IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Wyszukiwarka połączeń autobusowych/tramwajowych KZK-GOP (Śląsk)
Ocena 5 V
sniku
post sob, 01 mar 2008 - 16:11
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,129
GG: 3249401 status gadu-gadu
Tlen: sniq status tlen

Witam,

stworzyłem wyszukiwarkę połączeń dla komunikacji miejskiej.
Wyszukiwarka umożliwia znalezienie optymalnych połączeń
autobusowych/tramwajowych z jedną i dwiema przesiadkami,
podaje dokładne instrukcje co do godzin, nazw przystanków,
opis słowny przejść pieszych, całkowity czas podróży, ilość przystanków itd.
Strona znajduje się pod adresem www.kzk-go.pure.pl/

PS. życzę miłego używania i proszę o jakieś opinie smile2.gif

Pozdrawiam
sniku

Go to the top of the page

+Quote Post
vacu
post sob, 01 mar 2008 - 18:19
Post #2

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Generalnie fajna rzecz z tym, że mało jeżdżę komunikacją więc trudno mi ocenić wiarygodność otrzymanych wyników. Ale podoba mi się, takie małe tylko uwagi:

- dałem czas na przesiadkę "+10 min." to wyskoczyły mi i 40 minutowe czasy oczekiwania rolleyes.gif
W "czasie na przesiadkę" imho powinny być większe odstępy i dłuższe czasy (np. 1 min - 5 min - 15 min - 30 min) - czasem warto poczekać nawet 20 minut a dojedzie się mimo to szybciej.

- zrobiłem jedno wyszukanie na trasie DG Centrum - Gliwice Pl. Piastów (dziś, g. 7:00) i oto wnioski:
* ja bym inaczej posortował wyniki tzn. najwyżej ten o najkrótszym czasie przejazdu

* troszkę bym też wyróżnił poszczególne sugestie, bo jakoś się tak zlewają w całość, na pierwszy rzut oka nie mogłem się połapać wink.gif

Jak widać - pierdółki aczkolwiek najważniejszego a więc jakości wyników nie podejmuję się ocenić, bo za mało korzystam z usług KZK. Ale "+" już za sam pomysł, drugi za to, że łatnie to wygląda i sprawnie działa wink.gif

+Quote Post
sniku
post sob, 01 mar 2008 - 18:42
Post #3

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,129
GG: 3249401 status gadu-gadu
Tlen: sniq status tlen

CYTAT(vacu @ sob, 01 mar 2008 - 18:19) *
- dałem czas na przesiadkę "+10 min." to wyskoczyły mi i 40 minutowe czasy oczekiwania

ten czas oczekiwania to jest czas który jest Ci potrzebny na przesiadkę. (założyłem że starsi ludzie będą sie poruszać wolniej wink.gif ) jeśli dałeś 10 minut to nie znajdzie autobusów które w czasie tych 10 minut przyjechały.

W "czasie na przesiadkę" imho powinny być większe odstępy i dłuższe czasy (np. 1 min - 5 min - 15 min - 30 min) - czasem warto poczekać nawet 20 minut a dojedzie się mimo to szybciej.

Jeśli warto czekać 20minut i pojedzie się szybciej to system znajdzie to bez względu na to ile czasu na przesiadkę wybierzesz smile2.gif

- zrobiłem jedno wyszukanie na trasie DG Centrum - Gliwice Pl. Piastów (dziś, g. 7:00) i oto wnioski:
* ja bym inaczej posortował wyniki tzn. najwyżej ten o najkrótszym czasie przejazdu

wyniki sortuja sie wg. wspolczynnika optymalnosci na który składa się:
- calkowity czas przejazdu + czas oczekiwania na przesiadkę *2 + róznica pomiedzy czasem jaki podalismy a czasem w którym wyjedziemy. smile2.gif
Trudno posortować tak żeby każdemu pasowało, niektórzy nie lubia długo czekać na przesiadkę, wolą dłużej jechać w autobusie(szczegolnie zimą).

* troszkę bym też wyróżnił poszczególne sugestie, bo jakoś się tak zlewają w całość, na pierwszy rzut oka nie mogłem się połapać wink.gif

racja, mogłoby to wyglądać bardziej czytelnie, postaram się wyróżnić poszczególne sugestie.

+Quote Post
:)
post wto, 11 mar 2008 - 19:25
Post #4

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Fajna sprawa, ale czeka jeszcze masa pracy. To co najwazniejsze a wiec propozycje sa katastrofalne. Chwile potestowalem i koszmar. We wszystkich propozycjach dla wszystkich testowanych tras nie dostalem ani jednej normalnej. Algorytm nie jest prosty. To problem optymalizacyjny. Zeby bylo idealnie chyba kazda mozliwosc trzeba by bylo wprowadzic recznie do systemu wink.gif Szybciej bym dotarl od siebie do Sosnowca na nogach niz korzystajac z tych propozycji.
I to nie jest punktualne metro, zeby ufac w tak szybkie przesiadki, i z tym kazdy musi sie liczyc.
Najwieksza bzdura sa propozycje takiego typu, ze majac linie X i Y, ktore spotykaja sie w pewnym momencie i dalej wioda ta sama trasa, dostajemy propozycje aby wysiasc z autobusu linii X, zaczekac ponad godzine na Y, aby podjechac jeden przystanek do miejsca docelowego, do ktorego dojechalibysmy od razu autobusem X bez tej przesiadki. Bledy moglbym wyliczac bez konca, bo jak psialem nie znalazlem zadnej optymalnej propozycji.

Na chwile obecna ta wyszukiwarka nie nadaje sie wogole do uzytku, a algorytm jest strasznie ulomny.

--------------------

+Quote Post
dacik
post śro, 12 mar 2008 - 08:27
Post #5

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 672

Dobrym pomysłem było by dodanie możliwości wyboru przystanku przesiadkowego. W moim przypadku system za każdym razem wskazywał miejsce przesiadki w centrum DG a np z jednego autobusu mogę przesiąść się do tramwaju w Gołonogu a w Centrum DG już nie zdąże (autobus jedzie przez aleje).

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:20
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza