![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja sŁucham prawie kazdego gatunku muzyki, no moŻe wyŁĄczajĄc metal, muzyke klasycznĄ, disco polo, jazz i blues.
![]() Z rocka to sŁucham najczesciej Kazika ![]() A czasami to i Bob Marley poleci... Ostatnio zaŚ sciĄgnoŁem sobie pare piosenek ..........Marka Grechuty ![]() ZauwazyŁem tez ze caŁkowicie zaprzestaŁem juz od dwÓch lat kupowaĆ jakiekolwiek kasety i kompakty, teraz tylko Winamp i muza z kompa. Dawniej sŁuchaŁem duŻo techno , ale to powoli sie zmieniŁo, przestaŁem po dyskotekach jezdziĆ, chociaŻ nie ma to jak posŁuchaĆ WestBama lub dobrych kawaŁkÓw z Love Parade i Mayday. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 78 Dołączył: nie, 05 paź 03 Nr użytkownika: 26 ![]() |
Bardzo dobry temat Klocek. To ja zaczynam dziŚ od hip hopu rodem z Francji - bo jest najlepszy:
1. IAM 2. NTM 3. KDD 4. Alliance Ethnik 5. Busta Flex 6. Fonky Family 7. Menelik 8. Passi 9. Rocca (jest najlepszy) 10. Saian Supa Crew 11. Yvon KrevĂŠ 12. Lunatic 13. La Brigade 14. Electro Cypher Koniec czĘŚci I CDN |
|
|
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
KULT UBER ALLES...i tyle...
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 500 Dołączył: czw, 04 wrz 03 Skąd: DG - Reden Nr użytkownika: 19 ![]() |
Adzime, dobrze wiesz Że ... "Polska, Francja - ten sam bÓl ..." wiĘc teraz trochĘpolskiego hip-hopu :
1. Molesta 2. Peja / Slums Attack 3. Borixon / WzgÓrze Ya-Pa-3 4. WWO 5. O.S.T.R. 6. Tede & Warszafski Deszcz 7. Fenomen 8. DJ 600 V 9. K.A.S.T.A. 10. Paktofonika 11. Ascetoholix 12. Mezo 13. Grammatik 14. Karramba 15. Peel Motyff 16. Proceder 17. Pezet 18. ZIP SkŁad 19. Mustafarai 20. Onar & OŚka ... to by byŁo na tyle (chyba) ![]() ![]() ![]() -------------------- Ten kraj to jest po prostu Polska
W tym kraju możesz ukraść, nigdy dostać Odwrócony do góry nogami raj Ten kraj, ten kraj, ten kraj ... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 78 Dołączył: nie, 05 paź 03 Nr użytkownika: 26 ![]() |
Polska Francja ten sam bÓl jak najbardziej....To moze teraz coŚ zza oceanu:
CzĘŚĆ II zespoŁy: 1.Gang Starr ![]() 2.A Tribe Called Quest 3.Capone-N-Noreaga 4.Dead Prez 5.Tha Alkaholiks 6.Black Eyed Peas ![]() 10.Hieroglyphics 11.The Beatnuts 12.The Roots ![]() 13.Lost Boyz ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: śro, 11 lut 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 45 ![]() |
Mowi sie, ze " muzyka lagodzi obyczaje ". Wiele w tym prawdy, ale czy do konca? no to sie okaze.
To co za chwile napisze, pewnie niejednego z Was przyprawi o zawrot glowy, palpitacje serca badz rozsiredzi niemilosiernie. Z jednej strony to dobrze: bo nie mozna sie ze wszystkim wszedzie zgadzac... Z drugiej strony: mam ndzieje, ze beda to " nerwy kontrolowane " a dyskusja na powzyszy temat przebiegac bedzie w spokoju. Na co zreszta licze. Otoz: na poczatku trzeba chyba powiedziec, ze nikogo nie mozna do niczego zmuszac. Jesli sie komus cos nie podoba to O.K. Jego sprawa. Niech tylko uszanuje zdanie innych. Tak sie jakos sklada, ze gdzie sie nie obejrze (nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy jest tego jakis inny powod) wszyscy sie przechwalaja jakiego to hip hopu nie sluchali. Tak jakby poza hip hopem nic innego nie bylo. I tak sie nad tym zastanawiam: na czym polega fenomen tego gatunku muzycznego? Co moze podobac sie w tak prymitywnym rodzaju muzyki? Przeciez rapowac moze kazdy: nie mowie, spiewac, tylko rapowac. Teskt w takich utworach niejednokrotnie praktycznie wyszczekany; najczesciej o niczym. Muzyka? albo jakas komputerowa albo... zywcem skopiowana od innych wykonawcow ( wypadalo by zapytac ilu polskich hip hopowcow ma swoja wytwornie plyt winylowych a ilu korzysta z produktow zaporzyczonych ). Teledyski podobnie jak teksty: zadne. Co za sztuka nakrecic 5 minutowy filmik kamera VHS? kazdy to potrafi. A co w teledyskach? najczesciej piekne kobiety tanczace wokol "artysty". Szkoda tylko, ze twarz artsyty