Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Kopalnia "Stanis艂aw"
> D膮browa G贸rnicza > Historia
Leszek
Kopalnia mie艣ci艂a si臋 na Podlesiu. Niewiele zosta艂o po niej pami膮tek - dwie ha艂dy, troch臋 nasyp贸w kolejki, fragment jednej upadowej... Poni偶ej skr贸t w膮tku o kopalni Stanis艂aw na forum Eksploratorzy.

Za艂o偶ona w 1908 roku na polu g贸rniczym dzier偶awionym od Towarzystwa Flora, jej pierwszym dzier偶awc膮 by艂 in偶. Stanis艂aw Hilczy艅ski. Od 1920 roku kopalni臋 dzier偶awi艂a sp贸艂ka "Kopalnia W臋gla Kamiennego Stanis艂aw", pocz膮tkowo g艂贸wnym jej udzia艂owcem by艂 niejaki Myszkowski, za艣 od 1923 roku Maurycy i Ignacy Meitlisowie. Kopalni臋 zlikwidowano w 1934 roku.

CYTAT
Mejtlisowie [...] przej臋li zrujnowan膮, skazan膮 na likwidacj臋 kopalni臋 "Stanis艂aw". Sprowadzili nowoczesne maszyny, odnowili zalane chodniki podziemne, a jej wydobycie wzros艂o wkr贸tce o 40%. Kopalnia nie mia艂a przed sob膮 przysz艂o艣ci, wi臋c eksploatowano j膮 tylko do 1934 roku, nast臋pnie zlikwidowano.

藕r贸d艂o: "呕ydzi w D膮browie G贸rniczej" D膮browa G贸rnicza 1995r.

I na koniec fragment wspomnie艅 zmar艂ego niedawno pana Adama Dro偶d偶a, tw贸rcy strony Nasz Go艂on贸g, kt贸rego ojciec pracowa艂 w tej kopalni.

CYTAT
Zeszli艣my tzw. upadow膮, czyli chodnikiem biegn膮cym w d贸艂 tak jak pok艂ad w臋gla. Pok艂ad mia艂 grubo艣膰 80 cm a upadowa 2 m wysoko艣ci. Szli艣my po torach kolejki, po kt贸rej na linie spuszczano w d贸艂 trzy wagoniki o pojemno艣ci oko艂o l tony.

Wydobycie w臋gla odbywa艂o si臋 z g艂臋boko艣ci kilkudziesi臋ciu metr贸w. By艂y tam szerokie otwory, po obydwu stronach upadowej, kt贸re prowadzi艂y do tzw. filar贸w, niskich kom贸r w pok艂adzie w臋gla, zabudowanych drewnianymi s艂upami - stemplami. Poruszano si臋 na czworakach. W przodku urabiano w臋giel. [...]

Jak wida膰, w czasach, kt贸re opisuj臋, wydobywanie w臋gla w ma艂ych kopalniach odbywa艂o si臋 bez stosowania elektryczno艣ci i spr臋偶onego powietrza, bez wiertarek, wr臋b贸wek, transporter贸w czy nawet rynien potrz膮salnych. Wentylacja, ma艂o skuteczna, prowadzona by艂a przy pomocy wentylatora umieszczonego na powierzchni, kt贸ry t艂oczy艂 w d贸艂 powietrze przy pomocy lutni, czyli szerokich rur blaszanych.

Wed艂ug niekt贸rych 藕r贸de艂 - kopalnia mia艂a dwie upadowe, jedn膮 z torami dla w贸zk贸w, drug膮 schodow膮 dla g贸rnik贸w. Na pewno za艣 mia艂a kilka szybik贸w - wentylacyjnych zapewne.

Jak ju偶 wspomina艂em - pozosta艂y dwie ha艂dy, tzw. Ma艂y i Du偶y Sta艣 (lub Stanis艂aw), z kt贸rych jedn膮 (Du偶ego) wykorzystano jako kulochwyt strzelnicy, niestety - od wielu lat zamkni臋tej z powodu rzekomego remontu. Co ciekawe - Du偶y Sta艣 jest znacznie wy偶szy od Ma艂ego (12 metr贸w wobec 6), jednak zajmuje znacznie mniejszy obszar.

