IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Pasy ruchu do czego służą, zdarzenie
kenezz
post śro, 25 mar 2009 - 18:07
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,341
GG: 771754 status gadu-gadu

Wstawiam filmik jak powinno wyglądać przejeżdzanie skrzyżowania na ul.PODLESIE-TYSIĄCLECIA-spotkała mnie tam niemiła niespodzianka GOLF przejeżdzał z prawego pasa ruchu ,a powinien ze środkowego,no i sprawa w sądzie ,jechałem od DK1,GOLF z ul.Podlesie na ul.Podlesie w kierunku straży pożarnej-wielu kierowców nie wie po co jest środkowy pas ruchu ,a i policja uznała moja winę O ZGROZO!!!!no to sami zobaczcie KTO MA RACJĘ
http://www.youtube.com/watch?v=p1lOFE-kRZk
Go to the top of the page

+Quote Post
marcin.p
post śro, 25 mar 2009 - 18:31
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Nie rozumie o co Ci chodzi! A ten film co ma pokazać?

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
vacu
post śro, 25 mar 2009 - 18:50
Post #3

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

@kenezz: z tego co piszesz (a piszesz niejasno niestety) to wyglądało tak, że Golf skręcił w lewo nie zbliżając się uprzednio do lewej krawędzi (o ile mnie pamięć nie myli to tam nie ma wymalowanego środkowego pasa...) a Ty w niego przybombiłeś. Jedyna możliwość jaką widzę (bo niestety nie napisałeś tego) to że chciałeś go wyprzedzić widząc, że dojechał do prawej, on skręcił no i bum. Jeśli tak to niestety ty tutaj jesteś winny, bo wyprzedzanie na skrzyżowaniu jest zabronione. To czy gościu dojechał do lewej czy nie ma już drugorzędne znaczenie, imho nie miałoby nawet znaczenia dla Ciebie jeśliby golf nie włączył kierunku przed skrętem.

+Quote Post
marcin.p
post śro, 25 mar 2009 - 19:50
Post #4

UZYTKOWNIK

Vacu dzieki za przetłumaczenie!

A więc po kolei: Od strony ul.podlesie w ul.1000-lecia mamy 2 pasy ruchu. Prawy w prawo, lewy w lewo. Aby jechać dalej ul.Podlesie w kierunku PSP musimy najpierw wykonać manewr skrętu w prawo, a następnie skręcić w lewo. Aby skręcić w prawo ustawiamy się przy prawej krawędzi jezdni (art.22, pkt2, ust1 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym). Czyli golf pojechał jak najbardziej prawidłowo.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
vacu
post śro, 25 mar 2009 - 20:10
Post #5

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(marcin.p @ śro, 25 mar 2009 - 19:50) *

A więc po kolei: Od strony ul.podlesie w ul.1000-lecia mamy 2 pasy ruchu. Prawy w prawo, lewy w lewo. Aby jechać dalej ul.Podlesie w kierunku PSP musimy najpierw wykonać manewr skrętu w prawo, a następnie skręcić w lewo. Aby skręcić w prawo ustawiamy się przy prawej krawędzi jezdni (art.22, pkt2, ust1 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym). Czyli golf pojechał jak najbardziej prawidłowo.

Ale chyba chodziło o ten drugi skręt - z 1000-lecia w lewo.

Tylko że tak czy siak bardzo trudno byłoby kenezz'owi udowodnić, że Golf nie zjechał do lewej i nie włączył kierunku, a nawet jakby mu się udało to co najwyżej kierowca Golfa też dostałby mandat. Ale mimo to to kenezz spowodował "zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego" nie zachowując "zasady ograniczonego zaufania".

+Quote Post
Mick
post śro, 25 mar 2009 - 20:55
Post #6

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Nie! To nie tak. Tam na końcu dwupasmówki przy skrzyżowaniu z Tysiąclecia są trzy pasy ruchu:
- w lewo (do DK94) - ten pojawia się z 200 m przed skrzyżowaniem
- prosto (w trawnik, a tak naprawdę w ul. Podlesie do Straży)
- w prawo (ul. Tysiąclecia, w stronę WORD).

Jak ktoś chce jechać w ul. Podlesie to powinien używać środkowego pasa. Problem w tym, że to oznakowanie poziome jest głupie. Intuicyjnie każdy do jazdy w Podlesie używa prawego pasa - skręca w Tysiąclecia, a zaraz potem w lewo - w Podlesie.

To jest pozostałość nieskończonej inwestycji. Ta droga miała być kiedyś przedłużona do PSP. Skrzyżowanie po drugiej stronie byłoby wtedy (zapewne) przesunięte i sprawa byłaby jasna. A tak teraz jest nikomu niepotrzebny środkowy pas, na którym dali strzałkę na wprost (w kierunku do PSP) i już.

Sam skręcam w Podlesie raczej z prawego - jest wygodniej.

Ale w tym zdarzeniu rację przyznałbym raczej kenezzowi.

+Quote Post
marcin.p
post śro, 25 mar 2009 - 21:51
Post #7

UZYTKOWNIK

To ja dalej będę drążył... W prawo skręcamy przy prawej krawędzi (bapisałem to powyżej wraz z podstawą prawną), w lewo przy lewej krawędzi lub z środka jezdni. Oznakowanie pionowe lub poziome może wskazywac inny sposób wykonania tych manewrów na skrzyżowaniu np. z środkowego w lewo itd. itp.

Jeśli na ul.Podlesie są 3 pasy ruchu to wszystko zależy od oznakowania środkowego pasa. I tak: co nakzuje oznakowanie poziome (pionowych nie kojarze w tym miejscu)?
- Jeśli jazdę na wprost to musimy ustapić tym będącym na pasie prawym i zjechac do prawej krawędzi! Czemu? Bo tam nie ma mozliwości jazdy na wprost. Trzeba wykonac skręt w prawo, a nastepnie w lewo. A więc musimy zmienic kierunek jazdy. A jak skręcamy podałem nieco wcześniej.
- Jesli skręt w prawo to pozostaje kwestia szerokości ul.1000-lecia. Jeżeli jest na tyle szeroko, że mogą sie swobodnie poruszać 2 rzędy samochodów (w domysle 2 pasy ruchu w jednym kierunku) to racja jest po stronie kenezza. Dlaczego? Bo pasy ruchu nie muszą byc oznakowane, to raz. Bo poruszał sie swoim pasem, w kiernku zgodnym z oznakowaniem, to 2. Bo zmieniający pas ruchu musi ustapic pierwszeństwa będącym na pasie, na ktory wjeżdża to 3.

Tak więc sprawa wcale nie jest tak prosta jakby sie mogło wydawać. Wszystko zależy od tego jak jest oznakowane to skrzyżowanie i... szerokości ul.1000-lecia! Tych, którzy nie rozumieją co napisałem odsyłam do ustawy Prawo o Ruchu Drogowym art.2 pkt7 (pas ruchu), art.22 pkt.1-4 (zmiana kierunku jazdy)

EDIT
Obejrzałem sobie jeszcze raz ten filmik i widac wyraźnie, że oznakowanie poziome na jezdni wskazuje kierunek jazdy na wprost. Czyli nie mozemy skręcać! A żeby pojechać w ul.Podlesie w kiernku PSP musimy wykonac manewr skrętu w prawo. Czyli najpierw prawy pas, a nastepnie do środka jezdni i skręt w lewo. L-ka pokazana na filmie pojechała nieprawidłowo. Egzamin zostałby przerwany!

Ten post edytował marcin.p śro, 25 mar 2009 - 22:03

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
mały
post czw, 26 mar 2009 - 06:28
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

skoro ze środkowego nie można jechać prosto to po kiego grzyba jest wymalowany znak poziomy z nakazem jazdy prosto z tego pasa. Ja też jeżdżę tam wiele razy i miałem (i dalej mam) wątpliwości jak powinno się tam jechać. Powinni albo wyłączyć z ruchu środkowy pas (zamalować go) albo przedłużyć linie poziome przez skrzyżowanie, żeby pokazać tor jazdy z każdego pasa.

+Quote Post
olo
post czw, 26 mar 2009 - 08:52
Post #9

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(mały @ czw, 26 mar 2009 - 06:28) *
skoro ze środkowego nie można jechać prosto to po kiego grzyba jest wymalowany znak poziomy z nakazem jazdy prosto z tego pasa. Ja też jeżdżę tam wiele razy i miałem (i dalej mam) wątpliwości jak powinno się tam jechać. Powinni albo wyłączyć z ruchu środkowy pas (zamalować go) albo przedłużyć linie poziome przez skrzyżowanie, żeby pokazać tor jazdy z każdego pasa.

Jazda "prosto" może odbywać się również po łuku. I tak jest w tym przypadku. Wyznaczone pasy ruchu wyraźnie wskazują kierunki. W prawo - w Tysiąclecia. W lewo w również i prosto w Podlesie po łuku. Fakt, powinny być wymalowane pasy jak to ma miejsce na skrzyżowaniu koło Likoila po stronie Manhattanu. Brak jednoznacznego oznakowania pionowego i poziomego.

--------------------

+Quote Post
mały
post czw, 26 mar 2009 - 10:53
Post #10

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 370

CYTAT(olo @ czw, 26 mar 2009 - 08:52) *
Jazda "prosto" może odbywać się również po łuku. I tak jest w tym przypadku. Wyznaczone pasy ruchu wyraźnie wskazują kierunki. W prawo - w Tysiąclecia. W lewo w również i prosto w Podlesie po łuku. Fakt, powinny być wymalowane pasy jak to ma miejsce na skrzyżowaniu koło Likoila po stronie Manhattanu. Brak jednoznacznego oznakowania pionowego i poziomego.

Też tak sądzę. Koło Lukoila wcześniej też samochody często sobie zajeżdżały drogę chcąc jechać z Morcinka na Manhatan. Po wymalowaniu linii sprawa jest już oczywista.

+Quote Post
kenezz
post czw, 26 mar 2009 - 15:47
Post #11

UZYTKOWNIK

CYTAT(marcin.p @ śro, 25 mar 2009 - 20:31) *
Nie rozumie o co Ci chodzi! A ten film co ma pokazać?

do czego służy pas środkowy-jechałem od DK94 w kierunku worda -golf wjechał z prawego na tysiaclecia zatrzymał sie przepuscił pojazdy z prawej a gdy ja dojechalem skrecił w lewo na podlesie ,a powinien ze srodkowego przy środku jezdni sie ustawić bo skreca w lewo -OK-CHYBA ŻE TEZ NIE WIESZ!!!

Ten post edytował kenezz czw, 26 mar 2009 - 16:28

+Quote Post
prezes
post czw, 26 mar 2009 - 16:06
Post #12

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

ja również przyznam tutaj racje @kenezzowi. bardzo podobna sytuacja jest na końcu Alei Zagłębia Dąbrowskiego: chcąc jechać w prawo na most mamy prawy pas, w lewo na Graniczną - lewy, a "prosto" w Konarskiego - środkowy, mimo że również musimy najpierw skręcić w prawo. Były tam kiedyś wymalowane strzałki do jazdy na wprost tak jak na podlesiu, niestety teraz już ich nie ma. Mimo to sytuacja tutaj jest troche jaśniejsza, ponieważ na całej długości "skrętu" prowadzą nas wymalowane pasy, które wg mnie pokazują jak właściwie powinno się pokonywać tego typu skrzyżowania; i to jest kolejne potwierdzenie tego, że @kenezz ma racje - mógł się nie spodziewać takie manewru.

+Quote Post
kenezz
post czw, 26 mar 2009 - 16:07
Post #13

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ śro, 25 mar 2009 - 20:50) *
@kenezz: z tego co piszesz (a piszesz niejasno niestety) to wyglądało tak, że Golf skręcił w lewo nie zbliżając się uprzednio do lewej krawędzi (o ile mnie pamięć nie myli to tam nie ma wymalowanego środkowego pasa...) a Ty w niego przybombiłeś. Jedyna możliwość jaką widzę (bo niestety nie napisałeś tego) to że chciałeś go wyprzedzić widząc, że dojechał do prawej, on skręcił no i bum. Jeśli tak to niestety ty tutaj jesteś winny, bo wyprzedzanie na skrzyżowaniu jest zabronione. To czy gościu dojechał do lewej czy nie ma już drugorzędne znaczenie, imho nie miałoby nawet znaczenia dla Ciebie jeśliby golf nie włączył kierunku przed skrętem.

nie powinien sie tam znalesc bo wymusił pierwszeństwo i z prawej i z lewej-ten filmik pokazuje że trzy pojazdy moga rownocześnie wjechac na skrzyżowanie bo jest tam miejsce i jest bezkolizyjnie ,ale nie można jechac z podlesia z prawego pasa strzałka wyraznie pokazuje kierunek jazdy w prawo ,srodkowy pas jest do skretu w lewo-do psp
to drugi filmik
http://www.youtube.com/watch?v=vtxV_C1Asg8
i trzeci tak się powinno to robic?
http://www.youtube.com/watch?v=o-bYnjg1eJA

Ten post edytował kenezz czw, 26 mar 2009 - 16:33

+Quote Post
marcin.p
post czw, 26 mar 2009 - 16:25
Post #14

UZYTKOWNIK

A ja się konsultowałem ze znajomym egzaminatorem i przyznał mi rację!

A skoro sprawa kolizji jest w sądzie to zobaczymy co sąd orzeknie. Wg. mnie orzeknie winę kenezza.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
kenezz
post czw, 26 mar 2009 - 16:27
Post #15

UZYTKOWNIK

CYTAT(marcin.p @ śro, 25 mar 2009 - 21:50) *

a dalej chciał jechac w lewo ,czyli nie powinien wjezdzac na skrzyżowanie skoro było zajete,do lewej jak w lewo no i co dalej???? wstawie nastepne filmiki pokazujace że mozna przejechać bezkolizyjnie to skrzyzowanie!!!
http://www.youtube.com/watch?v=vtxV_C1Asg8
bedzie jeszcze nastepny pózniej
i co można do lewej osi w lewo????
Czyli golf pojechał jak najbardziej prawidłowo-jak najbardziej żle
a wyjechał z prawego i stanał na wprost worda bo przepuszczal pojazdy z prawej a potem ruszył w lewo ,gdyb zrobil tak nie bylo by tez kolizji OK
http://www.youtube.com/watch?v=bXmQBAHFMSU

Ten post edytował kenezz czw, 26 mar 2009 - 16:44

+Quote Post
sarsolot
post czw, 26 mar 2009 - 16:30
Post #16

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,063
GG: 4757707 status gadu-gadu

Oczywiście kenezz ma racje, ale z tego co wiem, ciezko czasami jest policje przekonac. Probuj w zarzadzie drog czy coś takiego, kiedys w gazecie czytalem o prawie identycznej sytuacji, tylko nie z golfem a radiowozem. Czlowiek sie dosc dlugo sie procesowal, ale ostatecznie wlasnie zarzad drog robi oznakowanie i oni rozstrzygaja (chyba) ostatecznie wine.

+Quote Post
kenezz
post czw, 26 mar 2009 - 16:48
Post #17

UZYTKOWNIK

CYTAT(Mick @ śro, 25 mar 2009 - 22:55) *
Nie! To nie tak. Tam na końcu dwupasmówki przy skrzyżowaniu z Tysiąclecia są trzy pasy ruchu:
- w lewo (do DK94) - ten pojawia się z 200 m przed skrzyżowaniem
- prosto (w trawnik, a tak naprawdę w ul. Podlesie do Straży)
- w prawo (ul. Tysiąclecia, w stronę WORD).

Jak ktoś chce jechać w ul. Podlesie to powinien używać środkowego pasa. Problem w tym, że to oznakowanie poziome jest głupie. Intuicyjnie każdy do jazdy w Podlesie używa prawego pasa - skręca w Tysiąclecia, a zaraz potem w lewo - w Podlesie.

To jest pozostałość nieskończonej inwestycji. Ta droga miała być kiedyś przedłużona do PSP. Skrzyżowanie po drugiej stronie byłoby wtedy (zapewne) przesunięte i sprawa byłaby jasna. A tak teraz jest nikomu niepotrzebny środkowy pas, na którym dali strzałkę na wprost (w kierunku do PSP) i już.

Sam skręcam w Podlesie raczej z prawego - jest wygodniej.

Ale w tym zdarzeniu rację przyznałbym raczej kenezzowi.

+Quote Post
marcin.p
post czw, 26 mar 2009 - 16:49
Post #18

UZYTKOWNIK

kenezz to że mozna, ze się da itd. itp. z pasa środkowego to jedno. Ale to przepisy ruchu drogowego określają czy cos mozna czy nie. I tymi własnie przepisami będzie się kierował sąd. Podstawowym pytaniem na jakie będzie musiał odpowiedzieć, to czy z ul.podlesie od strony dk1, jadąc w ul.podlesie w kierunku psp, jesteśmy zmuszeni zmienić kierunek jazdy, czy jedziemy na wprost po łuku. Wg. mnie i wg. egzaminatora, o którym wspomniałem, musimy tutaj zmienić kierunek jazdy. A jak zmieniamy kierunek jazdy napisałem już chyba wystarczająco duzo...

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
kenezz
post czw, 26 mar 2009 - 16:51
Post #19

UZYTKOWNIK

CYTAT(sarsolot @ czw, 26 mar 2009 - 18:30) *
Oczywiście kenezz ma racje, ale z tego co wiem, ciezko czasami jest policje przekonac. Probuj w zarzadzie drog czy coś takiego, kiedys w gazecie czytalem o prawie identycznej sytuacji, tylko nie z golfem a radiowozem. Czlowiek sie dosc dlugo sie procesowal, ale ostatecznie wlasnie zarzad drog robi oznakowanie i oni rozstrzygaja (chyba) ostatecznie wine.

INNE TEŻ FILMIKI SA ,do lewej ośi jezdni bo w lewo

Ten post edytował kenezz czw, 26 mar 2009 - 16:52

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 26 mar 2009 - 17:04
Post #20

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Ja jestem świeżym kierowcą i mnie uczyli tak że jest to skrzyżowanie przesunięte i powinniśmy wyjechać ze środkowego pasa (jazda na wprost) i potem ustawić się na lewym pasie i skręcić, oczywiście ustąpiwszy pierwszeństwa tym jadącym z na przeciwka. Fakt jest to jakieś głupie skrzyżowanie, ale w Polsce takich jest mnóstwo.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:00
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza