IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

13 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pałac Kultury Zagłębia, ZDK, kluby osiedlowe i świetlice środowiskowe
rafi
post śro, 21 sty 2004 - 09:59
Post #1

Rafi

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 15

Slyszeliscie o pomysle utworzenia w dg opretki? Co wy na to?
Osobiscie uwazam to za dobry pomysl, choc raczej nie bede tam chodzil (nie kreci mnie taka muza :) ). Natomiast, przynajmniej wsrod mojej rodziny itd. dosc duzo jest osob (np moja mama), ktora z checia by chodzila na tego typu imprezy. Ciekawe co z tego wyjdzie.
Czy dabrowa sie w koncu odchami??
biggrin.gif

Ten post edytował kwintosz sob, 15 wrz 2007 - 22:03
Go to the top of the page

+Quote Post
Kwasny
post śro, 21 sty 2004 - 11:21
Post #2

Echhhhhh

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 2

QUOTE(rafi @ Jan 21 2004, 08:59 AM)
(nie kreci mnie taka muza :)

Mnie tez nie kreci taka muza :hahaha:
I nie mam nic przeciwko budowie takiego cuda laugh.gif byleby nie pojechalo po mojej kieszeni, co jest nierealne

+Quote Post
Jashi
post śro, 21 sty 2004 - 15:01
Post #3

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 9

MNie tam pasi przynajmniej coŚ bedzie i tak nie baŁdzo kumam co to operetka,
wiem, Że to coŚ z operĄ tam duzo grajĄ na skrzypcach. Ale wiem, Że operetka to coŚ jeszcze ale nie wiem co dokŁadnie moŻe mi kto wyjaŚni dokŁadnie.

--------------------
Naprzód do walki o wysokie urodzaje, o rozkwit rolnictwa ! Do walki o szczęście i dobrobyt narodu !

+Quote Post
Misiek
post śro, 21 sty 2004 - 19:31
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 19

Jashi, opretka to taka mniejsza opera, tylko muza jest bardziej bounce'owa.

laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Ja teŻ nie mam nic przeciwko, aby takie coŚ powstaŁo. MyŚlĘŻe moja mama teŻ chĘtnie by siĘna takĄ operetkĘwybraŁa.

Ooooooo sooooleeeeemiiijooooooooooooo !!!!!

--------------------
Ten kraj to jest po prostu Polska
W tym kraju możesz ukraść, nigdy dostać
Odwrócony do góry nogami raj
Ten kraj, ten kraj, ten kraj ...

+Quote Post
Misiek
post sob, 13 mar 2004 - 13:11
Post #5

UZYTKOWNIK

No i pojawiŁ siĘkolejny problem w naszym mieŚcie :

Akcja ratowania PaŁacu Kultury ZagŁĘbia

Ten budynek to ruina - alarmujĄ pracownicy PaŁacu Kultury ZagŁĘbia w DĄbrowie GÓrniczej. Dyrekcja zbiera pieniĄdze na remont, sprzedajĄc cegieŁki.

PaŁac od 20 lat nie pamiĘta porzĄdnego remontu. - JeŚli juŻ coŚ byŁo robione, to nie tak - rozkŁada rĘce ElŻbieta Szymkowska, zastĘpczyni dyrektora PKZ. W budynku, ktÓry znajduje siĘw spisie zabytkÓw, wstawiono plastikowe okna zamiast drewnianych. Wentylacja nie dziaŁa od lat, podobnie jak odwadnianie, o ktÓrym zapomniano, betonujĄc plac wokÓŁ gmachu. Nic dziwnego, Że wilgoĆ atakuje ze wszystkich stron. Sypie siĘjuŻ fasada z piaskowca. W piwnicach i na Ścianach panoszy siĘgrzyb.

- W pierwszej kolejnoŚci musimy zbiĆ tynki. Ściany trzeba spryskaĆ Środkami przeciwgrzybicznymi, a te sporo kosztujĄ. I muszĄ zostaĆ zatwierdzone przez konserwatora zabytkÓw - opowiada Szymkowska, ktÓra nie lubi siedzieĆ z zaŁoŻonymi rĘkami. Kilka dni temu PKZ ogŁosiŁ akcjĘ"Ratujmy PaŁac". W kasie na klientÓw czeka 2 tys. wydrukowanych na tĘokazjĘcegieŁek. KaŻda kosztuje 10 zŁ. - Nie moŻemy siedzieĆ z zaŁoŻonymi rĘkami. NajwaŻniejsze, Że zrobiliŚmy pierwszy krok - Szymkowska trzyma kciuki za sprzedaŻ cegieŁek, ktÓre bĘdĄ doŁĄczane teŻ do biletÓw dla VIP-Ów. - BĘdĄ dopŁacaĆ do biletu 10 zŁ. Nie proponujemy cegieŁek ludziom, ktÓrych na to nie staĆ - dodaje Szymkowska.

Mieszkańcy, z ktÓrymi wczoraj rozmawialiŚmy, jeszcze nie wiedzĄ o akcji. Co wiĘcej: pierwsze sŁyszĄ o kŁopotach PKZ. - PowaŻnie?! A z zewnĄtrz wydaje, Że dobrze siĘtrzyma - zaskoczona pani Jadwiga spoglĄda w stronĘpaŁacu. Na zajĘcia plastyczne posyŁa tu swojĄ cÓrkĘ. - Dam jej 10 zŁ na tĘcegieŁkĘ, bo to wŁaŚciwie jedyne miejsce w mieŚcie, gdzie jeszcze coŚ siĘdzieje. Jak siĘpaŁac zawali, to kulturĘw mieŚcie diabli wezmĄ - mÓwi, wchodzĄ do autobusu.

Na remont potrzebne jest ok. 10 mln. zŁ. WŁadze DĄbrowy obiecaŁy wyremontowaĆ wentylacjĘ. Dyrekcja paŁacu zapowiada nastĘpne akcje.

ĹšrÓdŁo : GAZETA.PL

Przedostatnie zdanie jest zdecydowanie najlepsze. WidaĆ Że "wŁadze" majĄ gest biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
Krawiec
post nie, 14 mar 2004 - 00:30
Post #6

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 21

O ile mnie pamiĘĆ nie myli Takowski zapowiadaŁ ,Że zajmie siĘkwestiĄ remontu PKZtu i wystara siĘo Środki z UW . Jak siĘokazuje oprÓcz murarza, ktÓry postawiŁ karmnik na rozmachu inwestycyjnym Talka ma szanse zarobic jeszcze kominiarz , ktÓry przeczyŚci szyby wentylacyjne ;-)

A tan na serio , trzymam kciuki za powodzenie tej akcji i zamierzam wykupiĆ kilka cegieŁ. KiedyŚ jako dziecko wypŁaciŁem kasĘz SKO (Szkolna Kasa OszczczĘdnoŚciowa) i kupiŁem cegieŁke na ratowanie bĘdzińskiego zamku. Czy ktoŚ na tym forum pamiĘta ksiĄŻeczki SKO ?

Pozdrawiam ZagŁĘbiakÓw !

+Quote Post
Misiek
post nie, 14 mar 2004 - 11:26
Post #7

UZYTKOWNIK

QUOTE(Krawiec)
KiedyŚ jako dziecko wypŁaciŁem kasĘz SKO (Szkolna Kasa OszczczĘdnoŚciowa) i kupiŁem cegieŁke na ratowanie bĘdzińskiego zamku. Czy ktoŚ na tym forum pamiĘta ksiĄŻeczki SKO ?

Krawiec, oczywiŚcie Że pamiĘtamy biggrin.gif ... oszczĘdzaŁo siĘkiedyŚ bardzo sumiennie.

--------------------

+Quote Post
TeodorMotor
post nie, 14 mar 2004 - 11:50
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 42

QUOTE(Krawiec)
OKiedyŚ jako dziecko wypŁaciŁem kasĘz SKO (Szkolna Kasa OszczczĘdnoŚciowa) i kupiŁem cegieŁke na ratowanie bĘdzińskiego zamku. Czy ktoŚ na tym forum pamiĘta ksiĄŻeczki SKO ?

O qrna! Na koniec podstawÓwki dostaŁem ksiĄŻkĘza oszczĘdzanie! Teraz ta czynnoŚĆ mi przeszŁa - nie ma czego oszczĘdzaĆ. ChciaŁem wtedy kupiĆ za tĄ kasĘgitarĘbasowĄ, ale siĘskończyŁo na magnetofonie szpulowym MK2405S. Ale to byŁa maszyna! Chyba jeszcze gdziŚ w piwnicy stoi...

+Quote Post
pozdrawiam
post nie, 14 mar 2004 - 13:15
Post #9

jasiek

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 3

Ja nie pochwalm caŁego pomysŁu. Prawda jest taka Że zebrana suma nawet jak by wielu ludzi kupiŁo cegeŁki na nic nie starczy i pewnie zostanie zmarnowana bo tale nie jest gwarancjĄ Że te pieniĄdze pÓjdĄ akurat na remont a nie na bieŻĄcĄ dziaŁalnoŚĆ pkz. Potrzebne jest 10 mln wedŁug tale. Pewnie i to nie jest suma ostateczna. Poza tym rodzi to obawy Że teraz za pomocĄ cegieŁek bĘdziemy reanimowaĆ caŁe miasto - cegieŁka na remont drÓg, na remont mostÓw, na akcje zima. Ja osobiŚcie nawet kupiŁbym dla spokoju sumienia tĄ cegieŁke ale nie zrobie bo widze jak pkz pustoszeje - coraz mniej imprez i sekcji. Polecam przejŚĆ sie w poŁudnie po pkz to nie zobaczycie nic czynnego poza bibliotekĄ.

+Quote Post
Misiek
post wto, 16 mar 2004 - 15:03
Post #10

UZYTKOWNIK

DokŁadnie, tak jak mÓwi Pozdrawiam - w PKZ coraz mniej siĘdzieje. WyjĄtkiem sĄ jakieŚ recitale lub koncerty artystÓw takich jak MichaŁ Bajor (absolutnie nic do niego nie mam). WŁadze nic nie robiĄ aby zorganizowaĆ jakoŚ czas dzieciom i mŁodzieŻy, a pÓĹşniej pojawia siĘwielkie oburzenie Że mŁodzieŻ nie ma co z sobĄ zrobiĆ i rozrabia.

Trzeba wykazaĆ trochĘinicjatywy i twÓrczego myŚlenia. 8) :idea: 8)

--------------------

+Quote Post
Krawiec
post śro, 17 mar 2004 - 02:35
Post #11

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 21

QUOTE(Misiek)
DokŁadnie, tak jak mÓwi Pozdrawiam - w PKZ coraz mniej siĘdzieje. WyjĄtkiem sĄ jakieŚ recitale lub koncerty artystÓw takich jak MichaŁ Bajor (absolutnie nic do niego nie mam). WŁadze nic nie robiĄ aby zorganizowaĆ jakoŚ czas dzieciom i mŁodzieŻy, a pÓĹşniej pojawia siĘwielkie oburzenie Że mŁodzieŻ nie ma co z sobĄ zrobiĆ i rozrabia.

Trzeba wykazaĆ trochĘinicjatywy i twÓrczego myŚlenia.   8)   :idea:   8)

Tak czy siak remont siĘPKZetowi naleŻy

+Quote Post
pozdrawiam
post śro, 17 mar 2004 - 11:01
Post #12

jasiek

Nr użytkownika: 3

No naleŻy siĘnaleŻy. Tylko ja niestety widze rÓŻnice miĘdzy remontem a postawieniem tabliczki Że tynk odpada i budowĄ daszku nad wejŚciem ktÓry ma chroniĆ ludzi przed spadajĄcymi gŁazami. A z tego co wiem to wŁasnie to majĄ zamiar zrobiĆ wŁadze pkz. Najpierw przed rozpoczĘciem remontu trzeba osuszyĆ caŁy budynek a to moŻe kosztowaĆ majĄtek, wybudowaĆ studnie odnwadniajĄce i zamontowaĆ klimatyzacje. I talek wie o tym bo sam zleciŁ ekspertyze. To wiĘc co da spryskanie i zbicie scian ktÓre sĄ masakrycznie nasiĄkniĘte wodĄ a w piwnicy pkz jest pogoria 5

+Quote Post
Misiek
post śro, 17 mar 2004 - 14:49
Post #13

UZYTKOWNIK

QUOTE(Krawiec)
QUOTE(Misiek)

Trzeba wykazaĆ trochĘinicjatywy i twÓrczego myŚlenia.   8)   :idea:   8)

Tak czy siak remont siĘPKZetowi naleŻy

OczywiŚcie Że siĘnaleŻy. To juŻ dawno powinno byĆ zrobione.
W końcu to jest jeden z symboli naszego miasta.

