Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tour de Pologne w DG - 2013
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Inne dyscypliny
Bathurst

CYTAT
Tour de Pologne ponownie w Zagłębiu. Będzie premia Powstania Styczniowego

Autor: Paweł Leśniak opublikowano 22 marca 2013 w dziale D. Górnicza, Sosnowiec, Z regionu · 0 Comments

Tour de Polo­gne po raz kolejny zawita do Zagłę­bia Dąbrow­skiego. Tym razem naj­lepsi kola­rze prze­jadą przez Dąbrowę Gór­ni­cza i Sosnowiec.
69. Tour de Pologne w Będzinie - fot. PL

69. Tour de Polo­gne w Będzi­nie – fot. PL

Kola­rze w Zagłę­biu Dąbrow­skim poja­wią się 31 lipca. Będzie to frag­ment IV etapu z Tar­nowa do Kato­wic. – Potwier­dzam, że Tour de Polo­gne prze­je­dzie przez Dąbrowę. Będzie prze­jazd oraz pre­mia lotna – mówi Bar­tosz Maty­le­wicz, rzecz­nik dąbrow­skiego magistratu.

Wię­cej szcze­gó­łów wiemy o sosno­wiec­kim eta­pie. Kola­rze poja­wią się tam od razu po wyjeź­dzie z Dąbrowy i prze­jadą uli­cami: Braci Mie­ro­szew­skich, 11 Listo­pada, Andersa, 1 Maja, Sien­kie­wi­cza, Pił­sud­skiego, 3 Maja, gdzie będzie pre­mia spe­cjalna
upa­mięt­nia­jąca 150-lecie Powsta­nia Stycz­nio­wego, a póź­niej pojadą Pił­sud­skiego i Baczyń­skiego (do ul. Milo­wic­kiej w Kato­wi­cach). – Cie­szymy się, że po raz kolejny Sosno­wiec będzie gościł uczest­ni­ków Tour de Polo­gne. Świet­nie współ­pra­cuje nam się z wła­dzami mia­sta przy orga­ni­za­cji wyścigu. Wszystko współ­gra wręcz mode­lowo, czę­sto dajemy Sosno­wiec jako przy­kład tego jak należy pewne rze­czy przy­go­to­wy­wać – pod­kre­śla Lech Pia­secki z Lang Team, który jest orga­ni­za­to­rem wyścigu.

http://www.twojezaglebie.pl/sosnowiec/tour...a-styczniowego/

Fajnie że przy takiej dużej imprezie wspomina się o Powstaniu Styczniowym
kursor
CYTAT
Tour de Pologne znów w Dąbrowie

Dąbrowa znów znajdzie się na trasie Tour de Pologne. 31 lipca, w ramach IV etapu wyścigu, kolarze powalczą w mieście o punkty na premii specjalnej Zagłębia Dąbrowskiego.

70. Tour de Pologne rozpocznie się 27 lipca. Jak przystało na jubileusz, będzie szczególny. Wyścig wystartuje we włoskim mieście Rovereto.

- Aby uczcić jubileuszowy 70. Tour de Pologne, chciałem przygotować dla fanów kolarstwa coś specjalnego. Start z włoskiego regionu Trentino to spełnienie moich marzeń. Dolomity to miejsce, gdzie zapisywała się ważna karta dla kolarstwa i dlatego zawsze pragnąłem choć na chwilę przenieść Tour de Pologne UCI World Tour właśnie w te rejony – wyjaśnia Czesław Lang, dyrektor generalny TdP.

W dolomitowej scenerii kolarze pokonają dwa etapy. Później przeniosą się do Polski. 30 lipca pojadą z Krakowa do Rzeszowa. Dzień później będą się ścigać na ponad 230km odcinku z Tarnowa do Katowic. Wtedy właśnie zawitają do Dąbrowy Górniczej.

- Zawodnicy wjadą do miasta od strony Sławkowa, drogą krajową nr 94. Zjadą w al. Róż, na rondzie Merkury skręcą w lewo. Tak jak w zeszłym roku, przed PKZ znajdzie się premia specjalna. Na rondzie Centrum pojadą w lewo. Ulicami Kościuszki, Górniczą i Legionów Polskich dotrą do ul. Braci Mieroszewskich w Sosnowcu-Zagórzu – opowiada Damian Rutkowski, naczelnik Wydziału Promocji, Kultury i Sportu UM.

Kolejne etapy wytyczono na odcinkach: Nowy Targ – Zakopane, Bukowina Tatrzańska - Bukowina Tatrzańska, Wieliczka – Kraków.

W 2010 i 2011r. w Dąbrowie kolarze kończyli zmagania etapowe. W zeszłym roku w mieście ulokowana była premia specjalna.

