CYTAT(Leszek @ pon, 07 sty 2013 - 20:09)

Nie w każdym bloku - u nas na przykład numer mieszkania możesz wybierać skolko ugodno, bo w mieszkaniach domofonów nie ma
U znajomych z sąsiedniego bloku "końcówki" zainstalowali chyba po 5 czy 6 latach od założenia zamków przy wejściach.
A numer telefonu odbiorcy na przesyłce też nie zawsze jest, przykład - listy/przesyłki rejestrowane z Wielkiej Brytanii obecnie nie są dostarczane przez pocztę, tylko przez kurierów (UPS bodajże). Z bardziej popularnych - część naszych sklepów internetowych tudzież sprzedawców na allegro nie zadaje sobie trudu, żeby podać telefon...
No to w ostatecznej ostateczności kurier może zadzwonić do kogokolwiek (byle nie do pierwszej i ostatniej osoby z listy bo te są najczęściej "atakowane"), przedstawić się, powiedzieć, że jest z firmy takiej to a takiej i poprosić o otwarcie.
Haseł, kodów dostępu itp. nie powinno się podawać nigdy i nikomu nieuprawnionemu! Polecam tę zasadę zapamiętać, zwłaszcza w epoce internetu. Instalowanie zamka kodowego to wyrzucony pieniądz jeśli kody poda się każdemu kurierowi, ulotkarzowi, domokrążcy itd.
Polecam podawać adres miejsca pracy jeśli się coś zamawia "kurierem", ułatwi się życie kurierowi (który ma pewność, że w określonych godzinach kogoś zastanie a i zwykle w jednym miejscu zostawi kilka przesyłek) i sobie, bo nie powita nas widok awizo w drzwiach. Odkąd stosuję tę zasadę dochodzi do mnie wszystko. I do mnie zawsze jakoś dzwonią z samego rana z pytaniem czy o tej i o tej mnie zastaną a zamawiam sporo, i z Allego i ze sklepów.