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 18 lis 2005 - 17:41
Post #14

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

DziŚ byŁem w czyteli i przez przypadek widzialem jak remontujĄ nam duŻĄ sale - calkiem gruntowny remont widze - krzeseŁ niema - ludzie sie uwijaja....

+Quote Post
Dami7
post pią, 18 lis 2005 - 18:02
Post #15

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

QUOTE(Sebastian22)
DziŚ byŁem w czyteli i przez przypadek widzialem jak remontujĄ nam duŻĄ sale - calkiem gruntowny remont widze - krzeseŁ niema - ludzie sie uwijaja....

Tutaj: http://power.superhost.pl/dg/viewtopic.php...er=asc&start=15
byŁa o tym mowa.

Ale chwali Ci siĘ, Że korzystasz z czytelni!

+Quote Post
mucha
post wto, 05 gru 2006 - 12:52
Post #16

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 167

Przeglądałem stare wątki i natknąłęm się m.in. na ten.
Czy wiecie coś na temat remontu PKZ? Coś się tam dzieje?
BTW miasto MUSI zbać o ten obiekt bo to jedna z najciekawszych i najładniejszych budowli w naszym smutnym mieście. Dziś coś takiego już by nie miało szans powstać, dbajmy więc o to, co otrzymaliśmy w spadku od historii.

--------------------
(...) Miliony much nie moga sie mylic!

+Quote Post
muzzy
post wto, 05 gru 2006 - 17:23
Post #17

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 198
GG: 105879 status gadu-gadu

Co do remontu samej sali - to fotki są na stronie pałacu - http://www.palac.art.pl/ co do reszty - tego chyba nikt nie wie, potrzeba na to sporo pieniędzy sad.gif

pozdro
Muzzy

+Quote Post
Hator
post wto, 05 gru 2006 - 19:59
Post #18

FdZD

Nr użytkownika: 6

remont mial sie odbywac etapowo i rozlozony mial byc na pare lat - nie wiem dokladnie czy jest to dalej realizowane (mozna spytac w pytaniu do wladz - wkleje pytanie :) )
mam nadz ze w tym przypadku to ze nic nie robia na zewn nie oznacza ze nie robia wewn :)
pozdr

--------------------

+Quote Post
:)
post wto, 05 gru 2006 - 20:58
Post #19

IX :)

Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

jak ze wszystkim - odkladane w czasie albo zaniechane.

aktualnie zostal zakonczony przetarg na dodatkowe roboty - remont sanitariatow i podjazdow dla niepelnosprawnych

jakos bardzo dawno nie bylem na stronie www PKZ. Nie pamietam jak wygladala ale to co teraz widze jest dla mnie "nowe" i prezentuje sie ok. Moze strona zostala zmieniona?

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post wto, 05 gru 2006 - 21:36
Post #20

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Z tego co się orientuje to remont sali był wykonany, oprócz chyba sceny. Jakiś czas temu, byłem w PKZ-ie na kabarecie i były nowe fotele już. Takie sobie wink.gif Niestety np. balkony są jeszcze nie zrobione, chodźby fotele nie wymienione.
Jutro będe na kabarecie DNO, wygrałem bilety na naszemiasto tongue.gif to lukne jak to wygląda obecnie.
Pozdr.

Ten post edytował kwintosz wto, 05 gru 2006 - 21:37

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Arbas
post śro, 06 gru 2006 - 21:13
Post #21

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Czy ekipa Prezydenta Podrazy przypuści SZTURM NA PAŁAC?
Wróbelki ćwierkają o wielu zmianach. Jeśli tak, to oby dla dobra kultury w mieście! a

+Quote Post
kursor
post śro, 06 gru 2006 - 22:52
Post #22

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 187

QUOTE(Arbas @ Dec 6 2006, 09:13 PM) *
Czy ekipa Prezydenta Podrazy przypuści SZTURM NA PAŁAC?
Wróbelki ćwierkają o wielu zmianach. Jeśli tak, to oby dla dobra kultury w mieście! a

czy szturm to nie wiem ale na pewno powinno się odbyć raz a konkretnie porwanie niektórych sabinek

+Quote Post
kwintosz
post śro, 06 gru 2006 - 23:56
Post #23

UZYTKOWNIK

Byłem w PKZ dziś na kabarecie DNO z Dąbrowy Górniczej. Po raz któryś, impreza organizowana przez PKZ mnie zaskakuje. Sala prawie pełna, ale trudno się dziwić bo DNO to czołówka kabaretowa w polsce.

Ale to co chciałem napisać, nie wiąże się z moimi odczuciami na tematy występu. Z tego co zaobserwowałem, to remont głównej sali jest zrobiony. Przynajmniej fotele są nowe. Stara jest scena, co za ładnie nie wygląda. Widać klepki, odpadającą farbę i niestety upływ lat.. Zauważyłem także że nie były przeprowadzone remonty balkonów. Nie wiem jak ze sprzętem grającym tam jest ale musze powiedzieć, że nagłośnienie działa poprawnie. Czasem miałem wrażenie że jest tam aż za głośno :) Ciężko coś więcej zaobserwować, bo było naprawdę dużo ludzi..
Pozdrawiam

--------------------

+Quote Post
Hator
post czw, 07 gru 2006 - 20:43
Post #24

FdZD

DNO - czolowka? hmmmm.... ostatnio zastygli w miejscu wg mnie...
to ze wkrecaja sie na festiwale w opolu to o niczym nie swiadczy - wiekszosc odgrzewanych kotletow byla.

Mam nadz kwintosz, ze wczoraj w PKZecie jednak cos ciekawego pokazali :)
pozdr

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post czw, 07 gru 2006 - 21:47
Post #25

UZYTKOWNIK

Sądząc po reakcjach widzów, pełnej sali, myślę że napewno jest to jeden z lepszych kabaretów w Polsce. Zresztą kto był na Dniach Dąbrowy w tym roku to widział ile ludzi było na kabarecie i jak sie ludzie bawili. Aczkolwiek kabaret ten nie wszystkim przypada do gustu, bo ma on swój specyficzny charakter. Ale właśnie dzięki temu jest on też popularny. Jakiś czas temu byłem na Kabarecie Moralnego Niepokoju, też była pełna sala i ludzie się dobrze bawili ale jednak atmosfera wyglądała ciut inaczej.

Poza tym to moja subiektywna opinia, można się z nią zgadzać bądź nie.. W końcu o gustach się nie dyskutuje..

P.S i tak z niecierliwością czekam na Debeściaka czyli "Dąbrowską Ściemę Kabaretową" , wg. tego co zapowiadali ma się ona odbyć 23, 24, 25 marca 2007r. Kilka godzin niezłego ubawu aż do łez.. kto był ten rozumie..

--------------------

+Quote Post
Hator
post pon, 18 gru 2006 - 17:36
Post #26

FdZD

Do odwiedzenia organizowanego tu jarmarku zachęcały dźwięki kolęd. Na ustawionej przed pałacem scenie prezentowała się Miejska Orkiestra Dęta i dąbrowscy wokaliści. Mieszkańców wabił zapach czerwonego barszczyku, którym dla rozgrzewki częstowano uczestników spotkania.

Przed pałacem, obok sceny i kotłów z barszczem, stanęła choinka udekorowana kartkami z życzeniami składanymi sobie przez dąbrowian. Życzenia czytane były też na głos przez prowadzącego imprezę Grzegorza Perza.

W pałacu przygotowano wystawę szopek bożonarodzeniowych - pokłosie VI Diecezjalnego Konkursu Gimnazjalnego. Prace zlicytowano na cel charytatywny. Ale nie tylko szopki przyciągały - równie atrakcyjnie wyglądały przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich stoły z wigilijnymi specjałami. Przygotowany przez Urząd Miejski, PKZ, Caritas Diecezji Sosnowieckiej i organizacje pozarządowe jarmark odbył się w Dąbrowie Górniczej po raz pierwszy. Pomysłodawcy liczą jednak, że na stałe wpisze się do kalendarza miejskich imprez.

Panie ze Strzemieszyc Wielkich (od lewej): Ryszarda Stolarek, Regina Konopka, Franciszka Porc i Maria Cikalska zachęcały do degustacji potraw

--------------------

+Quote Post
michu
post wto, 19 gru 2006 - 12:59
Post #27

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 239

zajrzałem na tą imprezę ok 13 i mam takie uwagi:
- impreza za słabo rozleklamowana wśród mieszkańców (choć pogoda też nie sprzyjała frekwencji),
- przygotowano za mało miejsca w środku PKZ - gdyby przyszło nieco więcej ludzi ciężko było by sie poruszać - dlaczego nie wykorzystano I piętra PKZ?
- mozna było wprowadzić zakaz postoju i wjazdu samochodów na uliczkę przed PKZ,
- podczas takiej pogody (deszcz i dość zimno) lepiej będzie przenieść całość (łącznie z występami) do budynku PKZ.

W przyszłym roku należałoby zorganizowac z większym rozmachem, poszukać sponsorów i bardziej zachęcić mieszkańców miasta do udziału.

Ale - generalnie - pomysł dobry i wart kontynuacji.

+Quote Post
kursor
post wto, 19 gru 2006 - 21:17
Post #28

UZYTKOWNIK

QUOTE(michu @ Dec 19 2006, 12:59 PM) *
zajrzałem na tą imprezę ok 13 i mam takie uwagi:
- impreza za słabo rozleklamowana wśród mieszkańców (choć pogoda też nie sprzyjała frekwencji),
- przygotowano za mało miejsca w środku PKZ - gdyby przyszło nieco więcej ludzi ciężko było by sie poruszać - dlaczego nie wykorzystano I piętra PKZ?
- mozna było wprowadzić zakaz postoju i wjazdu samochodów na uliczkę przed PKZ,
- podczas takiej pogody (deszcz i dość zimno) lepiej będzie przenieść całość (łącznie z występami) do budynku PKZ.

W przyszłym roku należałoby zorganizowac z większym rozmachem, poszukać sponsorów i bardziej zachęcić mieszkańców miasta do udziału.

Ale - generalnie - pomysł dobry i wart kontynuacji.

No w sumie to organizatorzy nie mieli dużo czasu na przygotowania, wiele pomysłów było spontanicznych i to się im udało.

Ten duży tłok był spowodowany tym iż reszta PKZ'tu była wynajęta przez Castoramę na imprezę Mikołajkową- była to impreza zamknięta tylko dla rodzin i pracowników.

Zakaz wjazdu na ulicę przed PKZ był podobno przygotowany przez organizatorów, jednakże przy takiej brzydkiej aurze nie było sensu tego wprowadzać

+Quote Post
Hator
post pią, 22 gru 2006 - 22:07
Post #29

FdZD

DZIENNIK ZACHODNI
Wyjątkowe prezenty pod choinkę i na Nowy Rok
dziś
Kasia Ruchlewicz, Ania Kusiak i Monika Wierzba malują świąteczne aniołki.

W tym roku coraz więcej dąbrowian zdecydowało się na obdarowanie swoich najbliższych niecodziennymi, własnoręcznie wykonanymi podarkami. Potwierdzeniem tego jest spora frekwencja podczas warsztatów plastycznych w Pałacu Kultury Zagłębia, gdzie aż do 15 stycznia pod okiem fachowców można jeszcze wyczarować z gliny i szkła prawdziwe cudeńka.
REKLAMA

- O zajęcia cały czas pytają nowe osoby, tak więc chętnych nie brakuje. Myślę, że to fajna propozycja, szczególnie dla dzieci i młodzieży, którzy mogą sprawdzić się w nowej roli. Nie trzeba mieć nawet specjalnych predyspozycji plastycznych. Wystarczy własny pomysł, projekt, który wspólnie postaramy się zrealizować - mówi Sylwia Nowak, prowadząca świąteczne zajęcia.

Wybrać można zajęcia ceramiczne (formowanie i szkliwienie) oraz zajęcia w szkle (malowanie farbami witrażowymi i ceramicznymi). Na miejscu powstają oryginalne, niepowtarzalne aniołki, płaskorzeźby świąteczne, Mikołaje, bałwanki, a także choinki, witraże i zimowe widoczki, wypalane w glinie. Z tej propozycji skorzystali m.in. milusińscy z dąbrowskiego Przedszkola nr 8. Na glinianych tabliczkach z zacięciem wyciskali symbole i postacie, kojarzące się nieodłącznie z Nowym Rokiem i Bożym Narodzeniem. Na nietypowy prezent skusiły się także uczennice III Liceum Profilowanego w Zespole Szkół Technicznych, dokładnie kładąc kolejne warstwy farby na ceramicznych i glinianych aniołkach.

- Nie miałyśmy jakichś wyjątkowych pomysłów, ale na miejscu udało nam się przygotować fajne wzory i projekty. Początki były trochę trudne, ale teraz idzie nam już całkiem dobrze. Właśnie malujemy figurki kolejny raz, ale trzeba będzie chyba zaczekać aż przeschną, bo farba się ściera - podkreślają Ania Kusiak i Kasia Ruchlewicz.

- Taka indywidualna praca nie tylko cieszy twórców, ale jej efekty doskonale nadają się na prezent lub świąteczną ozdobę - zachęca Sylwia Nowak.

Koszty zajęć są stosunkowo niewielkie. Za materiały plastyczne i opiekę instruktora trzeba zapłacić 10 zł.
(pas) - Dziennik Zachodni

--------------------

+Quote Post
Hator
post pią, 16 mar 2007 - 10:43
Post #30

FdZD

z DZ o Zabkowickim Domu Kultury

Ekspertyzy się mnożą

Dyrektor Zygmunt Górski martwi się przeciekającym dachem.
Rozpoczęty na początku stycznia tego roku remont dachu ząbkowickiego Domu Kultury musiał zostać wstrzymany. Okazało się, że pęknięcia ścian i stropów mogą być zbyt duże, by utrzymać nową konstrukcję. Budynek mógł się... zawalić. Potrzebna była dodatkowa ekspertyza. Okazało się, że prace można kontynuować, ale konieczne są zmiany parametrów dachu. Dlaczego wcześniej nikt nie sprawdził, czy ściany nośne budynku wytrzymają generalny remont?

- Wcześniejsze ekspertyzy potwierdziły zły stan techniczny obiektu. Zleciliśmy opracowanie projektu na wymianę dachu nad salami teatralną i gimnastyczną, a także przeprowadzenie nowej ekspertyzy. Potwierdziła, że ściany spełniają zalecenia, ale trzeba przeliczyć parametry dachu, bo muszą spełniać nowe normy obciążenia śniegu, które wprowadzono w październiku 2005 roku. Poprzedni projekt powstał według starych norm - wyjaśnia Wojciech Mizerski, kierownik referatu nadzoru inwestorskiego UM w Dąbrowie Górniczej.

Ostateczną decyzję, kiedy wymiana dachu rozpocznie się ponownie podejmie wkrótce Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego, gdzie trafiły właśnie najnowsze opracowania i ekspertyzy.

Projekt generalnego remontu Domu Kultury powstał w grudniu 2005 r. Gmina musiała za niego zapłacić ponad 81 tys. zł. Obejmuje m.in. ocieplenie ścian, wymianę dachu, instalacji elektrycznej, centralnego ogrzewania, wentylacji oraz zaplecza sanitarnego, a także remont sali teatralnej i gimnastycznej. W Gminnym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w tym roku na termomodernizację budynku zarezerwowano 3 mln zł. Poprzednie władze samorządowe na remont przekazały 600 tys. zł.

Wszystkie prace potrwają co najmniej kilkanaście miesięcy.

- Nad tym właśnie ubolewamy, ale nie czekamy z założonymi rękami. W miarę możliwości prowadzimy zajęcia i koła zainteresowań, organizujemy konkursy i warsztaty. Nawiązaliśmy kontakty z Teatrem Dzieci Zagłębia i Teatrem Zagłębia. Chętnie współpracują też z nami tutejsze szkoły, parafie i filie biblioteczne - podkreśla Zygmunt Górski, dyrektor Domu Kultury w Ząbkowicach.

Budynek oddano w maju 1954 roku, a 8 lat później powstał tam Międzyzakładowy Dom Kultury. Opiekę nad nim objęły Zakłady Elektrochemiczne, Huta Szkła Okiennego i Huta Szkła Gospodarczego. W 1996 r. ośrodek został włączony jako filia do Pałacu Kultury Zagłębia. Od 1 lipca 2005 r. znów jest osobną placówką, o co zabiegali mieszkańcy tej dzielnicy.

Piotr Sobierajski

--------------------

+Quote Post
Hator
post śro, 21 mar 2007 - 20:06
Post #31

FdZD

wysyp newsow z pkzetu

Będzie kino studyjne w Dąbrowie Górniczej

O pieniądze na ten cel zabiega Pałac Kultury Zagłębia. Ars, ostatnie kino w mieście, zamknięte zostało półtora roku temu. Od tego czasu dąbrowianie jeżdżą na seanse najczęściej do Sosnowca. Projekcje w ich mieście organizowane są tylko raz w miesiącu w Pałacu Kultury Zagłębia, w ramach maratonów filmowych.

- To żenujące, żeby w takim dużym mieście nie było kina. Zawsze lubiłam chodzić na filmy, ale teraz wolę zostać w domu przed telewizorem. Nie mam tyle wolnego czasu, by jeździć do innych miejscowości - skarży się dąbrowianka Barbara Banach.

Jeśli Pałacowi uda się zainteresować swym projektem warszawski Instytut Sztuki Filmowej, już we wrześniu wystartują regularne seanse. Powodzenie w konkursie, do którego stanął PKZ, oznacza pieniądze na połowę inwestycji, czyli 75 tys. zł. Dotacja pozwoliłaby na remont sali, w której aktualnie występują amatorskie kabarety, zakup ekranu i nowoczesnych foteli, wytłumienie wnętrza.

Czy jednak nowe kino ma szansę konkurować z multipleksem, który już przyszłej wiosny wystartuje w Centrum Handlowym Pogoria? - Kino komercyjne nie będzie dla nas konkurencją, bo zaproponujemy widzom inny repertuar. Skupimy się na filmie europejskim i niszowym - mówi Mariusz Tarnowski z PKZ.

Jeżeli kino ruszy, powstaną przy nim dwa kluby: dyskusyjny oraz młodych filmowców, tworzących amatorskie produkcje.

W maju okaże się, czy Pałac otrzyma dotację z Instytutu Sztuki Filmowej. Jeśli się nie uda, poprosi o pomoc finansową magistrat.

Magdalena Warchala
z gazeta.pl

Konferencja w PKZ nt uzależnień od alkoholu

22 i 23 marca w Pałacu Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej odbędzie się I Euroregionalna Konferencja Naukowo – Szkoleniowa „ZESPÓŁ UZALEŻNIENIA OD ALKOHOLU - WYMIAR MEDYCZNY, TERAPEUTYCZNY, SPOŁECZNY”. Organizatorem konferencji jest Śląskie Stowarzyszenie „Ad Vitam Dignam” w Katowicach, Centrum Psychiatrii w Katowicach, Zagłębiowska Agencja Rozwoju, Szpital Specjalistyczny im. Szymona Starkiewicza w Dąbrowie Górniczej, Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej oraz Ruch Samopomocowy.

Program konferencji

22 marca, czwartek - Medyczne aspekty zespołu uzależnienia od alkoholu.
8.00-9.00 Rejestracja uczestników.
9.00-9.15 Otwarcie Konferencji przez przedstawicieli władz samorządowych.

Sesja I – Somatyczne następstwa szkodliwego używania i uzależnienia od alkoholu.

9.15-9.45 Układ krążenia u osób nadużywających alkohol – Doc. Krzysztof Gołba
9.45-10.15 Tlenowy i beztlenowy metabolizm etanolu - E. czech, M. Hartleb
10.15-10.45 Alkoholowa choroba wątroby - E. czech, M. Hartleb
14.45-11.00 Prezentacje firm farmaceutycznych
11.00-11.30 Przerwa
11.30-12.00 Dziecko w rodzinie z problemem alkoholowym - M. Janas-Kozik, E. Kresimon, E. Stachowiak
12.00-12.20 Alkoholizm w starości - A. Witluk-Misztalska
12.20-12.40 Neurologiczne następstwa szkodliwego spożywania alkoholu - K. Lis
12.40-13.20 Przerwa i poczęstunek

Sesja II – Zaburzenia psychiatryczne w zespołach zależności od alkoholu

13.20-14.00 Mechanizmy uzależnienia i psychoterapia uzależnienia - Prof. Jerzy Mellibruda
14.00-14.30 Typologia uzależnienia od alkoholu – wpływ na decyzje terapeutyczne - Prof. Jerzy Samochowiec
14.30-15.00 Schizofrenia i uzależnienie od alkoholu – Doc. Joanna Meder
15.00-15.20 Przerwa
15.20-16.00 Podwójna diagnoza - Prof. Irena Krupka-Matuszczyk
16.00-16.20 Psychiatryczne następstwa uzależnienia od alkoholu – Dr Krzysztof Czuma
16.20-16.40 Alkoholowe zespoły abstynencyjne – Dr Tomasz Misztalski
17.00 Część artystyczna

23 marca, piatek - Problemy terapeutyczne i społeczne w zespołach zależności od alkoholu

Sesja III – Modele terapii uzależnienia od alkoholu. Ruch Samopomocowy

9.00-9.20 Program kompleksowej terapii uzależnienia od alkoholu - Centrum Psychiatrii w Katowicach
9.20-9.40 Problem duchowości w uzależnieniach - Mrg Stanisław Wolny
9.40-10.00 Możliwość dalszego leczenia osoby uzależnionej - Dr Adam Kłodecki
10.20-10.40 Przerwa
10.40-11.00 Struktura lecznictwa odwykowego. Zmiany organizacyjne. Perspektywy - J. Fudała
11.00-11.20 Alternatywne koncepcje terapii uzależnienia od alkoholu - Luis Alarcon
11.20-11.40 Leczenie ambulatoryjne w Poradni Terapii Uzależnień i Współuzależnień w Poznaniu - B. Ratajczak
11.40-12.30 Uzależnienie od środków psychoaktywnych - system wczesnego ostrzegania - M. Kidawa
12.30-13.00 Poczęstunek

Sesja IV – Społeczne i ekonomiczne przyczyny i następstwa uzależnienia od alkoholu

13.00-13.30 Ekonomiczne i społeczne przyczyny szkodliwego używania alkoholu - Prof. Lucyna Frąckiewicz
13.30–14.00 Uzależnienie od alkoholu – diagnoza zjawiska i zalecana profilaktyka - Prof. Kazimiera Wódz, Dr Andrzej Niesporek (WSB w Dąbrowie Górniczej)
14.00–14.30 Prawne aspekty zespołu zależności alkoholowej – Dr Tomasz Sadowski WSB w Dąbrowie Górniczej
14.30-15.00 Formy leczenia uzależnień refinansowane przez NFZ - przedstawiciel NFZ

Sesje satelitarne - 23 marca
1. 14.00-15.30 Uzależnienie od środków psychoaktywnych – nowe substancje, nowe wyzwania - Dyrektor Krajowego Biura d/s Przeciwdziałania Narkomanii Piotr Jabłoński
2. 15.30-17.30 Farmakoterapia w zespołach uzależnienia od alkoholu.

z UM

oraz:

Okno na kulturę

Na oryginalny sposób zainteresowania mieszkańców swoją ofertą wpadł Pałac Kultury Zagłębia. W holach kilku instytucji pojawiły się specjalne kompozycje ze starych foteli teatralnych i okiennej ramy, w której między szybami wklejony jest aktualny program imprez w PKZ. Akcja nosi nazwę "Okno na kulturę". - Chcemy w ten sposób nieco zaintrygować i młodszych, i starszych, bo dzisiaj zwykłe banery reklamowe przechodzą często bez echa. Pomysł jest prosty. Wystarczą cztery siedziska okryte czerwonym suknem oraz stare, stylowe okno jako gablota. Zainteresowanie takim informowaniem o koncertach, warsztatach i innych propozycjach jest spore - mówi Grzegorz Perz z PKZ.

Okna na kulturę stoją już m.in. w Miejskiej Bibliotece Publicznej oraz w Urzędzie Miejskim. Jeśli się uda, to reklamy pojawią się też w hipermarkecie. To nie jedyne zmiany w PKZ. Wkrótce, by kupić bilety na imprezy w Spodku, nie trzeba będzie jechać do Katowic. Mają być dostępne również w kasach PKZ.

(pas)

z dz

"pozbylismy sie" smogora i jego zony to wkoncu cos w pkzecie ruszylo i sabinki nam wywialo - nareszcie bo ilez mozna!!

--------------------

+Quote Post
Arbas
post czw, 22 mar 2007 - 10:25
Post #32

UZYTKOWNIK

Tak dla porządku:

Pani Smogór nigdy nie pracowała w PKZ.
Od lat jest dyrektorem w Muzeum Miejskim w Będzinie - Pałac Mieroszewskich.