Zachowa艂 si臋 r贸wnie偶 cz臋艣ciowo nasyp kolejki, prowadz膮cej z terenu kopalni do rampy prze艂adunkowej, kt贸ra znajdowa艂a si臋 przy odnodze Drogi 呕elaznej Iwangorodzko-D膮browskiej, w miejscu skrzy偶owania z drog膮 z Go艂onoga do Kazimierza. Rampa ta znajdowa艂a si臋 w pobli偶u szybu Albert, w zasadzie w po艂owie drogi mi臋dzy nim o szybem W (o nich w w膮tku o kopalni Flora).

Pora na mapy i zdj臋cia smile2.gif

Wycinek mapy WIG (stan na 1931 rok) - wida膰, jak du偶e w tej cz臋艣ci Go艂onoga by艂o zag臋szczenie szyb贸w i kopalni. Ha艂da powy偶ej napisu Kop. Stanis艂aw to Ma艂y Sta艣, na po艂udniowy zach贸d od niej (z cyfr膮 '5') Du偶y Sta艣. Wida膰 kolejk臋 biegn膮c膮 od Du偶ego, przez okolice Ma艂ego i w d贸艂 mapy a偶 do linii kolejowej. Rampa by艂a powy偶ej skr贸tu Kp. w nazwie Alberta.

A oto i sama rampa:

Pora na zdj臋cia:

Du偶y Sta艣:

widok z g贸ry, za rogiem strzelnicy (czyli tak jakby za t膮 "nadgryzion膮" brzoz膮) mie艣ci艂a si臋 Upadowa VI Flory

Ma艂y Sta艣, kiedy drzewa maj膮 li艣cie - trudno go spostrzec z drogi, cho膰 jest tu偶 przy niej.

Nasyp - fragment w pobli偶u dawnego szybu W

Za drzewami wida膰 zakr臋caj膮cy nasyp - tam ju偶 by艂 koniec i rampa

Teren rampy

Widok z dawnej rampy na nasyp

I najciekawsza pozosta艂o艣膰 - prawie u podn贸偶a Ma艂ego Stasia. Ale o tym w kolejnym po艣cie :mrgreen:

motonita2002
To jedna z bardziej ciekawych kopal艅 na terenie D膮browy. Rozliczne g贸rki, b臋d膮ce pozosta艂o艣ci膮 po dawnej eksploracji s艂u偶膮 dzi艣 niejednokrotnie za tory testowe dla mi艂o艣nik贸w dw贸ch i nie tylko k贸艂ek, tych zmotoryzowanych jak i nap臋dzanych si艂膮 mi臋艣ni, tudzie偶 grawitacji. Leszku, ostatnio zauwa偶y艂em, 偶e w okolicach kapliczki przy ul. Podlesie ma miejsce wycinka - troch臋 przerzedzono teren, wida膰 koleiny "wy偶艂obione" przez ci臋偶ki sprz臋t.
D膮browiak WT
CYTAT(motonita2002 @ pi膮, 09 gru 2011 - 22:36) *
To jedna z bardziej ciekawych kopal艅 na terenie D膮browy. Rozliczne g贸rki, b臋d膮ce pozosta艂o艣ci膮 po dawnej eksploracji s艂u偶膮 dzi艣 niejednokrotnie za tory testowe dla mi艂o艣nik贸w dw贸ch i nie tylko k贸艂ek, tych zmotoryzowanych jak i nap臋dzanych si艂膮 mi臋艣ni, tudzie偶 grawitacji. Leszku, ostatnio zauwa偶y艂em, 偶e w okolicach kapliczki przy ul. Podlesie ma miejsce wycinka - troch臋 przerzedzono teren, wida膰 koleiny "wy偶艂obione" przez ci臋偶ki sprz臋t.

