem: 6878 Ostatni: 2350 Najdalszy: 2350 <p> A co w tym pięknego? Poświęcenie, które każdy z nas wkładał w to żeby jechać za swa drużyną. Miłość nie za pieniądze nie za zaszczyty. Za piękne chwile, których się nigdy nie zapomni, wspomnienia, które zostaną do końca, za kolegów, którzy staneli zawsze murem. Każdego dnia dziękuje bogu że jestem kibicem a nie typem, dla którego liczy się kasa i pozycja. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 53 Dołączył: sob, 26 sty 08 Nr użytkownika: 1,058 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No ja ma dzisiaj super urodziny.Rano syn zdał w pierwrszym terminie na prawko,Potem reklamowane buty,moge sobie wybrać nowe.Na hali ktodś rzuca we mnie piłką..Wspaniałe nagrody.I na koniec wygrywamy 3-0
|
|
|
![]()
|
|
![]() KK#21 ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 356 Dołączył: pią, 21 mar 08 Skąd: Manhattan Nr użytkownika: 1,178 Płeć: Mężczyzna GG: 3890826 ![]() |
CYTAT Przerzuciły ponad pół tony brązu! To nie pomyłka! Siatkarki MKS-u Dąbrowa Górnicza jako pierwsze w tym sezonie zatrzymały ekipę Muszynianki Fakro Muszyna. A styl w jakim tego dokonały sprawił, że kibice w hali Centrum mieli wrażenie, że po raz drugi przyjechała do Dąbrowy Gedania Żukowo. I kto dzisiaj trząsł się na parkiecie jak galareta ze strachu? Na pewno nie dąbrowianki! Choć wszystkie brązowe medalistki mistrzostw Europy występujące w zespole z Muszyny ważą razem ponad 600kg, to dzisiaj zostały zmiecione z boiska przez prawdziwe dąbrowskie „Atletki”, które nie dały szans mistrzyniom Polski i pewnie wygrały 3:0. Już od pierwszych piłek było widać, że siatkarki MKS-u będą chciały sprawić prezent koleżance z zespołu Magdalenie Śliwie, która wczoraj obchodziła okrągłą rocznicę urodzin. Kobietom jednak wieku się nie wypomina, więc Ci co chcą koniecznie poznać wiek pani Magdy, niech zajrzą sobie z ciekawości do wyszukiwarki. Jedno jest pewne - taką siatkarkę chciałaby mieć w swoich szeregach każda drużyna Plus Ligi. Doświadczona rozgrywająca nie tylko świetnie gubiła blok, ale również „kąsała” przyjezdne nieprzyjemną zagrywką i zasłużenie odebrała statuetkę MVP. Do dobrej gry w polu zagrywki pani Magdy dołączyły się także pozostałe zawodniczki i to właśnie przez słabe przyjęcie siatkarki mistrza Polski przegrały mecz na szczycie. Nie wiadomo co dzisiaj miały w bidonach dąbrowianki, bo od początku spotkania „kipiały” energią. Świetnymi bombami w ataku popisywała się Ewelina Sieczka, Magdalena Sadowska, a środkowe Katarzyna Gajgał i Aleksandra Liniarska co chwilę „czapowały” w bloku atakujące z Muszyny. Ten mecz jednak nie skończyłby się na pewno w trzech setach, gdyby nie postawa libero Krystyny Tkaczewskiej, broniącej nieprawdopodobne piłki, po których koleżanki mogły wyprowadzać skuteczne ataki. Dzisiaj MKS nie miał właściwie słabych punktów, a wielka Muszynianka była po prostu tłem dla dąbrowianek, które zasłużenie wskoczyły na fotel lidera rozgrywek Plus Ligi Kobiet. Po spotkaniu jedna z najlepszych siatkarek na parkiecie Krystyna Tkaczewska promieniała ze szczęścia. – Zagrałyśmy dzisiaj fenomenalnie w obronie i ataku, ale na zwycięstwo zasłużyłyśmy przede wszystkim dlatego, że zagrałyśmy zespołowo z wielką determinacją! – cieszyła się Krysia. – Choć siatkarki z Muszyny mają bardzo mocne ataki, to ręce mnie nie bolą. Dzisiaj to my miałyśmy lepszy dzień, a one gorszy. Nie liczyłam swoich udanych obron, ale wszystkie pokazałyśmy, że potrafimy wygrywać z najlepszymi. Mam nadzieję, że to początek dobrej passy z tymi silniejszymi rywalami, bo czekają nas w najbliższym czasie ciężkie boje z BKS-em Aluprof Bielsko-Biała i PTPS-em Piła. Podczas konferencji prasowej trener Waldemar Kawka był pod takim wrażeniem gry swojego zespołu, że sam miał problemy z określeniem tego, co zobaczył w wykonaniu reprezentantek Zagłębia Dąbrowskiego w Plus Lidze Kobiet. – Jestem zbyt szczęśliwy, żeby coś sensownego powiedzieć na gorąco – mówił z uśmiechem na twarzy Kawka. – Chcieliśmy dzisiaj „napsuć” trochę krwi mistrzyniom Polski, ale zwycięstwo z nimi to wielka sprawa. Chwała mojej drużynie za to, że zrealizowała wszystkie założenia taktyczne, bo mecz nie był łatwy. Pamiętajmy jednak, że zespół Muszynianki miał trudny okres przygotowawczy, bo większość drużyny była na mistrzostwach Europy. Takiego widoku w tabeli nie było jeszcze nigdy, odkąd MKS gra w najwyższej klasie rozgrywkowej. Z dorobkiem 13 punktów dąbrowianki zajmują pierwsze miejsce po 5 kolejkach. Mimo przegranej Muszynianka wciąż jest wysoko, bo na 2. miejscu z 12 oczkami. Na ostatnim stopniu podium plasuje się BKS Aluprof Bielsko-Biała (11pkt.). Autor: Paweł Swarlik z www.sportowezaglebie.pl Dzisiaj to nasze dziewczyny grały jak mistrzynie a mineralne nie istniały. Dawno na naszej hali nie było aż takiej atmosfery i takich emocji, coś wspaniałego ![]() Ten post edytował Beica śro, 18 lis 2009 - 22:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 184 Dołączył: wto, 10 lut 09 Skąd: DG forever Nr użytkownika: 3,188 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Video z pomeczowej konferencji prasowej można zobaczyć TUTAJ
Powód Edycji: Mod. Link poprawiony
-------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 706 Dołączył: wto, 25 gru 07 Skąd: DG Nr użytkownika: 989 Płeć: Mężczyzna ![]() |
TUTAJ nie działa!
-------------------- "Tylko jedno zwycięstwo jest decydujące - ostatnie."
Karl von Clausewitz |
|
|
![]()
|
|
![]() Klub.Kibica #020 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 779 Dołączył: czw, 27 gru 07 Skąd: Dąbrowa Górnicza Manhattan :) Nr użytkownika: 995 Płeć: Mężczyzna GG: 5955911 ![]() |
U mnie działa
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 184 Dołączył: wto, 10 lut 09 Skąd: DG forever Nr użytkownika: 3,188 Płeć: Mężczyzna ![]() |
TUTAJ nie działa! No to jeszcze raz TUTAJ albo: http://www.tvs.pl/informacje/sport/18400/ Ten post edytował SokratesDG śro, 18 lis 2009 - 23:18 -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() EC ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 547 Dołączył: nie, 16 gru 07 Skąd: Dąbrowa Górnicza-Centrum Nr użytkownika: 958 Płeć: Mężczyzna GG: 9808465 ![]() |
Enion Energia MKS Dąbrowa Górnicza od zeszłego sezonu występuje w najwyższej klasie rozgrywkowej. Jak dotąd siatkarki z Zagłębia dwukrotnie uległy ekipie z Muszyny. Trener Bogdan Serwiński liczy na podtrzymanie dobrej passy również we środę.
http://www.mksmuszynianka.com/pl Jak się dowiedziałem ze strony Muszynianki to dopiero Nasz 2 sezon w najwyższej klasie rozgrywkowej. ![]() ![]() -------------------- Nikt nie rozumiał w jaki sposób można sobie zapewnić "korzystne miejsce w tabeli" bez ustawiania meczów, ale przyznanie scudetto Interowi wreszcie wyjaśniło tajemnicę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Klub.Kibica #020 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 779 Dołączył: czw, 27 gru 07 Skąd: Dąbrowa Górnicza Manhattan :) Nr użytkownika: 995 Płeć: Mężczyzna GG: 5955911 ![]() |
CYTAT Zamieniły się miejscami ENION Energia MKS Dąbrowa Górnicza pokonała Bank BPS Muszynianka Fakro Muszyna 3:0 (25:17, 27:25, 25:17). MVP meczu została Magdalena Śliwa. W PlusLidze Kobiet nie ma już drużyny niepokonanej. Ostatni bastion padł w Dąbrowie Górniczej. W 5. kolejce Enion Energia MKS Dąbrowa Górnicza pokonały mistrzynie Polski z Muszyny i drużyny te zamieniły się miejscami. Liderem zostały podopieczne Waldemar Kawki, Bank BPS Muszyninaka Fakro spadła na drugie miejsce. – Oby to trwało jak najdłużej – cieszyła się po meczu środkowa Enionu Energii Katarzyna Gajdał. – Nie byłyśmy faworytem tego spotkania, może dlatego tak dobrze nam się grało. Pokazałyśmy w tym meczu, że potrafimy walczyć, grać do końca. Podopieczne Waldemara Kawki rozpoczęły to spotkanie w znakomitym stylu. Zaskoczyły rywalki przede wszystkim dobrą, mocną, a przede wszystkim skuteczną zagrywką, która robiła prawdziwe spustoszenie po drugiej stronie siatki. Kłopoty z przyjęciem miała nawet tak doświadczona siatkarka jak Mariola Zenik. – Nie tylko ona, wszystkie miałyśmy problemy z przyjęciem, z kolei nam ona zupełnie nie wychodziła – usprawiedliwiała swoje koleżanki z drużyny Aleksandra Jagieło. – Dąbrowa miała więcej atutów od nas. Taki zimny prysznic może nam się przyda, musimy szybko wyciągnąć z tej porażki wnioski. Trener Muszynianki jedynie bezradnie rozkładał ręce patrząc na to, co wyprawiały jego zawodniczki w pierwszym, a potem w następnych setach. Nie pomogła także mobilizacja podczas przerw, o które prosił szkoleniowiec. Niewiele dały również zmiany w składzie. Dąbrowianki prowadziły w pierwszym secie 12:3 i choć potem przewaga ta nagle zaczęła topnieć (14:11), w końcówce ponownie w roli głównej wystąpiły siatkarki Enionu. Set zakończyła asem serwisowym Ewelina Sieczka. Drugi set rozpoczął się podobnie, ale potem było już znacznie ciekawiej. Enion prowadził 2:0, a potem jeszcze 8:6, ale po pierwszej przerwie technicznej siatkarki Muszynianki przebudziły się w końcu z letargu i od raz obraz gry uległ zmianie. Po raz pierwszy w tym meczu objęły prowadzenie 9:8, a potem je systematycznie powiększały (12:9, 20:15 i 24:21). Za szybko jednak uwierzyły, że wygrały już seta i ambitne dąbrowianki zdołały nie tylko doprowadzić do remisu, ale zadały później decydujące trafienie i objęły prowadzenie 2:0. Kibice przecierali z niedowierzaniem oczy. Zespół z Muszyny, w którym aż roi się od reprezentantek niczym nie przypominał drużyny z poprzednich spotkań. W trzecim secie trwał nadal bowiem koncert gry zawodniczek Enionu. Zagrywka, skuteczne ataki stały się ponownie atutami tego zespołu. Szybko wypracowały sobie przewagę, której już nie oddały do końca. – Po meczu w Mielcu żartowałyśmy z koleżankami, że do środy będziemy wiceliderkami, a teraz jesteśmy na czele tabeli – cieszyła się Magdalena Śliwa, która dzień przed meczem odchodziła swoje 40. urodziny. – Lepszego prezentu nie mogłam dostać. Po meczu powiedzieli Waldemar Kawka (trener Enionu): Jestem za szcześliwy, aby coś sensownego powiedzieć. Chcieliśmy napsuć trochę krwi Muszyniannce, a udało się wygrać. Chwała zespołowi, że potrafił się podnieść w drugim secie. Bogdan Serwiński (trener Muszynianki): Nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka. Były już oznaki w Bydgoszczy, że możemy przegrać. Mogliśmy odmienię losy tego spotkania w drugim secie. To był kluczowy moment tego meczu. Aleksandra Jagieło (kapitan Muszyninaki): Zespół z Dąbrowy rozegrał bardzo dobre spotkanie. Zdawałyśmy sobie sprawę, że mają w składzie bardzo dobre zawodniczki, pogoniły nas zagrywką. Prowadziłyśmy w drugim secie 24:21, ale nie postawilyśmy kropki nad i. Takie mecze się też zdarzają. Magdalena Śliwa (kapitan Enionu): Cieszym się z tego zwycięstwa, cały zespół zagrał bardzo dobrze, chciałam podziękować moim młodszym koleżankom, że pomogły mi rozegrać bardzo dobre spotkanie. www.lsk.net.pl Mecz fantastyczny, lider na kolanach, mistrzynie na czele ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() KK#21 ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 356 Dołączył: pią, 21 mar 08 Skąd: Manhattan Nr użytkownika: 1,178 Płeć: Mężczyzna GG: 3890826 ![]() |
CYTAT Kompromitująca porażka mistrza - relacja ze spotkania MKS Dąbrowa Górnicza - Muszynianka Muszyna Faworytem była Muszynianka Muszyna, ale tylko na papierze. Zwycięzcę wyłonił parkiet. Od pierwszych minut spotkania było widać, że dąbrowski MKS jest zupełnie inną drużyną niż ta, którą mogliśmy obserwować w Mielcu. Zmęczenie nie wpłynęło na podopieczne Waldemara Serwińskiego, które w pięknym stylu pokonały aktualne mistrzynie Polski i nie tylko zostały nowym liderem tabeli PlusLigi Kobiet, ale również udowodniły, że w tym sezonie naprawdę będą walczyć o medale. Dąbrowianki otworzyły spotkanie wynikiem 4:0. Pierwszy punkt dla mistrzyń Polski zdobyła rozgrywająca MKS-u, Magdalena Śliwa, która zepsuła zagrywkę (4:1). Na pierwszą przerwę techniczną obie ekipy sprowadził as serwisowy Aleksandry Liniarskiej (8:3). Po krótkiej chwili oddechu gospodynie nadal powiększały swoją przewagę, dzięki prostym błędom Muszynianki. Przy stanie 10:3 trener Bogdan Serwiński poprosił o czas, który nie przyniósł oczekiwanych efektów. Punktową serię przerwała dopiero Sylwia Pycia, która zablokowała piłkę przechodzącą (12:4). Od tego momentu gra dąbrowskich siatkarek załamała się, nie pomógł czas wzięty przez szkoleniowca (12:7). Przy stanie 20:16 Magdalena Śliwa popisała się kiwką z drugiej piłki i cała hala myślała, że MKS zdobył punkt, jednak pierwszy sędzia odgwizdał błąd dotknięcia siatki i punkt dla Muszynianki (20:17). Ataki mistrzyń Polski albo były podbijane przez bardzo dobrze broniące dąbrowianki, albo natrafiały na szczelny blok. Ostatecznie seta zakończyła Ewelina Sieczka, która zdobyła punkt zagrywką na Aleksandrze Jagieło (25:17). W drugiej partii siatkarki z Muszyny nie pozwoliły odskoczyć swoim przeciwniczkom na kilka punktów. Gra była wyrównana, obie drużyny dobrze broniły oraz bardzo dobrze blokowały. Na pierwszej przerwie technicznej dąbrowianki prowadziły dzięki asowej zagrywce Sieczki (8:6). Po niej szkoleniowiec gości dokonał zmiany, za Jagieło na boisku pojawiła się Anna Witczak (8:7). Właśnie Witczak wyprowadziła mineralne na prowadzenie, bowiem skończyła kontrę z lewego skrzydła (8:9). Trener Waldemar Kawka poprosił o czas (9:12) oraz dokonał zmiany w składzie swojego zespołu, za Joannę Staniuchę-Szczurek wceszła Katarzyna Walawender. Na drugiej przerwie technicznej Muszynianka prowadziła czterema "oczkami" (12:16). Kolejna kontrowersyjna decyzja - piłka po ataku Izabeli Żebrowskiej uderzyła w antenkę, dąbrowianki protestowały, co wywołało konsultacje pierwszego sędziego z drugim, jednak decyzja pozostała niezmieniona, punkt należał się ekipie gości (13:18). Z trybun słychać "Złodzieje!", a Ewelina Sieczka atomowym atakiem z lewego skrzydła zdobyła czternasty punkt dla swojej drużyny (14:18). Na lewym ataku dwublokiem została zatrzymana Ania Witczak (19:21), co zmusiło trenera Serwińskiego do wzięcia czasu. Jednak błąd Witczak (atak w antenkę) dał MKS-owi nadzieje na walkę o wygraną w tym secie (22:24). Gospodynie zdobywają dwa punkty z rzędu, czym doprowadzają do remisu 24:24. Zagrywkę zepsuła Liniarska, a Pycia odwdzięczyła się tym samym (25:25). Na kontrze z drugiej piłki kiwnęła Magda Śliwa, a seta zakończyła kontratakiem z lewego skrzydła Ewelina Sieczka. MKS po zaciętej walce zwyciężył na przewagi 27:25. Trzecia odsłona spotkania była ostatnią szansą dla mistrzyń Polski. W podstawowym składzie pojawiła się Witczak, a w dąbrowskiej ekipie Walawender. Przy stanie 3:2 na boisku w miejsce Żebrowskiej pojawia się Marta Solipiwko. Gra od pierwszych piłek była wyrównana, żadna z drużyn nie pozwoliła swoim przeciwniczkom na odskoczenie na więcej niż dwa "oczka". Jeszcze przed pierwszą przerwą techniczną szkoleniowiec mineralnych poprosił o czas (7:5). Przy stanie 11:7 na boisku pojawiła się Agnieszka Śrutowska, która zmieniła Izabelę Bełcik. Po nieudanej akcji w ataku Solipiwko, Serwiński dokonał zmiany powrotnej (wróciła Żebrowska). Mimo roszad w składzie gospodynie nadal grały dobrze, a co najważniejsze skutecznie. Na drugiej przerwie technicznej prowadziły 16:12. Zawodniczki drużyny mistrza Polski były wyraźnie zrezygnowane i nie wierzyły w zwycięstwo, gdy MKS powiększał swoją przewagę. Po obronie Sieczki piłka spadła prosto w linię, co dało dąbrowiankom piłkę meczową. Spotkanie atakiem zakończyła Liniarska (25:17). ENION Energia MKS Dąbrowa Górnicza - Bank BPS Muszynianka Fakro Muszyna 3:0 (25:17, 27:25, 25:17) MKS: Aleksandra Liniarska, Magdalena Sadowska, Joanna Staniucha-Szczurek, Ewelina Sieczka, Magdalena Śliwa, Katarzyna Gajgał, Krystyna Tkaczewska (libero) oraz Katarzyna Walawender Muszynianka: Izabela Bełcik, Agnieszka Bednarek-Kasza, Joanna Mirek, Sylwia Pycia, Izabela Żebrowska, Aleksandra Jagieło, Mariola Zenik (libero) oraz Anna Witczak, Agnieszka Śrutowska, Marta Solipiwko, Dorota Pykosz, Elżbieta Skowrońska MVP: Magdalena Śliwa (MKS Dąbrowa Górnicza) Sędziowali: Jacek Broński (pierwszy), Zbigniew Wolski (drugi) Widzów: ok. 2800 autor: Olga Krzysztofik, 2009-11-18, 23:09, źródło: inf. własna z www.sportowefakty.pl No to mamy nowego trenera, hehe ![]() Ten post edytował Beica śro, 18 lis 2009 - 23:33 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() EC'09 ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 63 Dołączył: wto, 13 paź 09 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 3,495 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mineralne popłyneły
![]() Kapitalny mecz w wykonaniu naszych dziewczyn. -------------------- MKS ON TOUR! >>> 20140km
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT Kompromitująca porażka mistrza - relacja ze spotkania MKS Dąbrowa Górnicza - Muszynianka Muszyna Z tą kompromitacją to trochę przesadzili, nasze dziewczyny sroce spod ogona nie wyleciały, a MKS też nie jest przypadkową drużyną, w końcu wszyscy mówią, że mamy walczyć o medale, więc to chyba normalne, że wygraliśmy -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 12 Dołączył: wto, 01 kwi 08 Nr użytkownika: 1,193 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- Bartos
http://www.flickriver.com/photos/bartos/tags/volleyball - fotki z siatkówki |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 53 Dołączył: sob, 26 sty 08 Nr użytkownika: 1,058 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie wiem jak to sie dodaje,ale na www.sportowezaglebie.pl pod wynikiem naszego meczu jest,zobacz szczegóły, i opis meczu minutowy.Niech ktos to doda bo mnie sie to bardzo podobało.
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT 25:17 Koniec! Sensacja stała się faktem. Muszynianka zdetronizowana! MKS wskakuje na fotel lidera! 23:16 Muszynianki nie istnieją, jakby to powiedział śp. Zdzisław Ambroziak, trwa wsteczne odliczanie. Muszynianka nie istnieje w ataku. 18:13 Takiej przewagi MKS już nie rozstwoni 14:9 Skowrońska za słabą Mirek, która nie istnieje w ataku 12:7 Musyznianka zdemolowana blokiem. Egzekucja trenera Kawki trwa 3:1 Atomowym atakiem popisuje się Sieczka 1:1 Bednarek i Witczak nie kończą, Walawender wyprowadza skuteczną kontrę 27:25 Wspaniały atak z kontry Sieczki kończy seta. Jakim cudem Muszynianka dała sobie wydrzeć tego seta z rąk? Koniecznie chyba chcą przegrać 25:26 Sliwa kiwa i dąbrowianki na prowadzeniu! Wcześniej Witczak zaserwowała w aut 24:24 Błąd przełożenia ręki Śrutowskiej i mamy remis! Niewiarygodne ale prawdziwe! Wraca Bełcik na boisko 23:24 Żebrowska atakuje w antenkę i czas dla Muszynianki. Jeszcze tylko jeden! 22:24 Aj jak niewiele brakowało. Dabrowianki mogły wyprowadzić kontrę ale piłka podwójna i setball dla Muszynianek. 20:23 Żebrowska pewnie kończy atak. Będzie ciężko odrobić tę trzypunktową przewagę. Zmiana w Muszynie. Śrutowska Agnieszka za Izabelę Bełcik 19:22 Poprawka już skuteczna 19:21 Witczak zablokowana przez Liniarską. Czas dla przyjezdnych. 17:21 Gajgał i Walawender odrabiają straty dzięki skutecznym kontrom. Jest jeszcze nadzieja. 15:19 Świetna zagrywka Sadowskiej, Zenik nie przyjmuje 14:18 Trochę bałaganu w grze obu zespołów, Ewelina Sieczka powaliła atakiem w klatkę piersiową Sylwię Pycię. 13:17 Sprytny atak Joanny Mirek na granicy 9 metra. 12:16 Druga przerwa techniczna. Utrzymuje się przewaga Muszynianki. Oba zespoły zamieniły się rolami z pierwszego seta. 11:15 Walawender obija ręce Żebrowskiej 10:15 Uciekają Muszynianki Dąbrowie. Nasze nie kończą ataków, a przyjezdne popisują się dobrymi obronami i trener Kawka prosi o czas. 10:13 Od razu Walawender popisuje się skuteczną kiwką 9:13 Zmiana w Dąbrowie. Za Szczurek wbiega Walawender 9:13 Czas dla Dąbrowy. Coś zacięło się w grze gospodyń. Nie kończą ataków, a Muszynianka skrzętnie wykorzystuje takie prezenty 9:11 Zagrywka asowa Agnieszki Bednarek-Kaszy. 9:10 Dobra zmiana w Muszynie. Witczak szaleje w ataku 8:8 Zmiana w Muszynie. Za Olę Jagieło wchodzi Anna Witczak 8:7 Po raz kolejny dobry atak Joanny Mirek. Gdyby nie ona, już Muszyna byłaby zdeptana 8:6 Pierwsza przerwa techniczna. MKS znów gra świetnie zagrywką. Muszynianka już lepiej w ataku, ale to wciąż za mało na rozpędzony zespół z Dąbrowy Górniczej. 7:6 Ponownie Gajgał w sklonowanym ataku 6:4 Atomowa bomba z ataku Sadowskiej 5:4 Świetnie Gajgał z krótkiej z obejścia! 4:3 Krysia Tkaczewska gra jak automat, Muszyna w ogóle nie może skończyć ataku.Dodatkowo doskonale funkcjonuje dąbrowski blok 3:2 Niesamowitym zagraniem popisuje się Ewelina Sieczka, która rozpaczliwym hakiem przebija piłkę na stronę Muszyny. Piłka wpada w boisko! 0:0 Muszynianki mają miny jakby włąśnie wypiły sok z cytryny. Oby już tak zostało do końca 25:17 Sieczka kończy seta punktową zagrywką! Muszyna dosłownie rozbita. Ale czy to jest Muszyna? to chyba Gedania Żukowo znów przyjechała do Dąbrowy Górniczej 24:17 Szczurek popisuje się świetnym atakiem po prostej. Ostatni ! Ostatni! Ostatni! 24:17 Szczurek popisuje się świetnym atakiem po prostej. Ostatni ! Ostatni! Ostatni! 23:17 Sedzia dopatrzył się błędu po kiwce Śliwy, ale to nie zraziło dąbrowianek. Żebrowska zablokowana przez Szczurek 21:16 Na szczęście Sieczka dostała drugą szansę i pewnie obiła blok 19:16 Sieka zablokowana przez Pycię po raz kolejny. Topnieje przewaga MKS-u 19:15 Kto nie przyjechał dzisiaj do Dąbrowy na mecz może pluć sobie w brodę. Aż trudno uwierzyć, że to grają kobiety. Niesamowite obrony i atomowe ataki. To jest to co kibice siatkówki lubią najbardziej. 17:13 Piękne dwie obrony Krysi Tkaczewskiej, kontrę wykorzystuje Szczurek. MKS jedzie równo jak czołg po Muszynie. 16:11 Druga przerwa techniczna. Jeśli Muszynianka nie poprawi przyjęcia i skuteczności to może pomarzyć o zwycięstwie w tym secie. W naszym zespole świetnie funkcjonuje zagrywka, dziewczyny odważnie grają też w ataku. 15:11 Szczurek w aut, ale poprawka już skuteczna, 14:10 Ewelina Sieczka po raz kolejny zablokowana 14:9 Rozgrzewa się Katarzyna Walawender, która zmieni kiepsko grającą w ataku Sieczkę 13:8 Na szczęście atak kończy z prawego skrzydła Magda Sadowska 12:7 Sieczka zablokowana przez Żebrowską dwa razy pod rząd, tym razem o czas prosi szkoleniowiec dąbrowianek Waldemar Kawka. 12:5 Sadowska nie kończy 3 ataków pod rząd, Muszynianka odrabia straty 12:3 Ola Liniarska zmiotła z parkietu swoją zagrywką przyjmujące z Muszyny. Serwiński ponownie bierze czas. 10:3 Kolejny czas dla trenera Bogdana Serwińskiego. Jego zespół został kompletnie rozbity zagrywką 8:3 Lepszego początku MKS nie mógł sobie wymarzyć. Dąbrowianki grają jak mistrz Polski, a Muszynianka wyraźnie zagubiona na boisku. Nie funkcjonuje przyjęcie i to źródło problemów Mineralnych w tym spotkaniu 7:3 MKS nie zwalnia ręki w ataku, pewne prowadzenie utrzymane 4:0 RUSZYŁY! Doskonały początek MKS-u, odważne ataki i zagrywka, Muszyna kompletnie zagubiona w przyjęciu i ofensywie 17:56 Uff koniec bombardowania! Obie ekipy są już na ławkach rezerwowych. Do rozpoczęcia meczu już tylko 4 minuty! g.17:51 Czas na rozgrzewkowe ataki. Nie zamknięcie laptopa grozi kalectwem lub śmiercią:) g.17:43 Do spotkania pozostało niespełna 20 minut, a hala Centrum już niemal wypełniona po brzegi. Nie ma się jednak co dziwić. Oba zespoły już w grudniu rozpoczynają rozgrywki w Lidze Mistrzyń. Przed nami prawdziwy siatkarski hit! g.17:40 W oczach siatkarek widać...no właśnie...to chyba koncentracja? Bo nikt chyba nie sądzi, że strach. Zespół trenera Waldemara Kawki musi dzisiaj zagrać z maksymalną determinacją, jeśli chce ugrać chociaż punkt z mistrzem Polski. g.17:35 Siatkarki już rozpoczęły rozgrzewkę z piłkami. Trener Kawka koncentruje się jeszcze w pokoju trenerskim. g.17:28 Witamy serdecznie z dąbrowskiej hali Centrum. Już za chwilę rozpocznie się szlagier 5. kolejki Plus Ligi Kobiet, w którym MKS Dąbrowa Górnicza zmierzy się z Muszynianką Fakto Muszyna. Proszę, Grzesiu ![]() |
|
|
![]()
|
|
No dzieki,jestem Ci Padzu bardzo wdzięcznyAle czy to jest Muszyna?To chyba Gedania przyjechała do Dąbrowy Górniczej.To mi sie najbardziej podoba.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
-------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
Dlatego wybaczamy naszym laska jak psujązagrywkę.Wszycy do Bielska.Były wczoraj kwiatki dla Magdy?Bo nie widziałem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
-------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() KK #7 ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 261 Dołączył: sob, 18 paź 08 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 1,974 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Kiedy w piątej kolejce rozgrywek Plus Ligi Kobiet drużyna ANION-u Energia MKS Dąbrowa Górnicza pokonała 3:0 u siebie mistrza kraju Bank BPS Muszynianka Fakro Muszyna, przyjęto ten wynik jako wielka sensacja. Muszynianki wcześniej pokonały wicemistrza BKS Aluprof Bielsko-Biała i do Dąbrowy Górniczej jechały po pewne trzy punkty. Listopadowa przegrana faworyta, uznawana była jako wypadek przy pracy. Teraz po rozegraniu trzynastu kolejek, innego wymiaru nabiera rezultat tego pamiętnego meczu. Muszynianki zajmują w lidze drugie miejsce z 32 punktami, natomiast Dąbrowa Górnicza jest trzecia, mając tylko cztery oczka mniej. Ciekawie zapowiada się piątkowe rewanżowe spotkanie pomiędzy tymi drużynami w Muszynie. Z jednej strony mistrz, który będzie chciał się zrewanżować za porażkę w pierwszej rundzie, z drugiej drużyna z dużymi aspiracjami w tym sezonie. Trener muszynianek Bogdan Serwiński bardzo spokojnie podchodzi do tego spotkania. – Nie będzie żadnego rewanżu na siłę. Dochodzą do mnie głosy, że niby zależy nam na wysokim pokonania dąbrowianek. Nic z tych rzeczy, to będzie kolejny mecz ligowy, a więc typowa walka o punkty. Dobrze pamiętam pierwsze spotkanie. Ja wtedy szczerze gratulowałem rywalkom. Zagrały bardzo ambitnie. Oprócz drugiego seta, którego mogliśmy wygrać, w dwóch pozostałych przeciwnik był lepszy. Teraz we własnej hali, przyswoich kibicach jestem pewien, że mecz będzie zupełnie inny – dodaje Trener Serwiński. Oba zespoły awansowały do fazy play off Ligi Mistrzyń. Przeciwnikami będą włoskie drużyny. To wymaga innych przygotowań. Dąbrowianki we wtorek grają u siebie z Asystelem Nowara, Muszynianka na wyjeździe zmierzy się z Volley Bergamo. To są mecze priorytetowe i pod nie przygotowywany jest trening. Jednak rozgrywki ligowe trwają i zrozumiałe jest, że obie drużyny chcą po sezonie zasadniczym zająć jak najlepsze miejsce. W Muszynie zapowiada się więc bardzo ciekawe sportowe widowisko. Mecz 14 kolejki PLK: Bank BPS Muszynianka Fakro Muszyna - Energia MKS Dąbrowa Górnicza; 5.2.2010 r. Muszyna ul. Rynek 13. Hala Sportowa - godz. 18.00 lsk.net.pl -------------------- MKS ON TOUR: -->5185 km<---
Record: -->2255 km<--- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT PlusLiga Kobiet: Będzie siatkarska wojna w Muszynie