wyraza taki stan, jakoby to artysta byl odwiecznym prawiczkiem. Kiedys, aby byc dobrym muzykiem, w dobrym tonie bylo ukonczenie jakiejs szkoly muzycznej. Czytanie nut i gra na jakims instrumencie byla na porzadku dziennym. A hiphopowiec? co on umie? Pozostaje miec nadzieje, ze ukonczyl szkole. Podstawowa. Ale nie ma co wieszac posow na hip hopie. Niestety w ostanich czasach ( od roku chyba '99 ) nie pojawila sie w sprzedazy ani jedna dobra plyta dobrego artysty. Kazdy rodzaj muzyki sie generalnie stacza. Przykladow podawac nie ma sensu bo pisac bym musial chyba jeszcze tydzien. Cale szczescie: ze w kazdej chwili mozna wrocic do swoich starych archiwow ( jesli takowe sporzadzilo kiedys - i nie mam tu na mysli plyt z muzyka w formacie MP3 ) plyt winylowych badz CD z kawalkiem naprawde dobrej muzyki. Muzyki przez duze M. Dla przykladu: kilka pozycji: Led Zeppelin, Pink Floyd, stare plyty Metallici, nie wspominajac juz Queen czy Rolling Stones'ow, Gunsi. Sa tez przeciez polscy wykonawcy: Dzem, Kult, stary T.Love. Sa tez mniej znani: jak Grechuta, Niemen, S. Borys. Kady slucha tego, co chce. I dobrze. Szkoda bylo by tylko byc ograniczonym i miec klapki na .. uszach na wlasne zyczenie. Proponuje czasem oderwac sie od monotonii hip hopu i posluchac czegos bardziej wartosciowego. Koncze juz swoj zapewne nudny wywod. Zrobicie jak zechcecie. Muzyka jest tematem, na ktory pisac mozna byc ciagle. I tak, bylo by to za malo. Tak jak mowie, pisac o muzyce... o muzyce w najczystszej postaci. Nie o pustych "recytacjach" do ktorych dorabiana jest cala filozofia... Pozdrawiam. -------------------- Marność nad marnościami...
Wszystko marność! |
|
|
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Ja nie slucham hip-hopu (tylko kultu) i sie tego nie wstydze, bo i czego. Rowniez nie rozumiem tego typu muzyki, choc musze przyznac ze texty peji czy sp. Paktofoniki byly niezle i tego rzeczywiscie zdarzalo mi sie posluchac od czasu do czasu. Dotykaly bowiem waznych i czasami dosc trudnych w ujeciu problemow. ALe niech mi ktos powie jaki sens ma muzyka typu "napierd.. sie, wyszedlem na miasto, potem sie spalilem, komus wpierdol... i poszedlem spac" :) Bez sensu
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 500 Dołączył: czw, 04 wrz 03 Skąd: DG - Reden Nr użytkownika: 19 ![]() |
A kto tutaj siĘprzechwala Że sŁucha hip-hopu :?: :?: :?:
Nie bardzo CiĘrozumiem Yearh, bo wysnuwasz pretensje do Świata za to Że stworzyŁ hip-hop. Krytykujesz go jako gatunek, chociaŻ prawdopodobnie miaŁeŚ maŁo z nim do czynienia. Temat ten zostaŁ zaŁoŻony po to aby kaŻdy wyraziŁ tu swoje gusty muzyczne, a to Że akurat pierwsze wpisy byŁy na temat hip-hopu to jest czysty zbieg okolicznoŚci. RÓwnie dobrze moŻna byŁo napisaĆ na temat heavy metalu, popu lub disco-polo, gdyby akurat fani tej muzyki siĘw owym czasie pojawili. I nagle zjawiasz siĘTy, wcielajĄc siĘjednoczeŚnie w rolĘkrytyka muzycznego (ktÓrym zapewne nie jesteŚ) i wyraŻasz opiniĘo rzeczach z ktÓrymi raczej nie miaŁeŚ za duŻej stycznoŚci. Dla Twojej wiadomoŚci: hip-hop (podobnie jak jazz) zostaŁ stworzony przez "czarnych" - ludzi, ktÓrzy sĄ obdarzeni najwiĘkszĄ muzykalnoŚciĄ spoŚrÓd wszystkich ras. ZresztĄ nie przypadkowo wspomniaŁem tutaj takŻe gatunek jazzu, poniewaŻ coraz czĘŚciej artyŚci hip-hopowi nawiĄzujĄ w swoich kompozycjach wŁaŚnie do niego. Skoro juŻ mÓwimy o tworzeniu muzyki, to Twoje wyobraŻenie o jej tworzeniu jest jeszcze kilka Ładnych lat wstecz. Owszem kiedyŚ byŁa robiona tylko na komputerze, jako zlepek kilku prostych dĹşwiĘkÓw. Teraz jest zupeŁnie inaczej, coraz czĘŚciej na pŁytach hip-hopowych pojawiajĄ siĘmuzycy sesyjni (pianiŚci, skrzypkowie itp.) a sama muzyka coraz bardziej siĘrozwija. Teraz o tekstach - mÓwisz Że sĄ "wyszczekane i najczĘŚciej o niczym". CzŁowieku w jakiej Ty rzeczywistoŚci Żyjesz ? Nie zauwaŻasz Że Ci mŁodzi ludzie mÓwiĄ o problemach Życia codziennego, Że prÓbujĄ coŚ przekazaĆ ? Dla Twojej wiadomoŚci, texty hip-hopowe nie rÓŻniĄ siĘod liryki np. Kultu. To sĄ te same problemy, ale wyraŻone w odmienny sposÓb. Nie mam zamiaru tu prawiĆ Ci moraŁÓw, ale spÓjrz na texty popowe. Tam wiĘkszoŚĆ jest o dupie Marynie albo o tym Że "poznaŁem zajebistĄ laskĘna wakacjach i juŻ wiĘcej jej nie zobaczĘ". To jest dopiero gÓwno ! Aha, moje preferencje muzyczne nie ograniczajĄ siĘdo samego hip-hopu. Bardzo dobrze znam twÓrczoŚĆ takich kapel jak Metallica, G'n'R lub Aerosmith. Staram siĘnie szufladkowaĆ siebie w jakimŚ konkretnym gatunku muzycznym i dlatego np. jazz, blues a nawet muzyka klasyczna nie sĄ dla mnie jakimiŚ egzotycznymi zjawiskami. Pozdrawiam (ale walnĄŁem wykŁad) ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 20 Dołączył: śro, 11 lut 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 45 ![]() |
Drogi kolego Misiek!
Na forum muzycznym coŚ drgnĘŁo. I dobrze! Kolego Misiek. Zarzuca mi kolega kilka uwag, ktÓrych od skomentowania powstrzymaĆ siĘnie mogĘ. Po pierwsze: do nikogo nie wysnuwam pretensji o to, ze stworzyŁ hip hop. A juŻ na pewno nie do swiata: bo ten swiat nie jest niczym innym, anizeli tym, czym stworzyslimy go sami. Po drugie: to, ze krtykantem muzycznym nie jestem jest pewnym faktem. Ale. Po to wŁaŚnie skorzystaŁem z forum ( a forum chyba po to jest, aby pisac co siĘmysli ), aby szerzej rozwinac ten watek muzyczny gdyz kilka spraw mnie zastanawia. Czy miaŁem z tym rodzajem muzyki do czynienia czy nie, nie Tobie drogi kolego oceniac, gdyz nie znasz mojej osoby i z zalozenia, kaŻdy TwÓj osad moŻe byĆ bledny. To ze na poczatku tego postu ( tzn w jednych z pierwszych wypowiedzi ) pojawily siĘglosy o tematyce hiphopowej chyba nie jest czystym przypadkiem. Gdyz jak sadze, wiekszosc osob interesujacych siĘnieco muzyka : jest na etapie hip hopu. Gdyby byŁo inaczej, to pewnie na poczatku pojawily by siĘopinie na temat rocka, popu czy disco pola. Tak siĘjednak nie stalo. I jeszcze jedno, co wedlug mnie tez jest wazne: kolego Misiek, ja wyrazilem w swoim poscie przemyslenia nad fenomenem hip hopu: ze tak prosta muzyka robi taka furrore. Czy byŁa to krytyka? Punkt widzenia zalezy od pukntu siedzenia. Idac dalej. O powstawaniu muzyki i jej historii. Nie wnikam kto ja stworzyl. Powiem natomiast, ze „czarni” sa w te klocki niezli. A skoro sa niezli niech siĘbawia tymi klockami dalej. Biali niech siĘprzygladaja. Kwestie tekstow popowych pozostawie bez komentarza. Ten gatunek muzyczny od zawsze byŁ dla „mas”. A jak cos jest robione na ilosc a nie na jakosc: to chyba nie moŻe byĆ dobre, prawda? Porownujac teksty Kazika Staszewskiego do tekstow hip hopowych, chyba robisz mu duza krzywde. Ale nie mowmy o osobach trzecich, skoro ich tu nie ma. Albo sa ( bo jeszcze nie umarli ) ale z roznych wzgledow nie mogĄ siĘwypowiedziec. Taksty Kazika maja jakis wiekszy i wymowniejszy sens, jakas glebie. Problemy przedstawiane przez „artysytow” hip hopowych niejednokrtnie sa splycane do maksimum. Takie jest moje zdanie. Poza tym: mowic o tym, co jest a co kaŻdy widzi? Jaki w tym sens. Niech siĘkoles wezmie do roboty Żeby to zmienic zamiast wiecznie szlochac w rytmie murzynskich bebnow. Muzyka w hip hopie: czĘsto mam okazje ( niestety ) ogladac na Vivie lub innych kanalach muzycznych ( radosc posiadania platform cyfrowych ) koncerty w wykonaniu hip hopocow. Najczesciej jest tam kilku bujajacych siĘkolesi, zabawnie wymachujacych rekoma, koles stojacy za gramofonami... Pytam siĘwiec, gdzie te cale sekwencje smyczkowe? Fortepianu nie uswiadczylem ani razu. Skoro sa potrzebne do nagrania plyty a nie sa potrzebne na koncertach: to ten gatunek muzyczny zadziwiac mnie chyba nie przestanie. Moje gusta muzyczne tez nie sa ograniczone. Lubie takŻe muzyke klasyczna, dobry bluesik. Czasem nawet poslucham Paktofoniki. Nikogo nie szufladkuje: bo i po co? Mam nadzieje, ze teksty moje nie sa obrazliwe dla nikogo. A czysta i zdrowa dyskusja nie zaszkodzila jeszcze nikomu. Pozdrawiam. -------------------- Marność nad marnościami...
