CYTAT(aRti @ wto, 29 gru 2009 - 18:19)

Witam mam pytanie mieszkam na Mireckiego w domku jednorodzinnym chciał bym założyć internet ale bez większych dodatkowych kosztów z tego co się orientuje jest u nas na ulicy tel pol lecz tam mi powiedzieli że za samo podłączenie chcą od 200 zł do 500 zł gdzie muszę jescze napisać podanie które będą rozpatrywać 2 tyg. a mi zależy na szybkim założeniu obecnie posiadam iPlusa ale chciał bym coś bez limitu zakładał ktoś już Internet w domku jednorodzinnym przy małych kosztach z forum mam nadzieje że pomocna dłoń się znajdzie

Nie wiem jak jest z netem na Mireckiego ale rozważyłbym jedną opcję: możesz się dogadać z jakimś sąsiadem, który ma net z telpolu, że postawi u siebie router bezprzewodowy (koszt od 100 zł) i ew. antenę. ty kupujesz (o ile nie masz) bezprzewodową sieciówkę i dzielicie się netem (i kosztami). Telpol dopuszcza do 3 stanowisk, nie pamiętam czy poza lokal też ale kto to sprawdzi przy necie bezprzewodowym, sąsiad zawsze może powiedzieć, że lubi serfować w sieci w ogródku

.
Zalety:
- szybko (instalacja z konfiguracją i wyjazdem do sklepu to góra kilka godzin i nie wymaga wielkiej wiedzy, wszystko do znalezienia w sieci)
- tanio - może nie sam koszt instalacji ale koszt łącza dzieli się na pół
- Przy pakiecie Bronze za 65 zł trzy kompy mają szybkie łącze, na próbę podpiąłem pięć i też było ok
Wady:
- jak sąsiad lub ty korzystacie z torrentów to by się przydał jakiś lepszy router z możliwością kształtowania przepustowości, inaczej jeden będzie zapychał drugiego.
- jesteś trochę uzależniony od sąsiada, bo jak wyłączy wtyczkę to kaplica