+Quote Post
Hator
post czw, 22 mar 2007 - 22:21
Post #33

FdZD

ale ona chyba wystepowala razem z mezem w porwaniu sabinek - zcy sie myle...?

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post pon, 26 mar 2007 - 01:05
Post #34

UZYTKOWNIK

Goszcząc ostatnio parę razy w PKZ, i przyglądając się temu obiektowi z bliska, wydaje mi się że potrzebny jest remont sceny głównej. smile.gif Nie wiem czy to tylko takie wrażenie sprawia, ale farba z desek odchodzi a i chyba ze stanem ich samych nie wydaje mi się że jest najlepiej. Sala ładnie wygląda po remoncie - fajne krzesła, o niebo lepsze niż poprzednie a tu taki zonk.. a może tylko taki zły stan jest wizualny tej sceny..? wink.gif Kiedy ostatnio scena w PKZ przechodziła jakikolwiek remont? Mam wrażenie, że chyba nie wraz z widownią.. a może się mylę? rolleyes.gif Wie ktoś?

--------------------

+Quote Post
Arbas
post pon, 26 mar 2007 - 12:45
Post #35

UZYTKOWNIK

Do Hatora!
Pani Smogór nie śpiewa. Nie wiem kim jest z zawodu, ale dyrektoruje w Będzinie, w Pałacu Mieroszewskich.
Chodzi Ci pewnie o Panią Mierzyńską, która była w PKZ na etacie i śpiewała sopranem. Jest fertyczną brunetką, a Pani Smogór to blondynka. Przypisałeś nazwisko nie tej osobie. Zdarza się. Moje wiadomości pochodzą z pierwszej ręki. Byłem pare razy w Będzinie na imprazie.

+Quote Post
Hator
post pon, 26 mar 2007 - 22:58
Post #36

FdZD

ok - przeprazam za pomylke i szerzenie nie prawdy :)

PS Arbas - moze bys napisal cosik na temat wczesmoejezego dyrektorowania w PKZecie - za czasow pana T. bo ja slyszalem wiele niemilych rzeczy o owczesnych wtedy kierownikach/dyrektorach.

pozdr

--------------------

+Quote Post
Arbas
post wto, 27 mar 2007 - 11:41
Post #37

UZYTKOWNIK

Do Hator!
O poprzednim dyrektoriacie PKZ wiem tyle, ile przeciętny mieszkaniec bywający na koncertach. Prawie zawsze występowali Dyrektor Smogór - batyton i Ewa Mierzyńska - sopran. Ponieważ zdarzyło mi się również być kilka razy w Pałacu Mieroszewskich wiem, że Pani Dyrektor Smogór i Pani Ewa Mierzyńska to dwie różne osoby.
Pałacowi Kultury Zagłębia życzę jak najlepiej. Przede wszystkim mądrej dyrekcji i wysokich dotacji. Nie wiem czego bardziej...

+Quote Post
kwintosz
post czw, 29 mar 2007 - 23:49
Post #38

UZYTKOWNIK

Ciąg dalszy zamieszania z dyrektorem PKZ:

Dąbrowa Górnicza straciła na kulturze

Odesłany na przymusowy urlop Andrzej Smogór, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia, naraził budżet Dąbrowy Górniczej na milion złotych straty - twierdzi jego następca

Kontrowersje wokół osoby Smogóra pojawiły się pod koniec zeszłego roku, gdy bez konkursu powołany został przez ówczesnego prezydenta Dąbrowy Górniczej Jerzego Talkowskiego na stanowisko dyrektora Pałacu Kultury Zagłębia. Umowa była dla niego bardzo korzystna i zapewniała etat do końca 2011 roku.

- Zmianę warunków zatrudnienia zaproponowano mi, gdy zastanawiałem się nad odejściem do Teatru Wielkiego. Czemu miałem nie podpisać umowy, skoro sprawdzali ją prawnicy urzędu? - komentuje tę sprawę Smogór.

Podobną jak on gwarancję pracy otrzymała też jego zastępczyni Elżbieta Szymkowska i trzech pracowników.

Z początkiem tego roku, gdy Talkowski już przestał rządzić Dąbrową Górniczą, do PKZ-u wkroczyli kontrolerzy z magistratu. Chcieli zbadać, czy zalecenia przekazane przez nich dwa lata temu, gdy Smogór pełnił obowiązki dyrektora placówki, zostały zrealizowane. Wytknęli mu poświadczanie nieprawdy. Zarzucili, że wypłacał dodatki funkcyjne osobom, którym one nie przysługiwały, i naraził Pałac na straty. Dopatrzyli się też nieprawidłowości przy składaniu zamówień publicznych. Zasadność zarzutów potwierdzona została później przez Regionalną Izbę Obrachunkową.

Od czasu rozpoczęcia kontroli obowiązki dyrektora objął Grzegorz Perz, a Smogór wysłany został na urlop. Chociaż nie można go zwolnić do końca 2011 roku, konkurs na nowego dyrektora został już ogłoszony.

Perz jest oburzony postawą swego poprzednika: - Moim zdaniem nadużywał swych kompetencji. Powołana przez niego Zagłębiowska Scena Muzyczna przyniosła w ciągu 2,5 roku milion złotych straty. Nic dziwnego, że tak się stało, skoro zamiast zamówić plakaty u drukarza, dyrektor zlecał wykonanie projektu artyście ceniącemu się dziesięciokrotnie wyżej albo wynajmował za 44 tys. zł Salę Kongresową, a na biletach zarobił tylko 4 tys. zł. Latem jeździł ze spektaklami nad morze, zamiast grać w regionie. Można się zastanawiać, czy to jeszcze promocja, czy już niegospodarność - mówi Perz.

Andrzej Smogór przyznaje, że wydawał na Scenę dużo, ale chciał, by była przedsięwzięciem profesjonalnym. Zapewnia, że zarabiała ona na siebie, a PKZ za jego rządów wyszedł z długów. Niedawno pozwał Pałac, że ten nie wypłaca mu premii. Wniesienie sprawy przeciwko Perzowi zapowiada z kolei Elżbieta Szymkowska, do niedawna prawa ręka Smogóra, która wczoraj została dyscyplinarnie zwolniona. Zarzuca Perzowi mobbing.

- Jedyne, do czego mogę się przyznać, to fakt, że nie wykonałem zaleceń pokontrolnych sprzed dwóch lat. Zacząłem to robić, ale sprawa utknęła w magistracie - mówi Smogór.

Urząd Miejski wstrzymuje się z działaniami, dopóki nie dostanie zaleceń od RIO.

- Prezydent chce dokładnie zbadać sprawę, zasięgnąć opinii prawników, by nie ocenić sytuacji pochopnie. Konieczne będą jednak na pewno zmiany w regulaminach PKZ-u dotyczących wypłacania dodatków, zawierania umów i składania zamówień publicznych - mówi Bożena Słonka z Wydziału Nadzoru Właścicielskiego i Kontroli Wewnętrznej.
Magdalena Warchala 2007-03-29
www.gazeta.pl

Ten post edytował kwintosz czw, 29 mar 2007 - 23:50

--------------------

+Quote Post
Hator
post pią, 30 mar 2007 - 00:03
Post #39

FdZD

chamstwo i bezczelnosc bylych wladczych PKZetu przy tak niegospodarnym finansowaniu nie zna granic... ale tak to jest jak sie niektore osoby o nieodpowiednim charakterze dorwa do koryta.

Teraz PKZ naszczescie odzywa - ale co byla za rzadow Smogora (Porwanie Sabinek i jakies pierdolki) - przepasc jest ogromna.....

Panie Smogor - wstydzilbys sie Pan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

--------------------

+Quote Post
Arbas
post wto, 03 kwi 2007 - 22:00
Post #40

UZYTKOWNIK

Czy wiecie, że w 2008 roku PKZ skończy 50 lat?
100-lecia już niektórzy nie doczekają...
W ostatnim czasie zauważyłem nowe drzwi /te wielkie/, okna, fotele i parkiet na widowni. Ściany też pomalowane.
To dużo czy mało?

+Quote Post
kwintosz
post wto, 03 kwi 2007 - 22:08
Post #41

UZYTKOWNIK

Pałac w drogich opałach

Źle się działo w Pałacu Kultury Zagłębia - tak wynika z dwóch kontroli, które kończą sprawdzanie decyzji podejmowanych przez byłego dyrektora PKZ Andrzeja Smogóra i jego zastępczynię Elżbietę Szymkowską.

Kontrolerzy magistraccy wykryli m.in. poświadczenie nieprawdy w dokumentacji oraz niezgodne z przepisami wydatki.

- Zawierane były umowy-zlecenia z różnymi osobami, podczas gdy te zadania powinny być wykonane przez pracowników pałacu. Dyrekcja nie przestrzegała również przepisów dotyczących zamówień publicznych - tłumaczy Bożena Słonka, naczelniczka wydziału nadzoru właścicielskiego i kontroli wewnętrznej UM.

Pracownicy jej wydziału wykryli też w pałacu m.in. bezzasadne wypłacanie dodatków funkcyjnych pracownikom, którzy nie powinni ich otrzymać.

Czy zawieszony już dyrektor Smogór będzie musiał się tłumaczyć w prokuraturze?

- Z tą decyzją należy się wstrzymać do czasu przeanalizowania całej dokumentacji pokontrolnej. Ważne będą też opinie prawników oraz zalecenia pokontrolne RIO - dodaje Bożena Słonka.

Regionalna Izba Obrachunkowa też ma wątpliwości. Sprawdza czy z budżetu gminy powinna być finansowana działalność zawodowej Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej. Na razie wiadomo, że wystawiane przez nią operetki kosztowały miasto około miliona złotych.

- Sprawa kontroli w Pałacu Kultury Zagłębia jest dość specyficzna, a ilość zebranych materiałów i dokumentów ogromna - mówi Katarzyna Skrzypek z RIO. - Raport pokontrolny liczy ponad 600 stron, dlatego trudno nam wypowiadać się szczegółowo na temat wszystkich ustaleń. Wczoraj dokument został podpisany przez PKZ i będziemy się nim dalej zajmować. Po analizie pojawią się konkretne zalecenia pokontrolne.

Grzegorz Perz, który pełni obecnie obowiązki dyrektora Pałacu Kultury Zagłębia, chce się dowiedzieć, ile tak naprawdę kosztowało miasto utrzymanie Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej. - A przede wszystkim, czy wydawanie publicznych pieniędzy na realizację operetek nie było nadużyciem. W statucie Pałacu Kultury Zagłębia nie ma żadnego zapisu, że finansowanie tego typu przedsięwzięć, czyli występów zawodowych artystów, jest zadaniem gminy. I to właśnie wzbudziło szczególne zainteresowanie kontrolerów - mówi Grzegorz Perz.

Były dyrektor Andrzej Smogór wszystkiemu zaprzecza. Twierdzi, że kontrolne ustalenia są po to, by znaleźć powód, uzasadniający odsunięcie go od pełnienia funkcji.

- Z informacji, jakie otrzymałem wynika, że te kontrole wypadły dla nas pozytywnie. Nie pojawiły się żadne poważne zarzuty. Zgodnie z przepisami powinna mnie teraz zastępować wicedyrektor Elżbieta Szymkowska, ale została oddelegowana poza PKZ. Umowy o dzieło z różnymi osobami podpisywane były natomiast po konsultacji z prawnikiem, który nie miał do ich treści żadnych zastrzeżeń - odpiera zarzuty.

Andrzej Smogór pozwał PKZ do sądu. Uważa, że powinien otrzymywać nadal wynagrodzenie oraz premię, którą mu cofnięto.

- Mam aktualną umowę o pracę, podpisaną przez byłego prezydenta miasta Jerzego Talkowskiego, i uważam, że niewypłacanie mi należnych świadczeń jest niezgodne z przepisami. Dlatego postanowiłem dochodzić swoich praw na drodze sądowej - podkreśla Smogór.

Jego pretensje spowodowały kontrolę Państwowej Inspekcji Pracy.

- Kontrolerzy sprawdzili dokumentację i wszystko jest w porządku. Miałem też wizytę przedstawicieli Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, ale i oni nie stwierdzili uchybień - mówi Grzegorz Perz.
Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

Haha to już zaczyna przypominać farsę.. Ehh.. a wszystkiemu winne Sabinki.. laugh.gif

Ten post edytował kwintosz wto, 03 kwi 2007 - 22:10

--------------------

+Quote Post
Hator
post pią, 06 kwi 2007 - 19:53
Post #42

FdZD

mam nadz ze prokuratura wezmie sie za pupe bylego prezydenta w zwiazku z m.in. skandaliczna umowa dla pana smogora w ostatnich dniach rzadzenia pana T w miescie.

--------------------

+Quote Post
syzio
post pon, 18 cze 2007 - 14:54
Post #43

Dąbrowa G

Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

Milion wbrew statutowi

Regionalna Izba Obrachunkowa po prawie trzech miesiącach opracowywała wnioski po kontroli w Pałacu Kultury Zagłębia. Władze miasta właśnie zaczęły je analizować.
Okazuje się, że byli szefowie PKZ, namaszczeni przez byłego prezydenta miasta, Jerzego Talkowskiego, prawie milion złotych wydali niezgodnie ze statutem tej instytucji. Pieniądze poszły na działalność Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej. Zdaniem kontrolerów stało się tak dlatego, że pełniący wtedy obowiązki dyrektora PKZ Andrzej Smogór nie wystąpił do Rady Miejskiej z wnioskiem o zmianę obowiązującego statutu. Statut zaś nie przewidywał rozszerzenia działalności pałacu o funkcjonowanie zawodowej sceny muzycznej. To właśnie na jej produkcje, głównie operetki, i opłacenie artystów poszło w latach 2004-2006 z kasy PKZ 999 tysięcy 92 złote.

- Wyniki kontroli precyzują, że odpowiedzialność za te decyzje ponosi ówczesny dyrektor PKZ. Nie były to koszty statutowej działalności, a więc zostały źle rozliczone w Urzędzie Skarbowym, co dodatkowo skomplikowało sytuację PKZ. Jeśli zdecydujemy się na wystąpienie do rzecznika Dyscypliny Finansów Publicznych, to byłemu szefowi PKZ może grozić utrata prawa do zajmowania stanowisk publicznych na rok, trzy lub pięć lat, a także zwrot trzykrotnych poborów. Na pewno wykorzystamy wyniki kontroli do procesów sądowych - podkreśla Grzegorz Perz, obecny dyrektor PKZ.

Tymczasem w sądzie toczą się dwie sprawy przeciwko PKZ, w których Andrzej Smogór domaga się wypłaty zaległych premii

(w okresie, kiedy został odsunięty od pełnienia obowiązków, oraz przywrócenia do pracy).

- W wystąpieniu pokontrolnym RIO nie podała, jakie zyski przyniosła działalność Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej, a to jest istotne, bo pozwoliło nam ze straty prawie 400 tys. zł wyjść na plus. Formalnie nie było zgody radnych na zmianę statutu, ale scena nie działała w próżni. Została wpisana w schemat organizacyjny PKZ. Obecny prezydent miasta nie miał prawa mnie zwolnić, co także znalazło odzwierciedlenie w wynikach kontroli działalności magistratu - tłumaczy Andrzej Smogór.

W sprawie zwolnienia Andrzeja Smogóra było już kilka kontroli. - Andrzej Smogór przez cały czas był tylko pełniącym obowiązki dyrektora PKZ, a potem bez konkursu poprzedni prezydent podpisał z nim kontrakt na pięć lat. W sprawach personalnych miałem już od początku roku cztery kontrole Państwowej Inspekcji Pracy, które nie wykazały żadnych zaniedbań - mówi Grzegorz Perz.

Zarzutów przybywa

Kontrola Regionalnej Izby Obrachunkowej ujawniła także wiele innych, dziwnych praktyk w PKZ. Zastępca dyrektora PKZ, Elżbieta Szymkowska, mimo braku pisemnego upoważnienia zatwierdziła do wypłaty (od czerwca 2004 do marca 2005) ogromną ilość umów o dzieło, umów zleceń i list wypłat.

Łącznie wydatki te sięgają prawie 60 tys. zł. W 2003 i 2004 r. PKZ podpisał także trzy umowy na rejestrację imprez organizowanych przez pałac, przegrywanie materiałów archiwalnych oraz nakręcenie dokumentu o historii placówki. Zapłacono za to ponad 11 tys. zł, ale po filmach... nie ma ani śladu.

Piotr Sobierajski

+Quote Post
kwintosz
post sob, 15 wrz 2007 - 22:09
Post #44

UZYTKOWNIK

Nie wiem jak to wygląda gdzie indziej ale jedyny jaki znam klub osiedlowy "Helikon" doczekał się remontu. Nie znam jego zakresu, czy to tylko termomodernizacja ale to i tak dobrze, bo jego wygląd był fatalny. Zresztą zobaczcie sami dwie fotki tego obiektu:
HELIKON 1
HELIKON 2
Jak widzicie, chyba jednak takie "malowanie" kolorowe jest na topie.. Jednym się podoba innym nie. Cóż cieszy fakt że w końcu zaczęto dbać o ośrodki kultury w naszym mieście.

--------------------

+Quote Post
syzio
post sob, 15 wrz 2007 - 22:16
Post #45

Dąbrowa G

Mi się podoba to że w naszym mieście kolor jest "trendy" biggrin.gif Wreszcie ożywienie naszej szarej rzeczywistości (czyt. miasta)

+Quote Post
kwintosz
post sob, 03 lis 2007 - 17:26
Post #46

UZYTKOWNIK

No i stało się o czym już można było przeczytać parę miesięcy temu a mianowicie:
CYTAT

Pałac i dom kultury połączone

Radni w Dąbrowie Górniczej zdecydowali o połączeniu dwóch największych instytucji kultury w mieście. Od 1 stycznia przyszłego roku Pałac Kultury Zagłębia i Dom Kultury w dzielnicy Ząbkowice znów będą miały wspólną dyrekcję i razem będą przygotowywać ofertę dla mieszkańców.

Nie byłoby w tym może nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że w ciągu ostatnich 11 lat to już piąta zmiana struktur pałacu i domu kultury. Średnio przez 2 lata w Ząbkowicach pracownicy DK rządzą się sami, a potem znów wracają pod administrację Pałacu Kultury Zagłębia. I tak w kółko. Za każdym razem argumentem za połączeniem lub rozdzieleniem obu instytucji są finanse.

Ostatnia faza niezależności DK trwała od 1 lipca 2005 r., bo za rządów poprzedniego prezydenta Jerzego Talkowskiego radni zadecydowali, że Ząbkowice zasługują na swoją odrębną instytucję kultury. Mówiono co prawda, że jest to nieopłacalne ekonomicznie, ale mieli na tym skorzystać mieszkańcy. Zresztą oni sami postawili przed ponad 50 laty budynek - wtedy Związkowego Domu Kultury.

Niedawno okazało się jednak, że dwie największe sale i cały dach ząbkowickiego budynku nadają się wyłącznie do generalnego remontu, więc imprez i koncertów poza sezonem letnim nie było gdzie robić. Remont był planowany jeszcze w ubiegłym roku, ale nic z tego nie wyszło. Ruszył w tym roku.

Teraz władze lokalne uznały, że najlepszym wyjściem z finansowego patu (za remont domu kultury trzeba przecież zapłacić) będzie ponowne połączenie obu placówek. Jednak podczas głosowania w komisji kultury UM większość rajców była przeciw (7:5). Pracownicy Domu Kultury (jest ich 26) najpierw zapowiadali akcję strajkową, ale ostatecznie podpisali porozumienie o warunkach zatrudnienia i płacy.

- Dostaliśmy dwuletnią gwarancję zatrudnienia i dotychczasowej płacy, więc będziemy tego pilnować. Decyzję o połączeniu z PKZ podjęli radni i to ich ocenią mieszkańcy - mówi Adrian Lepa, przewodniczący WZZ Sierpień 80 pracowników DK w Ząbkowicach.

Problemy jednak zostały. Kończy się już remont dachu, ale zostało jeszcze wiele pracy w sali teatralnej i widowiskowej. Na ten czas instruktorzy z Ząbkowic muszą gdzieś się podziać.

- Mają trafić do świetlic środowiskowych, ale nie może dojść do sytuacji, że w tym czasie ząbkowiczanie pozostaną bez dostępu do imprez kulturalnych. Muszą być organizowane tak, jak dotychczas - dodaje Adrian Lepa.

Władze miasta zapewniają tymczasem, że utworzenie jednego, dużego miejskiego centrum kultury przyniesie 330 tys. zł rocznie oszczędności. Pieniądze wydawane były do tej pory na administrację i zarządzanie. Zlikwidowane zostaną etaty dyrektora DK, jego zastępcy i głównej księgowej.

- Oferta kulturalna dla mieszkańców na pewno się nie zmniejszy, bo właśnie nad nią będą pracować instruktorzy domu kultury, choć w innych miejscach - zapewnia Grzegorz Perz, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia. - Zyski z biletów, wynajmu pomieszczeń i sal DK mają pozostać w Ząbkowicach, podobnie jak coroczna dotacja z budżetu gminy.

Sami ząbkowiczanie mówią, że władze bawią się z nimi w ciuciubakę. Poza tym w Radzie Miasta nie zasiada ani jeden mieszkaniec tej dzielnicy.

- Żal było patrzeć jak Dom Kultury niszczał, więc remont cieszy. Jeśli jednak my i nasze dzieci zostaniemy odcięci od kółek zainteresowań, imprez i koncertów, to będzie znaczyło, że ktoś znów podjął błędną decyzję - mówi Magdalena Kotowicz, mieszkanka Ząbkowic.

Zbudować, porządzić, podzielić, porządzić, połączyć, porządzić

Związkowy Dom Kultury rozpoczął działalność w maju 1954 r. Osiem lat później przekształcił się w Międzyzakładowy Dom Kultury, a opiekę nad nim objęły tutejsze Zakłady Elektrochemiczne oraz Huta Szkła Okiennego i Huta Szkła Gospodarczego. Do końca lat 80. dom kultury był finansowany przez wszystkie trzy zakłady. Przemiany polityczne sprawiły, że znalazł się bez wsparcia. Na początku lat 90. zła sytuacja ekonomiczna sprawiła, że MDK został włączony po raz pierwszy jako filia do Pałacu Kultury Zagłębia.
Dom Kultury Ząbkowice na krótko odzyskał samodzielność w latach 1998-2000, by od 1 lipca 2005 r. ponownie działać jako samodzielna placówka. Taka sytuacja może potrwać do 1 stycznia 2008. Wtedy DK znowu wejdzie w skład Pałacu Kultury Zagłębia.

Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni

Szczerze mówiąc to sam nie wiem jak jest lepiej. Może ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie, może @Picaro?

--------------------

+Quote Post
picaro
post sob, 03 lis 2007 - 20:37
Post #47

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

Szczerze to wolę nie, bo chyba nie do końca jestem kompetentny w tej sprawie, a także mógłbym być nie obiektywny. Nie wiem jak wygląda "od środka" sytuacja DK, a nawet nie bardzo wiem jakie działania prowadzili, tyle co tam czasem z jakiegoś plakatu. Więc lepiej niech jakiś mieszkaniec Ząbkowic się wypowie wink.gif

+Quote Post
post czw, 15 lis 2007 - 14:00
Post #48

@picaro

orientujesz sie moze czy cos sie ruszylo w sprawie telebimu, na ktorych beda ogloszenia imprez, ewentualne reklamy. Nie widzialem przetargu, chyba ze to nie miqsto a PKZ hmm. Jak wiemy teraz palac wyglada nieciekawie, z taka iloscia reklam

--------------------

+Quote Post
syzio
post czw, 15 lis 2007 - 14:06
Post #49

Dąbrowa G

Coś wczoraj na "Centrum" Zawieszali, wyglądało to jak mini telebim.

+Quote Post
post czw, 15 lis 2007 - 14:08
Post #50

na DH Centrum?

fajnie by tez bylo, ale maly? najlepiej jak najwieksze biggrin.gif
takie jak te 2 na Redenie?

--------------------

+Quote Post
syzio
post czw, 15 lis 2007 - 14:10
Post #51

Dąbrowa G

Tak na DH Centrum. Nie wiem czy to na pewno jest telebim, wczoraj jak zakładali był cały czarny tongue.gif. Jest mały, gubi się w innych bannerach.

+Quote Post
picaro
post czw, 15 lis 2007 - 14:25
Post #52

UZYTKOWNIK

Z tego co mi wiadomo to sprawa jest już na finale i już niebawem znikną banery. Będzie na środku telebim, najpier jedna część później będzie rozbudowany. Podobno nawet mecze mają być na nim transmitowane smile.gif

+Quote Post
post czw, 15 lis 2007 - 14:28
Post #53

to swietnie smile.gif

--------------------

+Quote Post
post sob, 17 lis 2007 - 11:04
Post #54

Wyswietlacz LED na DH Centrum juz dziala, jest maly i wyglada marnie

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post sob, 17 lis 2007 - 15:21
Post #55

UZYTKOWNIK

Tez to widzialem wczoraj....jak wracałem z pracy ok.17.45 na tym telebimie była wokół niebieska ramka a reszta czarna. Mam nadzieje ze go zwiększą.....fajnie.

+Quote Post
szer
post nie, 18 lis 2007 - 12:04
Post #56

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 152
GG: 7413760 status gadu-gadu

Temat raczej nie jest o tym, ale skoro zaczeliście to i fotki Wam dam wink.gif

--------------------
33001,04

+Quote Post
post wto, 18 gru 2007 - 09:53
Post #57

jeszcze nie widzialem, ciekawe czy to LED

CYTAT

Telebim na Pałacu
dziś

Wczoraj obok Pałacu Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej pojawił się telebim. Będzie informował mieszkańców nie tylko o najważniejszych wydarzeniach kulturalnych, ale także stanie się nośnikiem reklamy. Na telebim nie jest duży: ma metr na pięć, kosztował z montażem około 70 tys. zł. Docelowo na ścianie frontowej PKZ ma się pojawić ogromny telebim o powierzchni 20 m kwadratowych.

- Będzie zawieszony nad wejściem, ale musimy znaleźć pieniądze na kolejne elementy. To bardzo nowoczesne urządzenie pozwoli reklamować nasze imprezy i przedsięwzięcia, a także na przykład emitować miejski serwis informacyjny. Jest przystosowany do transmisji video z dźwiękiem, co można wykorzystać w przyszłości do relacji z najważniejszych wydarzeń w mieście - podkreśla Dawid Orpych, wicedyrektor PKZ.
(pas) - POLSKA Dziennik Zachodni

no to mamy juz 4 w DG, liczac to cos na DH Centrum.

Oby pieniadze sie szybko znalazly i dolozyli kolejne 3 elementy smile.gif

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post wto, 18 gru 2007 - 11:00
Post #58

UZYTKOWNIK

CYTAT(:) @ wto, 18 gru 2007 - 09:53) *
jeszcze nie widzialem, ciekawe czy to LED
no to mamy juz 4 w DG, liczac to cos na DH Centrum.

Oby pieniadze sie szybko znalazly i dolozyli kolejne 3 elementy smile.gif

Ja mam pewne obawy, co do tego jak szybko się znajdą. 70 tys. za jedną część to nie są wielkie pieniądze jak na budżet. Jakby miały się tak łatwo znaleźć, to znalazłyby się już odrazu. W środę się obluka przed spotkaniem FdZD i lodowisko i wyświetlacz biggrin.gif bo dziś to nie bardzo mam czas. Alma Mater wzywa..

Ten post edytował kwintosz wto, 18 gru 2007 - 11:01

--------------------

+Quote Post
szer
post pią, 21 mar 2008 - 11:37
Post #59

UZYTKOWNIK

CYTAT
Zakończył się pierwszy etap remontu Domu Kultury
dziś

Dom Kultury w Ząbkowicach po ponad trzech latach oczekiwań nareszcie doczekał się remontu mniejszej sali gimnastycznej, dzięki czemu można będzie organizować ponownie imprezy i koncerty. Pierwszym akcentem był wtorkowy Dzień Irlandzki i koncert zespołu Beltaine, w ramach stałego cyklu - Z muzyką bliżej Europy.

Termin zakończenia prac zgodnie z umową minął wczoraj, a całość kosztowała lokalny budżet 1,8 mln zł brutto.

- Zakres był dość szeroki, ponieważ trzeba było wymienić konstrukcję dachu nad główną salą teatralną i salą gimnastyczną. Dodatkowo wykonane zostało nowe ocieplenie oraz odwodnienie. Prace objęły także roboty wewnątrz obiektu, czyli wymianę parkietu sali gimnastycznej, wykonanie tynków, sufitu podwieszanego. Pojawiły się także nowe okna i drzwi - informuje Wojciech Mizerski naczelnik Wydziału Inwestycji Miejskich w dąbrowskim magistracie.

Dom Kultury w Ząbkowicach od 1 stycznia br. został ponownie włączony w struktury Pałacu Kultury Zagłębia. Lokalne władze uznały, że utworzenie w mieście jednego, dużego centrum kultury przyniesie spore oszczędności w administracji i zarządzaniu (330 tys. zł rocznie), bo zlikwidowane zostały m.in. etaty dyrektora, jego zastępcy i głównej księgowej. Ponad 20 pracowników wyraziło zgodę na takie rozwiązanie, gwarantując sobie 2-letnie zatrudnienie i płace na dotychczasowym poziomie oraz stały dostęp mieszkańców Ząbkowic do imprez kulturalnych.

- By w Domu Kultury mogły się odbywać spektakle, koncerty i spotkania koniecznością był remont. Na razie mamy za sobą pierwszy etap, który pozwoli wykorzystać mniejszą salę widowiskową. To już dużo. Teraz musimy się zastanowić, co z salą teatralną. Mamy zrobiony dach, podwieszany sufit. Teraz przydałaby się jeszcze wymiana parkietu - mówi Grzegorz Perz, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia.

Kadra ząbkowickiej placówki w czasie remontu pracowała m.in. w świetlicach środowiskowych, organizowała także imprezy w innych placówkach kultury na terenie miasta.

--------------------
33001,04

+Quote Post
post śro, 07 maj 2008 - 19:15
Post #60

CYTAT

Pałac do remontu
dziś

Pałac Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej dokładnie w tym roku świętuje półwiecze istnienia.

Ten jubileusz największej w mieście i regionie placówki kultury i sztuki zmąciły jednak problemy z utrzymaniem jej w dobrym stanie technicznym. Odpadające części elewacji zewnętrznej i dachu zagrażają przechodniom.

Dotychczas PKZ nie doczekał się bowiem generalnego remontu. Jedyne, co udało się zrobić, to wymienić część okien. To jednak zbyt mało, by mógł funkcjonować przez kolejne dziesięciolecia.

- Zawsze, kiedy idę obok Pałacu, to spoglądam w górę, bo wydaje mi się, że zaraz coś spadnie mi na głowę. Niby są jakieś siatki, niby pojawiają się tablice zakazujące przechodzenia zbyt blisko murów, ale wiadomo, jak to jest. Dzieci i młodzież nie zwracają na to uwagi, a i starsi się zapomną. I co wtedy? - zastanawia się Stanisław Kowalski, mieszkaniec bloku przy ul. Wojska Polskiego.

- Gołym okiem widać, jak rozsypują się podjazdy i zabezpieczenia tarasów - dodaje Barbara Groniecka, mieszkanka śródmieścia.

Sytuacja jest trudna, bo na generalny remont potrzeba ponad 10 milionów złotych. Koszty modernizacji są tak wysokie, bo wszystko musi się odbyć zgodnie z zaleceniami śląskiego konserwatora zabytków.

- Największe problemy mamy z zagrzybieniem części pomieszczeń oraz tralkami z piaskowca. Widać, że do budowy nie używano zbyt trwałych materiałów, bo odpadały nam elementy wykonane z piaskowca. Specjalistyczna firma zabezpieczyła jednak dach i najbardziej zagrożone części elewacji. By ją odnowić i wyczyścić nie wystarczy jednak zwykła metoda, przy użyciu sprężonego piasku, ale konieczne jest użycie środków chemicznych - mówi Grzegorz Perz, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia. - Mamy pozwolenie na budowę i renowację, a obecnie jesteśmy na etapie studium wykonalności całego projektu. Próbowaliśmy już dwa razy składać wnioski o dotacje do Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Katowicach, ale bezskutecznie. Pierwszeństwo mają bowiem przeważnie obiekty sakralne.

PKZ znajduje się na utrzymaniu gminy i to właśnie tu z konieczności musi szukać potrzebnych funduszy. W Wieloletnim Planie Inwestycyjnym zapisanych jest na ten cel 800 tys. zł, ale władze Dąbrowy liczą, że uda im się prawie 4 mln euro pozyskać z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013.

- Pieniądze zabezpieczone w budżecie pozwolą w pierwszym etapie prac na remont podjazdów, przybudówek oraz tarasów zewnętrznych, a potem zgodnie z projektem rozpocznie się modernizacja budynku - informuje Anna Zubko z dąbrowskiego magistratu.

Socrealizm w czystej postaci

W Dąbrowie Górniczej na liście obiektów mających warość zabytkową znajduje się tylko pięć pozycji.

Poza Pałacem Kultury Zagłębia to kapliczka św. Katarzyny w Ujejscu, kaplica w Trzebiesławicach oraz sanktuarium Matki Boskiej Anielskiej w centrum miasta i kościół pod wezwaniem św. Antoniego z Padwy w Gołonogu.

Właśnie na ten ostatni obiekt 30 stycznia br., zgodnie z uchwałą Rady Miejskiej z budżetu gminy przeznaczona została dotacja w wysokości 200 tys. zł. Fundusze mają pomóc w ułożeniu nowej posadzki granitowej.

Tymczasem imponujący swoimi gabarytami (4700 m2 powierzchni użytkowej, 63 tys. m3 kubatury) Pałac Kultury Zagłębia, wybudowany w latach 1951-58 według projektu Zbigniewa Rzepeckiego. Jest jednym z największych tego typu w Polsce. Obok warszawskiego Pałacu Kultury i Nauki, to najlepszy przykład monumentalnego stylu socrealistycznego.

Pomysłodawcą jego powstania był ówczesny wojewoda śląsko-dąbrowski Aleksander Zawadzki, a Komitet Budowy Pałacu Kultury zawiązał się w 1949 roku. Niepowtarzalny charakter mają wnętrza PKZ, wyłożone marmurami oraz ręcznie malowanymi kaflami. W salach dominuje też drewno, a w sali ślubów i małej sali kameralnej rzędy luster.

Piotr Sobierajski

Co ciekawe na te podjazdy i przybudowki, jakies srodki sa zapisane juz od lat w WPI i nic

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post pią, 16 maj 2008 - 01:15
Post #61

UZYTKOWNIK

CYTAT

W sali teatralnej Pałacu będzie nowe nagłośnienie

Pałac Kultury Zagłębia pozyskał kolejną dotację z Instytutu Sztuki Filmowej w Warszawie. Tym razem jest to kwota 100 tys. zł, dzięki której gruntowną modernizację przejdzie sprzęt nagłaśniający widowiska i pokazy filmowe w sali teatralnej.

- Złożyliśmy stosowny wniosek i właśnie dowiedzieliśmy się, że został rozpatrzony pozytywnie, co jest bardzo dobrą informacją. Te pieniążki z pewnością ułatwią nam i przyspieszą całe przedsięwzięcie. Drugą część kwoty potrzebnej na wyposażenie sali w nowoczesny sprzęt, w takiej samej wysokości, otrzymamy z budżetu gminy. Oszczędności są jednak ogromne - mówi Grzegorz Perz, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia.

To już drugi projekt dąbrowskiego Pałacu, zaakceptowany przez warszawski instytut. W ubiegłym roku udało się zdobyć w ten sposób połowę ze 136 tys. zł, potrzebnych na remont kina studyjnego Kadr. W nowoczesnej sali pojawiło się więc m.in. prawie sto wygodnych miejsc fotelach wyposażonych w pulpity, nowy ekran, projektor i wytłumione wnętrze. A co najważniejsze w mieście zaczęło działać wreszcie kino. Wraz z reaktywacją kina w PKZ rozpoczęły także swoją działalność Amatorski Klub Filmowy Kadr oraz Filmowy Klub Dyskusyjny.

Postępuje także modernizacja Domu Kultury w Ząbkowicach. Gotowa jest już po kilku miesiącach remontów mała sala (tzw. gimnastyczna), gdzie można organizować zajęcia, spotkania i koncerty dla mieszkańców. Naprawione zostało także poszycie dachu, a teraz na wymianę czeka jeszcze parkiet w dużej sali na pierwszym piętrze. Na to przedsięwzięcie trzeba jeszcze znaleźć fundusze.
(PAS) - POLSKA Dziennik Zachodni

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 16 maj 2008 - 17:50
Post #62

UZYTKOWNIK

To dobra informacja bo PKZ jest naprawdę wyjątkowy w naszym rejonie...mam nadzieje ze doczekamy sie tez kiedyś renowacji elewacji zewnętrznej a i być moze i wewnętrznej....

