Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wapiennik Łady w Ząbkowicach
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Leszek
Dąbrowa Górnicza-Ząbkowice, ulica Wapienna, wapiennik założony przez Ziemowita Ładę. Czynny do roku 1992, nigdy nie został upaństwowiony (info za stroną http://www.dabrowa.pl )

Zdjęcia robione zza płotu, miałem mało czasu i nie chciałem go tracić na szukanie osoby odpowiedzialnej, tłumaczenia - po co mi zdjęcia itp. Pewnie tam jeszcze wrócę smile2.gif

Zwłaszcza, że słońce nad wapiennikiem nie chciało wyjść zza chmur sad.gif

Ps. Wróciłem kilka lat później, tym razem udało nam się wejść na teren zakładu i zrobić zdjęcia, jeden kolega wszedł nawet na górę.

Więcej zdjęć (w tym z góry)
Banan
Jeszcze niedawno do wapiennika dochodziły tory od strony Łośnia(jakiś mały rozstaw jeśli mnie pamięć nie myli) prawdopodobnie do transportu materiału z kamieniołomu (jest na starych mapach)
Leszek
Ślady po torowisku są nadal widoczne, od kilku lat wybieram się i wybrać nie mogę na spacer śladami kolejki do kamieniołomu. Może tej wiosny się uda (później nie ma sensu, dopiero jesienią...).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.