IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Autonomia Śląska, co na to DG
krajcok
post czw, 08 maj 2008 - 10:58
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,254

Manifestacja w stolicy
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/wczoraj...skie_65967.html

Co myslicie DG powinna poprzec czy po dabrowsku siedziec cicho na tylku i sie nie wychylac. chodzi mi narazie o opinie ludzi bo Podraza to niech siedzi cicho jeszcze nie czas. Na manifie bylo 100 osob ale nie smiac sie, w spisie ludnosci do narodowosci slaskiej przyznalo sie 200.000 ludzi. Teraz pomyslcie jak zrobia manife w Katosach na ktora przyjdzie 100.000 a niechby 20.000 to juz sie nie da zamilczec. biggrin.gif Autonomia to fajna rzecz, kasa zostaje w regionie, trzeba przemyslec za i przeciw w UE autonomicznych regiponow duzo wiec nic by sie nie stalo jakby i Slask byl. DG w przedwojennej autonomi nie byla ale co z tego Gliwice tez nie byly, swiat sie zmienia, teraz to zrosniety region i trza rozwazyc co dla niego najlepsze tongue.gif

Ten post edytował kwintosz pią, 09 maj 2008 - 02:09
Go to the top of the page

+Quote Post
kot_mruczyslaw
post czw, 08 maj 2008 - 11:18
Post #2

...nocny wysławiacz firmamentu ...
**

Nr użytkownika: 721

myślę, że ten chleb ze smalcem wszystkich przekona... wink.gif...

ale ostatni podpis zdjęcia wszystko podsumował:
"Po godzinie 15. demonstrujący wsiedli do autokarów i odjechali na Śląsk"...

trochę jak "odjechali w stronę zachodzącego słońca"... wink.gif...

+Quote Post
kwintosz
post czw, 08 maj 2008 - 14:24
Post #3

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Krótko i treściwie:
Dąbrowa nie była, nie jest i nie będzie ŚLĄSKIEM. Dąbrowa znajduje się w ZAGŁĘBIU DĄBROWSKIM i autonomia nas nie dotyczy w żadnym stopniu.

Poza tym, nie ma szans na to. Nikt do tego nie dopuści. Czy dla Śląska byłoby lepiej, osobiście nie wiem.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
marcin.p
post czw, 08 maj 2008 - 15:42
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

krajcok Dąbrowa to Zagłębie Dąbrowskie, a ZD to 100% Polska! A Polska nigdy się nie zgodzi na autonomie jakiegokolwiek regionu.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
kot_mruczyslaw
post czw, 08 maj 2008 - 16:43
Post #5

**

oczywiście że DG nigdy nie była, nie jest i (chyba) śląskiem nie będzie...
poza tym jakby każdy region Polski domagał się autonomi to zniknęłaby ona z mapy świata...

+Quote Post
Mick
post czw, 08 maj 2008 - 20:20
Post #6

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Nie ma co podchodzić do autonomii jak do jeża. Nie chodzi tu o stworzenie Republiki Śląskiej, ale o całkiem fajną propozycję de-unitaryzacji RP.
Czego wielkim zwolennikiem jestem.

+Quote Post
krajcok
post czw, 08 maj 2008 - 20:20
Post #7

UZYTKOWNIK

CYTAT(kwintosz @ czw, 08 maj 2008 - 14:24) *
Krótko i treściwie:
Dąbrowa nie była, nie jest i nie będzie ŚLĄSKIEM.

E tam tongue.gif
Dla Polski jestes Slazakiem. Zobacz do jakiego wojewodztwa przypisal Dabrowe polski Sejm.
Dla Polakow dabrowiacy to Hanysy dla Hanysow Gorole. nie macie czasem dosc tego? Jak powstanie City Silesia to resztki animozji sie wycisza, tak jak w Bielsku-Bialej dlatego DG powinna dązyc do Silesi. Kijem Wisly nie zawrocisz.tongue.gif

CYTAT(kwintosz @ czw, 08 maj 2008 - 14:24) *
Poza tym, nie ma szans na to. Nikt do tego nie dopuści.

Zalezy od woli ludzi na Slasku. Jak wyjda na ulice w Katosach to nikt ich nie bedzie palowal ani w wiezieniach zamykal. To nie Tybet tylko UE. Jak w Silesi wiekszosc zechce autonomi to Polska bedzie musiala ja Slaskowi dac.

CYTAT(kot_mruczyslaw @ czw, 08 maj 2008 - 16:43) *
poza tym jakby każdy region Polski domagał się autonomi to zniknęłaby ona z mapy świata...

autonomia to nie niepodleglosc patrz na Katalonie
jest tylko jeden region w polsce ktory o tym mowi wink.gif

+Quote Post
kot_mruczyslaw
post czw, 08 maj 2008 - 21:57
Post #8

**

jeszcze Kaszubi coś wspominali...

+Quote Post
Mick
post czw, 08 maj 2008 - 22:20
Post #9

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Ja tak myślę, że idei autonomii Śląska to najbardziej różne oszołomy szkodzą.
Vide krajcok

+Quote Post
Qni
post pią, 09 maj 2008 - 00:27
Post #10

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 645

Slask przed wojna, a slask teraz to sa 2 rozne rzeczy. Ile procentowo bylo tzw. rdzennej ludnosci slaskiej kiedys, a ile teraz? Na dzien dzisiejszy, to mrzonki takie same jak przylaczenie Zaglebia do wojewodztwa Malopolskiego.
Ja jestem za jednolitym panstwem polskim, ktore daje wiecej wolnosci w dysponowaniu podatkami gminom i powiatom.

--------------------

+Quote Post
krajcok
post pią, 09 maj 2008 - 07:38
Post #11

UZYTKOWNIK

No i po co zmieniliscie tytul? Najpierw kwintosz przeniosl na Hyde Park okej moze tu lepiej pasuje, teraz wchodze i tytul tez zmieniony byla Autonomia jest Autonomi Slaska mnie to rybka ale PO CO? co to jest Korea Polnocna czy wolna Polska w Unii Europejskiej? biggrin.gif Mniej emocji wiecej luzu w dyskusjach polecam zwlacza takim jak Mick

+Quote Post
Leszek
post pią, 09 maj 2008 - 10:19
Post #12

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(kot_mruczyslaw @ czw, 08 maj 2008 - 21:57) *
jeszcze Kaszubi coś wspominali...

A potem będzie jak z metropoliami - Rzeszów będzie chciał autonomii, Lublin laugh.gif

--------------------

+Quote Post
kot_mruczyslaw
post pią, 09 maj 2008 - 11:09
Post #13

**

dokładnie... a potem jeszcze mniejsze Czaplinek, Zbójna, Nowogród, Chybie, Skoczów itd...
a potem jeszcze mniejsze Stanisławowo, Psie Głowy, Kozie Łby, Baranie Nogi i inne BARDZO ZNANE...
a jeszcze później ród Kowalskich, Malinowskich, Nowaków...

wink.gif...

+Quote Post
Arbas
post pią, 09 maj 2008 - 12:35
Post #14

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Kim Ty jesteś Krajcok?
Śmiało sobie poczynasz z tą autonomią Śląska.
Kto Cię tu zrzucił? Desantowiec z Ciebie.

+Quote Post
Maryhna
post pią, 09 maj 2008 - 14:34
Post #15

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

lol krajcok twoja filozofia mnie powala:

CYTAT
E tam tongue.gif
Dla Polski jestes Slazakiem. Zobacz do jakiego wojewodztwa przypisal Dabrowe polski Sejm.
Dla Polakow dabrowiacy to Hanysy dla Hanysow Gorole. nie macie czasem dosc tego? Jak powstanie City Silesia to resztki animozji sie wycisza, tak jak w Bielsku-Bialej dlatego DG powinna dązyc do Silesi. Kijem Wisly nie zawrocisz.tongue.gif

padłam i dalej turlam się ze śmiechu, ale w sumie zabawna intepretacja, to tak jakby powiedzieć : skoro jesteś pijak, a każdy pijak to złodziej to zacznij kraść bo kijem wisły nie zawrócisz biggrin.gif lol

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl

+Quote Post
Radkowitz
post sob, 10 maj 2008 - 19:58
Post #16

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 982

Ten cały krajcok to chyba najsłynniejszy prowokato z GW adolf07

Chłopie jak się czujesz Ślązakiem to wypierniczaj na Śląsk i nie zawracaj nam tu swymi pseudopomysłami pupu.

+Quote Post
Misaki
post sob, 10 maj 2008 - 22:02
Post #17

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 886

CYTAT(Arbas @ pią, 09 maj 2008 - 12:35) *
Kim Ty jesteś Krajcok?

Arbas to jest bardzo dobre pytanie smile2.gif Krajcok prawdziwym Ślazakiem to Ty na bank nie jesteś. Co więcej myślę, że niezły z Ciebie unikat. Zwolennik Autonomii Śląskiej (ale jednocześnie zwolennik wciągnięcia do niej Zagłębia) <sic!> a na dodatek "Silesianista" to prawdziwa rzadkość. Chyba jedyne słowo jakim Cię można określić to PROWOKATOR Krajcok musisz zaakceptować, że istnieje region pod nazwą Zagłębie Dąbrowskie. Usiłujesz negować to ale powiedz co przez to osiągniesz - takim stawianiem sprawy niczego nie uzyskasz a jedynie powstaną tu kłótnie - już jeden taki był co negował tożsamość zagłębiowską - Kuc się nazywał, twierdził on, że Zagłębiacy nie mają prawa do własnej odrębności i nie należy traktować Zagłębia jako osobnego regionu (niejako paradoks) - takim stawianiem sprawy wzbudził jedynie animozje co i Ty teraz robisz - Krajcok próby zacierania różnic (i to jeszcze odgórne jak proponujesz) będą jedynie prowadziły do konfliktów a przecież chodzi o to, żeby w naszej śląsko – dąbrowskiej wspólnocie regionalnej dobrze się żyło - te dwa regiony będą dobrze współpracować i wszystko "zatrybi" wtedy kiedy będą równoprawnie traktowane - tak w prawie do własnej tożsamości jak i w rozdziale środków. Celowo piszę o Kucu w czasie przeszłym bo zapewne powoli będzie się usuwał ze sceny i myślę, że wyjdzie to na dobre śląsko - dąbrowskim relacjom, w których zaczyna się tworzyć nowa jakość i mam nadzieję, że w przyszłości o swoich regionach będą decydować ludzie, którym naprawdę zależy na własnych regionach i są gotowi wziąć za nie odpowiedzialność - i w ten sposób chcę przejść do głównego tematu jaki jest poruszany czyli sprawa autonomii. Uważam samą ideę za dobrą - zauważyłem, że wiele osób myli autonomię z separatyzmem ale nie jest to prawdą, szczególnie biorąc pod uwagę dzisiejszą sytuację jaka jest na Górnym Ślasku, który zamieszkują przede wszystkim Polacy z krwi i kości. Ja jako osoba przywiązana do mojego regionu odczuwam, że państwo nie jest w stanie tak dobrze zadbać o mój region jak on zadba sam o siebie - z Warszawy po prostu wielu rzeczy nie widać, nie znaczy to jednak, że buntuję się przeciwko państwu. Zagłębie Dąbrowskie zawsze było regionem o silnych tradycjach patriotycznych jednak centralizacja państwa, która przez wieki jego istnienia była dla niego dobra - gdyż było ono z wielu stron rozrywane i chyba ta świadomość nie pozwala wielu Polakom myśleć o sprawach regionalnych w pełni racjonalnie. Czasy wojen się skończyły - centralizacja nie musi być tak silna, pora rozluźnić trochę te więzy - takie myślenie nie jest czymś nowym w Polsce: http://www.unia.wielkopolan.pl/index.php?i=1.
Czy postawa Wielkopolan nie jest godna uwagi? Państwo powinno potrafić zaufać swoim obywatelom i dać więcej na niższe szczeble - PO zapowiedziało, że taki stan rzeczy będzie po woli wprowadzany (chociaż ja im nie wierze bo jaka kolwiek decentralizacja jest zła dla tzw. "Wielkich partii" ale już wykazują lepszą postawę niż PiS, który jak by mógł to by wszczepił wszystkim czipy i kontrolował każdą jednostkę (oczywiście z Warszawy). No to tyle wink.gif

No i jeszcze do Krajcoka słowo - nie szukaj tutaj poparcia dla autonomii bo jak już powiedziałem Zagłębie to region o silnych tradycjach patriotycznych i poparcia go nie znajdziesz - a już na pewno dla Autonoimii Ślaskiej wink.gif

Tendencje są takie, że kraj będzie siłą rzeczy dążył do decentralizacji - pierwszy krok już został zrobiony - Polska weszła do Unii Europejskiej - Zagłębie Dąbrowskie też w końcu dojrzeje do tego, żeby więcej o sobie samostanowić a jednocześnie przez to lepiej przysłużyć się Polsce. smile2.gif

--------------------
www.zaglebiedabrowskie.org

+Quote Post
marcin.p
post sob, 10 maj 2008 - 22:19
Post #18

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Autonomii najbardziej przeszkodził sam RAŚ, a szczególnie ten ich śmieszny "wódz", który stwierdził kiedyś, że on nie czuje się polakiem. I w ten sposób już na samym początku autonomia przepadła w oczach społeczeństwa.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Leszek
post sob, 10 maj 2008 - 22:22
Post #19

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 197
GG: 2519362 status gadu-gadu

CYTAT(marcin.p @ sob, 10 maj 2008 - 22:19) *
Autonomii najbardziej przeszkodził sam RAŚ, a szczególnie ten ich śmieszny "wódz", który stwierdził kiedyś, że on nie czuje się polakiem. I w ten sposób już na samym początku autonomia przepadła w oczach społeczeństwa.

Polakiem, Marcin, Polakiem

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post nie, 11 maj 2008 - 01:55
Post #20

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

Misiaki, że też Ci się chciało tongue.gif

Leszku... może jednak "polakiem" tongue.gif

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:21
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza