Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lakiernik samochodowy w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Sprawy
Pantas
Interesuje mnie tani lakiernik samochodowy, autko chce pomalować jak najmniejszym kosztem bo i tak idzie na sprzedaż.

Maska i zderzak ile te dwa elementy mogą kosztować? Mogę je wymontować samemu i zawieźć do lakiernika, ważne żeby było jak najtaniej.

Dodatkowo maska i zderzak są pomalowane podkładem wstępnie, do lekkich poprawek.

Jaki koszt tych dwóch elementów?

Możecie kogoś polecić?

Pozdrawiam!
Bathurst
Polecałbym lakiernika na łęknicach - bodajże ulica Topolowa, obok jest gabinet lekarski Trzeba zapytać na miejscu. Malowałem u niego dwa razy - różne auta. zawsze robota była wykonana dobrze i solidnie. Ostatnio za przednią klapę + kilka rys w Corsie zapłaciłem 300 zł.
Polecam

xMarcinx
CYTAT(Bathurst @ pią, 03 lip 2009 - 08:25) *
Polecałbym lakiernika na łęknicach - bodajże ulica Topolowa, obok jest gabinet lekarski Trzeba zapytać na miejscu. Malowałem u niego dwa razy - różne auta. zawsze robota była wykonana dobrze i solidnie. Ostatnio za przednią klapę + kilka rys w Corsie zapłaciłem 300 zł.
Polecam

a ja odradzam:D
Pantas
W poniedziałek tam podjadę zobaczymy jak mi to wycenią.
Bathurst
xMarcinx: dlaczego odradzasz? Podaj jakiś konkret.
jacol1973
polecam tego lakiernika malowalem blotnik u niego w astrze super dobral kolor i szybko to zrobil bo w 2 dni wiec jestem zadowolony i polecam go innym
aston
CYTAT(Bathurst @ sob, 04 lip 2009 - 22:20) *
xMarcinx: dlaczego odradzasz? Podaj jakiś konkret.

Ja tez odradzam, sam tam robiłem coś, kolega tez i w obu przypadkach ładnie to wyglądało tylko przy odbiorze, ale niedługo potem się okazało jak naprawdę to robią kiedy lakier zaczął pękać, choć jak na sprzedaż idzie to aż tak nie trzeba się przejmować, bo już nowy właściciel będzie miał problem, tylko że po co dziadowi dać zarobić, jak można gdzie indziej zrobić lepiej.
Pantas
Aston gdzie zrobią lepiej w podobnej cenie?

Za maskę i zderzak dziadek powiedział mi 500-600 zł.
aston
CYTAT(Pantas @ sob, 08 sie 2009 - 22:51) *
Aston gdzie zrobią lepiej w podobnej cenie?

Za maskę i zderzak dziadek powiedział mi 500-600 zł.

Wiesz ja Ci mogę powiedzieć w Strzemieszycach, ja bym Ci radził spytaj tutaj:

Ale to może być dla Ciebie za daleko.
vacu
Podepnę się pod temat - ktoś coś jeszcze może polecić z okolicy? Strzemieszyce z różnych przyczyn odpadają :/ natomiast ten z Topolowej coś niepewny...

Potrzebuję zrobić odprysk po kamieniu, zrobił się przed zimą, olałem a teraz widzę już ślady rudej więc wolałbym to zrobić szybko byle dobrze, bo dla siebie, tanio być nie musi sad.gif
camillo
AUTO BOSS. NAPRAWY BLACHARSKIE, LAKIERNICZE, POWYPADKOWE. HRYNIEWIECCY H.J.
BOCZNA 34
42-530 DĄBROWA GÓRNICZA Telefon: 0322624660
Vacu wiem że tam nie jest tanio ale,podobno profesjonalnie
vacu
CYTAT(camillo @ wto, 20 kwi 2010 - 08:54) *
AUTO BOSS. NAPRAWY BLACHARSKIE, LAKIERNICZE, POWYPADKOWE. HRYNIEWIECCY H.J.
BOCZNA 34
42-530 DĄBROWA GÓRNICZA Telefon: 0322624660
Vacu wiem że tam nie jest tanio ale,podobno profesjonalnie

Dzięki camillo, podjadę i obadam. "Bubel" nie jest wielki więc różnica w cenie między tanim a drogim lakiernikiem pewnie za duża nie będzie a chcę żeby to było porządnie zrobione.

[Edytka]
Byłem i małe info dla zainteresowanych - zakład jest przeniesiony na Zagórze, na ul. Białostocką. W starym miejscu jest chiptuning i elektronika samochodowa teraz.
Tanio to faktycznie tam nie jest, nawet bardzo nie tanio wink.gif ale przeszedłem przez warsztat i wygląda to wszystko solidnie także chyba się zdecyduję i zobaczymy.
camillo
Aż tak drogo???Napisz ile i za co.

Kliknij, aby zobaczyć załącznik
vacu
CYTAT(camillo @ śro, 21 kwi 2010 - 18:53) *
Aż tak drogo???Napisz ile i za co.

Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Takie coś:

Wycięcie szyby - 190
Malowanie - 500

Ale wg. gościa na 90% nie uda się nie uszkodzić szyby więc jeszcze:

Nowa szyba - ok. 450

Dziś byłem jeszcze na Moniuszki 1 w DG i tam z kolei na 95% szyba nie pęknie ale ceny:

Malowanie - 600
Wycięcie szyby - 170

Jeszcze mała wizyta na Tysiąclecia 20 (w bramie jak MZBM) - stwierdzili, że nie trzeba całości malować, za naprawę tego bez wycinania szyby policzą ok. 150 zł. Zapytałem też o zderzak (nie dla mnie) - malowanie 350, z wymianą 450.

Tak naprawdę najdokładniej obejrzeli na Tysiąclecia, odsłonili uszczelkę, pooglądali, u tych poprzednich tylko rzucili okiem z daleka i podali cenę :/

Chyba jednak zdecyduję się na ostatnią opcję, bo sporo wydatków mam na to auto (ubezpieczenie, felgi, przegląd) teraz a budżet z gumy nie jest sad.gif

Mały77
Ja ostatnio robiłem z polecania w Termalak - M.J. Kamińscy w Sosnowcu-Kazimierzu - ul. Leśna 30b.
Cena była bardzo dobra a do tego profesjonalnie zrobione - wiem, że daleko ale warto.
U mnie za malowanie 3 elementów gość wziął 300 wink.gif
Pantas
a co powiecie o mechanice i blacharstwie na Tysiąclecia 20 właśnie co kolega wyżej pisze?

Bo autko tam w poniedziałek oddaję do remontu, rozrząd, amortyzatory, oleje itd. I zastanawiam się czy solidni goście, mechanik tam jest jeden z tego co wiem, bardzo w porządku gość, rozmawiałem z nim, wszystko obejrzał, widać, że zna się na rzeczy, blacharze też w porządku.
vacu
CYTAT(Pantas @ czw, 22 kwi 2010 - 18:38) *
mechanik tam jest jeden z tego co wiem, bardzo w porządku gość, rozmawiałem z nim, wszystko obejrzał, widać, że zna się na rzeczy, blacharze też w porządku.

No ja właśnie też takie wrażenie odniosłem i chyba też go potestuję. Bo jako jedyni (szef zdaje się i lakiernik, taki łysy gość) w miarę porządnie wszystko obejrzeli zanim wydali "wyrok". Reszta to jeden rzut oka i cena. Zobaczymy jak będzie smile2.gif
Marti
Jeśli chodzi o Strzemieszyce całkowicie odradzam lakiernika koło kościoła. Lakier po 1 roku popękał Na dodatek dziwnie dużo lakieru mu wyszło. Choć się nie dziwie, bo udało mi się zobaczyć, dlaczego.
vacu
CYTAT(vacu @ czw, 22 kwi 2010 - 18:43) *
CYTAT(Pantas @ czw, 22 kwi 2010 - 18:38) *
mechanik tam jest jeden z tego co wiem, bardzo w porządku gość, rozmawiałem z nim, wszystko obejrzał, widać, że zna się na rzeczy, blacharze też w porządku.

No ja właśnie też takie wrażenie odniosłem i chyba też go potestuję. Bo jako jedyni (szef zdaje się i lakiernik, taki łysy gość) w miarę porządnie wszystko obejrzeli zanim wydali "wyrok". Reszta to jeden rzut oka i cena. Zobaczymy jak będzie smile2.gif

No i jestem po, ostatecznie zaprawiali tylko miejscowo w Dromarze ale praktycznie nic nie widać, że malowane biggrin.gif Za taką usługę dałem 150 PLN czyli znośnie. Póki co mogę polecić z tym, że jeszcze nie wiem jak długo efekt się utrzyma tongue.gif
Zibar
i jak po roku?
Coś nowego w temacie, nowe sprawdzone miejsca.
Chodzi mi o zaprawki głębszych rys i polerowanie całości z mniejszych.
Robił z Was ktoś w ostatnim czasie?
Po zimie mam tyle rys na karoserii, że muszę się tym zając dry.gif
Swoją drogą wszystkim tym, którzy obijają, rysują inne auta na parkingach, życzę, żeby... zresztą sami się domyślą czego im życzę evil22.gif
Angella
biggrin.gif
CYTAT(Zibar @ pią, 01 kwi 2011 - 11:56) *
i jak po roku?
Coś nowego w temacie, nowe sprawdzone miejsca.
Chodzi mi o zaprawki głębszych rys i polerowanie całości z mniejszych.
Robił z Was ktoś w ostatnim czasie?
Po zimie mam tyle rys na karoserii, że muszę się tym zając dry.gif
Swoją drogą wszystkim tym, którzy obijają, rysują inne auta na parkingach, życzę, żeby... zresztą sami się domyślą czego im życzę evil22.gif

Jestem nowym użytkownikiem forum więc z góry wszystkich Pisaków WItam!!!! i POZDRAWIAM!!! smile.gif Spróbuje wam nieco wyjaśnić i pomóc w podejmowaniu decyzji związanych z blacharstwem,a głównie z lakiernictwem,polerowaniem itp. Niech Was nie przeraża Fakt ,iż jestem Kobietą ,bez obaw jestem Bardzo potulna angel.gif tongue.gif
Slyzaba
CYTAT
Niech Was nie przeraża Fakt ,iż jestem Kobietą
- a w profilu stoi jak byk 'Mężczyzna' ;-)
Angella
Upss unsure.gif mała pomyłka. Nie zwróciłam uwagi przy rejestrowaniu,obiecuję poprawę i zaraz to nadrobię. Widzę jednak ,że niewielu wierzy w umiejętności kobiet w męskim fachu. unsure.gif
vacu
CYTAT(Angella @ pon, 11 kwi 2011 - 16:52) *
Spróbuje wam nieco wyjaśnić i pomóc w podejmowaniu decyzji związanych z blacharstwem,a głównie z lakiernictwem,polerowaniem itp.

No to może mnie coś doradzisz. Lakier czarna perła, lakier w niezłym stanie ale nie idealnym - poprzedni właściciel mył mechanicznie. Na razie przetestowałem dwa zestawy:
- Meguiar's Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner, po tym Meguiar's SwirlX, na koniec Meguiar's Gold Class Liquid Car Wax
- drugi zestaw Turtle Wax: Platinum CAR WASH, Platinum PROTECTIVE EXTRA GLOSS, Platinum CAR WAX
Jeden i drugi dały efekt fajny ale nie powalający (polerowane ręcznie, odpowiednimi gąbkami itp.), przymierzam się do kolejnych zakupów - jakaś rada co wybrać?
Angella
Drogi Vacu,jeśli chcesz,naprawde pozbyć sie rys, spowodowanych myjnią i tym podobnymi napewno nie pomogą Ci w tym środki myjące i woski ,które dają tylko krótkotrwały efekt i nie do końca zadawalający. niestety ale uszkodzenia lakieru bezbarwnego nie da się uzupełnić woskiem i tp. Aby zniwelować rysy na lakierze jest niezbędne zmatowienie elementu w zalezności od uszkodzenia i jego głębokości, odpowiednią pastą scierną ,bądż papierem o odpowiedniej gradacji. Jeśli masz lakier najgorszy z najgorszych czyli czarną perłe zawsze będziesz miał mazy na aucie jeśli wykonasz to w nieodpowiedni sposób. nie wiem czy nie powinieneś swojego auta oddać w ręce specjalisty,bo jeśli chodzi o polerowanie wiem że nie jest to tani koszt,ale odpowiedni warsztat,wiem ze ich jest niewiele zrobi to w sposób mechaniczny,ręcznie tego nie zrobisz na 100%.Niezbędne są obroty i odpowiednie pasty,które spowodują starcie warstwy lakieru bezbarwnego. I UWAGA!!! jeśli to japończyk to uważaj,bo są to auta z bardzą oszczędną warstwą bezbarwnego i bardzo szybko można dostać się do bazy ,a co za tym idzie w następstwach łuszczenia się lakieru i poddatności na rdzę. Nie wydawaj pieniędzy zbędnie,bo nie zrobisz tego ręcznie napewno.
xMarcinx
Mam ten sam lakier od VAG (czarna perła), polecam paste k2 tempo (orginał) oraz app (http://www.auto-lakiery.pl/?p=productsList&iCategory=7) i polerke mechaniczna (120-200zł) U lakiernika jednorazowo płacisz 250zł za polerowanie, tu masz zestaw i sobie polerujesz kiedy chcesz. Po paście tylko wosk (potem napisze jaki używam jak sprawdzę na garażu, bo nie pamiętam). Klarem się nie przejmuj, z reguły jest bardzo gruby (dlatego perła, bo ma się świecić, a aby się świecił musi być kilka warstw). Po paście i woskowaniu będzie efekt super (po dniu pucowania to istne lustro, normalnie jak nówka - tylko te drobne wykwity rdzy :/).
Zibar
Mój lakier to EB (Ebony Black) strasznie miękki i podatny na zarysowania, zwłaszcza kilka rys jest głębokich, chciałem je zabezpieczyć i lakier odświeżyć po trzech zimach. Ręcznie już próbowałem, ale efekt jak piasłaś mizerny i krótkotrwały, dlatego szukam sprawdzonego warsztatu. Możesz coś polecić?
vacu
CYTAT(Angella @ pon, 11 kwi 2011 - 19:28) *
Drogi Vacu,jeśli chcesz,naprawde pozbyć sie rys, spowodowanych myjnią i tym podobnymi napewno nie pomogą Ci w tym środki myjące i woski ,które dają tylko krótkotrwały efekt i nie do końca zadawalający. niestety ale uszkodzenia lakieru bezbarwnego nie da się uzupełnić woskiem i tp. Aby zniwelować rysy na lakierze jest niezbędne zmatowienie elementu w zalezności od uszkodzenia i jego głębokości, odpowiednią pastą scierną ,bądż papierem o odpowiedniej gradacji. Jeśli masz lakier najgorszy z najgorszych czyli czarną perłe zawsze będziesz miał mazy na aucie jeśli wykonasz to w nieodpowiedni sposób. nie wiem czy nie powinieneś swojego auta oddać w ręce specjalisty,bo jeśli chodzi o polerowanie wiem że nie jest to tani koszt,ale odpowiedni warsztat,wiem ze ich jest niewiele zrobi to w sposób mechaniczny,ręcznie tego nie zrobisz na 100%.Niezbędne są obroty i odpowiednie pasty,które spowodują starcie warstwy lakieru bezbarwnego. I UWAGA!!! jeśli to japończyk to uważaj,bo są to auta z bardzą oszczędną warstwą bezbarwnego i bardzo szybko można dostać się do bazy ,a co za tym idzie w następstwach łuszczenia się lakieru i poddatności na rdzę. Nie wydawaj pieniędzy zbędnie,bo nie zrobisz tego ręcznie napewno.

W sumie to mój lakier nie jest aż tak bardzo zniszczony, w zasadzie po nałożeniu Swirl jest OK ale później nie potrafię uzyskać takiego efektu jaki powinien być. Wcale nie uważam, że jest to najgorszy lakier, powiem wręcz, że nie ma ładniejszego, jednak to fakt, że ciężko takie auto utrzymać w czystości. Tu muszę powiedzieć, że woski Meguiar's doskonale to ułatwiają, brud nie łapie się tak łatwo i łatwo się zmywa, efekt utrzymuje się dość długo (wystarczy spłukać myjką, nawet samą wodą i już jest ok). Niestety liczyłem na lepszy efekt zaraz po nawoskowaniu. Być może faktycznie przydałoby się jeszcze przepolerować mechanicznie.

CYTAT(xMarcinx @ pon, 11 kwi 2011 - 19:39) *
Mam ten sam lakier od VAG (czarna perła), polecam paste k2 tempo (orginał) oraz app (http://www.auto-lakiery.pl/?p=productsList&iCategory=7) i polerke mechaniczna (120-200zł) U lakiernika jednorazowo płacisz 250zł za polerowanie, tu masz zestaw i sobie polerujesz kiedy chcesz. Po paście tylko wosk (potem napisze jaki używam jak sprawdzę na garażu, bo nie pamiętam). Klarem się nie przejmuj, z reguły jest bardzo gruby (dlatego perła, bo ma się świecić, a aby się świecił musi być kilka warstw). Po paście i woskowaniu będzie efekt super (po dniu pucowania to istne lustro, normalnie jak nówka - tylko te drobne wykwity rdzy :/).