Wszystko marność! |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
WypowiedĹş yearh i moje muzyczne preferencje - czyli najdŁuŻszy post w moim Życiu.
Tak jak powiedziaŁ Misiek , kolega Yearch skupiŁ siĘna krytyce HH, a nie na swoich preferencjach muzycznych. NajwyraŻniej jednak spŁyciŁ i zaweziŁ temat - widaĆ , Że nie wie o czym mÓwi - ale nie ma tego zŁego... IstotĄ HH jest przekaz mÓwiony, rapowany , a nie wirtuozeria instrumentalna. Kilka lat temu gigant polskiego jazzu Urbaniak powiedziaŁ, Że HH stanie siĘelitĄ wŚrÓd gatunkÓw muzycznych i przyĆmi wszystko inne. MÓwiŁ wÓwczas o ogromnej sile wolnego , nieskrĘpowanego przekazu . Jak sie dzisiaj okazuje miaŁ sporo racji . Np w regge teŻ masz dwa rify na krzyŻ, a muzyka jest ponaczasowa - widaĆ coŚ w niej jest i jest to prawdopodobnie fun, lekkosĆ , radosĆ Życia ale teŻ bunt przeciw konsumpcyjnej kulturze zachodu. W HH tak jak powiedziaŁ Misiek wyraŻa bunt mŁodzieŻy w czasach kryzysu ekonomicznego i coraz to wymyŚlnych podniet swiata kapitalistycznego , ktÓrych ta mŁodziez nie jest w stanie osiĄgnĄĆ. Dlatego podziemie , dlatego Świat alternatywny. Inne Środki wyrazu ale klimat ten sam jak na poczĄtku lat 80- tych. Koncentracja na sŁowie , to siŁa polskiego ale teŻ np francuskiego HH - z ktÓrego Polacy czerpiĄ wzorce. PosŁuchaj takich squadÓw jak ostr, wwo czy fisz ( syn waglewskiego o ile wiesz kto to jest ) a przekonasz siĘ, Że HH to nie taki prymitywizm jak ci siĘwydaje. Jest teŻ HH bardziej bogaty muzycznie , np jankeska kapela Tab Two - poŁĄczonie hh z funky i jazz. W HH jest siŁa , ktÓrĄ mozna jĄ ukierunkowaĆ zarÓwno na "10" i HWDP albo na pozytywna akcje . HH to nie jest muza zŁa z definicji dowodem na to takie squady jak thinkadelic albo jakies katolickie , ktÓrych nie znam . Ostatnio nawet sŁyszaŁem ,Że w Watykanie wystĄpili B- boye (taneczna odniana HH), wiĘc o sprawa jest bardziej skomplikowana niŻ sie koledze wydaje. Ufff chyba trzeba powiedzieĆ wreszcie coŚ o swoich gustach ... Ostanio niczego nie sŁucham do tego stopnoia Żeby kupic czy sciĄgnĄc pŁytĘale podoba mi sie siĘczĘŚĆ wykonawcÓw polskiej sceny HH . (wspomniani Fisz, Mezzo , WWO, OSTR) i chyba poczynie jakieŚ starania. PozostajĄc w naszym kraju ostanie muzyczne ciekawostki to Sistars, Cool Kids of Death. Nie cierpiĘdiscopolowego rocka typu Blue Cafe, Ich Troje, Łzy. Do polskiego britpopu mam mieszany stosunek tzn jedynie myslovitz i niektÓre kawaŁki. Z muzyki nastrojowej Anna Maria Jopek z Pat'em Matheny . Z zagranicy ostatnio krĘci mnie muza na pograniczu hause, funky , jazz - ogÓŁnie to co zapodaje Korsak na 3-ce. WpdajĄ mi rÓwniez w ucho prawie wszystkie pochodne grunge typu Linkink Park czy Evanesens. Z wysp jedynie Robbie Williams. Natomiast jest w mojej duszy muzyka ponadczasowa , ktÓrĄ trzeba poleciĆ mŁodzieŻy : Polska (punk, rock, regge, blues) Dezerter, Armia, Kult Maanam, Lombard, L. Pank, Perfekt T.Love, BigCyc, Bielizna Izrael, Bakszysz, Daab, Brygada Kryzys Closterkeller, Hey, DŻem (stary) (inne) J. Kiepura, piosenki Szpilmana, Trebunie-Tutki, E. Bem , Urbaniak , Krzysztof Krawczyk ;-) ... Zagranica ( rock, folk, instrumental ) Faith no more, Nirvana, Red hot chilli pappers Shined o Conor , U2, Clannad , Enya , Midnight oil , Radiohead , Enio Moricone, JM Jarre, Vangelis, M.Oldfield, DM, Prodigy . The Doors , Pink Floyd , Cris Rea, Sting, Rod Steward ... (inne) Luis Amstrong i Duke Ellington JednĄ kategoriĘpominaŁem, jest to muzyka powaŻna , nie chcĘsie wygŁupiaĆ z wymienianiem kompozytorÓw ale w niektÓrych kawaŁkach jest naprawdĘfull energii . Ja ze spokojnym sumieniem polecam 4 pory roku Vivaldiego w wykonaniu Nigela Kennedy czyli jednago z najwybitniejszych skrzypkÓw w historii zwanego "Punk Pagganini" - Nirwana i Metallica razem wziĘte wymiĘkajĄ. ![]() GorĄco polecam ! |
|
|
![]()
|
|
A wiec...
