Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: KALOKAGATHIA akustycznie w Komitywie 24.02.2013
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Impreza
KALOKAGATHIA
Zespół KALOKAGATHIA ma przyjemność zaprosić Was na swój akustyczny koncert w Klubie Muzycznym KOMITYWA. Koncert odbędzie się 24.02 (niedziela) o godzinie 19:30 (wstęp 6zł). W programie koncertu znajdą się kompozycje zespołu (niektóre w całkowicie innych wersjach) oraz akustyczne aranżacje standardów muzyki rockowej. Gorąco zapraszamy!

Uploaded with ImageShack.us
Bathurst
KALA co?...bardzo mało rynkowa nazwa wink.gif może być ciekawie
yaku
Byłam kiedyś na ich występie { z rok temu] .

Polecam... bardzo profesjonalna grupa! Świetnie grają chłopaki .

Pamietam , ze tez pytałam czemu taka nazwa ale wyjaśnień juz nie pamiętam, może przybliżycie nam genezę powstania nazwy?
KALOKAGATHIA
Może nazwa rzeczywiście jest mało rynkowa ale za to dająca do myślenia smile2.gif...

Kalokagatia (stgr. καλοκἀγαθία kalokagathia, od καλὸς κἀγαθός kalos kagathos – dosł. "piękny i dobry"), właściwa forma kalokagathia - greckie pojęcie oznaczające połączenie dobra z pięknem. W tym samym znaczeniu lecz jako κаλος και αγαθος, lub κаλος καγαθος występowało w dziełach Homera, Solona, Tukidedesa. Było ono odzwierciedleniem szlachetnego i etycznego postępowania. Pierwszą znaną z imienia osobą, która użyła tego pojęcia był Ksenofont.

Pierwszym filozofem, który w swej refleksji dotyczącej paidei i etyki używał tego sformułowania był Arystoteles. Według niego oznaczała ona życie cnotliwe, a nawet najwyższą z cnót (podobieństwo do teorii Platona), którą osiąga się po zdobyciu wcześniejszych, niższych w hierarchii przymiotów - staje się więc ona umiejętnością czynienia dobra dla niego samego. Skierowuje ona ku refleksji, i kontemplacji Bytu Najwyższego i podporządkowywuje wszystkie inne dziedziny życia temu aktowi. Ma ona również wymiar kulturowy, społeczny i polityczny. Kalokagathi poświęcona jest ostania część Etyki eudemejskiej Stagiryty (1248 b – 1249 b ).

Dla Greków wartości piękna i dobra były nierozerwalnie ze sobą złączone (por. Platon). Również w chrześcijaństwie piękno jest cechą dobra, choć w innym sensie. Od czasów nowożytnych dobro i piękno uważa się za odrębne wartości, czego rezultatem jest rozdzielenie etyki i estetyki. Istotna część osiągania najwyższego dostępnego człowiekowi dobra, czyli szczęścia.

Źródło: Wikipedia
Bathurst
pozytywnie smile.gif dziękuję za wyjaśnienie
ulabrzyduladg88
Komitywę mam pod nosem a nie miałam jeszcze okazji się tam wybrać.
Teraz będzie idealna okazja wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.