Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak się mieszka w Śródmieściu
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Sprawy
studentka
Hej, wszystkim, widzę, że są tu ludzie, którzy są rozeznani w temacie. To świetniem, bo potrzebuję waszej pomocy. Chodzi o to, że piszę pracę na temat: Analiza starategiczna obszaru mieszkalnego Sródmieście w DG. Jeśli macie jakieś pomocne uwagi na ten temat to piszcie:
-jakie są mocne/słabe strony mieszkania w Śródmieściu
-jakie są potencjalne możliwości i zagrożenia tego obszaru.
Może to być np. na temat stanu budynków, metraża, stanu osiedli, bezpieczeństwa, jakiś statystyk, czystości, to czy ludzie są uprzejmi, pomocni, klimatu życia tutaj i co wam jeszcze przyjdzie do głowy. Przeszukałam internet i wycisnęłam z tego może ze 2 strony - katastrofa. Cała nadzieja w was, kochani. Jeśli możecie to też odsyłajcie mnie na jakieś sensowne strony www lub piszcie bezpośrednio: suszara1@wp.pl lub gg 2251214. Z góry dzięki.
kwintosz
Polecam Ci lekturę dokumentów na dąbrowskim BIP-ie. Między innymi, może coś wyciśniesz (albo przynajmniej Ci sie nasunie) z "Strategii rozwoju miasta do 2020r." dostępnej tu: STRATEGIA
oraz innych dokumentów dostępnych tu: INNE PROGRAMY I DOKUMENTY
Pozdrawiam
studentka
dzięki, ale to już mam
Kamil_
Trochę się już mieszka w Śródmieściu i powiem według mnie jakie są tego zalety. smile2.gif

Zalety:
- wszędzie blisko (Miejska Biblioteka, Poczta, ZUS, Szpital Miejski etc).
- duży wybór jeśli chodzi o szkoły, na miejscu (zwłaszcza średnie). Niby dojazd to nie problem, ale z doświadczenia swojego i innych wiem, że lepiej mieć wszystko na miejscu.
- bezpieczeństwo większe niż na obrzeżach miasta.
- więcej sklepów, przez co i wybór większy. W dzielnicach zielonych są 3-4 sklepy i to wszystko, w śródmieściu mimo tego że dominują banki, to i tak jest pod tym względem lepiej. Niedługo będzie jeszcze CH Pogoria.
- większe możliwości jeśli chodzi o rozrywkę.

Wady:
- na pewno mniejszy spokój, cisza niż w dzielnicach zielonych.
- mniej zintegrowana społeczność, co dla niektórych może być zaletą, bowiem ma się trochę "prywatności".

To na tyle, co mi przyszło na szybko do głowy. Pozdrawiam smile2.gif
studentka
bardzo ci dziękuję, to już coś nad czym można się zastanowić smile2.gif
Arbas
Mając dzieci w wieku szkolnym korzystniej mieszkać w centrum - wszędzie blisko: przedszkole, lepsze szkoły, bogata oferta zajęć dodatkowych, rozrywki, sklepy, dostęp do komunikacji, szpitale, przychodnie itd
Dla emerytów z samochodem - tylko domek z ogródkiem na peryferiach.
Emeryci bez samochodu jak dzieci - lepiej mieszkać w centrum.
michu
Do końca ubiegłego roku mieszkałem w Centrum DG. Zalety wskazali powyżej wypowiadający się. Dla mnie największa wadą jest to, że w dni wolne centrum miasta zamiera (poza knajpami i parkiem). Chodzi mi głównie o ulicę 3-go Maja. Straszy przejście podziemne. Poczytaj uważnie forum, dużo tematów pewnie Cię zainteresuje, bo mniej lub bardziej wiąże się z tematem Twoich zainteresowań naukowych.
Stan budynków nie jest chyba najgorszy, może z wyjątkiem niektórych kamienic przy 3-go Maja, Okrzei, Dąbrowskiego i Sienkiewicza. Przeważają budynki mieszkaniowe (bloki) z lat 70 i 80, metraże niewielkie a nawet jak są większe mieszkania to składają sie z małych izb, (wiadomo, jak się wtedy budowało). Część bloków jest ocieplona. Wygląd osiedli - proponuję wizję lokalną.
Uprzejmość ludzi - sprawa względna i trudno tu o obiektywną ocenę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.