Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [POMOC] - II Wojna Światowa na terenie DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > OFF-TOPIC > Hyde-Park
KJS
Witam Serdecznie!

Piszę pracę licencjacką na temat II Wojny światowej i jej przebiegu na terenie Dąbrowy Górniczej w latach 1939 - 1945.

Przyznam szczerze, że liczę na Waszą wielką pomoc, żeby coś z tej pracy wyszło smile2.gif

Jestem jeszcze na starcie i w zasadzie każda rada jest dla mnie niewyobrażalnie cenna.

Proszę o pomoc: gdzie mogę znaleźć dokumenty, książki, źródła historyczne oraz wszelkie pisane ślady obecności wojny (autor/tytuł publikacji)

Oraz - gdzie znaleźć miejsca gdzie ten ślad wojny się zachował smile2.gif

Chciałbym Was prosić o stały patronat nad moją pracą smile2.gif Nie ukrywam, że bardzo liczę na waszą pomoc smile2.gif

Z góry bardzo dziękuję !
kot_mruczyslaw
polecam www.historycy.org
powinni ci pomóc...
Leszek
Ślady w terenie to linia B2 i schrony, źródeł poszukać możesz przede wszystkim w bibliotece (choćby monografia DG z lat 70.).

A tak z ręką na sercu - po co wybierasz do pracy temat, o którym najwyraźniej nie masz zbyt wielkiego pojęcia?
Moniś
Może warto zakupić książki rodziny Kmiotków ? Ew. jakoś się z nimi skontaktować. Oni zajmują się historią naszego miasta, bliżej dzielnicą Strzemieszyce no ale na pewno będą coś wiedzieli. Przydałaby Ci się też wizyta w Muzeum Miejskim Sztygarka.
Przemek
Wizyta w "sztygarce" na 100% (tak jak sugeruje Moniś). Zacznij od przewertowania kilku pozycji autorstwa Jana Przemszy - Zielińskiego (osobiście uważam, że miał chłop lekkie pióro i trochę ubarwiał ale i tak jest to podstawowe źródło informacji o DWŚ na zagłębiu) :
1. Zagłębie Dąbrowskie w II Wojnie Światowe. 1995 r,
2. Śląski tryptyk wrześniowy 1993,
3. Obrona Śląska i Zagłębia w kampanii wrześniowej 1939, dwa wydania ,
4 . Żołnierz nie odszedł bez walki .
5 . jego publikacje dot. 23 Palu-u, 11PP , 74 PP i w ogóle całej 23 DP (G.O "Śląsk") .

Wyzwolenie : "Operacja złote wrota" zerknij piąty wpis od góry - http://www.forum-sosnowiec.pl/viewtopic.php?t=417

Okupacja : Irena Sroka "Górny Śląsk i Zagł..... pod okupacyjnym zarządem wojskowym" - 1972 , jest nowe opracowanie znacznie lepsze ale tytułu i autora nie pamiętam. "Miejsca straceń ludności cywilnej województwa katowickiego 1939-45" ŚIN 1969.

Jak zerkniesz na bibliografie w przytoczonych książkach to poznasz resztę .
Nie odsyłam Cię do publikacji mało dostępnych lub tekstów źródłowych znajdujących się w CAW lub innych Archiwach.

No i nie zapomnij o "Organizacji orła białego " ... i AK - Zygmunt W - Janke : "Podziemny Śląsk" , "W Armii Krajowej na Śląsku" i inne . Starczewski - imienia nie pamiętam : Ruch oporu na Gór Śląski i Zagłębiu.

Dodatkowo czytając publikacje wydawane przed 1981 a nawet 1990 rokiem PAMIĘTAJ o ich "poprawnym politycznie ale krzywym odbiciu prawdy" szczególnie dot kampanii 1939 r (kadra oficerska), ilości członków partyzantki (GL,AL) i jej wkładu w zwycięstwo w 1945 . Jak będziesz szukał informacji tylko o Dąbrowie Górniczej to musisz pamiętać jaki teren obejmowało miasto w 1939 . Dodatkowo w kilku publikacjach i pamiętnikach dot 1939 to STRZEMIESZYCE są a na próżno znaleźć tam DG.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.