W najciekawiej zapowiadającym się spotkaniu 14. kolejki PlusLigi Kobiet Muszynianka na własnym parkiecie podejmie ekipę z Dąbrowy Górniczej. W pierwszej rundzie górą były dąbrowianki, które pewnie wygrały 3:0. Kto tym razem okaże się lepszy? Spotkanie wicelidera z trzecią drużyną tabeli śmiało można określić mianem ligowego hitu. Już same pozycje obu ekip w ligowej tabeli pozwalają przypuszczać, że późnym piątkowym popołudniem w hali w Muszynie czeka nas pełne emocji widowisko. W obu drużynach będzie można zobaczyć złote i brązowe medalistki Mistrzostw Europy, a to oznacza, że siatkówki na wysokim poziomie także nie powinno zabraknąć. Na szczególną uwagę zasługuje ciekawie zapowiadająca się rywalizacja na środku siatki. Z jednej strony zobaczymy bowiem Agnieszkę Bednarek-Kaszę i Sylwię Pycię, a z drugiej Katarzynę Gajgał i Aleksandrę Liniarską. To może być ozdoba tego pojedynku. W pierwszym spotkaniu tych drużyn zdecydowanie lepsze okazały się podopieczne trenera Waldemara Kawki, które zwyciężyły w trzech setach. MVP tamtego spotkania wybrano niezwykle doświadczoną Magdalenę Śliwę, która poprowadziła swój zespół do zwycięstwa. Siatkarki z Dąbrowy Górniczej bardzo dużo kłopotów sprawiły aktualnym mistrzyniom Polski swoją zagrywką i to wydaje się był klucz do ich sukcesu. Szczególnie brylowały w tym elemencie jednocześnie najlepiej punktujące zawodniczki tamtego meczu Ewelina Sieczka i Aleksandra Liniarska. Podopieczne trenera Bogdana Serwińskiego na pewno będą chciały się przed własną publicznością zrewanżować za tamtą porażkę. Czy im się to uda? Wskazanie faworyta piątkowego spotkania nie jest na pewno łatwym zadaniem. Atut własnego boiska wydaje się powinien premiować ,, Mineralne", ale pierwsze spotkanie tych drużyn pokazało, że mistrzynie Polski jak najbardziej są w zasięgu Katarzyny Gajgał i spółki. O wyniku może więc zadecydować nawet dyspozycja dnia. Obie drużyny przystąpią do tego meczu opromienione zwycięstwami w poprzedniej kolejce. Muszynianka wygrała 3:1 z Centrostalem Bydgoszcz, natomiast Dąbrowa Górnicza bez straty seta pokonała Stal Mielec. Dla obu ekip to spotkanie jest też ostatnim egzaminem przed tym, co czeka je już w nadchodzącym tygodniu, czyli początek fazy play-off Ligi Mistrzyń. 9 lutego do Dąbrowy Górniczej przyjeżdża Asystel Novara, natomiast "Mineralne" wybierają się do Italii, gdzie 11 lutego rozegrają pierwszy mecz z Volley Bergamo. Która ekipa zda ten egzamin lepiej? Czy Muszynianka wykorzysta atut własnej hali? A może to przyjezdne po raz drugi w sezonie okażą się lepsze? Odpowiedź na te pytania poznamy już w piątkowy wieczór. Początek zaplanowano na godzinę 18:00. Transmisję przeprowadzi Polsat Sport. siatka.org -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT W Muszynie zmierzą atrakcyjność ligi PJ 2010-02-04, ostatnia aktualizacja 2010-02-04 18:19 Dziś (godz. 18) Bank BPS Muszynianka Fakro podejmuje MKS Dąbrowa Górnicza. Dla obu zespołów to generalny sprawdzian przed Ligą Mistrzyń. Trwa dyskusja, co stanie się z kobiecą siatkówką, jeśli Polsat nie zdecyduje się przedłużyć umowy na transmitowanie meczów. Zarzutów wobec atrakcyjności ligi jest kilka, ale najczęstszy to olbrzymia przepaść między czołówką a choćby trzecią drużyną. Jeszcze w poprzednim sezonie do Muszynianki i Aluprofu Bielsko-Biała próbował równać PPTS Piła, ale dziś czołowa dwójka uciekła. - Ale poziom nie idzie w dół, tylko się stabilizuje - mówił przed spotkaniem z PTPS-em trener Bogdan Serwiński, po czym jego Muszynianka rozprawiła się z rywalkami w niewiele ponad 60 minut. Według ekspertów największy postęp zrobił właśnie zespół z Dąbrowy Górniczej. W 2007 r. awansował do elity (w finale pokonał Wisłę Kraków). W kolejnych dwóch sezonach zajął piąte miejsce, a dziś nieśmiało myśli o pokrzyżowaniu planów faworytom. - W tym sezonie są o wiele mocniejsi - przyznał Serwiński. Muszynianka ma dziś co udowodnić rywalkom, bo dwa i pół miesiąca temu została rozbita w Dąbrowie 0:3. Mecz może dać też przewagę psychologiczną przed play-off, bo jeśli nie stanie się nic niespodziewanego, to oba zespoły spotkają się w półfinale. Obu rywali łączy też gra w Lidze Mistrzyń. Tyle że Muszynianka w trudnej grupie zajęła drugie miejsce, a MKS-owi do awansu do play-off wystarczyły tylko dwa zwycięstwa nad słabym francuskim ASPTT Mulhouse. W czołowej dwunastce oba polskie zespoły mają porównywalnych rywali, bo MKS zagra z Asystelem Novara, a Muszynianka w czwartek zmierzy się w Bergamo z Volley. Transmisję dzisiejszego meczu przeprowadzi Polsat Sport. Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków a nad Popradem wielka mobilizacja... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() EC ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 547 Dołączył: nie, 16 gru 07 Skąd: Dąbrowa Górnicza-Centrum Nr użytkownika: 958 Płeć: Mężczyzna GG: 9808465 ![]() |
Muszynianka Muszyna - MKS Dąbrowa Górnicza 2:3(22:25, 25:20, 25:16, 25:27, 11:15)
Pierwsza porażka Muszynianki na własnym parkiecie w tym sezonie, łącznie z Liga Mistrzyń!!!! -------------------- Nikt nie rozumiał w jaki sposób można sobie zapewnić "korzystne miejsce w tabeli" bez ustawiania meczów, ale przyznanie scudetto Interowi wreszcie wyjaśniło tajemnicę.
