witam, mam problem bo chce kupić samochód sprowadzony , jest on na tablicach z innego kraju .
i właśnie mam do tego pytanie ? czy muszę go od razu opłacać , rejestrować , ile mam czasu ? i przez jaki czas mogę jeździć na innych numerach ?
aston
Sun, 18 Jul 2010 - 15:48
CYTAT(max12 @ nie, 18 lip 2010 - 15:26)
witam, mam problem bo chce kupić samochód sprowadzony , jest on na tablicach z innego kraju .
i właśnie mam do tego pytanie ? czy muszę go od razu opłacać , rejestrować , ile mam czasu ? i przez jaki czas mogę jeździć na innych numerach ?
tak realnie najpóźniej do chwili, do kiedy masz ubezpieczenie i ważny przegląd.
kwintosz
Sun, 18 Jul 2010 - 23:44
Zależy jakie blachy.
Jak sprowadzałem w zeszłym miesiącu autko dla siebie z Niemiec, przyjechałem do Polski na blachach tymczasowych które są ważne 5 dni (ubezp + blachy 95e to żółty pasek na blachach z data zawsze wybitą, czerwony pasek to opcja 15 dni.)
W PL autem nie jeździłem bo mam jeszcze poprzednie auto. Tak wiec byle dojechać do PL a potem już u nas tylko na przegląd. Zrobiłem przegląd 100zł. Robisz tłumaczenia dokumentów (120zł) Załatwiłem następnie urząd celny składasz wniosek, płacisz akcyze (przy urzędzie są firmy co wypełniają te papiery oraz papiery do us -30zł to kosztuje, sama akcyza - mi wyszło ok 500zł) potem urząd skarbowy (160zł opłata dla miasta). Musisz także jeszcze wpłacić opłate ekologiczną 500zł (nie zapomnij wpisać marki i numer vin samochodu). Oraz w samym urzędzie miejskim - wydział komunikacji 180zł. Całość zeszła mi dobre 2 tygodnie załatwiania. Jeśli niczego nie pominąłem to chyba wszystko, całość opłat wyszło mi ok. 2000zł
Sebastian22
Mon, 19 Jul 2010 - 12:02
Ja 1,5 roku też to załatwiałem to wyszło podobnie czasowo oraz finansowo jak w/w
max12
Mon, 19 Jul 2010 - 20:28
wielkie dzięki za info .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.