Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Na kogo nie glosowac ???
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Hator
na forum dabrowy w gazeta.pl poruszono bardzo ciekawa kwestie

• Re: Kandydaci na radnych w D.G.
baja47 28.10.06, 21:44 + odpowiedz

wazo6 napisała:

> TAK USTAWIA SIĘ RODZINKA

a w jaki sposob skomentujesz ubieganie się o mandat radnego 3-osobowej rodziny
byłego sportowca Cezarego Podrazy, tj.Pana Cezarego, jego żony i syna Dawida,na
dodatek ten ostatni kandyduje nie z okręgu swojego miejsca zamieszkania, lecz z
przywołanej w ostatniej chwili, nie funkcjonującej już w nazwie dzielnicy miasta
????????

mysle, ze w tym nowym temacie powinnismy wytypowac takie smaczne kaski, ktore na stolek samorzadowca na bank nie zasluguja.
pozdrawiam
Temat słuszny ale mam nadzieje sprawdziłeś prawdziwość tej informacji.
Hator
a prosze bardzo.
Komitet Wyborczy Wyborców Stara Dąbrowa - Bajba
Ogolne statystki komitetu

ciakwostka - na 5 okregow w DG wlasne listy z kandydatami maja tylko w 3 okregach i w kazdej z osobna jest
I) syn Dawid
Okreg 1 - lista 18 - miejsce 1
II) tata Czarek
okreg 2 - lista 18 - miejsce 1
III) mama Bozena - Marta
okreg 3 - lista 18 - miejsce 4
pozdr
syzio
to ci od Zbigniewa ?
Hator
nie - to inne osoby, inne komitety wyborcze
a co do nazwisk to poprostu zbieznosc...
kursor
Witam!

No na pewno nie należy głosować na Listy Talkowskiego "Nasza Dąbrowa" - przecież to sztuczny twór ludzi często zmuszonych do kandydowania na tych listach , zresztą wystarczy sobie je przeglądnąć aby zobaczyć jaki był klucz dobierania kandydatów z urzędników UM oraz jednostek zależnych od UM.

Jednakże warto także zobaczyć kto jest na listach Platformy Obywatelskiej:

Wróblewski Zbigniew Józef - syn zatrudnony w UM
Nierychły Marian - były wiceprezydent DG , teraz Naczelnik
Laga Krzysztof - pracownik UM
Ciaś Bogusława - sama zatrudniona jako gł. specjalista MOPS, mąż zastępca kierownika Administracji MZBM, syn
bez skonczonych studiów zatrudniony w Szpitalu Miejskim w referacie prawnym
Duś Jerzy - dyrektor MOPS
Borowicz Artur - dyrektor Szpitala Miejskiego
Kalaga Mariusz Bogusław - zatrudniony w PKZ
Padoł Łukasz - zatrudniony w MZUM jako gł. specjalista, córka zatrudniona w PKZ

to tylko kilka osób tych najbardziej znanych a daje wiele do myślenia skąd się tam znaleźli za czasów prezydentury Jerzego Talkowskiego

P.s. może Zbigniew Meres się specjalnie przemeldował do DG z Piekar Śląskich gdzie mieszkał aby móc być zastępcą Talkowskiego?
pozdrawiam
No widzę, że znowu ktoś odkrył Amerykę. Niestety SLD, o którym tak ładnie się wyrażasz kursor, dokładnie tak samo obsadza wszystko, co się da w mieście. Tak samo robi każda partia w DG jak i w całej Polsce. Więc przestańcie toczyć te głupkowate rozmowy gdzie, kto jest zatrudniony.
Hator
pozdrawiam
a czemu by nie - ja chce wiedziec kto gdzie jest obsadzony-na jakiej liscie kandyduje i czym sie obecnie znajduje
wole wiedziec na kogo glosuje/nie glosuje
Jak cos wiesz to napisz

pozdr
pozdrawiam
Hator, ja o takie zestawienia nie potykam się na chodniku i niestety nie mam etatu na forum. Sporządzenie takie zestawienia dla przeciętnego mieszkańca to jest albo w ogóle niemożliwe albo czasochłonne. Więc ja nie będę śledzić życiorysów wszystkich radnych wszystkich opcji politycznych, bo nie jestem w stanie tego zrobić. Ale jeżeli Hator masz jakieś wątpliwości to możesz sam się zagłębić w ten temat. Oczywiście mogę domniemywać skąd kursor ma takie informacje. Na pewno nie jest tak że akurat PO ma jakieś wielkie osiągnięcia w obsadzniu stanowisk.

Jeśli jesteś zainteresowany to mogę tylko wyrazić swoją opinie. Oczywiście osoby związane z J. Talkowskim już jakiś czas temu wyczuły, że spada mu poparcie, więc zaczęły emigrować do innych partii. Ale sprawa ta o wiele bardziej dotyczy PiS a nie PO. PiS właściwie przejął zaplecze i sposób działania od Talkowskiego i tego chyba nie musze znowu udowadniać. Widzieliście jak wyglądała dyskusja na forum ze zwolennikami PiS. PO ma dokładnie odwrotny problem. Struktury tej partii w naszym mieście powstały na szybko, specjalnie z okazji wyborów samorządowych. Na listach znalazły się w większości ludzie przypadkowi niezwiązani ani z PO ani z polityką w DG. Oczywiście na listy na pewno dostało się kilka osób pośrednio związanych z UM ale nie wydaje mi się, że jest to masówka. A kto mi nie wierzy niech popatrzy, chociaż na nieudolny sposób prowadzenia kampanii. Przecież do dnia dzisiejszego nie poznałem programu wyborczego Pan Meresa. Tak po prostu nie zachowują się profesjonalni politycy.

A co do SLD to ta partia jako jedyna ma stałe wierne zaplecze i długotrwałą tradycję rządzenia, w DG. Dlatego skuteczność w obsadzaniu stanowisk też ma odpowiednio wyższe od konkurencji.

No i możecie mi nie wierzyć w moje wywody. Niestety nie mogę napisać skąd to wiem, bo mieszkamy w takim mieście, w którym obowiązuje cenzura. I za ujawnianie takich informacji ktoś mógłby mieć poważne kłopoty.
kursor
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 1 2006, 03:47 AM) *
Tak samo robi każda partia w DG jak i w całej Polsce.

wnioskuje za twoją wypowiedzią że także za sytuację jaka jest w mieście jest odpowiedzialna Platforma Obywatelska skoro ma wpływ na obsadzanie na stanowiskach w mieście swoich ludzi
pozdrawiam
Przestań agitować na korzyć SLD i jechać po PO, bo staje się to nudne. Ciekawe, z kim chce współpracować SLD w RM. Może z PiS czy z formacją Talkowskiego, a może Samoobrona? A może liczycie na to, że będziecie mieli bezwzględną większość. No SLD może mieć z tym problemy. I ponieważ jestem apolityczny to nie waham się powiedzieć, że PO również obsadza stanowiska. Ale jej wpływ na losy miasta w tej kadencji był o wiele mniejszy niż SLD. Lewicowi radni mieli większość i mogli zakończyć w jednym głosowaniu rządy Talkowskiego podając RM do dymisji. No, ale zjawisko dietetycznych radnych nie omija również naszego miasta.
tomasz sołtysik
Oj Pozdrawiam, chyba przesaadziłeś; uwierz mi, że gdyby była taka możliwość, że Rada Miejska rozwiązując się zakończyłaby rządy Talkowskiego to Rada by się rozwiązała - chocbym miał siłą podnosić ręce niektórych radnych wink.gif , niestety Rada w żaden sposób nie może odwołać prezydenta, co najwyżej wnioskować o jego odwołanie w drodze referendum - a to było o tyle bezcelowe, bo do ważności takiego referendum wymagana była 30% frekwencja (od najbliższej kadencji 20%), co w Dąbrowie było rzeczą nieosiągalną...
A co do zatrudniania radnych i ich rodzin to... niestety masz rację, wszystkie opcje polityczne równo brały w tym udział, wyliczyłem, że na 25 radnych ostatnich - 16 było powiązanych osobiscie lub przez najbliższą rodzinę stosunkiem pracy z gminnymi jednostkami i spółkami... Muszę Ci jednak powiedzieć, że dopiero za Talkowskiego patologiczny nepotyzm urósł do naprawdę zastraszających rozmiarów..
Bartek
QUOTE(tomasz sołtysik @ Nov 2 2006, 07:58 PM) *
Muszę Ci jednak powiedzieć, że dopiero za Talkowskiego patologiczny nepotyzm urósł do naprawdę zastraszających rozmiarów..