Swietnie opisane .Wszysto mi teraz pasuje.
Pozwoli艂em sobie na nakre艣lenie na mapce z 1931 r. swoich uwag z niekt贸rymi uzupe艂nianiami. Prosz臋 o ocen臋 ich do nich i komentarz.
(nie wiem czy ta nmapka przejdzie)
D膮browiak WT
Leszek
Niestety przy okazji zryli strasznie moj膮 ulubion膮 tras臋 spacerow膮 - do Rynasa. Natomiast las wygl膮da teraz zdecywanie lepiej, bardzo g臋sto ju偶 by艂o. Od strony Jamek te偶 przerzedzali...
D膮browiak WT
CYTAT(Leszek @ pi膮, 09 gru 2011 - 22:45) *
Niestety przy okazji zryli strasznie moj膮 ulubion膮 tras臋 spacerow膮 - do Rynasa. Natomiast las wygl膮da teraz zdecywanie lepiej, bardzo g臋sto ju偶 by艂o. Od strony Jamek te偶 przerzedzali...

Pytanie do Leszka - czy moja pokre艣lona mapka przesz艂a? Jestem pocz膮tkuj膮cym forumowiczem i nie umi臋 przesy艂a膰 obraz贸w w JPG. Je偶eli mo偶na prosi膰 o pomoc - to bardzo prosz臋.
D膮browiak
Leszek
Mapki nie ma. Wrzu膰 plik na fotosik lub imageshacka i wstaw otrzymany kod do posta.
kolek
Chyba wkrad艂 Wam si臋 b艂膮d, bo na portalu poszukiwania.pl ja poda艂em P艂atkowi lokalizacje, gdzie odnalaz艂em upadowa Stasia ;] oj by艂o to w 2007 roku chyba :

http://www.poszukiwania.pl/portal/modules....sc&start=75

Jestem tam jeszcze zdj臋cie z pocz膮tk贸w dzia艂ania
Slyzaba
Niestety link dzia艂a tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w...
kolek
CYTAT(Slyzaba @ sob, 10 gru 2011 - 18:45) *
Niestety link dzia艂a tylko dla zalogowanych u偶ytkownik贸w...

http://img856.imageshack.us/img856/2340/beztytuucuq.png

nie pisze tego z艂o艣liwie czy co艣, ale troch臋 mnie to zdziwi艂o
D膮browiak WT
CYTAT(Leszek @ pi膮, 09 gru 2011 - 23:25) *
Mapki nie ma. Wrzu膰 plik na fotosik lub imageshacka i wstaw otrzymany kod do posta.
CYTAT(D膮browiak WT @ sob, 10 gru 2011 - 22:26) *
Leszek
Kolek - m贸j b艂膮d, a raczej moja skleroza, kiedy to napisa艂e艣, skojarzy艂em, 偶e faktycznie Andrzej m贸wi艂, 偶e o tym murze dowiedzia艂 si臋 od znajomego. Uzupe艂ni臋 to w najbli偶szym czasie.
kolek
CYTAT(Leszek @ nie, 11 gru 2011 - 00:45) *
Kolek - m贸j b艂膮d, a raczej moja skleroza, kiedy to napisa艂e艣, skojarzy艂em, 偶e faktycznie Andrzej m贸wi艂, 偶e o tym murze dowiedzia艂 si臋 od znajomego. Uzupe艂ni臋 to w najbli偶szym czasie.

nie ma problemu ;]

dawno tam nie by艂em. Dalej nie ma mo偶liwo艣ci eksploracji upadowej ?
Leszek
Nie widz臋 wielkich szans...
Leszek
A zdj臋cie archiwalne razem jeszcze z drugim od Pakosza (skany z ksi膮偶ki Mariana Kantora-Mirskiego "Z przesz艂o艣ci Zag艂臋bia D膮browskiego i okolicy") jest i na Eksploratorach, tu je te偶 wstawi臋 smile2.gif

Jeszcze co do dost臋pno艣ci upadowej - wygl膮da na zamulon膮 jakim艣 i艂em/popio艂em/czym艣 gliniastym, kopie si臋 w tym bardzo 藕le. Mam zamiar odgrzeba膰 troch臋 od g贸ry (odkry膰 wierzch cegie艂) i zobaczy膰, czy faktycznie schodzi to w g艂膮b (bo mo偶e si臋 okaza膰, 偶e to tylko fragment jakiego艣 fundamentu/budynku...).
D膮browiak WT