Czy zawezilem temat? MoŻe tak siĘwydawac. Ale... Po co pisac o calym gatunku, o wszystkich rodzajach, stylach etc etc Wyklad taki zapewne byŁ by bogaty w tresc i objetosc a przez to stal by siĘmalo czytelny i chyba przydlugawo nudnawy. A chyba nie o to chodzi. Pisze o tym co mnie uderza: co mi siĘpodoba a co nie, co mnie zaskakuje a co nie. OczywiŚcie moŻna byŁo siĘograniczyc do wymienienia kilku nazw zespolow, ktÓre wiekszosci czytelnikom tego forum niewiele by dalo. I chyba tak trzeba bĘdzie zrobic: bo jak siĘpodnosi dyskusje to jest zle, jak siĘogranicza w postach do minimum to jest placz, ze forum zamiera. Tak zle i tak niedobrze. Wyjsciem byŁa by metoda zlotego srodka: ale jak tu trafic, Żeby nikt siĘnie oburzyl? Piszesz o podziemiu... MoŻe kiedys. Teraz jest to muzyka masowa. Wrecz popularna. Nowe zepsoly hip hopowe powstaja jak grzyby po deszczu – z jednej strony to dobrze, bo kaŻdy wybierze cos dla siebie. Z drugiej strony – troche mi to hip hopowanie przypomina zwykla paplanine. Alternatywa? Koles rapujacy o ostrych laskach buntuje siĘprzeciw kapitalizmowi? JeŻeli w taki sposÓb, moŻna zmienic to co nam siĘnie podoba: to ja siĘpoddaje. A skoro juŻ do polskiego gothicu nawiazales: to polecam Tower. Pozdrawiam. -------------------- Marność nad marnościami...
Wszystko marność! |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
QUOTE(Yearh) A wiec... Czy zawezilem temat? MoŻe tak siĘwydawac. Ale... Po co pisac o calym gatunku, o wszystkich rodzajach, stylach etc etc Pozdrawiam. To bardzo proste pytanie i prosta odpowiedĹş ... ano po to Żeby byc bliŻszym prawdy. Jest w polskim hip-hopie naŚladowanie amerykaĹskich wzorcÓw i teledyskÓw, w ktÓrych poza dupami lasek nic nie widaĆ a teksty sĄ miaŁkie. Specjalizuja sie w tym liroy lub norbi , ktÓrzy nie maja zadnego szacunku w Środowisku , takie produkcje zdarzaja sie rÓwniez rasowym squadom ale nie mozna przez ten pryzmat oceniac caŁego gatunku. To tak jakby ktoŚ zarzuciŁ, Że muzyka pank rockowa lat 80- tych byŁa infantylna , masowa i nic nie warta . Wszak za punk rocka braŁy siĘtakie zjawiska jak franek kimono , maryla rodowicz czy rÓŻowe tuby a lady punk nagraŁo "marchewkowe pole" - puszczali to na okragŁo w tv i radio. Gdyby ktoŚ wÓwczas oceniaŁ ten gatunek pod katem tych parodii, a nie : dezertera, siekiery, armii itp. popeŁniŁby ten sam bŁad co ty w ocenie gatunku jako caŁoŚci. Ps. Tower polecam rÓwnieŻ , dobrze gotujĄ i nie drogo, a obsŁuga i wystrÓj sĄ bardo miŁe ;-) |
|
|
![]()
|
|
CzŁowieku, Ty mnie na maxa rozbrajasz :!:
Zarzucasz mi Że nie rozumiem co czytam ( :?: ) a spÓjrz na siebie. Poza tym uwaŻam, Że naprawdĘo temacie nie masz pojĘcia. QUOTE (...) Po co pisac o calym gatunku, o wszystkich rodzajach, stylach etc etc (...) Alternatywa? Koles rapujacy o ostrych laskach buntuje siĘprzeciw kapitalizmowi? JeŻeli w taki sposÓb, moŻna zmienic to co nam siĘnie podoba: to ja siĘpoddaje. Czytaj uwaŻnie to co piszesz, bo najpierw nie chcesz rozrÓŻniĆ nurtÓw w HH, a nastĘpnie zarzucasz, Że raperzy potrafiĄ odnaleĹşĆ takŻe pozytywnĄ stronĘŻycia. A jeŚli chodzi o porÓwnanie tekstÓw HH do tekstÓw Kazika, to wcale nie uwaŻam Żebym mu robiŁ krzywdĘ. Dla Twojej wiadomoŚci to pewien czas temu miaŁ powstaĆ pewien projekt Kazika (byŁ tego pomysŁodawcĄ) z jednym z bardziej znanych skŁadÓw hip-hopowych. A stwierdzenie Że texty Kazika sĄ gŁĘbokie, a HH pŁytkie Świadczy po raz kolejny o Twojej nieznajomoŚci tematu. Nie rozumiem teŻ po co napisaŁeŚ coŚ takiego: "Poza tym: mowic o tym, co jest a co kaŻdy widzi? Jaki w tym sens. Niech siĘkoles wezmie do roboty Żeby to zmienic zamiast wiecznie szlochac w rytmie murzynskich bebnow." CzŁowieku - posŁuchaj siebie :!: ObraŻasz w tym momencie wszystkich artystÓw ktÓrzy w swojej twÓrczoŚci buntujĄ siĘprzeciwko obecnej rzeczywistoŚci. Powiedz mi czy np. Kazik zrobiŁ coŚ, co zmieniŁo Świat w jakim Żyjemy (z caŁym szacunkiem dla jego twÓrczoŚci)? Czy moŻe on teŻ powinien przestaĆ siĘwydzieraĆ do mikrofonu i wziĄĆ siĘdo roboty? Tak wiĘc, niech hip-hop w dalszym ciĄgu przypomina Tobie "zwykŁa paplaninĘ", bo widzĘŻe zarÓwno moje, jak i Krawca argumenty do Ciebie nie trafiajĄ. :twisted: :twisted: :twisted: |
|
|
![]()
|
|
A niech mnie....
MoŻesz mi przytoczyc fragment, w ktÓrym pisze, ze raperzy potrafia odnalezc takŻe pozytwyna strone zycia? W stosunku do porownywania tekstow Kazika i hip hopowcow zdania nie zmienie. Pytam siĘtylko : gdzie jest ten projekt Kazika? Dlaczego skoro miaŁ wyjsc nie wyszedl? Poza tym uwazam, ze TwÓj tekst jest wrecz tekstem wtornym tekstu Krawca: a wiec sam nic nowego nie wnosisz do tematu. Jedynie go powielasz jak ksero. Czyzby syndrom hh udzielil Ci siĘna dobre? A czy Kazik zrobil cos dla swiata zamiast zostawic mikrofon? Dla calego swiata nie. Ale dla wartosci ktÓrym holduje na pewno tak. Dlaczego Kazik potrafi powiedziec, ze nie bĘdzie robil muzyki komercyjnej i nie robi, a jak juŻ przynaja mu jakas nagorde to jej najzwyczajej w swiecie nie odbiera? U hh tego nie zauwazylem. Mowia jedno, robia drugie. Wiec jak to z nimi jest? Skoro argumenty Twoje i Krawca mnie nie przekonuja to moŻe swiadczyc o tym, ze sa za malo przekonywujace. Poza tym, z tym co napisal Krawiec moglbym siĘw pewnym stopniu zgodzic. Natomiast z Toba : nie bardzo. Zreszta po raz kolejny udowodniles, ze nie rozumiesz co czytasz. I jeszcze jedno, Żeby ukrocic Twoje zlosliwostki: zdania na temat nedznego hip hopu nie zmienie. Ruszylo siĘcos na forum: i z tego siĘciesze, bo takie byŁo moje glowne zamierzenie. PS: A plyte starej dobrej poczciwej Paktofoniki zawsze bĘdĘmiaŁ pod reka. Pozdrawiam. -------------------- Marność nad marnościami...
Wszystko marność! |
|
|
![]()
|
|
QUOTE(Yearh) A niech mnie.... wyszedl? Poza tym uwazam, ze TwÓj tekst jest wrecz tekstem wtornym tekstu Krawca: a wiec sam nic nowego nie wnosisz do tematu. Jedynie go powielasz jak ksero. Czyzby syndrom hh udzielil Ci siĘna dobre? Skoro argumenty Twoje i Krawca mnie nie przekonuja to moŻe swiadczyc o tym, ze sa za malo przekonywujace. Poza tym, z tym co napisal Krawiec moglbym siĘw pewnym stopniu zgodzic. Natomiast z Toba : nie bardzo. Zreszta po raz kolejny udowodniles, ze nie rozumiesz co czytasz. Pozdrawiam. RuszyŁo sie coŚ to fajnie , niemniej bez przegiec proszĘ. Nie wiem czy zauwaŻyŁeŚ ale ostatnie posty wysaliŚmy rÓwnoczeŚnie tzn Misiek nie widziaŁ mojego tekstu, a ja jego. Poza tym Misiek odpowiedziaŁ ci wczeŚniej na twÓj tekst a jego nastĘpny skupiŁ siĘna logice twojej wypowiedzi a nie na popieraniu moich argumentÓw , wiec trafiŁeŚ kula w pŁot . ZostajĄc przy logice . Jak mozna wnioskowac, ze skoro coŚ nie trafia do ŚwiadomoŚci czŁowieka to jest nieprawdziwe ? Przeciez istniejĄ jeszcze co najmniej dwie mozliwosci tzn. ten ktoŚ nie chce otworzyĆ umysŁu na argumenty lub ten ktoŚ nie jest w stanie przyjĄc argumentÓw bo jego poziom wiedzyczy i percepcji jest na zbyt niskim poziomie. Nie bierz tych ostatnich opcji do siebie ale twoje wnioskowanie jest nielogiczne . |
|
|
![]()
|
|
Kolego Krawiec....
Jest w tym co piszesz duzo racji. OczywiŚcie nie moŻna oceniac calego gatunku na podstawie kilku zaledwie przykladow reprezentujacych dany nurt muzyczny. OczywiŚcie, wszedzie znajda siĘjakies nazwijmy to „czarne owce”. Tylko dlaczego w hh jest ich az tyle? Poza tym, ten mialki hh ( Liroy, Norbi ) – a wedlug mnie ten rodzaj jest w zdecydowanej wiekszosci ( jakies 80% hh dostepnego na rynku ) ktos kupuje. A dla nich to woda na mlyn. Pisza pare bzdur, dorabiaja to tego jakas filozofie a ludzie to lykaja. Duza role oczywiŚcie odgrywaja tu tez media. Dlaczego ¾ czasu emisijnego na przykladowej Vivie poswiecane jest hh i jakiemus tam popowi – a tak malo rockowi czy innym gatunkom? No chyba dlatego, ze stacje komercyjne robia kase na... komercji. Hip hop komercyjny? Ci ktÓrzy walcza z kapitalizmem zgadzaja siĘkomercyjnosc? To chyba zakrawa na jakis paradoks. Dlaczego Kazik ( nieszczesna jego postac ) potrafi siĘsam wypromowac, sprzedac plyty i jakos dobrze siĘma - bez udzialu stacji komercyjncyh radiowo-telewizyjnych? Mowi, ze nie bĘdzie postacia „medialna” i nie jest. Czyzby „artysci” hh nie potrafili obejsc siĘbez tego? Resumujac: sam hh nie jest zly. Poza tym nigdy tego nie powiedzialem. Boli mnie jedynie pseudo-hiphopowosc. KaŻdy moŻe uwarzac siĘza hh a przez takich caly gatunek cierpi. Pozdrawiam. -------------------- Marność nad marnościami...
Wszystko marność! |
|
|
![]()
|
|
Mam wrazenie ,ze twoje poglady ulegŁy od pierwszego postu znacznej korekcie. Trudno sie juŻ zorientowaĆ do ktÓrego yeara siĘodnosiĆ ( do tego z pierwszego postu czy do tego z ostatniego)
Najpierw potĘpiŁes w czambuŁ caŁy HH okreŚlajĄc go mianem muzyki prymitywnej i nic nie wartej . Teraz czytamy o paktofonice i o procentach wartoŚciowego i niewartoŚciowego HH. GdybyŚ od razu zaczĄŁ od takich konkretnych zagadnieĹ jak komercja w HH , to dyskusja byŁaby inna, a tak zjeŻyŁeŚ kilka osÓb , ktÓre z HH utoŻsamiajĄ siĘlub go szanujĄ . Nie jest to wg mnie dobry sposÓb na zaistnienie na forum choc przyznam ,ze temperatura siĘpodniosŁa a iloŚĆ postÓw w przeliczeniu na 1 h byŁa chyba rekordowa. |
|
|
![]()
|
|
Drogi Krawiec...
To, ze cos jest malo przekonywujace ( tak jak ja to napisalem ) nie oznacza, ze jest to nieprawdziwe ( powtarzajac za Toba ) . Odnosnie tego przkonywania: zagadzam siĘz Twoja teria, o niskiej percepcji bĄdĹş niewiedzy. O usmyslnym nieotwieraniu umyslu na nowe argumenty. Nalezalo by tez dorzucic do tego wszystkiego jeszcze jeden przypadek: kiedy osoba bedaca przekonywana, nie chce przyznac siĘ, ze nie ma racji i zaciekle upiera siĘprzy swoim ( niekoniedznie prwdziwym sadzie ). Na szczescie na forum wypowiadac siĘmoŻe kaŻdy: takŻe i Ci, ktÓrzy nie mogĄ siĘpochwalic tak wysoce rozwinieta inteligencja jak coniektorzy. Gdyby jeszcze Ci „bardziej rozumni” potrafili wytlumaczyc tym „mniej rozumnym” swoje racje na sposÓb zrozumialy i tym drugim, to wtedy i duskusja nabrala by nowych rumiencow, i ci pierwsi mogli by udowodnic, ze na prawde sa na wyzszym poziomie intelektualnym niŻ ci dudzy i obeszlo by siĘbez czczych deklaracji. PS: wyglada na to, ze Towerow jak mrowkow... ;-) Pozdrawiam. -------------------- Marność nad marnościami...
