CYTAT(Slyzaba @ pią, 22 sty 2016 - 01:14)

Polecam Reden - blisko park Hallera (nowo oddany duży plac zabaw i górki do zjeżdżania w zimę), bliskość do hali sportowej i ponoć całkiem dobrej siłowni CFO. Tuż obok Park Wodny Nemo. W zasięgu spaceru CH Pogoria oraz Pałac Kultury Zagłębia i centrum miasta. Na piechotę czy na rowerze masz relatywnie niedaleko do parku Zielona i do Pogorii. Sklepy, szkoły, przychodnie, przedszkola, komunikacja tramwajowa, autobusowa i kolejowa.
Blisko centrum a główny zgiełk z ul. Królowej Jadwigi nie jest już słyszalny. Myślę tutaj o ulicach od plus minus Augustynika po Kopernika. Wyjazd na trasę do Katowic w zasięgu 2-3 minut (światła x2). Generalnie niska zabudowa i całkiem niemało dawnych kamienic. Polecam

Podpiszę się pod tym, jak dla mnie okolice właśnie Augustynika, Cieplaka, Starej, Orzeszkowej, Skibińskiego a nawet dalej po Kopernika to najlepsza miejscówka w DG jeśli chcesz mieszkać w blokach (a mieszkałem w tej okolicy):
- do konkretnego przystanku km - 5 minut
- do dworca - 5-15 minut
- wyjazd na DK94 - dopóki nie wprowadzą "zielonej mobilności" to z 5 minut, potem może być 1h

- w zasięgu 5-10 minut sklepy, szkoły, kościół, hipermarket, poczta, park, basen itd.
- względna cisza (jak na centrum miasta, sielska wieś to to nie jest) no i nie są to typowe blokowiska, bloki 3-4 piętra
- dosyć blisko Pogorii/zielonej (na upartego to i piechotą można dojść, na rowerze z 10 minut)
Z minusów to oczywiście problemy z parkingami (a gdzie ich dzisiaj nie ma) no i często wyższe ceny (ale z tym bywa różnie). Dodatkowo kilka lat temu jak ja szukałem to było w tej okolicy stosunkowo mało mieszkań na sprzedaż a jak coś się pojawiało to albo bardzo drogo albo w momencie znikało.
Ja szukałem także w wymienionej wyżej okolicy ul. Mickiewicza i te rejony, wiele zalet można powtórzyć natomiast było tam taniej z to wiele mieszkań jest dziwnych np. sporo na poddaszach sprawiających wrażenie piekarnika latem bądź bez gazu (panie, tu wystarczy podciągnąc bo na drugim końcu bloku już jest

) gdzie instalacja elektryczna na przewodzie 2x2.5 więc ciężko zastąpić gaz sensowną elektryką. Ale kilka fajnych też tam widziałem jednak bardzo szybko "poszły".