Grzegorz-dg
Mnie ciekawi czy miasto sprawdzi stan nawierzchni tych dróg jak one wyglądają czy niema w nich dziur ,kolein ,czy są właściwie oznakowane ,tzn pasy linie ciągłe czy jest to odnowione żeby to wizualnie wyglądało dobrze czy jest trawa skoszona w pasie drogowym,ciekawym odcinkiem będzie AL Piłsudskiego szczególnie na wysokości komendy policji i koło Targu tam są koleiny łata na łacie ciekawe jak kolaże będą się czuli jadąc po takiej nawierzchni i retransmisja telewizyjna idzie na cała Polskę ciekawe czy w UM są podjęte jakieś działania w związku z wyścigiem.
Zibar
Kolarzami się nie przejmuj, twardzi są:

a wizerunk masta no cóż...

a tak się kibicuje na trasie TdF (może poza tymi gwoździami do naśladowania) i taki wizerunek pójdzie w świat np. w W'Z, może jakas ekipa w DG wymyśli i pokaże coś ciekawego

savalas
czy to się ku*** co roku musi odbywać, jak wracam z roboty ? Każdy rodzaj sportu rozumiem i szanuje, ale dopóki nie włazi na głowe niezainteresowanym ludziom. Więc HWDTdP
Leszek
Spoko savalas, jak znajdziesz, gdzie TdP ma dupę, możesz tam wsadzić ch... laugh.gif
bzenek
No i pojechali smile.gif

Na pewno nie było to święto kolarstwa. Ale rowerowy akcent ożywił nasze smutne miasteczko.

Oglądałem kolo Merkurego. Kibiców sporo. Niektórzy nawet mówili, że się z pracy urwali na kibicowanie.
Fajna piknikowa atmosfera. Pogadaliśmy kto miał jaki rower i gdzie nim zajechał.

Sami kolarze trochę nas rozczarowali nieco powolnym tempem jazdy. Ale jak się jedzie z Tarnowa to trzeba siły oszczędzać. wink.gif

Tramwaje kursowały cały czas. Decyzja godna pochwalenia.

Policja zachowała się bardzo porządnie. Nie dawali mandatów za przechodzenie na czerwonym i łażenie po torach tramwajowych. Za to uprzejmie odpowiadali na pytania co i jak smile.gif
Zibar
Nie były to jakieś tłumy, ale spora ilość w okolicy PKZ-u się zgromadziła, jak peleton przejechał niezły ścisk był w przejściu podziemnym. Sam przejazd był dość wolny i w porównaniu do tego co było gdy meta była w tym miejscu, powiedziałbym, że nudny. Krótkie video z premii snf (51).gif
Grzegorz-dg
70 Tour de Pologne na terenie Dąbrowy Górniczej przeszedł już do histori z ciekawostek jakie zaobserwowałem to imprezę przygotowywało i zabezpieczało Centrum Sportu i Rekracji ,wspólnie z MZUIM, na wyścigu były obecne władze miasta pan Zbigniew Podraza,pan Henryk Zaguła,pan Paweł Gocyła rzecznik prasowy urzędu miasta pan Bartosz Matylewicz a całość prac na placu przygotowujących sprawdzał i koordynował naczelnik wydziału kultury i sportu pan Damian Rutkowski.Plac jak i torowisko było przeszukiwane przed przyjazdem wyścigu czy niema ładunków wybuchowych z psem tropiącym ,zaobserwowałem też że nasza Komenda Miejska Policji wzbogaciła się o nowy samochód czarne BMW stało na rondzie koło przejścia podziemnego.Co do Tramwajów to decyzja godna pochwalenia że przez cały czas jezdziły a widziałem że wozy były napełnione ,ogólnie wszystko ok ,szkoda tylko że w naszym mieście jak w latach poprzednich nie było mety ,wtedy były prawdziwe tłumy w centrum.
ZMK
Materiał wideo z TdP w Zagłębiu:

http://www.youtube.com/watch?v=7t6ZPJVIFsQ...OT2v67nRk0vPc8A
Kamil_
CYTAT(Grzegorz-dg @ czw, 01 sie 2013 - 12:24) *
70 Tour de Pologne na terenie Dąbrowy Górniczej przeszedł już do histori z ciekawostek jakie zaobserwowałem to imprezę przygotowywało i zabezpieczało Centrum Sportu i Rekracji ,wspólnie z MZUIM, na wyścigu były obecne władze miasta pan Zbigniew Podraza,pan Henryk Zaguła,pan Paweł Gocyła rzecznik prasowy urzędu miasta pan Bartosz Matylewicz a całość prac na placu przygotowujących sprawdzał i koordynował naczelnik wydziału kultury i sportu pan Damian Rutkowski.Plac jak i torowisko było przeszukiwane przed przyjazdem wyścigu czy niema ładunków wybuchowych z psem tropiącym ,zaobserwowałem też że nasza Komenda Miejska Policji wzbogaciła się o nowy samochód czarne BMW stało na rondzie koło przejścia podziemnego.Co do Tramwajów to decyzja godna pochwalenia że przez cały czas jezdziły a widziałem że wozy były napełnione ,ogólnie wszystko ok ,szkoda tylko że w naszym mieście jak w latach poprzednich nie było mety ,wtedy były prawdziwe tłumy w centrum.

Całe szczęście, że nie było. TdP przez żebranie od samorządów stał się strasznie nudnym wyścigiem...
bzenek
CYTAT(Kamil_ @ czw, 01 sie 2013 - 20:45) *
Całe szczęście, że nie było. TdP przez żebranie od samorządów stał się strasznie nudnym wyścigiem...

Nudne ? Jak oglądałem finisz w Katowicach to mi aż kapcie spadły rolleyes.gif

Inna sprawa, że w TV widać więcej niż na ulicy.
Kamil_
CYTAT(bzenek @ czw, 01 sie 2013 - 23:07) *
CYTAT(Kamil_ @ czw, 01 sie 2013 - 20:45) *

Nudne ? Jak oglądałem finisz w Katowicach to mi aż kapcie spadły rolleyes.gif

Inna sprawa, że w TV widać więcej niż na ulicy.

Dla Ciebie interesujące, ale wystarczy poczytać komentarze, czy porozmawiać z osobami, które 'siedzą' w kolarstwie, to już nie jest tak różowo wink.gif
bzenek
CYTAT(Kamil_ @ nie, 04 sie 2013 - 13:54) *
Dla Ciebie interesujące, ale wystarczy poczytać komentarze, czy porozmawiać z osobami, które 'siedzą' w kolarstwie, to już nie jest tak różowo wink.gif

O żesz w mordę ohmy.gif

To całe szczęście, ze w tym roku nie wystartowałem w TdeP.

Byłbym nieprofesjonalny fight (3).gif
matidg
CYTAT
Dąbrowa Górnicza bez Tour de Pologne. W Sosnowcu ponownie premia? [SONDA]
Opublikowano: 05 lis 2013
Przez: Paweł Leśniak
Jak udało nam się dowiedzieć, Tour de Pologne 2014 ominie Dąbrowę Górniczą. Sosnowiec za to przymierza się do premii specjalnej, choć decyzji w tej sprawie nie ma.

Według nieoficjalnych informacji, Czesław Lang zaproponował Dąbrowie Górniczej organizację nawet indywidualnego odcinka na drogach miasta. To jednak byłby koszt rzędu ok. pół miliona złotych. Meta to wydatek 300 tysięcy złotych, a start ok. 150 tysięcy. Koszty więc nie są małe, co miało przeważyć o rezygnacji z uczestnictwa w kolarskim święcie. Na razie nie wiadomo, czy Tour de Pologne zawita do innych zagłębiowskich miast.

Ogromnym przeciwnikiem TdP w Dąbrowie Górniczej był m.in. radny, Szymon Widera. - Nie potrafię jednak zrozumieć, dlaczego władze Dąbrowy Górniczej, po raz kolejny dobrowolnie fundują naszemu miastu paraliż, jeszcze za niego płacąc. Mam tu na myśli przejazd kolumny kolarzy w ramach Tour de Pologne. Osobiście uważam, i mówię tak co roku, że w wypadku tego wyścigu kolarskiego plusy nie niwelują minusów. Nie widzę sensu w wydawaniu 350 tysięcy złotych na taką imprezę. Nie możemy także zapominać o kosztach służb, które wezmą udział w tym wyścigu. Policja, straż pożarna, pogotowie, straż miejska czy MZUM – mówił w tym roku.

Propozycję współpracy również otrzymał Sosnowiec, jednak tutaj nie ma potwierdzenia, czy kolarze pojawią się na miejskich drogach. Miastu zaoferowano, podobnie jak rok temu, premię specjalną. Jej koszt dla miasta to ok. 40 tysięcy złotych.
maseur
CYTAT(savalas @ wto, 16 lip 2013 - 08:15) *
czy to się ku*** co roku musi odbywać, jak wracam z roboty ? Każdy rodzaj sportu rozumiem i szanuje, ale dopóki nie włazi na głowe niezainteresowanym ludziom. Więc HWDTdP

Wystarczy pogadać z sołtysem żeby zwinął resztę asfaltu której jeszcze nie zwinęli z naszych ulic, wystarczyłoby żeby go rozwijali tylko na dożynki i nikt nie będzie naruszał spokoju " w tym smutnym jak p...a mieście" .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.