Witam,
Pozwolę sobie na mały spam

Od jakiegoś czasu używam aplikacji Waze, jeśli ktoś nie zna to jest to aplikacja na smartfony, nawigacja ale nie to jest najważniejsze, ma funkcje społecznościowe, dwoma kliknięciami zgłaszamy korek, przeszkodę na drodze, blokadę drogi i tego typu rzeczy dzięki czemu nawigacja kolejnym wazerom pozwala uniknąć przeszkód. A nawet jak nie zgłaszamy to na podstawie naszej prędkości generowane jest info o korkach na bieżąco brane pod uwagę przez nawigację.
Testowałem apkę w Wiedniu i działa wyśmienicie

naprawdę jedzie się o niebo wygodniej, nadkładając czasem trochę drogi ale nie stojąc w korkach. W PL niestety a zwłaszcza w naszej okolicy wazerów niestety bardzo mało

przez co główna zaleta aplikacji ginie. Zachęcam do pobawiania się, ja jeżdżę z Waze stale więc na moje raporty możecie liczyć

Wymagany smartfon z Androidem bądź IOS i połączenie z internetem (aczkolwiek ilość danych jaka leci jest niewielka, mój 300MB pakiet wystarcza spokojnie na waze, pocztę, facebooka i przeglądanie stron od czasu do czasu

. I zużywam ok 1/3 tego.
Waze ma jeszcze jedną fajną funkcję, która jednak z uwagi na małą ilość użyszkodników na razie w PL nie działa jeszcze, pokazuje najbliższe stacje benzynowe wraz z aktualnymi cenami, w Czechach działało fajnie, gdy u nas będzie więcej użytkowników to pewnie też włączą.
Dla bardziej chętnych jest także możliwość edycji map, znacznie uproszczona względem Google Map Maker, tu w zasadzie banalnie prosto edytuje się tylko drogi + można dodać punkty typu stacje paliw, sklepy itp.
A może są tu jacyś wazerzy?

Adres dla chętnych:
http://world.waze.com/ (uwaga: waze.com jest tylko dla USA, pozostali korzystają z world.waze.com)
Aplikacja jest bezpłatna, bez reklam, za to udostępniamy wujkowi G naszą lokalizację (dla paranoików istotny minus :/, mnie to lotto) - tak, Waze to też własność Google od niedawna.