Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Brzózki" koło PKP w Gołonogu
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Przyroda
Bathurst
Założyłem ten wątek, niejako ku pamięci obszaru, który odchodzi do przeszłości. Ta zielona enklawa w planie zagospodarowania przestrzennego oznaczona jest jako teren pod zabudowę jednorodzinną.
Jeśli macie jakieś zdjęcia z tego obszaru to wklejajcie je tutaj. Zostaną na pamiątkę.
Moje pożegnanie z tym obszarem w najnowszym poście: "Brzózki" powoli odchodzą do historii na moim blogu.

http://blogdabrowski.blogspot.com/

Uploaded with ImageShack.us
Grzegorz-dg
Bathurst a te tereny przyrodnicze z tymi roslinami co opisujesz na swoim blogu też pójdą pod budowę domów czy się zachowają.Dużo tam tych domów stawiają ,bardzo duża to będzie ingerencja w teren Brzózek a swoją drogą ciekawe ile kosztowała tam ziemia pod budowę tych domów czy się budują tam jakieś " lokalne szychy" bo takie tereny to pewnie jest łakomy kąsek dla inwestorów ,zachowają się w jakiejś częsci te brzózki.
Leszek
Świetny wpis smile2.gif
Ja tylko dla uściślenia (jako świr historiofilny) podam, że ten nasyp to nie wiedenka.
pulsatilla1214
CYTAT
tylko dla uściślenia (jako świr historiofilny) podam, że ten nasyp to nie wiedenka

i tak, i nie, gdyż... w Dąbrowie mamy właśnie wyburzyć dworzec... wiedeński smile.gif

(odgałęzienie wiedenki z Ząbkowic, kilka lat młodsze od głównej linii, uruchomione ca 1859)
Bathurst
eee, odgałęzienie wiedenki - sprawdzałem ale ręka mi się zatrzęsła nad klawiaturą wink.gif

Grzegorz - zostanie tylko małe jeziorko w NE za rzeczką. Tutaj mapa co jest podlinkowana n blogu.

Leszek
A, to o tym nasypie pisałeś? A to wiedenka oczywiście, zmyliła mnie ta strona wschodnia - bo od wschodu jest nasyp łącznicy Gołonóg - Piekło, który pochodzi z lat 40. XX wieku (zaznaczony zresztą na tej mapce jako łukowata ścieżka).
Bathurst
Na Brzózkach już jesiennie.

Slyzaba
Na ostatnim zdjęciu jest i kozak smile2.gif
Bathurst
już poćwiartowany i się suszy smile.gif
sandwich
Proszę "Brzózki"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.