Tomek, a prawdą jest to ze w UM siedzi prokurator i sprawdza poprawnosc zatrudniania pracownikow w UM?
pozdrawiam
Tomek o możliwości odwołania prezydenta przez radnych poprzez jednoczesne odwołanie RM przeczytałem w prasie, która szeroko komentowała wyczyny Talkowskiego. Jeżeli nie jest to prawdą, to ja niestety nie dysponuje taka wiedzą żeby w tym temacie poprawiać dziennikarzy.
tomasz sołtysik
Bartek:
prokuratura bada czy wydawanie poleceń urzędnikom i podejmowanie decyzji przez żonę prezydenta nie kwalifikuje się jako przekroczenie uprawnień, bądź niedopełnienie obowiązków, co do prawidłowości zatrudniania w UM - to nic nie wiem o prokuraturze, wiem tylko, że jak Komisja Rewizyjna chciała właśnie zbadać prawidłowość zatrudniania i zwalniania pracowników to Talkowski nie udostępnił akt, wniosek w tej sprawie poszedł do PIP, ale nie wiem co się z nim dzieje.

pozdrawiam:
masz rację, też kiedyś czytałem coś w tym tonie, z tego co dobrze pamiętam to nawet trochę z mojej winy to przekłamanie powstało, bo na sesji wzywałem do złożenia dymisji przez prezydenta i samorozwiązania Rady a dziennikarze trochę opacznie mnie zrozumieli wink.gif
PICK
Panie Tomaszu a jak tam Prokuratura w Bielsku - Białej laugh.gif
tomasz sołtysik
QUOTE(PICK @ Nov 4 2006, 10:19 AM) *
Panie Tomaszu a jak tam Prokuratura w Bielsku - Białej laugh.gif

no myślę, że już niedługo kilku prokuratorów trafi za kratki laugh.gif
PICK
no myślę, że już niedługo kilku prokuratorów trafi za kratki laugh.gif

Ja posiadam skromnie troszkę inne informację, ale ten post jest ciekawy - powiedzmy, że to druga strona medalu laugh.gif
pozdrawiam
A ja w tym proponuje nie głosować na panią Urszule Włosek-Żmijewską z KWK DPL. A to za sprawą moim zdaniem skandalicznego hasła „Tanie miasto, tańsza energia, tańsze ogrzewanie – nowe miejsca pracy” Jest to ewidentne oszustwo polityczne, bo radni nie mają wpływu na ceny energii, które i tak w Polsce są sztucznie zaniżone. Może pani pomyliły się wybory samorządowe z tymi do sejmu.
Hator
DPL ma wogole tkaie haslo - dla calego KWW
dodatkowo popieraja kandydature prezydenta Talkowskiego, ktory wg nich "zapewni realizacje ich programu"
wiec ja po polaczeniu rozumiem to tak :
tanie miasto, tania energia, tanie ogrzewanie - tani prezydent biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.