Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Schron przeciwatomowy na Mydlicach
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Slyzaba
Dowiedziałem się wczoraj od osoby, która zajmuje się 'okablowaniem', że na Mydlicach (brak szczegółów) jest w kanalizacji fragment specjalnie przygotowany pod atak atomowy: drzwi, 4 metry betonu etc. Wiecie coś więcej na ten temat?
Bathurst
Wydaje mi się, że gdzieś jest coś więcej na ten temat już na Forum. Teraz już nie mam czasu sprawdzić dopiero popołudniu.
Pamiętam, że poruszany był chyba w tym samy wątku temat schronów pod blokami starego Gołonoga
Rysred
Post mawwm na temat schronów http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...ost&p=71491
Slyzaba
Ok - czytałem tamten wątek. Jest w nim mowa 'tylko' o schronach przeciwlotniczych stąd pomyślałem o nowym wątku - przeciwatomowym :-).

Spróbuję dowiedzieć się czegoś nowego - ponoć miejsce znane jest dobrze chłopakom z Tauron Ciepło.
marcinem
Podczas budowy osiedla, a dokladnie jego czesci z ulicami Dabskiego i Ludowej w miejscu obecnej szkoly muzycznej i tej szkoly podstawowej obok (Dabskiego) byla jedna wielka dziura w ziemi i trwaly prace budowlane. Na jej zboczu bylo odkryte ogolnie dostepne wejscie do kanalizacji. Od razu powiem, ze nie dotarlem do zadnego schronu, ale z kolegami - lobuzami penetrowalismy te korytarze. Nie sa to kanaly na scieki a calkiem szerokie (2m.) chodniki z rurami i kablami. Przeszlismy kilkaset metrow. Wydaje sie, ze sa znacznie dluzsze i sluza calemu osiedlu. Podejrzewam, ze w tym kontekscie istnienie jakiegos schronu jest calkiem prawdopodobne. Jesli mialby powstac podczas budowy osiedla, tj. w latach ca. 82-86, to juz raczej jest to okres schylku zimnej wojny.
JanekS.
CYTAT(marcinem @ pią, 12 gru 2014 - 07:02) *
Podczas budowy osiedla, a dokladnie jego czesci z ulicami Dabskiego i Ludowej w miejscu obecnej szkoly muzycznej i tej szkoly podstawowej obok (Dabskiego) byla jedna wielka dziura w ziemi i trwaly prace budowlane. Na jej zboczu bylo odkryte ogolnie dostepne wejscie do kanalizacji. Od razu powiem, ze nie dotarlem do zadnego schronu, ale z kolegami - lobuzami penetrowalismy te korytarze. Nie sa to kanaly na scieki a calkiem szerokie (2m.) chodniki z rurami i kablami. Przeszlismy kilkaset metrow. Wydaje sie, ze sa znacznie dluzsze i sluza calemu osiedlu. Podejrzewam, ze w tym kontekscie istnienie jakiegos schronu jest calkiem prawdopodobne. Jesli mialby powstac podczas budowy osiedla, tj. w latach ca. 82-86, to juz raczej jest to okres schylku zimnej wojny.

pod Mydlicami, jest cala siec kanalow, nie pamietam juz dokladnie ile kilometrow, ale sluzyc to mialo rowniez jako schron dla mieszkancow w razie "W".
W niektorych miejscach mozna jezdzic samochodem, jest tak szeroko. To zapewne, tymi kanalami chodziles ;>
danielmdc
W tym roku albo zeszłym (pamięć zawodna) przy pawilonie gdzie jest klub "Krąg" i SM "Lokator" jakaś firma coś tam kopała i był odsłonięty fragment wykopu. Wyglądało to na jakieś tunele może to te schrony ?
marcinem
Schron musi miec pewnie jakies okreslone parametry - wylewka, zbrojenie, grubosc etc. takze watpie, czy koparka odkryje taka budowle. Bardziej do niej dotrze. Pod Kregiem sa glebokie podziemne garaze - to po pierwsze, a tunele o ktorych pisalem wczesniej zlokalizowane sa bezposrednio obok. Korytarze byly po obu stronach zagospodarowane ciagiem rur i kabli, czyli ewentualne media tez sa podciagniete do hipotetycznego schronu. Ciekawa sprawa, czekam na kolejne newsy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.