Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ulica Batorego w Dąbrowie Górniczej
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Dąbrowiak WT
W załączeniu przekazuję foto domu moich dziadków na ul. Batorego (obecnie nie istniejąca). Czy ktoś pamięta jeszcze tą ulicę?

Dąbrowiak WT

Kliknij, aby zobaczyć załącznik
kusmanek
Przebieg ulicy Batorego dobrze widać na archiwalnej mapie z lat 1958-61:
http://mapy.orsip.pl/imap/?locale=pl&g...sessionID=45124
Slyzaba
Kusmanek wskazał idealne źródło smile2.gif
Dąbrowiak WT - zgodziłbyś się, żeby udostępnił foto u mnie na stronie?
Dąbrowiak WT
CYTAT(Slyzaba @ pon, 18 maj 2015 - 23:17) *
Kusmanek wskazał idealne źródło smile2.gif
Dąbrowiak WT - zgodziłbyś się, żeby udostępnił foto u mnie na stronie?

Oczywiście umiejscowienie na mapce jest właściwe.
Do Kusmanka - jeżeli chodzi o foto to nie ma problemu (powiedz tylko co mam zrobić?)
Leszek
Właśnie niedawno przeczytałem, ze do 1924 roku ulica Batorego nosiła nazwą Baraki - w książce "Ulice i place Krakowa, Katowic, Dąbrowy Górniczej, Sosnowca i Zawiercia" Jerzego Abramskiego.
Jest tam przytoczona spora lista zmian nazw ulic - jak będę mieć chwilę czasu, wstukam je na forum.

Przy okazji mam propozycję, żeby wydzielić z wątku o ciekawostkach (bo chyba tam były właśnie) posty dotyczące ulic - zmian nazw/przebiegu.

Zaś wracając do ulicy Batorego - mam gdzieś plan Dąbrowy z lat 90., gdzie nadal jest zaznaczony jej kawałek, jeśli go znajdę, wstawię skan.
kusmanek
Sylzaba chyba się przejęzyczył smile2.gif Raczej chodziło mu o to, czy może wykorzystać zdjęcie na Jego stronie: www.dawnadabrowa.pl
Slyzaba
Potwierdzam smile2.gif
Dąbrowiak WT - możesz wysłać skan do mnie na kontakt (at) dawnadabrowa.pl ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.