Przesy艂am link do tej pokreslonej z uwagami mapki Rejonu Kop. Stanis艂aw. (Nie wiem czy mi si臋uda艂o?
Prosz臋 o uwagi
http://imageshack.us/photo/my-images/838/s...maparejonu.jpg/
Leszek
Uda艂o si臋 smile2.gif
Mo偶na te偶 wklei膰 bezpo艣rednio do posta - z prawej masz menu "Zamie艣膰 ten obraz", wybierasz link Forum (kopiujesz i wklejasz ca艂o艣膰 do posta):

Uploaded with ImageShack.us

Co do uwag - to, co oznaczy艂e艣 jako D艂ug膮 - to Le艣na (obecnie zaczyna si臋 mniej wi臋cej tu偶 nad napisem Linowa), pierwsza od lewej ha艂da (pod napisem Dzia艂ki) to prawdopodobnie oczko wodne - nie ma na zewn臋trznym obwodzie tr贸jk膮cik贸w.
D膮browiak WT
CYTAT(Leszek @ nie, 11 gru 2011 - 22:05) *
Uda艂o si臋 smile2.gif
Mo偶na te偶 wklei膰 bezpo艣rednio do posta - z prawej masz menu "Zamie艣膰 ten obraz", wybierasz link Forum (kopiujesz i wklejasz ca艂o艣膰 do posta):

Uploaded with ImageShack.us

Co do uwag - to, co oznaczy艂e艣 jako D艂ug膮 - to Le艣na (obecnie zaczyna si臋 mniej wi臋cej tu偶 nad napisem Linowa), pierwsza od lewej ha艂da (pod napisem Dzia艂ki) to prawdopodobnie oczko wodne - nie ma na zewn臋trznym obwodzie tr贸jk膮cik贸w.

Dzieki za uwagi. Tak zgadza si臋bo jak wida膰 na tej mapce nie by艂o jeszcze ul. D艂ugiej ani Le艣neji dlatego mi si臋 pomyli艂o. Dzi臋ki te偶 za wskaz贸wki dot. posta.
WT
kolek
CYTAT(Leszek @ nie, 11 gru 2011 - 13:34) *
Jeszcze co do dost臋pno艣ci upadowej - wygl膮da na zamulon膮 jakim艣 i艂em/popio艂em/czym艣 gliniastym, kopie si臋 w tym bardzo 藕le. Mam zamiar odgrzeba膰 troch臋 od g贸ry (odkry膰 wierzch cegie艂) i zobaczy膰, czy faktycznie schodzi to w g艂膮b (bo mo偶e si臋 okaza膰, 偶e to tylko fragment jakiego艣 fundamentu/budynku...).

Je艣li nie mia艂 by艣 nic przeciwko, ch臋tnie te偶 bym si臋 wybra艂 pom贸c i zg艂臋bi膰 troch臋 historii na temat Stasia
D膮browiak WT
CYTAT(kolek @ nie, 11 gru 2011 - 23:01) *

Je艣li nie mia艂 by艣 nic przeciwko, ch臋tnie te偶 bym si臋 wybra艂 pom贸c i zg艂臋bi膰 troch臋 historii na temat Stasia

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/405/maparejonpoprkopstanisa.jpg/][/URL]

Faktycznie (na terenie obecnych dzia艂ek) to by艂 stawik wodny.

Przesy艂am nowa mapk臋 Rejonu „Stanis艂aw” z zapytaniami:
1. Ul. D艂uga i Le艣na – to chyba tak powinno by膰 i teraz jest w艂a艣ciwe?
2. Gdzie by艂a upadowa „Stanis艂aw”?
3. Czy zaznaczona seledynem trasa to by艂a kolejka linowa podwieszona transportu blendy cynkowej z Olkusza do Huty Cynku „KONSTANTY”?
WT

Leszek
Zjad艂e艣 na pocz膮tku nawias (przed URL, wi臋c dla wygody wklej臋 jeszcze raz:Uploaded with ImageShack.us

Ulice - mniej wi臋cej tak.Upadowa Stanis艂awa - resztki muru przedstawione powy偶ej s膮 mniej wi臋cej w miejscu, gdzie kolejka Stanis艂awa zatacza 艂uk (czyli na lewo od napisu Kp. Stanis艂aw). Cho膰 s艂ysza艂em te偶 wersj臋, 偶e by艂a bli偶ej Du偶ego Stasia - musz臋 jeszcze troch臋 pogrzeba膰 w mapach, tylko kiedy...Kolejka linowa transportowa艂a piasek z piaskowni w 艢wierczynie do szybu zamu艂kowo-powietrznego kopalni Reden (znajdowa艂 si臋 za dzisiejsz膮 Superjednostk膮).