|
|
|
![]()
|
|
Dodam tylko że MVP została Krysia Strasz
Teraz tylko czekać na zwycięski mecz z Novarą ![]() Wielkie gratulacje dla wszystkich dziewczyn !!! |
|
|
![]()
|
|
![]() KK #7 ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 261 Dołączył: sob, 18 paź 08 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 1,974 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Po meczu powiedzieli:
Magdalena Śliwa, kapitan Dąbrowy Górniczej - Ogromnie cieszę się ze zwycięstwa. Grałyśmy przecież z klasowym rywalem. Wiedziałyśmy, że Muszynianki będą się chciały zrewanżować za porażkę u nas. Zagrałyśmy całym zespołem, co okazało się decydujące w tym spotkaniu Aleksandra Jagieło, kapitan Banku BPS – Gratuluję rywalkom zwycięstwa. Mecz przegrałyśmy już w czwartym secie. Dąbrowianki zdołały wygrać tę partię, uwierzyły w siebie, a piąty set był już konsekwencją poprzedniego. Myśmy bardzo chciały powetować sobie to niepowodzenie z pierwszej rundy. Przeciwnik okazał się jednak po raz kolejny lepszy. Musimy szybko zapomnieć o tym niepowodzeniu i zmotywować się do czekającego nas niezwykle trudnego meczu z Volley Bergamo w LM. Waldemar Kawka, trener Dąbrowy Górniczej – przyznam, że jestem wdzięczny dziewczynom za postawę na boisku w Muszynie. One naprawdę dały z siebie wszystko. Walczyły od początku do końca o każdą piłkę. Ten sukces doda nam pewności przed meczem z Asystelem Nowara w LM, którego gościć będziemy już w najbliższy wtorek. Bogdan Serwiński, trener Banku BPS – no cóż, gratuluję gościom zwycięstwa. Dąbrowianki przewyższały nas w każdym elemencie. Przegraliśmy ten mecz na stojąco, bez walki, ambicji. Powtarzam moim siatkarkom, że jeśli zaczną grać z determinacją, to jesteśmy w stanie powalczyć z każdą zagraniczną drużyną jak równy z równym, a co dopiero z krajową. -------------------- MKS ON TOUR: -->5185 km<---
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 73 Dołączył: nie, 22 lis 09 Skąd: Reden Nr użytkownika: 3,570 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Brawo, brawo !!!!I kto by pomyślał,że jeszcze raz wygramy.I wbrew opiniom o trenerze, zrobił świetne zmiany.Gratulacje dla Dziewczyn jesteście Wielkie (teraz czekamy na Bielsko)
|
|
|
![]()
|
|
Ja bym pomyślał
![]() ![]() ![]() Ogólni dzięki za emocje, ale poproszę o mniejsze, bo może się to dla mnie źle skończyć ![]() -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dwa punkciki są i należy się cieszyć i warto, aby zespół poświęcił trochę czasu na Bielsko, aby nie powtórzyła się sytuacja z pierwszej rundy.
I gratki dla W.Kawki, że pozwolił (bez krótkiej) do końca grać M.Haładyn. Po tym wyniku przypuszczam, iż na meczu z BKS'em hala będzie pękać w szwach Poz. -------------------- "Tylko jedno zwycięstwo jest decydujące - ostatnie."
Karl von Clausewitz |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Czy drugie w sezonie zwycięstwo nad mistrzyniami Polski oznacza, że Dąbrowa Górnicza ma patent na Muszynę? - Jest światełko na przyszłość - można pokonywać te najlepsze zespoły w lidze jeśli gra się zespołowo - skromnie ocenia dokonania swoje i koleżanek Marta Haładyn. Reprezentacja.net: Wyglądałaś na bardzo pewną, a grałaś bądź co bądź przeciwko mistrzyniom Polski. Nie drżała Ci ręka? Marta Haładyn - rozgrywająca Dąbrowy Górniczej: - To w takim razie było bardzo złudne wrażenie, bo adrenalina była ogromna. Każda akcja z naszej strony okupiona była ciężką walką. Nie ustrzegłyśmy się niestety w niektórych momentach błędów, ale cała gra dobrze się nam układała. Cieszę się, że pokazyłyśmy zespołowo charakter, bo nie było dziewczyny, która by nie uczestniczyła w tym meczu, każda dała z siebie wszystko i to procentuje. W tym także jest światełko na przyszłość - można pokonywać te najlepsze zespoły w lidze jeśli gra się zespołowo. Wczoraj po każdej zwycięskiej akcji mobilizowałyście się nawzajem, cieszyłyście bardzo wyraźnie - nastawienie psychiczne było kluczem do zwycięstwa? - Myślę, że zdecydowanie tak! Z meczu na mecz tworzymy coraz lepszy kolektyw, docieramy się, wspieramy się coraz bardziej na boisku. To przyniosło efekty. Każda dołożyła swoją cegiełkę do tego zwycięstwa. W końcu nasz plan wypalił, taktyka przyniosła efekty (śmiech). W siatkówce przecież chodzi o to, żeby grać zespołowo. Pojedynczo niestety nic nie znaczymy, w grupie - już tak (śmiech). W końcówce czwartego seta prowadziłyście wyraźnie 22:18 i... nagle zrobiło się 23:23. Co się stało? - Niestety chyba trochę zabrakło nam szczęścia. Dwa razy piłka poszła do Kasi Gajgał, która z takich sytuacji w zasadzie nigdy się nie myli, a tutaj chyba po prostu chciała za bardzo. Czasem tak bywa, że jak bardzo czegoś chcemy, to właśnie nie wychodzi, ale nic się na szczęście nie stało, a Kasia skończyła inne ważne piłki. Teoretycznie mogłyśmy już tego seta odpuścić, bo było przecież już 24:23 dla Muszyny, więc teoretycznie po meczu. Stres podziałał jednak mobilizująco (śmiech). Cieszymy się, że udało nam się jednak podnieść. Żadna z nas nie "pękła" w tej końcówce, choć mogłyśmy spuścić, głowy, odpuścić i przegrać 1:3. A jednak powalczyłyśmy do końca i to jest najważniejsze. Ewelina Sieczka była Twoim pewniakiem na lewym skrzydle? - Przyznaję, że w pewnym momencie się złapałam na tym, że co druga piłka idzie na lewe skrzydło, ale miałam przeświadczenie, że tam dziewczyny skończą. Atakowały wysoko, po palcach i wręcz same dopraszały się o te wystawy (śmiech). Żal byłoby tego nie wykorzystać. Zresztą nie tylko dotyczy to Sieki, ale także Asi Szczurek, Kasi Walawender... Skrzydła naprawdę dobrze funkcjonowały. Ale pogratulować i docenić trzeba