![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: nie, 16 wrz 07 Skąd: D.G Gołonóg Nr użytkownika: 812 Płeć: Mężczyzna GG: 7863501 ![]() |
Dlaczego ogłoszono żałobę narodową z powodu piątkowego wypadku w kopalni i dlaczego rodziny dostają tak wysokie odszkodowania (pomijam odszkodowanie z samej kopalni) od rządu i innych instytucji np:CARITAS ???
![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 107 Dołączył: nie, 16 wrz 07 Skąd: D.G Gołonóg Nr użytkownika: 812 Płeć: Mężczyzna GG: 7863501 ![]() |
Dziękuję:)
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ponieważ z swojej kieszeni będą musieli płacić za leczenie 400 tysięcy wiec jakby nie patrzeć 350tys. zł będą w plecy. Ktoś jeszcze chce prywatnej (PeOwskiej) służby zdrowia ?!
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Tak ja chcę takiego systemu opieki zdrowotnej. A więc zdrowie i pogoda dla bogaczy?Ale o co Ci chodzi??? Skoro tak się dopominasz, to choć niechętnie, ale powiem wprost:1. Założyłeś temat z bykiem - pisze się NIE ROZUMIEM Gdy dorosniesz, nauczysz się pisać.2. Gdy dorośniesz zrozumiesz również, że śmierć jest nieodwracalna, a życie ludzkie nie ma ceny. Górnicy zginęli w niskoopłacanej pracy. Być może z winy czyjegoś zaniedbania lub ryzykanctwa dla pieniędzy. Przeważnie byli to mężczyźni w młodym wieku. Zostawili rodziny, często bez środków do życia. Czy tak trudno zrozumieć, że państwo im pomaga w tragicznej sytuacji? Myslę, że nie straciłeś nikogo z bliskich, bo jesteś zbyt młody. Czas szybko biegnie, więc wkrótce dorośniesz.I tylko to miałem na mysli.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dlaczego ogłoszono żałobę narodową z powodu piątkowego wypadku w kopalni i dlaczego rodziny dostają tak wysokie odszkodowania (pomijam odszkodowanie z samej kopalni) od rządu i innych instytucji np:CARITAS ??? ![]() Żałobę ogłosił prezydent z chęci zysku poparcia, im więcej "robi" tym więcej się o nim mówi, nie ma innego powodu. Żal górników, jednak to nie jest powód do żałoby narodowej (może na terenie województwa). Co do odszkodowania, to powód jest taki sam, ze względu na to, że jakby nie dali tego to by ich prasa zjechała to nie chcą sobie psuć poparcia :/ mimo iż kiedy w takich samych warunkach ginie 1 górnik, to jego rodzina może pomarzyć o takim odszkodowaniu, mimo iż to taka sama praca i taka sama śmierć. A Caritas jak ma coś wypłacić komuś a nie pracownikom na luksusowe samochody itp to bardzo dobrze ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie sądzę, że Kaczyński ogłosił żałobę z chęci podwyższenia sobie słupka w rankingu popularności. Raczej liczył się z tym, że zaraz odezwą się jego przeciwnicy i nieprzychylna mu część opinii publicznej. Może po prostu po ludzku uznał, że należy tak postąpić. Tak na marginesie to zawsze znajdzie się jakiś krytykant podgrzany przez media i nie bacząc na ludzki dramat i nieszczęście ulży swoim fobiom i dołoży Kaczorowi.Każda okazja jest przecież tego warta - cel uświęca środki.
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ale my uznajemy tragedię i niektórzy nawet solidaryzują się z rodzinami ofiar. Ale czy to jest powód by była żałoba narodowa? Moim zdaniem nie, choć pojęcie żałoby narodowej już się zdewaluowało...
|
|
|
![]()
|
|
Mojej żony dziadek zginął w kopalni Juliusz,i nie dostał żadnej odprawy z zakładu pracy.Jego żona dostała tylko jakieś marne grosze z PZU,no i jakąś śmieszną rentę.
Ponieważ z swojej kieszeni będą musieli płacić za leczenie 400 tysięcy wiec jakby nie patrzeć 350tys. zł będą w plecy. Ktoś jeszcze chce prywatnej (PeOwskiej) służby zdrowia ?! NFZ zobowiązał się pokryć wszystkie koszty leczenia.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 16 Dołączył: nie, 15 cze 08 Nr użytkownika: 1,338 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Myślę ,że choćby ze względu na to że z naszego miasta pochodził jeden z poległych ratowników w tej katastrofie, nie powinniśmy debatować nad ogłoszeniem żałoby narodowej.
|
|
|
![]()
|
|
Że niby powinna być?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Że niby powinna być? Żałoby są wynikiem naszego polskiego spojrzenia na władzę. Uwielbiamy gdy władza troszczy się o nas, wysłuchuje naszych skarg, uświetnia nasze dożynki swoją obecnością, dogląda akcji ratowniczych, skarci sędziego za nieodpowiedni wyrok, ochroni nas przed lyberałem, założy gumiaki w trakcie powodzi, uściśnie dłoń, itd, itp... Prezydent i premier dobrze pamiętają jak skończył Włodzimierz Cimoszewicz, który powiedział powodzianom "trzeba się było ubezpieczyć". Stąd też aby mile połechtać naszą próżność, prezydent z premierem na wyścigi ogłaszają nam żałoby, ratują pogorzelców, rozdają ordery na prawo i lewo, przyjmują sportowców na śniadaniu... Zwłaszcza, że obaj celują w grupę wyborczą hmm... patriotyczno-tradycyjno-historyczną, która szczególnie ceni sobie takie gesty. Nie ma w tym nic troski o górników, państwo, pogorzelców. To czyste włażenie w tyłek wyborcom. Jednym ogłosimy żałobę ale dopiero od poniedziałku. Bo drugim zatańczymy w sobotę na dożynkach. Takie wpasowanie się w starą mądrość carskiej Rosji - "car jest dobry, to urzędnicy są źli". Ale to nasza wina bo my tak chcemy i tak wyobrażamy sobie władzę. Polecam felieton Michała Smolorza z piątkowej Gazety Wyborczej Link Ten post edytował bzenek sob, 26 wrz 2009 - 13:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Jak rzadko się zgadzam ze Smolorzem, tak ten felieton mu się udał - miałem go tu nawet linkować, ale jakoś mi się zapomniało, a teraz mnie wyręczyłeś
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
a ja przytoczę moją wypowiedź którą zamieściłem na interii
ogłaszanie żałoby narodowej po tragediach w kopalniach, jest pluciem w twarz Polsce. Oto staje prezydent i nakazuje smucić się w dniu śmierci ludzi, którzy na własną prośbę za niemałe pieniądze wybrali sobie tak niebezpieczny zawód. Tymczasem, nikt nie pochyla głowy, nad umierającymi w tym kraju z głodu ludźmi, którym ani prezydent ani rząd, niemają najmniejszej ochoty pomóc, nie żałuje się tu śmierci o wiele większej ilości osób w wypadkach w pracy, tylko dlatego, że ginęli w różnych zakładach, w sposób mało spektakularny, nie medialny, czego nieda się wykorzystać do gry politycznej. Prezydent tego kraju, nakazuje nam oglądać rodzinę zastępczą, zamiast kiepskich, film sensacyjny zamiast komedii i zakazuje uprawiania sportu, od 13:46 do 12:57, no chyba, że zagraniczna gwiazda nie chce przełożyć koncertu wtedy jest wszystko ok, a sam bawi się w najlepsze na dożynkach. Żałoba narodowa, to jest jak zginie kilkuset cywili w katastrofach, zdarzeniach losowych, a nie przy wykonywaniu niebezpiecznej pracy na którą się godzili. |
|
|
![]()
|
|
Przeważnie byli to mężczyźni w młodym wieku. Zostawili rodziny, często bez środków do życia. Czy tak trudno zrozumieć, że państwo im pomaga w tragicznej sytuacji? Myslę, że nie straciłeś nikogo z bliskich, bo jesteś zbyt młody. Czas szybko biegnie, więc wkrótce dorośniesz.I tylko to miałem na mysli.
O czym Ty człowieku piszesz???Gdybym mnie się coś przytrafiło,to też zostawiam swoją rodzinę bez środków do życia.Ciekaw jestem,czy wtedy moi najbliżsi dostaną taką pomoc od państwa? Ten post edytował camillo śro, 30 wrz 2009 - 20:59 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przeważnie byli to mężczyźni w młodym wieku. Zostawili rodziny, często bez środków do życia. Czy tak trudno zrozumieć, że państwo im pomaga w tragicznej sytuacji? Myslę, że nie straciłeś nikogo z bliskich, bo jesteś zbyt młody. Czas szybko biegnie, więc wkrótce dorośniesz.I tylko to miałem na mysli. O czym Ty człowieku piszesz???Gdybym mnie się coś przytrafiło,to też zostawiam swoją rodzinę bez środków do życia.Ciekaw jestem,czy wtedy moi najbliżsi dostaną taką pomoc od państwa? Dla Ciebie już trochę za późno aby zmądrzeć. Tu chodzi ciągle o to, że kiedy umiera jeden człowiek to jego rodzina jest traktowana 10 razy "gorzej" niż rodziny ludzi którzy umierają "w grupie". Jeśli przy śmierci jednego górnika rodzina dostaje "gorsze" to czemu rodziny tych co tu umarli mają dostać więcej ? Czy ich życie było więcej warte ? - po prostu wszyscy powinni dostawać tyle samo. |
|
|
![]()
|
|
Ci wszyscy, którym tak bardzo do dziś doskwiera ogłoszona żałoba po górnikach mogą sobie tytułem rekompensaty pohałasować nad ich grobami.
Ja wolę ciszę... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:58 |