Mam Opla, niby niemieckie auto wink.gif więc lakieru powinno być sporo tongue.gif Szczerze powiem, że właśnie przymierzam się do zakupu polerki ale trochę się boję, czytałem o przypaleniach lakieru itp. Ty polerujesz zwykłą? Właśnie czytałem, że najbezpieczniej oscylacyjną, bo nie grzeje tak mocno jednego miejsca, niestety to już wyższa klasa cenowa więc pozostaje zwykła...
Jeszcze ciekawostka - przymierzam się teraz do polerki kloszy lamp (trochę się już sfatygowały od kamieni :/)), papiery wodne różnej grubbości, tempo i jazda, ciekawe czy będę niedługo szukał nowych kloszy tongue.gif
Angella
CYTAT(xMarcinx @ pon, 11 kwi 2011 - 20:39) *

Kurcze nie bardzo rozumiem co to znaczy"Aby się świecił musi być kilka war..."? Czego bezbarwnego,bo perłą pomalowany?Ilość warstw Bezbarwnego jest całkowicie niezależna od rodzaju bazy. Czy to metaliczna ,czy perłowa ,czy taż jeszcze inna kombinacja. Niezależnie ile wylejesz warstw bezbarwnego przy pierwszej warstwie,oczywiście umiejętnie wylanej, masz taki sam efekt jak przy trzeciej.Wiem,że warsztaty malują kilka warstw,ale to z konkretnego powodu,aby w fazie koncowej polerowania mieć jak ściągać śmieci,bo przy mniejszej ilości jest ryzyko przetarcia. I jeśli masz fabrycznie malowane auto,czyli w oryginale nie wierz w to że jest tam kilka warst,bo tak nie jest oryginalnie grubość w większości marek wynosi ok 0,02 micr... a dla osób które nigdy nie pracowały polerką nie życzę przegrzania wartwy bezbarwnego polerką bo dziękuję. Nie chcę Was zrażać i namawiać ale są rzeczy których lepiej nie robić samemu i rzeczy które możecie wykonać sami bez pomocy warsztatu tak jak np.zaprawki.żadna filozofia
xMarcinx
To nie ja sobie wymyśliłem tylko dane producenta (instrukcje dla ASO). Kod VAG czarnej perły i czarnego metalik jest taki sam (spreje), różnią się tylko klarem i ilością warstw/grubością klaru. Przegrzać lakier strasznie trudno, no chyba, że ktoś ustawi nie wiadomo ile obrotów lub jedzie szlifierka i trzyma ją w jednym miejscu. Nigdy się nie spotkałem by ktoś o zdrowym umyśle uszkodził lakier polerka, zreszta jak sie boi polerka to sa gąbki app i inne cuda, które też dają radę. Moja oscylacyjna nigdy mnie nie zawiodła i lakier naprawdę ładny, ba jest jednym z najładniejszych, jednak pucować go dość długo trzeba. Lampy pucuje tempo co jakieś 2,5 roku mam plastikowe (angel eye) i ładnie je wygładza. Papierami 800 1000 2000 jeszcze nie robiłem, choć chyba w tym roku już będę musiał i oddać kilka elementów do chromowania. Co do grubości lakieru w Oplach to różnie bywa, tak jak z ich blachami, jedne gniją w oczach drugie ciągle w stanie idealnym. Jednak myślę, że warto zainwestować w polerkę, tylko potem nie pożyczaj, bo dopiero na zime Ci wróci tongue.gif
PaVLo
Odświeżę nieco temat. Posiadam srebrny metalik.

Na prawych drzwiach mam drobne rysy, coś jakby od psich pazurów, do podkładu raczej nie doszło. Jest tez pozioma cienka i dłuższa rysa, ale tutaj wygląda jakby był widoczny podkład. dodatkowo mam zmatowiony kawałek dachu i drzwi po usuwaniu ptasiego gów*a angry.gif . Jeśli wystarczy pasta to jaką polecacie aby usnąć takie wady.

Druga sprawa to od kupna auta mam lekko zarysowany prawy przedni zderzak, błotnik od dołu oraz lusterko. Rysy są zamalowanie (niektóre głębokie) lakierem zaprawkowym i nic się z nimi nie dzieje od roku, ale myślę czy nie lepiej było by oddać to dobremu lakiernikowi. Z daleka nie rzuca się w oczy, ale z bliska już tak.

Macie jakiś sprawdzonych lakierników w DG ?. Czy polecani wyżej nadal są godni zaufania ?.

I jeszcze jedna sprawa, niedawno miałem przykry incydent i pękł mi lekko tylni zderzak (dolna część nie lakierowana), jest w DG dobry warsztat gdzie to skleją i nie skroją mnie tyle, że kupiłbym za to nowy ? biggrin.gif.
muminkubora
Odświeżam temat

dry.gif Zabezpieczenie samochodu przed rdzą kompleksowe(podwozie, drzwi, oraz miejsca wyjątkowo narażone na rdzę) ile kosztuje czy ktoś się orientuje testował???
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.