CYTAT(kolek @ nie, 11 gru 2011 - 23:01) *
Ch臋tnie, tyle, 偶e w tej chwili mog臋 si臋 wybra膰 tylko w tygodniu do po艂udnia.
Leszek
Ma艂a aktualizacja - wygl膮da na to, 偶e Stanis艂aw mia艂 a偶 4 upadowe - Staszyc I, II i III oraz W艂adys艂aw, dwie lub trzy by艂y na wsch贸d od dzisiejszej Tysi膮clecia, w tym jedna w rejonie Ma艂ego Stasia, wi臋c ten mur mo偶e by膰 upadow膮.

Gdyby kto艣 by艂 ch臋tny - jutro i we 艣rod臋 oko艂o 9.30 b臋d臋 w okolicach Ma艂ego Stasia - o ile nie b臋dzie pada膰.
maseur
CYTAT(Leszek @ pon, 19 gru 2011 - 16:33) *
Ma艂a aktualizacja - wygl膮da na to, 偶e Stanis艂aw mia艂 a偶 4 upadowe - Staszyc I, II i III oraz W艂adys艂aw, dwie lub trzy by艂y na wsch贸d od dzisiejszej Tysi膮clecia, w tym jedna w rejonie Ma艂ego Stasia, wi臋c ten mur mo偶e by膰 upadow膮.

Gdyby kto艣 by艂 ch臋tny - jutro i we 艣rod臋 oko艂o 9.30 b臋d臋 w okolicach Ma艂ego Stasia - o ile nie b臋dzie pada膰.

jutro napewno nie, ale je艣li w 艣rod臋 dam rad臋 ch臋tnie si臋 przy艂膮cz臋. Mo偶esz pu艣ci膰 mi na priva sw贸j numer telefonu?
Leszek
Dzisiaj zrobi艂em ma艂y rekonesans - sprawdza艂em, jak bardzo zmarz艂a ziemia, jutro b臋d膮 nik艂e szanse, 偶e b臋dzie si臋 da艂o kopa膰 sad.gif

Okolice upadowej s膮 mocno zmienione po wycince, le偶y masa ga艂臋zi, a偶 zastanawia艂em si臋, czy w nie zasypali ga艂臋ziami muru. Tak wygl膮da okolica Ma艂ego Stasia (zdj臋cia to i kolejne z kom贸rki, wi臋c jako艣膰 nie powala).

Poszerzona/splantowana jest cz臋艣膰 艣cie偶ki z hopkami, czy偶by kto艣 postanowi艂 zrobi膰 tam jaki艣 solidniejszy tor?

Upadowa jest - ale nasza praca sprzed kilku lat posz艂a na marne angry.gif

Dla przypomnienia - tak by艂o:

Tak jest:

Z drugiej strony - gdyby艣my chcieli ponownie odkopywa膰, powinno by膰 wygodniej wink.gif

Po drugiej stronie drogi 'hopkowej' zobaczy艂em jakie艣 艣wie偶e wykopki, z daleka wygl膮da艂o to jak biedaszyb:

Ale je艣li nawet kto艣 faktycznie szuka艂 w臋gla, szybko da艂 sobie spok贸j, jest kolejne 艣mietnisko:

D膮browiak WT
CYTAT(Leszek @ wto, 20 gru 2011 - 12:00) *
Dzisiaj zrobi艂em ma艂y rekonesans - sprawdza艂em, jak bardzo zmarz艂a ziemia, jutro b臋d膮 nik艂e szanse, 偶e b臋dzie si臋 da艂o kopa膰 :(Okolice upadowej s膮 mocno zmienione po wycince, le偶y masa ga艂臋zi, a偶 zastanawia艂em si臋, czy w nie zasypali ga艂臋ziami muru. Tak wygl膮da okolica Ma艂ego Stasia (zdj臋cia to i kolejne z kom贸rki, wi臋c jako艣膰 nie powala).Poszerzona/splantowana jest cz臋艣膰 艣cie偶ki z hopkami, czy偶by kto艣 postanowi艂 zrobi膰 tam jaki艣 solidniejszy tor?Upadowa jest - ale nasza praca sprzed kilku lat posz艂a na marne :angry2:Dla przypomnienia - tak by艂o:Tak jest:Z drugiej strony - gdyby艣my chcieli ponownie odkopywa膰, powinno by膰 wygodniej ;)Po drugiej stronie drogi 'hopkowej' zobaczy艂em jakie艣 艣wie偶e wykopki, z daleka wygl膮da艂o to jak biedaszyb:Ale je艣li nawet kto艣 faktycznie szuka艂 w臋gla, szybko da艂 sobie spok贸j, jest kolejne 艣mietnisko:
Podziwiam zaparcia i zaanga偶owania w ta tematyk臋 - "UPADOWA STANIA艁AW"/ Szkoda, 偶e dopiero dzisiaj o godz. 18-tej przeczyta艂em tego posta bo bym si臋 ch臋tnie spotka艂 i mo偶e co艣 doradzi艂.Chyba, 偶e nastepnym razem
CYTAT(Leszek @ wto, 20 gru 2011 - 12:00) *
Dzisiaj zrobi艂em ma艂y rekonesans - sprawdza艂em, jak bardzo zmarz艂a ziemia, jutro b臋d膮 nik艂e szanse, 偶e b臋dzie si臋 da艂o kopa膰 :(Okolice upadowej s膮 mocno zmienione po wycince, le偶y masa ga艂臋zi, a偶 zastanawia艂em si臋, czy w nie zasypali ga艂臋ziami muru. Tak wygl膮da okolica Ma艂ego Stasia (zdj臋cia to i kolejne z kom贸rki, wi臋c jako艣膰 nie powala).Poszerzona/splantowana jest cz臋艣膰 艣cie偶ki z hopkami, czy偶by kto艣 postanowi艂 zrobi膰 tam jaki艣 solidniejszy tor?Upadowa jest - ale nasza praca sprzed kilku lat posz艂a na marne :angry2:Dla przypomnienia - tak by艂o:Tak jest:Z drugiej strony - gdyby艣my chcieli ponownie odkopywa膰, powinno by膰 wygodniej ;)Po drugiej stronie drogi 'hopkowej' zobaczy艂em jakie艣 艣wie偶e wykopki, z daleka wygl膮da艂o to jak biedaszyb:Ale je艣li nawet kto艣 faktycznie szuka艂 w臋gla, szybko da艂 sobie spok贸j, jest kolejne 艣mietnisko:
Podziwiam zaparcia i zaanga偶owania w ta tematyk臋 - "UPADOWA STANIA艁AW". Szkoda, 偶e dopiero dzisiaj o godz. 18-tej przeczyta艂em tego posta bo bym si臋 ch臋tnie spotka艂, zobaczy艂 gdzie to jest i mo偶e co艣 doradzi艂.Chyba, 偶e nastepnym razem ?WT D膮browiak
Leszek
Jutro te偶 si臋 tam rano wybieram z koleg膮 - po 9 pewnie tam b臋dziemy.
D膮browiak WT
CYTAT(Leszek @ wto, 20 gru 2011 - 17:18) *
Jutro te偶 si臋 tam rano wybieram z koleg膮 - po 9 pewnie tam b臋dziemy.

OK !!
A wi臋c przy "Ma艂ym Stasiu" (chyba traf臋 bo jest niedaleko od mojego domu).
WT D膮browiak
Bathurst
Leszku, mam przy okazji pytanie. Czy oczko wodne na Podlesiu ma genez臋 zwi膮zan膮 z kopalni膮 Stanis艂aw?
Leszek
Nie, z cegielni膮 - to dawna odkrywka.
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.