Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zarobki na Zagłębiu Jaki i ile sie zarabia
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Sprawy
muminkubora
Pragnę otworzyć temat zarobków z uwagi na zainteresowanie wielu ludzi porównanie wynagrodzeń, nawiazując do rosnących cen wszystkiego rolleyes.gif

Proszę pisac wynagrodzenia z dopiskiem czy netto czy brutto.
Rodzaj pracy:
-pracownik fizyczny
-pracownik umysłowy
-brygadzista
-specjalista samodzielny
-kierownik
-dyrektor
- może być dokładna nazwa zaszeregowania jak ktoś chce
Staż pracy w danej firmie w latach lub miesiącach.

Proszę podawać pełne nazwy zakładów lub dzielnice gdzie zakład jest smile2.gif
Rejon pracy ZAGŁEBIE (SOSNOWIEC,CZELADŹ,BĘDZIN, DĄBROWA GÓRNICZA I MIASTECZKA OŚCIENNE)

Ciekawe jakie są różnice na podobnych stanowiskach w firmach prywatnych, państwowych, oraz gdzie kogo najbardziej wykorzystują a gdzie najbardziej cenią.

PRACOWNIK UMYSŁOWY KORDYNATOR MAGAZYNU SPECJALISTA SAMODZIELNY
STAŻ 3 LATA
ZAROBEK 2000NETTO sad.gif
ZAKŁAD PRACY TORZEŃ D.G
Ogólne wrażenia i zadowolenie z pracy brak, kompletny wyzysk człowieka, podwyżki co rok po 10-30 groszy
bombowiec
ale jajcarskie zapytanie
Błażej Sarzalski
CYTAT(bombowiec @ pią, 20 kwi 2012 - 12:38) *
ale jajcarskie zapytanie

Jaja to będą jak rzeczony pracodawca dowie się o tym wpisie smile2.gif Dla dobra swojego stanu majątkowego i trwałości stosunku pracy radziłbym koledze, który zapoczątkował temat usunięcie go smile2.gif
Slyzaba
Czy nasz muminkubora nie kojarzy faktu, że w 99,99999% umów jest klauzula o tajności wynagrodzenia? Mam nadzieję, że nikt nie skontaktuje się z Twoim pracodawcą i nie przekaże treści postu.

Jeśli nie jesteś zadowolony z pracy, to na kogo przenosisz odpowiedzialność za to? Rozumiem, że nie na siebie tylko na złodziejskie i wyzyskujące firmy albo obecny rząd? Jeśli masz studia techniczne i dobrze czujesz się w sieciach to proszę o info na priva. Mogę polecić naprawdę dobrą firmę.
vacu
Jak już tak bardzo cię to interesuje to raczej stworzyłbym anonimową ankietę (są portale gdzie to można szybko zrobić). Tak jak napisali przedmówcy, większość osób (np. ja) ma klauzulę o tajności wynagrodzenia więc szanując swoją pracę prawdy tutaj nie napisze.
motonita2002
CYTAT
Jak już tak bardzo cię to interesuje to raczej stworzyłbym anonimową ankietę (są portale gdzie to można szybko zrobić)

Tak, tak - a później wychodzą anomalie w stylu, że sprzątaczka ma większe dochody niż kierownik produkcji laugh.gif i sławetne raporty niejakiej firmy sedlak & sedlak.
CYTAT
Tak jak napisali przedmówcy, większość osób (np. ja) ma klauzulę o tajności wynagrodzenia
ja takowej klauzuli nie mam.
vacu
CYTAT(motonita2002 @ pią, 20 kwi 2012 - 20:04) *
CYTAT
Jak już tak bardzo cię to interesuje to raczej stworzyłbym anonimową ankietę (są portale gdzie to można szybko zrobić)

Tak, tak - a później wychodzą anomalie w stylu, że sprzątaczka ma większe dochody niż kierownik produkcji laugh.gif i sławetne raporty niejakiej firmy sedlak & sedlak.
CYTAT
Tak jak napisali przedmówcy, większość osób (np. ja) ma klauzulę o tajności wynagrodzenia
ja takowej klauzuli nie mam.

No ale klauzuli nie masz a wynagrodzenia nie podałeś tongue.gif

Ja gdybym nie miał klauzuli też bym nie podał. Internet jeszcze wciąż daje nam resztkę anonimowości. Póki co możemy tu dyskutować bez takich obciążeń, że ktoś jest "robolem", policjantem, kierownikiem, nauczycielem, ktoś jest bogaty a ktoś biedny... Daje to pewien komfort oceniania ludzi jedynie po tym co mają do powiedzenia, ja wolę żeby tak zostało.
Master
ostatnio czytałem taki "biuletyn" jednego ze związków zawodowych. Ta cała klauzula nie ma podstaw prawnych, inne wazniejsze ustawy ją uchylają, postaram sie do tego dotrzec, ale aktualnie jestem na L4 rolleyes.gif swoich danych nie podam wink.gif ze wzgl osobistych biggrin.gif
vacu
CYTAT(Master @ sob, 21 kwi 2012 - 20:23) *
ostatnio czytałem taki "biuletyn" jednego ze związków zawodowych. Ta cała klauzula nie ma podstaw prawnych, inne wazniejsze ustawy ją uchylają, postaram sie do tego dotrzec, ale aktualnie jestem na L4 rolleyes.gif swoich danych nie podam wink.gif ze wzgl osobistych biggrin.gif

Może i nie ma podstaw prawnych ale IMHO jest to dobre rozwiązanie. Np. w firmie, w której pracuję na każde stanowisko są powiedzmy widełki płacowe - powiedzmy średnia krajowa dla takiego stanowiska +/- 500zł. Ile dostaniesz zależy m.in. od doświadczenia, wrażenia ale też od tego ile wynegocjujesz. I dopóki płace pozostają tajemnicą jest OK ale jak wyjdzie na jaw, że Kowalski bierze 300zł więcej ode mnie a Malinowski się dowie, że ja mam 500zł więcej od niego to atmosfera gęstnieje i po jakimś czasie odechce się przychodzić do pracy. Ja tam wolę nie wiedzieć i innym nie mówić dla swojego komfortu.

PS. Dodam, że osobiście uważam związki zawodowe w takiej formie w jakiej funkcjonują w Polsce za największe zło. A jestem pracownikiem, nie pracodawcą. Banda nierobów, która na naiwności pracowników żeruje jeszcze bardziej niż okrutni kapitaliści.
bombowiec
CYTAT(vacu @ nie, 22 kwi 2012 - 10:13) *
CYTAT(Master @ sob, 21 kwi 2012 - 20:23) *

Może i nie ma podstaw prawnych ale IMHO jest to dobre rozwiązanie. Np. w firmie, w której pracuję na każde stanowisko są powiedzmy widełki płacowe - powiedzmy średnia krajowa dla takiego stanowiska +/- 500zł. Ile dostaniesz zależy m.in. od doświadczenia, wrażenia ale też od tego ile wynegocjujesz. I dopóki płace pozostają tajemnicą jest OK ale jak wyjdzie na jaw, że Kowalski bierze 300zł więcej ode mnie a Malinowski się dowie, że ja mam 500zł więcej od niego to atmosfera gęstnieje i po jakimś czasie odechce się przychodzić do pracy. Ja tam wolę nie wiedzieć i innym nie mówić dla swojego komfortu.

PS. Dodam, że osobiście uważam związki zawodowe w takiej formie w jakiej funkcjonują w Polsce za największe zło. A jestem pracownikiem, nie pracodawcą. Banda nierobów, która na naiwności pracowników żeruje jeszcze bardziej niż okrutni kapitaliści.

z tym PS zgadzam się w 100%
Sebastian22
strasznie glupie pytanie - to nie komuna i teraz jeden zarabia 15 tys netto a drugi 1500 a trzeci nie pracuje pol roku.....
Błażej Sarzalski
CYTAT(Master @ sob, 21 kwi 2012 - 21:23) *

Klauzula tego typu jak najbardziej ma podstawy prawne, gdyż przynajmniej w pewnych wypadkach może stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa, poddawana jest w wątpliwość jedynie jej skuteczność w stosunkach wewnętrznych w przedsiębiorstwie (tj. wobec innych pracowników - niektóre sądy uznają tutaj, że pracownicy na porównywalnych stanowiskach mają prawo do porównywalnych zarobków, a skoro tak to mają prawo te zarobki porównywać).

Generalnie więc klauzula tego typu jest ważna i wiąże pracownika, a ujawnienie tego typu informacji może być podstawą rozwiązania stosunku pracy z pracownikiem z winy pracownika, niemniej gdzie dwóch prawników, tam trzy opinie... zaryzykujesz, że sędzia będzie miał tą niekorzystną dla Ciebie? smile2.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.