także postawę naszej libero, Krysi Strasz, bo bez niej byłoby dziś cienko. Zachowała zimną krew w najtrudniejszych momentach i podbijała nieraz piłki jakby za nas. Szczególnie w konfrontacji z Mariolą Zenik to wyróżnienie MVP dla niej cieszy. Trochę Was ten mecz podbudował przed walką z Asystelem? Stać Was na zwycięstwo z Włoszkami? - Asystel to będzie na pewno bardzo wysoka półka. Czy uda się osiągnąć jakiś lepszy wynik...? Ciężko powiedzieć, ale będziemy walczyć. Mam nadzieję, że ta walka przełoży się najpierw może na ugranie seta, później może dwóch... Do tego spotkania też będzie trzeba podejść z chłodną głową i mam nadzieję, że jakoś się to poukłada. CYTAT Dąbrowianki po raz drugi w tym sezonie pokonały zespół z Muszyny. - Nie mamy jakiegoś specjalnego patentu. Po prostu trzeba dobrze grać i wierzyć w zwycięstwo od początku do końca - podkreśliła przyjmująca MKS-u Ewelina Sieczka. Ewelina Sieczka wykazała się w meczu z Muszyną ogromną siłą charakteru. Nie przestraszyła się wysokiego bloku rywalek, ani przez chwilę nie drżała jej ręka w ataku. Zagrała jak przysłowiowa „stara wyga”. Jak sama powiedziała, nie miała innego wyjścia. – Musiałam się poprawić w jakimś elemencie. W przyjęciu dziewczyny z Muszyny mnie trochę pogoniły, chciałam więc pomóc zespołowi chociaż w ataku. Cieszę się, że udawało mi się przebijać przez ten wysoki blok dziewczyn. Myślę, że nie drżała mi ręka, bo od początku do końca wierzyłyśmy w zwycięstwo. Mimo iż drugi i trzeci set nie przebiegały pod nasze dyktando, wiedziałyśmy, że stać nas na wygraną. Wydaje mi się, że dzięki temu po naszej stronie nie było jakiejś paniki. Po prostu ładowałyśmy „ile Bóg dał”. Cieszymy się bardzo, że nam to wczoraj wyszło – uśmiechała się młoda przyjmująca z Dąbrowy Górniczej. Trochę gorzej Sieczka radziła sobie w przyjęciu zagrywki. Muszynianki ostrzeliwały ją niemiłosiernie. Przyjmowała zagrywkę 32 razy, notując skuteczność 44% przyjęcia poprawnego i 31% perfekcyjnego. Taka taktyka serwisowa mistrzyń Polski nie była dla niej zaskoczeniem. – Przed każdym meczem trener mówi mi, że muszę się przygotować w przyjęciu, bo każdy zespół będzie mnie ostrzeliwał zagrywką. Wszyscy we mnie zawsze „ładują” – śmiała się zawodniczka i dodała: - Cieszę się, bo przynajmniej mogę się uczyć. Szkoda tylko, że nie jestem jakaś bardzo dobra i skuteczna w tym elemencie. Myślę, że przy takiej ilości zagrywek od przeciwniczek, to tylko procentuje i będzie z korzyścią w każdym kolejnym meczu – podkreśliła Ewelina. W drugim i trzecim secie trener Kawka widząc bezradność swojej przyjmującej dawał jej chwilę wytchnienia na ławce, po czym Ewelina wracała z nową siłą i świeższą głową na boisko. Samej zawodniczce jednak niezbyt podobał się taki obrót spraw. – Na pewno towarzyszyła temu jakaś lekka złość, bo wiadomo, że każdy chce grać i pokazywać się jak najlepiej. Za każdym razem kiedy schodziłam na ławkę, dostawałam możliwość powrotu na boisko i odbudowania się. Wchodziłam na boisko i chciałam udowodnić, że potrafię grać lepiej. Myślę, że to gdzieś procentowało na moją korzyść. W czasie pobytu na ławce wyzwalała się we mnie złość i po powrocie bardziej pomagałam zespołowi – opisała sytuację siatkarka z Zagłębia. Dąbrowianka nie jest w stanie jednoznacznie określić, co stało się z jej drużyną i przewagą punktową w końcówce czwartego seta. Z 22:18 w mgnieniu oka zrobiło się po 23 i o zwycięstwie musiała decydować gra na przewagi. – Ciężko odpowiedzieć na takie pytanie. Po prostu popełniłyśmy tam kilka prostych i niewymuszonych błędów, mając piłki dobrze przyjęte i rozegrane. Na pewno nie przestraszyłyśmy się, że możemy wygrać. Bardzo chciałyśmy i myślę, że to było widać w tym meczu. Pojedyncze pomyłki zadecydowały o tym, że czwarty set był bardzo emocjonujący – zaznaczyła Sieczka. W całym meczu było widać ogromną determinację zespołu z Dąbrowy. Dało się odczuć ogromną ich radość z siatkówki. Cieszyły się po każdej akcji, mobilizowały wzajemnie. Takie podejście dało im argumenty do zwycięstwa nad faworyzowanym rywalem. – W drugim i trzecim secie, gdy Muszyna nas po prostu „lała”, wkradło się jakieś zwątpienie i gdzieś tam pojawiły się w pewnym momencie spuszczone głowy. Później gdy w czwartym secie nasza gra zaskoczyła, wiedziałam, że w tie breaku będzie super. Widziałam po minach dziewczyn i po swojej reakcji, że inaczej ten mecz nie może się zakończyć jak naszym zwycięstwem – mówiła. To już drugie w tym sezonie zwycięstwo Dąbrowy Górniczej nad Bankiem BPS Muszynianka Fakro. Na własnym terenie wygrały w trzech setach, wczoraj wyszarpały dwa punkty. Ewelina nie czuje jednak, by miały jakiś specjalny patent na podopieczne Bogdana Serwińskiego. – Muszyna to bardzo utytułowany zespół. Cieszę się, że akurat nam udało się z nimi jakoś dwa razy wygrać. Mam nadzieję, że to za sprawą naszej dobrej gry. Nie mamy jakiegoś specjalnego patentu. Po prostu trzeba dobrze grać i wierzyć w zwycięstwo od początku do końca – zdradziła siatkarka. Potyczka z Muszyną była ostatnim sprawdzianem dla dąbrowianek przed starciem w Lidze Mistrzyń z Asystelem Novara. – Dwa tygodnie, które miałyśmy bardzo dobrze przepracowałyśmy. Nieźle prezentowałyśmy się na treningach. Mam nadzieję, że uda nam się to podtrzymać jeszcze do meczu z Włoszkami. Liczę, że będzie walka, a wygra najlepszy – zakończyła Ewelina Sieczka. EDIT: I jeszcze kilka zdjęć z wczorajszego spotkania http://www.mksmuszynianka.com/pl/32976/1,0/dabrowa0502.html Ten post edytował bargidg sob, 06 lut 2010 - 10:30 -------------------- MKS ON TOUR: -->5185 km<---
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:02 |