IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Dla miłośników futer
:)
post sob, 24 mar 2007 - 17:26
Post #1

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Widzialem juz wiele cierpienia zwierzat ale ten film umieszczony na stronie organizacji PETA http://www.peta.org/ wyjatkowo szokuje:

http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?vi...&speed=_med
lub do wyboru http://www.petatv.com/tvpopup/Prefs.asp?video=fur_farm

czy to mozliwe - 85% zdzieranych z zywych zwierzat?

Jakas polska potecyja
http://www.petycja.dl.pl/

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
pulsatilla1214
post sob, 24 mar 2007 - 18:40
Post #2

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 148

Tak to się odbywa w krajach Trzeciego Świata, nic dziwnego. Jaki poziom cywilizacyjny, takie i traktowanie zwierząt.

Zresztą... Pamiętając o traktowaniu ludzi przez ludzi w tychże krajach, indyjskim systemie kastowym, kamienowaniu kobiet w Nigerii, mordowaniu córek przez ojców w krajach arabskich, bo nie wyszły za tego co trzeba i osmieliły sie mieć własne zdanie (ostatnio rytualne mordy na tym tle także w Niemczech), czy może dziwić takie traktowanie zwierząt..?

P.S.

Może narażę się wielu osobom, ale sam widziałem zdejmowanie skóry z królika wykonywane przez wujka. Tak, może odrażające (szczególnie wygląd trupka po odarciu z futerka), ale za skórki królicze kiedyś można było dostać przy okazji parę groszy. Wujek hodował bardziej hobbystycznie, na użytek własny, na mięso. Hobbystycznie, gdyż co kilka lat wszystkie padały (wirus zabijający wszystkie sztuki w okolicy), więc sporo zachodu wymagało ciągłe odbudowywanie własnego stadka (sprowadzał od rodziny z odległości 200 km parę zarodową np.).

Co dwa dni jeździlismy wózkiem kosić lucerkę, sam zrywałem po rowach mlecze i przynosiłem im by szamały smile.gif Przerośnięte sałaty z ogródka, natka marchewki, buraki. Nigdy nie było ich wiele, góra kilkanaście, z tego zwykle dwa-trzy stare.

Po co to piszę..? Po prostu wydaje mi się naturalne ściąganie futerka z takiego zwierzaka. Tak samo jak spożytkowanie gęsich piór na poduszki (kiedyś pospolite darcie pierza zimą na wioskach).

Dziś wujek królików juz nie ma, mówi, że już ma dość ciągłej zarazy (padały rok w rok ostatnie lata). Skórek zresztą już nikt od lat nie skupował, były wyrzucane na gnój (wujek nic z nich sam nie próbował robić), smak delikatnego mięsa ( polecam każdemu, jeśli nie jadł ) pozostał wspomnieniem. Smutne puste klatki, nie ma sympatycznych malutkich króliczków (duże potrafią podrapać rolleyes.gif ). Dawne mini poletko lucerki stało sie częścią pola, raz tam zboże, raz ziemniaki. Motyli mniej (lucerna jest rosliną miododajną) ...

P.S.2

Zastanawiam się ile osób, które podpisały petycję uwielbia nosić skórzane kurtki, ma skórzane torebki, szpanuje w skórkowych butach, rękawiczkach... rolleyes.gif Coś innego..? Nie obdzierano cielaka z cielęcej, cennej skóry... wink.gif ? Że skóra ufarbowana, wygarbowana, nie przestaje być... zwierzęcą skórą... Może bez włosków, ale ze śladami po nich... smile.gif Jakoś nie słychac nawoływania do stosowania sztucznej dermy zamiast naturalnej, zwierzęcej skóry. Zwierzęta futerkowe zasługują na więcej szacunku, gdyż ich mięso nie jest zjadane wink.gif ?

P.S.3

Żałuję, że nie ma mody na lisie szale, wyszłaby na zdrowie naszemu środowisku smile.gif A jeszcze lepiej, gdyby super cenne okazały się futerka norki amerykańskiej... wink.gif

+Quote Post
Bathurst
post nie, 25 mar 2007 - 10:29
Post #3

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 80

Natomiast futra sztuczne są bardzo szkodliwe dla środowiska ponieważ rozkładają się setki lat.

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post
:)
post nie, 25 mar 2007 - 11:12
Post #4

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

no ale zeby im nawet sie nie chcialo wczesniej ich zabic tylko zdzierac z zyjacych, w tym probem

--------------------

+Quote Post
pulsatilla1214
post nie, 25 mar 2007 - 12:37
Post #5

UZYTKOWNIK

" : ) ", ale to problem mentalności tych ludzi, nie lepiej traktują człowieka, który nie jest z ich rodziny smile.gif Mieliśmy przykłady jak są traktowani ludzie w czasie wojen w takich rejonach świata - masakra w Ruandzie, rzeź w Dar Furze w Sudanie ( która właśnie ma miejsce i jakoś petycji jak antyfuterkowe nie widać), jakie jest poszanowanie ludzkiej godności w miliardowych Indiach czy Chinach..? smile.gif W Azji człowiek jako jednostka nie liczy się ... smile.gif

P.S.

A to co pisał Bathurst to prawda, poza tym przy produkcji sztucznych futer środowisko znacznie cierpi smile.gif Można żyć w zgodzie z przyrodą korzystając z niej, ale umiarkowanie i rozsądnie smile.gif Łowcy futer niejeden gatunek postawili na skraj zagłady, to prawda, dlatego powstały farmy hodowlane.

P.S.2

Mam czapkę z królika (taką uszatkę), wyleniałą, starą ( w sumie szwagier zabrał mi ją samochodem z rok temu i nie oddał biggrin.gif ), włosie z niej się sypie już obficie (proces rozkładu, o którym wspomniał Bathurst laugh.gif ). Przez lata zakładałem ją na ryby na lód - wierz mi, żadna czapka nie ochroniła przed mroźnym wiatrem tak jak ta z królika smile.gif Muszę upomnieć się o zwrot tongue.gif

P.S.3

Podobnie nie widzę nic złego w baranich kożuchach czy skórach na podłodze smile.gif

+Quote Post
vacu
post nie, 25 mar 2007 - 14:01
Post #6

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Wy tu piszecie o krajach trzeciego świata a ja nie dalej jak 4 lata temu byłem przypadkowym świadkiem "ubijania świniaka po polsku" i powiem tyle, że po wszystkim miałem szczerą chęć w podobny sposób ukatrupić buraka, który dokonywał mordu. Wyglądało to tak, że koleś latał po całym podwórku za wieprzkiem i okładał go siekierą, wszędzie pełno krwi, okropny krzyk zwierzęcia - po prostu makabryczny widok. Także nie trzeba daleko szukać - wszystko odbyło się na bieszczadzkiej wsi - wydaje się, że u nas poziom cywilizacyjny jest wyższy niż w krajach 3-ciego świata ale to tylko pozory imho.

Nie jestem jakimś tam wielkim obrońcą zwierząt (typu "NIE dla naturalnych futer" itp.), bo uważam, że zostały one stworzone także dla ludzi ale też uważam, że wszystko powinno odbywać się przy jak najmniejszym ich cierpieniu - po to człowiek dostał rozum aby odróżniać się od bezmyślnej bestii a jeśli ktoś zachowuje się jak bestia to tak też powinien być traktowany, bo pomijając już zwierzeta to - tak jak to pulsatilla1214 zaznaczył - uważam, że jeśli ktoś w bezlitosny sposób traktuje zwierzęta to w równie bezlitosny sposób będzie traktował ludzi...

+Quote Post
pulsatilla1214
post nie, 25 mar 2007 - 20:32
Post #7

UZYTKOWNIK

Za bardzo się na tym nie znam, ale o ile mi wiadomo uboju świń (nawet tej jednej trzymanej przez jakiegoś gospodarza dla siebie samego), może dokonywac jedynie osoba posiadająca ku temu uprawnienia i w odpowiednich warunkach. Każdy inny przypadek jest łamaniem prawa, o prawach zwierząt nie wspominając smile.gif Opisany zaś przez vacu przypadek jak najbardziej kwalifikowałby się do odpowiedzialności karnej choćby ze względu na zadawanie zwierzęciu niepotrzebnych cierpień.

Sam kiedyś na wsi widziałem gospodarza, co powiesił na drzewie psa (wilczura) za nogi, a następonie zatłukł go na śmierć. Zresztą z siekierą pare lat poźniej latał za ludźmi, ale to inna sprawa wink.gif

Co z tego, że mamy prawo, skoro mentalność i świadomość dużej części społeczeństwa jest jaka jest...

wydaje się, że u nas poziom cywilizacyjny jest wyższy niż w krajach 3-ciego świata ale to tylko pozory imho.

Całkowicie się zgadzam. Widziałem też trochę wiosek w Podlaskiem i na wschodnim Mazowszu... rolleyes.gif Gdzie i diabeł mówi dobranoc i obowiązuje stare przysłowie "chłop żywemu nie przepuści" biggrin.gif

Tyle, że w miastach wcale nie jest lepiej wink.gif Źli ludzie sa wszędzie.

------

Dolny Śląsk, wieś w powiecie świdnickim, nie żyje od kilku ładnych lat, Bathurst. Jego wnuk zaś został sutenerem, handlarzem narkotykow itd... wink.gif Nie wiem nawet czy znów siedzi, czy już wyszedł smile.gif Żona prawie zwariowała przy nim, potem uciekła z synkiem chyba do rodziców... smile.gif

Ten post edytował pulsatilla1214 pon, 26 mar 2007 - 22:48

+Quote Post
Bathurst
post pon, 26 mar 2007 - 21:29
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 80

QUOTE(pulsatilla1214 @ Mar 25 2007, 08:32 PM) *
Sam kiedyś na wsi widziałem gospodarza, co powiesił na drzewie psa (wilczura) za nogi, a następonie zatłukł go na śmierć. Zresztą z siekierą pare lat poźniej latał za ludźmi, ale to inna sprawa wink.gif
Co z tego, że mamy prawo, skoro mentalność i świadomość dużej części społeczeństwa jest jaka jest...

Duża część naszego społeczeństwa jest po po prostu chora psychicznie dry.gif Mam nadzieję że zamknęli tego świra i że nie zrobi nikomu już krzywdy. A swoją drogą gdzie to było?

--------------------
Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam

www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:58
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza