Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wydarzenia na Ukrainie
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > OFF-TOPIC > Hyde-Park
Bathurst
ChciaŁem rozkrĘciĆ dyskusjĘna temat bieŻĄcych wydarzeń na Ukrainie, co o tym myŚlicie, piszcie. Ja uwaŻam Że wybory na maxa byŁy sfaŁszowane i Że powinien wygraĆ Juszczenko i Że dla Polski to lepiej jakby Ukraina poszŁa na ZachÓd (choĆ bĘdzie im trudno przezwyciĘzyĆ posowieckĄ mentalnoŚĆ). MoŻe ktos jest innego zdania?
Master
Teraz panuje tam "pomarańczowa euforia" zmiany lepsze . pierisrtojka itp ...a za np :10 lat pewnie bedzie bida ,afery, rozgoryczenie spoŁeczeństwa i ogÓlny marazm. Tak jak w Polsce po 15 lat przemian.

Wiecej napisze niedŁugo , w tej chwili nie mam zdrowia do tego biggrin.gif
TeodorMotor
CaŁa "nasza" czĘŚĆ Europy, ta sŁowiańska, powinna trzymaĆ siĘrazem. Polska, Ukraina, BiaŁoruŚ, Czechy, SŁowacja, Litwa itd. Niestety, znakomicie wiĘksza czĘŚĆ tego regionu byŁa de facto czĘŚciĄ ZSRR (choĆ Ruskie do dziŚ mÓwiĄ: kurica nie ptica, Polsza nie zagranica). Rany, jakie wyrzĄdziŁ szalony, czerwony ustrÓj na organizmach tych państw zabliĹşniaĆ siĘbĘdĄ jeszcze przez kilka pokoleń. Moim zdaniem Polska powinna odgrywaĆ wiodĄcĄ rolĘw regionie, ale nie moŻe pod Żadnym pozorem ingerowaĆ w wewnĘtrzne sprawy innych państw. MoŻemy doradzaĆ, inspirowaĆ, dawaĆ przykŁad, ale nie powinniŚmy niczego nikomu narzucaĆ. Demokracja nie jest najlepszym ustrojem, ale niczego lepszego nie wymyŚlono. Jednak do takiego wniosku trzeba dojŚĆ samodzielnie. Ci, ktÓrzy do tego "doszli" mogĄ jedynie pokazywaĆ drogĘ, ale nie powinni innych tĄ drogĄ pĘdziĆ.
Bathurst
[quote]Demokracja nie jest najlepszym ustrojem, ale niczego lepszego nie wymyŚlono. Jednak do takiego wniosku trzeba dojŚĆ samodzielnie. Ci, ktÓrzy do tego "doszli" mogĄ jedynie pokazywaĆ drogĘ, ale nie powinni innych tĄ drogĄ pĘdziĆ.[quote]

I siĘzgadzam Że nic lepszego nie wymyŚlono, ale sugerujesz Że my siĘwtrĄcamy? PrzecieŻ nikt tam Placu NiepodlegŁoŚci w Kijowie nie wynosiŁ siŁĄ Perfectu i GÓrniaczki, czy teŻ WaŁĘsy jak i Kwacha. Nie zgadzam siĘŻebyŚmy na siŁĘuszczĘŚliwiali UkraińcÓw, oni zwŁaszcza mŁodzi naprawdĘmajĄ tego dosyĆ. ByŁem na Ukrainie w 2000 roku i rozmawiaŁem ze studentami ze Lwowa - sami garnĄ siĘna ZachÓd. Fakt dostanĄ trochĘw tyŁek...chyba Że nie zrobiĄ grubej kreski jak my i bĘdĄ patrzyĆ sobie na rĘce.Oby im siĘudaŁo, Życze im tego [/quote]
TeodorMotor
[quote="Bathurst"][quote]Demokracja nie jest najlepszym ustrojem, ale niczego lepszego nie wymyŚlono. Jednak do takiego wniosku trzeba dojŚĆ samodzielnie. Ci, ktÓrzy do tego "doszli" mogĄ jedynie pokazywaĆ drogĘ, ale nie powinni innych tĄ drogĄ pĘdziĆ.[quote]

I siĘzgadzam Że nic lepszego nie wymyŚlono, ale sugerujesz Że my siĘwtrĄcamy? PrzecieŻ nikt tam Placu NiepodlegŁoŚci w Kijowie nie wynosiŁ siŁĄ Perfectu i GÓrniaczki, czy teŻ WaŁĘsy jak i Kwacha. Nie zgadzam siĘŻebyŚmy na siŁĘuszczĘŚliwiali UkraińcÓw, oni zwŁaszcza mŁodzi naprawdĘmajĄ tego dosyĆ. ByŁem na Ukrainie w 2000 roku i rozmawiaŁem ze studentami ze Lwowa - sami garnĄ siĘna ZachÓd. Fakt dostanĄ trochĘw tyŁek...chyba Że nie zrobiĄ grubej kreski jak my i bĘdĄ patrzyĆ sobie na rĘce.Oby im siĘudaŁo, Życze im tego [/quote][/quote]
Niczego nie sugerujĘ, choĆ patrzĄc przez pryzmat artystycznych wystĘpÓw Perfectu, GÓrniak, Kwacha czy WaŁĘsy, moŻna odnieŚĆ takie wraŻenie. Nigdy nie miaŁem stycznoŚci z Ukraińczmi, o caŁej tej sytuacji wiem tyle, ile powie TiVi, Radio i napiszĄ gazety. Zapewne przekaz ten jest w pewnym sensie zmanierowany - przeca to nasi, rola "artystÓw" wyolbrzymiona. WyraziŁem jedynie swoje zdanie co do relacji pomiĘdzy państwami sĄsiednimi. I nie tylko sĄsiednimi.
rafi
Mnie najbardziej zbulwersowala sprawa proby otrucia Juszczenki. Ogladalem dzis na Onecie serie zdjec zrobionych Juszczence w przeciagu tego roku. Po podaniu tych syfow Juszczenko wyglada jakby nagle postarzal sie z 20 lat. Po prostu tragedia. Dobrze, ze w Polsce tego typu wykanczanie przeciwnikow nie jest praktykowane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.