Polemizować z niektórymi argumentami waszymi nie ma sensu, dowiedzcie się najpierw jakie są fakty

a potem podawajcie swoje pewne i potwierdzone informacje jako argumenty.
No a porównanie wielkiego zderzacza hadronów do skateparku to już mistrzostwo świata..

Nadawałoby się do jakiegoś szkła kontaktowego czy cuś..
Wracając do tematu.
Głównym argumentem za zakazem użytkowania rampy był jej zły stan techniczny. Takie były oficjalne informacje. No a tak w ogóle to dla mnie jako dla laika w tych sprawach i osoby zupełnie nie zorientowanej w temacie, ta rampa wygląda na rzecz nadającą się wyłącznie na złom. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale faktycznie jeśli place zabaw coraz częściej pozbawiane są metalowych elementów, huśtawki przenoszone są na trawniki (by nie były nad betonem), to może jakieś przepisy regulują także tą sprawę. W końcu to kupa żelastwa, na której podejrzewam krzywdę sobie zrobić to nie trudno. Ale jak mówię, nie znam się więc strzelam. A może to po prostu szukanie dziury w całym. Tak na marginesie mówiąc, czy aby przypadkiem rampa nie zniknęła z centrum przez to że ludzie mieszkający w okolicy skarżyli się na hałas? Coś mi się tak kojarzy, chyba że z czymś pomyliłem.
Miasto broniło się od dłuższego czasu przed skateparkiem, tłumacząc się brakiem funduszy. Zawsze coś ważniejszego się znajdowało. Poza tym, powiedzmy to sobie szczerze że pieniążki popłyną a za wielki sukces w kampanii wyborczej tego wpisać nie będzie można..

Życie..
Dąbrowa jest sportowa tylko ze sloganu: MKS, Hala i Nemo to wyłącznie jaskółki które wiosny nie czynią. Z infrastrukturą sportową (może poza wodną) w Dąbrowie do teraz było kiepsko. Sytuacja się poprawi po oddaniu sztucznych boisk (a miasto planuje remonty przyszkolnych), orlika, zespołu boisk i infrastruktury przy ZSS oraz oczywiście dzięki budowie ośrodka na Zielonej i Pogorii.
Poza siatkówką i jako tako koszykówką no i może także klubem bokserskim, sport w DG leży. Nie zmieni tego nawet pozycja lidera Zagłębiaka w którejś tam nieważnej lidze, który i tak ma poważne problemy. Nie zapominajmy że jesteśmy miastem niespełna 130tys. a jakie drużyny piłkarskie mamy, to chyba sami wiecie. A zauważcie że to są najpopularniejsze sporty. Czy nikomu nigdy wcześniej nie dało do myślenia dlaczego nasze eksportowe dziewczyny Wiatr i Urban wyemigrowały do SMS do Łodzi bodajże..
Głupie ścieżki rowerowe, których w Dąbrowie jako mieście zielonym z ogromnym potencjałem przyrodniczym i rekreacyjnym powinno być multum, jest tak jak kot napłakał. A najczęściej użytkowana wokół Pogorii III nie nadaje się na większej części do normalnej jazdy.
Skoro nie doczekaliśmy się obiektów i infrastruktury na odpowiednim poziomie, dla ludzi uprawiających sporty masowe to jak mogliśmy marzyć i myśleć o skateparku, który przyciąga dość wąskie grono osób. Broń Boże nie mówię że przez to jest to coś gorszego, nie - tylko po prostu najpierw tworzy się coś co powstanie tanim kosztem a zyska na tym najwięcej osób. Problem teraz polega na tym, że nastały czasy że cokolwiek zrobić to wszystko wychodzi mniej lub bardziej, ale drogo.
Jeśli chodzi o fakt jeżdżenia przez takie osoby po krawężnikach itp. nie widzę przeciwwskazań gdzieś gdzie nikomu nie przeszkadzają a także nie niszczą wizerunku miasta. Niektórzy mogą nie wierzyć, ale są ludzie którym na wyglądzie i estetyce miasta zależy. Ale to odczucia subiektywne, ważniejszą sprawą jest zwykłe bezpieczeństwo. Jak widzę idiotę - tak idiotę bo inaczej tego nazwać nie mogę - jadącego na jednym kole wprost z przejścia podziemnego na grupkę ludzi idącą w jego stronę, która wysiadła z autobusu to krew mnie zalewa. Ze 2-3 razy cwaniaki zaliczyli glebę jak dziwnym trafem nie wystraszyłem się i nie zszedłem z ich toru jazdy. Cóż, w końcu chodnik służy do chodzenia.
Dlatego też, miejsce jest jak najbardziej potrzebne i miejmy nadzieję, że będzie to zrealizowane wraz z ośrodkiem na Zielonej a nie zostanie pod to tylko przygotowane miejsce. Mimo że na zieloną kawałek jest, nie powinniście narzekać bo z planów cały ośrodek wygląda dość fajnie, co daje nadzieje na jeszcze większą aktywność w tamtych terenach a to z kolei może skutkować coraz to lepszą komunikacją z tamtą częścią miasta.