Wszystko marność! |
|
|
![]()
|
|
QUOTE(Yearh) Drogi Krawiec... Na szczescie na forum wypowiadac siĘmoŻe kaŻdy: takŻe i Ci, ktÓrzy nie mogĄ siĘpochwalic tak wysoce rozwinieta inteligencja jak coniektorzy. Gdyby jeszcze Ci „bardziej rozumni” potrafili wytlumaczyc tym „mniej rozumnym” swoje racje na sposÓb zrozumialy i tym drugim, to wtedy i duskusja nabrala by nowych rumiencow, i ci pierwsi mogli by udowodnic, ze na prawde sa na wyzszym poziomie intelektualnym niŻ ci dudzy i obeszlo by siĘbez czczych deklaracji. To o wnioskowaniu to nie teoria, a praktyka logiki. Ja nie mam zamiaru nikowmu odowadniaĆ swojego poziomu . Wypowiadam siĘna temat konkretnych zagadnieĹ i na tej podstawie wyciĄgam wnioski na temat rozmÓwcy. Nie wiem jaki jest twÓj poziom intelektualny w ogÓle - byĆ moŻe w innych dziedzinach wiedzy nie mÓgŁbym w ogÓle prz tobie otworzyĆ ust. Jedno jednak moge powiedzieĆ ... po tym co napisaliŚmy ci z miŚkiem dalsza obrona pierwotnej wersji twojej oceny HH poprzez rÓŻne modyfikacje tej oceny jest rzeĹşbieniem w gÓwnie. A skoro tak to nie ma sensu kontynuowac tej dyskusji - sorry ! |
|
|
![]()
|
|
Yearh,
PodpisujĘsiĘpod ostatnim postem Krawca. Ta dyskusja nie ma wiĘkszego sensu, jeŻeli bĘdziemy powtarzaĆ ciĄgle to samo. PrzedstawiliŚmy Ci swoje racje, jako osoby majĄce trochĘwiĘksze niŻ Ty pojĘcie o tym gatunku muzyki. Postaraj siĘzrozumieĆ jaki miaŁeŚ problem na poczĄtku, a jak zakoĹczyŁeŚ. LiczĘna TwojĄ bŁyskotliwoŚĆ ... :twisted: Aha, i jeszcze kilka sŁÓw wyjaŚnieĹ : QUOTE(Yearh) MoŻesz mi przytoczyc fragment, w ktÓrym pisze, ze raperzy potrafia odnalezc takŻe pozytwyna strone zycia? ProszĘbardzo: "(...) Koles rapujacy o ostrych laskach ... " A moŻe to dla ciebie nie jest pozytywna strona Życia :?: QUOTE(Yearh) Pytam siĘtylko : gdzie jest ten projekt Kazika? Dlaczego skoro miaŁ wyjsc nie wyszedl? Z tego co wiem, to nie dogadali siĘw pewnej kwestii ... ale nie bĘdĘsiĘdokŁadnie wypowiadaŁ o tym poniewaŻ nie znam szczegÓŁÓw. QUOTE(Yearh) A czy Kazik zrobil cos dla swiata zamiast zostawic mikrofon? Dla calego swiata nie. Ale dla wartosci ktÓrym holduje na pewno tak. Dlaczego Kazik potrafi powiedziec, ze nie bĘdzie robil muzyki komercyjnej i nie robi, a jak juŻ przynaja mu jakas nagorde to jej najzwyczajej w swiecie nie odbiera? Jasne, najŁatwiej siĘbroniĆ komercjĄ ... ale to jest chyba akurat sŁaby argument. Ciekawe, czy Ty na miejscu tych chŁopakÓw nie chciaŁbyŚ zarobiĆ trochĘgrosza. ZwŁaszcza, Że kiedyŚ prawdopodobnie go nie mieli. A Że robiĄ to co lubiĄ i jeszcze na tym zarabiajĄ to jest tylko ich zasŁugĄ. To nie bĘdzie trwaĆ wiecznie. QUOTE(Yearh) Skoro argumenty Twoje i Krawca mnie nie przekonuja to moŻe swiadczyc o tym, ze sa za malo przekonywujace. Poza tym, z tym co napisal Krawiec moglbym siĘw pewnym stopniu zgodzic. Natomiast z Toba : nie bardzo. Zreszta po raz kolejny udowodniles, ze nie rozumiesz co czytasz. Ty za to dokonale wszystko rozumiesz ... w nagrodĘzostaŁeŚ gwiazdĄ odcinka pt. "Hip Hop". :twisted: :twisted: :twisted: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:03 |