+Quote Post
kwintosz
post pią, 16 maj 2008 - 23:58
Post #63

UZYTKOWNIK

Co do renowacji PKZ. Byłem dziś w ramach FdZD na komisji ds. rozwoju i promocji RM i była mowa o lokalnym programie rewitalizacji oraz związanym z tym składaniem projektów. Miasto chce zgłosić projekty dt. remontu PKZtu na ok 18mln zł (jesli dobrze pamietam), boiska "Damel" które ma być wielofunkcyjnym obiektem, oraz ośrodka szkolno-wychowawczego..
Swoją drogą na remont przybudówek i podjazdów kasa chyba jest..

Ten post edytował kwintosz sob, 17 maj 2008 - 09:27

--------------------

+Quote Post
mydliczek
post śro, 18 cze 2008 - 17:06
Post #64

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 139

+Quote Post
szer
post śro, 18 cze 2008 - 17:06
Post #65

UZYTKOWNIK

Właśnie na PKZecie montują telebim (16 części) ;d
Zdjęcia dam zaraz ;p

--------------------
33001,04

+Quote Post
mydliczek
post śro, 18 cze 2008 - 17:08
Post #66

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 139

hehe tongue.gif

Ten post edytował mydliczek śro, 18 cze 2008 - 17:08

+Quote Post
szer
post śro, 18 cze 2008 - 17:12
Post #67

UZYTKOWNIK

Ha wyprzedziłeś mnie ;p. To dorzucę swoich zdjęć 4 ;p
http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080618 (na dole galerii, tymczasowo są tam ;p)

--------------------
33001,04

+Quote Post
post czw, 19 cze 2008 - 18:51
Post #68

Rozbudowali go wczesniej niz przypuszczalem. Zapowiadali, ze w tym roku, ale wiadomo jak wygladaja u nas wszelkie inwestycje. Widocznie im sie spodobal i sie oplaca.
Dzisiaj juz dziala.

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 19 cze 2008 - 18:57
Post #69

UZYTKOWNIK

CYTAT(:) @ czw, 19 cze 2008 - 18:51) *
Rozbudowali go wczesniej niz przypuszczalem. Zapowiadali, ze w tym roku, ale wiadomo jak wygladaja u nas wszelkie inwestycje. Widocznie im sie spodobal i sie oplaca.
Dzisiaj juz dziala.

Przed 17 jak jechalem to jeszcze nie dzialal....wiadome zrobili szybko bo taki telebim moze zarobic na siebie lepiej przyciaga uwage niz billboard ktorych jest juz multum.

+Quote Post
szer
post czw, 19 cze 2008 - 19:44
Post #70

UZYTKOWNIK

Jak ktoś widział działający to niech powie jaka jakość? Jest to diodowy? Jak tak to jakiekolwiek transmisje będą marnej jakości :|. Na dniach DG jakoś źle mi się oglądało koncert T.Love...

Ale i tak cieszy, że wkońcu go zrobili smile2.gif. Lepsze to niż nic

--------------------
33001,04

+Quote Post
post czw, 19 cze 2008 - 19:50
Post #71

Widzialem z daleka, ale to mial byc rozbudowany poprzedni, ten ktory byl z prawej strony

--------------------

+Quote Post
szer
post czw, 19 cze 2008 - 19:53
Post #72

UZYTKOWNIK

Hmmmm czy ja wiem czy to jest rozbudowany... Pojedyńcze panele wydają mi się większe, aniżeli poprzedni... Przynajmniej na wysokość...choć mogę się mylić.

--------------------
33001,04

+Quote Post
picaro
post czw, 19 cze 2008 - 20:17
Post #73

UZYTKOWNIK

To jest rozbudowany poprzedni ekran i jest to ekran diodowy LED. Coś jak TUTAJ choć innej firmy. Czyli też coś podobnego jak na dni DG. Jakość wiadomo, że nie jest bardzo bardzo, ale to przede wszystkim ma służyć do reklamy, zresztą obecnie to chyba nic lepszego spełniającego tego typu funkcji nie ma. No i to ma być widać z daleka, a nie z 5 m.

+Quote Post
kwintosz
post czw, 19 cze 2008 - 20:18
Post #74

UZYTKOWNIK

Tamto było 1/4 tego co ma być teraz. Znaczy takie były zapowiedzi. Pewnie Picaro zaraz nam wyjaśni.. smile.gif
EDIT: aż mnie uprzedził... ehh tongue.gif

Ten post edytował kwintosz czw, 19 cze 2008 - 20:18

--------------------

+Quote Post
picaro
post czw, 19 cze 2008 - 20:20
Post #75

UZYTKOWNIK

a nie wiem czy to jest 1/4 czy 1/3 bo jakoś nie zwróciłem uwagi, ale coś takiego laugh.gif i jest chyba wystarczająco duże

+Quote Post
szer
post czw, 19 cze 2008 - 20:21
Post #76

UZYTKOWNIK

Tak, tak wiadomo, że głównie reklamy tam będą wyświetlane smile2.gif. Ale wiadome, że można też coś więcej pokazywać. Mecze reprezentacji, może igrzyska, może mecze MKSu, albo inne imprezy na terenie DG wink.gif. Możliwości zastosowania jest dużo ;d

--------------------
33001,04

+Quote Post
picaro
post czw, 19 cze 2008 - 20:22
Post #77

UZYTKOWNIK

no i sam nie wiem czy mi się to podoba, ale się przyda laugh.gif a teraz idę oglądać mecz ale w TV

+Quote Post
post czw, 19 cze 2008 - 20:55
Post #78

a ja sie powtorze, widzialbym cos takiego polokroglego na cale pietro nad Sanepidem. Ktos by zainwestowal a potem kasa by mu leciala. Prawie jak Picadilly Circus tongue.gif

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post pią, 27 cze 2008 - 22:50
Post #79

UZYTKOWNIK

Telebim na Pałacu Kultury Zagłębia w pełnej krasie biggrin.gif :

A ja mam do forumowiczów jeszcze pytanie czy podobają wam się te reklamy które jeszcze zostały? Czy nie po to był kupiony banner by wszelkie reklamy zniknęły? Bo ja tu nie widzę konsekwencji.. wink.gif

--------------------

+Quote Post
Peterek
post sob, 28 cze 2008 - 00:05
Post #80

Sun of a beach

Nr użytkownika: 883
GG: 6460675 status gadu-gadu

A niech sobie będą. Kasa za nie jest, a bez nich czy z nimi i tak nikt nie będzie podziwiał "walorów estetycznych" naszego centrum ;p

--------------------
"Słońce lśni, mieni się, jak ze złota sztabka, trafia szlag, że nie można go skraść"

+Quote Post
vacu
post sob, 28 cze 2008 - 11:09
Post #81

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(kwintosz @ pią, 27 cze 2008 - 20:50) *
A ja mam do forumowiczów jeszcze pytanie czy podobają wam się te reklamy które jeszcze zostały? Czy nie po to był kupiony banner by wszelkie reklamy zniknęły? Bo ja tu nie widzę konsekwencji.. wink.gif

A mnie się nie podobają, w ogóle nie podoba mi się sposób w jaki umieszcza się wielkie reklamy w centrach miast, pod tym względemtaki trochę "dziki zachód" mamy u nas. Obejrzyjcie sobie ten filmik o Warszawie np.

+Quote Post
szer
post pią, 04 lip 2008 - 12:02
Post #82

UZYTKOWNIK

CYTAT
Na budynku Pałacu Kultury Zagłębia zamontowano telebim

Pałac Kultury Zagłębia czeka na generalny remont podjazdów oraz elewacji zewnętrznej, ale nie przeszkodziło to montażowi ogromnego telebimu, a także super nowoczesnego nagłośnienia, które pojawi się na sali teatralnej. Dzięki temu sprzętowi będzie można usłyszeć na balkonach nawet szepty, dochodzące ze sceny.

Ogromny telebim zastąpił szpecące fronton budynku reklamy i jest obecnie największym tego typu nośnikiem informacji w całym mieście. Na 20 metrach kw. powierzchni świeci prawie 200 tys. diód, co daje doskonały obraz. Reklamy, zapowiedzi miejskich imprez, koncertów i Akcji Lato prezentowane są od godz. 5.30 do 23.30.

- Zgodnie z sugestiami mieszkańców okolicznych bloków w nocy sprzęt jest wyłączany. Na razie znajduje się na rusztowaniu, dzięki czemu może być bez problemu przetransportowany w inne miejsce. Generalnie takie rozwiązanie jest dobrze odbierane przez dąbrowian i przyczynia się do zmiany wizerunku centrum. Cały sprzęt jest także oczywiście ubezpieczony. Mamy kilka ciekawych pomysłów, jak wykorzystać jego możliwości - przyznaje Grzegorz Perz, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia.

Na telebimie mogą swoją ofertę odpłatnie prezentować firmy. Wkrótce pojawią się tam natomiast wizerunki zabytkowych sal i wnętrz Pałacu, które mają zachęcić tych, którzy jeszcze tam nie byli do odwiedzin tego wyjątkowego miejsca. Nie zabraknie także konkursów sms-owych, będzie można np. przekazać na telebimie życzenia z okazji świąt albo Walentynek, a nawet... ślubu, które udzielane są właśnie w PKZ. Sprzęt umożliwi także pokazy autorskich produkcji, zrealizowanych przez działający tutaj Amatorski Klub Filmowy.

PKZ pozyskał także ostatnio 100 tys. zł z Instytutu Sztuki Filmowej w Warszawie na montaż i zakup nowego nagłośnienia do największej sali teatralnej.

Sprzęt oparty na technologii Dolby Surround sprawi, że wszystko co dzieje się na scenie, będzie dokładnie słyszalne w najdalszych zakątkach sali, a także na balkonie. Nowe głośniki pojawią się bowiem za ekranami - mówi Grzegorz Perz.

W planach jest także odnowienie garderób, znajdujących się tuż za sceną.

Dotacja z warszawskiego Instytutu Sztuki Filmowej była już drugą, bo wcześniej Pałac uzyskał 136 tys. zł dofinansowania do projektu nowego Kina Studyjnego Kadr, które powstało w październiku ubiegłego roku.

Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni

--------------------
33001,04

+Quote Post
kwintosz
post pią, 04 lip 2008 - 17:28
Post #83

UZYTKOWNIK

Za niedługo pierdnąć cichacza na pl. wolności nie będzie można bez zgody mieszkańców okolicznych budynków. wink.gif Parasolki źle, telebim źle za niedługo KZKGOP każą rozwiązać bo autobusy przez centrum jadą. laugh.gif
Ludzie kochani.. centrum miasta a chcieliby mieć jak na cmentarzu pośrodku pola (zupełna cisza) i (ciemność jak w d..). wink.gif

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 04 lip 2008 - 17:49
Post #84

UZYTKOWNIK

CYTAT(kwintosz @ pią, 04 lip 2008 - 17:28) *
Za niedługo pierdnąć cichacza na pl. wolności nie będzie można bez zgody mieszkańców okolicznych budynków. wink.gif Parasolki źle, telebim źle za niedługo KZKGOP każą rozwiązać bo autobusy przez centrum jadą. laugh.gif
Ludzie kochani.. centrum miasta a chcieliby mieć jak na cmentarzu pośrodku pola (zupełna cisza) i (ciemność jak w d..). wink.gif

To jak w DG maja takie problemy to co maja powiedziec ludzie sasiadujący z Pl. Defilad przed PKiN w Warszawie? Tam jest ciągle jakaś impreza nie mówie już o jasności czy ruchu pieszym (kolejka po kebab ok. godz. 24 to standard.) Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić...wktótce i ludzie mieszkający na rogu Sobieskiego i 3go maja tez zaczną narzekać na CH że im jasno i głośno....

Ten post edytował Sebastian22 pią, 04 lip 2008 - 17:50

+Quote Post
Arbas
post sob, 05 lip 2008 - 19:03
Post #85

UZYTKOWNIK

Zawsze można mieszkanie w centrum zamienić na: Ząbkowice, Błędów, Tucznawę, Krzykawkę i setkim innych miejsc. Problemu nie widzę...

+Quote Post
szer
post nie, 27 lip 2008 - 22:00
Post #86

UZYTKOWNIK

CYTAT
Z ekranu na Pałacu Kultury pozdrowisz przyjaciół

Życzyć komuś wszystkiego najlepszego albo wyznać miłość ze ściany Pałacu Kultury Zagłębia? Wkrótce będzie to możliwe dzięki telebimowi, który zawisł niedawno na frontowej ścianie jednej z najpopularniejszych dąbrowskich budowli.

Na razie na diodowym ekranie o powierzchni 20 m kw. wyświetlane są tylko repertuar miejskich instytucji kultury i reklamy. Ale Grzegorz Perz, dyrektor PKZ, chce za jego pośrednictwem pokazać wnętrza socrealistycznego gmachu i zachęcać przechodniów, by weszli do środka i na własne oczy zobaczyli marmurowe filary czy ściany wykładane ręcznie malowanymi kaflami.

Na ekranie pokazywane mają być też prace działającego w PKZ Amatorskiego Klubu Filmowego oraz relacje z miejskich imprez. Telebim będzie również udostępniany mieszkańcom. Za jego pośrednictwem pozdrowią znajomych, złożą walentynkowe życzenia ukochanym czy powinszują ślubu zawieranego w mieszczącym się we wnętrzu PKZ Urzędzie Stanu Cywilnego.

- Superpomysł! Wreszcie w naszej Dąbrowie jakaś pozytywna inicjatywa. Czy mój chłopak wyznałby mi w ten sposób miłość? Myślę, że jest do tego zdolny - śmieje się Karolina Gaździk, która pod pomnikiem obok pałacu czekała na swojego Jacka.

Magdalena Warchala - Gazeta Wyborcza Katowice

--------------------
33001,04

+Quote Post
kursor
post pią, 08 sie 2008 - 08:05
Post #87

UZYTKOWNIK

CYTAT
Rzuć okiem na Pekin

Wszyscy ci, którzy chcą podglądać naszych Olimpijczyków występujących w Pekinie będą mogli to zrobić przed dąbrowskim Pałacem Kultury Zagłębia. W sobotę, 9 sierpnia już o 8.25 na telebimie przed PKZ będzie można obejrzeć pierwszy mecz polskich siatkarek na tegorocznych Igrzyskach Olimpijskich.

W trakcie trwania Olimpiady wszystkie zespołowe występy Polaków będzie można podglądać na dąbrowskim Placu Wolności. Wszyscy, którzy spieszą się do pracy, czekają na autobus czy po prostu odpoczywają na jednej z ławek przy fontannie będą mogli oglądać zmagania naszych sportowców oraz ich dopingować. Relacje będą transmitowane bez dźwięku, aby nikomu nie przeszkadzać ani nie zakłócać spokoju.

Igrzyska na pałacowym telebimie to przedsięwzięcie Pałacu Kultury Zagłębia oraz ukłon w stronę miłośników sportu z Dąbrowy Górniczej i nie tylko.

Harmonogram “Podglądania Pekinu”
– piątek 8 sierpnia – Ceremonia Otwarcia, godzina 13.35
– sobota 9 sierpnia – Siatkówka Kobiet, Polska – Kuba, godzina 8.25
– niedziela 10 sierpnia – Piłka Ręczna Mężczyzn, Polska – Chiny, godzina 12.55
– niedziela 10 sierpnia – Siatkówka Mężczyzn, Polska – Niemcy, godzina 15.55
– poniedziałek 11 sierpnia – Siatkówka Kobiet, Polska – Chiny, godzina 13.55
– wtorek 12 sierpnia – Siatkówka Mężczyzn, Polska – Egipt, godzina 6.00
– wtorek 12 sierpnia – Piłka Ręczna Mężczyzn, Polska – Hiszpania, 9.45
– sobota 16 sierpnia – Siatkówka Mężczyzn, Polska – Brazylia, 13.55

Późniejsze transmisje będą uzależnione od dalszych awansów Polaków w trakcie Igrzysk Olimpijskich.

źródło: www.dabrowa-gornicza.pl

+Quote Post
Zibar
post pią, 08 sie 2008 - 10:03
Post #88

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

Wreszcie coś fajnego w DG:smile:
W Katowicach podczas LŚ przed spodkiem, SCC pod "telebimami" było 2, 3 razy więcej ludzi niż w samym spodku. Mam nadzieję, ze mieszkańcy DG zareagują, jak zwykle info o tym mocno spoźnione angry.gif

Ten post edytował Zibar pią, 08 sie 2008 - 10:04

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
Rysiu_dg
post pią, 08 sie 2008 - 13:47
Post #89

Klub Kibica nr 29

Nr użytkownika: 920
GG: 7281781 status gadu-gadu

Świetna sprawa smile2.gif chyba jutro się tam wybiorę smile2.gif

+Quote Post
prezes
post pią, 08 sie 2008 - 13:50
Post #90

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 192

CYTAT(Zibar @ pią, 08 sie 2008 - 10:03) *
... jak zwykle info o tym mocno spoźnione angry.gif

już od minimum tygodnia pisze o tym na Pałacu...

+Quote Post
aero
post pią, 08 sie 2008 - 14:41
Post #91

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 843

Dzisiejsza transmisja otwarcia jest nagłośniona. Oby tak to wyglądało przy pozostałych transmisjach.

--------------------
{Identyfikacja wizualna - Branding - Reklama}
www.aviaservice.pl

+Quote Post
Master
post pią, 08 sie 2008 - 21:51
Post #92

FdZD

Nr użytkownika: 5

Za telebim i transmisje z igrzysk na nim POCHWAŁA

natomiast druga sprawa (chyba juz bylo o tym wspomniane ale nie moge znalezc):

CYTAT

Budka z kebabami będzie szpeciła wizerunek centrum miasta przez kolejnych 14 miesięcy

Gastronomia w tym miejscu to nieporozumienie, uważają mieszkańcy.

W ubiegłym tygodniu tuż obok zabytkowego Pałacu Kultury Zagłębia w samym centrum miasta pojawiła się przyczepa na kółkach, gdzie serwowane są kebaby. Tak niefortunna lokalizacja, na której Pałac zarobi miesięcznie 183 złote, wywołała wśród mieszkańców mieszane uczucia.

Nie dość, że zatarasowany został całkowicie chodnik, to sam widok stoiska na tle największego w Dąbrowie centrum kultury i sztuki wydaje się jakby z zupełnie innej epoki.

- W Pałacu znajduje się Urząd Stanu Cywilnego, udzielane są śluby, są imprezy rangi ogólnopolskiej, koncerty, a tutaj taki kwiatek. Jedzenie na wynos z przyczepy. To beznadziejny pomysł - podkreślają dąbrowianie. - Jeśli już ktoś chciał handlować kebabami, to nie w tym miejscu. Może po drugiej stronie, gdzie przy przystanku jest już ciąg fast-foodów - dodaje Maciek Nowakowski, mieszkaniec centrum.

Okazało się, że pozwolenie na gastronomiczną działalność wydało szefostwo Pałacu Kultury Zagłębia, które ma prawo do dysponowania tymi gruntami. Trwa jednak sezon urlopowy i nikt nie chciał skomentować tej decyzji. Jak udało nam się nieoficjalnie dowiedzieć długo zastanawiano się, czy to rzeczywiście dobry pomysł.

- Wynajmujący spełnia wszystkie wymagane warunki formalne i sanitarne, dostarczył do PKZ niezbędne zaświadczenia. Umowa została więc zawarta do 30 września 2009 roku - poinformowano nas jedynie w PKZ.

A co na to wszystko miasto, które powinno zadbać o ład i porządek w centrum? - Plan zagospodarowania tego terenu musi umożliwić lokalizację obiektów małej gastronomii i drobnych usług. Budka z kebabem usytuowana jest na tej samej linii gastronomicznej, co inne obiekty, które tam się znajdują. Postawienie jej w innym miejscu byłoby niemożliwe - tłumaczy Lucyna Stępniewska z dąbrowskiego magistratu.

(PAS) - POLSKA Dziennik Zachodni

Nie dosc ze to szpeci miasto i pkz oraz całkiem przyjemną i estetyczną okolice "parasolek",
to moglbym to zrozumiec jesli PKZ mialby z tego dochód np 1500 za czynsz , ale 183 zl ......... ŁADNIE MUSIAŁO BYĆ ......................

Ten post edytował kwintosz pią, 08 sie 2008 - 23:34
Powód Edycji: Nie było źródła i wklejony był fragment artykułu, wkleiłem cały i podałem źródło

+Quote Post
kwintosz
post pią, 08 sie 2008 - 23:42
Post #93

UZYTKOWNIK

No po prostu ręce opadają. Już nie jedna osoba o tej budce na forum pisała ale faktycznie że aż takie kokosy PKZ zarobi to się nie dziwie że na to poszli. No nic, w DG zawsze musi być jakoś z czymś inaczej niż te dobre trendy zauważalne w innych miastach.

--------------------

+Quote Post
Qni
post sob, 09 sie 2008 - 00:47
Post #94

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 645

Krotko. Znam goscia, ktory jest wlascicielem budki z jedzeniem po stronie DH Centrum i wiem na 100%, ze daje w lape by byc tam z ta swoja buda. Z tego co wiem, to inaczej nie da rady uzyskac zezwolenia na bude w centrum.

Oczywiscie dowodow na to nie ma, ale sprobujcie otworzyc taka bude obok nowootwartego "Dżafar Kebaba", to sie przekonacie. horse.gif

Ten post edytował Qni sob, 09 sie 2008 - 00:48

--------------------

+Quote Post
Patrimonium
post sob, 09 sie 2008 - 11:59
Post #95

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 1,362

Qni - racja, oj śmierdząca sprawa Panowie z PKZ-tu angry.gif

+Quote Post
Master
post sob, 09 sie 2008 - 14:08
Post #96

FdZD

Nr użytkownika: 5

proponuje udac sie d PKZ i prosic o zezwolenie na postawienie stoiska z kielbaskami z grilla lub straganu ze stringami.. zapłace PKZ-owi 20 zł za miesiac (proporcjonalnie do zajmowanego terenu i oplaty uiszczanej przez Dzafar Kebab).

+Quote Post
Arbas
post nie, 10 sie 2008 - 20:12
Post #97

UZYTKOWNIK

Panie i Panowie! Szlachetni Dąbrowianie!
Proponuję zrobić zrzutkę wśród mieszkańców i Zapłacić Panu Dyrektorowi PKZ 184 zł miesięcznie
za ZLIKWIDOWANIE BUDY Z KEBABEM, którą zezwolił postawić w sąsiedztwie napisu
KULTURZE I SZTUCE. I zostawmy to miejsce puste, bez wozu z klopem!
Ponieważ dla PKZ każda złotówka się liczy, zaoferujmy o 1 zł więcej za miejsce niż te 183, które dał Dżafar.
Jak ten skandal skomentuje Wydział Kultury Urzędu Miejskiego, któremu Pałac podlega?
Może zawstydzony właściciel budy sam zrezygnuje z dzierżawy?
A może my zrezygnujemy z jego kababów?

+Quote Post
kwintosz
post wto, 12 sie 2008 - 19:15
Post #98

UZYTKOWNIK

To może chociaż jakiś list od forumowiczów zainteresowanych i zbulwersowanych tą sprawą do dyrektora PKZ. Może w jakiś sensowny sposób będzie potrafił wytłumaczyć nam co ma Kebab do PKZtu i czy takie wielkie zyski z jego działalności są niezbędne.

--------------------

+Quote Post
Arbas
post wto, 12 sie 2008 - 22:40
Post #99

UZYTKOWNIK

Owszem, zgadzam się. Dajmy szansę Dyrektorowi Perzowi wytłumaczenia zaistniałej sytuacji.
Rozpatrywałem wiele wariantów uzasadnienia obecności tej budy przed PKZ i na nic sensownego
nie wpadłem. Dowiemy się pewnie, że Pan Dyrektor był na urlopie i nie wie o wynajmie, lub coś w tym rodzaju.
Nie pomogą Dąbrowie pałace kultury, supermarkety, apartamentowce, biblioteki, muzea i inne wielkomiejskie zjawiska, jeśli w samym centrum, na oczach mieszkańców i osób przyjezdnych decydenci stawiać będą kebabiska.
Pozostaniemy jeszcze przez długie lata największą wioską w Polsce.

+Quote Post
bzenek
post nie, 17 sie 2008 - 15:15
Post #100

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(Arbas @ wto, 12 sie 2008 - 22:40) *
Nie pomogą Dąbrowie pałace kultury, supermarkety, apartamentowce, biblioteki, muzea i inne wielkomiejskie zjawiska, jeśli w samym centrum, na oczach mieszkańców i osób przyjezdnych decydenci stawiać będą kebabiska.
Pozostaniemy jeszcze przez długie lata największą wioską w Polsce.

A byłeś Ty kiedy w Gdyni na Skwerze Kościuszki ?

Tam to dopiero jest jeden wielki kebab ino się nazywa "świeżutka rybka". W dziedzinie "wioskowatości" wyprzedza nasz marny kebab o lata świetlne, a jakoś Gdynia nie upada smile.gif

Ten post edytował bzenek nie, 17 sie 2008 - 15:17

+Quote Post

13 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 10:47
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza