CYTAT(Arbas @ pią, 09 maj 2008 - 12:35)

Kim Ty jesteś Krajcok?
Arbas to jest bardzo dobre pytanie

Krajcok prawdziwym Ślazakiem to Ty na bank nie jesteś. Co więcej myślę, że niezły z Ciebie unikat. Zwolennik Autonomii Śląskiej (ale jednocześnie zwolennik wciągnięcia do niej Zagłębia) <sic!> a na dodatek "Silesianista" to prawdziwa rzadkość. Chyba jedyne słowo jakim Cię można określić to PROWOKATOR Krajcok musisz zaakceptować, że istnieje region pod nazwą Zagłębie Dąbrowskie. Usiłujesz negować to ale powiedz co przez to osiągniesz - takim stawianiem sprawy niczego nie uzyskasz a jedynie powstaną tu kłótnie - już jeden taki był co negował tożsamość zagłębiowską - Kuc się nazywał, twierdził on, że Zagłębiacy nie mają prawa do własnej odrębności i nie należy traktować Zagłębia jako osobnego regionu (niejako paradoks) - takim stawianiem sprawy wzbudził jedynie animozje co i Ty teraz robisz - Krajcok próby zacierania różnic (i to jeszcze odgórne jak proponujesz) będą jedynie prowadziły do konfliktów a przecież chodzi o to, żeby w naszej śląsko – dąbrowskiej wspólnocie regionalnej dobrze się żyło - te dwa regiony będą dobrze współpracować i wszystko "zatrybi" wtedy kiedy będą równoprawnie traktowane - tak w prawie do własnej tożsamości jak i w rozdziale środków. Celowo piszę o Kucu w czasie przeszłym bo zapewne powoli będzie się usuwał ze sceny i myślę, że wyjdzie to na dobre śląsko - dąbrowskim relacjom, w których zaczyna się tworzyć nowa jakość i mam nadzieję, że w przyszłości o swoich regionach będą decydować ludzie, którym naprawdę zależy na własnych regionach i są gotowi wziąć za nie odpowiedzialność - i w ten sposób chcę przejść do głównego tematu jaki jest poruszany czyli sprawa autonomii. Uważam samą ideę za dobrą - zauważyłem, że wiele osób myli autonomię z separatyzmem ale nie jest to prawdą, szczególnie biorąc pod uwagę dzisiejszą sytuację jaka jest na Górnym Ślasku, który zamieszkują przede wszystkim Polacy z krwi i kości. Ja jako osoba przywiązana do mojego regionu odczuwam, że państwo nie jest w stanie tak dobrze zadbać o mój region jak on zadba sam o siebie - z Warszawy po prostu wielu rzeczy nie widać, nie znaczy to jednak, że buntuję się przeciwko państwu. Zagłębie Dąbrowskie zawsze było regionem o silnych tradycjach patriotycznych jednak centralizacja państwa, która przez wieki jego istnienia była dla niego dobra - gdyż było ono z wielu stron rozrywane i chyba ta świadomość nie pozwala wielu Polakom myśleć o sprawach regionalnych w pełni racjonalnie. Czasy wojen się skończyły - centralizacja nie musi być tak silna, pora rozluźnić trochę te więzy - takie myślenie nie jest czymś nowym w Polsce:
http://www.unia.wielkopolan.pl/index.php?i=1.
Czy postawa Wielkopolan nie jest godna uwagi? Państwo powinno potrafić zaufać swoim obywatelom i dać więcej na niższe szczeble - PO zapowiedziało, że taki stan rzeczy będzie po woli wprowadzany (chociaż ja im nie wierze bo jaka kolwiek decentralizacja jest zła dla tzw. "Wielkich partii" ale już wykazują lepszą postawę niż PiS, który jak by mógł to by wszczepił wszystkim czipy i kontrolował każdą jednostkę (oczywiście z Warszawy). No to tyle
No i jeszcze do Krajcoka słowo - nie szukaj tutaj poparcia dla autonomii bo jak już powiedziałem Zagłębie to region o silnych tradycjach patriotycznych i poparcia go nie znajdziesz - a już na pewno dla Autonoimii Ślaskiej

Tendencje są takie, że kraj będzie siłą rzeczy dążył do decentralizacji - pierwszy krok już został zrobiony - Polska weszła do Unii Europejskiej - Zagłębie Dąbrowskie też w końcu dojrzeje do tego, żeby więcej o sobie samostanowić a jednocześnie przez to lepiej przysłużyć się Polsce.